Κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2015, στην οποία είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε, η Kingston μεταξύ άλλων παρουσίασε μια καινούρια σειρά SSD με το όνομα Savage. Η τελευταία αποτελείται από τέσσερα μέλη με χωρητικότητες 120, 240, 480 και 960 GB. Στη σημερινή δοκιμή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το μοντέλο με τα 240 GB, το οποίο και πιστεύουμε ότι ενδιαφέρει τους περισσότερους χρήστες μιας και συνδυάζει αρκετή χωρητικότητα σε μια λογική τιμή.
Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Η σειρά Savage χρησιμοποιεί τον τετραπύρηνο ελεγκτή Phison S10, ο οποίος αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των διαδεδομένων SandForce ελεγκτών, σε συνδυασμό με 19 nm NAND modules τα οποία κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από την Toshiba. Παρόλο που η Kingston έχει τη δυνατότητα κατασκευής RAM chips, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει προϊόντα της Toshiba για να επιτύχει μικρότερο κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με την Kingston, η σειρά Savage προσφέρει πολύ υψηλές επιδόσεις και η χρήση του ελεγκτή της Phison προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε περιπτώσεις που τα δεδομένα δεν μπορούν να συμπιεστούν (incompressible data), ένα σημείο όπου πάσχουν οι λύσεις με τους SandForce SF2281 ελεγκτές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην HyperX 3K σειρά της Kingston.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του HyperX Savage 240 GB παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο ελεγκτής της Phison με τα οχτώ κανάλια επικοινωνίας του με τα NAND chips, είναι η καρδιά του συγκεκριμένου SSD. Στον τομέα της αντοχής στις εγγραφές ο δίσκος τα πάει πάρα πολύ καλά και η Kingston κάνει λόγο για μέχρι και 306 TB όγκου συνολικών εγγραφών δεδομένων. Όσον αφορά τις επιδόσεις, αυτές πλησιάζουν τα όρια του διαύλου SATA 3 στα χαρτιά, αλλά κατά τη διάρκεια των μετρήσεων μας με πραγματικές εφαρμογές, θα διαπιστώσουμε το κατά πόσο τα νούμερα που δίνει ο κατασκευαστής ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τέλος, η εγγύηση είναι αρκετά μικρή για ένα SSD δίσκο που κοστίζει αρκετά πάνω από το όριο των 100 ευρώ. Κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον πέντε χρόνια εγγύηση, ειδικά αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα της Kingston έχει αυξημένη αντοχή στις εγγραφές.
Το κουτί του Savage είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα άλλων SSDs.
Στο εσωτερικό της συσκευασίας ο δίσκος προστατεύεται πλήρως μιας και περιβάλλεται από ειδικό, σπογγώδες υλικό.
Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν ένα bracket για τοποθέτηση σε φατνίο 3.5" μαζί με τις απαραίτητες βίδες, ένα 7mm - 9.5mm adaptor και κωδικό ενεργοποίησης για το πολύ αξιόλογο πρόγραμμα κλωνοποίησης της Acronis (True Image HD).
Ο HyperX Savage διαθέτει μια πολύ όμορφη εμφάνιση με το κόκκινο χρώμα να ταιριάζει πολύ καλά με τη συνολική εικόνα.
Στα ενδότερα του HyperX Savage & IR Images
O SSD διαθέτει 16 NAND μνήμες οι οποίες προέρχονται από την Toshiba, αν και αναγράφουν Kingston πάνω τους.
Τα NAND packages φέρουν τον κωδικό FD16B08UCT1-AF όπως μπορείτε να δείτε και από την πρώτη από τις παραπάνω φωτογραφίες. Η δεύτερη δείχνει δύο ολοκληρωμένα του κυκλώματος τροφοδοσίας του SSD.
Ο ελεγκτής της Phison με κωδικό PS3110-S10-X σε πιο κοντινή λήψη. Υποστηρίζεται από μνήμη 256 MB DDR3-1600 MHz της Nanya (NT5CC128M16FP-DI).
Για όσους νομίζουν ότι οι SSDs δε ζεσταίνονται, οι παραπάνω IR φωτογραφίες έρχονται να καταρρίψουν αυτό το μύθο. Βέβαια οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν τους SSDs, στο βαθμό που επηρεάζουν τους μηχανικούς δίσκους τουλάχιστον. Για αυτό άλλωστε και οι SSDs μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, στις οποίες οι μηχανικοί δίσκοι γρήγορα είναι πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα. Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται καθαρά ο ελεγκτής, ο οποίος αυξάνει τη θερμοκρασία στη συγκεκριμένη περιοχή του σασί του δίσκου μιας και έρχεται σε άμεση επαφή με αυτό, για να αποβάλει τη θερμότητα του.
Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία
Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs τωνς δοκιμών μας και έναν αρκετά δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.
Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.
Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.
O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας
Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα τρέξουμε τα PCMark05/7/8/Vantage, CrystalDiskMark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.
Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ το δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.
Synthetic Benchmarks
Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite
Steady State Performance
Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.
Στη συγκεκριμένη δοκιμή η απόδοση του SSD ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.
Συγκεντρωτικά Γραφήματα
Οι επιδόσεις του HyperX Savage με τα 240 GB χωρητικότητα δεν είναι και ότι το καλύτερο. Για την ακρίβεια ο δίσκος απέσπασε την τελευταία θέση στο σχετικό γράφημα και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Kingston για κορυφαίες ταχύτητες. Προφανώς η συνταγή Phison ελεγκτής και Toshiba NAND δεν έδεσε πολύ καλά και το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση φαίνεται να είναι η μεγάλη αντοχή στις εγγραφές, την οποία όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στην παρούσα δοκιμή.
Η τιμή του Savage με συνδυασμό με τις επιδόσεις του δεν επέτρεψαν για κάτι καλύτερο και σε αυτό το γράφημα. Με μια τιμή πιο κοντά στα 100 ευρώ τα πράγματα θα ήταν σίγουρα καλύτερα, αλλά με την παρούσα τιμή ο ανταγωνισμός περνάει εύκολα μπροστά.
Συμπεράσματα
Η Kingston υποσχέθηκε κορυφαίες επιδόσεις στη σειρά Savage, κάτι που μετά τις δοκιμές διαπίστωσα όμως ότι δεν ευσταθούσε. Προφανώς ο ελεγκτής της Phison φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για τις χαμηλές επιδόσεις και επιπρόσθετα οι μνήμες NAND της Toshiba δε βοήθησαν την κατάσταση. Ίσως με κάποιο μελλοντικό firmware update να βελτιωθούν κάπως τα πράγματα αλλά όπως και να έχει περίμενα πολλά περισσότερα και στο τέλος έμεινα απογοητευμένος, δεδομένης και της όχι και τόσο χαμηλής τιμής του συγκεκριμένου SSD.
Το να προσπαθήσει κάποια εταιρία να ξεφύγει από την πεπατημένη των Sandforce ελεγκτών είναι σίγουρα κάτι καλό για τον ανταγωνισμό, αλλά θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον ισάξιες επιδόσεις, αν θέλει τουλάχιστον το προϊόν της να έχει κάποιες ελπίδες για μια καλή πορεία στην αγορά. Θα προτιμούσα να προσέφεραν μια μικρότερη προίκα στο εν λόγω προϊόν, έτσι ώστε να ήταν σε θέση να το προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή. Μπορεί οι χαμηλότερες επιδόσεις έναντι του ανταγωνισμού να μη γίνουν εύκολα αντιληπτές από το μέσο χρήστη, τουλάχιστον σε πραγματικές εφαρμογές που είναι και αυτές που μετράνε, αλλά από τη στιγμή που στα ίδια λεφτά μπορεί κάποιος να αγοράσει έναν SSD με παρόμοια χωρητικότητα και καλύτερες επιδόσεις τότε, δε βλέπω κάποιο λόγο να προτιμήσει κάποιος τον Savage, εκτός και αν του αρέσει βέβαια η εντυπωσιακή εμφάνιση του.
Ο HyperX Savage 240 GB της Kingston κοστίζει 118€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Αντοχή στις εγγραφές
- Εμφάνιση (αν σας ενδιαφέρει αυτό σε έναν SSD)
- 7" ύψος (συμβατός με ultrabooks)
- Αρκετά παρελκόμενα (bracket για 3.5" φατνίο και 7mm-9.5mm adaptor)
- Συνοδεύεται από λογισμικό Acronis
Μειονεκτήματα
- Επιδόσεις
- Σε αυτή την τιμή, αλλά και σε χαμηλότερες, υπάρχουν πιο γρήγοροι SSD δίσκοι
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο HyperX Savage 240 GB είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης