Με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των σκληρών δίσκων (ή SSDs) των 2.5 ιντσών στην καθημερινότητά μας η ανάγκη της φορητότητας γίνεται συνεχώς πιο επιτακτική και έτσι πολλού από εμάς επιλέγουμε να αγοράσουμε κάποια εξωτερική θήκη για να φιλοξενήσει τους σκληρούς μας δίσκους στις εξωτερικές μας εργασίες.
Σήμερα, περνάει από τον πάγκο του Insomnia.gr ακριβώς ένα τέτοιο μικρό, αλλά πρακτικό προϊόν κατασκευασμένο από τη Silverstone που στόχο έχει φυσικά να προσφέρει ευελιξία και ταχύτητα σε συνδυασμό με μια αρκετά προσιτή τιμή.
Πρόκειται για την εξωτερική USB 3.0 θήκη Silverstone TS10 η οποία υποστηρίζει SATA drives πάχους 7mm και διαθέτει θύρα USB 3.0 για να παρέχει όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφης.
Όπως πάντα, ξεκινώντας θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά :
Τεχνικά χαρακτηριστικά - Φωτογραφίες
Mε την κωδική ονομασία SST-TS10, έρχεται κατασκευασμένη από αλουμίνιο και πλαστικό σε μαύρο χρώμα υποστηρίζοντας όπως αναφέραμε και παραπάνω 2.5” SATA HDD/SSDs πάχους 7 χιλιοστών.
Είναι πλήρως συμβατή με τα πρόπυπα SATA I / II / III και στην πίσω πλευρά της διαθέτει μια θύρα Micro USB 3.0 type B με μέγιστο ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων 5Gbps που παράλληλα προσφέρει και συμβατότητα προς τα πίσω με το πρότυπο USB 2.0.
Tέλος έχει διαστάσεις 121mm (L) x 76mm (W) x 9mm (H) και βάρος 65 γραμμάρια ενώ η προτεινόμενη από την εταιρεία τιμή της έχει οριστεί στα 11.5 €
Η εν λόγω θήκη, όπως θα δούμε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν αμέσως παρακάτω, έρχεται σε μια αρκετά μικρή.
Το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής της επιφάνειας είναι διάφανο έτσι ώστε να φαίνεται η θήκη που υπάρχει μέσα σε αυτό ενώ στην πίσω όψη υπάρχει μια σύντομη αναφορά σε αρκετές γλώσσες των τεχνικών χαρακτηριστικών του προϊόντος συνοδευόμενη από το σχετικό QR Code.
Μέσα στη συσκευασία περιέχεται ένα μικρό φυλλάδιο που περιέχει πληροφορίες για τυην εγγύηση αλλά και για τη χρήση της θήκης, ένα μικρο κατσαβίδι και ένα καλώδιο USB 3.0 για τη σύνδεσή της στον υπολογιστή.
Ας δούμε λοιπόν πως είναι η θήκη μας βγάζοντας τη από τη συσκευασία της:
Κλείνοντας θα δούμε μερικές ακόμη λεπτομέρειες, όπως τις καταγράψαμε με το φωτογραφικό μας φακό.
Όπως θα δείτε, η τοποθέτηση του εκάστοτε δίσκου ή SSD γινεται πολύ εύκολα, αφαιρόντας το πίσω τμήμα της θήκης. Στη συνέχεια κουμπωνουμε το δίσκο και τον επανατοποθετούμε, βιδώνουμε τις δύο μικρές βίδες και είμαστε έτοιμοι.
Σύστημα δοκιμής και μεθοδολογία μετρήσεων
Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες της TS10 πραγματοποιήσαμε μια σειρά μετρήσεων με τρία γνωστά benchmarks και δύο διαφορετικά μέσα αποθήκευσης, ένα σκληρό δίσκο 320gb που λειτουργεί στις 5.400 στροφές και έναν SSD χωρητικότητας 256GB (το μοντέλο του οποίου θα σας το αποκαλύψουμε σε λίγες ημέρες μέσα από το αναλυτικό review του)
Οι δοκιμές μας πραγματοποιήθηκαν σε ένα σύστημα αποτελούμενο από το εξής hardware:
CPU: AMD Phenom II x6 1090T
Motherboard: Gigabyte 990fx UD5
RAM: 3 GB Corsair XMS 1333
Storage (ΟS): OCZ Vertex 4 120Gb
VGA: AMD Radeon 5970
Τόσο για το σκληρό δίσκο όσο και για τον SSD λάβαμε δύο μετρήσεις για κάθε μια από τις περιπτώσεις που θα δούμε παρακάτω, ώστε να αποφύγουμε πιθανά σφάλματα, και στη συνέχεια υπολογίσαμε τον μέσο όρο της κάθε μέτρησης.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως η μέτρηση με τον σκληρό δίσκο έγινε για καθαρά "στατιστικούς" λόγους, έτσι να μπορέσουμε να καταγράψουμε τις επιδόσεις του ελεγκτή που χρησιμοποίησε καθώς λόγω του πάχους του ο συγκεκριμένος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τη θήκη αυτή.
Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα :
-CrystalDiskMark
-AS SSD benchmark
Για κάθε ένα από τα παραπάνω benchmakrs πραγματοποιήσαμε μετρήσεις με τα αποθηκευτικά μας μέσα συνδεδεμένα απευθείας πάνω στις θύρες SATA της μητρικής, και έπειτα με τη θηκη συνδεδεμένη σε θύρα USB 2.0 και φυσικά σε θύρα USB 3.0 έτσι ώστε να έχουμε μια κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη του τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει η TS10.
Mετρήσεις σκληρού δίσκου
Μετρήσεις στον SSD
Συμπεράσματα
Όπως εύκολα συνάγεται από τις μετρήσεις που καταγράψαμε και φαίνονται στα παραπάνω διαγράμματα, η πρόταση της Silvestone δεν αντιμετώπισε καμια δυσκολία στο να φτάσει έναν σκληρό δίσκο 2.5 ιντσών (5.400rpm) στα όριά του.
Έτσι με δεδομένο και το bottleneck που εκ των προτέρων γνωρίζαμε πως θα συναντούσαμε στη σύνδεση σε USB 2.0 η εν λόγω θήκη είναι μια μάλλον ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους χρησιμοποιούν παρόμοιους δίσκους (όπως για παράδειγμα ο γράφων) σε USB 2.0 θήκες, καθώς οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σχεδόν διπλασιάζονται.
Eκεί που ομολογουμένως θα περιμέναμε κάτι καλύτερο ως προς τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής ηταν όταν συνδέσαμε τον SSD που προαναφέραμε, ο οποίος συνδεδεμένος στον controller της μητρικής φλέρταρε αρκετές φορές με τα 500MB/s όμως πάνω στην TS10 η μέγιστη ταχύτητά του περιορίστηκε λίγο κάτω από τα 180MB/s.
Η επίδοση αυτή σαφώς δεν είναι απογοητευτική, όμως αφήνει ένα ξεκάθαρο περιθώριο σημαντικών βελτιώσεων στην εταιρεία, αν και πιστεύουμε πως δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν έναν SSD ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (τουλάχιστον για την ωρα).
Σε ό,τι αφορά την καθημερινή της χρήση η TS10 μας άφησε πραγματικά άριστες εντυπώσεις καθώς πέρα από το χαμηλό βάρος ο γράφων εκτίμησε την ιδιαίτερα απλή και ταυτόχρονα ποιοτική κατασκευή της καθώς και το γεγονός πως το λογότυπο της εταιρείας ειναι τυπωμένο διακριτικά στην πάνω αριστερή γωνια σε αντίθεση με διάφορες άλλες υλοποιήσεις που το λογότυπο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της θήκης.
To μόνο που μας προβλημάτισε ελαφρώς ήταν το μάλλον κοντό καλώδιο που συνοδεύει τη θήκη καθώς αν δεν έχετε κάποιο USB hub πάνω στο γραφείο σας και χρειαστεί να συνδέσετε τη θήκη απευθείας πάνω στον υπολογιστή τότε ισως θα χρειαστεί να κάνετε κάποια πατέντα ώστε ο σκληρός δίσκος να είναι σε οριζόντια θέση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ζημιάς (σε SSD βέβαια δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα).
Εάν πάλι χρησιμοποιείτε κάποιο φορητό υπολογιστή τότε μάλλον το συγκεκριμένο θέμα δεν θα σας απασχολήσει.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο, η γενική εικόνα που αφήνει η συγκεκριμένη θήκη είναι πως πρόκειται για ένα τίμιο προϊόν με αρκετά καλό (έωςεξαιρετικο) λόγο απόδοσης/τιμή που όμως έχει αρκετά περιθώρια για να γίνει και ακόμη καλύτερο.
Πάμε λοιπόν κλείνοντας να δούμε συνοπτικά τι μας άρεσε και τι όχι από τη Silverstone TS10
Μας άρεσε:
-Ο απλός και λιτός σχεδιασμός της
-Το μικρό βάρος
-Οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δίσκους
-Η τιμή της
Δεν μας άρεσε:
-Το κοντό καλώδιο
Ούτε κρύο, ούτε ζέστη:
-Οι γενικότερες επιδόσεις που θα μπορούσαν είναι καλύτερες
-Η υποστήριξη αποκλειστικά drives με πάχος 7mm.
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος