Όπως έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει μέσα από τις προσωπικές ανάγκες αλλά ενδεχομένως και την καθημερινότητά μας ένα USB stick είναι μάλλον ένα απαραίτητο πλέον εργαλείο για τους περισσότερους από εμάς, τόσο μάλιστα που πολλοί δεν παραλείπουν να έχουv ακόμη και στα κλειδιά τους ένα για παν ενδεχόμενο.
Λογικό είναι να υπάρχουν ουκ ολίγες προτάσεις από πολλές εταιρείες που συνδυάζουν μια πληθώρα χαρακτηριστικών αλλά και τιμών, με στόχο φυσικά την κάλυψη είτε απλών ειτε ακόμη και των πιο απαιτητικών αναγκών.
Στην σημερινή μας παρουσίαση θα περάσει από τον πάγκο του Insomnia.gr ένα stick της Patriot, το Rage XT 32GB, το οποίο εκμεταλλεύεται το σχετικά νέο πρότυπο USB 3.0 και στοχεύει να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ανταγωνιστική τιμή, σε συνδυασμό φυσικά με την αξιοπιστία και την εγγύηση της εταιρείας που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο χώρο αυτό.
Η παρουσίασή μας ξεκινάει φυσικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή πρόϊόντος για να πάρουμε μια μικρή γεύση του τι μας περιμένει για τη συνεχεια.
Specs
H οικογένεια των USB 3.0 sticks RAGE XT, αποτελείται από μοντέλα χωρητικότητας 32, 64 κκαι 128GB.
Στη σημερινή μας παρουσίαση, θα δοκιμάσουμε το μοντέλο των 32GB το οποίο όπως και όλα τα υπόλοιπα, διαθέτει slide to connect σχεδιασμό και προσφέρει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής έως 180 και 50MB/s αντίστοιχα.
Mε διαστάσεις 1.1cm (D) x 5.3cm (W) x 2.18cm (H) και βάρος 20 γραμμάρια το εν λόγω drive διαθέτει ακόμη αρκετά προστατευμένη κατασκευή και είναι συμβατό πρακτικά με οποιοδήποτε σύγχρονο λειτουργικό σύστημα καθώς φυσικά και με το πρότυπο USB 3.0.
Η εταιρεία έχει επιλέξει να συνοδεύσει όλα τα μοντέλα της σειράς αυτής με 5 χρόνια εγγύηση ενώ σε ό,τι αφορά το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας, η τιμή του στην ελληνική αγορά την στιγμή που γράφεται αυτή η παράγραφος ξεκινά από τα 29.90 ευρώ.
Το Rage XT έρχεται σε μια μικρή και λιτή συσκευασία χωρίς παρελκόμενα. Στην μπροστινή της πλευρά δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πληροφορία πέρα από ορισμένες γενικές αναφορές και τα λογότυπα της εταιρείας, ενώ στην πίσω όψη γίνεται μια σύντομη παράθεση των τεχνικών του χαρακτηριστικών και φυσικά ξεκάθαρη αναφορά της 5ετούς εγγύησης.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ακόμη φωτογραφίες για να πάρουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα του υπό δοκιμήν προϊόντος.
Σύστημα και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη δοκιμή του USB stick της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε το παρακάτω σύστημα, στο οποίο πριν την έναρξη των δoκιμών είχαν εγκατασταθεί οι πιο πρόσφατοι οδηγοί για τις θύρες USB 3.0 της μητρικής.
Eπεξεργαστής: AMD Phenom II x6 1090T 3.2GHz
Mητρική: Gigabyte GA990FXA-UD5
Κάρτα γραφικών: AMD Radeon 5970
SSD 1: OCZ Vertex 4 120GB
SSD 2: OCZ Vertex 2 60GB
RAM: Corsair XMS 1333MHz 3GB
Για να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε έγκυρα αποτελέσματα αλλά και για να αποφύγουμε τυχόν σφάλματα εκτελέσαμε διάφορα benchmarks, από τρεις φορές το καθένα και βγάλαμε το μέσο όρο κάθε μέτρησης.
Επίσης εκτελέσαμε δύο σειρές μετρήσεων με το stick συνδεδεμένο σε θύρα USB 3.0, μια με τη συσκευή απολύτως άδεια και μια ακόμη έχοντας περάσει διάφορα αρχεία συνολικού όγκου 24GB ώστε να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές στην απόδοση ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην πραγματοποιήσουμε και ένα τεστ "καθημερινής χρήσης" στο οποίο θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα παρακάτω.
Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα ακόλουθα :
-Anvil's Storage Utilities
-Crystal Disk Mark
-AS SSD Benchμark
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις πρώτες μετρήσεις σε USB 3.0 όπου το USB stick μας ήταν άδειο.
Μετρήσεις-Μέρος 1ο
Μετρήσεις-Μέρος 2ο (24gb full)
Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες
Πέρα από τα διάφορα μετροπρογράμματα, μια δοκιμή δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα αν δεν πραγματοποιούσαμε και ορισμένες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, μεταφέροντας δηλαδή αρχεία από το PC στο USB stick και αντίστροφα.
Για αρχή λοιπόν έχοντας περάσει στον Vertex 4 120 GB (για να αποφύγουμε τυχόν bottleneck) ένα φάκελο με 13 υποφακέλους στους οποίους υπήρχαν 729 αρχεία φωτογραφιών συνολικού όγκου 10.2GB, χρησιμοποιήσαμε το TeraCopy για να τα μεταφέρουμε στο φλασάκι της δοκιμής.
Σε ό,τι αφορά τον SSD που χρησιμοποιήσαμε ένα γρήγορο benchmark μας έδειξε τα παρακάτω αποτελέσματα
Στην πρώτη αυτή δοκιμή, η μεταφορά των αρχέίων 6 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα με την ταχύτητα να έχει μια αρκετά μεγάλη διακύμανση από 20 έως και 38MB/S.
Πραγματοποιώντας την ίδια αντιγραφή αντίστροφα, δηλαδή από το φλασάκι στον SSD χρειάστηκε 1 λεπτό και 26 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωσή της με την ταχύτητα να κυμαίνεται από 122 έως και 137 MB/s.
Στη συνέχεια μεταφέραμε από τον SSD μας ένα αρχείο .RAR καθώς και ένα HD βίντεο MKV εκ των οποίων αμφότερα είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 6GB.
Στη δοκιμή αυτή τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα καθώς η ταχύτητα είχε πολύ μικρές διακυμάνσεις μενοντας σχεδόν καθ'ολη η διαρκεια της δοκιμής καρφωμένη στα 48ΜΒ/s.
Έπειτα μεταφέροντας ένα αρχείο RAR μεγέθους 6.08GB από το φλασάκι στον SSD χρειάστηκαν μόλις 47.5 δευτερόλεπτα καθώς η ταχύτητα παρέμεινε σταθερά στα 130-131 ΜΒ/s.
Το τελευταίο μέρος της δοκιμής αυτής περιελάμβανε την μεταφορά ενός ακόμη φακέλου από και προς το USB Stick με τη διαφορά ότι ο νέος φάκελος περιείχε 4.978 ΜΡ3s συνολικού όγκου 24.5GB.
H μεταφορά των αρχείων από τον SSD στο στικάκι ολοκληρώθηκε σε 11 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα με την μέση ταχύτητα να είναι στα 44MB/s ενώ η αντίστροφη διαδικασία ολοληρώθηκε σε 4 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα με την ταχύτητα να παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις κινούμενη περί τα 120MB/s αλλά και λίγο παραπάνω σε ορισμένες στιγμές.
Συμπεράσματα
Φτάνοντας στο τέλος μιας ακόμη παρουσίασης και έχοντας περάσει γύρω τις 15 ημέρες καθημερινής συμβίωσης και χρήσης του Patriot RAGE XT USB 32GB USB 3.0 ο γράφων αποκόμισε μια σαφώς θετική εικόνα χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει πως σε κάποια σημεία δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Το εν λόγω USB stick είναι ποιοτικά κατασκευασμένο και αυτό είναι κάτι που ο χρήστης αντιλαμβάνεται αμέσως μόλις το πιάσει στα χέρια του για πρώτη φορά.
Όπως είδαμε και παραπάνω, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων που πραγματοποίησαμε το Rage XT κατάφερε σε οριμένες περιπτώσεις στα benchmarks (σε sequential ανάγνωση και εγγραφή) να φτάσει στα όρια των ονομαστικών του προδιαγραφών ή ακόμη και να τα ξεπεράσει, κάτι που φυσικά μας εξέπληξε θετικά καθώς ο στόχος του δεν είναι σε καμία περίπτωση να "τερματίσει τα κοντέρ" όπως άλλες υλοποιήσεις τόσο της Patriot όσο και άλλων εταιρειών.
Επίσης ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός πως οι επιδόσεις του δεν έδειξαν να επηρεάζονται ακόμη και όταν υπήρχαν αποθηκευμένα άλλα αρχεία που κατελάμβαναν σχεδόν το 90% της χωρητικότητας του.
Ωστόσο είναι σαφές πως θα περιμέναμε κάτι περισσότερο στις δοκιμές που κάναμε σε πραγματικές συνθήκες καθώς εκεί οι επιδόσεις του απείχαν ελαφρώς από τις εργοστασιακές, με την μεγαλύτερη απόκλιση να παρατηρείται στη διαδικασία ανάγνωσης.
Σε όλα τα παραπάνω φυσικά θα πρέπει φυσικά να εισάγουμε και το συντελεστή της τιμής του, ο οποίος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Και η αλήθεια είναι πως πράγματι θα θέλαμε ίσως κάτι παραπάνω στις μετρήσεις random εγγραφής/ανάγνωσης αλλά με την τιμή των 29.90 ευρώ από την οποία το Rage XT ξεκινάει στην ελληνική αγορά είναι μια τουλάχιστον δελεαστική πρόταση η οποία θα κάνει με ικανοποιητικό τρόπο όλα όσα υπόσχεται και δεν θα σας απογοητεύσει, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ύπαρξη της εγγύησης πέντε (5) ετών που δίνει η εταιρεία.
Κλείνοντας λοιπόν ας δούμε συνοπτικά τι μας άρεσε και τι όχι από το προϊόν της δοκιμής:
Μας άρεσε:
-Η καλή ποιότητα κατασκευής
-Η διατήρηση των επιδόσεων ανεξάρτητα από τον όγκο των υφιστάμενων αρχείων
-H διατήρηση των ονομαστικών επιδόσεων στην πλειοψηφεία των περιπτώσεων ή ακόμη και η υπέρβασή τους
Δεν μας άρεσε
-Η κατά περίπτωση μείωση των ταχυτήτων (κυρίως ανάγνωσης) σε πραγματικές συνθήκες
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος