Μας άρεσε
- Συσκευές που συχνά εκτελούν δύο καθήκοντα (M2 Hub, G2H Pro, Smart Plug)
- Η ποιότητα εικόνας και οι δυνατότητες του Aqara Camera Hub G2H Pro εντυπωσιάζουν
- Η εγκατάσταση και χρήση, μέσω Aqara app/Apple Home, ήταν εύκολη και γρήγορη
- Υποστήριξη και Google Home αλλά και IFTTT που απογειώνει τις δυνατότητες
Δεν μας άρεσε
- Κάποιες δυνατότητες υπάρχουν μόνο σε ένα από τα apps
- Το ηχείο του Aqara Hub M2 είναι περιορισμένων δυνατοτήτων
Είναι μικρόβιο που, άπαξ και το «κολλήσεις», δύσκολα σε αφήνει. Μιλάμε για την ιδέα του smart home και τον εύκολο και οικονομικό τρόπο που μπορεί πλέον ο καθένας να δημιουργήσει έξυπνα σενάρια ασφάλειας και εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι του. Στο review αυτό δοκιμάζουμε μια από τις καλύτερες προτάσεις στην ελληνική αγορά, αυτή της Aqara, με την εταιρεία να διαθέτει μια σειρά από έξυπνα προιόντα τα οποία καλύπτουν πολλές από τις ανάγκες ενός έξυπνου σπιτιού, συμβατά με τις κορυφαίες πλατφόρμες έξυπνου σπιτιού, όπως αυτή του HomeKit και της Google (Home).
Εμείς λάβαμε τα Aqara Hub M2, Cube T1 Pro, Camera Hub G2H Pro και μια συλλογή από αισθητήρες (κίνησης, διαρροής νερού κλπ). Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναφερθούμε σε όλα τα παραπάνω και την εμπειρία μας, έχοντας χρησιμοποιήσει το οικοσύστημα στο σπίτι.
Εμφάνιση - Σχεδιασμός
Πρώτη συσκευή είναι η «καρδιά» του οικοσυστήματος, το Aqara Hub M2. Είναι η μία από τις δύο συσκευές μαύρου χρώματος από όσες θα αναλυθούν στο κείμενο, αποτελώντας τον «εγκέφαλο» του συστήματος και πρέπει να ξεχωρίζει αφού η άλλη τοποθετείται εκτός σπιτιού (Smart Video Doorbell). Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός είναι απλός και απέριττος, με τη συσκευή να είναι επίπεδη και στρογγυλή στην κορυφή, με κυρτές πλευρές που καταλήγουν στην βάση.
Επάνω εντοπίζεται μόνο το λογότυπο της Aqara, χαραγμένο στο ματ πλαστικό, ενώ το κυρίως σώμα είναι γυαλιστερό μαύρο. Μπροστά βρίσκεται ένα κουμπί σύζευξης συνοδευόμενο από μια μικρή ένδειξη LED. Στην πίσω πλευρά βρίσκονται υποδοχές Ethernet, USB-A και micro-USB. Η τελευταία χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία με βάση το καλώδιο που υπάρχει στη συσκευασία αλλά χωρίς τον παρεχόμενο αντάπτορα πρίζας ενώ η USB-A χρησιμοποιείται μόνο για σύνδεση σε διαγνωστικό. Η θύρα micro-USB θα μπορούσε να ήταν USB-C χάριν ευκολίας, και έτσι θα χρειαστεί να βρείτε ένα USB-A αντάπτορα πρίζας για να συνδέσετε το καλώδιο εκτός και αν έχετε ήδη κάποιο περισσευούμενο micro-USB φορτιστή εύκαιρο. Στο κάτω μέρος θα δούμε πολλαπλές τρυπούλες κι αυτό διότι από εκεί βγαίνει ο ήχος του ενσωματωμένου ηχείου.
Σειρά έχει το Aqara Camera Hub G2H Pro, μια κάμερα που εκτελεί και χρέη hub. Ο σχεδιασμός της θυμίζει επιτραπέζιο μικρόφωνο, με μια μικρή βάση που στηρίζει το μακρόστενο κυρίως σώμα σε έναν βραχίονα. Γύρω από τον φακό υπάρχει ένα πλατύ μαύρο δαχτυλίδι, όπου κρύβονται αισθητήρες και επιπλέον εξαρτήματα. Στο κάτω μέρος του σώματος, υπάρχει υποδοχή για κάρτα microSD και στην πλάτη υπάρχουν τρύπες για το μικρόφωνο, το ηχείο και μια θύρα τροφοδοσίας micro-USB.
Μετά, το Aqara Cube T1 Pro. Ο συγκεκριμένος κύβος, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι λευκός και μικρός σε μέγεθος (4.5x4.5x4.5cm). Μία πλευρά έχει κεντραρισμένο το λογότυπο της Aqara και οι υπόλοιπες από δύο έως έξι βούλες, μαρκάροντας ξεχωριστά κάθε όψη του κύβου για εύκολο προγραμματισμό ενεργειών.
Οι υπόλοιπες συσκευές υιοθετούν το ίδιο γενικό μοτίβο, δηλαδή απλό και λευκό design με στρογγυλεμένες γωνίες και ένα λιτό γραφικό στην όψη που υποδεικνύει την χρήση τους – για παράδειγμα ένα θερμόμετρο στον αισθητήρα θερμοκρασίας, μια σταγόνα στον αισθητήρα διαρροής κλπ.
Χαρακτηριστικά – Απόδοση
Ως η καρδιά του συστήματος, το Aqara Hub M2 είναι πάλι πρώτο εδώ. Έρχεται με συνδεσιμότητα Wi-Fi 2.4GHz και Ethernet, υποστηρίζοντας πρωτόκολλα Zigbee 3.0, Bluetooth 5.0 LE όπως και IR. Στο κουτί τονίζεται η συμβατότητα με Apple HomeKit αλλά υποστηρίζονται συσκευές συμβατές με Amazon Alexa, Google Home και IFTTT. Για τις δικές μας δοκιμές, στηριχθήκαμε στην υλοποίηση του Apple HomeKit.
Αρχικά, η πρώτη επαφή και ρύθμιση των συσκευών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε το Aqara App είτε το Apple Home app. Εμείς επιλέξαμε την πρώτη λύση που είναι και η πιο ολοκληρωμένη με βάση τις περισσότερες ρυθμίσεις που δίνει η εταιρεία μέσω της δική της εφαρμογή. Βέβαια δεν έλειψε και η δυνατότητα σύνδεσης με το HomeKit, όπου το Hub χρειάστηκε λίγα λεπτά μόνο κι αμέσως εμφανίστηκε στη λίστα συσκευών του Apple Home. Οι δυνατότητές του εκεί είναι κάπως περιορισμένες όπως είναι λογικό, καθώς από μόνο του δεν μπορεί να κάνει πολλά.
Μπορεί να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι και, αν τοποθετηθεί σε σημείο όπου «βλέπει» συσκευές που λειτουργούν με υπέρυθρες, μπορεί να προγραμματιστεί για να τις ελέγχει. Μας φάνηκε χρήσιμο για συσκευές όπως ένας αφυγραντήρας ή το κλιματιστικό, οπότε σίγουρα είναι καλοδεχούμενη δυνατότητα. Ωστόσο, το ηχείο είναι αρκετά αδύναμο ακόμη και για ξυπνητήρι, ενώ το προηγούμενο μοντέλο διέθετε φωτάκι νυκτός το οποίο εδώ απουσιάζει. Στα θετικά η δυνατότητα χρήσης φωνητικών εντολών μέσω της Siri, όπου το ηχείο τα πήγε καλά παρά τις εμφανείς αδυναμίες του για πιο σύνθετες ενέργειες. Τέλος, υποστηρίζει έως και 32 συσκευές μόνο του ενώ με τη χρήση repeaters, μπορεί να φτάσει τις 128.
Η κάμερα Aqara G2H Pro άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, ιδίως λόγω μερικών ιδιαιτεροτήτων υπέρ της χρήσης Apple Home. Η κάρτα microSD είναι μια καλοδεχούμενη δυνατότητα, αλλά η υποστήριξη cloud παρέχει σίγουρα μεγαλύτερη ασφάλεια στο ενδεχόμενο διάρρηξης. Παρότι η Aqara δεν προσφέρει κάποια τέτοια υπηρεσία, μπορεί να συνδεθεί με το iCloud και να ανεβάζει τις καταγραφές απευθείας εκεί, μάλιστα χωρίς επιπλέον χρέωση πέραν της ήδη υπάρχουσας για την υπηρεσία. Μια ακόμη λειτουργία που προσφέρει το Apple Home είναι ο διαχωρισμός ανίχνευσης μεταξύ ανθρώπων, κατοικιδίων και οχημάτων (αν τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο), αν και δεν είχαμε την δυνατότητα να το δούμε στην πράξη. Αυτό που καταφέραμε να δοκιμάσουμε, είναι η επικοινωνία δύο δρόμων. Παρακολουθούσαμε τα παιδιά σε άλλο δωμάτιο και τους μιλήσαμε, μας άκουσαν καθαρά κι εμείς το ίδιο, οπότε για παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια είναι καλή λύση.
Επίσης, στο βασικό Aqara app δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με NAS στο ίδιο δίκτυο για την αποθήκευση των καταγραφών, όμως απαιτείται κάρτα microSD για να λειτουργήσει η υπηρεσία. Για μια κάμερα τέτοιου κόστους, σίγουρα οι δυνατότητες είναι ουκ ολίγες, ξεχωρίζοντας από τον ανταγωνισμό. Υπενθυμίζουμε πως μπορεί να λειτουργήσει και ως hub για ένα οικοσύστημα συσκευών Aqara, οπότε η απόκτηση του Aqara G2H Pro και 2-3 μικροσυσκευών ακόμη είναι απόλυτα λογική κίνηση για κάποιον που δεν θέλει να χτίσει κάτι τεράστιο.
Χρησιμοποιώντας την κάμερα σε εσωτερικό χώρο, δοκιμάσαμε τον έλεγχο κινήσεων σε φωτεινά και σκοτεινά δωμάτια. Το αποτέλεσμα ήταν σταθερά καλό, ακόμη και για μικρές κινήσεις – προτιμούμε ένα πιο ευαίσθητο σύστημα σε εσωτερικό χώρο. Με ποιότητα που φτάνει τα 1080p, τόσο οι νυχτερινές όσο και οι κανονικές λήψεις είχαν πολύ καλή εικόνα, κρατώντας λεπτομέρειες ακόμη και στην άκρη του δωματίου. Τα βίντεο καταγράφονται στα 20fps και όταν ανιχνεύεται μια κίνηση, το γεγονός μαρκάρεται στο χρονοδιάγραμμα του βίντεο για εύκολο εντοπισμό.
Ο κύβος Aqara Cube T1 Pro ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ουσιαστικά, αντικαθιστά ένα παραδοσιακό χειριστήριο και κάθε πλευρά του εκτελεί μια ενέργεια. Είναι λίγο δύσκολο να θυμάται κανείς τι ακριβώς κάνει η κάθε μεριά απλώς από μνήμη ή έχοντας κολλήσει αυτοκόλλητες ετικέτες στην κάθε πλευρά, το οποίο δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα της συσκευής ή του σχεδιασμού. Παρόλα αυτά, αναθέσαμε απλές ενέργειες με άμεσο αντίκτυπο για να καταλαβαίνουμε τι λειτουργεί και τι όχι, όπως η αλλαγή χρώματος στα φώτα. Η απόκριση ήταν άμεση και μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα είχε γίνει αυτό που «διέταξε» ο κύβος, οπότε η χρησιμότητα και λειτουργικότητά του του ως χειριστήριο δεν είναι υπό συζήτηση. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για απλές ενέργειες έναντι ρουτίνας ή φωνητικών εντολών.
Ας δούμε όμως και τους διάφορους αισθητήρες. Πρώτος είναι ο αισθητήρας πόρτας/παραθύρου Aqara T1, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε προφανώς, σε πόρτα και παράθυρο. Δοκιμάσαμε κάποια πρακτικά σενάρια, όπως μια ενημέρωση όταν η πόρτα μένει ανοιχτή για πάνω από 5 λεπτά ή ανάβουν τα φώτα του σαλονιού όταν η πόρτα ανοίγει απογευματινές ώρες. Αντίστοιχα, να ειδοποιούμαστε αν το παράθυρο στο δωμάτιο των παιδιών ανοίξει. Παρόμοιες δοκιμές κάναμε και με τον αισθητήρα κίνησης Aqara P1. Τον τοποθετήσαμε στον διάδρομο έξω από το δωμάτιο των παιδιών, ώστε αν το βράδυ χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, να ανάψουν αυτόματα τα φώτα για μερικά λεπτά. Σίγουρα μπορούν να δημιουργηθούν και πιο σύνθετα σενάρια, αλλά σε τεχνικό επίπεδο, οι αισθητήρες ανταποκρίθηκαν όπως περιμέναμε.
Ο αισθητήρας δόνησης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η εταιρεία προτείνει να μην τοποθετείται σε μεταλλικά ντουλάπια και κουτιά, καθώς θα υπολειτουργεί. Οπότε δοκιμάσαμε να τον τοποθετήσουμε στο συρτάρι του ξύλινου γραφείου, για να ενημερωνόμαστε όταν κάποιος το ανοίγει (κυρίως για τα παιδιά). Η αλήθεια είναι πως λειτούργησε, αλλά υπάρχουν και πιο δημιουργικοί τρόποι να τον αξιοποιήσει κανείς, αφού πέραν της δόνησης ανιχνεύει και την αλλαγή κλίσης. Θεωρητικά, μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ντουλάπι ή μια πόρτα, αλλά και σε συσκευές όπως πλυντήρια που παράγουν δονήσεις όταν λειτουργούν.
Ύστερα, ο αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας Aqara T1. Σίγουρα πρέπει να τοποθετηθεί σε πολύ ιδανικό σημείο του χώρου, ώστε να μην εκτίθεται π.χ. στο φως του ήλιου ή ρεύματα αέρα και παράγει λανθασμένα αποτελέσματα. Οπότε τον τοποθετήσαμε πιο κεντρικά, σε ένα σημείο αρκετά ασφαλές. Σκοπός ήταν να ενεργοποιεί το καλοριφέρ όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από ένα επίπεδο, όπως και τον αφυγραντήρα όταν η υγρασία φτάσει σε ένα επίπεδο. Και στις δύο περιπτώσεις ανταποκρίθηκε καλά, όμως ιδανικά θα θέλαμε να τον δοκιμάσουμε και το καλοκαίρι, για να ενεργοποιεί τον κλιματισμό ή ανεμιστήρες.
Αντίστοιχα, ο αισθητήρας νερού/διαρροής Aqara T1 είναι κάτι που ευχόμαστε να μην χρησιμοποιήσουμε σε πραγματικό σενάριο. Τον τοποθετήσαμε κάτω από τον νιπτήρα της κουζίνας, ώστε αν υπάρξει διαρροή να μας ενημερώσει έγκαιρα. Ευτυχώς, όσο καιρό το δοκιμάζαμε δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, οπότε τον… βοηθήσαμε ρίχνοντας λίγες ποσότητες νερού περιμετρικά του. Χρειάστηκε να αδειάσουμε λίγα ποτήρια νερού προτού λειτουργήσει, το οποίο είναι μάλλον λογικό, καθώς μια διαρροή δύσκολα θα περιοριστεί σε ποσότητες 1-2 ποτηριών νερού.
Για τον αισθητήρα ποιότητας αέρα TVOC, οι δοκιμές ήταν πιο περιορισμένες. Μπορούσαμε να ζητήσουμε μια ειδοποίηση αν η ποιότητα αέρα έπεφτε κάτω από το “Good”, ώστε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να φρεσκαριστεί ο χώρος. Για να πιέσουμε τον αισθητήρα, ψεκάζαμε διάφορα αποσμητικά γύρω του και πράγματι, η ποιότητα αέρα έπεφτε κατακόρυφα όπως βλέπαμε στην οθόνη του και λειτουργούσε η αυτοματοποίηση. Ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε έναν smart ιονιστή, ο οποίος θα λειτουργούσε δυναμικά βάσει της ποιότητας αέρα, όμως δεν είχαμε στην κατοχή μας τέτοια συσκευή.
Ώρα για την έξυπνη πρίζα. Η συγκεκριμένη συσκευή δοκιμάστηκε με έναν ανεμιστήρα καθαρά για τις ανάγκες του κειμένου, προκειμένου να τον κάνει «έξυπνο» και να τρέχουν οι αυτοματοποιήσεις. Εδώ υπάρχει ένα μικρό παράπονο για την υλοποίηση του HomeKit. Παρότι η πρίζα μπορεί να διαβάζει την κατανάλωση των συνδεδεμένων συσκευών και να την αποθηκεύει μέσω του Aqara app, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για το Apple Home. Τουλάχιστον, ένα άλλο σημείο παραμένει κοινό ανάμεσα στις δύο υλοποιήσεις: δεν μπορούν να γίνουν αυτοματοποιήσεις βάσει της κατανάλωσης, οπότε η λειτουργία είναι κάπως πιο περιορισμένη σε επίπεδο «ενεργοποίησε/απενεργοποίησε την πρίζα».
Με μέγιστο φορτίο στα 1875W, μπορεί να αντέξει πολλές ενεργοβόρες συσκευές και ένα άλλο θετικό είναι πως λειτουργεί ως repeater, οπότε αν τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο του σπιτιού είναι ιδανική λύση για να διευρύνει το δίκτυο συσκευών Aqara smart home.
Τέλος ένα κομμάτι του οικοσυστήματος που μας άρεσε ίσως λίγο περισσότερο από τα άλλα, το Smart Video Doorbell G4, το οποίο είναι εξαιρετικά εύκολο στην εγκατάστασή του κι’ αυτό. Στην ουσία είναι ένα κουδούνι με κάμερα για το σπίτι που δεν χρειάζεται καμία σύνδεση. Το κεντρικό κομμάτι, το κουδούνι, διαθέτει ένα τεράστιο κουμπί και από πάνω του ακριβώς μια κάμερα με 1080p ανάλυση. Στο εσωτερικό δέχεται 6 μπαταρίες AAA που σύμφωνα με την εταιρεία και ανάλογα με τη χρήση, η αυτονομία τους μετριέται σε μήνες.
Εντός του σπιτιού βάζουμε το μικρό ηχείο (σύνδεση με usb-c πρίζα) που μας ενημερώνει ότι κάποιος μας έχει χτυπήσει το κουδούνι. Μόλις πατήσει κάποιος το κουμπί, βλέπουμε σχετική αναφορά στο iPhone/iPad/android μας όπου και βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το video από τον επισκέπτη μας και με πολύ καλή ανάλυση. Οι δυνατότητες είναι αρκετές ενώ μας άρεσε το ότι μπορούμε να καταγράψουμε σε microSD την κίνηση έξω από το σπίτι μας, με την κάρτα να τοποθετείται όμως στο ηχείο εντός του σπιτιού και όχι στην κάμερα έξω.
Οι περισσότερες από τις παραπάνω συσκευές λειτουργούν μέσω Zigbee, προσφέροντας σιγουριά πως θα λειτουργήσουν ακόμη κι αν το Wi-Fi έχει πρόβλημα, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ χαμηλή. Με μια πλακέ μπαταρία (π.χ. CR2450, ανάλογα τη συσκευή) μπορούν να αντέξουν από μήνες έως πενταετία, ανάλογα πάντοτε τον τύπο συσκευής και τη χρήση που γίνεται. Επομένως, μετά την πρώτη ρύθμιση θα χρειαστεί καιρός για να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους ξανά.
Συμπέρασμα
Το οικοσύστημα smart συσκευών της Aqara είναι μια πλήρης λύση που μας βοήθησε πρακτικά να μετατρέψουμε όλο το σπίτι σε smart home ενώ το κόστος τους είναι ιδιαίτερα προσιτό. Υπολογίστε ότι το Μ2 Smart Hub κοστίζει περίπου 50€, οι αισθητήρες μεταξύ 15-20€ ενώ η κάμερα γύρω στα 60€. Η εγκατάσταση όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ιδιαίτερα εύκολη, είτε αφορούν την τοποθέτηση χωρίς καλώδια και με τα απαραίτητα αυτοκόλλητα είτε τις ρυθμίσεις στο app της Aqara.
Στα highlights μπαίνει σίγουρα η Aqara Camera Hub G2H Pro λόγω επιδόσεων και ευελιξίας, όπως και το Aqara Hub M2 που πάλι, κάνει περισσότερα από την απλή λειτουργία ως hub – αν και θα θέλαμε ένα καλύτερο ηχείο.
Οι αισθητήρες έκαναν αξιόπιστα την δουλειά τους και η γκάμα συσκευών που παρέχεται καλύπτει ουσιαστικά κάθε πιθανό σενάριο για έναν χρήστη, όσο σύνθετο κι αν θέλει να κάνει το smart home του. Η συνολική εικόνα που μας αφήνει το οικοσύστημα της Aqara είναι αναμφίβολα θετική. Ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο της Aqara βλέπουμε και άλλες λύσεις για το έξυπνο σπίτι (πχ. Εξωτερικός διακόπτης τοίχου ρολών), κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι μιλάμε για μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Αν τη συνδυάσουμε με την πανεύκολη εγκατάσταση, τη συμβατότητα με το οικοσύστημα έξυπνου σπιτιού της Apple και της Google, όπως επίσης και την πολύ καλή δουλειά της ελληνικής αντιπροσωπείας (ελληνικό documentation, στα περισσότερα προϊόντα), νομίζουμε ότι οι λύσεις της Aqara είναι από τις κορυφαίες προτάσεις για κάποιον που ψάχνεται να φτιάξει ένα οικονομικό άλλα ικανότατο έξυπνο σπίτι.
- 7