Mε την ύπαρξη περισσοτέρων του ενός υπολογιστών σε κάθε σπίτι τα τελευταία χρόνια, έχει πια αρχίσει να διαφαίνεται για τους περισσότερους από εμάς η ανάγκη για προσπέλαση των πάσης φύσεως αρχείων μας από ένα κεντρικό σημείο του οικιακού μας δικτύου. Με αυτό τον τρόπο αρκετοί χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο τα NAS ξεκίνησαν εδώ και μερικά χρόνια (και εξακολουθούν) να κερδίζουν έδαφος, καθώς πέρα από την ευελιξία που παρέχουν στους χρήστες, πολλά από αυτά διαθέτουν πλέον και πληθώρα άλλων δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα FTP server, δυνατότητα μεταφόρτωσης torrents και άλλα πολλά.
Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα δούμε τον πρώτο καρπό της συνεργασίας μας με τη Shuttle, το KS10 NAS, μια δικτυακή συσκευή η οποία φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις μας προσφέροντας αθόρυβη λειτουργία (δεν διαθέτει ανεμιστήρα), χαμηλή κατανάλωση, WiFi αλλά και διάφορες άλλες λειτουργίες.
Το αν τα καταφέρνει θα το εξετάσουμε λίγο παρακάτω, αφού πρώτα δούμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και μερικές φωτογραφίες του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά - Φωτογραφίες
Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε μια συνοπτική καταγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του NAS της σημερινής μας παρουσίασης. Όπως βλέπουμε υποστηρίζει ένα μόνο δίσκο 3.5 ιντσών και η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής που μπορεί να προσφέρει φτάνει στα 80/60 MB/s αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, διαθέτει θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης SD, δύο θύρες USB (μία εκ των οποίων είναι για άμεσο backup σε εξωτερικό μέσο), WiFi, gigabit Ethernet, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης σε αυτό έως και 256 χρηστών.
Παράλληλα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν υπάρχει ανεμιστήρας, κάτι που συνεισφέρει στην κατά το όσο δυνατό ποιο αθόρυβη λειτουργία, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως μας έκανε εντύπωση (αρνητική) και το γεγονός οτι δεν υποστηρίζει το πρωτόκολλο USB 3.0.
Aκόμη, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το εν λόγω NAS είναι εξοπλισμένο με 256ΜΒ DDR3 μνήμης, ποσότητα αρκετά μικρή αλλά αρκετή για να δουλεύει χωρίς πρόβλημα το Linux-based firmware της Shuttle.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις του, το KS10 είναι αρκετά compact και ο κάτοχός του δε θα δυσκολευτεί να βρει την θέση που θα το τοποθετήσει στο γραφείο του ή οπουδήποτε αλλού.
To KS10 έρχεται σε μια λευκή συσκευασία συσκευασία από σκληρό χαρτόνι, η οποία σε συνδιασμό με το παχύ και σκληρό αφρολέξ που υπάρχει μέσα της προστατεύει εξαιρετικά το NAS.
Μέσα στη συσκευασία θα βρείτε επίσης ένα καλώδιο ρεύματος, μαζί με το απαραίτητο εξωτερικό τροφοδοτικό, ένα καλώδιο δικτύου αλλά και ένα CD που περιέχει το λογισμικό OMNINAS Finder, τον οδηγός γρήγορης εκκίνησης και το εγχειρίδιο χρήσης.
Παραπάνω βλέπετε το KS10 αμέσως μόλις το βγάλαμε από τη συσκευασία του
Οι θύρες και τα ενδεικτικά LED που υπάρχουν στην εμπρός και πίσω όψη του NAS
Kαι από μια άλλη οπτική γωνία
Τέλος, βλέπουμε μια φωτογραφία με το NAS ανοιχτό, έτοιμο να υποδεχθεί κάποιο σκληρό δίσκο και να ξεκινήσει να λειτουργεί.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως καταρχάς ανοίγει με μια μόλις κίνηση, και στη συνέχεια πως για την τοποθέτηση του δίσκου δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από το να τον σύρουμε προσεκτικά μέσα στο bay ώστε να κουμπώσει με ασφάλεια στις επαφές που έχει τοποθετήσει η εταιρεία.
Εγκατάσταση και ρυθμίσεις
Αφού τοποθετήσουμε το δίσκο και κλείσουμε ξανά το καπάκι του NAS μπορούμε πια να το βάλουμε στην πρίζα και να το συνδέσουμε με το switch ή το ρούτερ μας ώστε να ξεκινήσουμε το αρχικό setup.
Για την πραγματοποίηση των πρώτων αυτών ρυθμίσεων αρκεί να εισάγουμε στον υπολογιστή μας το συνοδευτικό CD και στη συνέχεια αυτό, μέσα από ένα πολύ απλό και εύχρηστο web interface, θα μας καθοδηγήσει καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Στις εικόνες που ακολουθούν παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βήματα που ακολουθήσαμε για τη ρύθμιση, πριν την πρώτη χρήση, του KS10
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης είμαστε σε θέση να τρέξουμε την εφαρμογή OMNINAS Finder. Μέσα από αυτή δίνεται μια σειρά επιλογών, ενώ παράλληλα από εδώ μπορούμε πολύ εύκολα να ανοίξουμε στον browser μας την κεντρική σελίδα του NAS, μέσα από την οποία θα αποκτήσουμε πλήρη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του.
Στο web interface, το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι ιδιαίτερα απλό και εύχρηστο, δίνονται αρκετές επιλογές οι οποίες μπορούν να καλύψουν πληθώρα αναγκών.
Στα screenshots, μπορείτε να δείτε την καρτέλα των γενικών ρυθμίσεων του NAS καθώς και την καρτέλα "Share" μεσα από την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε κοινόχρηστους φακέλους, και την πρόσβαση του εκάστοτε χρήστη.
Στη συνέχεια θα δούμε τις επιλογές δίνονται σχετικά με τις θύρες USB, αλλά και γενικότερα για κάποιο πιθανό backup.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στα τεχνικά χαρακτηριστικά του KS10, το NAS διαθέτει δύο θύρες USB. Στην πίσω μπορούμε να συνδέσουμε είτε κάποιον εκτυπωτή είτε κάποια επιπλέον συσκευή αποθήκευσης ενώ η μπροστινή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για backup δεδομένων. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θύρα ανάγνωσης μνημών.
Παράλληλα λίγο παρακάτω υπάρχει και μια ακόμη καρτέλα, με την ονομασία "Backup", μέσα από την οποία μπορούμε είτε να κρατήσουμε αντίγραφο των περιεχομένων του NAS σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο, είτε αντίστροφα να πάρουμε backup από κάποιο άλλο NAS και να το αποθηκεύσουμε στο KS10.
Πολύ σημαντικό, όπως θα παρατηρήσετε είναι το γεγονός οτι δίνεται και η δυνατότητα προγραμματισμού αυτών των λειτουργιών.
Οι καρτέλες USB & Backup.
Ένα ακόμη χρήσιμο και βολικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα λήψης αρχείων torrents, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μέσα από το tab που εικονίζεται παραπάνω.
Κλείνουμε την καρτέλα ρύθμισης του ενσωματωμένου DLNA server αλλά και του Share Box που είναι στην ουσία μια υπηρεσία της Shuttle η οποία αφού δώσει μια μοναδική διεύθυνση στο NAS επιτρέπει την προσπέλαση των αρχείων του μέσω του διαδικτύου.
Μεθοδολογία και αποτελέσματα μετρήσεων
Πάμε λοιπόν να δούμε τι πετυχαίνει στην πράξη το KS10.
Περνώντας στο στάδιο των δοκιμών χρησιμοποιήσαμε για αρχή μια γνωστή εφαρμογή της Intel, με την ονομασία NAS Performance Toolkit Excerciser.
H εκτέλεση των δοκιμών έγινε σε ένα σύστημα αποτελούμενο από το εξής hardware:
Πραγματοποιήσαμε δύο μετρήσεις, μια με τον υπολογιστή συνδεδεμένο με το KS10 μέσω gigabit Ethernet και μια με PC & NAS συνδεδεμένα μέσω WiFi.
Τα αποτελέσματά των μετρήσεων μπορείτε να τα δείτε στις δύο εικόνες που ακολουθούν παρακάτω.
Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε ορισμένα τεστ με σενάρια καθημερινής χρήσης χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Teracopy. Η δοκιμή αυτή περιελάμβανε μεταφορές διαφόρων αρχείων (ή φακέλων με αρχεία), από και προς το NAS, με στόχο τη μέτρηση των εκάστοτε ταχυτήτων.
Συγκεντρωτικά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των εν λόγω μετρήσεων στον πίνακα που ακολουθεί:
Tα αποτελέσματα, τουλάχιστον όσον αφορά το τέστ μέσω gigabit Ethernet, θα μπορούσαμε να πούμε πώς σε κάθε περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και μάλιστα ακομη και σε απλές μεταφορές αρχείων (μεγάλου όγκου), η ταχύτητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα καθ'ολη τη διάρκεια τους. Πρακτικά πλησιάσαμε αρκετά κοντά στο όριο της ονομαστικής ταχύτητας του NAS και αυτό ειναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός.
Η ταχύτητες μέσω WiFi μπορεί να κινήθηκαν αρκετά χαμηλά, ωστόσο ο σκοπός της ασύρματης σύνδεσης δεν είναι το streaming Full HD αρχείων βίντεο. Η εταιρεία όπως διευκρινίζει και στην ιστοσελίδα της, έχει κάνει αυτή την προσθήκη, με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα προσπέλασης των δεδομένων του NAS και από φορητές συσκευές ή smartphones και tablets. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και μέσω του τοπικού δικτύου (εφόσον πρόκειται για smartphones) μέσω κάποιου file explorer όπως για παράδειγμα ο ES.
Επίσης, εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η λειτουργία του ως hotspot μοιράζοντας την εκάστοτε ευρυζωνική σύνδεση (εάν βέβαια είναι συνδεδεμένο άμεσα ή έμμεσα με το internet).
Συμπεράσματα-Επίλογος
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση από το Ιnsomnia.gr φτάνει στο τέλος της και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε έπειτα από αρκετό καιρό καθημερινής συμβίωσης με το Shuttle KS10 NAS, είναι σαφώς θετικές.
Αν και η ποιότητα κατασκευής του δίνει μια κάπως χλιαρή εντύπωση, καθώς το εν λόγω NAS είναι κατασκευασμένο εξ'ολοκλήρου από πλαστικό, εν τούτοις η πληθώρα λειτουργιών και δυνατοτήτων που έχει ενσωματώσει η εταιρεία αντισταθμίζει πλήρως και με σχετική ευκολία τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να δημιουργηθούν.
Ένα από τα σημεία που συγκαταλέγεται σαφώς στα θετικά του συγκεκριμένου NAS είναι το γεγονός πως δε χρησιμοποιεί κάποιον ανεμιστήρα, κάτι που το καθιστά σχεδόν αθόρυβο καθώς ο μόνος ήχος που παράγεται είναι αυτός από το σκληρό δίσκο. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στην επιλογή του τελευταίου, καθώς με δεδομένο ότι προορίζεται για συνεχή λειτουργία τυχόν προβλήματα με τη θερμοκρασία του ενδέχεται να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του ή ενδεχομένως να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.
Παράλληλα, πέρα από το ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το KS10 ως FTP server, Printer server, iTunes server, DLNA server, κατεβαστήρι για torrents κ.α, έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε με γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από και προς το NAS καθώς και να κρατήσουμε εύκολα και γρήγορα αντίγραφα ασφαλείας, τόσο από το KS10 όσο και από άλλες συσκευές.
Θα πρέπει επίσης εδώ να σημειώσουμε, πως θα μας φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμη η παρουσία μιας τουλάχιστον θύρας USB 3.0 (δεδομένης και της τιμής του), καθώς ειδικά σε περιπτώσεις backup μεγάλου όγκου αρχείων ο απαιτούμενος χρόνος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά.
Τέλος, αξίζει να συμπεριλάβουμε στα σημεία που μας έκαναν θετική εντύπωση και το συνοδευτικό λογισμικό του KS10. Τόσο η διαδικασία της εγκατάστασης για πρώτη φορά στο σύστημα, όσο και των περαιτέρω ρυθμίσεων του KS10 είναι εξαιρετικά απλή και ιδιαίτερα βολική ακόμη και για κάποιον που ενδεχομένως να μην έχει μεγάλη εξοικείωση. Για τον γράφοντα το παρόν review ήταν η πρώτη επαφή με ένα Shuttle NAS και οφείλω να ομολογήσω πως το το γενικότερο στήσιμο του web interface της συσκευής ήταν τόσο απλό όσο ακριβώς χρειαζόταν, ώστε ευθύς αμέσως να πάρω μια πολύ καλή εικόνα του τρόπου λειτουργίας και παραμετροποίησής του, χωρίς να αντιμετωπίσω κανένα απολύτως πρόβλημα.
Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η προτεινόμενη από την εταιρεία τιμή για το KS10 στην ελληνική αγορά, έχει οριστεί στα 99.63 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ωστόσο δεν καταφέραμε μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτή παράγραφος να το εντοπίσουμε σε κάποιο online κατάστημα.
Σταχυολογώντας λοιπόν από όλα τα παραπάνω, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, του Shuttle KS10 NAS.
Πλεονεκτήματα:
- Παθητική ψύξη / αθόρυβη λειτουργία
- Πολύ καλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων
- Wifi και δυνατότητα λειτουργίας ως Hotspot
- Πληθώρα δυνατοτήτων και λειτουργιών
- Δυνατότητα προγραμματισμού του backup
- Απλό και εύχρηστο web interface
Mειονεκτήματα:
- Κατασκευή από πλαστικό (θα περιμέναμε κάτι καλύτερο σε αυτή την τιμή)
- Τσιμπημένη τιμή
- Απουσία θύρας USB 3.0
Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία του Shuttle KS10 NAS, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: crmaris