[page=Εισαγωγή]Authors:
Βασιλικός Γιώργος, Γεωργιάδης Παναγιώτης, Γιάγκος Γιάγκου
Άλλη μία κάρτα γραφικών πέρασε από τα εργαστήρια του Insomnia. Ο λόγος για την καινούρια υλοποίηση της nVIDIA GeForce GTX570 από την ASUSteK, η οποία ονομάζεται DirectCU II. Η τεχνολογία αυτή αναφέρεται στο aftermarket σύστημα ψύξης της ASUS, το οποίο θυμίζει το ανάλογο TwinFrozer της MSI. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που κάνει την κάρτα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες GTX570 αδερφές της.
Όπως πάντα, θα αρχίσουμε κάνοντας μία εισαγωγή για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα εξετάσουμε σήμερα. Στην συνέχεια θα κάνουμε μία εξαίρεση στην δομή των review που είχαμε μέχρι τώρα. Δηλαδή δεν θα δείτε μακροσκελή κείμενα ερμηνεύοντας τεχνολογίες της κάρτας. Βεβαίως, ότι κρίνουμε απαραίτητο το αναφέρουμε και το τονίζουμε με την δέουσα σημασία. Αυτή την φορά προτιμήσαμε λοιπόν να πάμε περισσότερο στο «ζουμί» και να μην φλυαρήσουμε.
Τι θα δούμε λοιπόν ;
Θα δούμε Θερμοκρασία, Θόρυβο, Κατανάλωση, Επιδόσεις, Overclocking, και φυσικά πολλά μα πολλά benchmarks και παιχνίδια -- ακόμα και σε Linux τρέχοντας το Graphics Phoronix Benchmark Suite. Πάρτε μία πρώτη γεύση από το θηρίο που καταλαμβάνει 3 slots στο case μας και συνεχίστε στην επόμενη σελίδα...
[page=Τεχνικά Χαρακτηριστικά] Πολλά έχουν ακουστεί για την GeForce GTX 570, που προσπαθεί να κερδίσει μία θέση στις θύρες PCI-e των gamers. Σαφώς φθηνότερη από την GTX 480, μπορεί να δώσει στο τελικό χρήστη ίδιες ή και συχνά καλύτερες επιδόσεις. Αν ψάξουμε στον πυρήνα, στην πραγματικότητα θα βρούμε το παλιό καλό GF100 με τα transistor του σε μια πιο ορθοκανονική θέση, με αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης κατά εμβαδόν. Επίσης, οι 512 CUDA cores, 6 64-bit GDDR5 memory controllers και τα 64 Texture Units, έχουν παραμείνει τα ίδια, αθροίζοντας ξανά σε 3 δισεκατομμύρια transistors. Αυτό που πραγματικά έχει κάνει την διαφορά και αξίζει να γνωρίζετε, είναι η έξυπνη τακτική να θέσει σε προτεραιότητα το rendering καθώς και την ταχύτερη επεξεργασία του φίλτρου FP16.
Η ASUS επεκτείνοντας την σειρά DirectCU II έχει φτιάξει το δικό της design για την πιο πάνω κάρτα. Με την ογκώδη ψύχτρα που καταλαμβάνει 3 θέσεις, μας υπόσχεται ότι η καρδιά των επιδόσεων του GF110 θα παραμένει σε χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο σε idle, αλλά και σε load συνθήκες. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά χρήσιμο, μιας και ο πυρήνας από 732 MHz, έχει υπερχρονιστεί στα 742 MHz ( μπορεί να μην φαίνονται πολλά, αλλά πιστεύουμε πως με λίγη προσπάθεια από το χρήστη μπορεί να φτάσει αρκετά ψηλότερα).
Η κάρτα μπορεί να προσφέρει στο χρήστη 2 εξόδους DVI, μία έξοδο HDMI, και μία έξοδο DisplayPort. Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να προσφέρει στο χρήστη dual monitor καθώς και συμβατότητα με όλες τις οθόνες της αγοράς. Η φημισμένη ψύχτρα αποτελείται από 2 ανεμιστήρες 90 mm, που είναι ικανοί να προσφέρουν αρκετή ροή αέρος στα 5 χάλκινα heatpipes.
Στο πλάι θα βρείτε 2 LEDs, τα οποία μας προειδοποιούν για την ορθή τοποθέτηση της τροφοδοσίας. Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το μεταλλικό PCB cover, για την καλύτερη προστασία της κάρτας σας.
Στα παρελκόμενα θα βρείτε ένα μετατροπέα VGA, ένα καλώδιο SLI, το CD με τους drivers, το SmartDoctor ( πρόγραμμα υπερχρονισμού της ASUS) και ένα μετατροπέα από 2 εξάπινα-σε-ένα-οκτάπινο για την σωστή τροφοδοσία της κάρτας.
[page=Συσκευασία]
Η συσκευασία της κάρτας έρχεται με ένα πράσινο χρώμα ηλεκτρισμένου ουρανό ενώ η κλασσικές μυθικές τύπου WoW φιγούρες της nVIDIA εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Αυτή την φορά, ένας μαύρος καβαλάρης υποδέχεται την GTX570 της ASUS.
Στην πίσω μεριά βλέπουμε τις τεχνολογίες που υποστηρίζει η κάρτα μας, τέτοιες είναι το Direct CU II, το Super Alloy power και το voltage tweak. Να σημειώσουμε ότι η κλασσική παραδοσιακή εκδοχή της GTX570 δεν επιτρέπει voltage tweak λόγω ενός συστήματος Power Limit, το οποίο έχει αφαιρεθεί σκόπιμα από την ASUS.
Μην κάνετε λάθος εδώ, δεν πρόκειται για μία τυχαία GTX 570, αλλά συγκεκριμένα της ASUS. Η πλήρης ονομασία του προϊόντος είναι GTX 570 Direct CU II και πωλείται στην ελληνική αγορά κοντά στα 350 Ευρώ.
[page=Συσκευασία 2]
Ανοίγοντας την συσκευασία βλέπουμε ένα μαύρο κουτί με την επιγραφή ASUS. Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το packaging ήταν αρκετά καλό, ίσως καλύτερο από άλλες φορές.
Αυτό ακριβώς εννοούσαμε. Η κάρτα είναι πλήρως προστατευμένη αλλά συνάμα το design της συσκευασίας είναι εντυπωσιακό. Βλέπετε γύρω γύρω το μαύρο σκληρό αφρολέξ, ενώ στην μέση υπάρχει το manual.
Μέσα στον φάκελο, υπάρχει το manual και το CD με τους κατάλληλους drivers για την εγκατάσταση της κάρτας γραφικών στον υπολογιστή σας. Άρτια δόμηση και παρουσίαση ενός προϊόντος που επιφέρει την βαριά κληρονομιά της ASUS.
Απομακρύνοντας τον φάκελο από το κέντρο, βλέπουμε κρυμμένη την κάρτα γραφικών. Από κάτω, υπάρχει δεύτερο στρώμα αφρολέξ για προστασία της κάρτας.
Τώρα βλέπετε καλύτερα, έτσι δεν είναι ; Ο κάρτα πλέον φανερώθηκε στον φακό μας, μετά από αρκετά στάδια προστασίας. Ο λόγος που επιμέναμε εδώ, ήταν για να τονίσουμε το άριστο packaging που έκανε η ASUS, της οποίας αξίζουν συγχαρητήρια.
[page=Στον φακό]
To Insomnia σας παρουσιάζει την ASUS GTX 570 Direct CU II. Όπως βλέπετε δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το αρχικό παραδοσιακό design της απλής εκδοχής της GTX 570.
Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι το σύστημα ψύξης της κάρτας, το αποκαλούμενο Direct CU II. Αποτελείται από 2 fans 90mm κάτω από του οποίους υπάρχει μία μεγάλη ψύκτρα με πέντε χάλκινα heatpipes.
Το μειονέκτημα αυτού του θηριώδες συστήματος ψύξης είναι το μέγεθός του, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει συνολικά 3 slots στο κουτί σας.
Το αξιοπερίεργο είναι πως αν και υπάρχουν 2 fans, ο θόρυβος της κάρτας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε idle, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδης σε καταστάσεις load ή gaming. Πρόκειται δηλαδή, για silent fans της ASUS.
[page=Στον φακό 2]
Περιστρέφοντας την κάρτα, αυτό που βλέπουμε από την πίσω μεριά δεν είναι το PCB αλλά η συνέχεια της ψύκτρας. Οι μικρές τρύπες που έχει κατά μήκος βοηθάει στην εξαγωγή του αέρα, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το Proadlizer της NEC. Ένα ασυνήθιστο εξάρτημα, το οποίο υπόσχεται ακόμα σταθερότερη τροφοδοσία στον πυρήνα
Τώρα βλέπετε καλύτερα το πάχος της ψύκτρας Direct CU II. Μην αφήνετε την φωτογραφία να σας ξεγελάσει, πρόκειται για όχι 2 αλλά 3 slot θέσεων που καταλαμβάνει στο κουτί σας.
Για την τροφοδοσία της η κάρτα χρησιμοποιεί ένα 8πινο και ένα 6πινο βύσμα του τροφοδοτικού. Στα παρελκόμενα της κάρτα θα βρείτε μεταξύ των άλλων και έναν ένα μετατροπέα από 2 εξάπινα-σε-ένα-οκτάπινο. Οι πιο hardcore ηλεκτρονικοί του forum αν διαθέτουν μόνο 6πινο, μπορούν να κάνουν mod, γειώνοντας τις άλλες δύο θέσεις (ωστόσο δεν το συνιστούμε να το πράξετε).
Όπως βλέπετε η κάρτα υποστήριξη SLI Configuration. Εμείς, δεν σας λέμε ξεκάθαρα ότι προτείνουμε να αγοράσετε 2x ASUS GTX 570 DCU II διότι θα καταλαμβάνουν 6 ολόκληρα slots στο case σας. Είναι πολύ μεγάλος χώρος ο οποίος πάει χαμένος, και εμποδίζει στην καλύτερη ροή του αέρα μέσα στο κουτί.
[page=Στον φακό 3]
Η συνδεσιμότητα της κάρτας αποτελείται από 2 DVI τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν και έξοδο προς VGA μέσω μετατροπέα DVI2VGA. Επίσης όπως βλέπετε κάτω αριστερά υπάρχει ένα full HDMI και ένα Display Port. Δυστυχώς δεν μπορείτε να συνδέσετε παραπάνω από 2 οθόνες…
Ο χρωματικός συνδυασμός που επέλεξε η ASUS ταιριάζει γάντι στα Gaming rigs, τα οποία συνηθίζεται να διαθέτουν έναν κόκκινο LED ανεμιστήρα. Είμαστε σίγουροι ότι το οπτικό αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, παρατηρείστε ότι το μήκος της κάρτας είναι αρκετά μεγάλο και οι mid case χρήστες θα έχετε ίσως πρόβλημα.
Τέλος ας αναφερθούμε στα παρελκόμενα που φέρνει μαζί του πακέτο της κάρτας γραφικών από την ASUS. Μέσα στον μαύρο φάκελο, θα βρείτε το εγχειρίδιο χρήσης και το CD-Rom με τους κατάλληλους Drivers προς εγκατάσταση.
Τέλος μαζί με την κάρτα δίνονται τα εξής που βλέπετε στην παραπάνω κατηγορία. Πρόκειται περί ενός μετατροπέα από 2 εξαπινα σε ένα 8πινο, ένα καλώδιο bridge για SLI configuration, και τέλος ένας αντάπτορας DVI2VGA. Ίσως ένα game δώρο ή καποιο serial number ενός 3DMark να έκανε το πακέτο ακόμα πιο δελεαστικό.
[page=Κατανάλωση]Τι είναι ηλεκτρική ισχύς και πόσοι μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά την ερώτηση αυτή; Αν δεν έχετε ήδη σηκώσει το χέρι σας, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στο wiki του insomnia για να εξοικειωθείτε περισσότερο με το θέμα.
Το setup μας αποτελείεται από έναν Sandy Bridge. Αυτοί οι επεξεργαστές φαίνεται να είναι αρκετά φιλικοί προς το περιβάλλον, έχοντας αισθητά μικρότερη κατανάλωση από τους προηγούμενους επεξεργαστές της Intel και είναι ιδανικοί για ένα eco friendly σύστημα με δυνατές επιδόσεις.
Όπως όλα δείχνουν το Furmark δεν ενδείκνυται για να μετρήσουμε την κατανάλωση της κάρτας αφού κάνει τόσο μεγάλο excessive burning κάνοντας την κάρτα να δώσει μέχρι και 100 W παραπάνω από ότι θα χρειαζόταν κατά την διάρκεια ακόμα και του πιο απαιτητικού gaming. Συνεπώς δεν ακολουθούμε αυτή την τακτική αλλά τρέχουμε την suite της Furmark βγάζοντας κάποια πιο ρεαλιστικά νούμερα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Με ένα watt-o-meter μετράμε από την πρίζα την κατανάλωση του συστήματος (επεξεργαστής, μητρική, δίσκος κ DVD –ROM και φυσικά την κάρτα γραφικών). Παρακάτω κάνουμε κάποιους υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους σας παρουσιάζουμε την κατανάλωση (περίπου) της κάρτας σε πραγματικές συνθήκες, και όχι σε κάποιο excessive burning test.
Μέτρηση κατανάλωσης για την ASUS GeForce GTX 570 Direct CU II
-
Σύστημα σε αδράνεια: 111 W
-
Παίζοντας παιχνίδι: 300 W
-
Διαφορά: 188 W
-
Πρόσθεση μέσο όρου κατανάλωσης IDLE: ~ 10 W
-
Υποκειμενική κατανάλωση κάρτας: ~ 198 W
Η σειρά Titanium επιστρέφει να τα βάλει με την ATI, για να δούμε όμως... θα τα καταφέρει; (η 560 Ti έχει ως αντίπαλο την Radeon 5670). Προς το παρών ας δούμε την μέση κατανάλωση των καρτών και στην συνέχεια θα συνεχίσουμε με τις θερμοκρασίες τους.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/WATT.swf[/swf]
[page=Θερμοκρασίες]Εδώ θα δούμε από κοντά τις θερμοκρασίες που αναπτύσσουν οι κάρτες γραφικών. Αρχικά θα δούμε τις θερμοκρασίες σε IDLE, δηλαδή χωρίς να τρέχουμε τίποτα απλά καθημερινές χρήση desktop (περιήγηση στο Internet, μουσική, word, excel κλπ).
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/TEMP_IDLE.swf[/swf]Οι IDLE θερμοκρασίες είναι λίγο δύσκολο να μετρηθούν σωστά αφού κάθε driver στα Windows 7 έχει δικό του implementation για το Aero. Ωστόσο η μέτρηση έγινε με το GPU-Z να κρατάει logs recording για 30 ώρα περίπου και τέλος βγάλαμε τον μέσο όρο αυτών. Οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 50 Κελσίου είναι νορμάλ, ενώ κάτω από 40 Κελσίου είναι πραγματικά πάρα πολύ καλά.
Αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι nVIDIA GeForce είναι αισθητά πιο κρύες από τις αντίστοιχες AMD Radeon, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Fan Speed σε idle είναι 40% για τις nVIDIA και στο 24-25% για τις AMD. Δεν θέλαμε να ισοσταθμίσουμε τα δύο fan speeds, αφού είναι πολιτική κάθε εταιρίας να επιλέγει τις δικές τις προτεραιότητες στους drivers. Είναι φανερό ότι η NVIDIA προτιμάει ένα κρύο αλλά με φασαρία σύστημα, ενώ η AMD επιθυμεί λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά χαμηλότερα dBA. Στην συνέχεια τον μετρήσεων με ντεσιμπελόμετρο θα δείτε ότι τα δεν συμβαίνει αυτό, αλλά παρόλο που οι GeForce έχουν πιο γρήγορο ανεμιστήρα, συμβαίνει να έχουν και χαμηλότερα dBA από τις Radeon που είναι πιο ζεστές και πιο θορυβώδεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι η θεωρία δεν συμβαδίζει πάντα με την πράξη.
Τι γίνετε όμως σε περίπτωση που παίζετε κάποιο παιχνίδι; Μα φυσικά οι κάρτα αρχίζει και ζορίζεται συνεπώς έχουμε μεγαλύτερη έκλυση θερμότητας. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν είναι ιδιαίτερα υψηλές, με αποτέλεσμα να μπορείτε να τηγανίσετε ή να ψήσετε αυγά πάνω τους (πλάκα κάνουμε …μην το δοκιμάσει κανείς ).
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/TEMP_STRESS.swf[/swf]Αν και δεν έχουμε πολλές κάρτες στο γράφημα (πιστέψτε μας κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να αποκτήσουμε όσες περισσότερες κάρτες μπορούσαμε) βλέπουμε ότι οι θερμοκρασίες κάθονται στην ζώνη 70-80 C. Συνεπώς ο,τιδήποτε πάνω από 80 Κελσίου δεν είναι καλό, καθώς το καλοκαίρι θα έχετε οπωσδήποτε πρόβλημα.
[page=Επίπεδα Θορύβου]Με ένα πιστοποιημένο ντεσιμπελόμετρο μπορούμε να μετρήσουμε πόσα dBA προέρχονται από τον υπολογιστή. Είναι παρ’ όλα αυτά είναι λίγο υποκειμενικό αφού συνεχώς υπάρχουν γύρω μας πηγές θορύβου, όπως δρόμοι, σκληροί δίσκοι, το τροφοδοτικό, οι ανεμιστήρας κτλ, άρα δεν είναι μια ακριβής μέτρηση. Μπορείτε να πετύχετε μια αντικειμενική μέτρηση μόνο σε ένα δωμάτιο δοκιμής ήχου. Λάβετε αυτή την μέτρηση ως ενδεικτική, και όχι ως ακριβή.
Το σύστημα της ανθρώπινης ακοής έχει διαφορετικές ευαισθησίες σε διαφορετικές συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι το πώς αντιλαμβανόμαστε κάποιον θόρυβο δεν είναι το ίδιο σε κάθε συχνότητα. Με άλλα λόγια, η υπολογισμένη στάθμη του θορύβου σε dB δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ανθρώπινη αντίληψη της έντασης του θορύβου. Γι’αυτό τον λόγο μετράμε σε μονάδα dBA. Ένα συγκεκριμένο κύκλωμα προστίθεται στη μέτρηση της στάθμης του ήχου για τη διόρθωση της ένδειξης αυτής (του ντεσιμπελόμετρου). Η ένδειξη τώρα είναι η στάθμη του θορύβου σε dBA. Το γράμμα Α προστίθεται για να υποδηλώσουμε τη διόρθωση που έγινε στη μέτρηση. Οι συχνότητες κάτω από 1 ΚΗz και πάνω από 6 ΚΗz είναι εξασθενημένες, ενώ οι συχνότητες μεταξύ 1 ΚΗz και 6 ΚΗz ενισχύονται από τον συντελεστή Α.
Οι μέτρηση έγινε με το ντεσιμπελόμετρο τοποθετημένο στα ~70cm μακριά από το σύστημα. Γιατί τόσο μακριά; Γιατί τόση είναι η περίπου η απόσταση που έχει το αυτί μας από το σύστημα, άλλα site κάνουν αυτή τη μέτρηση από διαφορετικές αποστάσεις συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν αρκετά.
Τρέχουμε ένα 3D Mark και καταγράφουμε . . . όσοι έχετε απορία σε IDLE ο θόρυβος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα 36 με 38 για όλες τις κάρτες, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ένα ίδιο γράφημα.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/NOISE.swf[/swf]Από από 40dBA αρχίζει ο θόρυβος να γίνεται αντιληπτός ενώ από 45 και πάνω είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αρχίζει και γίνεται ενοχλητικός για μερικούς. Αναλογικά, σκεφτείτε ότι το υπνοδωμάτιο έχει περίπου 20dBA, ενώ περιμένοντας στην στάση του λεοφορείου δίπλα από τον δρόμο αγγίζει τα 70dBA. Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμη η μέτρηση αυτή
[page=Σύστημα Δοκιμής] Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να τρέξουμε μερικά benchmarks και να δούμε την πραγματική αξία της κάρτας γραφικών. Θελοντας να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο, έγιναν μετρήσεις σε όλες τις κάρτες που είχαμε στην διαθεσή μας κάτω από τις ίδιες συνθήκες έτσι ώστε να έχετε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε ανάλυση 1080HD (1920x1080) καθώς για μεγαλύτερες αναλύσεις χρειαζόμαστε μια οθόνη που ούτε λίγο ούτε πολύ κοστίζει κοντά στα 1000 Ευρώ. Συνεπώς κάναμε για άλλη μια φορά ότι περνούσε από το χέρι μας για να σας παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την απόδοση της κάρτας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το σύστημα δοκιμών:
Μητρική: MSI P67A-G65Επεξεργαστής: Intel Core i5 2500 @ 4.5 GHzKάρτα γραφικών: ASUS GeForce GTX570 DirectCU IIΜνήμη: G.Skill DDR3 kit 2x2GB RipjawsXΤροφοδοτικό: Corsair 850W TXΟθόνη: Samsung 32-inchesΛειτουργικό σύστημα: Windows 7 64bit SPI1 (RC), Intel Media SDK2, DirectX 9/10/11 Runtime, Drivers 266.68 WHQL
Τα 15 συνολικά benchmarks που χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές μας ήταν τα ακόλουθα
-
UnigineHeaven 2 Benchmark
-
Aliens VS Predator
-
Resident Evil 5 Benchmark
-
Crysis Wardhead Benchmark
-
Bad Company 2
-
Far Cry 2
-
Call of Duty: Modern Warface 2
-
Splinter Cell: Conviction
-
StarCraft 2
-
Dragon Age: Origins
-
Colim McRay Rally: Dirt 2
-
Metro 2033
-
3D Mark 11
-
3D Mark Vantage
-
3D Mark 06
Το Dimas Benchtable είναι μία προσφορά της Γερμανικής αλυσίδας AquaTuning για τα επόμενα υδρόψυκτα review που θα ακολουθήσουν
Πριν αρχίσουμε τις δοκιμές θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την MSI που μας εμπιστεύτηκε την νέα της μητρική, την G.Skill για την παροχή των RAM, την ASUS για την GTX570, την NVIDIA για την GeForce 560 καθώς επίσης και τα παιδιά από την ομάδα Outofspecs που μας δάνεισαν τις υπόλοιπες κάρτες που έλαβαν μέρος στην παρουσίαση.
Οι μετρήσεις έγιναν με βάση τα FPS (Frames Per Second)
-
<30 FPS Δεν μπορείτε να το παίξετε
-
30 - 40 FPS Παίζεται, αλλά είναι στο όριο
-
40 - 60 FPS Ικανοποιητικό, χωρίς προβλήματα
-
>60 FPS Τέρμα τα γκάζια! Η απόλυτη εμπειρία
Οι δοκιμές έγιναν με απόλυτη ακρίβεια στις μετρήσεις, καθώς τρέξαμε ούτε μία ούτε δύο... αλλά πέντε φορές κάθε test βγάζοντας έτσι τον μέσο όρο της συνολικής απόδοσης της κάρτας γραφικών. Το τονίζουμε αυτό, τα αποτελέσματα μας είναι 100% έγκυρα. Ο στόχος μας ήταν και είναι να προσφέρουμε στους φίλους του Insomnia ένα review αντάξιο των ξένων sites που τόσα χρόνια εμπιστευόμαστε.
[page=DX11:Unigine Heaven 2]
To Unigine Heaven ήταν ένα από τα πρώτα demo που υποστήριξαν το DirectX 11. Σήμερα είναι ένα πραγματικά πολύ δυνατό benchmark το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να δείτε με τα μάτια σας τις αλλαγές που προσφέρει το tessellation on-the-fly πατώντας το πλήκτρο F3.
- Render: Direct3D11
- Shaders/Texture: High
- Filter: Trilinear
- AF: 16x
- AA: 8x
- Occlusion/Refraction/Volumetric: Enabled
- Tessellation: Extreme
[page=DX9: Call of Duty: MW2]
Και ποιος δεν έχει παίξει αυτό το παιχνίδι… ατελείωτο online κάψιμο από πολλούς φίλους του FPS και όχι μόνο. Το MW2 ακολουθώντας την ίδια συνταγή με το MW1, δεν έχει κάτι διαφορετικό από πλευράς γραφικών, γι αυτό μπορείτε άνετα να το παίξετε με όλα τα settings ενεργοποιημένα στο μέγιστο.
- Anti-Aliasing 4x
- Όλα τα extras ενεργοποιημένα
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/cod.swf[/swf]
[page=DX10: FarCry 2]
Μετά την επιτυχία του Far Cry, η Ubisoft ανακοίνωσε την συνέχεια του Far Cry 2. Δυστυχώς η συνέχεια δεν στάθηκε αντάξια του προκατόχου της, αφού από FPS θύμιζε περισσότερο σε shoot-em-up. Το περιβάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται σε νησί, παίζοντας στις εξωτικές περιοχές της Αφρικής. Η μηχανή γραφικών είναι η Dunia και οι δοκιμές μας έγιναν με βάση το DirectX 10.
- Playback Action Scene
- Anti-Aliasing 8x
- Anisotropic Filtering: 16x
- Overall Quality: Ultra High
[page=DX10: Crysis Warhead]
Το πιο ασήκωτο παιχνίδι του 2007 και η CryTek Engine ήταν αδύνατο να έλειπαν από τις δοκιμές μας. Πρόκειται για ένα ακόμα FPS από την Ubisoft (ίδια εταιρία που έβγαλε και το FarCry) με παρόμοιο περιβάλλον ζούγκλας και θάλασσας. Η μηχανική γραφικών αν και αρκετά βαριά είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε δει εδώ και καιρό στο gaming από πλευράς γραφικών.
Όλα στο τέρμα λοιπόν, DX10 και πάμε για δοκιμές
- Όλα στο Very High
- Ambush Level
[page=DX10: Metro 2033]
Το Metro 2033 είναι ένα πολύ βαρύ παιχνίδι τόσο από πλευράς hardware όσο και από πλευράς ψυχολογίας. Μετά από διάφορα πυρηνικά ατυχήματα, ο κόσμος έχει καταστραφεί και ζει πλέον κάτω από την επιφάνεια της Γης, στο μετρό της Μόσχας. Καινούρια πλάσματα κάνουν την εμφάνισή τους, οι παλιοί θυμούνται τον κόσμο πριν την ημέρα της κρίσης ενώ τα παιδιά δεν θα δουν το φως του ήλιου ποτέ. Το Metro 2033 αποτελεί από το πιο βαριά παιχνίδια, οι περισσότεροι το τρέχουν ακόμα σε DirectX10 – το ίδιο κάναμε κ εμείς. Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα σε τόσο ψηλή ανάλυση είναι απογοητευτικά.
- Όλα τα Settings Very High
- MSAA 8x
- AF 16x
- DX10
- PhysX ενεργοποιημένο
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/metro2033.swf[/swf]
[page=DX11: Aliens VS Predator]
Ένα ακόμα FPS έρχεται στις δοκιμές μας, ο λόγος για το Aliens vs Predator. Ένα καθαρό DX11 που υποστηρίζει Tessellation και προωθήθηκε ιδιαίτερα από την AMD, ως δώρο στο bundle αρκετών καρτών.
- DirectX 11
- Texture/Shadow Quality: 3
- Anisotropic Filter: 16x
- MSAA Sampling: 4x
- SSAO/ Tessellation/Advanced Shadows: on
[page=DX11: Battlefield: Bad Company 2]
Ένα από το πιο επιτυχημένα FPS επιστρέφει στο PC. Μα φυσικά μιλάμε για το Bad Company, της σειράς BattleField από την Electronics Arts. Το παιχνίδι είναι παρόμοιου χαρακτήρα με το Call Of Duty της Activision αλλά με σαφώς καλύτερα γραφικά. Όλα τέρμα και φύγαμε για δοκιμές…
- Level of Detail: High
- Texture/Shadow/Effects Quality: High
- Anti-Aliasing MSAA 8x
- Anisotropic Filtering: 16x
- DirectX 11
[page=DX11: Colin McRae DiRT 2]
To DiRT 2 ήταν το πρώτο παιχνίδι που έφερε το DirectX11 και γι αυτό πήρε ένα μεγάλο boost από την AMD παρέχοντας το ως δώρο μαζί με την συσκευασία της κάρτας. Σήμερα, τα γραφικά του εξακολουθούν να είναι top-edge με πολλά εφέ και αγώνες ταχύτητες ακόμα και εκτός πίστας.
- 8xMSAA
- Όλα στα High και Ultra
[page=DX11: Splinter Cell Conviction]
O Sam Fisher είναι ο καλύτερος πράκτορας στο PC Gaming, με χρόνια εμπειρία και αρκετή δόση βίας επιστρέφει για μία ακόμα φορά. Ο λόγος; Μα να σώσει την κόρη του (αν ζει). Ένα παιχνίδι υπομονής και ευστροφίας σε συνδυασμό με επικίνδυνες αποστολές σε στιλ grand theft auto. Από τα καλύτερα παιχνίδια σε βαθμό δυσκολίας και οξυδέρκειας.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/conviction.swf[/swf]
[page=DX9: Resident Evil 5]
Η σειρά Resident Evil ξεκίνησε από το PlayStation ως το καλύτερο horror action shooting παιχνίδι της εποχής. Σήμερα έχουμε φτάσει στο 5ο επεισόδια της σειράς το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αρχική φιλοσοφία του παιχνιδιού. Ωστόσο, είναι ένα benchmark που το τρέχουν αρκετά media, συνεπώς γιατί όχι και εμείς ;
- DirectX 9
- Anti-Aliasing 8x
- Motion Blur: On
- Shadow/Texture/Overall Quality: High
[page=DX11: Starcraft II]
Πιστεύω δε χρειάζονται συστάσεις για το StarCraft 2, αλλά γενικότερα δε χρειάζεται να σας συστήσουμε οποιδήποτε παιχνίδι της Blizzard, αφού τόσο το Warcraft όσο και το Diablo είναι από μόνα τους παιχνίδια σταθμοί στην ιστορία του Gaming. Το νέο StarCraft λοιπόν είναι έτοιμο για δοκιμή. Βάζουμε τέρμα ulta όλες τις επιλογές και ξεκινάμε το testing.
[page=DX10: Dragon Age Origins]
Το Dragon Age Origins ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις τις προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για ένα RPG (role playing game) όπου λαμβάνει χώρα πίσω στην επική εποχή των ιπποτών, ηρώων, δράκων, μάγων και μαγισσών. Τα γραφικά είναι όμορφα και ο κόσμος τεράστιος. Σίγουρα κάθε RPG fan το έχει δώσει μία προσπάθεια, γιατί όχι κ εμείς ; Τα settings για μία ακόμα φορά όλα στο High και DirectX 10.
[page=3D Mark 06]
Αν και είναι βασισμένο στο 3DMark05, το 3DMark06 προσθέτει την υποστήριξη για testing με Shader Model 3.0 και HDR Rendering. Επίσης ήταν το πρώτο benchmark της Futuremark που ενσωμάτωσε CPU Score στα τελικά αποτελέσματα. Σίγουρα αξίζει να το τρέξουμε και να δούμε τις επιδόσεις της κάρτας μας.
[page=3D Mark Vantage]
Μετά από το 3D Mark 06 η Futuremark έκανε 4 ολόκληρα χρόνια να κυκλοφορήσει την επόμενη έκδοση του δημοφιλούς 3D Benchmark. Έτσι λοιπόν, το καινούριο 3D Mark πήρε την ονομασία Vantage, βασίζεται πάνω στο DirectX10 και είναι έτοιμο να ζορίσει το PC σας.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/vantage.swf[/swf][page=3D Mark 11]Το 3DMark11 είναι το πιο πρόσφατο benchmark που έχει να επιδείξει η Futuremark στον χώρο των γραφικών. Αποτελεί τον πιο δύσκολα αντίπαλο για κάθε σύστημα και φέρει υποστήριξη από DirectX 11. Tessellation, depth of field και άλλα πολλά σας περιμένουν μόλις το τρέξετε. Για να δούμε όμως τι έκαναν οι κάρτες μας αντιμέτωπες απέναντι από ένα τόσο ισχυρό εργαλείο.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/3dm11.swf[/swf][page=Phoronix Benchmark suite]
Ίσως αυτή η σελίδα να είναι μία ευχάριστη έκπληξη για μερικούς. Στήσαμε λοιπόν ένα Ubuntu 10.10 Maverick, με τον καινούριο stable πυρήνα kernel 2.6.38, αναβαθμίσαμε τα κατάλληλα πακέτα από το Xorg-Edgers αλλά κάναμε χρήση των proprierary drivers -- δηλαδή drivers κλειστού λογισμικού από την NVIDIA 270.29.
Για να εγκαταστήσετε τους Drivers, ακολυθείστε τον οδηγό, αν και είναι αγγλικά σίγουρα δεν θα έχετε πρόβλημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επαγκαταστήσετε τους Open Source drivers και να προσθέσετε το PPA.
Επίσης, να τονίσουμε ότι το Benchσύστημα στο linux δεν είναι το ίδιο, αλλά αποτελείται από έναν AMD Brazos (σύντομα review) στον οποίο βάλαμε πάνω την κάρτα, απλά και μόνο από περιέργεια. Η ανάλυση είναι η τυπική wide 1680x1050 . Όσοι πιστοί..προσέλθετε:
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/LINUX.swf[/swf]Αν αναρωτιέστε γιατί αφήσαμε μερικά Graphics tests εκτός, αυτό έγινε γιατί δεν μπορέσαμε να τρέξουμε. Προφανώς θέμα driver.
[page=Overclocking και φλασάρισμα]Για το overclocking της κάρτας γραφικών δεν έχετε απολύτως τίποτα να φοβάστε. Προσωπικά με τις επιδόσεις των δύο καρτών που εξετάζουμε σήμερα δε βρίσκω λόγω να τις υπερχονίσετε αφού ακόμα και στοκ αποδίδουν άψογα. Ωστόσο, όσοι έχετε το μικρόβιο του overclocker μέσα σας μπορείτε να το πράξετε. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήσαμε είναι το MSI Precision, ένα από τα καλύτερα εργαλείο πλέον για GPU Overclocking αφού σας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να αυξήσετε τα ρολόγια της κάρτας γραφικών σας.
Εμείς κατάφέραμε να φτάσουμε την GTX570 DirectCU II σε συχνότητα:Core: 792 MHz από 742 original – στα 800 είχαμε πολλά προβλήματα με artifacts. Προφανώς ήθελε κι αλλο τάση, την οποία δεν δώσαμε για λόγους ασφάλειας του δείγματος.Memory: 1140 από 950 original
Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα και πείτε μου αν αξίζει…
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/GTX%20570%20ASUS/GRAFIMATA/oc.swf[/swf][page=Συμπεράσματα]Η γενικά εικόνα που μας άφησε η κάρτα είναι αρκετά θετική. H ASUS έκανε εκπληκτική δουλειά στον τομέα ψύξης της nVIDIA GeForce GTX570 Direct CU II, τοποθετώντας δύο μεγάλους ανεμιστήρες για καλύτερες θερμοκρασίες. Ακόμα και υπό συνθήκες overclocking οι θερμοκρασίες τόσο στον πυρήνα όσο και στις μνήμες δεν αυξήθηκαν παρά 2-3 βαθμούς Κελσίου.
Κάποιοι όμως ίσως δυσαρεστηθούν όταν μάθουν ότι η κάρτα καταλαμβάνει 3 slots. Ναι, καλά ακούσατε: τρία slots. Όσοι σκέφτονται για SLI configuration, καλά θα κάνουν να σιγουρευτούν για το airflow του case τους, αφού τότε θα μιλάμε για 6 slots – χώρος που είναι υπερβολικά μεγάλος.
Από πλευρά απόδοσης, μείναμε εξίσου ικανοποιημένοι. Η κάρτα είναι όντως ένα σκαλοπάτι πιο μπροστά από την GTX560, και με δεδομένο το overclocking τότε έχετε ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις. Βέβαια όσοι διστάζουν να πειράξουν την συχνότητα της κάρτας γραφικών, η GTX570 της ASUS έρχεται προ-υπερχρονισμένη από το εργοστάσιο, με πυρήνα 10MHz ταχύτερος από την reference. Βέβαια, 10MHz δεν είναι τίποτα σοβαρό… αλλά αξίζει να το αναφέρουμε.
Εκτός από αυτό, η ASUS έχει αφαιρέσει το λεγόμενο σύστημα power limiting της NVIDIA, το οποίο κρατούσε μεν την κάρτα σε χαμηλά watt, αλλά σας εμπόδιζε στον υπερχρονισμό της. Πλέον, είστε ελεύθεροι να παίξετε όσο θέλετε μαζί της, πειράζοντας ελεύθερα την τάση στον πυρήνα και στις μνήμες. Ωστόσο, σαν παράπονο εκφράζουμε το γεγονός ότι περιμέναμε μεγαλύτερο overclockability (σημ. δεν δώσαμε παραπάνω τάση από την default).
Η κάρτα μπορεί να συνδεθεί στην οθόνη σας μέσω 2 DVI και 2 HDMI. Δυστυχώς, δεν παρέχει υλοποίηση για triple monitoring, αλλά μπορείτε να στείλετε την εικόνα με περιορισμό μόνο 2 οθόνες. Επίσης, όπως όλες οι πλέον σύγχρονες κάρτες, διαθέτει και αυτή με τη σειρά της υποστήριξη DirectX 11 και CUDA / PhysX.
Η ASUS έχει ακολουθήσει ίσως την καλύτερη τιμολογιακή πολιτική που θα μπορούσε, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο κοστολογείται μόλις 10 Ευρώ ακριβότερα από την απλή λυτή reference GTX570. Συνεπώς, σίγουρα αξίζει να δαπανήσετε 10 Ευρώ παραπάνω και να προτιμήσετε την Direct CU II έναντι μιας απλής GTX 570, αφού κερδίζετε και το σύστημα ψύξης + pre-overclocked συχνότητες.
Τιμή ελληνικής αγοράς μαζί με ΦΠΑ: ~ 360 Ευρώ.
Θετικά
- Αρκετά ήσυχη παρά τους 2 ανεμιστήρες
- Χαμηλές θερμοκρασίες
- Έρχεται pre-overclocked από το εργοστάσιο (10MHz πάνω)
- Μόνο 10 Ευρώ ακριβότερη από την απλή εκδοχή της GTX570
- Full HDMI + Display Port
- Υποστήριξη DirectX11, CUDA και PhysX
- Απενεργοποιημένο το Power Limiting της NVIDIA
- Παίζει στο Ubuntu
Αρνητικά
- Καταλαμβάνει 3 slots στο σύστημα
- Έχει περιορισμό λειτουργίας σε μόνο 2 οθόνες
- Περιμέναμε μεγαλύτερο overclockability
Ευχαριστούμε την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος