Πριν από μερικούς μήνες είχαμε δοκιμάσει τον Trion 100 με χωρητικότητα 480 GB και παρόλο που είχε ένα πολύ καλό λόγο τιμής/χωρητικότητας, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε. Αντιθέτως σημείωσε πολύ χαμηλές επιδόσεις και τα διάφορα "κολλήματα" που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας θύμισαν παλιότερες εποχές. Η OCZ πήρε αρκετά σοβαρά από ότι φαίνεται τις αξιολογήσεις χρηστών και τις κριτικές που αφορούσαν τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των Trion 100, για αυτό κυκλοφόρησε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τους Trion 150.
Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Οι Trion 100 και 150 εξοπλίζονται με TLC μνήμες οι οποίες είναι πιο φθηνές από τις αντίστοιχες MLC μιας και μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες χωρητικότητες. Από την άλλη η αντοχή των TLC μνημών στις εγγραφές είναι μειωμένη. Για να επιτύχουν καλές επιδόσεις οι Trion, χρησιμοποιούν μια μικρή μνήμη τύπου SLC η οποία γεμίζει με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Στους Trion 100 όποτε γέμιζε η συγκεκριμένη μνήμη ο ελεγκτής έπρεπε να κάνει αρκετές δουλειές ταυτόχρονα, να την αδειάσει και να τη γεμίσει με τα ανάλογα δεδομένα αφού πρώτα τα εντοπίσει στις αργές TLC μνήμες. Επίσης όταν οι εγγραφές ήταν αυξημένες υπήρχε ένας χρόνος καθυστέρησης μεταξύ της μετάβασης από τις SLC μνήμες στις MLC. Αυτό προκαλούσε και τα κολλήματα που εντοπίσαμε στις δοκιμές του Trion 100.
Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που βασάνιζαν τους Trion 100 (και τους χρήστες που τους αγόρασαν), η OCZ χρησιμοποίησε στους Trion 150 μια τεχνολογία την οποία ονομάζει direct-to-die. Με την εν λόγω τεχνολογία η μνήμη SLC δεν μπαίνει σε έναν ατέλειωτο κύκλο γεμίζω-αδειάζω σε εγγραφές μεγάλου όγκου αρχείων, αλλά αυτά περνάν κατευθείαν στη μνήμη NAND. Με αυτό τον τρόπο και πάντα σύμφωνα με την OCZ εξαφανίζονται τα παγώματα που προκαλούσε στο σύστημα η προηγούμενη γενιά Trion. Μέσω της ειδικής σουίτας δοκιμών που έχουμε αναπτύξει ειδικά για τις δοκιμές SSD θα διαπιστώσουμε αν τα λεγόμενα της εταιρίας ισχύουν.
Πέραν από το καινούριο λογισμικό με την direct-to-die εγγραφή ο Trion 150 φέρει και πιο σύγχρονες μνήμες TLC με 15nm λιθογραφία έναντι των 19nm των Trion 100. Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ίδια και ο ελεγκτής προέρχεται από την Toshiba και στις δυο περιπτώσεις, τη μητρική εταιρία της OCZ.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Trion παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Υπάρχουν τέσσερα συνολικά μοντέλα Trion 150 με χωρητικότητες από 120 GΒ ως και 960 GB. Οι ταχύτητες ανάγνωσης είναι ίδιες για όλα τα μέλη της σειράς, κάτι που δεν ισχύει και για τις ταχύτητες εγγραφής με τα δύο μικρότερα μοντέλα να είναι εμφανώς πιο αργά από τα υπόλοιπα. Ειδικά ο αριθμός των IOPs στις εγγραφές για τα 120 GB και 240 GB είναι σημαντικά μειωμένος οπότε αν θέλετε καλές επιδόσεις γενικότερα καλύτερα να επιλέξετερ ένα από τα δύο κορυφαία μοντέλα της σειράς.
Ο ελεγκτής είναι της Toshiba και στον 480 GB Trion 150 πλαισιώνεται από 512 MB μνήμη DDR3. Τα NAND πακέτα είναι αρκετά σε αριθμό και η κατασκευή τους γίνεται στα 15nm. Η αντοχή του δίσκου σύμφωνα με την OCZ φτάνει τα 120 TB εγγραφών, όσα ακριβώς υποστήριζε και ο προηγούμενος Trion 100 480 GB με τις πιο ανθεκτικές μνήμες (λόγω των 19nm). Τέλος, ο SSD έχει μόνο 7 χιλιοστά ύψος οπότε και είναι συμβατός με ultrabooks και η εγγύηση του φτάνει τα τρία χρόνια.
Η συσκευασία του Trion 150 είναι αρκετά μικρή και στο μπροστινό της μέρος υπάρχει μια φωτογραφία του SSD με τον κωδικό του μοντέλου να είναι αρκετά ευδιάκριτος. Σε γενικές γραμμές προσφέρει αρκετά καλή προστασία, δεδομένου κιόλας ότι οι SSDs δεν έχουν κινούμενα μέρη οπότε και δε χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης κατά τη μεταφορά τους, σε αντίθεση με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους (HDDs).
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας εκτός από τον κωδικό του μοντέλου και το σειριακό αριθμό, θα βρείτε επίσης και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Τα παρελκόμενα δεν περιέχουν τίποτε άλλο παρά μόνο δύο φυλλάδια, με το ένα να περιέχει οδηγίες εγκατάστασης ενώ το άλλο αναφέρεται στην εγγύηση. Σύμφωνα με την OCZ δεν πρέπει να επιστρέψετε το συγκεκριμένο προϊόν στο μαγαζί από όπου το αγοράσατε, σε περίπτωση προβλήματος, αλλά κατευθείαν στην ίδια. Αυτό σημαίνει γρηγορότερη εξυπηρέτηση αλλά και κάποιο κόστος μιας και θα πρέπει να αναλάβετε εσείς τα έξοδα αποστολής του SSD προς την Ολλανδία, όπου και βρίσκεται το κέντρο RMA της OCZ. Τουλάχιστον ο SSD ζυγίζει μερικά γραμμάρια οπότε και τα έξοδα αποστολής θα είναι πολύ λίγα, στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με το δίσκο.
Στην μπροστινή πλευρά του SSD βρίσκουμε μόνο τον κωδικό της σειράς. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εδώ που να αποκαλύπτει τη χωρητικότητα του δίσκου.
Το αυτοκόλλητο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του δίσκου περιέχει μερικές χρήσιμες πληροφορίες όπως την τάση τροφοδοσίας, τη χωρητικότητα του, τη χώρα κατασκευής (η οποία είναι η Κίνα φυσικά) καθώς και τον τύπο των μνημών που χρησιμοποιεί (TLC).
Στα ενδότερα του Trion 150
O Trion 150 δε χρησιμοποιεί βίδες αλλά το σασί του είναι κουμπωτό οπότε και είναι αρκετά πιο εύκολη η πρόσβαση στο εσωτερικό του. Θα χρειαστεί βέβαια να είστε αρκετά προσεχτικοί έτσι ώστε να μην τραυματίσετε το σασί του δίσκου.
Ο ελεγκτής της Toshiba έρχεται σε επαφή με το σασί του δίσκου μέσω ενός αρκετά μεγάλου θερμοαγωγού (thermal pad), οπότε και εξασφαλίζεται μέσω αυτού του τρόπου η σωστή του ψύξη. Στους Trion 100 ο ίδιος ελεγκτής λειτουργούσε σε αρκετά αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της έλλειψης του συγκεκριμένου pad.
Συνολικά 16 NAND πακέτα χρησιμοποιούνται με κωδικό μοντέλου TH58TEG8THLTA20. Οι συγκεκριμένες μνήμες κατασκευάζονται με τη μέθοδο λιθογραφίας των 15nm οπότε θεωρητικά είναι μικρότερης αντοχής από τις 19nm μνήμες που χρησιμοποιεί ο Trion 100. Χάρις όμως στο βελτιστοποιημένο λογισμικό του Trion 150, η διάρκεια ζωής παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα.
O Toshiba TC58NC1000GSB-00 ελεγκτής και η μνήμη DDR3 της Micron, με χωρητικότητα 512 MB, που τον συνοδεύει. Εδώ να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με άλλους, πιο ακριβούς, δίσκους ο συγκεκριμένος Trion καθώς και τα μοντέλα της προηγούμενης σειράς δε διαθέτουν κάποια προστασία απέναντι σε απότομες διακοπές της τροφοδοσίας, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων. Αρκετοί κατασκευαστές, ανάμεσα τους και η OCZ, χρησιμοποιούνται πυκνωτές στα κορυφαία μοντέλα SSD, οι οποίοι μέσω του φορτίου που αποθηκεύουν παρέχουν τον απαραίτητο χρόνο λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής της κύριας τάσης λειτουργίας, έτσι ώστε να μεταφερθούν τα δεδομένα από την προσωρινή μνήμη buffer στην κύρια. Οι συγκεκριμένοι πυκνωτές όμως κοστίζουν γιαυτό και οι Trion που στοχεύουν στην οικονομική κατηγορία δε διαθέτουν. Αν η ασφάλεια των δεδομένων σας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, προέχει τότε θα πρέπει να επενδύσετε και στον ανάλογο SSD (π.χ. OCZ Vector 180 που διαθέτει τους πυκνωτές που αναφέρουμε παραπάνω).
Στην άλλη πλευρά της πλακέτας υπάρχει χώρος για μια ακόμη μνήμη προσωρινής αποθήκευσης (buffer), η οποία κατά πάσα πιθανότητα αξιοποιείται από το μοντέλο με τα 980 GB χωρητικότητα.
Και ένα κοντινό στις μνήμες NAND.
SSD Guru Λογισμικό
Το λογισμικό SSD Guru που υποστηρίζει τον Trion 150, καθώς και άλλους πρόσφατους SSDs της OCZ, είναι ανάμεσα στα καλύτερα του είδους του προσφέροντας ένα όμορφο και εύκολο στη χρήση περιβάλλον διεπαφής, με πολλές δυνατότητες.
Η πρώτη καρτέλα "Overview" του SSD Guru προσφέρει μερικές γενικές πληροφορίες για την κατάσταση του δίσκου καθώς και για τον τύπο σύνδεσης του με το σύστημα. Επίσης, από εδώ μπορούμε να δούμε και την έκδοση του firmware, η οποία στην περίπτωση μας ήταν η πιο πρόσφατη.
Από την καρτέλα "Tuner" μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή "trim" στον ελεύθερο χώρο του SSD αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις του. Από τα Windows 7 πάντως και μετέπειτα αυτή η λειτουργία είναι ενσωματωμένη στο λειτουργικό σύστημα και ενεργεί αυτόματα. Υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης του over provisioning σε αυτή την καρτέλα, μέσω του οποίου μπορείτε να δεσμεύσετε κάποιο χώρο στον SSD ο οποίος θα βοηθήσει στην αύξηση των επιδόσεων και της διάρκειας ζωής του δίσκου. Όσο μεγαλύτερος ο χώρος over provisioning τόσο το καλύτερο για τις επιδόσεις και την αξιοπιστία, αλλά μειώνεται ο χώρος για την αποθήκευση δεδομένων.
Η δυνατότητα αναβάθμισης του λογισμικού παρέχεται φυσικά στο SSD Guru και είναι μια απλή διαδικασία. Μπορείτε επίσης να κάνετε secure erase το δίσκο για να τον επαναφέρετε στην εργοστασιακή του κατάσταση, αλλά αυτό συνήθως γίνεται μέσω της bootable έκδοσης του SSD Guru και όχι από το περιβάλλον των Windows κατευθείαν.
Σε αυτή την καρτέλα υπάρχουν οι επιλογές για την καταγραφή δεδομένων σχετικών με τις διεργασίες του προγράμματος, καθώς και οι επιλογή αυτόματης εκτέλεσης του SSD Guru κατά την εκκίνηση των Windows.
Στην τελευταία καρτέλα του προγράμματος είναι οι σύνδεσμοι για την υποστήριξη αλλά και για τα OCZ forums. Από εδώ μπορείτε να "σώσετε" επίσης και ένα support package το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για το σύστημα σας και τον OCZ δίσκο, το οποίο θα βοηθήσει τους τεχνικούς της εταιρίας στο να διαπιστώσουν ευκολότερα που υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση που χρειαστείτε τη βοήθεια τους.
Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία
Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την ευγενική παραχώρηση της μητρικής της δοκιμής
Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.
Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.
O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας
Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα τρέξουμε τα PCMark05/7/8/Vantage, CrystalDiskMark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.
Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ το δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.
Synthetic Benchmarks
Στα συνθετικά τεστ ο Trion 150 ξεπέρασε παντού τον προκάτοχο του, Trion 100 και στο HD Tune Pro σημείωσε μια εξαιρετικά υψηλή επίδοση. Εκτός πάντως από αυτό το μετροπρόγραμμα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πήγε ιδιαίτερα καλά απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό.
Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite
Στη σουίτα δοκιμών Pegasus η διαφορά με τον προηγούμενο Trion είναι χαώδης, ειδικά στην αποσυμπίεση αρχείων.
Η OCZ έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις της καινούριας σειράς είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και οι δοκιμές με πραγματικές εφαρμογές και κάτω από αληθοφανή σενάρια το απέδειξαν ξεκάθαρα αυτό.
Steady State Performance
Εδώ, παρόλο που ξεκινά καλύτερα από τον προκάτοχο του, Trion 100, μετά από 190 λεπτά περίπου τα IOPs πέφτουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα οπότε η βελτίωση είναι πολύ μικρή. Αυτό ήταν αναμενόμενο βέβαια μιας και οι δυο δίσκοι χρησιμοποιούν τον ίδιο ακριβός ελεγκτή, ο οποίος "ζορίζεται" αρκετά κάτω από αυτό το ακραίο σενάριο.
Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.
Ο Trion 100 σημειώνει λίγο υψηλότερο αριθμό IOPs στο τέλος του steady test, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις διαφορετικές μνήμες NAND που χρησιμοποιεί.
Συγκεντρωτικά Γραφήματα
Η διαφορά με τον Trion 100 είναι πάρα πολύ μεγάλη αλλά από την άλλη ο Trion 150 ακόμη και με την αυξημένη χωρητικότητα των 480 GB, δεν μπορεί να κοιτάξει κατάματα τους άλλους SSDs. Βέβαια η OCZ δεν τον πλασάρει ως ένα γρήγορο δίσκο, αλλά ως έναν της οικονομικής σειράς που δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση σε ενθουσιώδεις χρήστες.
Ο καλός λόγος τιμής ανά GB είναι το κύριο ατού του Trion 150.
Συμπεράσματα
Η διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ του Trion 150 και τους Trion 100 σε πραγματικές συνθήκες είναι χαώδης και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η OCZ άκουσε τα παράπονα των χρηστών αλλά και των reviewers και έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο υλικό οι οποίες μαζί με το κατάλληλο λογισμικό έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στον προηγούμενο Trion 100 σε αρκετές περιπτώσεις είχα παρατηρήσει κολλήματα και ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, αλλά αυτό δε συνέβη ούτε μια φορά στον Trion 150. Οφείλω να ομολογήσω ότι πριν ξεκινήσω τις δοκιμές δεν ήμουν και τόσο πεπεισμένος για τις βελτιώσεις που υποσχόταν η OCZ αλλά στο τέλος των δοκιμών και αφού όλα είχαν πάει καλά, συνειδητοποίησα ότι αυτή τη φορά κατάφεραν να προσφέρουν αυτό που θα έπρεπε να διαθέτει εξαρχής και ο Trion 100, καλές επιδόσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.
Σίγουρα ο Trion 150 δε βάζει φωτιά στα χρονόμετρα αλλά οι επιδόσεις του και γενικότερα η συμπεριφορά του συστήματος βρίσκονται σε άλλα επίπεδα σε σχέση με τον προκάτοχο του, ειδικά σε αποσυμπιέσεις αρχείων καθώς και σε μεταφορές μεγάλου όγκου δεδομένων. Η τεχνολογία direct-to-die δείχνει να δουλεύει πραγματικά καλά και εμποδίζει τα διάφορα κολλήματα του συστήματος όταν η μνήμη προσωρινής αποθήκευσης τύπου SLC γεμίσει με δεδομένα, κάτι που συμβαίνει τακτικά μιας και το μέγεθος της είναι μικρό ακόμη και στον Trion 150 με τα 480 GB χωρητικότητας.
Ένα άλλο σημαντικό προσόν του συγκεκριμένου προϊόντος έχει να κάνει με την καλή υποστήριξη της OCZ. Προσφάτως έτυχε να κάνω RMA ένα αρκετά δουλεμένο Vertex 450 και η όλη διαδικασία ήταν άμεση και οι άνθρωποι της OCZ δε μου ζήτησαν ούτε απόδειξη αγοράς, ούτε κάποιο άλλο χαρτί το οποίο πιθανώς να έχω χάσει πλέον, παρά μόνο το σειριακό αριθμό. Απλά συσκεύασα το δίσκο, τον έβαλα σε ένα φάκελο και τον έστειλα με το ταχυδρομείο, με δικά μου έξοδα, σε μια διεύθυνση που μου είπαν στην Ολλανδία. Με το που τον παρέλαβαν μου έστειλα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για να με ενημερώσουν και όταν αποστάλθηκε ο δίσκος αντικατάστασης με ενημέρωσαν ξανά. Μακάρι όλες οι υπόλοιπες εταιρίες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να σταματήσουν να ζητάνε απόδειξη αγοράς. Για να έχεις ένα προϊόν στα χέρι σου προφανώς και το έχεις αγοράσει οπότε το να σου ζητάν την απόδειξη αγοράς για τη διαδικασία RMA μπορώ να το εκλάβω μόνο ως μέτρο αποτροπής και πρόσθετης ταλαιπωρίας. Μέσω του σειριακού αριθμού η κάθε εταιρία μπορεί κάλλιστα να ελέγξει πότε κατασκευάστηκε το εκάστοτε προϊόν και αν βρίσκεται εντός εγγύησης.
Αν χρειάζεστε ένα μεγάλο δίσκο SSD και δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις ο Trion 150 αποτελεί μια καλή επιλογή. Βέβαια υπάρχουν πολλές προτάσεις σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι κύριοι ανταγωνιστές της OCZ (βλέπε Samsung) έχουν ξεχάσει για τα καλά τον ελληνικό χώρο και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να στείλουν δείγματα για αξιολόγηση. Μακάρι να ανατραπεί το κλίμα αυτό στο άμεσο μέλλον (κάτι που δεν το βλέπω), έτσι ώστε να έχω τη δυνατότητα να δοκιμάζω περισσότερους SSDs για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από τη συμπεριφορά τους κάτω από πραγματικές συνθήκες και όχι σε απλά μετροπρογράμματα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε αξιολογήσεις.
Ο Trion 150 με 480 GB χωρητικότητα της OCZ κοστίζει 169€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Τιμή
- Αρκετά καλές επιδόσεις
- Υποστήριξη DevSleep
- Πλήρες λογισμικό υποστήριξης (SSD Guru)
- 7 χιλιοστά ύψος (συμβατός με ultrabooks)
- 3 χρόνια εγγύηση
Μειονεκτήματα
- Δεν παρέχει προστασία δεδομένων σε περιπτώσεις απώλειας της τροφοδοσίας
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης