![front2.jpg](https://www.insomnia.gr/images/reviews/sharkoon/m20/front2.jpg)
Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που ανεβάσαμε κάποιο ποντίκι στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr και αυτή η "επάνοδος" συνδυάζεται μάλιστα με την πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιο προϊόν της Sharkoon.
![sml_gallery_94980_2177_33282.png](https://www.insomnia.gr/uploads/gallery/album_2177/sml_gallery_94980_2177_33282.png)
Ευχαριστούμε θερμά τo κατάστημα Skytechshop.gr για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
To ποντίκι που θα μας απασχολήσει σήμερα έχει την ονομασία Sharkoon M20 και αποτελεί μια προσπάθεια της εταιρείας να συνδυάσει στο ίδιο προϊόν gaming χαρακτηριστικά, προσιτή τιμή και καλές επιδόσεις. Το εν λόγω ποντίκι έρχεται εξοπλισμένο με οπτικό αισθητήρα ανάλυσης έως και 3.200 dpi ενώ διαθέτει Omron switches, επίχρυσο βύσμα USB, φωτισμό, αλλά και 9 πλήρως προγραμματιζόμενα μέσα από το συνοδευτικό λογισμικό πλήκτρα. Ακόμη, το Μ20 χάρη στην ενσωματωμένη μνήμη του μπορεί να διατηρήσει τις επιλεγμένες από το χρήστη ρυθμίσεις από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάποια επιπλέον ενέργεια ενώ για όλα όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής (αλλά και όσα θα δούμε παρακάτω) το κόστος απόκτησής του είναι κάτω ακόμη και από τα 20€.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς έχει να μας δείξει σήμερα η Sharkoon μέσα από την παρουσίαση που ακολουθεί, η οποία όπως συνηθίζουμε θα ξεκινήσει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποντικιού που θα μας απασχολήσει κατά τη διάρκεια της σημερινής μας παρουσίασης, η τιμή του οποίου στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 19.80€ συμπ. ΦΠΑ:
![gallery_94980_2177_10810.png](https://www.insomnia.gr/uploads/gallery/album_2177/gallery_94980_2177_10810.png)
Το Μ20 έρχεται σε μια αρκετά μικρή συσκευασία μαύρου χρώματος με μικρες κίτρινες πινελιές. Η εμφάνισή της είναι αρκετά λιτή, με το προϊόν να απεικονίζεται σε μια μόνο φωτογραφία στο πλάι της συσκευασίας, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχουν επιγραμματικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σε διάφορες γλώσσες. Επίσης υπάρχει και η απαραίτητη ταινία ασφαλείας στο πάνω μέρος ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παράδοσή του στον υποψήφιο κάτοχο.
Η μπροστινή πλευρά της συσκευασίας ανοίγει όπως ένα βιβλίο και έτσι μπορούμε να ρίξουμε μια καλή ματιά στο ποντίκι πριν το πάρουμε από το ράφι κάποιου καταστήματος. Στην αριστερή εσωτερική πλευρά υπάρχει και πάλι μια φωτογραφία του και κάποια από τα χαρακτηριστικά του κάτω από αυτή.
Η κάτω πλευρά της συσκευασίας, στην οποία δύσκολα θα έδινε κάποιος σημασία, έχει κι αυτή το ενδιαφέρον της καθώς η εταιρεία εκεί αναγράφει τι ακριβώς περιλαμβάνει η συσκευασία που έχουμε στα χέρια μας.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μερικές φωτογραφίες από τα παρελκόμενα του Μ20. Αυτά όπως βλέπουμε αποτελούνται από ένα σετ extra pads, θήκη μεταφοράς, ένα cd με το συνοδευτικό λογισμικό και ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο ταμπελάκι πόρτας.
Φωτογραφίες
Ώρα να βγάλουμε το ποντίκι μας από τη συσκευασία και πριν περάσουμε στο στάδιο των δοκιμών θα το τοποθετήσουμε για λίγο κάτω από το φωτογραφικό φακό για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα του προϊόντος που έχει δημιουργήσει η Sharkoon.
Ξεκινάμε με μια γενική εικόνα, στην οποία βλέπουμε πως το ποντίκι είναι σχεδιαστικά στο ίδιο μοτίβο με αυτό της συσκευασίας. Μαύρο με κίτρινα σημεία και το λογότυπο της εταιρείας αποτυπωμένο στο πίσω μέρος του.
Και μια πιο κοντινή ματιά στο λογότυπο που προαναφέραμε. Ακριβώς από κάτω υπάρχει μια επιφάνεια με λίγο πιο ανοιχτό χρώμα η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία φωτισμού του Μ20.
Ένα από τα σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το πλήκτρο που υπάρχει δίπλα από το δεξί κλικ του Μ20. Αυτό αφενός καταδεικνύει πως το ποντίκι είναι φτιαγμένο κυρίως για δεξιόχειρες ενώ παράλληλα το εν λόγω πλήκτρο θα φανεί πιθανότατα ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο σε παιχνίδια όσο και διάφορες σχετικά απαιτητικές εφαρμογές.
Μεταφερόμαστε στην μπροστινή πλευρά όπου βλέπουμε τα κύρια πλήκτρα και το καλώδιο, το οποίο είναι και αυτό κίτρινο. Άλλα δύο φωτιζόμενα σημεία υπάρχουν κάτω από τα πλήκτρα ενώ φωτιζόμενη είναι και η ροδέλα και ακριβώς για αυτό το λόγο φαίνεται "διάτρητη".
Περνώντας στην αριστερή πλευρά του ποντικιού επιβεβαιώνουμε καταρχάς το σχεδιασμό για δεξιόχειρες και παράλληλα εντοπίζουμε τα διάφορα πλήκτρα που διαθέτει. Όλα είναι προγραμματιζόμενα και τον ακριβή τους ρόλο, αλλά και το πώς ακριβώς μπορούμε να τα διαμορφώσουμε θα το δούμε διεξοδικά παρακάτω. Τα 4 LED που υπάρχουν αριστερά βρίσκονται εκεί με στόχο την υπόδειξη της εκάστοτε επιλεγμένης ρύθμισης DPI (400/800/1600/3200).
Mια πιο κοντινή ματιά στη ροδέλα και το πλήκτρο που υπάρχει πίσω από αυτή. Με αυτό μπορούμε να αλλάξουμε κατά βούληση την εκάστοτε επιλεγμένη ανάλυση του αισθητήρα με βάση τις ανάγκες μας.
Μια ματιά και στην κάτω πλευρά του ποντικιού μας όπου διακρίνουμε τον αισθητήρα, τις διάφορες πιστοποιήσεις αλλά και τα εργοστασιακά pads πάνω στα οποία μπορούμε αν θέλουμε να τοποθετήσουμε και αυτά που είδαμε στα παρελκόμενα.
To πλήκτρο "Press" αποδεικνύεται πως τελικά είναι ένας μίνι μοχλός που μπορεί να ανασηκώσει το καλά καμουφλαρισμένο καπάκι του Μ20. Κάτω από αυτό βρίσκονται προ εγκατεστημένα τα πέντε βαρίδια (4 γραμμάρια έκαστο) τα οποία είχαμε αναφέρει στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά ακόμη δεν είχαμε καταφέρει να εντοπίσουμε.
Κλείνουμε με μερικές φωτογραφίες από το καλώδιο του ποντικιού μας, το βύσμα USB 2.0 του οποίου είναι επιχρυσωμένο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η εταιρεία έχει προνοήσει να τοποθετήσει ένα ιδιαίτερα βολικό δεματικό έτσι ώστε να περιορίζουμε τον όγκο του καλωδίου (και τυχόν μπερδέματα) σε περίπτωση μεταφοράς και όχι μόνο.
Συνοδευτικό λογισμικό και δοκιμές ακριβείας
Όπως είδαμε παραπάνω, μεταξύ των παρελκόμενων του ποντικιού υπάρχει και ένα cd με το συνοδευτικό λογισμικό μέσα από το οποίο μπορούμε να κάνουμε διάφορες παραμετροποιήσεις με βάση τις συνθήκες στις οποίες πρόκειται κάθε φορά να λειτουργήσει η συσκευή μας. Η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να βρεθεί φυσικά και από την επίσημη ιστοσελίδα της Sharkoon.
![gallery_94980_2177_128840.png](https://www.insomnia.gr/uploads/gallery/album_2177/gallery_94980_2177_128840.png)
Ξεκινάμε με την κύρια οθόνη του συνοδευτικού προγράμματος από την οποία μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για όλες τις ρυθμίσεις που έχουμε επιλεγμένες την συγκεκριμένη στιγμή και φυσικά να τις αλλάξουμε κατά βούληση. Από εδώ μπορούμε ακόμη ακόμη να αλλάξουμε polling rate και DPI καθώς και να μετακινηθούμε μεταξύ των 5 διαφορετικών προφίλ που μπορούμε να δημιουργήσουμε.
Μπορεί το interface της εφαρμογής να είναι ιδιαίτερα απλό και εύχρηστο, όμως ταυτόχρονα έχει και πολλές δυνατότητες. Κάθε πλήκτρο μπορεί να πραγματοποιήσει κυριολεκτικά οποιαδήποτε λειτουργία, από ένα απλό κλικ μέχρι και ακολουθία κάποιων εντολών μέσω του ενσωματωμένου καταγραφέα μακροεντολών.
Τις μακροεντολές μπορούμε να τις καταγράψουμε μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο παράθυρο που βλέπουμε την παραπάνω εικόνα.
Επιλογές για προχωρημένους και ποιο απαιτητικούς χρήστες αλλά και σχετικές με "οπτικά εφέ" του ποντικιού.
Στο πλαίσιο των δοκιμών του Keep Out X5, και πριν περάσουμε στις εντυπώσεις που μας άφησε από την καθημερινή χρήση, χρησιμοποιήσαμε δύο διαφορετικές εφαρμογές για να το αξιολογήσουμε.
Το πρώτο από τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν το Mouse Rate Checker. Το εν λόγω πρόγραμμα μας προτρέπει να μετακινήσουμε το δείκτη του ποντικιού μέσα στο πλαίσιο που υπάρχει στο παράθυρό του και παρουσιάζει κατά μέσο όρο το ρυθμό ανίχνευσης του ποντικιού.
Ο μέσος ρυθμός σε Hz που αισθητήρα του Sharkoon M20 ήταν σύμφωνα με το MRC 494Hz.
Ακολούθησε το Enotus Mouse Test, με το οποίο αρχικά επαληθεύσαμε τις αναλύσεις του αισθητήρα στις τρεις διαθέσιμες επιλογές. Στη συνέχεια ελέγξαμε το polling rate, στα 125Ηz, 500Hz, & 1000Hz και καταγράψαμε τις ενδείξεις του προγράμματος. Η εν λόγω εφαρμογή είναι και αυτή πολύ απλή στη χρήση της και μπορείτε να πάρετε μια γεύση από αυτή μέσα από το screenshot που ακολουθεί.
Με το polling rate ρυθμισμένο στα 125Hz, η τιμή που κατέγραψε η παραπάνω εφαρμογή ήταν 127Hz. Αντίστοιχα στα 500Hz ήταν 493Hz και στα 1000Hz η τιμή ήταν 943Hz.
H ενότητα των δοκιμών μας θα κλείσει με ορισμένα jitter tests, στα οποία θα σχεδιάσουμε μερικά πολύ απλά μοτίβα στο Paint των Windows έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν διακοπές κατά την κίνηση του δείκτη.Η δοκιμές αυτές έγιναν σε όλους τους συνδυασμούς cpi - polling rate, και τον εκάστοτε συνδυασμό μπορούμε να τον δούμε από τους αριθμούς που υπάρχουν σε κάθε εικόνα
Όπως βλέπουμε και από τα παραπάνω screenshots η κίνηση του δέκτη είχε σε γενικές γραμμές μια κάποια "νευρικότητα" κάτι που σίγουρα δεν θα βρουν ιδιαίτερα βολικό όσοι χρειάζονται ακρίβεια μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις του ποντικιού τους.
Εντυπώσεις από την καθημερινή χρήση
Αν και οι παραπάνω δοκιμές σίγουρα δεν αποτελούν το δυνατότερο σημείο του Μ20, ειδικά αν για παράδειγμα το συγκρίνουμε με το Keep Out X5, η εμπειρία από την καθημερινή χρήση είναι ωστόσο αρκετά πιο θετική με εξαίρεση ίσως την ανάλυση των 3.200 dpi όπου τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα.
Καταρχάς παρόλο που το ποντίκι είναι ειδικά σχεδιασμένο για δεξιόχειρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρκετά μεγάλη ευκολία και από όσους εξυπηρετούνται καλύτερα από το αριστερό τους χέρι, χωρίς όμως με αυτό τον τρόπο να είναι εύκολο να πάρουν το 100% των δυνατοτήτων του. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μ20 ειδικά για άτομα που χρησιμοποιούν συντομεύσεις στην καθημερινότητά τους είναι τα πολλά και πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα, ιδιαίτερα δε αυτό βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το δεξί κλικ. Χάρη σε αυτά και τη δυνατότητα δημιουργίας αρκετών διαφορετικών προφίλ ο χρήστης μπορεί να αυξήσει με γρήγορα και απλά βήματα την παραγωγικότητά του και να βελτιώσει έτσι τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Κατά τα άλλα τα πλήκτρα είναι τουλάχιστον για τα δεδομένα του γράφοντα όσο σκληρά πρέπει ενώ η ποιότητα κύλισης της ροδέλας αλλά και η ολίσθηση του ποντικιού είναι και αυτές εξαιρετικές.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των παιχνιδιών και ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο ποντίκι πλασάρεται από την εταιρεία ως ειδικά σχεδιασμένο για gamers θα μπορούσαμε να πούμε πως άφησε μια μέτρια προς καλή γεύση αλλά σίγουρα δεν μας εντυπωσίασε. Σίγουρα είναι πολλή θετική η δυνατότητα προσαρμογής του βάρους του όμως ειδικά σε FPS (όπως το Far Cry 4 στο οποίο το χρησιμοποιήσαμε για αρκετές μέρες) που η ακρίβεια των κινήσεων πολλές φορές είναι κρίσιμη σίγουρα θα περιμέναμε κάτι παραπάνω. Α
Κάτι που ακόμη ενδέχεται να μην παρατηρήσει εύκολα κάποιος αλλά εξίσου εύκολα μπορεί να σταθεί εμπόδιο ορισμένες φορές είναι το καλώδιο, όμως στο συγκεκριμένο ποντίκι και παρά το μάλλον αρκετά σκληρό sleeving το καλώδιο είναι ουσιαστικά σαν να μην υπάρχει. Καθολη τη διάρκεια των δοκιμών μας πρακτικά το καλώδιο του ποντικιού δεν μας δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα και αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να αποδώσουμε τα εύσημα στην εταιρεία.
Κλείνοντας κάπου εδώ το κομμάτι των εντυπώσεων από την καθημερινή χρήση του Μ20 θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε στα θετικά της συσκευής την λειτουργία του φωτισμού η οποία εκτός του ότι λειτουργεί απόλυτα ομαλά σε οποιαδήποτε ρύθμιση (σε αντίθεση με το Χ5 στο οποίο είχαμε παρατηρήσει κάποια μικροπροβλήματα) είναι και αρκετά ξεκούραστη και δεν θα σας προβληματίσει ακόμη και σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού του χώρου.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Μια ακόμη παρουσίαση πλησιάζει στο τέλος της και το Sharkoon M20 μπαίνει ξανά στη θήκη του έχοντας αφήσει στον γράφοντα ανάμεικτες εντυπώσεις.
Με το συγκεκριμένο ποντίκι η εταιρεία μας έδωσε την εντύπωση πως προσπάθησε να δημιουργήσει ένα all-in-one προϊόν δηλαδή κάτι που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός gamer ή ενός γενικά απαιτητικού χρήστη σε συνδυασμό με την άνεση στη χρήση και την εξαιρετικά προσιτή τιμή. Στο δεύτερο μέρος όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα πήγε μάλλον εξαιρετικά καθώς πέρα από το εξαιρετικά βολικό του grip και το ότι ακόμη και μετά από πολύωρη χρήση το συγκεκριμένο ποντίκι απλά δεν κουράζει, είναι και εξαιρετικά φθηνό με την τιμή του να ξεκινάει οριακά κάτω από τα 20€.
Έτσι λοιπόν, παρά τις γενικά μέτριες επιδόσεις του αισθητήρα του, το Μ20 αποτελεί μια τουλάχιστον τίμια επιλογή λόγω κυρίως της τιμής του αλλά και των υπολοίπων στοιχείων που προσφέρει. Κλείνοντας λοιπόν, πάμε να δούμε συνοπτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών του Sharkoon M20:
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ προσιτή τιμή
- Εξαιρετικά άνετο στη χρήση
- Πολλά και πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα
- Εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και πρακτικό συνοδευτικό λογισμικό
- Διακριτικός και εύκολα ρυθμιζόμενος φωτισμός
- Ρυθμιζόμενο βάρος (χωρίς έξτρα κόστος)
- Θήκη μεταφοράς
Μειονεκτήματα:
- Μέτριες επιδόσεις του αισθητήρα
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Sharkoon M20 είναι:
![79.png](https://www.insomnia.gr/images/badges/scores/79.png)
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris