Μας άρεσε
- Φοβερή οθόνη
- Κορυφαία απόδοση, ειδικά με την ενεργοποίηση του X Mode+
- Άψογο σύστημα ψύξης
- Μεγάλη αυτονομία και προηγμένες λειτουργίες μπαταρίας
- Το AeroActive Cooler 7 αλλάζει τα δεδομένα
Δεν μας άρεσε
- Ίδιες κάμερες με πέρυσι
- Απουσία υποδοχής κάρτας μνήμης
Οι συσκευές της σειράς ROG Phone της ASUS θεωρούνται κατά γενική ομολογία εκ των κορυφαίων προτάσεων στην υποκατηγορία των gaming smartphones. Η φετινή τους «ενημέρωση» βαδίζει εκ του ασφαλούς, περιλαμβάνοντας δύο μοντέλα (το «απλό» ROG Phone 7 και το πληρέστερο ROG Phone 7 Ultimate) τα οποία έρχονται με στοχευμένες αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους τους, αλλαγές που δεν δικαιολογούν την αναβάθμιση από τα ROG Phone 6 αλλά ανοίγουν ξεκάθαρα την ψαλίδα μεταξύ της Asus και των ανταγωνιστριών της (βλ. Xiaomi, Nubia, ακόμα και Samsung ή OnePlus).
Πάμε να δούμε τι είναι αυτό που κάνει όμως τόσο καλά -για ακόμα μια χρονιά- το Asus ROG Phone 7 Ultimate.
Σχεδιασμός
Το ROG Phone 7 Ultimate είναι gaming smartphone και δεν ντρέπεται να το φωνάξει. Εν αντιθέσει με το «απλό» ROG Phone 7, έρχεται σε ένα μόνο χρώμα, λευκό, με το κάτω τμήμα της πλάτης του να διαθέτει ματ φινίρισμα και το επάνω πιο γυαλιστερό. Ολόκληρη η πλάτη προστατεύεται από Gorilla Glass 3, τη στιγμή που στην πρόσοψη έχει χρησιμοποιηθεί το πιο πρόσφατο Corning Gorilla Glass Victus. Πέραν της στιβαρής κατασκευής, η Asus ενίσχυσε και την προστασία του τηλεφώνου απέναντι σε νερό και σκόνη, αφού πλέον αυτό έρχεται με πιστοποίηση IP54 -ναι, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά αλλά τηρουμένων των αναλογιών (και των θυρών/πλήκτρων του ROG Phone 7 Ultimate) είναι μια χαρά.
Στο πίσω μέρος του ROG Phone 7 Ultimate συναντάμε το πλαίσιο των φακών των καμερών του, το AeroActive Portal (ένας αγωγός που ανοίγει αυτόματα με την προσάρτηση του AeroActive Cooler 7 -περισσότερα γι’ αυτό οσονούπω) και την οθόνη ROG Vision. Πρόκειται για μία έγχρωμη οθόνη την οποία ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει κατά βούληση, έτσι ώστε να εμφανίζει συγκεκριμένες ειδοποιήσεις, να πληροφορεί για την κατάσταση της συσκευής ή απλά να αναπαράγει το μήνυμα της αρεσκείας του μέσω στατικών εικόνων και animations που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ή να κατεβάσει (όπως και στο ROG Phone 6 αλλά με σημαντικά μεγαλύτερη ποικιλία).
Καθώς περιεργάζεστε τη συσκευή, δε γίνεται να μην προσέξετε τις δύο θύρες USB Type-C: η μία βρίσκεται στο κάτω μέρος της ενώ η άλλη βρίσκεται στην αριστερή της πλευρά, πλάι σε δύο pogo pins. Ο λόγος ύπαρξής τους είναι απλός και έχει να κάνει με τη διευκόλυνσή σας καθώς παίζετε, όταν και κατά πάσα πιθανότητα θα κρατάτε το κινητό με οριζόντιο προσανατολισμό. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι αν και οι δύο θύρες υποστηρίζουν τεχνολογίες Asus HyperCharge, Direct Charge και PowerDelivery έως 65 W, μόνο αυτή στα αριστερά της συσκευής προσφέρει ταχύτητες USB 3.1 Gen 2 (ήτοι 10 Gbit/s) και συνδεσιμότητα DisplayPort 1.4 -με την άλλη να είναι μια απλή USB 2.0.
Εξίσου προσεγμένα είναι τα πράγματα και στο εσωτερικό του ROG Phone 7 Ultimate. Το SoC έχει τοποθετηθεί στο κέντρο με τη μπαταρία να είναι χωρισμένη στα δύο και τοποθετημένη επάνω και κάτω από το πρώτο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται άριστη κατανομή βάρους για άνετη χρήση κρατώντας τη συσκευή οριζόντια καθώς επίσης και σημαντικά καλύτερη ψύξη (θα τη δούμε αναλυτικότερα παρακάτω) και θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες σε σχέση με το ROG Phone 6. Τα παραπάνω στα χαρτιά δείχνουν -και είναι- εντυπωσιακά αλλά όπως θα περίμενε κανείς μοιραία επηρεάζουν τις διαστάσεις και το βάρος του ROG Phone 7 Ultimate. Στα 173 x 77 x 10,4 χιλ. και ζυγίζοντας περί τα 239 γραμμάρια αυτό, δε συνιστά και ό,τι πιο συμπαγές -αλλά αυτό ελάχιστα θα απασχολήσει τους κατόχους του.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Η Asus εξόπλισε το ROG Phone 7 Ultimate με πραγματικά κορυφαία υποσυστήματα. Στο εσωτερικό του λοιπόν συναντάμε έναν Snapdragon 8 Gen 2 που μπορεί να μην έχει τους ίδιους υψηλούς χρονισμούς με εκείνον των νέων Galaxy (απόρροια της συμφωνίας αποκλειστικότητας της Samsung με την Qualcomm), όμως πλαισιώνεται από 16 GB ταχύτατης LPDDR5X και 512 GB χωρητικότητας τύπου UFS 4.0 (χωρίς δυνατότητα προσθήκης κάρτας SD) που του επιτρέπουν να αποδίδει άριστα -ξεκάθαρα καλύτερα απ’ ό,τι το περυσινό ROG Phone 6 και σε ορισμένες περιπτώσεις (ανάλογα το benchmark που χρησιμοποιήθηκε) ξεπερνώντας ακόμα και ανταγωνιστικές ναυαρχίδας όπως το Galaxy S23 Ultra. Στα γραφικά, η Asus έχει χρησιμοποιήσει μία υπερχρονισμένη GPU Adreno 740 αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Η ψύξη αποτελεί βασικό ζητούμενο σε ένα gaming phone το οποίο αναμενόμενα «ζορίζεται» πολύ περισσότερο από μία οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Ευτυχώς στην περίπτωση του ROG Phone 7 Ultimate η βάση υπήρχε από τα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Asus είχε πολύ συγκεκριμένα πράγματα να διορθώσει ή ορθότερα να βελτιώσει. Το σύστημα ψύξης GameCool 7 διαθέτει θάλαμο ατμού νέου σχεδιασμού που απομακρύνει τον διπλάσιο θερμό αέρα απ’ ό,τι ένα τυπικό design. Η συσκευή συνοδεύεται από το AeroActive Cooler 7, ένα πρόσθετο αξεσουάρ το οποίο με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το ίδιο το τηλέφωνο. Η πιο πρόσφατη εκδοχή του είναι ελαφρώς πιο ογκώδης σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αλλά όπως θα διαπιστώσετε, έχει λόγο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επιπρόσθετο αξεσουάρ που επιτρέπει στο ROG Phone 7 Ultimate να αναδείξει τις δυνατότητές του.
Το AeroActive Cooler 7 συνδέεται στο τηλέφωνο (εφαρμόζοντας άψογα) με ειδικά κλιπ χρησιμοποιώντας παράλληλα τα pogo pins και τη USB Type-C. Διαθέτει κι αυτό με τη σειρά του μία τέτοια θύρα καθώς και μία ακόμα 3,5 χιλ. συν τέσσερα επιπλέον φυσικά (και πλήρως προγραμματιζόμενα) πλήκτρα. Η κατασκευή του είναι τέτοια που εκτοξεύει αέρα τόσο προς την πλάτη και το εσωτερικό της συσκευής, όσο και προς την οθόνη. Σύμφωνα με την Asus, προσφέρει έως και 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία οθόνης και έως και 25 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία επιφάνειας στην πίσω πλευρά του ROG Phone 7 Ultimate χάρη στον συνδυασμό ανεμιστήρα και ψύκτρας Peltier. Αυτό που ουσιαστικά κάνει το AeroActive Cooler 7 είναι να εστιάζει στο κέντρο του τηλεφώνου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το SoC και ως εκ τούτου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ψύξης.
Η μπαταρία του Asus ROG Phone 7 Ultimate είναι συνολικής χωρητικότητας 6000 mAh υιοθετώντας όμως τεχνολογία MMT (Middle Middle Tab), χάρη στην οποία φορτίζει από το κέντρο προς τα άκρα αναπτύσσοντας έτσι χαμηλότερες θερμοκρασίες και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μία πλήρης φόρτιση παίρνει περίπου 45 λεπτά ενώ από πλευράς αυτονομίας, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να βγάλετε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς την ανάγκη για powerbank ή πρίζα (μιλάμε φυσικά για ισορροπημένη, τυπική χρήση). Η Asus έχει δώσει σπουδαίο βάρος στη διαχείριση των πόρων του ROG Phone 7 Ultimate, επιτρέποντας στον χρήστη να ρυθμίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της εμπειρίας χρήσης του αλλά και της φόρτισης βάσει των προτεραιοτήτων του (αυτονομία, ταχύτητα).
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη της συσκευής είναι της τάξης των 6,78 ιντσών, συνιστώντας μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος που έχουμε δει σε smartphone αλλά προσφέροντας ικανοποιητικές εμπειρίες gameplay -σε τελική ανάλυση το ROG Phone 7 Ultimate δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κοντράρεται μεταξύ άλλων με συσκευές όπως το Steam Deck και το Nintendo Switch OLED (OK, διαφορετική γκάμα παιχνιδιών αλλά εξίσου, handheld εμπειρία).
Η ανάλυση της οθόνης είναι στα 2448 x 1080 pixels με λόγο διαστάσεων 20:4,9 στα 395 ppi. Το πάνελ είναι κατασκευής Samsung και ο ρυθμός ανανέωσής της φτάνει τα 165 Hz με τον χρήστη να μπορεί είτε να επιλέξει μεταξύ των 60, 90, 120, 144 και 165 Hz, είτε να αφήσει τη συσκευή να τον προσαρμόσει αυτόματα (που είναι και η καλύτερη επιλογή). Ο ρυθμός δειγματοληψίας της οθόνης είναι στα 720 Hz με τη μέγιστη φωτεινότητα να φτάνει τα 500 nits μέσω slider και τα 1000 nits μέσω αυτόματης προσαρμογής. Υποστηρίζονται κάλυψη χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 111% και περιεχόμενο HDR10+ ενώ κάτω από την οθόνη υπάρχει και αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος.
Η εμπειρία μας από την οθόνη του ROG Phone 7 Ultimate ήταν άψογη. Τα χρώματα ήταν θεσπέσια έτσι κι αλλιώς αλλά ακόμα κι αν ανήκετε στους «ψείρες» που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο στις ρυθμίσεις της συσκευής τους, δεν πρόκειται να απογοητευτείτε. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τις διάφορες λειτουργίες που προσφέρονται, να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία και άλλα πολλά, με τις ρυθμίσεις σας μάλιστα να δύνανται να διαφοροποιηθούν ανάλογα με το παιχνίδι. Γενικώς να έχετε υπ’ όψιν σας ότι πέραν της οθόνης, θα έχετε τη δυνατότητα να φέρετε ολόκληρη τη συσκευή στα μέτρα σας, αφού το ROG UI θα σας προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων -σε πρακτικά αλλά και αισθητικά θέματα. Σημειώστε ότι το ROG Phone 7 Ultimate τρέχει Android 13 με την Asus να εγγυάται δύο χρόνια αναβαθμίσεων λειτουργικού και τέσσερα ασφαλείας.
Στα των καμερών τώρα, δεν έχουμε να πούμε και πολλά αφού είναι ίδιες κι απαράλλαχτες με εκείνες της προηγούμενης γενιάς ROG Phone. Έτσι, έχουμε τη… συνήθη τριπλέτα: κύρια κάμερα 50 MP με αισθητήρα Sony IMX766 (1/1,56 ιντσών, 1,0 μm, f/1,9, PDAF), υπερευρυγώνια 13 MP με αισθητήρα OV13B (120 μοίρες fov, f/2,2) και κάμερα macro 5 MP (f/2,0). Η ποιότητα των λήψεων δεν ήταν άσχημη, με τα χρώματα να αποτυπώνονται σε φυσικούς τόνους, τις λεπτομέρειες να είναι ευδιάκριτες και τον θόρυβο ελάχιστος. Οι φωτογραφίες βγαίνουν στα 12,5 MP, ρύθμιση που θα καλύψει τους περισσότερους. Το zoom φτάνει το 8x με το 2x να είναι χωρίς απώλειες στην ποιότητα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η σχετική λειτουργία αποτελεί την καλύτερη επιλογή αφού χαρίζει λήψεις ευκρινείς χωρίς να το παρακάνει με την επεξεργασία.
Σε ό,τι αφορά τα βίντεο, η σταθεροποίηση εικόνας λειτουργεί άριστα. Εμείς προτιμάμε το EIS τριών αξόνων, ωστόσο υπάρχει και η επιλογή του HyperSteady (το οποίο μάλιστα προσφέρεται τόσο στην ευρυγώνια, όσο και στην υπερευρυγώνια κάμερα). Θεωρητικά θα είστε σε θέση να τραβήξετε κλιπ ανάλυσης 8K στα 24 fps, όμως πραγματικά δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Θα σας προτείναμε να κατεβάσετε την ανάλυση στα επίπεδα του 4K και να απολαύσετε τα ζωηρά χρώματα, το δυναμικό εύρος. Η μόνη κάμερα που είναι καινούρια στο ROG Phone 7 Ultimate είναι η selfie των 32 MP που βρίσκεται στο πλαίσιο της οθόνης, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η εμπειρία θέασης. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας, κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει. Θα σας χαρίσει συμπαθητικές selfies με ικανοποιητικό βάθος και ρεαλιστικές αποχρώσεις. Αν είχε και autofocus θα ήταν ακόμα καλύτερη.
Gameplay
Όλα τα παραπάνω όμως δε θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν πλαισιώνονταν και από το κατάλληλο λογισμικό. Εδώ είναι που το ROG Phone 7 Ultimate δείχνει τα δόντια του με το X Mode και το X Mode+, με το τελευταίο να αντικαθιστά το πρώτο με το που συνδέσετε το AeroActive Cooler 7. Οι επιλογές σας είναι πραγματικά εξωπραγματικές, έχοντας τη δυνατότητα να ρυθμίσετε κάθε λογής παράμετρο, από την απόδοση της συσκευής, μέχρι τις επιλογές της οθόνης, την ψύξη, τα πλήκτρα ελέγχου, τις ειδοποιήσεις, το δίκτυο -με λίγα λόγια τα πάντα! Μπορείτε να κατεβάσετε μέχρι και ρυθμίσεις πλήκτρων που έχουν δημιουργήσει άλλοι παίκτες.
Το Game Genie θα εξελιχθεί σε βασικό σας όπλο κατά το gameplay. Ξεκινά αυτόματα μαζί με το εκάστοτε παιχνίδι και σας δίνει τη δυνατότητα να streamάρετε και να γράψετε περιεχόμενο, να αφήσετε τον τίτλο να τρέχει στο παρασκήνιο, να δημιουργήσετε ζώνες ανάδρασης για ρεαλιστικότερες εμπειρίες κ.α. και όλα αυτά χωρίς καν να χρειαστεί να πατήσετε pause. Όπως και τα προηγούμενα ROG Phone, έτσι και το φετινό διαθέτει τα λεγόμενα AirTrigger, 14 στον αριθμό πλήκτρα υπερήχων τα οποία ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει όπως επιθυμεί προκειμένου να διευκολυνθεί παίζοντας. Οι διαφορές σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις ROG Phone πάντως είναι ελάχιστες, με την Asus να κάνει μικρές προσθήκες σε ό,τι αφορά την ευαισθησία, την απόσταση ενεργοποίησης κλπ.
Στα του ήχου, το ROG Phone 7 Ultimate έρχεται με διπλά, μεγάλα ηχεία πέντε μαγνητών 12 x 16, καθένα εκ των οποίων έχει δική του ενίσχυση Cirrus Logic CS35L45. Το smartphone της Asus φέρει πιστοποίηση Hi-Res Audio για αναπαραγωγή αρχείων 24-bit/96 kHz και 24-bit/192 kHz κατόπιν σύνδεσης σε αντίστοιχα πιστοποιημένες συσκευές. Η ένταση κυμαίνεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ούσα κατά 50% αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο ROG Phone, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στη Dirac η οποία για ακόμα έναν χρόνο συνεργάζεται με την Asus. Σε συνδυασμό με το GameFX, το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, με ήχο ακριβείας που εκτοξεύεται στερεοφωνικά προς το μέρος του παίκτη χωρίς παραμορφώσεις. Και όλα αυτά πριν καν συνδεθεί το AeroActive Cooler 7 το οποίο συν τοις άλλοις στο εσωτερικό του κρύβει και ένα ολόκληρο subwoofer που απογειώνει την εμπειρία.
Το ROG Phone 7 Ultimate μας χάρισε μία απόλυτα σταθερή εμπειρία gameplay χωρίς εκπλήξεις και σε ό,τι είχε να κάνει με την πρόσβαση στο internet. Διαθέτει τρεις κεραίες Wi-Fi μεταξύ των οποίων εναλλάσσεται αυτόματα, επιλέγοντας εκείνη με το ισχυρότερο σήμα (έτσι ώστε να μην περιορίζεστε στον τρόπο που το κρατάτε). Παράλληλα είναι συμβατό με πρωτόκολλα Wi-Fi 6E και Wi-Fi 7, προσφέροντας έτσι μια σχετική ασφάλεια σε βάθος χρόνου.
Συμπέρασμα
Ανανεωμένο εκεί που χρειαζόταν, το ROG Phone 7 Ultimate είναι απλά η καλύτερη gaming συσκευή smartphone που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Με άριστο σύστημα ψύξης, κορυφαία χαρακτηριστικά και σπουδαία οθόνη, θα επιτρέψει την αναπαραγωγή κάθε παιχνιδιού με τα settings στο max. Το AeroActive Cooler 7 και η θήκη του αποτελούν ευχάριστη προσθήκη στην εντυπωσιακή συσκευασία (όπως και ο φορτιστής των 65 W) και όταν με το καλό η Asus ενημερώσει και τα λοιπά αξεσουάρ της, τότε πλέον θα μιλάμε για μία υπερπλήρη πρόταση που υπόσχεται και θα κάνει level up σε κάθε εμπειρία gameplay.
- 3