H Razer είναι μια εταιρεία η οποία εξειδικεύεται, αποκλειστικά σχεδόν, στο να κατασκευάζει περιφερειακά για το αγοραστικό κοινό των gamers. Τα προϊόντα της, στο πλήθος τους, είναι σχεδιασμένα ειδικά με στόχο το gaming και η ποιότητα τους σε όλο το φάσμα τιμών βρίσκεται πάντα σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η προσοχή που δίνει στο σχεδιασμό των περιφερειακών της και η σταθερή υψηλή ποιότητα έχουν καταξιώσει τη Razer στο χώρο του gaming και ειδικά τα τελευταία χρόνια το όνομα της είναι από τα πλέον διαδεδομένα στο χώρο.
Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα προϊόν από μια κατηγορία που η Razer δίνει ιδιαίτερο βάρος. Αυτή δεν είναι άλλη από τα gaming ακουστικά (headset). Το headset που θα δοκιμάσουμε ονομάζεται Kraken 7.1 και το όνομα του είναι παρμένο από το γνωστό τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας. Προφανώς η Razer επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα προκειμένου να δώσει έμφαση στην έντονη ηχητική εμπειρία την οποία μπορεί ο χρήστης του Kraken 7.1 να βιώσει, κατά τη διάρκεια του gaming. Μένει να δούμε τώρα, το πόσο έντονη είναι αυτή η εμπειρία στην πράξη, κάτι που θα αποκαλύψουν οι δοκιμές μας.
Το συγκεκριμένο headset έχει σχεδιαστεί ως προς την ηχητική του απόδοση, τη λειτουργικότητα αλλά και την εμφάνιση του με γνώμονα το gaming. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι λάτρεις του ήχου υψηλής πιστότητας και μεγάλης ακρίβειας αναπαραγωγής (π.χ αναπαραγωγή μιας studio ηχογράφησης), ίσως θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού.
Ευχαριστούμε θερμά την Razer για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής
Τέλος, το ότι το συγκεκριμένο headset δεν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής δε σημαίνει ότι θα απογοητεύσει για καθημερινή χρήση και αναπαραγωγή μουσικής. Σχεδόν το πλήθος του κοινού θα προτιμήσει με διαφορά την πιο έντονη εμπειρία που θα του προσφέρει το Kraken 7.1, σε σχέση με ένα ζευγάρι studio ακουστικά, όπως θα το προτιμήσει και σε σχέση με το πλήθος των headset και ακουστικών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Περιεχόμενα
Παρακάτω παραθέτουμε τον πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του headset
To headset διαθέτει ενσωματωμένο κύκλωμα ήχου και μπορεί να συνδεθεί μέσω USB θύρας με τον υπολογιστή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναλογικής σύνδεσης μέσω audio jack των 3,5mm. Με άλλα λόγια η ύπαρξη ξεχωριστής ή ενσωματωμένης κάρτας ήχου στον υπολογιστή δεν είναι απαραίτητη. Η επιλογή αυτή έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μειωμένη συμβατότητα με συσκευές όπως βιντεοκονσόλες, κινητά, mp3 players κ.τ.λ.. Επίσης δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη για διανομές Linux ή αλλά λειτουργικά συστήματα πλην των τελευταίων εκδόσεων Windows και Mac OS, όπως φαίνεται και παραπάνω.
Η παραπάνω επιλογή καθιστά αδύνατο το συνδυασμό του Kraken 7.1 με μια ποιοτικά καλύτερη κάρτα ήχου από αυτή που ενσωματώνουν. O μέσος χρήστης δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα πάντως, καθώς το ενσωματωμένο κύκλωμα είναι επιλεγμένο και ρυθμισμένο από τη Razer για πλήρη εναρμονισμό με τα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες των οδηγών του headset. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της επιλογής αυτής για τον gamer και το μέσο χρήστη είναι επίσης και η σταθερά υψηλή ηχητική απόδοση βάση των προτύπων της Razer, σε οποιοδήποτε υποστηριζόμενο σύστημα και αν συνδεθεί το headset. Αυτό χωρίς ο χρηστής να χρειαστεί να ασχοληθεί πολύ με την παραμετροποίηση των ιδιοτήτων του ήχου. Δυνατότητες παραμετροποίησης φυσικά δίνονται μέσω του Synapse 2.0, ενώ όλες οι ρυθμίσεις μεταφέρονται αυτόματα μέσω της cloud υπηρεσίας σε οποιοδήποτε νέο μηχάνημα χρειαστεί να συνδέσουμε το headset.
Ο πολυκάναλος ήχος 7.1, τον οποίο υποδηλώνει και το όνομα του headset, δεν είναι ακριβώς πολυκάναλος καθώς υπάρχει μόνο ένα ηχείο ανά κάθε πλευρά. Σαν υλοποίηση το Kraken 7.1 δε διαφέρει δηλαδή από ένα συνηθισμένο ζευγάρι στερεοφωνικών ακουστικών. Στην ουσία έχουμε ένα σύστημα εικονικού 7.1 ήχου ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω λογισμικού, από τη Virtual Surround Sound μηχανή της Razer η οποία ευτυχώς για μας, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, λειτουργεί πάρα πολύ καλά.
Το Kraken 7.1 έρχεται σε μια σχετικά μεγάλη συσκευασία με όμορφο σχεδιασμό, στις αποχρώσεις του πράσινου-μαύρου που χαρακτηρίζουν τη Razer. Μπροστά υπάρχουν ετικέτες για τα κύρια χαρακτηριστικά όπως και για τη USB σύνδεση του headset. Δεξιά στο πλάι υπάρχει μια σύντομη περιγραφή των surround δυνατοτήτων.
Στην πίσω πλευρά βλέπουμε μια γενική εικόνα του headset, όπου διακρίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά του όπως εντοπίζονται σε κάθε σημείο. Επίσης εδώ μπορούμε να βρούμε και ένα μικρό πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Όλη η αριστερή πλευρά αναφέρεται στο ψηφιακό μικρόφωνο που χρησιμοποιεί το Kraken 7.1. Παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά του και γίνεται έντονη αναφορά στα πλεονεκτήματα του, σε σχέση με τα συμβατικά αναλογικά μικρόφωνα.
Ώρα να ανοίξουμε τη συσκευασία για να δούμε τι περιέχεται σε αυτήν. Η συσκευασία ανοίγει από την αριστερή πλαϊνή πλευρά όπως υποδεικνύεται. Επίσης διαθέτει και ειδικό μαγνήτη για να μπορεί ξανακλείσει, αν θελήσουμε να την επαναχρησιμοποιήσουμε.
Με το άνοιγμα της συσκευασίας παίρνουμε μια πρώτη όψη των Kraken 7.1, μαζί με ένα μήνυμα από τη Razer:
Εδώ η Razer μας συγχαίρει για την αγορά ενός από τα προϊόντα της και μας καλωσορίζει στην gaming κοινότητα της. Επίσης μας δείχνει την εμμονή των ανθρώπων της με το gaming υλικό (hardware), καθώς και την αυτοπεποίθησή που έχει για τα προϊόντα της, υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι μετά την επαφή μαζί τους δεν υπάρχει γυρισμός. Μένει να δούμε στη συνέχεια αν αυτή η σιγουριά τους πηγάζει βάσιμα από κάπου.
H θήκη στην οποία περιέχεται το Kraken 7.1 είναι εμφανίσιμη και λειτουργική, χωρίς να είναι κάτι το πολύ φανταχτερό, ενώ με ελαστικά clips το headset συγκρατείται με ασφάλεια στη θέση του.Το προϊόν φαίνεται να είναι επαρκώς προστατευμένο από τυχόν πτώση ή χτύπημα από κάθε κατεύθυνση.
Στη συσκευασία θα βρούμε το headset, ένα πολύ σύντομο εγχειρίδιο χρήσης, ένα ζευγάρι αυτοκόλλητα, καθώς και μια πρόσκληση για να γράψουμε τη γνώμη μας για το προϊόν διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο διάφορα δώρα. Οπτικό μέσο με τους απαραίτητους οδηγούς και λογισμικό για τη σωστή λειτουργία της συσκευής δεν υπάρχει, οπότε αναγκαστικά θα χρειαστούμε πρόσβαση στο διαδίκτυο για την εγκατάσταση.
Μια πιο κοντινή ματιά
Το Kraken 7.1 είναι σχεδόν εξολοκλήρου κατασκευασμένο από μαύρο πλαστικό. Η αίσθηση που αφήνει στην αφή και οπτικά, όσον αφορά την ποιότητα του, δεν είναι και ότι καλύτερο για αυτή την κατηγορία τιμής. Παρόλα αυτά φαίνεται αρκετά ανθεκτικό οπότε στον τομέα αυτό δεν περιμένουμε να προβληματίσει. Εξωτερικά του κάθε οδηγού συναντούμε πράσινα LEDs με το λογότυπο της Razer. Είναι σχετικά διακριτικά και συνεισφέρουν στην όμορφη εμφάνιση του headset, ενώ δίνεται και η δυνατότητα απενεργοποίησης τους μεσώ του Synapse 2.0. Ένα αρνητικό του Kraken 7.1 που εντοπίζουμε εδώ είναι η έλλειψη ρύθμισης για την ένταση ήχου επάνω στο headset. Αρκετά σημαντική παράλειψη για gaming headset, καθώς εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση ούτε μέσω του πληκτρολογίου, τότε σε περίπτωση που παίζουμε κάποιο παιχνίδι θα πρέπει να το ελαχιστοποιήσουμε προκειμένου να ελέγξουμε την ένταση.
Η έκταση των οδηγών είναι ρυθμιζόμενη σε 14 θέσεις από κάθε πλευρά ενώ οι τελευταίοι μπορούν να διπλωθούν για πιο εύκολη αποθήκευση και μεταφορά. Η στέκα του headset αποτελείται από δερματίνη εξωτερικά και ύφασμα εσωτερικά, ενώ περιέχει μαλακό υλικό για μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη εφαρμογή.
Τα μαξιλαράκια των οδηγών είναι από δερματίνη και εφαρμόζουν καλά στο αυτί. Η επιλογή αυτού του υλικού έχει σαν αποτέλεσμα την καλή απομόνωση των εξωτερικών ήχων καθώς και μικρότερες απώλειες για τον ήχο που προέρχεται από τους drivers. Η καλή απομόνωση που προσφέρει το headset είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως ένα lan party που είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί το Kraken 7.1. Δυστυχώς η δερματίνη, η οποία εφαρμόζει αρκετά σφιχτά, δεν αφήνει το αυτί να αεριστεί και έτσι έχουμε μειωμένη άνεση, οπότε μετά από πολύωρη χρήση το headset μπορεί να καταστεί ενοχλητικό για το χρήστη. Τέλος, τα μαξιλαράκια μπορούν εύκολα να βγουν για καθαρισμό ή αντικατάσταση και κάτω από το αριστερό μαξιλαράκι μπορούμε να βρούμε το σειριακό αριθμό του headset μας.
Το μικρόφωνο του Kraken 7.1 είναι πτυσσόμενο και όταν δεν το χρησιμοποιούμε μπορεί να μαζευτεί πλήρως εντός του αριστερού οδηγού. Διαθέτει και αυτό πράσινο LED που υποδεικνύει εάν αυτό είναι ενεργό ή όχι, πράγμα που βρήκαμε αρκετά βολικό, ενώ πάνω σε αυτό υπάρχει και κουμπί για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του.
Το USB καλώδιο του headset είναι αρκετά μακρύ, για χρήση στον υπολογιστή πάντα, και έχει σκληρή υφασμάτινη περιέλιξη. Η τελευταία βοηθά σαφώς στην αντοχή του καλωδίου αλλά όταν τρίβεται σε άλλα υφάσματα ή σκληρά αντικείμενα μεταφέρει έντονα το θόρυβο στα ακουστικά. Εδώ θα προτιμούσαμε ένα πλήρως αποσπώμενο καλώδιο, έστω και χωρίς την υφασμάτινη περιέλιξη, το οποίο θα μπορούσαμε εύκολα να αντικαταστήσουμε σε περίπτωση φθοράς.
Εγκατάσταση και λογισμικό Razer Synapse 2.0
Παρακάτω θα δούμε τα βήματα για την εγκατάσταση του Kraken 7.1 σε Windows 8.1, καθώς και μερικά σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε. Όπως έχουμε πει και παραπάνω, έχουμε να κάνουμε με ένα USB headset οπότε η εγκατάσταση των απαραίτητων οδηγών είναι απαραίτητη διαδικασία όπως και η ύπαρξη του Synapse 2.0 στον υπολογιστή για τη βέλτιστη εμπειρία.
Στην περίπτωση μας, με το που έγινε η σύνδεση της συσκευής ξεκίνησε αυτόματα η λήψη του απαραίτητου λογισμικού καθώς και η διαδικασία για την εγκατάστασή του. Εάν αυτό δεν συμβεί αυτόματα, ή δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο τη δεδομένη στιγμή, τότε θα πρέπει να κάνουμε λήψη του λογισμικού Synapse 2.0 χρησιμοποιώντας αυτόν το σύνδεσμο ώστε να γίνει η εγκατάσταση χειροκίνητα.
Η εγκατάσταση του λογισμικού χειροκίνητα είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις αναγραφόμενες οδηγίες του οδηγού της εγκατάστασης. Μετά το πέρας της θα σας ζητηθεί να κάνετε μια επανεκκίνηση τον υπολογιστή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της συσκευής.
Σημαντικό! Μετά την επανεκκίνηση θα πρέπει από το "Πίνακας Ελέγχου->Ήχος" να ορίσουμε σαν προεπιλεγμένη συσκευή ήχου το Kraken 7.1. Διαφορετικά δεν θα έχουμε ήχο στα ακουστικά.
Όταν εκτελέσουμε για πρώτη φορά το Synapse 2.0 θα μας ζητηθεί υποχρεωτικά να φτιάξουμε λογαριασμό στο σύστημα της Razer. Αυτός μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις μας μέσω cloud, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε από όπου και αν συνδεθούμε. Επίσης εκεί μπορούμε να δηλώσουμε τα προϊόντα της Razer που έχουμε αγοράσει, έτσι ώστε να έχουμε απευθείας υποστήριξη από την εταιρεία για οτιδήποτε χρειαστεί. Θεωρούμε ότι η δημιουργία λογαριασμού και η χρήση των cloud υπηρεσιών δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική πάντως.
Αφού τελειώσαμε με όλα αυτά ήρθε ώρα να προχωρήσουμε στη ρύθμιση του Kraken 7.1 βάση των προτιμήσεων μας.
Το πρώτο πράγμα που βρίσκουμε μπροστά μας, και θα πρέπει να ρυθμίσουμε, είναι η απόδοση της εικονικής μηχανής surround. Ακολουθούμε τα σχετικά απλά βήματα του οδηγού ώσπου να ολοκληρωθεί η παραμετροποίηση, κατά τη διάρκειά της οποίας έχουμε μια πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσουμε στη πράξη την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις δούλεψαν αρκετά καλά για εμάς, ενώ η θέση του κάθε ήχου ήταν δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια καλύτερη των 10 μοιρών προς κάθε κατεύθυνση. Το σύστημα ως εδώ φαίνεται να δουλεύει όπως ακριβώς υποστηρίζει η Razer.
Εδώ βλέπουμε την καρτέλα για τις προτιμήσεις του ήχου. Πέρα από την γενική ένταση ήχου υπάρχει ρύθμιση για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα), για εξομάλυνση των μεγάλων διακυμάνσεων ήχου, για βελτίωση της καθαρότητας φωνής καθώς και ξεχωριστή ρύθμιση για την ένταση των επικοινωνιών.
Στην τρίτη καρτέλα έχουμε ρυθμίσεις για το μικρόφωνο όπως ένταση, ευαισθησία, εξομάλυνση για τους ήχους που λαμβάνει το μικρόφωνο, καθώς και ρύθμιση για τη μείωση του περιβάλλοντος θορύβου που συλλέγει το μικρόφωνο. Η τελευταία επιλογή πιστεύουμε ότι σε ένα lan party θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
Εδώ έχουμε ένα μεικτή που μας επιτρέπει να ελέγξουμε την ένταση του ήχου που στέλνει κάθε εφαρμογή και το σημαντικότερο να επιλέξουμε πόσα κανάλια θέλουμε από την κάθε μία, ώστε να γίνεται down mix όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Επίσης υπάρχει ένας ισοσταθμιστής (equalizer) με πολλά έτοιμα presets, που μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τον ήχο στις ακουστικές προτιμήσεις μας.
Στην τελευταία καρτέλα μας δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του φωτισμού του headset. Δυστυχώς τα LEDs πολλές φορές δεν ανταποκρίθηκαν στις επιλογές μας, οπότε ενδεχομένως το πρόγραμμα να χρειάζεται λίγη δουλειά εδώ.
Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος των ακουστικών είναι μόνο ένα μέρος της λειτουργίας του Synapse 2.0. Με το ίδιο πρόγραμμα γίνεται παραμετροποίηση και λοιπών περιφερειακών της Razer, τα οποία πιθανών να έχουμε στην κατοχή μας.
Ηχητική απόδοση - Gaming και καθημερινή χρήση
Ώρα να επικεντρωθούμε στο βασικό κομμάτι της παρουσίασης μας, που για μια συσκευή εξόδου ήχου, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του ήχου. Τα ζητούμενα εδώ, για ένα surround gaming headset, είναι η απόδοση σε ήχο και ηχητικά εφέ, η σαφήνεια και η καθαρότητα του ήχου, η ακρίβεια στον προσδιορισμό της θέσης κάθε πηγής και η όσο το δυνατόν πιο σταθερή απόκριση συχνότητας για κάθε συχνότητα και επίπεδο έντασης. Η ισορροπημένη απόκριση συχνότητας και η ακρίβεια αναπαραγωγής αυτού που ακούμε, δεν είναι το κυρίως ζητούμενο καθώς το Kraken 7.1 δεν απευθύνεται σε επαγγελματίες ή audiophiles.
Αρκεί η οποιαδήποτε εισαγόμενη παραμόρφωση να είναι σε λογικά πλαίσια και πάντα με σκοπό την καλύτερη δυνατή εμπειρία από το κάθε παιχνίδι, ταινία ή κομμάτι μουσικής. Επίσης, άκρως επιθυμητή είναι η καλή απόδοση και καθαρότητα του ήχου που λαμβάνει το μικρόφωνο, για voice chat κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή μιας απλής συνομιλίας μέσω Skype. Λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω, η εμπειρία από το Kraken 7.1 κατά τη χρήση του στα παιχνίδια και ταινίες όπου χρησιμοποιήθηκε, για τις δύο εβδομάδες που είχαμε το εν λόγω headset στην κατοχή μας, ήταν άριστη. Η απόδοση του ήταν εξίσου καλή κατά την αναπαραγωγή κομματιών μουσικής και βίντεο. Ας δούμε παρακάτω όμως λίγο πιο αναλυτικά πως απέδωσε το headset της δοκιμής.
Σαν γενικό χαρακτηριστικό, πάντα χωρίς να πειράξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, έχουμε μια πολύ αισθητή ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων (μπάσων), σε βαθμό που δεν υπερκαλύπτονται όμως πολύ σημαντικά οι ήχοι στις υψηλότερες περιοχές συχνοτήτων. Σε ηχητικές δοκιμές που κάναμε για όλο το ωφέλιμο φάσμα της ανθρώπινης ακοής από 20 Ηz έως και τα 20 kHz δε διαπιστώθηκαν απώλειες ήχων ή σημαντική εξασθένιση σε καμιά περιοχή συχνοτήτων. Επίσης δε διαπιστώθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις ή σημαντική ενίσχυση μεμονωμένων περιοχών συχνοτήτων. Τα παραπάνω φάνηκαν και στην πράξη κατά το gaming και την αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής, όπου μπορέσαμε να αισθανθούμε με σαφήνεια ακόμα και το παραμικρό εφέ ή ηχητική λεπτομέρεια. Επίσης, πέρα από τη σκόπιμη και πολύ σαφή ενίσχυση των χαμηλών δε βρέθηκε οποιαδήποτε σημαντική παραμόρφωση ή ατέλεια του ήχου που θα μπορούσε να ενοχλήσει. Η απόδοση ήταν αρκετά σταθερή σε οποιαδήποτε θέση του slider της έντασης ήχου και μόνο προς το τέρμα παρατηρήσαμε μικρή παραμόρφωση, κυρίως σε μουσική. Σε παιχνίδια και ταινίες η συγκεκριμένη αλλοίωση δε γίνεται εύκολα αισθητή. Επίσης, η ένταση στο μέγιστό της, είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Για τα γούστα μας τουλάχιστον μάλλον επίπονη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Το Kraken 7.1, όπως τονίσαμε και αρχικά, σαν υλικό είναι ένα στερεοφωνικό ζευγάρι ακουστικά καθώς χρησιμοποιεί μόνο δύο φυσικούς οδηγούς. Η αίσθηση surround έρχεται με τη χρήση λογισμικού και συγκεκριμένα μέσω της μηχανής Razer Surround. Μέχρι να δούμε την τελευταία στην πράξη, ομολογουμένως ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και απόδοση του συστήματος. Εδώ είχαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όταν, κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είδαμε ότι το σύστημα όχι απλώς λειτουργεί άλλα αποδίδει και πολύ καλά μάλιστα. Το τελικό αποτέλεσμα καθώς και ο προσδιορισμός της κατεύθυνσης του κάθε ήχου φτάνει να είναι καλύτερη ακόμα και σε σχέση με κάποια true surround ακουστικά, που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Αυτό μάλιστα χωρίς να συνοδεύεται από τα μειονεκτήματα των true surround ακουστικών όπως οι περιορισμοί στο μέγεθος και την τοποθέτηση των οδηγών, εντός του ακουστικού. Στις δοκιμές που κάναμε με διάφορα demo και εφαρμογές ήταν δυνατός ο προσδιορισμός της κατεύθυνσης του κάθε ήχου με ακρίβεια καλύτερη των 10 μοιρών, την οποία θεωρούμε ικανοποιητική.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μηχανή Razer Surround είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της εταιρείας, για μετατροπή οποιουδήποτε ζευγαριού ακουστικών σε surround, χωρίς όμως να μπορούμε επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα της με άλλα headset.
Για να δοκιμάσουμε την απόδοση του Kraken 7.1 κατά το gaming διαλέξαμε το Far Cry 3. Σκόπιμα έγινε επιλογή του συγκεκριμένου παιχνιδιού σαν first person shooter, όπου ο πολυκάναλος ήχος είναι πολύ σημαντικός, ενώ υπάρχει πλήθος ηχητικών εφέ όπως πυροβολισμοί και εκρήξεις. Το headset απέδωσε άριστα όσον αφορά τον πολυκάναλο ήχο, καθώς μπορούσαμε να αισθανθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θέση κάθε αντιπάλου ή από που προερχόταν ο κάθε πυροβολισμός. Εξίσου καλή ήταν και η αναπαραγωγή των ηχητικών εφέ του παιχνιδιού, όπου με αρκετά ψηλά την ένταση είχαμε σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση ότι οι σφαίρες και οι χειροβομβίδες σκάνε στην πραγματικότητα δίπλα μας.
Από ταινίες η επιλογή που έγινε ήταν το "The Hobbit: The Desolation of Smaug". Η συγκεκριμένη ταινία προσφέρει πολυκάναλο ήχο, πολλαπλά ηχητικά εφέ όπως και πολύ καλό soundtrack. Και εδώ το Kraken 7.1 απέδωσε καλύτερα του αναμενόμενου με αποκορύφωμα τις σκηνές με το δράκο. Απλά θυμηθείτε να ρυθμίσετε το αγαπημένο πρόγραμμα αναπαραγωγής σας για έξοδο 7.1.
Σε μουσική και βίντεο από Yοutube το headset πάλι δε μας απογοήτευσε. Αντίθετα το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό στα περισσότερα διαδεδομένα είδη μουσικής που δοκιμάσαμε. Για κλασσική και πιο εξεζητημένα είδη δεν υπάρχει εμπειρία οπότε δεν ήμαστε σε θέση να κρίνουμε. Επίσης το συγκεκριμένο gaming headset δεν έχει σχεδιαστεί γι' αυτό το σκοπό, αν και θεωρούμε ότι η απόδοση και εκεί πρέπει να είναι κατά πολύ υψηλότερη του μετρίου, ειδικά αν ρυθμίσουμε κατάλληλα τον ισοσταθμιστή μέσω του Synapse 2.0.
Στον τομέα του μικροφώνου η Razer φαίνεται να έκανε καλή επιλογή με το ψηφιακό μικρόφωνο. Μπορεί να μην κάνει για studio ηχογράφηση, αλλά για gaming και καθημερινή χρήση ο ήχος είναι πολύ καθαρός, ενώ ο στατικός θόρυβος απουσιάζει πλήρως. Σε σύγκριση με τα συνηθισμένα αναλογικά μικρόφωνα που συνήθως συναντούμε, η βελτίωση είναι παραπάνω από εμφανής. Επίσης, μέσω του Synapse 2.0 παρέχονται επιλογές για επιπλέον βελτίωση της ομιλίας, καθώς και για τη μείωση του περιβάλλοντος θορύβου.
Συμπεράσματα
Η γενική εικόνα που έχουμε για το Kraken 7.1 headset είναι πολύ θετική. Η ποιότητα κατασκευής του αν και δεν προορίζεται για βραβείο, εντούτοις είναι ικανοποιητική ενώ φαίνεται και αρκετά ανθεκτικό. Στο θέμα της αισθητικής κυμαίνεται επίσης σε πολύ καλά επίπεδα, με το φωτισμό LED να του δίνει μια ωραία πινελιά. Το headset εφαρμόζει καλά και είναι σταθερό στο κεφάλι αλλά ίσως γίνει κουραστικό σε πολύωρη χρήση, καθώς λόγω της δερματίνης στα μαξιλαράκια του δεν είναι εύκολη η κυκλοφορία του αέρα από και προς το αυτί. Η ίδια όμως δερματίνη και η σφιχτή εφαρμογή της είναι υπεύθυνη για την καλή απομόνωση των εξωτερικών θορύβων, οπότε πρόκειται μάλλον για αναγκαίο κακό. Εργονομικά στα αρνητικά σημεία θα εντάξουμε την απουσία χειριστηρίου για τον έλεγχο της έντασης ήχου.
Ένα σημαντικό αρνητικό σημείο που επίσης εντοπίσαμε είναι η μειωμένη συμβατότητα με διάφορες συσκευές, πλην ηλεκτρονικών υπολογιστών με Windows ή Mac OS που διαθέτουν θύρα USB. Στις συσκευές που δεν είναι συμβατές συμπεριλαμβάνονται και κονσόλες παιχνιδιών όπως το Playstation 3 και Xbox 360. Για το Playstation 4 ευτυχώς, βάση των δηλώσεων της Razer, αναμένεται να υπάρξει συμβατότητα μελλοντικά.
Ως προς τον ήχο το Kraken 7.1 σαν gaming headset βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, κάτι που αποτελεί και το κύριο πλεονέκτημα του, οπότε εδώ η Razer φαίνεται να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η υποστήριξη 7.1, ακόμα και αν αυτό γίνεται μέσω λογισμικού. Η λειτουργία και απόδοση της μηχανής Virtual Surround της Razer ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τέλος, το ψηφιακό μικρόφωνο συμβαδίζει ως προς την απόδοση με τα ακουστικά, προσφέροντας πολύ καθαρή ομιλία και μειωμένο θόρυβο, οπότε και αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα.
Από τη δοκιμή μας δεν μπορεί να λείψει μια αναφορά στο Kraken Pro της Razer το οποίο προϋπήρχε του 7.1 και έρχεται με σύνδεση audio jack των 3,5mm. Το Κraken Pro πωλείται σε πιο μειωμένη τιμή, αλλά φέρει τους ίδιους οδηγούς με το 7.1, οπότε η ηχητική απόδοση αν γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις είναι παραπλήσια. Από το Kraken Pro απουσιάζει η surround δυνατότητα και ο led φωτισμός ενώ φέρει αναλογικό μικρόφωνο αντί του ψηφιακού. Surround ήχο μπορούμε να έχουμε και σε αυτά κάνοντας προαιρετικά λήψη του λογισμικού της Razer. Η διαφορά τιμής είναι μικρή, πράγμα που δίνει στο Kraken 7.1 υψηλότερο λόγο απόδοσης προς τιμή. Παρόλα αυτά η έκδοση Pro παραμένει μια πολύ καλή επιλογή για αυτούς που θέλουν την απόδοση του Kraken 7.1 αλλά με αναλογική σύνδεση και σαφώς περισσότερες επιλογές συνδεσιμότητας.
To Kraken 7.1 headset της Razer θα το βρείτε στην ελληνική αγορά σε τιμές από 95€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Η τιμή του θεωρούμε είναι αρκετά λογική για αυτά που προσφέρει. Τα κυρία σημεία στα οποία εστιάσαμε είναι τα εξής:
Πλεονεκτήματα
- Ηχητική απόδοση
- Λειτουργία Virtual Surround
- Καλή σταθερή εφαρμογή
- Καλή απομόνωση εξωτερικών ήχων
- Ψηφιακό μικρόφωνο
- Synapse 2.0
- LED φωτισμός και ένδειξη λειτουργίας μικροφώνου
Μειονεκτήματα
- Περιορισμένη συμβατότητα με άλλες συσκευές
- Απουσία ρύθμισης για την ένταση ήχου
- Μειωμένη άνεση καθώς σταματάει η κυκλοφορία αέρα στα αυτιά
- Μεταφορά θορύβου από τριβές του καλωδίου
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Razer Kraken 7.1 είναι:
Σύνταξη: Γιάννης Καραγιάννης
Επιμέλεια κειμένου: crmaris