Πριν από μερικούς μήνες είχαμε δοκιμάσει τα Corsair STRAFE με τους κόκκινους και καφέ διακόπτες, τα οποία μας άφησαν μια αρκετά καλή εντύπωση. Ήρθε η ώρα τώρα να δοκιμάσουμε και το καινούριο μέλος της ομώνυμης σειράς το οποίο εξοπλίζεται με Cherry MX Silent (αθόρυβους) διακόπτες και με RGB φωτισμό.
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχει η Corsair οι διακόπτες Cherry MX δεν μπορούν να φιλοξενήσουν LED με διάμετρο μεγαλύτερη από τα 3mm ενώ το μικρότερο μέγεθος για ένα RGB LED είναι 5mm. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κατασκευαστές που ενσωματώνουν LED φωτισμό μέσα στο διακόπτη, περιορίζονται σε ένα μόνο χρωματισμό. Επιπλέον ακόμη και στην περίπτωση που ένας χρήστης θέλει να αλλάξει τα LED του πληκτρολογίου του με διαφορετικά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο ή απλά αδύνατο, μιας και θα πρέπει να ξεμοντάρει εντελώς τον κάθε διακόπτη ξεχωριστά.
Σε μια προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα με τον περιορισμό του μεγέθους του LED που μπορεί να φιλοξενήσει ένας Cherry MX διακόπτης, η Corsair μαζί με την Cherry επεξεργάστηκαν μαζί το πρόβλημα και σχεδίασαν έναν νέο τύπο διακόπτη ο οποίος δε φιλοξενεί πλέον το LED φωτισμό στο εσωτερικό του. Σε αυτόν το διακόπτη η Cherry τοποθέτησε ένα προσεχτικά σχεδιασμένο κάτοπτρο (lens) στο σημείο όπου βρισκόταν το LED μέσα στο διακόπτη και εγκατέστησε το RGB LED στην επιφάνεια της πλακέτας, πάνω στην οποία βρίσκεται και ο διακόπτης. Με αυτό τον τρόπο δεν υφίσταται πλέον ο περιορισμός μεγέθους των RGB LED και το φως περνάει κατευθείαν μέσα από το κάτοπτρο του διακόπτη, οπότε και δίνει την αίσθηση ότι το LED βρίσκεται τοποθετημένο στο διακόπτη και όχι πάνω στην πλακέτα. Επιπλέον τα LED είναι τώρα πολύ πιο εύκολα προσβάσιμα και η αξιοπιστία τους έχει αυξηθεί, μιας και με την τοποθέτηση τους πάνω στην πλακέτα δέχονται μικρότερα ποσά στατικού ηλεκτρισμό, προφανώς λόγω της καλύτερης γείωσης τους. Ο στατικός ηλεκτρισμός σύμφωνα με την Corsair είναι η σημαντικότερη αιτία καταστροφής των LED στα πληκτρολόγια. Δεδομένης της εμπειρίας που έχουν δεν αμφισβητούμε τα λεγόμενα τους.
Χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά του STRAFE RGB παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Το κάθε πλήκτρο στο STRAFE RGB μπορεί να προγραμματιστεί ξεχωριστά και να του ανατεθεί μια μακροεντολή. Επιπρόσθετα έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε το φωτισμό του κάθε πλήκτρου. Το πληκτρολόγιο διαθέτει μια θύρα USB (Pass-Through) και υποστηρίζει διαφορετικά polling rates συμπεριλαμβανόμενου και ένα με χαμηλό ρυθμό, για τη συμβατότητα με δύστροπα BIOS μητρικών.
Σύμφωνα με την Corsair ο ελεγκτής του STRAFE μπορεί να αναγνωρίσει χωρίς πρόβλημα το πάτημα όλων των πλήκτρων ταυτόχρονα. Τώρα το πώς θα καταφέρετε να το κάνετε αυτό είναι άλλη ιστορία. Επιπρόσθετα υπάρχει μνήμη για την αποθήκευση των προφίλ και των μακροεντολών και παρέχετε η δυνατότητα ελέγχου εφαρμογών πολυμέσων μέσω συνδυασμού πλήκτρων (με το FN πλήκτρο). Θα θέλαμε πάντως να υπήρχαν έστω τα βασικά media πλήκτρα και ένας τρόπος ελέγχου της έντασης του ήχου, αλλά προφανώς αυτό θα μεγάλωνε αρκετά τις διαστάσεις του STRAFE.
Οι καινούριοι Cherry MX Silent διακόπτες παράγουν μέχρι και 30% λιγότερο θόρυβο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κατασκευαστή τους, χωρίς να μειονεκτούν σε επιδόσεις και αίσθηση έναντι των υπολοίπων μηχανικών διακοπτών. Η Cherry αποφάσισε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την κατασκευή αυτών των ήσυχων διακοπτών για να ικανοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μέρη όπου ο αυξημένος θόρυβος των κοινών διακοπτών είναι ενοχλητικός.
Εδώ να σημειώσουμε ότι στην ουσία οι Cherry MX Silent διακόπτες αποτελούν μια πιο ήσυχη έκδοση των κανονικών διακοπτών με μειωμένη διαδρομή κατά 0.3mm. Οπότε και θα δούμε Cherry MX Black Silent, Cherry ΜΧ Silent Red (αυτούς φοράει το πληκτρολόγιο της δοκιμής) και μελλοντικά σίγουρα και Cherry MX Silent Brown.
Οι Cherry MX Silent που χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο της δοκιμής έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους Cherry MX Red με μόνες διαφορές τη μικρότερη συνολικά διαδρομή, κατά 0.3 χιλιοστά, καθώς και το κατά πολύ χαμηλότερο θόρυβο.
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Το κουτί του STRAFE RGB είναι μεγάλο και δείχνει να είναι αρκετά ανθεκτικό, για να το προστατέψει επαρκώς. Στο μπροστινό μέρος του θα βρείτε μια φωτογραφία του πληκτρολογίου με τον RGB φωτισμό σε δράση. Στο κάτω δεξί μέρος της πρόσοψης γίνεται αναφορά στους Cherry MX Silent διακόπτες που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο STRAFE.
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας η Corsair τονίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης της ενεργοποίησης όλων των κουμπιών ταυτόχρονα (Full Key Rollover on USB), την ειδική και ιδιαίτερα ανθεκτική επιφάνεια των πλήκτρων, τη θύρα USB, τη δυνατότητα να ανατεθούν μακροεντολές σε οποιοδήποτε πλήκτρο, το αφαιρούμενο προστατευτικό καρπών και τα διάφορα προφίλ φωτισμού που υποστηρίζει το STRAFE RGB.
Η προστασία στο εσωτερικό του κουτιού είναι αρκετά καλή και στα παρελκόμενα περιλαμβάνονται δύο έξτρα σετ από πλήκτρα τα οποία σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν οι απαιτητικοί gamers. Τα συγκεκριμένα πλήκτρα διαθέτουν διαφορετικό χρωματισμό αλλά και υφή, σε σχέση με τα πλήκτρα που ήδη εξοπλίζουν το πληκτρολόγιο. Στη συσκευασία θα βρείτε επίσης και το ειδικό εργαλείο για την εύκολη αφαίρεση των πλήκτρων.
Κάτω από το φακό
Οι διαστάσεις του είναι μαζεμένες, τουλάχιστον χωρίς το προστατευτικό των καρπών.
Τα πλήκτρα έχουν το κατάλληλο διάκενο μεταξύ τους και το σωστό ύψος από τη βάση, οπότε και συνηθίσαμε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα το STRAFE, σα να δουλεύαμε σε αυτό για πολλούς μήνες. Τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε μερικές μέρες προσαρμογής για κάθε νέο πληκτρολόγιο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μισή ώρα χρήσης ήταν αρκετή.
Στο πάνω δεξί μέρος του πληκτρολογίου θα βρείτε τρία LED (Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock) και δύο πλήκτρα, ένα για για την αυξομείωση της έντασης του φωτισμού και το άλλο για το κλείδωμα του Windows πλήκτρου. Εδώ θα μπορούσαν να προσθέσουν και έναν περιστροφικό διακόπτη για τον έλεγχο του ήχου.
Το ύψος του είναι αρκετό και το πίσω μέρος του έχει μια ανοδική κλήση, κάτι που αυξάνει την ευκολία χρήσης του πληκτρολογίου.
Παρόλο που δεν υπάρχει διακόπτης για την αλλαγή του polling rate, σύμφωνα με την Corsair το STRAFE υποστηρίζει διαφορετικούς ρυθμούς polling και διαθέτει επίσης και ένα ειδικό BIOS mode. Υποθέτουμε ότι η αλλαγή στο BIOS mode θα γίνεται αυτόματα, κατά την εκκίνηση του συστήματος. Επιπλέον το πληκτρολόγιο διαθέτει και μια θύρα USB η οποία όμως καλύτερο θα ήταν να βρισκόταν σε μια από τις πλαϊνές πλευρές του και όχι στο πίσω μέρος του.
To STRAFE διαθέτει δύο connectors με τον ένα να παρέχει το απαραίτητο ρεύμα λειτουργίας καθώς και το δίαυλο επικοινωνία με το πληκτρολόγιο. Το συγκεκριμένο connector θα το αναγνωρίσετε από το εικονίδιο πληκτρολογίου που φέρει. Ο δεύτερος USB connector είναι για τη θύρα USB pass-through του STRAFE. Όσον αφορά το καλώδιο σύνδεσης, αυτό είναι αρκετά παχύ και δύσκαμπτο, οπότε και ίσως δημιουργήσει ένα θέμα κατά τη διάρκεια εγκατάστασης του πληκτρολογίου ή σε περίπτωση που θελήσετε να το μετακινήσετε από τη θέση του.
Στο κάτω μέρος υπάρχει μια μικρή ταμπέλα με το σειριακό αριθμό, τις διάφορες πιστοποιήσεις και τα χαρακτηριστικά τροφοδοσίας του πληκτρολογίου. Εδώ θα βρείτε επίσης και δύο ποδαράκια τα οποία ανασηκώνουν και άλλο το πίσω μέρος του STRAFE για να διευκολύνουν την πληκτρολόγηση.
Φωτισμός
Ο συγκεκριμένος φωτισμός είναι για FPS παιχνίδια, με τα πλήκτρα κίνησης να έχουν διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα. Μπορείτε να αναθέσετε ξεχωριστό χρώμα σε κάθε πλήκτρο, αν έχετε το κουράγιο να το κάνετε φυσικά και επιπρόσθετα το STRAFE RGB διαθέτει πράγματι 16.8 εκατομμύρια χρώματα, οπότε και δε θα ξεμείνετε από επιλογές.
Η ένταση του φωτισμού εκτός από το CUE μπορεί να ρυθμιστεί και από το αντίστοιχο πλήκτρο, το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά, δίπλα ακριβώς από το πλήκτρο που κλειδώνει το πλήκτρο των Windows.
Το λογότυπο της Corsair στο πάνω αριστερά μέρος φωτίζεται και το ίδιο ισχύει και για τις άκρες του πληκτρολογίου.
Μερικές φωτογραφίες των Cherry MX Silent διακοπτών.
Τα μεγάλα πλήκτρα του STRAFE χρησιμοποιούν σταθεροποιητές της Cherry, τους οποίους προσωπικά προτιμούμε έναντι των σταθεροποιητών της Costar.
Ο Εσωτερικός κόσμος
Δεν μπορούσαμε φυσικά να περιοριστούμε στον εξωτερικό κόσμο του πληκτρολογίου, αλλά έπρεπε να το χειρουργήσουμε για να ελέγξουμε και την ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό και να βρούμε επίσης και τις διαφορές με τα απλά STRAFE, που δε διαθέτουν RGB φωτισμό. Η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη, αν και είχαμε να αφαιρέσουμε αρκετές βίδες μεταξύ των οποίων υπήρχαν και δύο καλά κρυμμένες.
Το πίσω μέρος της μητρικής πλακέτας.
Η ποιότητα των κολλήσεων είναι πάρα πολύ καλή.
Η μοναδική χοντροκομμένη κόλληση που εντοπίσαμε.
Τα μόνα πλήκτρα που δεν είναι μηχανικά είναι αυτά στο πάνω δεξί μέρος του πληκτρολογίου, τα οποία ρυθμίζουν την ένταση του φωτισμού και την ενεργοποίηση του κλειδώματος του πλήκτρου των Windows.
Οι ενώσεις με το ένα εκ των δύο πλαϊνων LED καθώς και με το LED που φωτίζει το σήμα της Corsair, στην πάνω αριστερά γωνία του STRAFE.
Οι connectors της μητρικής πλακέτας του πληκτρολογίου με το σύστημα.
Η καρδιά του πληκτρολογίου είναι ένας ελεγκτής τύπου LPC11U37F της εταιρίας NXP. Ο συγκεκριμένος ελεγκτής χρησιμοποιεί έναν 32-bit ARM Cortex-M0 επεξεργαστή ο οποίος "τρέχει" σε συχνότητες μέχρι 50 MHz. Επιπρόσθετα ο LPC11U37F μπορεί να διαχειριστεί μια θύρα USB 2.0, μέσω της οποίας το πληκτρολόγιο επικοινωνεί με το σύστημα. Ακριβώς ο ίδιος ελεγκτής χρησιμοποιείται και στα υπόλοιπα μέλη της σειράς STRAFE, τα οποία δε διαθέτουν RGB φωτισμό.
Δίπλα στον ελεγκτή της NXP βρήκαμε έναν γραμμικό ρυθμιστή τάσης (linear regulator) με κωδικό μοντέλου AX1117.
Τα παραπάνω ολοκληρωμένα δεν μπορέσαμε να τα αναγνωρίσουμε, οπότε κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη μιας και είμαστε σίγουροι ότι αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που θα τα συναντήσουμε. Συνολικά υπάρχουν τρία Q1305 ολοκληρωμένα στο STRAFE RGB ενώ στα κοινά STRAFE δεν εντοπίσαμε κάποιο από τα συγκεκριμένα ICs.
Ένα κοντινό στη θύρα USB pass-through.
Λογισμικό Corsair Utility Engine - CUE
To CUE αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο λογισμικό όσον αφορά τον έλεγχο πληκτρολογίων και παρόλο που είναι κάπως δύσκολο για το μέσο χρήστη, που δε θέλει να διαβάζει οδηγίες χρήσης και οδηγούς, στις τελευταίες εκδόσεις του η Corsair το έχει κάνει αρκετά πιο εύκολο στη χρήση, πάντα σε σχέση με τις αρχικές εκδόσεις. Βέβαια υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
Για να αναθέσετε μια μακροεντολή σε ένα πλήκτρο πάτε στην πρώτη καρτέλα του CUE (Profiles) και από εκεί στο "Assignments" tab. Μετά κάνετε δεξί κλικ στο πλήκτρο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και μια καρτέλα εμφανίζεται, από όπου και επιλέγετε το "Assign New Action".
Ένα καινούριο παράθυρο θα ανοίξει, ο "Actions Editor", από όπου μπορείτε να καταγράψετε την μακροεντολή που επιθυμείτε στο συγκεκριμένο πλήκτρο. Στα αριστερά του παραθύρου η Corsair έχει προσθέσει διάφορους τύπους μακροεντολών, από όπου μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που βολεύει πιο πολύ ανάλογα με την περίσταση.
Στον Actions Editor, η επιλογή Timer σας επιτρέπει να ξεκινήσετε μια μακροεντολή μετά από μια προκαθορισμένη χρονική διάρκεια. Μπορείτε επίσης να συγχρονίσετε τη λειτουργία περισσότερων μακροεντολών. Μέσω του CUE οι δυνατότητες μακροεντολών που διαθέτετε είναι πραγματικά πολύ πλούσιες. Φαντασία να έχετε και χρόνο να ασχοληθείτε.
Μπορεί το STRAFE να μη διαθέτει ξεχωριστά multimedia πλήκτρα αλλά ο προγραμματισμός οποιουδήποτε πλήκτρου για το συγκεκριμένο σκοπό είναι παιχνιδάκι, μέσω της αντίστοιχης επιλογής.
Με δεξί κλικ στο εικονίδιο του CUE, στο task bar, εμφανίζεται ένα μενού επιλογών που επιτρέπει τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ προφίλ καθώς και την παύση της εκτέλεσης όλων των μακροεντολών.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του CUE είναι αυτό που ασχολείται με τη ρύθμιση του φωτισμού του πληκτρολογίου. Από το Profiles-Lighting μπορείτε να επιλέξετε μερικά από τα προκαθορισμένα (έτοιμα) προφίλ φωτισμού και εφέ. Επίσης υπάρχει απλό mode λειτουργίας και ένα πιο σύνθετο για προχωρημένους χρήστες, το οποίο προσφέρει περισσότερες ρυθμίσεις. Η εναλλαγή γίνεται από το κουμπί που βρίσκεται κοντά στο δεξί και κάτω μέρος της εφαρμογής.
Από την καρτέλα Profiles-Performance μπορείτε να απενεργοποιήσετε μερικούς συνδυασμούς πλήκτρων καθώς και το πλήκτρο των Windows, έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα σε μερικά παιχνίδια και εφαρμογές.
Στην καρτέλα "Actions" μπορείτε να δείτε όλες τις μακροεντολές, τις συντομεύσεις κτλ.
Στην καρτέλα Lighting μπορείτε να δείτε όλα τα εφέ φωτισμού που υπάρχουν διαθέσιμα. Από εδώ μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε νέα εφέ φωτισμού ή να τροποποιήσετε τα υπάρχοντα.
Στον "Foreground Lighting Editor" έχετε τέσσερις κύριες επιλογές: Solid, Gradient, Ripple και Wave. Για να φτιάξετε το εφέ που επιθυμείτε χρειάζεται διάβασμα των οδηγιών και αρκετός ελεύθερος χρόνος.
Για τελευταία αφήσαμε την καρτέλα Settings από την οποία μπορείτε να επιλέξετε το layout του πληκτρολογίου καθώς και τον ρυθμό ανανέωσης (polling rate). Επίσης από εδώ ελέγξετε και το firmware του STRAFE και έχετε και τη δυνατότητα αναβάθμισης του, μια εύκολη και αρκετά γρήγορη διαδικασία. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις αφορούν τη συμπεριφορά του προγράμματος στο περιβάλλον των Windows (αυτόματη εκκίνηση κτλ.) και υπάρχει και μια καρτέλα με πληροφορίες για την υποστήριξη της Corsair καθώς και συνδέσμους στο αντίστοιχο forum και στη σελίδα της τεχνικής υποστήριξης.
Μετρήσεις
Προτού ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα ας εξηγήσουμε πρώτα μερικούς από τους όρους που θα συναντήσετε πιο κάτω.
Ghosting: Αναφέρεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί όταν επιλέξετε ορισμένους συνδυασμούς πλήκτρων, τριών ή περισσοτέρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση ενός επιπλέον που δεν έχετε εσείς επιλέξει/πατήσει (αυτό είναι το πλήκτρο φάντασμα/ghost).
Key Rollover: Αναφέρεται στον αριθμό πλήκτρων των οποίων το ταυτόχρονα πάτημα μπορεί να αναγνωριστεί από το πληκτρολόγιο. Μερικά πληκτρολόγια υποστηρίζουν NKRO (n-key rollover), δηλαδή απεριόριστα ταυτόχρονα πατήματα πλήκτρων, ενώ άλλα MKRO (multi-key rollover) όπου ένας αριθμός μόνο, ταυτόχρονα πατημένων πλήκτρων, υποστηρίζεται.
Actuation Force: Είναι η δύναμη που απαιτείται για το πάτημα και την ενεργοποίηση ενός πλήκτρου. Μετράτε τόσο σε Newton (cN) όσο και σε γραμμάρια πίεσης(gr). Όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας θα παρατίθενται σε cN.
Ghosting / Key roll-over test #1
Για την πρώτη μας δοκιμή επισκεφτήκαμε την παρακάτω σελίδα, όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο και μπορεί να δοκιμάσει την roll-over δυνατότητα του κάθε πληκτρολογίου.
Δεν εντοπίσαμε ούτε υποψία ghosting ή οποιουδήποτε προβλήματος κατά το πάτημα πολλών πλήκτρων ταυτόχρονα στο STRAFE RGB. Προφανώς ο ελεγκτής της NXP είναι υπέρ-αρκετός για να επιτρέπει την κανονική λειτουργία ακόμη και όταν αποφασίσετε να πατήσετε με κάποιο τρόπο όλα τα πλήκτρα ταυτόχρονα.
Ghosting / Key roll-over test #2
Το Aqua's KeyTest γράφτηκε από έναν Κορεάτη και ο πρωτεύον σκοπός του είναι να ελέγχει αν όλα τα πλήκτρα λειτουργούν σωστά. Εκτός από αυτό όμως μπορεί να ελέγξει για ghosting, καθώς και για την υποστήριξη n/m-key rollover.
Τα αποτελέσματα του Aqua KeyTest επαλήθευσαν αυτά του προγράμματος της Microsoft.
Output Noise
Όλες οι μετρήσεις ήχου πραγματοποιήθηκαν με ένα CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger, το οποίο είχε προηγουμένως ρυθμιστεί (calibrated) με έναν επαγγελματικών προδιαγραφών Bruel & kjaer Type 4231 calibrator. Ο περιβάλλον θόρυβος (ambient) στο εργαστήριο μας κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας ήταν κάτω από 20 dBA και όλες οι μετρήσεις θορύβου έγιναν με το sound meter να βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου, από την πηγή θορύβου.
Σε γενικές γραμμές το πλήκτρα του STRAFE RGB παράγουν κάτω από τα 50 dBA θόρυβο και τα 52 dBA αποτελούν το μέγιστο θόρυβο που κατέγραψε ο εξοπλισμός μας, κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης ενός σύντομου κειμένου. Πάντως ο θόρυβος που παράγει ένα πληκτρολόγιο εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο εσείς πληκτρολογείτε. Αν έχετε βαριά δάχτυλα και κοπανάτε με δύναμη τα πλήκτρα τότε ότι πληκτρολόγιο και αν χρησιμοποιήσετε θα κάνει θόρυβο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας προσπαθούμε να διατηρούμε ένα σταθερό στυλ πληκτρολόγησης, έτσι ώστε να είναι όσο πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματα.
Actuation Force
Για τη μέτρηση της πίεσης/δύναμης που πρέπει να ασκήσουμε στα πλήκτρα για την ενεργοποίηση τους χρησιμοποιήσαμε ένα δυναμόμετρο (force gauge) ακριβείας της εταιρίας Chatillon, πιο συγκεκριμένα το Ametek DFS-002. Η βάση που φιλοξενεί το δυναμόμετρο είναι η Chatillon-Ametek MT-150H.
Στην αρχή της διαδρομής τους οι Cherry MX διακόπτες απαιτούν γύρω στα 32-33cN πίεσης ενώ για την ενεργοποίηση τους μετρήσαμε 44-45cN, όσα αναφέρει και η κατασκευάστρια εταιρία.
Ηχογράφηση
Για να σας δώσουμε μια ιδέα περί του θορύβου που παράγουν οι διακόπτες του STRAFE RGB, ηχογραφήσαμε ένα typing session με τη βοήθεια ενός Sony PCM-10.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης ηχογραφήσαμε κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και μερικά άλλα πληκτρολόγια.
Χρήση - Καθημερινές εργασίες & Gaming καταστάσεις
Σε καθημερινές διαδικασίες το πληκτρολόγιο αποδείχτηκε φανταστικό, παρόλο που χρησιμοποιεί διακόπτες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τους κόκκινους, οι οποίοι δεν είναι και ότι το καλύτερο για κάθε τι άλλο εκτός των παιχνιδιών. Οι Cherry MX Silent διακόπτες κατά την προσωπική μας άποψη έχουν πιο καλή αίσθηση από τους κόκκινους και παρέχουν επίσης και καλύτερη αίσθηση για το πότε ενεργοποιήθηκε το κάθε πλήκτρο, κάτι που συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτητα πληκτρολόγησης.
Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα πάντως των συγκεκριμένων διακοπτών είναι η μεγάλη μείωση του θορύβου κατά την πληκτρολόγηση, ειδικά σε σχέση με τους θορυβώδεις κόκκινους διακόπτες. Η βελτίωση στο συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο μεγάλη που επιτέλους μπορούμε να χρησιμοποιούμε άνετε το πληκτρολόγιο και στις μικρές ώρες, χωρίς να ξυπνάμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που κοιμούνται σε διπλανά δωμάτια. Αντιθέτως, με τη χρήση πληκτρολογίων που διαθέτουν κόκκινους ή ακόμη χειρότερα μπλε διακόπτες, πρέπει όλες οι πόρτες να είναι κλειστές για να μην ακούγεται αυτό το ενοχλητικό, τουλάχιστον για κάποιον που προσπαθεί να κοιμηθεί, "κλικ" "κλικ" των πλήκτρων.
Τρέξαμε ως συνήθως το συνηθισμένο Typeracer. Σε αυτό το τεστ συνειδητοποιήσαμε την καταγωγή των συγκεκριμένων Cherry MX Silent, μιας και είχαμε αρκετά χαμηλή επίδοση στην ακρίβεια της πληκτρολόγησης, δηλαδή πατήσαμε αρκετές φορές λάθος πλήκτρο λόγω βιασύνης. Παρόλα αυτά όμως, καταφέραμε και τερματίσαμε πρώτοι, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τεστ μιας και σε ένα από τα πρώτα που τρέξαμε πέσαμε σε έναν πρωταθλητή της πληκτρολόγησης, που ξεπέρασε τις 100 λέξεις το λεπτό!
Δεν μπορέσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με κάποιο παιχνίδι για να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες του STRAFE RGB και σε αυτό τον τομέα, αλλά δεδομένων των γονιδίων των συγκεκριμένων MX Silent διακοπτών πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικά. Η αίσθηση είναι πολύ καλή το ίδιο και η ταχύτητα σε επαναλαμβανόμενα πατήματα του ίδιου πλήκτρου οπότε κανένα παιχνίδι δεν πρόκειται να φέρει σε δύσκολη θέση αυτό το πληκτρολόγιο. Επιπλέον μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας προφίλ φωτισμού ανάλογα με τα πλήκτρα που χρησιμοποιεί το κάθε παιχνίδι, κάτι που θα διευκολύνει κατά πολύ το gaming.
Τελικό Συμπέρασμα
Πριν από λίγο καιρό, για να έχετε ένα ήσυχο μηχανικό πληκτρολόγιο θα έπρεπε να προσθέσετε ειδικές ροδέλες στη βάση των πλήκτρων, οι οποίες απορροφούσαν το χτύπημα τους στη βάση το οποίο είναι που παράγει και τον περισσότερο θόρυβο. Οι συγκεκριμένες ροδέλες μειώνουν τη διαδρομή των πλήκτρων και επιπλέον η τοποθέτηση τους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Από την άλλη οι Cherry MX Silent μπορεί να έχουν μια πολύ μικρή μείωση στη συνολική διαδρομή τους, η οποία δε γίνεται αισθητή, αλλά δεν απαιτούν τίποτα περισσότερο από το να βάλετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη, μιας και κοστίζουν λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους κοινούς διακόπτες. Κατά τη γνώμη μου η αίσθηση που προσφέρουν είναι κορυφαία και στην αρχή δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να πιστέψω ότι οι συγκεκριμένοι διακόπτες που χρησιμοποιεί το STRAFE RGB της δοκιμής, αποτελούν στην ουσία μια βελτιωμένη εκδοχή των κόκκινων διακοπτών. Η λειτουργία τους καθώς και η αίσθηση τους φέρουν πιο πολύ σε καφέ διακόπτες παρά σε κόκκινους.
Προσωπικά θεωρώ το STRAFE RGB ένα εξαιρετικό πληκτρολόγιο, το οποίο κέρδισε επάξια τη θέση του πάνω στο γραφείο μου. Συνήθως προτιμώ πληκτρολόγια με καφέ διακόπτες, μιας και οι μπλε κάνουν πολύ θόρυβο, λόγω του ότι γράφω πάρα πολύ και δεν ασχολούμαι πολύ με το gaming, αλλά οι Cherry MX Silent διακόπτες με κέρδισαν. Για πρώτη φορά έχω στα χέρια μου ένα πληκτρολόγιο με καλή αίσθηση και με αρκετά ήσυχη λειτουργία, η οποία δε θυμίζει σε τίποτα το θόρυβο που κάνουν οι κόκκινοι διακόπτες και επιπλέον η λειτουργικότητα του συγκεκριμένου STRAFE, ακόμη και σε καθημερινές εργασίες, είναι πάρα πολύ καλή. Για αυτούς τώρα που αρέσκονται στο πολλά χρώματα και τους περίτεχνους φωτισμούς, τα 16.8 εκατομμύρια χρώματα (τα οποία είναι πραγματικά αυτή τη φορά) του STRAFE RGB σε συνδυασμό με το CUE λογισμικό θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ότι φανταστείτε. Βέβαια χρειάζεται να ξοδέψετε αρκετό χρόνο για να εξοικοιωθείτε με το αρκετά περίπλοκο CUE, το οποίο πάντως είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τις αρχικές εκδόσεις σε αυτό τον τομέα.
Τα μειονεκτήματα που εντόπισα στο STRAFE RGB δεν είναι μεγάλης σημασίας, με μόνη εξαίρεση την υψηλή τιμή του. Αυτό που πάντως θα μπορούσαν να προσφέρουν και θα έλυνε τα χέρια πολλών χρηστών είναι δύο έξτρα πλήκτρα για τον έλεγχο του ήχου ή ένας μικρός περιστροφικός διακόπτης. Προσωπικά αυτό μου έλειψε περισσότερο σε σχέση με τα Κ70 και K95.
To STRAFE RGB με τους Cherry MX Silent διακόπτες της Corsair προς το παρόν δεν το βρήκαμε σε κάποιο κατάστημα της Ελλάδας, αλλά βάση των διεθνών τιμών θα κοστίζει γύρω στα 180€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) όταν έρθει στην τοπική αγορά και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Cherry MX Silent διακόπτες
- Ήσυχη λειτουργία (για μηχανικό πληκτρολόγιο)
- Δυνατότητα mapping και φωτισμού σε κάθε πλήκτρο ξεχωριστά
- Πολύ καλή αίσθηση των πλήκτρων
- Ποιότητα κατασκευής
- Λογισμικό με πλούσιες δυνατότητες
- Πλήρης υποστήριξη NKRO over USB
- Πλούσια παρελκόμενα τα οποία περιλαμβάνουν δύο σετ από key caps
- Μαζεμένες διαστάσεις
- USB θύρα (pass-through)
- Διαθέτει αποσπώμενο προστατευτικό καρπών (κάτι που δεν έχουν τα απλά STRAFE)
Μειονεκτήματα
- Τιμή και διαθεσιμότητα
- Δε διαθέτει αποσπώμενo καλώδιο
- Το καλώδιο είναι αρκετά παχύ και δύσκαμπτο
- Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα multimedia πλήκτρα
- Έλλειψη πλήκτρων εναλλαγής προφίλ και αποθήκευσης macro εντολών
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης