Μετά το χαμό που έχει γίνει με τα λανθασμένα χαρακτηριστικά που είχε δώσει η Nvidia για την GTX970, η σκόνη δεν έχει κάτσει ακόμη. Όπως αποδείχτηκε πάντως η απόδοση της 970 δεν επηρεάζεται μόνο σε παιχνίδια που χρησιμοποιούν περισσότερα από 3.5 GB μνήμης μιας και τα τελευταία 512 MB έχουν αρκετά πιο αργή προσπέλαση από τα υπόλοιπα.
Αυτό πάντως δεν αποτελεί και μεγάλο πρόβλημα στην ουσία μιας και τα περισσότερα παιχνίδια δε χρησιμοποιούν περισσότερα από 3.5 GB ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο Techpowerup ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους για θέματα που έχουν να κάνουν με κάρτες γραφικών (και όχι μόνο), σε ένα μεγάλο σύνολο δημοφιλών τίτλων παιχνιδιών ο μέσος όρος δέσμευσης μνήμης της καινούριας Nvidia Titan X με τα 12 GB RAM έφτασε μόλις τα 2799 MB, λαμβάνοντας υπόψιν πάντοτε το χειρότερο δυνατό σενάριο για κάθε παιχνίδι. Μάλιστα έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο ήταν συνήθως είτε η 4K ανάλυση, κάτι αναμενόμενο φυσικά, είτε η ανάλυση 1440p με 4xAA. Ότι και να ισχύει πάντως η GTX 970 αποτελεί μια από τις κορυφαίες κάρτες γραφικών της αγοράς σήμερα, δεδομένης της απόδοσης, των χαρακτηριστικών και της τιμής της και πιστεύουμε ότι ένα λάθος, σύμφωνα πάντα με την Nvidia, στα χαρακτηριστικά της δεν πρέπει να αμαυρώσει την εικόνα της.
Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Στη σημερινή δοκιμή θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια κορυφαία υλοποίηση της GTX 970 από την MSI, η οποία εξοπλίζεται με ένα πολύ καλό σύστημα ψύξης το οποίο πέραν από χαμηλές θερμοκρασίες προσφέρει επίσης και ιδιαίτερα αθόρυβη λειτουργία ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μπορεί σε μερικούς φανατικούς gamer ο θόρυβος να περνάει σε δεύτερη μοίρα αλλά οι περισσότεροι από εμάς εκτιμούν δεόντως μια αθόρυβη κάρτα γραφικών. Για να συμβεί αυτό βέβαια απαιτείται παράλληλα χαμηλή κατανάλωση μιας και όσο λιγότερο θερμικό φορτίο έχει να αντιμετωπίσει ένα σύστημα ψύξης τόσο πιο αθόρυβο μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της VGA.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Στον παραπάνω πίνακα θα βρείτε τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά της MSI GTX 970 Gaming 4G καθώς και τα αντίστοιχα άλλων σύγχρονων VGAs.
Αντί 64 ROPs (Render Output Units ή Raster Operation Pipelines) που αρχικά είχε ανακοινώσει η Nvidia για την GTX 970, τελικά αποδείχτηκε ότι έχει 56. Κάτι τέτοιο πολύ περιγραφικά σημαίνει ότι έχει λιγότερους διαύλους επικοινωνίας με τη μνήμη οπότε και δεν μπορεί να διαχειριστεί εξίσου αποτελεσματικά και γρήγορα 4 GB, παρά μόνο 3.5 GB. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα όταν πρέπει να χρησιμοποιήσει και τα τελευταία 512 ΜΒ, να υπάρχει μια πτώση στις επιδόσεις. Δεν πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά το γεγονός ότι το τμήμα μάρκετινγκ της Nvidia είχε δώσει λανθασμένα στοιχεία περιέπλεξε αρκετά τα πράγματα και έδωσε τροφή για κριτική στον ανταγωνισμό και τους χρήστες.
