[page=Εισαγωγή]Author: Γεωργιάδης Παναγιώτης
Σήμερα είναι μία ειδική μέρα για το Insomnia και τους φίλους του gaming, αφού μετά από αρκετές μέρες καθυστέρησης σας παρουσιάζουμε τελικά αυτό που όλοι περιμένατε. Οι Radeon 6970 και 6950 βρίσκονται εδώ μαζί μας, έτοιμες για μετρήσεις, φλασάρισμα (ω ναι, είμαστε ενήμεροι τις φήμες) και … overclocking!
Έχουμε πολλά να πούμε. Πρώτα απ’ όλα θα συζητήσουμε για τον νέο GPU embedded πυρήνα που έρχεται μαζί με αυτές τις κάρτες, θα μιλήσουμε για κατανάλωση, θερμοκρασία και θόρυβο αλλά προφανώς αυτό που θέλουν να δουν οι περισσότεροι από εσάς είναι η θέση τους στο γράφημα επιδόσεων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αντίπαλες κάρτες της nVIDIA.
Για την σημερινή παρουσίαση θέλουμε να ευχαριστήσουμε την AMD και την nVIDIA που μας έστειλαν δείγματα προς δοκιμή, αλλά και τα παιδιά από την ομάδα Outofspecs.gr που μας δάνεισαν για μερικές ώρες τις κάρτες γραφικών τους προκειμένου να σας παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες συγκρίσεις μεταξύ των προϊόντων.
Update: Το review ενημερώθηκε με αποτελέσματα από CrossfireX σε 2x6970 καθώς και με μερικές επιπλέον μετρήσεις που σχετίζονται με την ανάλυση που αποδίδει, τα DX9, DX10 & DX11 και τέλος με την επίδραση που έχει το Tessellation.
Είστε έτοιμοι λοιπόν; Ας αρχίσουμε την παρουσίαση των Radeon HD 6950 και 6970. Πρώτα απ’ όλα όμως, πάρτε μία γεύση από τους μαύρους και κόκκινους μύες και στην συνέχεια προχωρήστε στην επόμενη σελίδα.
[page=Radeon 6000 και νησιά Καραβαϊκής]
Όπως πολλοί ίσως να γνωρίζετε, η AMD έπαψε να φέρει το branding του ονόματος της ATI. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφερόμαστε στις νέες κάρτες γραφικών ως AMD Radeon HD 6970 και όχι πλέον ως ATI Radeon που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια.
Αυτή η εσωτερική αλλαγή έχει προκαλέσει ένα μπέρδεμα στην ονομασία του νέου πυρήνα, Cayman. Στο παρελθόν, η ATI (πλέον AMD) συνήθιζε να ταυτίζει την κυκλοφορία νέων GPU πυρήνων με κάποιους αριθμούς, πχ RV770 ή κάτι παρόμοιο. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η ομάδα R&D μηχανικών έχει παραμείνει η ίδια, η ονομασία έχει ωστόσο αλλάξει. H AMD προσέγγισε διαφορετικά το θέμα του ονόματος, και κατέληξε σε μία ονομασία τύπου TLC, συσχετίζοντας έτσι κάθε όνομα με μία οικογένεια ή ένα σύμπλεγμα.
Οι προηγούμενες γενιές GPUs έφεραν την ονομασία των Αειθαλή δένδρων (Evergreen Tress) ως προσέγγιση ενός γκρουπ ή οικογένειας, από το οποίο στην συνέχεια προέκυψαν οι καινούριες ονομασίες των νεότερων πυρήνων, όπως Κυπαρίσσι (Cypress), Άγριο Κυπαρίσσι (Juniper), Σεκόγια (Redwood) και Κέδρος (Cedar).
Επιστρέφοντας στις δικές μας κάρτες γραφικών που παρουσιάζουμε σήμερα, η νέα σειρά Radeon HD 6000 και τα προϊόντα της φέρουν την ονομασία των νησιών της Καραϊβικής. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πολλών μικρών νησιών, τα οποία δίνουν το όνομά τους στην σειρά HD 6000. Ο λόγος λοιπόν για … Barts, Cayman, Blackcomb, Antilles και Whistler.
Όταν πρωτο-κυκλοφόρισαν τα πρώτα δείγματα 6850 και 5870 έφεραν το όνομα πυρήνα Barts (Άγιος Βαρθολομαίος) και από πλευρά απόδοσης ήταν λίγο καλύτερες από ένα mid-range σύστημα. Οι σημερινές 6950 και 6970 φέρουν το όνομα Cayman και είναι ένα κλικ καλύτερες από τις προηγούμενες 6850/6870. Συνεπώς, μπορούμε να μαντέψουμε ότι σύντομα θα δούμε νέες κάρτες γραφικών με τον πυρήνα Antilles. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η AMD ετοιμάζει διπύρηνες Cayman GPUs, η οποία θα κάνουν ντεμπούτο στην σειρά Radeon HD 6900.
Όπως και να χει, αυτό που πρέπει να κρατήσετε για την σημερινή παρουσίαση είναι το όνομα Cayman, στον οποίο πυρήνα βασίζονται οι δύο κάρτες γραφικών που σας παρουσιάζουμε.
H εξωτική παραλία του νησιού Cayman από το οποίο πήρε το όνομά του ο νέος πυρήνας για τις HD 6970 και 6950
[page=Αρχιτεκτονική Cayman]
Τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησαν οι 6850 και 6870 βασισμένες στον πυρήνα Barts. Ο Barts δεν έφερε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τον Cypress, ίσως ένα καλύτερο tweaking ή βελτιστοποίηση σε μερικά σημεία ήταν αυτό που του έδωσε τις επιπλέον επιδόσεις. Με την έλευση του Cayman τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού ένα βασικό δομικό στοιχείο των GPUs όπως είναι οι Shaders Processors έχουν διαφορετική υλοποίηση μέσα στο κύκλωμα. Κάτι για το οποίο, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν η αναδόμηση αυτή έγινε για καλό ή όχι.
Η αρχιτεκτονική του Cayman είναι λοιπόν αρκετά διαφορετική από αυτή που έφερε ο Barts (βλέπε HD6870 και HD6850). Συγκεκριμένα ο Barts είχε το ίδιο VLIW5 με αυτό των Radeon σειράς 5000, στο οποίο υπήρχαν SIMD με 4+1 stream processors. Αντίθετα, με την έλευση του Cayman έχουμε VLIW4, το οποίο έχει μία άλλη φιλοσοφία για τα stream processors, τα οποία τα διανέμει σε 4 groups μαζί με τους καταχωριστές γενικής χρήσης. Από αυτά τα groups, τα δύο (το 3ο και το 4ο ) έχουν κάποιες SFR λειτουργίες. Σύμφωνα πάντα με την AMD, οι μηχανικοί της υποστηρίζουν ότι το VLIW4 και ο Cayaman δίνουν ίδια υπολογιστική ισχύ με αυτή του Bart VLIW5, αλλά με 10% μείωση στην die.
Σας παραθέτουμε τα μπλοκ διαγράμματα που δημοσίευσε η AMD:
Ακόμα και ένας τελείως άσχετος από τεχνικά μέρη μπορεί εύκολα να διακρίνει ότι το παραπάνω διάγραμμα μοιάζει με αρχιτεκτονική διπύρηνου επεξεργαστή. Αλήθεια, τι φτιάχνει η AMD;
Ο Cayman κάνει χρήση ενός αποδοτικότερου αλγόριθμου για παράλληλο προγραμματισμό, ειδικά αν τον συγκρίνετε με προηγούμενες γενιές όπως την αρχιτεκτονική Evergreen/Cypress που είχαν οι κάρτες τις σειράς Radeon HD 5800. Ο Barts κάθεται κάπου ανάμεσα, καθώς είναι ένα κλικ καλύτερος από τον Cypress – πιο optimized θα λέγαμε καλύτερα.
O Cayman πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχει τρομερές επιδόσεις σε CrossfireX. Ναι κύριοι, μπορεί να μην σας γεμίσουν το μάτι τα single configuration, αλλά σε CrossfireX έχουμε ένα μεγάλο boost επιδόσεων. Γιατί; Είναι πολύ απλό το σκεπτικό: τα νέα παιχνίδια υποστηρίζουν Tessellation και ο Cayman έχει πλέον 2 φυσικούς επεξεργαστές tessellation έναντι του Barts που είχε μόνο έναν. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η σύγκριση ενός CrossfireX Cayman έναντι ενός CrossFireX με Barts (πχ 5800 σειράς) έχουν μεγάλη διαφορά σε multi-GPU.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρκετοί χρήστες διαμαρτύρονται για προβλήματικό CrossfireX που δεν δίνει το παραπάνω boost. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως γιατί οι επιδόσεις του CrossfireX στην πλατφόρμα VLIW4 προμοδοτούνται κυρίως από παιχνίδια τελευταίας γενιάς DirectX 11, με ύπαρξη Tessellation σε αναλύσεις μεγαλύτερες από 1920x1080 και πολύ πιθανότερο ακόμα και σε Eyefinity mode. Για αυτό μην απορίσετε αν στο Modern Warface 2 έχει μόνο 5-10 frames παραπάνω σε 1650x1080. Παρόλα αυτά όλα αυτά είναι ικασίες που κάνω προσωπικά από την εμπειρία μου.
Ξανά για μία ακόμα φορά, η σειρά Radeon HD6900 έχει ως όπλο το tessellation. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της AMD, υποστηρίζουν ότι ο Cayman έχει ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές (3x) καλύτερες επιδόσεις tessellation από μία Radeon HD 5870.
Επιπλέον, κάποιες πληροφορίες που πρέπει να πούμε είναι ότι ο Cayman δίνει 128.Ζ/Stencil ROPs, και 32 color ROPs, μέχρι και εκτελεί δύο φορές πιο γρήγορα υπολογισμούς 16-bit ακεραίων ενώ 2 με 4 φορές 32-bit αντίστοιχα. Με πιο απλά λόγια, σας λέμε ότι θα έχετε καλύτερες επιδόσεις σε Antialiasing, πιο γρήγορη και αποκρίσιμη GDDR4 μνήμη και φυσικά όλα αυτά συντελούν σε καλύτερες επιδόσεις.
[page=Cayman: Τεχνικά χαρακτηριστικά]
Κοιτώντας τα αποτελέσματα που μας έδωσε το GPU-Z από το TechPowerUp, μπορούμε εύκολα να δούμε κάποια σημαντικά πράγματα. Η μνήμη είναι τύπου GDDR5 πάνω σε έναν 256bit δίαυλο αυξάνοντας έτσι την μεταφορά δεδομένων σε 4x 1375 = 5500 MHz (effective). Παρατηρούμε επίσης ότι έχουμε 2GB μνήμης για την 6970 και 6950.
Εδώ θα βρείτε έναν πίνακα με τα δύο προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους:
Όπως βλέπετε από τον πίνακα πιο πάνω η Radeon HD 6950 έρχεται εξοπλισμένη με 1408 Shaders, άρα 22 SIMD για κάθε shader cluster. Τα ρολόγια τρέχουν στα 800 MHz, η μνήμη στα 5000 MHz ( effective) ενώ βρίσκεται πάνω σε 256-bit δίαυλο με 2 GB. Το TDP είναι 140 W τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 200 W με μια καινούρια λειτουργία που λέγεται Power Tune την οποία θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
Η Radeon HD6970 έρχεται και αυτή με την σειρά του εξοπλισμένη με περισσότερους Shaders, συγκεκριμένα 1536, κάτι που σημαίνει 24 SIMD για κάθε shader cluster. Τα ρολόγια τρέχουν στα 880 MHz έναντι των 800 MHz της 6950, ενώ η μνήμη λειτουργεί στα 5500 MHz (effective) πάνω σ’ έναν 256-bit δίαυλο με 2 GB. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι απαιτεί 6pin + 8 pin για τροφοδοσία, το TDP είναι 190 W τα οποία μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τα 250 W με μία καινούρια τεχνολογία που λέγεται Power Tune την οποία θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στα χαρακτηριστικά που προσφέρουν οι τελευταίες κάρτες τις αγοράς για την AMD, έτσι ώστε να έχουμε μία πιο πλήρη εικόνα.
Και οι δύο κάρτες έρχονται με υποστήριξη DX11 !!!
Από πλευρά τεχνικών χαρακτηριστικών, μπορούμε να πούμε ότι είναι ίδιες, αφού στην ουσία η μόνη του διαφορά είναι στα Shaders και στην συχνότητα. Όπως ίσως ήδη να γνωρίζετε, μετά το φλασάρισμα της 6950, ξεκλειδώνονται όλα αυτά και στην ουσία έχετε μία 6970 – αυτό θα το δούμε αργότερα. Προς το παρών αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε DisplayPorts 1.2, HD3D, UVD3 και HDMI 1.4a. Επίσης είδαμε το νέο Anti-aliasing (Morphological AA), ένα βελτιωμένο Anisotropic filtering και φυσικά το μεγάλο όπλο που ακούει στο όνομα Tessellation το οποίο σας παρέχει διπλάσιες επιδόσεις έναντι της προηγούμενης γενιάς HD 5000.
[page=Στον φακό]
Ήρθε η στιγμή να δούμε τις δύο κάρτες στην κάμερα. Κυρίες και κύριοι το Insomnia σας παρουσιάζει τις κυρίες Radeon 6970 και 6950.
Όπως βλέπετε και οι δυο κάρτες είναι reference design αφού μας ήρθαν απευθείας από την AMD, μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι 100% πανομοιότυπες σε μέγεθος και υποδοχές εισόδου/εξόδου.
Και οι δύο κάρτες έρχονται εξοπλισμένες με δύο DisplayPort 1.2, μία HDMI 1.4a και δύο DVI connectors από τους οποίους ο ένας υποστηρίζει 1920x1200 ενώ σε dual-link με τον άλλον μπορείτε να πετύχετε μέχρι και 2560x1600.
H ψύξη είναι η κλασσική ψύξη που χρησιμοποιεί η AMD. Έχουμε κάποιες μετρήσεις στην συνέχεια περί αυτού, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα επίπεδα θορύβου παραμένουν σε λογικά πλαίσια. Ίσως σε συνδυασμό Crossfire τότε να αρχίσετε να ενοχλήστε σοβαρά από τον θόρυβο που θα προκαλέσουν – αλλά αυτό είναι κάτι με το οποίο συμβιβάζονται όλοι οι Crossfirer χρήστες.
Σχετικά με την τροφοδοσία τους και οι δύο είναι τέρατα επιδόσεων, συνεπώς χρειάζονται αρκετό ρεύμα για να αποδώσουν τα μέγιστα. Αρχίζοντας από την 6950, η κάρτα χρειάζεται δύο 6-pin βύσματα από το τροφοδοτικό, ενώ η μεγαλύτερη αδερφή της 6970 απαιτεί την ύπαρξη ενός 8-pin μαζί με ένα 6-pin. Σίγουρα δεν προτείνονται για ένα σύστημα χαμηλής κατανάλωσης, αλλά δε νομίζω ότι είναι ο στόχος τους αυτός αφού προορίζονται για Gaming Rig.
Όπως είπαμε και πριν οι κάρτες είναι μεγάλες σε μέγεθος, περίπου 27 εκατοστά! Για αυτό σιγουρευτείτε ότι χωράνε στο κουτί σας και ότι δεν θα έχετε πρόβλημα airflow με την εγκατάστασή τους.
Συνολικά, θα λέγαμε ότι είναι όμορφα σχεδιασμένες συνδυάζοντας τα κλασσικά χρώματα της παλιάς αίγλης μιας ATI κάρτας.
[page=Ρυθμίστε το TDP με τους Catalyst]
Ένα καινούριο χαρακτηριστικό βλέπουμε έξω από την πόρτα των νέων Catalyst drivers που συνοδεύουν τις κάρτες γραφικών σειράς 6900. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το νέο Catalyst Center σας επιτρέπει να ρυθμίσετε εσείς το TDP της κάρτας σας αλλά και να το παρακολουθείτε ταυτόχρονα. Με αυτό τον τρόπο όσοι βάλετε μεγαλύτερο TDP μπορείτε να πετύχετε μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία της κάρτας θα αρχίσει να ανεβαίνει υψηλότερα
Στην ουσία δεν αξίζει για τον μέσο χρήστη, αφού το πολύ να δείτε 1 με 2 frames διαφορά. Για κάποιον επίδοξο overclocker όμως, έχοντας την κάρτα με υγρό άζωτο τότε ναι, συμφέρει να ενεργοποιήσει κάθε επιλογή που θα το του επιτρέψει να ξεζουμίξει κάθε MHz από την κάρτα γραφικών. Αντίθετα ένας πιο οικονομικός χρήστης, μπορεί να μειώσει το TDP κατά -20%, γνωρίζοντας όμως ότι θα χάσει επιδόσεις αλλά θα κερδίσει σε κατανάλωση (λιγότερα Watt).
Ρυθμίστε το TDP από -20% έως 20% με τους νέους Catalyst drivers
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η δυνατότητα είναι κυρίως χρήσιμη σε Laptops και Netbooks όπου εκεί παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο η κατανάλωση και η διάρκεια της μπαταρίας, παρά σε ένα desktop πιο σταθερό σύστημα. Μειώνοντας έτσι κατά -20% το TDP αυξάνεται την διάρκεια ζωής του laptop αλλά και τον υπολοίπων εξαρτημάτων που βρίσκονται κατά στην κάρτα και συνεπώς είναι ευάλωτα στην αυξανώμενη θερμότητα που εκλύεται. Μία πολύ καλή προσθήκη που μας χαροποίησε ιδιαίτερα
[page=Dual BIOS]
Αν κοιτάξετε πιο κάτω στην φωτογραφία θα δείτε τους Crossfire Connectors (δύο) και πιο δίπλα έναν μικρό διακόπτη. Αυτός ο διακόπτης σας επιτρέπει να αλλάξετε το BIOS από flashable σε μη-flashαble.
Δηλαδή, γυρνώντας τον διακόπτη δεξιά (θέση 1 ) μπορείτε να φλασάρετε την κάρτα με όποιο BIOS νομίζετε εσείς ότι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Αν κάτι πάει στραβά, το μόνο που έχετε είναι να μετατοπίσετε τον διακόπτη στα αριστερά, ενεργοποιώντας έτσι το fail-safe BIOS της κάρτας.
Με αυτόν τον τρόπο η AMD επιδιώκει να μειώσει των αριθμό των RMA που γίνονται καθημερινά και αποτελεί ένα ακόμα έξοδο για την εταιρία.
[page=Βελτιωμένο Anti-Aliasing]
Enhanced Quality Anti-Aliasing (EQAA)
Το EQAA είναι μία αναβαθμισμένη μορφή του anti-aliasing το οποίο σας δίνει η AMD Radeon HD 6900. Προσφέρει επίπεδο ποιότητας καλύτερο από το MSAA (Multi-Sample Anti-Analiasing) διπλασιάζοντας τον αριθμό των δειγμάτων ανά pixel κρατώντας σταθερό τον αριθμό της υπόλοιπης δειγματοληψίσς (color/depth/stencil). Αυτή τη τεχνική έχει ως αποτέλεσμα δείχνει πιο πραγματικές ακμές χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη μνήμη.
Morphological Filtering (MLAA)
Μία ακόμα πρόσφατη τεχνική που εισάγεται με την έλευση της σειράς 6900, ονομάζεται Morphological Filtering, το οποίο λειτουργεί σαν post process. Με άλλα λόγια, μόλις η κάρτα τελειώσει το render μιας σκηνής, δεν την προβάλει στην οθόνη αλλά την περνάει από έναν άλλον shader processor ο οποίος στην ουσία είναι ένα ακόμα φίλτρο και στην συνέχεια σας δείχνει το αποτέλεσμα. Αυτή η τεχνική διαφέρει από την παραδοσιακή multi-sample και super-sample anti-aliasing, όπου το φιλτράρισμα γίνεται κατά την διάρκεια του rendering και όχι μετέπειτα. Για να ενεργοποίησετε αυτή την δυνατότητα, πηγαίνετε στον Catalyst Center και επιλέγετε MLAA από την καρτέλα “All Enabled 3D Settings”.
Το φίλτρο λειτουργεί ως εξής: Στην αρχή εντοπίζει τα σημεία που έχουν μεγάλο contrast και υποθέτει ότι αυτά είναι που πρέπει να υποστούν το φιλτράρισμα. Στην συνέχεια φτιάχνει το φίλτρο υπολογίζοντας με μαθητικά και σειρές Φουριέ και τέλος καθορίζει ποιες περιοχές είναι φωτεινές και ποιες σκοτεινές. Τέλος, εφαρμόζει το φίλτρο στην ήδη rendered εικόνα (εν κινήσει) για κάθε pixel.
[page=Τεχνολογίες 3D και αναπαραγωγής βίντεο]
AMD HD3D
Πρόκειται για μία υλοποίηση αντίστοιχη αυτής της NVIDIA όπου σας επιτρέπει να παίξετε παιχνίδια και να δείτε ταινίες σε 3D. Φυσικά για να το κάνετε αυτό πρέπει να έχετε στην κατοχή σας ειδικά 3D Γυαλιά. Επίσης να τονίσουμε ότι το HD3D υποστηρίζει υποστήριξη ακόμα και για Bluray 3D μέσω άλλων εφαρμογών.
Δυστυχώς το HD3D δεν παρέχει υποστήριξη για 3D Gaming με τον τρόπο που το κάνει η NVIDIA. Δεν υπάρχει κάποιο kit, ούτε αληθινή υποστήριξη με drivers. Ναι, μπορείς να παίξεις τα παιχνίδια σε 3D αλλά θα χρειαστεί να ψάξετε και να βρείτε μόνοι σας υποστήριξη μέσω τρίτων, συγκεκριμένα από την εταιρία DDD (Dymanic Digital Depth) όπου σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα καταβάλλοντας της το ποσό των 40 Ευρώ. Δυστυχώς το παρελθόν έχει δείξει ότι τέτοιες τεχνικές και μέθοδοι δεν ωφελούν τον τελικό καταναλωτή αλλά πλουτίζουν τις τσέπες των τρίτων και αμφιβάλουμε αν είναι ορθή πολιτική για το μέλλον της AMD και του 3D Gaming.
Universal Video Decoder 3
Με τον ενσωματωμένο UVS η κάρτα γραφικών σας προσφέρει Hardware acceleration κατά την διάρκεια αναπαραγωγής ενός βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι καθώς παρακολουθείτε μία ταινία με κάποιον player όπως Media Player Classic ( ο αγαπημένος μου), PowerDVD ή WinDVD τότε θα παρατηρήσετε ότι γίνεται χρήση μόνο της κάρτας γραφικών και σχεδόν καθόλου του επεξεργαστή.
Πατήστε Ctrl+Alt+Del και ανοίξτε τον Task Manager να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Ο επεξεργαστής είναι idle ενώ η κάρτα έχει αναλάβει την όλη δουλειά για την αναπαραγωγή του βίντεο. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι του UVD αναβαθμίζονται κάθε λίγα χρόνια, δίνοντας έμφαση στο decoding 1080P και στην δυνατότητα αυτόματης διαβάθμισης των χρωμάτων και της φωτεινότητας κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής (on the fly).
Παρόμοιες τεχνολογίες που φροντίζουν για καλύτερη εικόνα και βίντεο είναι το Dynamic Contract Enhancement αλλά και το BitStreaming audio σε συνδυασμό με το καινούριο HDMI 1.4a το οποίο προσθέτει δυνατότητες όπως δύο 3-D formats (οριζόντια πλάι-πλάι ή κάθεται πάνω –κάτω).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το website της AMD καθώς δεν κρίνουμε απαραίτητο να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για την επεξήγηση λεπτομερών πάνω σε αυτά τα πρότυπα και τις τεχνολογίες.
[page=Κατανάλωση]
Τι είναι ηλεκτρική ισχύς και πόσοι μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά την ερώτηση αυτή; Αν δεν έχετε ήδη σηκώσει το χέρι σας, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στο wiki του insomnia για να εξοικειωθείτε περισσότερο με το θέμα.
Το setup μας αποτελείεται από έναν Sandy Bridge. Αυτοί οι επεξεργαστές φαίνεται να είναι αρκετά φιλικοί προς το περιβάλλον, έχοντας αισθητά μικρότερη κατανάλωση από τους προηγούμενους επεξεργαστές της Intel και είναι ιδανικοί για ένα eco friendly σύστημα με δυνατές επιδόσεις.
Όπως όλα δείχνουν το Furmark δεν ενδείκνυται για να μετρήσουμε την κατανάλωση της κάρτας αφού κάνει τόσο μεγάλο excessive burning κάνοντας την κάρτα να δώσει μέχρι και 100 W παραπάνω από ότι θα χρειαζόταν κατά την διάρκεια ακόμα και του πιο απαιτητικού gaming. Συνεπώς δεν ακολουθούμε αυτή την τακτική αλλά τρέχουμε την suite της Furmark βγάζοντας κάποια πιο ρεαλιστικά νούμερα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Με ένα watt-o-meter μετράμε από την πρίζα την κατανάλωση του συστήματος (επεξεργαστής, μητρική, δίσκος κ DVD –ROM και φυσικά την κάρτα γραφικών). Παρακάτω κάνουμε κάποιους υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους σας παρουσιάζουμε την κατανάλωση (περίπου) της κάρτας σε πραγματικές συνθήκες, και όχι σε κάποιο excessive burning test.
Μέτρηση κατανάλωσης για την Radeon HD 6950
-
Σύστημα σε αδράνεια: 107 W
-
Παίζοντας παιχνίδι: 224 W
-
Διαφορά: 117 W
-
Πρόσθεση μέσο όρου κατανάλωσης IDLE: ~ 10 W
-
Υποκειμενική κατανάλωση κάρτας: ~ 127 W
Μέτρηση κατανάλωσης για την Radeon HD 6970
-
Σύστημα σε αδράνεια: 109 W
-
Παίζοντας παιχνίδι: 288 W
-
Διαφορά: 179 W
-
Πρόσθεση μέσο όρου κατανάλωσης IDLE: ~ 10 W
-
Υποκειμενική κατανάλωση κάρτας: ~ 189 W
Μέτρηση κατανάλωσης για την Radeon HD 6970 σε Crossfire
-
Σύστημα σε αδράνεια: 122 W
-
Παίζοντας παιχνίδι: 480 W
-
Διαφορά: 358 W
-
Πρόσθεση μέσο όρου κατανάλωσης IDLE: ~ 10 W
-
Υποκειμενική κατανάλωση κάρτας: ~ 368 W
Παρακάτω σας έχουμε ένα διάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κάρτες που πήραν μέρος στην δοκιμή του Insomnia. Είμαστε ίσως από τα λίγα ελληνικά τεχνολογικά sites που σας παρουσιάζουν πρώτοι μετρήσεις πάνω στην νέα GPU της nVIDIA με όνομα GeForce Ti 560. Ναι, η σειρά Titanium επιστρέφει να τα βάλει με την ATI, για να δούμε όμως... θα τα καταφέρει; (η 560 Ti έχει ως αντίπαλο την Radeon 5670). Προς το παρών ας δούμε την μέση κατανάλωση των καρτών και στην συνέχεια θα συνεχίσουμε με τις θερμοκρασίες τους.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/WATT.swf[/swf]
[page=Θερμοκρασίες]
Εδώ θα δούμε από κοντά τις θερμοκρασίες που αναπτύσσουν οι κάρτες γραφικών. Αρχικά θα δούμε τις θερμοκρασίες σε IDLE, δηλαδή χωρίς να τρέχουμε τίποτα απλά καθημερινές χρήση desktop (περιήγηση στο Internet, μουσική, word, excel κλπ).
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/TEMP_IDLE.swf[/swf]Οι IDLE θερμοκρασίες είναι λίγο δύσκολο να μετρηθούν σωστά αφού κάθε driver στα Windows 7 έχει δικό του implementation για το Aero. Ωστόσο η μέτρηση έγινε με το GPU-Z να κρατάει logs recording για 30 ώρα περίπου και τέλος βγάλαμε τον μέσο όρο αυτών. Οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 50 Κελσίου είναι νορμάλ, ενώ κάτω από 40 Κελσίου είναι πραγματικά πάρα πολύ καλά.
Αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι nVIDIA GeForce είναι αισθητά πιο κρύες από τις αντίστοιχες AMD Radeon, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Fan Speed σε idle είναι 40% για τις nVIDIA και στο 24-25% για τις AMD. Δεν θέλαμε να ισοσταθμίσουμε τα δύο fan speeds, αφού είναι πολιτική κάθε εταιρίας να επιλέγει τις δικές τις προτεραιότητες στους drivers. Είναι φανερό ότι η NVIDIA προτιμάει ένα κρύο αλλά με φασαρία σύστημα, ενώ η AMD επιθυμεί λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά χαμηλότερα dBA. Στην συνέχεια τον μετρήσεων με ντεσιμπελόμετρο θα δείτε ότι τα δεν συμβαίνει αυτό, αλλά παρόλο που οι GeForce έχουν πιο γρήγορο ανεμιστήρα, συμβαίνει να έχουν και χαμηλότερα dBA από τις Radeon που είναι πιο ζεστές και πιο θορυβώδεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι η θεωρία δεν συμβαδίζει πάντα με την πράξη.
Τι γίνετε όμως σε περίπτωση που παίζετε κάποιο παιχνίδι; Μα φυσικά οι κάρτα αρχίζει και ζορίζεται συνεπώς έχουμε μεγαλύτερη έκλυση θερμότητας. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν είναι ιδιαίτερα υψηλές, με αποτέλεσμα να μπορείτε να τηγανίσετε ή να ψήσετε αυγά πάνω τους (πλάκα κάνουμε …μην το δοκιμάσει κανείς ).
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/TEMP_STRESS.swf[/swf]Αν και δεν έχουμε πολλές κάρτες στο γράφημα (πιστέψτε μας κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να αποκτήσουμε όσες περισσότερες κάρτες μπορούσαμε) βλέπουμε ότι οι θερμοκρασίες κάθονται στην ζώνη 70-80 C. Συνεπώς ο,τιδήποτε πάνω από 80 Κελσίου δεν είναι καλό, καθώς το καλοκαίρι θα έχετε οπωσδήποτε πρόβλημα.
[page=Επίπεδα Θορύβου]
Με ένα πιστοποιημένο ντεσιμπελόμετρο μπορούμε να μετρήσουμε πόσα dBA προέρχονται από τον υπολογιστή. Είναι παρ’ όλα αυτά είναι λίγο υποκειμενικό αφού συνεχώς υπάρχουν γύρω μας πηγές θορύβου, όπως δρόμοι, σκληροί δίσκοι, το τροφοδοτικό, οι ανεμιστήρας κτλ, άρα δεν είναι μια ακριβής μέτρηση. Μπορείτε να πετύχετε μια αντικειμενική μέτρηση μόνο σε ένα δωμάτιο δοκιμής ήχου. Λάβετε αυτή την μέτρηση ως ενδεικτική, και όχι ως ακριβή.
Το σύστημα της ανθρώπινης ακοής έχει διαφορετικές ευαισθησίες σε διαφορετικές συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι το πώς αντιλαμβανόμαστε κάποιον θόρυβο δεν είναι το ίδιο σε κάθε συχνότητα. Με άλλα λόγια, η υπολογισμένη στάθμη του θορύβου σε dB δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ανθρώπινη αντίληψη της έντασης του θορύβου. Γι’αυτό τον λόγο μετράμε σε μονάδα dBA. Ένα συγκεκριμένο κύκλωμα προστίθεται στη μέτρηση της στάθμης του ήχου για τη διόρθωση της ένδειξης αυτής (του ντεσιμπελόμετρου). Η ένδειξη τώρα είναι η στάθμη του θορύβου σε dBA. Το γράμμα Α προστίθεται για να υποδηλώσουμε τη διόρθωση που έγινε στη μέτρηση. Οι συχνότητες κάτω από 1 ΚΗz και πάνω από 6 ΚΗz είναι εξασθενημένες, ενώ οι συχνότητες μεταξύ 1 ΚΗz και 6 ΚΗz ενισχύονται από τον συντελεστή Α.
Οι μέτρηση έγινε με το ντεσιμπελόμετρο τοποθετημένο στα ~70cm μακριά από το σύστημα. Γιατί τόσο μακριά; Γιατί τόση είναι η περίπου η απόσταση που έχει το αυτί μας από το σύστημα, άλλα site κάνουν αυτή τη μέτρηση από διαφορετικές αποστάσεις συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν αρκετά.
Τρέχουμε ένα 3D Mark και καταγράφουμε . . . όσοι έχετε απορία σε IDLE ο θόρυβος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα 36 με 38 για όλες τις κάρτες, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ένα ίδιο γράφημα.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/NOISE.swf[/swf]
Από από 40dBA αρχίζει ο θόρυβος να γίνεται αντιληπτός ενώ από 45 και πάνω είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αρχίζει και γίνεται ενοχλητικός για μερικούς. Αναλογικά, σκεφτείτε ότι το υπνοδωμάτιο έχει περίπου 20dBA, ενώ περιμένοντας στην στάση του λεοφορείου δίπλα από τον δρόμο αγγίζει τα 70dBA. Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμη η μέτρηση αυτή
[page=Σύστημα Δοκιμής] Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να τρέξουμε μερικά benchmarks και να δούμε την πραγματική αξία της κάρτας γραφικών. Θελοντας να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο, έγιναν μετρήσεις σε όλες τις κάρτες που είχαμε στην διαθεσή μας κάτω από τις ίδιες συνθήκες έτσι ώστε να έχετε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε ανάλυση 1080HD (1920x1080) καθώς για μεγαλύτερες αναλύσεις χρειαζόμαστε μια οθόνη που ούτε λίγο ούτε πολύ κοστίζει κοντά στα 1000 Ευρώ. Συνεπώς κάναμε για άλλη μια φορά ότι περνούσε από το χέρι μας για να σας παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την απόδοση της κάρτας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το σύστημα δοκιμών:
Μητρική: MSI P67A-G65
Επεξεργαστής: Intel Core i5 2500 @ 4.5 GHz
Kάρτα γραφικών: AMD Radeon 6970 και AMD Radeon 6950
Μνήμη: G.Skill DDR3 kit 2x2GB RipjawsX
Τροφοδοτικό: Corsair 850W TX
Οθόνη: Samsung 32-inches
Λειτουργικό σύστημα: Windows 7 64bit SPI1 (RC), Intel Media SDK2, DirectX 9/10/11 Runtime, Catalyst Catalyst 10.12 CCC2
Τα 15 συνολικά benchmarks που χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές μας ήταν τα ακόλουθα
-
UnigineHeaven 2 Benchmark
-
Aliens VS Predator
-
Resident Evil 5 Benchmark
-
Crysis Wardhead Benchmark
-
Bad Company 2
-
Far Cry 2
-
Call of Duty: Modern Warface 2
-
Splinter Cell: Conviction
-
StarCraft 2
-
Dragon Age: Origins
-
Colim McRay Rally: Dirt 2
-
Metro 2033
-
3D Mark 11
-
3D Mark Vantage
-
3D Mark 06
Το Dimas Benchtable είναι μία προσφορά της Γερμανικής αλυσίδας AquaTuning για τα επόμενα υδρόψυκτα review που θα ακολουθήσουν
Πριν αρχίσουμε τις δοκιμές θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την MSI που μας εμπιστεύτηκε την νέα της μητρική, την G.Skill για την παροχή των RAM, την AMD για τις κάρτες γραφικών 6950 και 6970, την NVIDIA για την GeForce 560 καθώς επίσης και τα παιδιά από την ομάδα Outofspecs που μας δάνεισαν τις υπόλοιπες κάρτες που έλαβαν μέρος στην παρουσίαση.
Οι μετρήσεις έγιναν με βάση τα FPS (Frames Per Second)
-
<30 FPS Δεν μπορείτε να το παίξετε
-
30 - 40 FPS Παίζεται, αλλά είναι στο όριο
-
40 - 60 FPS Ικανοποιητικό, χωρίς προβλήματα
-
>60 FPS Τέρμα τα γκάζια! Η απόλυτη εμπειρία
Οι δοκιμές έγιναν με απόλυτη ακρίβεια στις μετρήσεις, καθώς τρέξαμε ούτε μία ούτε δύο... αλλά πέντε φορές κάθε test βγάζοντας έτσι τον μέσο όρο της συνολικής απόδοσης της κάρτας γραφικών. Το τονίζουμε αυτό, τα αποτελέσματα μας είναι 100% έγκυρα. Ο στόχος μας ήταν και είναι να προσφέρουμε στους φίλους του Insomnia ένα review αντάξιο των ξένων sites που τόσα χρόνια εμπιστευόμαστε.
[page=DX11:Unigine Heaven 2]
To Unigine Heaven ήταν ένα από τα πρώτα demo που υποστήριξαν το DirectX 11. Σήμερα είναι ένα πραγματικά πολύ δυνατό benchmark το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να δείτε με τα μάτια σας τις αλλαγές που προσφέρει το tessellation on-the-fly πατώντας το πλήκτρο F3.
- Render: Direct3D11
- Shaders/Texture: High
- Filter: Trilinear
- AF: 16x
- AA: 8x
- Occlusion/Refraction/Volumetric: Enabled
- Tessellation: Extreme
[page=DX9: Call of Duty: MW2]
Και ποιος δεν έχει παίξει αυτό το παιχνίδι… ατελείωτο online κάψιμο από πολλούς φίλους του FPS και όχι μόνο. Το MW2 ακολουθώντας την ίδια συνταγή με το MW1, δεν έχει κάτι διαφορετικό από πλευράς γραφικών, γι αυτό μπορείτε άνετα να το παίξετε με όλα τα settings ενεργοποιημένα στο μέγιστο.
- Anti-Aliasing 4x
- Όλα τα extras ενεργοποιημένα
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/cod.swf[/swf]
[page=DX10: FarCry 2]
Μετά την επιτυχία του Far Cry, η Ubisoft ανακοίνωσε την συνέχεια του Far Cry 2. Δυστυχώς η συνέχεια δεν στάθηκε αντάξια του προκατόχου της, αφού από FPS θύμιζε περισσότερο σε shoot-em-up. Το περιβάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται σε νησί, παίζοντας στις εξωτικές περιοχές της Αφρικής. Η μηχανή γραφικών είναι η Dunia και οι δοκιμές μας έγιναν με βάση το DirectX 10.
- Playback Action Scene
- Anti-Aliasing 8x
- Anisotropic Filtering: 16x
- Overall Quality: Ultra High
[page=DX10: Crysis Warhead]
Το πιο ασήκωτο παιχνίδι του 2007 και η CryTek Engine ήταν αδύνατο να έλειπαν από τις δοκιμές μας. Πρόκειται για ένα ακόμα FPS από την Ubisoft (ίδια εταιρία που έβγαλε και το FarCry) με παρόμοιο περιβάλλον ζούγκλας και θάλασσας. Η μηχανική γραφικών αν και αρκετά βαριά είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε δει εδώ και καιρό στο gaming από πλευράς γραφικών.
Όλα στο τέρμα λοιπόν, DX10 και πάμε για δοκιμές
- Όλα στο Very High
- Ambush Level
[page=DX10: Metro 2033]
Το Metro 2033 είναι ένα πολύ βαρύ παιχνίδι τόσο από πλευράς hardware όσο και από πλευράς ψυχολογίας. Μετά από διάφορα πυρηνικά ατυχήματα, ο κόσμος έχει καταστραφεί και ζει πλέον κάτω από την επιφάνεια της Γης, στο μετρό της Μόσχας. Καινούρια πλάσματα κάνουν την εμφάνισή τους, οι παλιοί θυμούνται τον κόσμο πριν την ημέρα της κρίσης ενώ τα παιδιά δεν θα δουν το φως του ήλιου ποτέ. Το Metro 2033 αποτελεί από το πιο βαριά παιχνίδια, οι περισσότεροι το τρέχουν ακόμα σε DirectX10 – το ίδιο κάναμε κ εμείς. Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα σε τόσο ψηλή ανάλυση είναι απογοητευτικά.
- Όλα τα Settings Very High
- MSAA 8x
- AF 16x
- DX10
- PhysX ενεργοποιημένο
[page=DX11: Aliens VS Predator]
Ένα ακόμα FPS έρχεται στις δοκιμές μας, ο λόγος για το Aliens vs Predator. Ένα καθαρό DX11 που υποστηρίζει Tessellation και προωθήθηκε ιδιαίτερα από την AMD, ως δώρο στο bundle αρκετών καρτών.
- DirectX 11
- Texture/Shadow Quality: 3
- Anisotropic Filter: 16x
- MSAA Sampling: 4x
- SSAO/ Tessellation/Advanced Shadows: on
[page=DX11: Battlefield: Bad Company 2]
Ένα από το πιο επιτυχημένα FPS επιστρέφει στο PC. Μα φυσικά μιλάμε για το Bad Company, της σειράς BattleField από την Electronics Arts. Το παιχνίδι είναι παρόμοιου χαρακτήρα με το Call Of Duty της Activision αλλά με σαφώς καλύτερα γραφικά. Όλα τέρμα και φύγαμε για δοκιμές…
- Level of Detail: High
- Texture/Shadow/Effects Quality: High
- Anti-Aliasing MSAA 8x
- Anisotropic Filtering: 16x
- DirectX 11
[page=DX11: Colin McRae DiRT 2]
To DiRT 2 ήταν το πρώτο παιχνίδι που έφερε το DirectX11 και γι αυτό πήρε ένα μεγάλο boost από την AMD παρέχοντας το ως δώρο μαζί με την συσκευασία της κάρτας. Σήμερα, τα γραφικά του εξακολουθούν να είναι top-edge με πολλά εφέ και αγώνες ταχύτητες ακόμα και εκτός πίστας.
- 8xMSAA
- Όλα στα High και Ultra
[page=DX11: Splinter Cell Conviction]
O Sam Fisher είναι ο καλύτερος πράκτορας στο PC Gaming, με χρόνια εμπειρία και αρκετή δόση βίας επιστρέφει για μία ακόμα φορά. Ο λόγος; Μα να σώσει την κόρη του (αν ζει). Ένα παιχνίδι υπομονής και ευστροφίας σε συνδυασμό με επικίνδυνες αποστολές σε στιλ grand theft auto. Από τα καλύτερα παιχνίδια σε βαθμό δυσκολίας και οξυδέρκειας.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/conviction.swf[/swf]
[page=DX9: Resident Evil 5]
Η σειρά Resident Evil ξεκίνησε από το PlayStation ως το καλύτερο horror action shooting παιχνίδι της εποχής. Σήμερα έχουμε φτάσει στο 5ο επεισόδια της σειράς το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την αρχική φιλοσοφία του παιχνιδιού. Ωστόσο, είναι ένα benchmark που το τρέχουν αρκετά media, συνεπώς γιατί όχι και εμείς ;
- DirectX 9
- Anti-Aliasing 8x
- Motion Blur: On
- Shadow/Texture/Overall Quality: High
[page=DX11: Starcraft II]
Πιστεύω δε χρειάζονται συστάσεις για το StarCraft 2, αλλά γενικότερα δε χρειάζεται να σας συστήσουμε οποιδήποτε παιχνίδι της Blizzard, αφού τόσο το Warcraft όσο και το Diablo είναι από μόνα τους παιχνίδια σταθμοί στην ιστορία του Gaming. Το νέο StarCraft λοιπόν είναι έτοιμο για δοκιμή. Βάζουμε τέρμα ulta όλες τις επιλογές και ξεκινάμε το testing.
[page=DX10: Dragon Age Origins]
Το Dragon Age Origins ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις τις προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για ένα RPG (role playing game) όπου λαμβάνει χώρα πίσω στην επική εποχή των ιπποτών, ηρώων, δράκων, μάγων και μαγισσών. Τα γραφικά είναι όμορφα και ο κόσμος τεράστιος. Σίγουρα κάθε RPG fan το έχει δώσει μία προσπάθεια, γιατί όχι κ εμείς ; Τα settings για μία ακόμα φορά όλα στο High και DirectX 10.
[page=3D Mark 06]
Αν και είναι βασισμένο στο 3DMark05, το 3DMark06 προσθέτει την υποστήριξη για testing με Shader Model 3.0 και HDR Rendering. Επίσης ήταν το πρώτο benchmark της Futuremark που ενσωμάτωσε CPU Score στα τελικά αποτελέσματα. Σίγουρα αξίζει να το τρέξουμε και να δούμε τις επιδόσεις της κάρτας μας.
[page=3D Mark Vantage]
Μετά από το 3D Mark 06 η Futuremark έκανε 4 ολόκληρα χρόνια να κυκλοφορήσει την επόμενη έκδοση του δημοφιλούς 3D Benchmark. Έτσι λοιπόν, το καινούριο 3D Mark πήρε την ονομασία Vantage, βασίζεται πάνω στο DirectX10 και είναι έτοιμο να ζορίσει το PC σας.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/vantage.swf[/swf][page=3D Mark 11]
Το 3DMark11 είναι το πιο πρόσφατο benchmark που έχει να επιδείξει η Futuremark στον χώρο των γραφικών. Αποτελεί τον πιο δύσκολα αντίπαλο για κάθε σύστημα και φέρει υποστήριξη από DirectX 11. Tessellation, depth of field και άλλα πολλά σας περιμένουν μόλις το τρέξετε. Για να δούμε όμως τι έκαναν οι κάρτες μας αντιμέτωπες απέναντι από ένα τόσο ισχυρό εργαλείο.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/3dm11.swf[/swf][page=Overclocking και φλασάρισμα]Για το overclocking της κάρτας γραφικών δεν έχετε απολύτως τίποτα να φοβάστε. Προσωπικά με τις επιδόσεις των δύο καρτών που εξετάζουμε σήμερα δε βρίσκω λόγω να τις υπερχονίσετε αφού ακόμα και στοκ αποδίδουν άψογα. Ωστόσο, όσοι έχετε το μικρόβιο του overclocker μέσα σας μπορείτε να το πράξετε. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήσαμε είναι το MSI AfterBurner, ένα από τα καλύτερα εργαλείο πλέον για GPU Overclocking αφού σας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να αυξήσετε τα ρολόγια της κάρτας γραφικών σας.
Εμείς κατάφέραμε να φτάσουμε την 6970 σε συχνότητα:
Core: 930 MHz από 880 original – στα 940 κράσαρε το 3DMark11
Memory: 1430 από 1375 original
Σχετικά με την 6950, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αρχικά μπορείτε να την υπερχρονίσετε ακριβώς όπως και την 6970, χωρίς όμως να σας επιτρέπει το MSI Afterburner να επιλέξετε τόσο υψηλές συχνότητες. Πρόσφατα, έγινε γνωστό στο internet (μέσω του TechPowerUp) ότι η 6950 δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία κλειδωμένη 6970. Ο τρόπος να ξεκλειδώσετε τις επιδόσεις της γίνεται με ένα φλασάρισμα BIOS, δηλαδή την περνάτε το BIOS μιας οποιασδήποτε 6970 και έτσι αυτομάτως κερδίζετε σε επιδόσεις αλλά και σε χρήματα.
Όσοι ακούστε φλασάρισμα και τρομάζετε δεν έχετε παρά να ακολoυθείσετε τον παρακάτω οδηγό από τα παιδιά στην OutofSpecs που εξηγούν τα πάντα βήμα-βήμα, ακόμα και με ένα κάπως αστείο βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο η 2GB version με το μαύρο PCB καταφέρνει να φλασαριστεί με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Το θέμα εδώ έχουμε ένα τεράστιο overclockability για την 6950 την οποία κλοκάραμε στις ακριβώς παραπάνω συχνότητες ίδιες με την 6970. Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα και πείτε μου αν αξίζει…
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/oc.swf[/swf]
[page=Αξίζει το CrossfireX]- Αξίζει το CrossfireX ;
- Ναι !
Βλέποντας τα προηγούμενα benchmark σε PC Games που τρέξαμε, όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, οι επιδόσεις με τις δύο Radeon HD 6970 εκτίναξαν τα τα frames στο διπλάσιο! Χωρίς να έχουμε κανένα CPU bottleneck, ο επεξεργαστής είναι ο Intel 2500K χρονισμένος στα 4.5GHz και αποδίδει θαυμάσια με τις δύο κάρτες. Επειδή εδώ βρισκόμαστε στο Ιnsomnia και πάσχουμε όλοι από αυτό που λέγεται "αϋπνία", δεν θα μπορούσαμε παρά να πειραματιστούμε λίγο περισσότερο με τις δύο αυτές κάρτες που είχαμε στα χέρια μας. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε μερικές πιθανές ερωτήσεις που τριγυρίζουν στο κεφάλι σας. Το αγαπημένο μου benchmark είναι το Heaven Unigine, το οποίο επικράτησε στις δοκιμές μας, αφού τα αποτελέσματα που δίνει ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις των σύγχρονων PC Games. Ας ξεκινήσουμε όμως διατυπώνοντας τα εύλογα ερωτήματα που μας απασχόλησαν κατά την διάρκεια του review.
Σε τι ανάλυση συμφέρει να κάνω Crossfire ;
To Crossfire αδιαμφισβήτητα δίνει ένα τεράστιο boost στις επιδόσεις σας, αρκεί μόνο να ξέρετε να τις εκμεταλλευτείτε. Δηλαδή, αν παίζετε σε αναλύσεις μεγαλύτερες από 1650x1080 τότε σαφώς και το Crossfire είναι η μόνη σας επιλογή για ένα hardcore gaming, αφού όσο μεγαλύτερη η ανάλυση τόσο μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα στις επιδόσεις με μίας κάρτα εναντίον δύο. Αντίθετα, αν παίζετε σε αναλύσεις μικρότερες από 1650x1080 τότε η διαφορά αυτή αρχίζει και ελαττώνεται όλο και περισσότερο, καθιστώντας έτσι το Crossfire πλήρως άχρηστο. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολύ μικρές αναλύσεις όπως 1024x768 δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Crossfire και την Single κάρτα (ειδικά με απενεργοποιημένο Anti-Aliasing).
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/heaven2.swf[/swf]
Μερικά παιχνίδια είναι DirectX9 και DirectX10. Ποιο να επιλέξω ;
Το ερώτημα αυτό προέκυψε στην πορεία των δοκιμών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως όσοι παίζετε με DirectX10 τότε έχετε σαφώς καλύτερες επιδόσεις, είτε έχουμε να κάνουμε με single είτε με multi-gpu σύστημα. Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η μηχανή του UH Benchmark ήταν αρκετά σαφή, επομένων μπορούμε να πούμε ότι με DX9 υπάρχει μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ Crossfire VS Single, συνεπώς οι λάτρεις του FarCry2 θα δουν μεγαλύτερη διαφορά προσθέτοντας μία δεύτερη κάρτα γραφικών, σε αντίθεση όμως με το DirectX10 το οποίο δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη διαφορά στο single vs crossfire. Ωστόσο, όπως είπαμε και στην αρχή, το DX10 έχει υψηλότερο framerate, κάτι που είναι και το τελικό ζητούμενο.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/heaven3.swf[/swf]
Κατά πόσο επηρεάζει το Tessellation;
Με μία απάντηση: πάρα πολύ! Το νέα παιχνίδια που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες κάνουν χρήση του Tessellation, με σκοπό να κάνουν τα γραφικά πιο αληθοφανή στα μάτια του τελικού χρήστη. Όπως βλέπετε, στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ξεκάθαρα ότι για ένα extreme tessellation game χρειάζεστε οπωσδήποτε μία δεύτερη κάρτα γραφικών, αφού οι επιδόσεις διπλασιάζονται (κυριολεκτικά !).
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/VGA/6970/grafimata/heaven4.swf[/swf][page=Συμπεράσματα]
Τόσο η Radeon HD 6950 όσο και η 6970 είναι προϊόντα που αξίζει να τα αποκαλεί κανείς high-end, και πραγματικά όπως είδατε και από τις μετρήσεις μας, αν και δεν έχουμε απέναντί τους τις Radeon 5870, 5970 και τις GeForce GTX570 και 580, κατάφεραν και κέρδισαν την πρωτιά. Προσωπική μας εκτίμηση είναι η AMD βιάστηκε να τις κυκλοφορίσει στην αγορά, καθώς δεν περίμενε την NVIDIA να απαντήσει τόσο σύντομα με την σειρά Titanium (review σύντομα…)
Λέγοντας αυτά, οι σημερινές κόκκινες κυρίες Radeon HD 6950 και 6970 έχουν ψυχρό αίμα, δεν φοβούνται να τα βάλουν ακόμα και με τις πιο απαιτητικές και excessive απαιτήσεις του Metro 2033 ή του 3D Mark 11. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουν χάσει λίγο έδαφος καθώς αποτελούν την πιο σύγχρονη απάντηση της AMD η οποία δεν είναι ικανή να χτυπήσει τα αντίστοιχα τελευταία μοντέλα που διέθεσε η NVIDIA στην αγορά. Ναι κύριοι, είναι αρκετά δυνατές κάρτες, όμως έχουμε την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να γίνουν ένα κλικ δυνατότερες.
Η πιο γρήγορη και ακριβή κάρτα αυτή τη στιγμή είναι η GeForce GTX 580 (κάπου στα 500 Ευρώ). Η Radeon 6970 δεν την συναγωνίζεται αλλά τα βάζει με τις υπόλοιπες κάρτες που κυμαίνονται κοντά στα 350 Ευρώ. Μιλάμε προφανώς για τις GeForce GTX 570 που βγήκαν πρόσφατα στην αγορά και εκεί φαίνεται να παίζεται το όλο παιχνίδι. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε μία GTX570 προς σύγκριση… ελπίζουμε στο μέλλον να γίνει αυτό.
Για άλλη μία φορά η AMD έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα εδώ και τόσα χρόνια, δείχνοντας πως μία μεγάλη εταιρία ξέρει να χειρίζεται έξυπνα το marketing. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει πυρήνες να ξεκλειδώνουν, σωστά ; Ε, λοιπόν σήμερα ήρθε η στιγμή να ακούσουμε για κάρτες που ξεκλειδώνουν, προφανώς μιλάω για την Radeon 6950 που αντιστοιχεί σε μία 6970 κατόπιν φλασαρίσματος. Αξίζει σίγουρα, και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε – ωστόσο δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για τις συνέπιες.
Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε δύο κάρτες φωτιά, που καταναλώνουν 189 W για την Radeon 6970 και 127 W για την Radeon 6950, με την θερμοκρασία να μην ξεπερνάει του 85 C κάτι που θα το χαρακτηρίζαμε «ΟΚ» χωρίς να σημαίνει κακό ή καλό αναγκαστικά. Το σημαντικό είναι ότι σε αυτή την κατηγορία τιμής μπορείτε να αποκτήσετε μία κάρτα γραφικών με 2 GB μνήμης, όπου σίγουρα πολλοί συμφωνείτε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που λάμπει από μακρυά. Η καινούρια αρχιτεκτονική δείχνει τα δόντια της κυρίως σε CrossFireX configuration που θα δούμε σε άλλο review...
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρκετοί χρήστες διαμαρτύρονται για προβλήματικό CrossfireX που δεν δίνει το παραπάνω boost. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως γιατί οι επιδόσεις του CrossfireX στην πλατφόρμα VLIW4 προμοδοτούνται κυρίως από παιχνίδια τελευταίας γενιάς DirectX 11, με ύπαρξη Tessellation σε αναλύσεις μεγαλύτερες από 1920x1080 και πολύ πιθανότερο ακόμα και σε Eyefinity mode. Για αυτό μην απορίσετε αν στο Modern Warface 2 έχει μόνο 5-10 frames παραπάνω σε 1650x1080. Παρόλα αυτά όλα αυτά είναι ικασίες που κάνω προσωπικά από την εμπειρία μου.
Οι εκτιμώμενες τιμές με ΦΠΑ είναι οι ακόλουθες:
- 330 Ευρώ -- AMD Radeon HD 6970
- 270 Ευρώ – AMD Radeon HD 6950
Διαθέτω την 5870, αξίζει να αναβαθμίσω ;
Απ: Σίγουρα όχι ακόμα..
Όσοι διαθέτετε παλιά κάρτα και ενδιαφέρεστε να αλλάξετε κάρτα χωρίς να υπερβείτε το ψυχολογικό όριο των 250 Ευρώ, θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα την Radeon 6950 όπου στο Skroutz αρχίζει από τα 230 Ευρώ (1 GB) και 274 Ευρώ (2 GB), και κατόπιν φλασαρίσματος κερδίζετε τις επιδόσεις μιας 6970 η οποία θα σας στοίχιζε περίπου 100 ευρώ παραπάνω. Με τέτοιο value for money η 6950 διεκδικεί το ασημένιο μετάλλιο του Insomnia ενώ περιμένα κάτι παραπάνω από την 6970 για τα χρήματά της σε σχέση με τις αντιπάλους τους.
Radeon 6950 - Value for Money
Radeon 6970 - Μεγάλες Επιδόσεις!