Προς το περιεχόμενο
  • Σύνδεση

    Σύνδεση



    • Δεν συνιστάται σε δημόσιους υπολογιστές
    • Ξεχάσατε το συνθηματικό σας;

    H συνδεθείτε με μια από αυτές τις υπηρεσίες

  • Εγγραφή
  • Messages Created with Sketch.  
  • Forum
  • Reviews
  • Αγγελίες
  • Gadgets
  • Περισσότερα
    • Περισσότερα
    Gigabyte Brix Ultra Compact PC Review
    Διάφορα

    crmaris crmaris · 17 Απριλίου 2017

    Gigabyte Brix Ultra Compact PC Review

    IMG_0249.jpg

    Gigabyte
    Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Gigabyte για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής


    Ολοένα και περισσότερες εταιρίες παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μικροσκοπικούς, σε διαστάσεις, υπολογιστές μιας και η μόδα του "downsizing" έχει περάσει για τα καλά πλέον και στον τομέα της πληροφορικής. Σίγουρα ένας μικρός υπολογιστής είναι ότι το καλύτερο για ένα γραφείο με περιορισμένο χώρο, απλά θα πρέπει ο εκάστοτε χρήστης του να μην έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ειδικά όσον αφορά τις επιδόσεις σε τρισδιάστατες εφαρμογές (και στα παιχνίδια φυσικά).

     

    Η σειρά Brix της Gigabyte πήρε το όνομα της από έναν πρώην εργαζόμενο της, ο οποίος τώρα κατέχει μια υψηλή θέση στην Corsair. Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος μοντέλων από τα οποία τα περισσότερα εξοπλίζονται με επεξεργαστές της Intel. Στη σημερινή δοκιμή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα από τα οικονομικά Brix, με επεξεργαστή Intel Celeron.

    Όπου ακούτε Celeron θα πρέπει να περιμένετε χαμηλές επιδόσεις και όντως το Brix της σημερινής δοκιμής μόνο φωτιά στην άσφαλτο δε βάζει με τον ταπεινό Intel Apollo Lake N3350. Έχουμε κάποια εμπειρία με τους συγκεκριμένους επεξεργαστές οπότε και γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη υπομονή, μέχρι το πέρας των δοκιμών. Πολλές φορές ακόμη και για δουλειές γραφείου οι Celeron επεξεργαστές μπορεί να σας σπάσουν τα νεύρα, λόγω χαμηλών επιδόσεων.

     

    Χαρακτηριστικά

    specs.png

     

    Υπάρχει χώρος για ένα δίσκο (2.5") συμβατό με το πρωτόκολλο SATA3 και σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε SSD, ώστε να αντισταθμιστούν κάπως οι χαμηλές επιδόσεις του επεξεργαστή. Ο συνδυασμός Celeron με αργό μηχανικό δίσκο μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικός μόνο αν θέλετε να διαπιστώσετε το πόσο μεγάλη υπομονή διαθέτετε, ή αν θέλετε να διαβάζετε βιβλία ή εφημερίδες καθώς δουλεύετε παράλληλα στον υπολογιστή.

     

    Υπάρχει μόνο μία θέση μνήμης η οποία δέχεται DDR3 SO-DIMM με χαμηλή τάση λειτουργίας (1.35V). Με μνήμες των 1.5V το σύστημα δεν πρόκειται να εκκινήσει ποτέ, οπότε προσέξτε ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη απαίτηση. Οι δύο έξοδοι εικόνας παρέχουν υποστήριξη για δύο οθόνες, αν και θα θέλαμε να δούμε δύο HDMI ή συνδυασμό HDMI και DisplayPort. Ποιος χρησιμοποιεί πλέον το αρχαίο πρότυπο D-sub για τη σύνδεση οθόνης; Όχι εμείς πάντως. Τέλος, υπάρχει μια θύρα Ethernet και στο εσωτερικό του μηχανήματος μια κάρτα επέκτασης προσφέρει WiFi και Bluetooth επικοινωνία.

     

    Περιεχόμενα/Συσκευασία
    IMG_0240_small.jpg IMG_0241_small.jpg IMG_0244_small.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος του κουτιού βρίσκουμε μια φωτογραφία του υπολογιστή, η οποία δε δείχνει όμως καλά το ύψος του. Αντίθετα, στο πίσω μέρος του κουτιού οι δύο πρώτες φωτογραφίες του Brix δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο ψηλό είναι και μια τρίτη φωτογραφία δείχνει την εγκατάσταση του υπολογιστή στο πίσω μέρος της οθόνης, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνει καθόλου χώρο πάνω στο γραφείο.

     

    IMG_0245_small.jpg IMG_0246_small.jpg

     

    Σε αυτές τις πλευρές υπάρχει ο κωδικός μοντέλου καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
    IMG_0247_small.jpg

     

    Το εσωτερικό του κουτιού.
    IMG_0260_small.jpg

     

    Στα παρελκόμενα θα βρείτε τις οδηγίες, ένα δίσκο με οδηγούς και το μεταλλικό έλασμα που επιτρέπει την τοποθέτηση του Brix στο πίσω μέρος της οθόνης.

     

    IMG_0262_small.jpg IMG_0263_small.jpg IMG_0266_small.jpg

     

    Το τροφοδοτικό του Brix είναι μικρού μεγέθους και μοιάζει περισσότερο με τροφοδοτικό κινητού. Κατασκευάζεται από την Asian Power Devices και ο κωδικός μοντέλου είναι WA-40E19R. Μπορεί να δώσει μέχρι και 2.1A με 19V έξοδο.

     

    Εξωτερικό μέρος
    IMG_0251_small.jpg

     

    Στην μπροστινή πλευρά θα βρείτε μόνο ένα αυτοκόλλητο της Intel. Καλό θα ήταν να υπήρχε έστω μια θύρα USB εδώ.

     

    IMG_0252_small.jpg

     

    Θύρες ήχου δύο USB 3.0 και μια παμπάλαια θύρα VGA.

     

    IMG_0255_small.jpg

     

    Kensington κλειδαριά, δύο ακόμη θύρες USB 3.0, μία θύρα Ethernet, μία HDMI και η είσοδος τροφοδοσίας.
    IMG_0257_small.jpg

     

    Στο κάτω μέρος του υπολογιστή βρίσκεται ένα μεγάλο αυτοκόλλητο, το οποίο αναγράφει τον κωδικό μοντέλου καθώς και τα χαρακτηριστικά τροφοδοσίας.

     

    Εσωτερικό μέρος
    IMG_0267_small.jpg

     

    Αφαιρώντας το κάτω μέρος του Brix, αυτή είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε. Η κύρια πλακέτα είναι πολύ μικρή αλλά αρκετά "φορτωμένη" με εξαρτήματα.

     

    IMG_0268_small.jpg

     

    Η μικρή κάρτα της Intel με κωδικό μοντέλου Ιntel 3168NGW που προσφέρει ασύρματη δικτύωση. Υποστηρίζει το πρότυπο 802.11ac (μέχρι 433 Mbps ταχύτητες) καθώς και το πρωτόκολλο Bluetooth 4.2.

     

    IMG_0269_small.jpg

     

    Υπάρχει μόνο μία θέση για την εγκατάσταση μνήμης (RAM) τύπου SO-DIMM χαμηλής τάσης (1.35V).
    IMG_0273_small.jpg

     

    Στο πάνω μέρος της φωτογραφίας βλέπουμε έναν ελεγκτή της Nuvotron και στο κάτω έναν ελεγκτή με κωδικό μοντέλου MXIC MX 25U12873F.

     

    IMG_0275_small.jpg

     

    Δύο φάσεις τροφοδοσίας με τα αντίστοιχα πηνία και τον ισάριθμο αριθμό FETs, τα οποία προέρχονται από την Alpha & Omega και κωδικό μοντέλου AON7934.

     

    IMG_0279_small.jpg

     

    Για τον έλεγχο της εξόδου VGA (Dsub) χρησιμοποιείται ένα ολοκληρωμένο RTD2168 της Realtek.

     

    IMG_0283_small.jpg

     

    Η μητρική κάρτα χρησιμοποιεί ποιοτικούς πολυμερικούς πυκνωτές, της Chemi-Con. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής μιας και οι πυκνωτές είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα για κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή.

     

    IMG_0288_small.jpg

     

    Ο ελεγκτής τροφοδοσίας είναι της ANPEC και έχει κωδικό μοντέλου APL3542A. Υποστηρίζει τις πιο σημαντικές προστασίες (OCP, SCP, UVP) και μπορεί να σταματήσει την τροφοδοσία σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

     

    IMG_0296_small.jpg

     

    Μιας και δεν υπάρχει κάποιος ανεμιστήρας για την ψύξη του δίσκου, και ακόμη και οι SSD αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ψύκτρα κολλημένη στο καπάκι του Brix, μέσω της οποίας απαγάγεται η θερμοκρασία του δίσκου. Αυτή είναι μια πολύ ωραία και χρήσιμη προσθήκη.

     

    Διαδικασία τοποθέτησης SSD/HDD

     

    Φτιάξαμε ένα μικρό βίντεο για να σας δείξουμε τη διαδικασία εγκατάστασης του δίσκου. Είτε αυτός είναι απλός μηχανικός ή SSD, η διαδικασία παραμένει η ίδια.

     


    BIOS
    Το λιλιπούτειο PC διαθέτει UEFI BIOS της Aptio, στο οποίο μπορείτε να πλοηγηθείτε και με το ποντίκι. Μπορεί η εμφάνιση του BIOS να είναι απλοϊκή αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι οι επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει.

     

    IMG_0367_small.jpg IMG_0369_small.jpg IMG_0371_small.jpg IMG_0372_small.jpg

     

    Μην περιμένετε να βρείτε επιλογές υπερχρονισμού και άλλες συναφή επιλογές στο BIOS.

     

    IMG_0374_small.jpg IMG_0375_small.jpg IMG_0376_small.jpg IMG_0378_small.jpg

     

    Σε γενικές γραμμές ένα απλό, αλλά UEFI, BIOS στο οποίο μπορείτε να πλοηγηθείτε και με το ποντίκι αν σας κουράζει το πληκτρολόγιο.

     

    Επιδόσεις
    Τρέξαμε μερικά μετροπρογράμματα και μεταξύ άλλων συγκρίναμε το Brix με ένα εξίσου μικρό υπολογιστή της Shuttle, το NC02U, το οποίο όμως διαθέτει έναν λίγο πιο ισχυρό Celeron (N3855U).

     

    FutureMark PCMark

     

    PCMark.JPG

     

    Εξοπλισμένο με ένα γρήγορο SSD το Brix τα πάει αρκετά καλά στα PCMark μετροπρογράμματα, δεδομένου του "αδύναμου" επεξεργαστή που χρησιμοποιεί.

     

    PCMark7.JPG

     

    Στο PCMark 7 το Brix ακολουθεί το NC02U.

     

    PCMark08.JPG

     

    Στο PCMark Home Accelerated η διαφορά είναι μικρή, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στο conventional όπου η παραπάνω ισχύς του N3855U επεξεργαστή κάνει τη διαφορά.

     

    Futuremark 3DMark

     

    3DMark.JPG

     

    Στο 3DMark οι επιδόσεις είναι χαμηλές, λόγο της αδύναμης ενσωματωμένης (στο SoC) κάρτας γραφικών.

     

    3DMark6.JPG

     

    Το NCU02 τα πάει πολύ καλύτερα εδώ λόγω της καλύτερης GPU που χρησιμοποιεί (Intel HD 510 αντί της HD 500 που διαθέτει ο N3350).

     

    Κατανάλωση
    Για την μέτρηση της κατανάλωσης του Brix χρησιμοποιήσαμε ένα power analyzer της GW Instek (GPM-8212).

     

    power_consumption_stby.JPG

     

    To Brix βρίσκεται στο όριο του 0.5 W. Να τονίσουμε εδώ ότι για την μέτρηση της κατανάλωσης σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας μετράμε για δέκα λεπτά και λαμβάνουμε υπόψη το μέσο όρο όλων των μετρήσεων, για να έχουμε την απαιτούμενη ακρίβεια.

     

    power_consumption_idle.JPG

     

    Με μόλις 6 W TDP λογικό είναι το Brix να έχει ιδιαίτερα μικρή κατανάλωση.

     

    power_consumption_movie.JPG

     

    power_consumption_load.JPG

     

    Ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση σε σχεδόν σε όλες τις καταστάσεις λειτουργίας. Μόνο στο standby θα θέλαμε να μετρήσουμε κάτω από μισό Watt κατανάλωση, μιας και τώρα είναι στα όρια του ErP Lot 6 2013 προτύπου.

     

    Θερμοκρασία Λειτουργίας

     

    power_consumption_temperatures.JPG

     

    Ζορίσαμε αρκετά το μικρό Brix και παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε λογικά επίπεδα. Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία στο εργαστήριο, της τάξης των 25C.


    Συνοψίζοντας

    Τόσο μικροί σε μέγεθος υπολογιστές προσφέρουν μεγάλη ευελιξία μιας και μπορείτε να τους εγκαταστήσετε οπουδήποτε, ακόμη και στο πίσω μέρος μιας οθόνης. Αυτό σημαίνει περισσότερος χώρος πάνω στο γραφείο και το πιο σημαντικό όλων, λόγω των επεξεργαστών χαμηλής ισχύος δεν απαιτείται η χρήση ανεμιστήρων οπότε και ο θόρυβος πέφτει σε μηδενικά επίπεδα.

    Σε υπολογιστές γραφείου αλλά και σπιτιού κυρίως δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο μειωμένος θόρυβος λειτουργίας αποτελεί μια πολύ σημαντική απαίτηση, απλά σε τόσο περιορισμένα, σε διαστάσεις, κουτιά είναι πρακτικά αδύνατο να βάλει κάποιος ένα δυνατό επεξεργαστή με παθητική και μόνο ψύξη. Εδώ το NC02U της Shuttle παρά τον "μικρό" Celeron και πάλι διαθέτει έναν ανεμιστήρα για την περίπτωση που τα πράγματα γίνουν ιδιαίτερα θερμά. Απεναντίας το συγκεκριμένο Brix δε χρειάζεται ενεργή ψύξη για τον επεξεργαστή του μιας και ο Ν3350 έχει μόλις 6 W TDP.

     

    Η εμφάνιση και η λειτουργικότητα του Brix είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επιδόσεις που προσφέρει είναι απογοητευτικές ακόμη και για απλές διεργασίες. Θα πρέπει να διαθέτετε πραγματικά μεγάλη υπομονή για να εργαστείτε μαζί του και δεν μπορούμε να το φανταστούμε ως το κύριο υπολογιστή ακόμη και για ένα γραφείο που θα δουλεύει κυρίως εφαρμογές τύπου Word και για χρήση δικτύου (internet). Ίσως έχουμε καλομάθει με τους ιδιαίτερα ισχυρούς υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και να μην μπορούμε να ανεχτούμε έναν κατά πολύ μικρότερης ισχύος υπολογιστή, αλλά όπως και να έχει πιστεύουμε ότι οι πληθώρα των σημερινών χρηστών θέλουν καλύτερες επιδόσεις από αυτές που προσφέρουν τα μικρά μοντέλα της σειράς Celeron.

    Για χρήση multimedia πάντως η ενσωματωμένη, στο SoC, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 500 προσφέρει την απρόσκοπτη αναπαραγωγή μέχρι και 4K ανάλυσης αρχείων βίντεο χωρίς κολλήματα κτλ. Οπότε και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το εν λόγω PC για εφαρμογές πολυμέσων τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα μείνετε ικανοποιημένοι, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα γρήγορο δίσκο και αρκετή μνήμη RAM. Ένα σημαντικό μειονέκτημα για τις πολυμεσικές εφαρμογές είναι η έλλειψη δέκτη υπερύθρων (IR), κάτι που θα βοηθούσε πολύ στον έλεγχο προγραμμάτων όπως το Kodi μέσω του αντίστοιχου τηλεχειριστηρίου.

    Δυστυχώς πολλά mini-PC δε διαθέτουν IR δέκτη, τη στιγμή που αρκετά multimedia-NAS εξοπλίζονται με το αντίστοιχο κύκλωμα. Επίσης μερικοί θα δυσανασχετήσουν με την έλλειψη μπροστινής θύρας USB, αλλά υπάρχουν αντίστοιχες θύρες σε δύο πλευρές και δεδομένων των μικρών διαστάσεων δε νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα.

     

    Το συγκεκριμένο Brix με κωδικό μοντέλου GB-BPCE-3350 κοστίζει γύρω στα 150€ και για να το "στήσετε" θα χρειαστείτε ένα δίσκο, μνήμη καθώς και λειτουργικό σύστημα. Η τιμή του κρίνεται ως λογική, όμως η παραπάνω τιμή αφορά καταστήματα του εξωτερικού μιας και στην Ελλάδα δεν το βρήκαμε διαθέσιμο σε κάποιο κατάστημα και ως γνωστό στη χώρα μας οι τιμές είναι πολλές φορές αρκετά υψηλότερες.

    Πλεονεκτήματα

    • Μέγεθος
    • Χαμηλή κατανάλωση
    • Εμφάνιση
    • Κάρτα WiFi/Bluetooth προεγκατεστημένη
    • Ποιότητα κατασκευής
    • 4x USB 3.0
    • Ψύκτρα για το δίσκο
    • Εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό
    • UEFI BIOS
    • HDMI 2.0 θύρα
    • VESA υποστήριξη (παρέχεται και η αντίστοιχη βάση)

    Μειονεκτήματα

    • Επιδόσεις
    • Οι οδηγοί έρχονται σε οπτικό δίσκο αντί σε USB stick
    • Έξοδος VGA αντί DiplayPort (ή δεύτερη HDMI)
    • Έλλειψη IR δέκτη
    • Έλλειψη θύρας USB στο μπροστινό μέρος

    Σύνταξη: crmaris
    Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης

    SHARE


    • Αναφορά

    Περί

    • Ποιοι είμαστε
    • Όροι Χρήσης
    • Πολιτική Cookies
    • Διαφήμιση
    • Επικοινωνία

    Ακολουθήστε μας

    • Dark mode
    • Γλώσσα
      • English (USA)
      • Ελληνικά (GR) (Προεπιλογή)
    • Σύνδεση



      • Δεν συνιστάται σε δημόσιους υπολογιστές
      • Ξεχάσατε το συνθηματικό σας;

      H συνδεθείτε με μια από αυτές τις υπηρεσίες

    • Πολιτική Απορρήτου
    • Επικοινωνήστε μαζί μας

    © Insomnia. All rights reserved (lefts too)

    • Εγγραφή
    • Forum
    • Reviews
    • Αγγελίες
    • Gadgets
    • Αποσύνδεση
    • Δημιουργία νέου...