Σε σύγκριση με τον πρόγονο της, την GTX 770, η 970 προσφέρει περισσότερη μνήμη RAM η οποία θα βοηθήσει σε μεγάλες αναλύσεις και σε ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια και μικρότερη κατανάλωση. Παρόλο που ο GM204 επεξεργαστής της 970 είναι αρκετά ισχυρότερος από τoν GK104 της 770 και διαθέτει 1.7 δισεκατομμύρια περισσότερα transistors, εντούτοις το TDP του είναι κατά πολύ χαμηλότερο στα 145 W έναντι 225 W του δεύτερου. Αυτό σημαίνει ότι η 970 θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί ακόμη και μέσω μιας 6 pin PCIe υποδοχής αλλά λόγω του υψηλού υπερχρονισμού που υποστηρίζει και για να μην υπάρξουν προβλήματα, όλες οι εταιρίες την εφοδιάζουν με τουλάχιστον 2x 6 pin PCIe connectors. Oπότε έχοντας 75 W από το PCIe slot και 2x 75 W από τα διπλά 6 pin PCIe, πάμε στα 225 W. H MSI στην GTX 970 Gaming 4 G ανεβάζει τον πήχη στα 300 W μιας και το ένα PCIe έχει 6+2 pins, οπότε και μπορεί να αποδώσει μέχρι και 150 W ισχύος έναντι 75 W του 6 pin.
Η κάρτα έρχεται μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο πακέτο, το οποίο διαθέτει όμορφα γραφικά και προσφέρει επαρκή προστασία στα ακριβά περιεχόμενα του.
Στα παρελκόμενα περιλαμβάνονται οι οδηγίες χρήσης καθώς και ένας DVI adaptor, ένα PCIe καλώδιο (6 pin to 6+2 pin) και ένα CD με τους drivers. Στο δικό μας δείγμα υπήρχαν δυστυχώς μόνο δύο φυλλάδια μιας και ήταν reviewing δείγμα, αλλά στο κανονικά πακέτο θα βρείτε όλα τα υπόλοιπα.
Το cooler της κάρτας διαθέτει όμορφη σχεδίαση και είναι πολύ αποδοτικό και ήσυχο. Οι διαστάσεις της κάρτας είναι 28 x 14.5 cm.
Η κάρτα καταλαμβάνει το χώρο δύο PCIe slots. Οι έξοδοι της περιλαμβάνουν δύο DVI, μία HDMI και μία DisplayPort. Όλες οι έξοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, οπότε μπορείτε να συνδέσετε μέχρι και τέσσερα monitor.
New Technologies Introduced with the Maxwell GPU
Multi-Frame sampled Anti-Aliasing (MFAA)
Ένα από τα καινούρια χαρακτηριστικά που έρχονται με το Maxwell 2 είναι και το MFAA. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο anti-aliasing η οποία παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς μας δίνει εξίσου καλή ποιότητα ομαλοποίησης με το γνωστό MSAA, αλλά με το μισό περίπου υπολογιστικό κόστος. Η συγκεκριμένη μέθοδος anti-aliasing λόγω περιορισμών στο υλικό δυστυχώς δεν είναι προς τα πίσω συμβατή με προηγούμενες γενιές της nVidia.
Dynamic Super Resolution (DSR)
Με το DSR η nVidia προσπαθεί να μας δώσει πιστότητα και λεπτομέρεια 4Κ, ακόμα αν η οθόνη μας υποστηρίζει ανάλυση μόνο μέχρι 1080p. Αν και ακούγεται αρκετά φιλόδοξο, το αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό δικαιώνει, καθώς η τελική εικόνα είναι αρκετά πιο ομαλή, ενώ διατηρούνται λεπτομέρειες που χωρίς το DSR δεν θα μπορούσαμε να δούμε. Η τεχνολογία μέσω των νεότερων οδηγών είναι διαθέσιμη και για παλαιότερους πυρήνες της nVidia. Ουσιαστικά η τεχνολογία λειτουργεί επιτρέποντας στα παιχνίδια και εφαρμογές να προβάλουν το περιεχόμενο σε αναλύσεις πολλαπλάσιες της κανονικής μέγιστης ανάλυσης της οθόνης ενώ η κάρτα γραφικών αναλαμβάνει με χρήση ειδικών φίλτρων να φέρει την ανάλυση στα μέτρα της οθόνης μας. Η πτώση στο framerate, όπως καταλαβαίνετε, είναι σημαντική καθώς το κάθε παιχνίδι γίνεται render σε κατά πολύ υψηλότερη ανάλυση.
[compimg]
http://insomniareview.blob.core.windows.net/msi-gaming-gtx970/darksoulswithoutdsr.jpg|http://insomniareview.blob.core.windows.net/msi-gaming-gtx970/darksoulswithdsr.jpg|920|518|Χωρίς DSR|Με DSR|center[/compimg]Voxel Global Illumination (VXGI)
Μια άλλη νέα πολλά υποσχόμενη τεχνολογία είναι και το VXGI η οποία έρχεται να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που προβληματίζει χρόνια τώρα τους κατασκευαστές κυκλωμάτων γραφικών, προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών και όσους ασχολούνται με το χώρο γενικότερα. Αυτό δεν είναι άλλο από τον υπολογισμό της διαδρομής και διαδοχικών ανακλάσεων των ακτίνων φωτός από κάθε πηγή. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ και έως τώρα δε γινόταν σχεδόν ποτέ σε πραγματικό χρόνο πάρα μας εμφανιζόταν προϋπολογισμένα αποτελέσματα από προσομοιώσεις μόνο για τα στατικά αντικείμενα, τις επιφάνειες και τις σταθερές πηγές φωτός. Με το VXGI ο πυρήνας επεξεργασίας γραφικών δημιουργεί ένα απλοποιημένο και πολύ μικρότερης ανάλυσης μοντέλο της σκηνής που επεξεργάζεται, στο οποίο λόγω της πολύ χαμηλότερης πολυπλοκότητας έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την προσομοίωση της διάδοσής του φωτός σε πραγματικό χρόνο. Αν και αυτό το μοντέλο και προσομοίωση δεν είναι ορατά σε εμάς το αποτέλεσμα και κατά συνέπεια η τελική κατανομή του φωτισμού προβάλλονται στην πραγματική σκηνή μας με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως ζωντανό και φωτορεαλιστικό.
NVIDIA G-SYNC
Η τεχνολογία G-SYNC, η οποία απαιτεί συμβατή οθόνη, εξαλείφει πλήρως φαινόμενα tearing και εξασφαλίζει απόλυτο συγχρονισμό με την οθόνη. Σε μια κλασσική αναμετάδοση σήματος από την κάρτα γραφικών, τα frames αποστέλλονται στην οθόνη με το ρυθμό που παράγονται και αυτή στην ουσία προβάλει "ότι προλαβαίνει" καθώς λειτουργεί με επίσης με το δικό της σταθερό ρυθμό ανανέωσης. Κάποια καρέ δεν προλαβαίνουν να προβληθούν, άλλα μπορεί να προβάλλονται εις διπλούν ή παρουσιάζονται φαινόμενα tearing. Με το G-SYNC η οθόνη συγχρονίζει με την κάρτα γραφικών και αλλάζει εικόνα μόνο όταν η κάρτα γραφικών έχει έτοιμη την επόμενη την οποία κρατάει σε μια προσωρινή μνήμη. Έτσι έχουμε απόλυτο συγχρονισμό και εξάλειψη όλων αυτών των προβλημάτων που έχουμε κατά τον κλασσικό τρόπο μετάδοσης. Αυτά απαιτούν οθόνη εφοδιασμένη με το κατάλληλο υποσύστημα για επικοινωνία και συγχρονισμό με την κάρτα γραφικών οπότε και δυστυχώς κατα συνέπεια συμβατή οθόνη με δυνατότητα G-SYNC.
NVIDIA Adaptive VSync
Για τα ασταθή frame rate και το screen tearing η nVidia φέρνει ακόμα μια λύση. Το όνομα αυτής είναι Adaptive VSync και αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιεί αυτόματα στα πολύ υψηλά framerate το v-sync για την εξάλειψη φαινομένων tearing. Στα χαμηλά framerate το vsync απενεργοποιείται αυτόματα μέσω του Adaptive V-Sync προκειμένου να απαλειφθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση ή απώλεια framerate που αυτό μπορεί να εισάγει. Η συγκεκριμένη τεχνολογία διατίθεται πλέον και για παλαιότερους πυρήνες από την nVidia.
Χωρίς την Ψύκτρα
Η ψύκτρα διαθέτει αρκετούς (τέσσερις για την ακρίβεια), ευμεγέθεις θερμό-αγωγούς για να απομακρύνει τη θερμότητα από τον επεξεργαστή της κάρτας.
Η παραπάνω ψύκτρα δροσίζει το κύκλωμα ανόρθωσης καθώς και τις μνήμες της κάρτας.
Μερικές φωτογραφίες από το PCB της κάρτας.
Η ψυχή της κάρτας, ο GM204 επεξεργαστής ο οποίος κατασκευάζεται με τη μέθοδο λιθογραφίας 28 nm. Διαθέτει 5.2 δισεκατομμύρια transistors και η επιφάνεια του πυρήνα του είναι 398 τετραγωνικά χιλιοστά.
Η μνήμη GDDR5 παρέχεται από την Samsung και ο κωδικός μοντέλου είναι K4G41325FC-HC28. Η μέγιστη ταχύτητα που υποστηρίζει είναι 1700 MHz (7000 MHz GDDR5).
Κανονικά η GTX970 τροφοδοτείται από δύο 6-pin PCIe καλώδια αλλά στη συγκεκριμένη υλοποίηση η MSI άλλαξε την μία υποδοχή 6-pin σε 6+2 pin. Έτσι συνολικά η συγκεκριμένη κάρτα μπορεί να "τραβήξει" μέχρι και 300 W ισχύος.
Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία
Τα κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω.
Για τη μέτρηση των επιδόσεων μετράμε την απόδοση της κάρτας με τη βοήθεια αρκετών διαδεδομένων απαιτητικών παιχνιδιών και πάντα στο ίδιο σύστημα, το οποίο εξοπλίζεται με μια οθόνη Dell 3008. Σε κάθε παιχνίδι θέτουμε την ποιότητα των γραφικών στο μέγιστο δυνατό βαθμό και την επιλογή AA (Anti Aliasing) στο 4x. Επίσης, πραγματοποιούμε τις μετρήσεις μας σε τρεις διαφορετικές αναλύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των χρηστών, ανάλογα με το hardware (υλικό) που διαθέτουν. Οι αναλύσεις αυτές είναι οι παρακάτω:
- 1600x900: Μικρότερες οθόνες (17" - 19") καθώς και φορητούς υπολογιστές.
- 1920x1080: Μεγαλύτερες οθόνες (22" - 26").
- 2560x1600: 30" οθόνες.
Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει αναλυτικά τα παιχνίδια που χρησιμοποιούμε για την μέτρηση των επιδόσεων.
Όσον αφορά τώρα την επιρροή των FPS (Frames Per Second) στο gameplay, η παρακάτω λίστα θα ξεδιαλύνει τα πράγματα.
- <30 FPS: Μειωμένο gameplay
- 30-40 FPS: Κοντά στα όρια
- 40-60 FPS: Ομαλή κίνηση και καλό gameplay
- >60 FPS: Άριστο gameplay
Εκτός από παιχνίδια, που αποτελούν το κύριο κριτήριο για την αξιολόγηση των καρτών γραφικών που πέφτουν στα χέρια μας, χρησιμοποιούμε και δύο γνωστά μετροπρογράμματα της Futuremark, τα 3DMark 11 και 13. Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς ενδιαφερόσαστε μόνο για τα FPS στα παιχνίδια αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον και το σκορ που επιτυγχάνει η κάθε VGA στα παραπάνω benchmarks, ειδικά αν ασχολείστε πιο σοβαρά με το άθλημα του overclocking.
Απέναντι στην GTX 970 τοποθετήσαμε τον προκάτοχο της, μια GTX 770 και πιο συγκεκριμένα μια κορυφαία υλοποίηση από την Gigabyte, την GTX 770 Windforce OC η οποία διαθέτει υπερχρονισμένο πυρήνα σε σχέση με την απλή GTX 770 κατά 91 MHz, φθάνοντας τα 1137 MHz.
Game Tests Results
Synthetic Benchmark Results
Στα συνθετικά μετροπρογράμματα η διαφορά της GTX 970 από τον προκάτοχο της είναι πολύ μεγάλη.
Επίπεδα θορύβου & Θερμοκρασίες
Για τη μέτρηση των επιπέδων θορύβου χρησιμοποιούμε ένα Class 1 sound analyzer (Bruel & Kjaer 2250-L G4), το οποίο έχουμε εξοπλίσει με ένα type 4189 μικρόφωνο που καλύπτει ένα εύρος από 16.6 ως 140 dBA. Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με το sound analyzer να βρίσκεται στο ένα μέτρο από την κάρτα γραφικών και χωρίς το πλαϊνό καπάκι του κουτιού. Το επίπεδο θορύβου στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια των δοκιμών είναι κάτω από τα 18 dBA και διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία της τάξης των 23 βαθμών Κελσίου.
Σε idle καταστάσεις και σε πολύ χαμηλά φορτία οι ανεμιστήρες της MSI Gaming δεν εμπλέκονται, με αποτέλεσμα μηδενικό θόρυβο. Ακόμη όμως και σε μεγάλα φορτία οι ανεμιστήρες στροφάρουν σε χαμηλές στροφές, κρατώντας το θόρυβο σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.
Παρά τις χαμηλές στροφές των ανεμιστήρων ακόμη και σε πλήρες φορτίο, η GTX 970 Gaming δεν ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα διαθέτει αρκετά ψυχρή λειτουργία. Η κάπως αυξημένη θερμοκρασία τώρα σε idle (2D) είναι λόγο της παθητικής λειτουργίας της σε χαμηλά φορτία.
Infrared Images
Με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας Flir E8 λάβαμε μερικές IR φωτογραφίες για να εξετάσουμε την απόδοση του συστήματος ψύξης εκτενέστερα.
Το πίσω μέρος της κάρτας ανεβάζει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, σε ακραίες ομολογουμένως συνθήκες, κάτι που κατά τη γνώμη μας επιβάλει τη λύση μιας πίσω ψύκτρας (backplate). Δυστυχώς όμως η MSI δε συμμερίσθηκε την άποψη μας.
Σε αυτή την περιοχή οι θερμοκρασίες κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις παραπάνω IR φωτογραφίες η κάρτα δε διαχέει τη θερμότητα μέσα στο κουτί, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, παρά την αποβάλει από το μπροστινό μέρος της εκτός κουτιού. Αυτό φυσικά συμβάλει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες συστήματος και έχει ευνοϊκά αποτελέσματα σε όλα τα επιμέρους υποσυστήματα.
Power Consumption
Με τη βοήθεια ενός power analyzer της GW-Instek (GPM-8212) μετράμε την κατανάλωση του συστήματος δοκιμών, με την κάρτα τόσο σε νορμάλ κατάσταση όσο και υπερχρονισμένη, στις παρακάτω καταστάσεις:
- Idle: Παρατεταμένη κατάστασης αδράνειας στην επιφάνεια εργασίας (desktop), με το screensaver απενεργοποιημένο και ανάλυση 2560 x 1600.
- Gaming: Λαμβάνουμε υπόψη τη μέγιστη τιμή κατανάλωσης με το Company of Heroes 2 να τρέχει στα 2560 x 1600 και όλες τις ρυθμίσεις ποιότητας στο μέγιστο.
- 3DMark 13: Εκτελούμε το μετροπρόγραμμα Firestrike και παίρνουμε τη μέγιστη τιμή κατανάλωσης.
- Furmark: Πρόκειται για το πιο ενεργοβόρο κομμάτι των δοκιμών μας, ειδικά στο Stability Test με την ανάλυση στα 1280 x 1024 και χωρίς Anti-aliasing.
Παρόλο που η GTX 970 είναι αρκετά ισχυρότερη από την προκάτοχο της, εντούτοις καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Αυτό δείχνει την πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί της Nvidia μιας και δε φρόντισαν μόνο να αυξήσουν την ισχύ του καινούριο επεξεργαστή γραφικών, αλλά και την αποδοτικότητα του.
Ακολουθούν μερικά γραφήματα με απευθείας συγκρίσεις των καρτών της δοκιμής, στα σενάρια δοκιμών που ακολουθήσαμε.
Overclocking
Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει τα ρολόγια της κάρτας σε νορμάλ κατάσταση και τον μέγιστο υπερχρονισμό που πετύχαμε τόσο στον επεξεργαστή όσο και στη μνήμη. Προφανώς από VGA σε VGA, το επίπεδο υπερχρονισμού διαφέρει και μεγάλο ρόλο παίζει και η τύχη ως προς το υλικό που θα πέσει στα χέρια σας.
Και δύο screenshots από το γνωστό GPU-Z με την κάρτα σε στοκ και υπερχρονισμένη κατάσταση.
Τα GPUs της Nvidia διαθέτουν ένα base clock, βάση του οποίο διαμορφώνεται η boost συχνότητα η οποία εμπλέκεται όταν το υπολογιστικό φορτίο ανέβει. Στη δική μας περίπτωση από τα 1114 MHz ανεβάσαμε το GPU στα 1300 MHz και τις μνήμες από τα 1753 MHz στα 1990 MHz. Με λίγη προσπάθεια ακόμη ίσως να πήγαινε και πιο ψηλά η κάρτα αλλά πρώτον δεν είχαμε αρκετό χρόνο για δοκιμές και δεύτερον δεν έχει νόημα το πόσο ψηλά θα ανέβει το δικό μας δείγμα, μιας και κάποιο άλλο μπορεί να μην "πιάσει" αυτά τα ρολόγια ή απεναντίας να τα περάσει με άνεση. Είναι καθαρά θέμα τύχης το συγκεκριμένο θέμα.
Τα δύο παρακάτω γραφήματα δείχνουν τη διαφορά στις επιδόσεις με την κάρτα σε στοκ και υπερχρονισμένη κατάσταση καθώς και τα επίπεδα θερμοκρασίας που μετρήσαμε.
Για 2.5 frames παραπάνω στο βαρύ Company of Heroes 2 πιστεύουμε ότι δεν αξίζει και τόσο πολύ ο υπερχρονισμός της συγκεκριμένης κάρτας.
Εδώ συνέβη το εξής παράδοξο. Με ανεβασμένα τα ρολόγια, οι ανεμιστήρες της κάρτας αύξησαν ελαφρώς τις στροφές λειτουργίας τους με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέσει, αντί να ανέβει. Πέραν από μια μικρή αύξηση των επιδόσεων ο υπερχρονισμός έφερε και καλύτερες θερμοκρασίες, κάτι που ομολογουμένως μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Ευτυχώς η διαφορά στο θόρυβο ήταν μικρή, μιας και οι ανεμιστήρες ανέβασαν κατά 200 στροφές μόνο την ταχύτητα τους σε overclocked κατάσταση με πλήρες φορτίο.
Relative Performance
Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν τη συνολική απόδοση των καρτών σε όλα τα παιχνίδια και τις αναλύσεις που δοκιμάσαμε.
Σε αυτή την ανάλυση η περισσότερη μνήμη της GTX 970 ανοίγει την ψαλίδα των επιδόσεων σε σύγκριση με την GTX 770. Οπότε αν θέλετε να παίζεται σε παρόμοιες αναλύσεις και διαθέτετε την τελευταία κάρτα, αξίζει η μετάβαση στο διάδοχο της.
Στα 1080p η διαφορά στις επιδόσεις μειώθηκε αλλά και πάλι είναι μεγάλη.
Σε αυτή την ανάλυση πιστεύουμε ότι δεν αξίζει κάποιος να αγοράζει μια GTX 970, μιας και θα μπορεί να παίζει όλα τα παιχνίδια άνετα και με την GTX 770.
Performance Per Euro
Τα συγκεκριμένα γραφήματα είναι αυτά που ενδιαφέρουν τους περισσότερους από εσάς, μιας και δείχνουν πόσο αξίζει τα λεφτά της η κάθε κάρτα γραφικών, ανάλογα με την απόδοση της στις αναλύσεις που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας.
Συμπεράσματα
H GTX 970 Gaming 4G της MSI αποτελεί μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις GTX 970 και θα ικανοποιήσει πλήρως ακόμη και τους πιο απαιτητικούς από εσάς. Έρχεται υπερχρονισμένη, στον πυρήνα μόνο όμως, από το εργοστάσιο και το σύστημα ψύξης της εκτός από αθόρυβο κάνει και άριστη δουλειά. Σε αυτό βοηθά βέβαια και η χαμηλή κατανάλωση του Maxwell GPU. Η Nvidia έκανε πράγματι πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα και έδειξε το δρόμο και στην αντίπαλη εταιρία, που δυστυχώς δε διαθέτει τόσο αποδοτικά (σχέση επιδόσεων/κατανάλωσης) GPUs. Με μια GTX 970 και μια οθόνη υψηλής ανάλυσης (2600x), σχεδόν κανένα παιχνίδι δε θα σταθεί εμπόδιο στην gaming καριέρα σας και μόνο αν θέλετε να παίζετε παιχνίδια σε 4K ανάλυση θα χρειαστείτε κάτι δυνατότερο, το πιο πιθανό μια SLI ή Crossfire υλοποίηση με δυνατά GPUs.
Με μία μόνο GTX 970 και έναν δυνατό επεξεργαστή Haswell-E ακόμη και ένα 600 W PSU θα σας καλύψει πλήρως, αρκεί βέβαια αυτό να είναι καλής ποιότητας και να αποδίδει πραγματικά την ισχύ που υπόσχεται και όχι να μένει μόνο στα χαρτιά. Από ότι φαίνεται η εποχή που κάποιος χρειάζονταν τροφοδοτικά άνω του ενός κιλοβάτ (>1 kW) για να στήσει ένα καλό σύστημα SLI έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η Nvidia έχει αφήσει να εννοηθεί ότι από εδώ και πέρα θα επικεντρωθεί όχι μόνο στο να προσφέρει τις απόλυτες επιδόσεις, αλλά ένα συνδυασμό αυτών με χαμηλή κατανάλωση. Αυτό δεν έχει ευεργετική επιρροή μόνο στο λογαριασμό ρεύματος, αλλά συμβάλει τα μέγιστα και στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών, κάτι που οδηγεί σε μια πιο ήσυχη λειτουργία μιας και το σύστημα ψύξης δε χρειάζεται πλέον να εξοπλίζεται με θορυβώδεις ανεμιστήρες.
Αν επιθυμείτε να αγοράσετε μια καλή κάρτα γραφικών αυτή την περίοδο και θέλετε κάτι που θα αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα και τα μελλοντικά "βαριά" παιχνίδια, τότε η συγκεκριμένη MSI αποτελεί μια άριστη επιλογή για αναλύσεις μέχρι και 2600x. Αν τώρα διαθέτετε οθόνη με 1920p μέγιστη ανάλυση δεν έχει νόημα η GTX 970, οπότε καλύτερα να εστιάσετε την προσοχή σας στην GTX 960 η οποία θα σας καλύψει πλήρως, γλυτώνοντας παράλληλα αρκετά χρήματα.
H GTX 970 Gaming 4G της MSI κοστίζει περίπου 420€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Παθητική ψύξη σε χαμηλά φορτία
- Αθόρυβη λειτουργία ακόμη και σε απαιτητικές gaming καταστάσεις
- Χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας
- Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
- HDMI 2.0 συμβατότητα (για monitor που διαθέτουν την αντίστοιχη θύρα)
- 4 GB μνήμη (με 3.5 GB γρήγορης μνήμης)
Μειονεκτήματα
- Ένα μεταλλικό backplate θα βοηθούσε σημαντικά στην ψύξη του πίσω μέρος της πλακέτας της κάρτας (ειδικά στο σημείο πίσω από το GPU)
- Το overclock της κάρτας δεν προσφέρει και πολλά
- Η μνήμη "τρέχει" σε στοκ συχνότητες (ενώ μπορεί να ανέβει αρκετά)
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η MSI GT 970 Gaming 4G είναι:
Σύνταξη: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης, Ocelote
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης