[page=Εισαγωγή]
Kingston DataTraveler HyperX 3.0 64GB
Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος "parsifal" Γιδαράκος - Επιμέλεια μετρήσεων: ThReSh
Εδώ και αρκετό καιρό, παρακολουθούμε τους κατασκευαστές μέσων αποθήκευσης δεδομένων να έχουν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για την κατασκευή ολοένα και πιο γρήγορων μονάδων. Ο ανταγωνισμός έχει γίνει πιο έντονος και από δύο πολύ σημαντικά δεδομένα:
- Τη σταδιακή μετάβαση από μηχανικά σε αμιγώς ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης (SSD δίσκοι τελευταία αλλά και USB disks εδώ και αρκετό καιρό) και
- Την υιοθέτηση πιο γρήγορων διαύλων μεταφοράς δεδομένων
Στην περίπτωση των USB flash disks, το τελευταίο δεδομένο είναι ίσως πιο σημαντικό, καθώς η μεγάλη αναβάθμιση στις ταχύτητες που έφερε η έκδοση 3.0 του διαύλου USB έναντι της προηγούμενης 2.0 επιτρέπει πλέον στους κατασκευαστές να «ξεδιπλώσουν» τα ταλέντα τους. Δηλαδή, να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει από την κατασκευή υπερ-γρήγορων SSD δίσκων και στον χώρο των USB flash disks, παρουσιάζοντας εξίσου γρήγορες τέτοιες συσκευές.
Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας Kingston στην κατηγορία των USB 3.0 flash disks υψηλών επιδόσεων. Παρακαλούμε υποδεχθείτε το DataTraveler HyperX 3.0!
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η σειρά DataTraveller HyperX 3.0 της Kingston αριθμεί 3 μοντέλα με όμοια εμφάνιση και τεχνικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές όμως χωρητικότητες. Το review μας αφορά το μοντέλο των 64GB. Ακολουθούν τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνει η Kingston για τη σειρά:
- Χωρητικότητες: 64, 128, 256GB
- Περίβλημα από συνδυασμό ανθεκτικού μετάλλου και ελαστικού υλικού
- USB 3.0 και προς τα πίσω συμβατότητα με USB 2.0 (με χαμηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων)
- Συμβατότητα με λειτουργικά συστήματα: Microsoft Windows 7, Windows Vista (SP1, SP2), Windows XP (SP3)
- Αρχιτεκτονική 8 καναλιών
- Υποστήριξη της τεχνολογίας ReadyBoost
- Ονομαστικές ταχύτητες σε USB 3.0: 225MB/sec ανάγνωση, 135MB/sec εγγραφή
- Ονομαστικές ταχύτητες σε USB 2.0: 30MB/sec ανάγνωση, 30MB/sec εγγραφή
- 5ετής εγγύηση καλής λειτουργίας με δωρεάν τεχνική υποστήριξη
Εντύπωση προκαλούν σίγουρα οι πολύ φιλόδοξες ονομαστικές ταχύτητες που δηλώνει η Kingston. Πρόκειται για τιμές που θα ντρόπιαζαν ακόμη και SSD δίσκους! Φυσικά θα δούμε στην πορεία αν και κατά πόσον θα επαληθευθούν στις μετρήσεις μας.
Μετά τη μικρή μας εισαγωγή, στην επόμενη σελίδα παρουσιάζουμε τη σύνθεση των συστημάτων δοκιμής καθώς και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε...
[page=Μεθοδολογία δοκιμής]
Η διεξαγωγή των μετρήσεων έγινε στο ακόλουθο σύστημα δοκιμής:
[table]
Test PC #01
Μητρική κάρτα|Asus P8Z68-V Pro
Επεξεργαστής|Intel Core i5-2500K
Μνήμη RAM|4x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9
Κάρτα γραφικών|Palit GTX570
Δίσκος|OCZ Vertex 3 120GB
Λειτουργικό σύστημα|Windows 7 Ultimate SP1
[/table]
Η συγκεκριμένη μητρική της Asus βασίζεται στο προηγούμενης γενιάς ολοκληρωμένο υποστήριξης Z68 της Intel, το οποίο ως γνωστόν δεν έδινε εγγενώς USB 3.0. Γι' αυτόν το λόγο η Asus εξόπλισε τη μητρική με έναν ελεγκτή USB 3.0 της ASMedia και ο οποίος οδήγησε τη USB 3.0 θύρα στην οποία δοκιμάστηκε το DataTraveler.
Επίσης, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με έναν πιο «γήινο» εκπρόσωπο της κατηγορίας USB 3.0 flash disks, πήραμε μετρήσεις από το Corsair Flash Voyager GT USB 3.0 16GB του γράφοντος (ονομαστικές ταχύτητες: 79MB/sec ανάγνωση, 21MB/sec εγγραφή), στο ακόλουθο σύστημα:
[table]
Test PC #02
Μητρική κάρτα|Gigabyte GA-990XA-UD3
Επεξεργαστής|AMD Athlon II X3 450
Μνήμη RAM|2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9
Κάρτα γραφικών|Sapphire Radeon HD 3850
Δίσκος|Western Digital WD6400AAKS-6 (640GB, 7200 RPM, SATA-II)
Λειτουργικό σύστημα|Windows 7 Professional 64bit SP1 με όλα τα Windows updates μέχρι την ημερομηνία της δοκιμής
[/table]
Όπως συνέβη με τη μητρική της Asus, έτσι κι εδώ: το Flash Voyager GT οδηγήθηκε από ελεγκτή USB 3.0 «τρίτου κατασκευαστή», συγκεκριμένα της Etron.
Τέλος, χρησιμοποιήσαμε τα ακόλουθα δημοφιλή μετροπρογράμματα αποθηκευτικών μέσων:
- HD Tune Pro 4.60
- CrystalDiskMark 3.0.1c x64
- ATTO Disk Benchmark 2.47
Οι μετρήσεις έγιναν σε 3 διαφορετικές καταστάσεις πλήρωσης της μονάδας με δεδομένα: 0% πλήρωση (δηλαδή άδειο), 50% πλήρωση και 80% πλήρωση. Όπως ίσως θα γνωρίζετε αρκετοί από εσάς, σε πολλές μονάδες αποθήκευσης που χρησιμοποιούν ολοκληρωμένα Flash Memory (όπως είναι οι δίσκοι SSD και τα USB flash disks) και αναλόγως της εκάστοτε αρχιτεκονικής κατασκευής και του firmware, το ποσοστό πλήρωσης με δεδομένα μπορεί να επηρεάσει από λίγο έως σημαντικά την ταχύτητα της μονάδας.
Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων ανά μετροπρόγραμμα.
[page=HD Tune Pro]
Στο HD Tune Pro 4.60, η μονάδα της Kingston συνδεόμενη σε USB 2.0 θύρα απέδωσε όπως παρακάτω:
USB 2.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 2.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 2.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
Συνδέοντας το DataTraveler σε θύρα USB 3.0 της Asus, το HD Tune Pro έδωσε:
USB 3.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
Πρώτο σχόλιο: δε μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως εδώ το DataTraveler απέδωσε πέραν κάθε προσδοκιών. Δεν είναι σχήμα λόγου! Κυριολεκτικά, τόσο σε USB 2.0 όσο και σε 3.0 βλέπουμε τιμές ταχύτητας ανάγνωσης μεγαλύτερες από τις ονομαστικές που δηλώνει η Kingston (για τις οποίες οι κατασκευαστές συνήθως μετρούν σε εργαστηριακές και πολύ ευνοϊκές συνθήκες). Παρατηρούμε επίσης δύο πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
- Η χρήση διαύλου USB 3.0 έναντι του 2.0 φαίνεται να μειώνει αρκετά και το latency, όπως μαρτυρά ο σταθερά καλύτερος χρόνος access time. Αυτό λειτουργεί προσθετικά στις πολύ αυξημένες μεταφοράς δεδομένων και σίγουρα θα έχει έξτρα θετική επίπτωση στην προσλαμβανόμενη ταχύτητα κατά την καθημερινή χρήση
- Η υποψία που εκφράστηκε στην προηγούμενη σελίδα για μείωση της ταχύτητας όσο αυξάνεται ο βαθμός πλήρωσης με δεδομένα φαίνεται προς στιγμήν να επιβεβαιώνεται δυστυχώς. Αλλά καλό θα είναι να περιμένουμε και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων προγραμμάτων benchmark, πριν το θεωρήσουμε ως δεδομένο
Στην επόμενη σελίδα: Mετρήσεις με το CrystalDiskMark...
[page=CrystalDiskMark]
USB 2.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 2.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 2.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
Το CrystalDiskMark κατέγραψε τιμές κοντά σε αυτές του HD Tune Pro, επιβεβαιώνοντας πως το DataTraveler είναι εξαιρετικά ταχύ τόσο σε ανάγνωση όσο και σε εγγραφή. Αποκάλυψε επίσης μία πολύ σημαντική πτώση επιδόσεων όταν η μεταφορά δεδομένων αντί με sequential τρόπο (π.χ. σε πολύ μεγάλου μεγέθους αρχεία) γίνεται σε μικρά blocks (π.χ. πολλά μικρά αρχεία). Ιδιαιτέρως δε κατά την εγγραφή, όπου παρατηρούμε μία «βουτιά» από τα 140 MB/sec σε περίπου 0,97 MB/sec, για blocks μεγέθους 512 KB. Πλην όμως είναι κάτι που θα έπρεπε να το περιμένουμε, καθώς είναι κοινός τόπος σε σχεδόν όλα τα επανεγγράψιμα αποθηκευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των μηχανικών σκληρών δίσκων.
Σχετικά με την επίπτωση του βαθμού πλήρωσης δεδομένων στην ταχύτητα: Το CrystalDiskMark δυστυχώς δε μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα, διότι από το 50% στο 80% παρατηρούμε αύξηση αντί για μείωση επιδόσεων που θα περιμέναμε. Ας περιμένουμε και αυτά που έχει να μας πει το ATTO!
Στην επόμενη σελίδα: Mετρήσεις με το ATTO Disk Benchmark...
[page=ATTO Disk Benchmark]
USB 2.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 2.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 2.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
Οι τιμές που κατέγραψε το ATTO έχουν αρκετά μεγάλες αποκλίσεις προς τα κάτω σε σχέση με αυτές των άλλων δύο benchmarks. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο μετροπρόγραμμα δουλεύει με "Direct I/O" (παρατηρήστε προσεκτικά τα screenshots), παρακάμπτοντας οποιουσδήποτε μηχανισμούς buffering και cache σε επίπεδο hardware αλλά και filesystem/Λ.Σ.. Επίσης, για μία ακόμη φορά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται η θεωρία της αρνητικής επίπτωσης του βαθμού πλήρωσης στις επιδόσεις. Τουλάχιστον όχι στον εκπρόσωπο της Kingston που δοκιμάζουμε.
[page=Δαυίδ εναντίον Γολιάθ]
Μιας και υπήρχε διαθέσιμο ένα low budget USB 3.0 flash disk της Corsair, είπαμε να πάρουμε μερικές μετρήσεις και από αυτό σε USB 3.0, για να το αντιπαραθέσουμε με το DataTraveler. Πόσο χαμηλότερες επιδόσεις μπορούμε να περιμένουμε από ένα πιο «νορμάλ» USB 3.0 flash disk; Ή αντίστροφα αν θέλετε, πόσο υψηλότερες επιδόσεις μπορούμε να επιτύχουμε πηγαίνοντας σε ένα high-end flash disk; Οι μετρήσεις που ακολουθούν δίνουν την απάντηση:
USB 3.0 - Πλήρωση 0% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 50% με δεδομένα
USB 3.0 - Πλήρωση 80% με δεδομένα
Ο «Δαυίδ» της Corsair λοιπόν, ενώ προσφέρει σημαντική βελτίωση επιδόσεων σε σχέση ακόμη και με τους πρωταθλητές των USB 2.0 flash disks του παρελθόντος, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να τα βάλει με τον «Γολιάθ» της Kingston. Αρκετά αναμενόμενο βέβαια, καθώς πρόκειται για μία μονάδα με υποπολλαπλάσια (περίπου 5 φορές μικρότερη) τιμή και υποπολλαπλάσια (4 φορές μικρότερη) χωρητικότητα.
Αφού τελειώσαμε με τις μετρήσεις, πάμε και στα τελικά μας συμπεράσματα...
[page=Συμπεράσματα]
«Επιδόσεις και χωρητικότητα κλάσης SSD, κρεμασμένα στο μπρελόκ με τα κλειδιά μας»: Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το flash disk της Kingston που δοκιμάσαμε. Εντάξει, ίσως να υπερβάλλουμε λιγάκι όσον αφορά τις επιδόσεις, καθώς μπαίνουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες στη μέση που επηρεάζουν τις προσλαμβανόμενες επιδόσεις, όπως είναι τα IOPS.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος αναζητά ένα high-end USB flash disk διότι μεταφέρει συχνά μεγάλου μεγέθους αρχεία και θέλει να μειώσει σημαντικά τον χρόνο των αντιγραφών, οφείλει να εξετάσει την περίπτωση του DataTraveler HyperX 3.0.
Ευχαριστίες
Κλείνοντας το παρόν άρθρο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους αντιπροσώπους της Kingston που μας διέθεσαν για δοκιμή το DataTraveller HyperX 3.0.
Προσωπικά, ο γράφων απευθύνει επίσης ευχαριστίες στο συνάδελφο @madsc που εξασφάλισε το δείγμα, καθώς και στον φίλο συμφορουμίτη @ThReSh που αφιέρωσε χρόνο, κόπο και το προσωπικό του μηχάνημα (Test PC #01) για την επιμέλεια των μετρήσεων.
Υπενθυμίζουμε πως το feedback από εσάς τους αναγνώστες είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθούμε και να σας παρουσιάσουμε στο μέλλον πλήρη και σωστά reviews.