Περίπου τρεις μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που είδαμε για τελευταία φορά κάποιο προϊόν της Epson στον πάγκο του Insomnia.gr. Τότε ήταν το πολυμηχάνημα Epson Workforce WF-3620 και σήμερα, τρεις μήνες μετά, στο εργαστήριό μας βρίσκεται και πάλι ένα πολυμηχάνημα της εταιρείας με την ονομασία ΧΡ-610. Με τα αρχικά ΧΡ να αποτελούν ακρωνύμιο των λέξεων Expression Premium, το μοντέλο που θα δούμε διαφέρει αρκετά τόσο εξωτερικά όσο και ως προς τις προδιαγραφές του, σε σχέση με το μοντέλο που είχαμε δει στο παρελθόν.
Ευχαριστούμε θερμά την Epson για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Το πολυμηχάνημα της σημερινής μας δοκιμής χρησιμοποιεί την τεχνολογία ψεκασμού μελάνης MicroPiezo και προσανατολίζεται κυρίως σε οικιακά περιβάλλοντα, με την εταιρεία να φιλοδοξεί να προσφέρει ποιότητα και ευχρηστία σε μια κατά το δυνατόν προσιτή τιμή. Για να είμαστε και λίγο πιο συγκεκριμένοι, το εν λόγω μοντέλο προορίζεται για εκτυπώσεις φωτογραφιών σε ερασιτεχνικό επίπεδο σε αντίθεση με τους Workforce που είναι για κείμενο και απλά γραφικά αλλά μεγάλο όγκο εκτυπώσεων Κάπου εδώ λοιπόν ξεκινάει μια ακόμη παρουσίαση, πρώτος σταθμός της οποίας θα είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Epson XP-610:
Σε μια αρκετά προσιτή τιμή, το πολυμηχάνημα της σημερινής μας δοκιμής παρουσιάζει με μια πρώτη ματιά αρκετά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά και φαίνεται πώς πράγματι είναι σχεδιασμένο από την εταιρεία έτσι ώστε να προσφέρει λύσεις με διάφορους τρόπους. Για το λόγο αυτό έχει ενσωματωθεί η δυνατότητα δικτύωσης μέσω WiFi αλλά και η υποστήριξη καρτών μνήμης, αν και παραδόξως απουσιάζει η θύρα δικτύου Ethernet την οποία τουλάχιστον ο γράφων θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη. Απουσία σημειώνεται ακόμη στη λειτουργία φαξ, η οποία όμως σε οικιακούς χρήστες μάλλον δε θα φανεί ιδιαίτερα σημαντική.
Στο κομμάτι των μελανιών η εταιρεία, όπως συνηθίζεται πλέον, έχει εφοδιάσει το XP-610 με ανεξάρτητα μελάνια ενώ συναντάμε και ένα δοχείο μελανιού με την ονομασία Photo Black, το οποίο προφανώς προορίζεται για χρήση σε φωτογραφικές εκτυπώσεις όπου οι απαιτήσεις είναι φυσικά υψηλότερες από την απλή εκτύπωση κειμένων με ή χωρίς εικόνες. Κατά τα άλλα, συναντούμε και πάλι ένα μικρό LCD panel με πλήκτρα αφής (resistive) και ελπίζουμε το μενού και οι λειτουργίες του να είναι όσο βολικές ήταν και στο WF-3620. Κάπου εδώ, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η ταχύτητα εκτύπωσης, όπως αναφέρεται άλλωστε και στο σχετικό πίνακα, είναι μετρημένη με βάση το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 24734 το οποίο υιοθετήθηκε έτσι ώστε να υπάρχει ένα αντικειμενικά κοινό μέτρο σύγκρισης για την πληθώρα των μοντέλων που κυκλοφορούν. Περισσότερα για το συγκεκριμένο πρότυπο και την μεθοδολογία μέτρησης που ακολουθείται σε αυτό, μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ
Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην αυτονομία των μελανιών η οποία φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Πάνω στην συσκευασία φαίνονται ορισμένες φωτογραφίες του προϊόντος που υπάρχει στο εσωτερικό της όπως επίσης και ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που προσφέρει.
Mέσα στη συσκευασία βρίσκουμε το πολυμηχάνημα τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτιa φελιζόλ. Για κακή μας τύχη τα μόνα παρελκόμενα που έχουμε στη διάθεσή σας είναι το καλώδιο τροφοδοσίας και ένα καλώδιο USB, το οποίο κανονικά δεν περιλαμβάνεται. Λογισμικό εγκατάστασης και εγχειρίδιο χρήσης είναι κάτι που θα πρέπει να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο.
Προτού όμως ασχοληθούμε με αυτά, είναι ώρα να δούμε μερικές φωτογραφίες από το Epson XP-610.
Φωτογραφίες
Αφαιρώντας τα προστατευτικά φελιζόλ βλέπουμε πια ολόκληρο το ΧΡ-610, οι διαστάσεις του οποίου, με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον, είναι αρκετά βολικές ακόμη και για τοποθέτηση πάνω στο γραφείο.
Το μόνο που μας προβλημάτισε εδώ είναι το γεγονός πως λόγω της γυαλιστερής (glossy) υφής του εξωτερικού πλαστικού, είναι πολύ εύκολο να μείνουν δαχτυλιές πάνω στο πολυμηχάνημα, οι οποίες μάλιστα ενίοτε είναι και λίγο δύσκολο να εξαφανιστούν. Η ποιότητα κατασκευής του φαίνεται πως είναι πολύ καλή και στιβαρή και αυτό είναι φυσικά κάτι που μας προδιαθέτει θετικά για τη συνέχεια.
Στην εμπρός αριστερή πλευρά του ΧΡ-610 διακρίνουμε τη συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης καθώς και τη θύρα USB (host). Επίσης διακρίνεται και το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης, το οποίο όμως ουσιαστικά βρίσκεται στο χώρο του πάνελ αφής και της οθόνης LCD.
Στη δεξιά πλευρά δεν υπάρχουν θύρες παρά μόνο κάποια λογότυπα. Στον ίδιο περίπου χώρο υπάρχουν και κάποια φωτιζόμενα πλήκτρα αφής (resistive) για το χειρισμό της συσκευής, τα οποία και θα δούμε λίγο παρακάτω.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και βολικό χαρακτηριστικό είναι πως το τμήμα στο οποίο βρίσκεται η οθόνη και τα πλήκτρα αφής έχει τη δυνατότητα κλίσης (tilt), ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε χρήστη.
Στο πάνω καπάκι υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας.
Όπως είναι φυσικά αναμενόμενο, το πάνω καπάκι είναι αυτό που μας δίνει πρόσβαση στο χώρο του σαρωτή.
Εξετάζοντας περιμετρικά το πολυμηχάνημα, εντοπίσαμε στην πίσω πλευρά την υποδοχή του καλωδίου USB καθώς και την υποδοχή του καλωδίου τροφοδοσίας.
Προχωρώντας στην πίσω πλευρά, βλέπουμε πως ένα μέρος της μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση εμπλοκής χαρτιού, αν πιέσουμε με τα δάχτυλά μας τις δύο μικρές λαβές όπως υποδεικνύουν τα βελάκια.
Μεταφερόμαστε και πάλι στη μπροστινή πλευρά όπου πλέον μπορούμε να δούμε την υποδοχή χαρτιού. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός πως εφόσον ο χρήστης τοποθετήσει την επιθυμητή ποσότητα η υποδοχή μπαίνει μέσα ολόκληρη και δεν προεξέχει καθόλου. Ωστόσο η χωρητικότητά της θα θέλαμε να είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή των 100 φύλλων.
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του ΧΡ-610 ανοίγουμε το δεύτερο καπάκι και έχουμε πλέον πρόσβαση στο χώρο των μελανιών.
Όταν το πολυμηχάνημα είναι κλειστό/απενεργοποιημένο τα μελάνια βρίσκονται "παρκαρισμένα' στη δεξιά πλευρά του. Μπροστά από αυτά υπάρχει ένα αυτοκόλλητο, στο οποίο βρίσκουμε σχηματικές οδηγίες για την αφαίρεση και την εγκατάστασή τους, η οποία βέβαια είναι πανεύκολη, ώστε να μην προκαλέσουμε ακούσια κάποια φθορά ή βλάβη.
Για να εγκαταστήσουμε ή αντικαταστήσουμε τα μελάνια, πρέπει πρώτα να επιλέξουμε τη σχετική επιλογή από το μενού. Στη συνέχεια εμφανίζεται το μήνυμα που βλέπετε παραπάνω και τα μελάνια έρχονται στην ειδικά διαμορφωμένη εσοχή έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε την εκάστοτε εργασία. Για να τα βγάλουμε αρκεί να ασκήσουμε ελάχιστη πίεση στο γαλάζιο πλαστικό κλιπ και να τα σηκώσουμε.
Μια ματιά και στις θέσεις όπου τοποθετούνται τα μελάνια.
Αφού αφαιρέσαμε τα μελάνια, δε θα μπορούσαμε να μη ρίξουμε μια ματιά και σε αυτά. Στις δύο παραπάνω φωτογραφίες βλέπετε λοιπόν δύο από τα συνολικά πέντε μελάνια, τοποθετημένα δίπλα-δίπλα αλλά και το ένα πάνω στο άλλο.
Κάπου εδώ κλείνει η ενότητα των φωτογραφιών του πολυμηχανήματος και πριν πάμε να δούμε τς εντυπώσεις που μας άφησε κατά το διάστημα που το είχαμε στα χέρια μας ας δούμε και το λογισμικό της Epson, αλλά και το μενού επιλογών που εμφανίζεται στην ενσωματωμένη LCD οθόνη του ΧΡ-610.
Συνοδευτικό λογισμικό & Μενού εκτυπωτή
Αφού τελειώσαμε με την ψηλάφηση του Epson XP-610, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αναζητήσουμε από την ιστοσελίδα της εταιρίας τους οδηγούς για την αναγνώριση του από το σύστημα. Η διαδικασία αυτή ήταν ευτυχώς εύκολη και αρκετά γρήγορη και έτσι, με την ολοκλήρωση της λήψης του σχετικού αρχείου, ξεκινήσαμε τη διαδικασία εγκατάστασης.
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο χρήστης όταν τρέξει το αρχείο με τους οδηγούς.
Η εγκατάσταση συνεχίζεται και μέσα από κάποια πολύ απλά και σύντομα βήματα το XP-610 είναι έτοιμο για να λειτουργήσει. Προς επιβεβαίωση της σωστής ρύθμισής του, η οποία πρακτικά γίνεται αυτόματα από το λογισμικό, στο τέλος της διαδικασίας τυπώνεται και μια δοκιμαστική σελίδα κειμένου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης εμφανίζεται αυτόματα ένα παράθυρο, το οποίο ελέγχει για τυχόν νεότερες εκδόσεις ενώ μας ρωτάει κατά πόσο θέλουμε ο έλεγχος αυτός να πραγματοποιείται αυτόματα κατά περιόδους ή χειροκίνητα.
Μαζί με τους απαραίτητους οδηγούς εγκαταστάθηκε στο σύστημά μας και μια εφαρμογή μέσα από την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μακέτες και να τις τυπώσουμε πάνω σε εκτυπώσιμα δισκάκια.
Σε ό,τι αφορά τις εκτυπώσεις αρχείων, είτε αυτά είναι κείμενα είτε φωτογραφίες, παρέχεται από την Epson πληθώρα επιλογών και παραμέτρων ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντα το βέλτιστο σε σχέση φυσικά και με το εκάστοτε αντικείμενο εκτύπωσης.
Πολλές επιλογές υπάρχουν επίσης και στη σάρωση αρχείων. Εδώ μάλιστα, ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσης, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών λειτουργιών (Auto, Basic, Office και Proffesional)
Και κάπου εδώ κλείνουμε με μερικές εικόνες από το μενού που υπάρχει ενσωματωμένο στο ΧΡ-610 και το οποίο έχει αρκετές δυνατότητες, πέρα από τις διάφορες πληροφορίες που μπορεί να προβάλλει. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός πως το μενού αυτό είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και στην πράξη οποιαδήποτε λειτουργία ή επιλογή έχει κατά νου ο χρήστης δεν απέχει από την εκτέλεσή της παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα.
Εντυπώσεις από την καθημερινή χρήση
Ήρθε η στιγμή να μπούμε και στο σημαντικότερο ίσως κομμάτι της σημερινής μας παρουσίασης, που φυσικά δεν είναι άλλο από την καταγραφή των εντυπώσεων που αποκομίσαμε κατά το διάστημα που είχαμε στην κατοχή μας το XP-610. Από την αρχή της συμβίωσης μας με το συγκεκριμένο προϊόν πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο πήχης των προσδοκιών ήταν αρκετά υψηλός τόσο λόγω της παράδοσης της Epson, όσο και λόγω του τρόπου με το οποίο παρουσιάζει η εταιρεία το συγκεκριμένο προϊόν.
Έτσι λοιπόν, μετά από δύο περίπου εβδομάδες καθημερινής εργασίας με το Epson XP-610 οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν ιδιαίτερα θετικές με το πολυμηχάνημα να μας αφήνει τελικά την εντύπωση πως για οικιακή χρήση, όπου και προορίζεται, δύσκολα θα αφήσει κάποιον δυσαρεστημένο. Χάρη στη δυνατότητα σύνδεσης στο τοπικό δίκτυο μέσω WiFi μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα και με ευελιξία οι ανάγκες αρκετών χρηστών ταυτόχρονα ενώ εξίσου βολικό είναι και το γεγονός πως μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτυπώσεις απευθείας από USB sticks ή κάρτες μνήμης. Το μόνο που ουσιαστικά μας έλειψε εδώ είναι η δυνατότητα σύνδεσης και μέσω καλωδίου στο δίκτυο, ωστόσο η έλλειψη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού μάλλον δε θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε ένα οικιακό περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των εκτυπώσεων, αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστική πολύ καλή τόσο για τα κείμενα όσο και για τις φωτογραφίες. Στο κομμάτι των φωτογραφικών εκτυπώσεων ωστόσο σταθήκαμε λίγο περισσότερο πραγματοποιώντας αρκετές δοκιμές σε φωτογραφικό γυαλιστερό χαρτί μεγέθους Α4, καθώς σε πιο απλές εκτυπώσεις δεν υπήρχαν και πολλά που θα μπορούσαμε να δούμε. Εδώ λοιπόν, η ποιότητα εκτύπωσης ακόμη και για ένα αρκετά εκπαιδευμένο μάτι, θα μπορούσε όπως είπαμε να χαρακτηριστεί πολύ καλή.
Τα χρώματα σε όλες τις περιπτώσεις που δοκιμάσαμε αποτυπώθηκαν πιστά, με αρκετή ζωντάνια και κρατώντας παράλληλα όλες τις λεπτομέρειες που θα θέλαμε να δούμε. Η ταχύτητα εκτύπωσης δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορη (παρακάτω θα δούμε και τις σχετικές μετρήσεις), κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο, όμως η λειτουργία του εκτυπωτή κατά τη διάρκεια της κάθε εκτύπωσης ήταν διακριτική και δεν ενόχλησε καθόλου. Πάντως μπορεί το εν λόγω μοντέλο να λανσάρεται από την Epson ως ιδανικό για εκτύπωση φωτογραφιών (και καλώς κατά τη γνώμη μας, αφού τα πάει μια χαρά), όμως οι επίδοξοι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα μελάνια, ειδικά στην επιλογή βέλτιστης ποιότητας, εξαντλούνται ταχύτατα.
Ενδεικτικά, στις δικές μας δοκιμές το Cyan εξαντλήθηκε μετά από 14 εκτυπώσεις φωτογραφιών σε Α4 και φυσικά κάπου εκεί ο χρήστης θα έπρεπε είτε να το αντικαταστήσει είτε να πραγματοποιεί προσωρινά μόνο ασπρόμαυρες εκτυπώσεις.
Κλείνοντας τις εντυπώσεις μας από το κομμάτι των εκτυπώσεων στο ΧΡ-610 θα δούμε ένα διάγραμμα με κάποιες ενδεικτικές μετρήσεις χρόνου σε διάφορα σενάρια εκτύπωσης που δοκιμάσαμε. Οι παρακάτω μετρήσεις αφορούν την εκτύπωση μιας σελίδας κάθε φορά με εξαίρεση την περίπτωση των 25 σελίδων όπου έχει γίνει και η σχετική αναφορά.
Ο σαρωτής του ΧΡ-610 απέδωσε εξίσου ικανοποιητικά σε όλες τις αναλύσεις τις οποίες δοκιμάσαμε. Αν και ήταν ελαφρώς πιο αργός από ένα scanner Epson V330 που χρησιμοποιεί καθημερινά ο γράφων, το γεγονός αυτό δεν μας προβλημάτισε σε καμία περίπτωση.
Tέλος, αξίζει να σταθούμε στην πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία σχετικά με το ενσωματωμένο μενού επιλογών του πολυμηχανήματος, το οποίο μας προσφέρει όλες εκείνες τις επιλογές στις οποίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και από τον υπολογιστή μας. Ο χειρισμός του είναι εξαιρετικά απλός και εύκολος και δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να "του πάρουμε τον αέρα". Μέσα από αυτό μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά οποιαδήποτε ρύθμιση αλλά και να ελέγξουμε την κατάσταση των μελανιών ή να προχωρήσουμε σε καθαρισμό των κεφαλών εκτύπωσης κλπ.
Αν και η οθόνη δεν είναι αφής, τα πλήκτρα που υπάρχουν δίπλα από αυτή καθιστούν το χειρισμό του μενού πολύ εύκολο και μέσα από αυτό με μεγάλη ευκολία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά οποιαδήποτε ρύθμιση, αλλά και να ελέγξουμε την κατάσταση των μελανιών ή να προχωρήσουμε σε καθαρισμό των κεφαλών εκτύπωσης κλπ.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, πάμε να δούμε συνοπτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ΧΡ-610, υπενθυμίζοντας πως η τιμή του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 124.48€.
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ καλή ποιότητα εκτυπώσεων και σάρωσης
- Προσιτή τιμή
- Εύχρηστο ενσωματωμένο μενού
- Συνδεσιμότητα WiFi, ενσωματωμένο card reader και θύρα USB.
Μεινεκτήματα:
- Σχετικά μικρή χωρητικότητα χαρτιού
- Απουσία θύρας Ethernet
- Γρήγορη εξάντληση μελανιών
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris