Η εταιρεία COUGAR είναι Γερμανικής προέλευσης και ιδρύθηκε το 2007. Η κατασκευή κουτιών PC και τροφοδοτικών (PSU’s) ήταν από τα πρώτα πράγματα με τα οποία ξεκίνησε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει ενεργά στον όλο και πιο απαιτητικό κόσμο του gaming, παρουσιάζοντας μας αρκετά σχετικά περιφερειακά προϊόντα: ποντίκια, πληκτρολόγια καθώς και σετ ακουστικών. Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας ένα από τα προϊόντα της COUGAR, το Hybrid Mechanical Gaming 450K πληκτρολόγιο, προχωράμε στην παρουσίαση και αξιολόγηση του.
Ευχαριστούμε θερμά την Cougar για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά του 450K παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Όπως βλέπετε από τον παραπάνω πίνακα το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο υποστηρίζει την anti-ghosting τεχνολογία, πιο συγκεκριμένα 6RKO, δηλαδή μπορεί να αναγνωρίσει το πάτημα μέχρι και έξι πλήκτρων ταυτόχρονα. Το θέμα είναι όμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα αυτή για όλα τα πλήκτρα του αλλά για μόνο 26, με τα περισσότερα εκ των οποίων να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου. Επίσης διαθέτει τρία χρώματα (τα οποία δεν μπορούν να ανατεθούν όμως σε κάθε πλήκτρο ξεχωριστά) και υποστηρίζει επίσης μακροεντολές. Το 450Κ δε διαθέτει ξεχωριστά πλήκτρα μακροεντολών και ούτε και ξεχωριστά πλήκτρα για τον έλεγχο εφαρμογών πολυμέσων . Μέσω του πλήκτρου FN και σε συνδυασμό με τα F9-F12 καθώς και με τα PRT SC, SCR LK και PAU BRK πλήκτρα μπορείτε να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού.
Η παραπάνω εικόνα δείχνει μεταξύ άλλων τα πλήκτρα που υποστηρίζουν 6RKO.
Ένα σχεδιάγραμμα των διακοπτών του 450K παρέχεται από την Cougar, αλλά δεν εξηγεί λεπτομερώς τη λειτουργία τους και επιπλέον δε δείχνει ξεκάθαρα τη δομή τους. Πάντως σύμφωνα με την εταιρία η αντοχή των συγκεκριμένων υβριδικών διακοπτών αγγίζει τα 20 εκατομμύρια κλικ, τη στιγμή που οι καθαρόαιμοι μηχανικοί διακόπτες φτάνουν και ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια.
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Η συσκευασία είναι λιτή και αρκετά ανθεκτική, οπότε και είναι ικανή να προστατέψει το πληκτρολόγιο που βρίσκεται εντός της. Στο μπροστινό μέρος της υπάρχει μια φωτογραφία του 450Κ με το φωτισμό ενεργό.
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας βρίσκουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με το προϊόν, καθώς και πληροφορίες, μαζί με φωτογραφίες που καθιστούν σαφή κάποια χαρακτηριστικά που η Cougar θέλει να προσέξουμε, όπως είναι οι υβριδικοί μηχανικοί διακόπτες αλλά και ότι το 450Κ είναι ανθεκτικό στα υγρά (splash proof).
Στο εσωτερικό του κουτιού, το πληκτρολόγιο προστατεύεται επαρκώς αν και θα θέλαμε να υπήρχε και ένα αφρώδες υλικό που να καλύπτει το πάνω μέρος του.
Το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει το πληκτρολόγιο είναι αρκετά λιτό.
Κάτω από το φακό
Οι διαστάσεις του πληκτρολογίου είναι πολύ μαζεμένες και το καθιστούν ιδανικό για μικρά γραφεία (ή για γραφεία με λιγοστό χώρο διαθέσιμο για το πληκτρολόγιο). Το σχέδιο του είναι απλό αλλά διαχρονικό. Επίσης το 450Κ είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από σκληρό πλαστικό και ζυγίζει ένα περίπου κιλό.
Το έμπροσθεν μέρος είναι μαύρου χρώματος, με το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένα τα 104 πλήκτρα να έχει ματ φινίρισμα. Στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου έχει τοποθετηθεί το λογότυπο της εταιρίας και στο πίσω μέρος βλέπουμε να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα.
Ο σχεδιασμός του 450K παραπέμπει σε ένα πολύ απλό μοντέλο αλλά τουλάχιστον είναι αρκετά εργονομικός. Για όσους δεν αναζητούν κάτι εξεζητημένο, αλλά επιθυμούν ένα υβριδικό πληκτρολόγιο, το 450Κ πιστεύουμε ότι θα τους καλύψει. Εδώ να αναφέρουμε επίσης ότι βρήκαμε και μια τρανταχτή λειτουργική διαφορά σε σχέση με άλλα πληκτρολόγια. Στο 450Κ το πλήκτρο των Windows βρίσκεται στη δεξιά πλευρά αντί για την αριστερή, όπου συνήθως βρίσκεται. Αυτό σίγουρα θα ξενίσει αρκετούς από εσάς, τουλάχιστον αρχικά.
Τα πλήκτρα έχουν κανονικό ύψος αλλά υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση -κενό- από τη βάση του πληκτρολογίου. Η απόσταση μεταξύ των πλήκτρων είναι η συνηθισμένη, κάτι που συμβάλει σε ένα μικρό σχετικά διάστημα προσαρμογής για το χρήστη.
Το καλώδιο είναι μαύρου χρώματος και δεν είναι braided όπως υποστηρίζει η Cougar αλλά κανονικό. Τουλάχιστον είναι αρκετά λεπτό και εύκαμπτο και το μήκος του αγγίζει τα 1,8 μέτρα. Δε χρειάζεται ένα πληκτρολόγιο να έχει ενισχυμένο καλώδιο αλλά ούτε και να είναι το συγκεκριμένο καλώδιο κατασκευασμένο από κάποιο εξωτικό άλλο υλικό, για να είναι λειτουργικό. Μη ξεχνάμε επίσης ότι όσο περισσότερο προσθέτουμε σε λεπτομέρειες/πολυτέλειες, τόσο ανεβαίνει και το κόστος. Αυτό που σίγουρα μας ενδιαφέρει είναι η απόδοση και η ποιότητα κατασκευής. Δυστυχώς, μέσα στη συσκευασία δεν υπήρχε στήριγμα για τον καρπό, κάτι που μας έλειψε από την πρώτη στιγμή αλλά ούτε και έξτρα (ανταλλακτικά) πλήκτρα.
Υπάρχουν επτά Multi-Media πλήκτρα, ενώ τον ρυθμό polling rate μπορούμε να τον ορίσουμε από τέσσερα διαφορετικά πλήκτρα που βρίσκονται στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου και κυμαίνεται ανάμεσα σε 125Hz-1000Hz.
Οι διακόπτες του έχουν σφραγισθεί τόσο καλά που καθιστούν το 450Κ αδιάβροχο (μην το βυθίσετε σε νερό πάντως για να το διαπιστώσετε).
Τα μακρουλά πλήκτρα σταθεροποιούνται με τη χρήση χοντρού σύρματος και των ανάλογων εγκοπών. Αυτό μπορεί να τους προσφέρει αρκετά καλή ισορροπία αλλά η αφαίρεση και η τοποθέτηση τους δεν είναι και μια τόσο απλή διαδικασία.
Στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου υπάρχουν δύο αναδιπλούμενα ποδαράκια, καθώς και μια ετικέτα που αναγράφει το σειριακό αριθμό, τη χώρα κατασκευής και τον αριθμό μοντέλου καθώς και τις απαιτήσεις σε τροφοδοσία. Σε αυτή την πλευρά έχουν τοποθετηθεί επίσης επτά συνολικά ελαστικές (anti-slide) επιφάνειες, με τις δύο να βρίσκονται στα αναδιπλούμενα ποδαράκια.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως είναι κάποια προγραμματιζόμενα πλήκτρα, μακροεντολές, καθώς και τρία διαφορετικά προφίλ. Με τρία πλήκτρα εναλλάσσουμε τα ισάριθμα προφίλ λειτουργίας, του πληκτρολογίου. Πατώντας το Fn + F1/M1- F2/M2 - F3/M3 εναλλάσσουμε τα τρία διαφορετικά προφίλ. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρία διαφορετικά χρώματα φωτισμού (back light) για τα πλήκτρα, κόκκινο, πράσινο και κίτρινο και μπορούμε να ορίσουμε και τη συνεχόμενη εναλλαγή ανάμεσά τους. Με το Fn+F4 (brightness) καθορίζουμε το επίπεδο φωτεινότητας. Τέλος, με την on-board memory μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέχρι και τρία προφίλ λειτουργίας.
Στο Εσωτερικό
Όπως συνηθίζουμε σε κάθε δοκιμή, κάναμε φύλλο και φτερό το πληκτρολόγιο για να δούμε τι κρύβει στο εσωτερικό του. Η όλη διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη αν και υπήρχαν αρκετές κρυφές βίδες, τις οποίες εντοπίσαμε όμως γρήγορα.
Η μικρή πλακέτα στο πάνω δεξί μέρος του πληκτρολογίου (στο εσωτερικό του), φιλοξενεί ένα SinoWeatlh SH68F88P επεξεργαστή (MCU), ο οποίος ελέγχει όλες τις λειτουργίες του 450K. Όπως βλέπετε, περιμετρικά της πλακέτας υπάρχει μια ελαστική τσιμούχα η οποία την προστατεύει από το νερό, σε περίπτωση που αποφασίσετε να δοκιμάσετε την αδιαβροχοποίηση του πληκτρολογίου.
Μερικές κοντινές φωτογραφίες της πλακέτας.
Το πίσω μέρος των πλήκτρων καλύπτεται από μια πλαστική επιφάνεια. Δεν τολμήσαμε να την αφαιρέσουμε για να μην καταστρέψουμε τους διακόπτες.
Λειτουργικότητα και Λογισμικό (UIX)
Οποιαδήποτε παραμετροποίηση πραγματοποιηθεί, που περιλαμβάνει, μακροεντολές, remapping και την προσαρμογή των διαφόρων βασικών ρυθμίσεων του πληκτρολογίου μέσα στη UIX εφαρμογή, αποθηκεύεται στο 450Κ, μιας και το τελευταίο διαθέτει on board μνήμη. Έτσι ακόμη και αν μεταφέρετε το 450Κ σε άλλον υπολογιστή οι ρυθμίσεις δε χάνονται.
Τα εφέ φωτισμού που υποστηρίζει το 450Κ είναι λιγοστά σε σχέση με κορυφαία μηχανικά πληκτρολόγια, αλλά πιστεύουμε ότι θα καλύψουν το μέσο χρήστη.
Σε σχέση με άλλες εφαρμογές που έχουμε χειριστεί στο παρελθόν και χρειάστηκε να εξοικειωθούμε, η UIX ήταν προσιτή και κατανοητή παρέχοντας μερικές βασικές επιλογές για απλή καθημερινή χρήση. Παράλληλα η ίδια εφαρμογή παρέχει και λίγο πιο προχωρημένες επιλογές που έχουν να κάνουν με την αυτόματη εκκίνηση προγραμμάτων καθώς και καταγραφή μακροεντολών.
Να σημειώσουμε ότι το εγχειρίδιο χρήσης είναι ιδιαιτέρως κατατοπιστικό και η ίδια η εφαρμογή παρέχει μερικά tips για τις λειτουργίες. Παρόλα αυτά, παρατηρήσαμε ότι αρκετές από τις εντολές - οδηγίες είναι στη Γερμανική γλώσσα. Δε μπορέσαμε να βρούμε τρόπο εναλλαγής με κάποια άλλη γλώσσα όπως την Αγγλική.
Μετρήσεις
Προτού ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα ας εξηγήσουμε πρώτα μερικούς από τους όρους που θα συναντήσετε πιο κάτω.
Ghosting: Αναφέρεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί όταν επιλέξετε ορισμένους συνδυασμούς πλήκτρων, τριών ή περισσοτέρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση ενός επιπλέον που δεν έχετε εσείς επιλέξει/πατήσει (αυτό είναι το πλήκτρο φάντασμα/ghost).
Key Rollover: Αναφέρεται στον αριθμό πλήκτρων των οποίων το ταυτόχρονα πάτημα μπορεί να αναγνωριστεί από το πληκτρολόγιο. Μερικά πληκτρολόγια υποστηρίζουν NKRO (n-key rollover), δηλαδή απεριόριστα ταυτόχρονα πατήματα πλήκτρων, ενώ άλλα MKRO (multi-key rollover) όπου ένας αριθμός μόνο, ταυτόχρονα πατημένων πλήκτρων, υποστηρίζεται.
Actuation Force: Είναι η δύναμη που απαιτείται για το πάτημα και την ενεργοποίηση ενός πλήκτρου. Μετράτε τόσο σε Newton (cN) όσο και σε γραμμάρια πίεσης(gr). Όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας θα παρατίθενται σε cN.
Ghosting / Key roll-over test #1
Για την πρώτη μας δοκιμή επισκεφτήκαμε την παρακάτω σελίδα, όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο και μπορεί να δοκιμάσει την roll-over δυνατότητα του κάθε πληκτρολογίου.
Στη συγκεκριμένη δοκιμή διαπιστώσαμε ότι το 450K δεν υποστηρίζει μόνο 6RKO στα 26 πλήκτρα τα οποία καλύπτονται από αυτή την τεχνολογία, αλλά 26RKO. Με λίγη βοήθεια πατήσαμε και τα 26 αντίστοιχα πλήκτρα ταυτόχρονα και όλα αναγνωρίστηκαν κανονικά. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα δεν υποστηρίζουν την Ν-key rollover τεχνολογία οπότε και το ταυτόχρονα πάτημα περισσότερων από δύο τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζεται από το πληκτρολόγιο/σύστημα.
Ghosting / Key roll-over test #2
Το Aqua's KeyTest γράφτηκε από έναν Κορεάτη και ο πρωτεύον σκοπός του είναι να ελέγχει αν όλα τα πλήκτρα λειτουργούν σωστά. Εκτός από αυτό όμως μπορεί να ελέγξει για ghosting, καθώς και για την υποστήριξη n/m-key rollover.
Για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα του KeyTest επιβεβαίωσαν τα αντίστοιχα του προγράμματος της Microsoft. Απλά τρέχουμε και τα δύο προγράμματα για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων καθώς και για την επαλήθευση αυτών.
Output Noise
Όλες οι μετρήσεις ήχου πραγματοποιήθηκαν με ένα CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger, το οποίο είχε προηγουμένως ρυθμιστεί (calibrated) με έναν επαγγελματικών προδιαγραφών Bruel & kjaer Type 4231 calibrator. Ο περιβάλλον θόρυβος (ambient) στο εργαστήριο μας κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας ήταν κάτω από 20 dBA και όλες οι μετρήσεις θορύβου έγιναν με το sound meter να βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου, από την πηγή θορύβου.
Τα απλά πλήκτρα παράγουν πολύ χαμηλό θόρυβο ο οποίος κυμαίνεται αρκετά κάτω από τα 50 dBA. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα πλήκτρα "spacebar" και "enter" τα οποία είναι αρκετά θορυβώδη και ευθύνονται για τα 53 dBA της μέγιστης τιμής που μετρήσαμε.
Actuation Force
Για τη μέτρηση της πίεσης/δύναμης που πρέπει να ασκήσουμε στα πλήκτρα για την ενεργοποίηση τους χρησιμοποιήσαμε ένα δυναμόμετρο (force gauge) ακριβείας της εταιρίας Chatillon, πιο συγκεκριμένα το Ametek DFS-002. Η βάση που φιλοξενεί το δυναμόμετρο είναι η Chatillon-Ametek MT-150H.
Οι υβριδικοί διακόπτες του 450K είναι τύπου "tactile", αλλάζει δηλαδή η συμπεριφορά τους με το που ενεργοποιηθεί ο διακόπτης και απαιτούν μικρότερη δύναμη για το περαιτέρω πάτημα τους. Τα απλά πλήκτρα ξεκινούν με μόλις 12cN πίεσης και το μέγιστο που μετρήσαμε ήταν 70cN, στην ενεργοποίηση τους. Συνεχίζοντας να πιέζουμε το πλήκτρο κατεβαίνουν μέχρι τα 23cN σταδιακά και στη συνέχεια προς το τέλος της διαδρομής η δύναμη πίεσης πρέπει να αυξηθεί για να τερματίσει το πλήκτρο. Αυτό βοηθά στο να μην τερματίζουν εύκολα τα πλήκτρα οπότε και μειώνεται ο θόρυβος τους.
Επειδή το πλήκτρο "Enter" έχει διαφορετική συμπεριφορά από τα υπόλοιπα αποφασίσαμε να το μετρήσουμε. Στο συγκεκριμένο η αρχική δύναμη για την πίεση του είναι γύρω στα 15cN και για την ενεργοποίηση του απαιτούνται 52cΝ. Στη συνέχεια η δύναμη πίεσης μειώνεται στα 16cN μέχρι να αρχίσει να παίρνει πάλι ανοδική πορεία. Όπως καταλάβατε, το συγκεκριμένο πλήκτρο είναι αρκετά πιο ελαφρύ από τα υπόλοιπα, γιαυτό και παράγει υψηλότερο θόρυβο. Δεύτερο πιο θορυβώδες πλήκτρο είναι το space-bar, το οποίο έχει λίγο πιο βαριά αίσθηση από το enter.
Ηχογράφηση
Για να σας δώσουμε μια ιδέα περί του θορύβου που παράγουν οι διακόπτες του K95 RGB, ηχογραφήσαμε ένα typing session με τη βοήθεια ενός Sony PCM-10.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης ηχογραφήσαμε κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και μερικά άλλα πληκτρολόγια.
Χρήση - Καθημερινές εργασίες & Gaming καταστάσεις
Το μικρό μέγεθος και η νορμάλ σχεδίαση το κάνουν ευκολοδούλευτο αλλά η κάπως αυξημένη διαδρομή των διακοπτών αυξάνει λίγο το χρόνο προσαρμογής. Η UIX εφαρμογή είναι αρκετά εύκολη αλλά και λειτουργική ταυτόχρονα. Λόγο της απλότητας της, δε χρειάζεται να μελετήσετε αρκετά για να τη χρησιμοποιήσετε, τη στιγμή που αντίστοιχο λογισμικό άλλων πληκτρολογίων απαιτεί μέρες ίσως και βδομάδες για την εκμάθηση του (βλέπε Corsair CUE). Βέβαια στην απλότητα του UIX συμβάλουν και οι μειωμένες δυνατότητες φωτισμού του 450K.
Για συνθήκες γραφείου και σύνταξη κειμένων το 450Κ αποδείχτηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικό μιας και οι διακόπτες του έχουν καλή αίσθηση και ταυτόχρονα δεν κάνουν και πολύ θόρυβο. Το μόνο πρόβλημα όμως ήταν η έλλειψη στηρίγματος για τον καρπό, κάτι που θα ήθελαν χρήστες που περνούν πολλές ώρες πληκτρολογώντας. Βέβαια ένα προστατευτικό καρπού θα αύξανε και την τιμή, κάτι που προφανώς ήθελε να αποφύγει η Cougar.
Τρέξαμε και το καθιερωμένο TypeRacer τεστ, στο οποίο μπορεί να μην βάλαμε φωτιά στα χρονόμετρα αλλά τα πήγαμε αρκετά καλά σε γενικές γραμμές. Με λίγη εξάσκηση τις 70-80 λέξεις το λεπτό πιστεύουμε ότι τις έχουμε άνετα πάντως.
Δεν ασχοληθήκαμε αρκετά με το gaming κομμάτι κατά το διάστημα που είχαμε το πληκτρολόγιο στην κατοχή μας, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά οι διακόπτες έχουν αρκετά καλή αίσθηση και δείχνουν να μπορούν να ανταπεξέλθουν αρκετά άνετα σε γρήγορα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Το μόνο που μας "χαλάει" αρκετά είναι η υποστήριξη NKRO για μόνο 26 πλήκτρα, κάτι που σίγουρα θα προβληματίσει τους σοβαρούς gamers, οπότε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία καλύτερα να επενδύσετε σε κάτι ακριβότερο/καταλληλότερο με πλήρη υποστήριξη NKRO. Επίσης προσέξαμε ότι για κάποιο περίεργο λόγο ο συνδυασμός των δύο shift και του Χ πλήκτρου δε λειτουργεί, παρόλο που το ένα εκ των δύο πλήκτρων shift υποστηρίζεται από τη λειτουργία NRKO. Μόνο με το X πλήκτρο πάντως συμβαίνει αυτό.
Τελικό Συμπέρασμα
Η COUGAR ξεκίνησε με τροφοδοτικά για υπολογιστές και επεκτάθηκε τελευταία σε μία από τις πιο περιζήτητες και ταχεία εξελισσόμενες κατηγορίες, αυτή του gaming. Εταιρείες όπως η Logitech, Corsair και Razer εξέλιξαν, μαζί με τους αντίστοιχους κατασκευαστές πάντοτε, δικούς τους μηχανικούς διακόπτες και τώρα η Cougar προσπαθεί να μπει σε αυτό το club, με υβριδικούς όμως διακόπτες. Οι διακόπτες της Cougar βασίζονται σε πλαστική μεμβράνη η οποία σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό κάνει αρκετά καλά τη δουλειά της, στο να μιμείται τους μηχανικούς διακόπτες. Το μόνο που αναρωτιόμαστε είναι η αντοχή των συγκεκριμένων διακοπτών στο πέρασμα του χρόνου. Η συνολική ποιότητα δείχνει αρκετά καλή για ένα πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί κατά κόρον πλαστικά υλικά και η "anti-splash" προσθήκη είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό που καλό θα ήταν να υπήρχε σε όλα τα πληκτρολόγια.
Με την πρώτη ματιά το 450Κ δεν εντυπωσιάζει λόγω της ιδιαίτερα απλοϊκής εμφάνισης του. Στη συνέχεια όμως, για την ακρίβεια μετά από 1-2 ώρες, το συνήθισα και αποφάσισα να το κρατήσω στο γραφείο μέχρι την επόμενη εναλλακτική (ή το επόμενο review). Οι περισσότερες λειτουργίες είναι άμεσα προσβάσιμες και εκτελέσιμες από το πληκτρολόγιο, με σύντμηση και συνδυασμό πλήκτρων, κάτι που θα χαροποιήσει πολλούς χρήστες που δε θέλουν να μπλέξουν με εφαρμογές και γενικά με έλεγχο μέσω λογισμικού.
Η απουσία RGB φωτισμού μπορεί να στεναχωρήσει μερικούς, αλλά καλό θα ήταν να αναλογιστούν πότε πραγματικά χρειάστηκε να αξιοποιηθεί ή χρησίμευσε κάπου η γκάμα των εκατομμυρίων χρωμάτων που προσφέρουν οι RGB διακόπτες, με εξαίρεση βέβαια την περίοδο των Χριστουγέννων όπου και μπορείτε να μετατρέψετε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας (αν έχει και αυτό τη δυνατότητα RGB lightning) σε χριστουγεννιάτικο ντεκόρ. Με απλούς συνδυασμούς πλήκτρων μπορείτε να φέρετε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο στα μέτρα σας χωρίς να κουραστείτε διαβάζοντας εκτενή εγχειρίδια χρήσεων.
Εν κατακλείδι, αν θέλετε ένα "τύπου μηχανικό" πληκτρολόγιο με αρκετές δυνατότητες το οποίο δεν απαιτεί να εντρυφήσετε σε τόμο οδηγιών χρήσης, αλλά ούτε και να ξοδέψετε ένα σκασμό λεφτά για να το αποκτήσετε τότε αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία στο 450Κ. Δεδομένης της τιμής του, που μετά βίας αγγίζει τα 60€, το 450Κ δείχνει να είναι μια τίμια επιλογή μιας και καταφέρνει και συνδυάζει ιδανικά την υψηλή λειτουργικότητα με την καλή ποιότητα κατασκευής. Σίγουρα δε διαθέτει την εμφάνιση άλλων κορυφαίων πληκτρολογίων, αλλά κοστίζει κατά πολύ λιγότερο. Διαθέτει τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς: κόκκινο, πράσινο και κίτρινο που κατά τη γνώμη μου είναι αρκετοί για έναν τυπικό χρήστη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πληκτρολόγιο είναι αυτό που χρησιμοποιούμε περισσότερο σε έναν υπολογιστή, μαζί με το ποντίκι, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι πραγματικά χρειάζεστε περισσότερο, την εμφάνιση και τα πολλά χρώματα ή την υψηλή λειτουργικότητα σε μια λογική τιμή.
To 450Κ της Cougar κοστίζει 60€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Αρκετά καλή τιμή για Hybrid πληκτρολόγιο
- Ποιότητα κατασκευής
- Υβριδικά πλήκτρα
- Αδιάβροχη (splash-proof) σχεδίαση
- Χαμηλός θόρυβος
- Λογισμικό UIX
- LED φωτισμός τριών χρωμάτων
- Τρία διαθέσιμα προφίλ
- Διαθέτει μνήμη για αποθήκευση των προφίλ
Μειονεκτήματα
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για προστατευτικό καρπών
- Μόνο 26 πλήκτρα με anti-ghosting τεχνολογία (6RKO)
Σύνταξη: Erasmia394, crmaris
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης