[page=Εισαγωγή]Reviewed by: Γιώργος Βασιλικός | Edited: Παναγιώτης Γεωργιάδης
Όλοι μας θυμόμαστε πόσο επιτυχημένη ήταν η σειρά των Intel X25-Μ & Χ25-Ε, η οποία είχε φέρει επανάσταση στις επιδόσεις των Solid State Drives. Ήταν η σειρά που είχε πουλήσει περισσότερο από όλες τις άλλες, δημιουργώντας ταυτόχρονα στην αγορά όνομα αξιοπιστίας και υψηλών επιδόσεων. Η Ιntel φρόντισε μετά από αρκετό καιρό να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα τα οποία ανήκουν πλέον στην 510 Series. Το Insomnia παρόλο που βρισκόταν σε αποστολή κάλυψης του event της Cebit 11, κατάφερε σε συνεργασία με το Outofspecs και την Intel Hellas να δοκιμάσει έναν Intel SSD 510 250GB (SSDSC2MH250A2K5) και να σας παρουσιάσει πρώτο στην ελληνική κοινότητα τα αποτελέσματα των SATA 3 δοκιμών.
Η 510 Series περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 2 Solid State Disks χωρητικότητας 250GB και 120GB. Η σειρά βασίζεται στην 34nm MLC NAND τεχνολογία ακολουθώντας το νέο Sata 6Gb/s (SATA3) πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων και υπόσχεται ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι 500ΜΒ/s Sequential Read και 315MB/s Sequential Write για τον 250GB και 450MB/s και 210MB/s για τον 120GB αντίστοιχα.
H Intel αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ακριβότερη (σε σχέση με την επερχόμενη 25nm NAND) Intel 34nm NAND και τον Marvell 88SS9174-BKK2 Controller για την την σειρα 510. Το αν έπραξε σωστά η όχι θα το κρίνετε μόνοι σας όταν διαβάσετε την συνεχεία της παρουσίασης.
Intel SSD 510 Specs
- Χωρητικότητες 250GB και 120GB
- SATA 6Gb/s (SATA3)
- 250GB speeds - 500MB/s read, 315MB/s write
- 120GB speeds - 450MB/s read, 210MB/s write
- 34nm Intel NAND
- 2.5" Inch μεγεθος
- 9.5mm Παχος
- 1.2 million hours MTBF
- Power consumption - 380mW active, 100 mW idle
- 3-year warranty
- TRIM Support
- Συμβατό με Intel toolbox
[page=Η τεχνολογία ενός SSD]Παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας των πολυπύρηνων CPUs και της εξέλιξης των GPUs, μία νέα τεχνολογία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία αυτή την εποχή -- οι δίσκoι SSD. Μέρα με την μέρα βομβαρδίζουν ολοένα και περισσότερο την αγορά, ενώ δεν σταματούν ούτε λεπτό να εξελίσσονται – αργά μεν αλλά σταθερά.
Θυμάμαι πριν 4-5 χρόνια, είχα ένα φλασάκι 256MB με ταχύτητα εγγραφής 400KB/sec -- τρομερές επιδόσεις για εκείνη την εποχή. Μόλις οι κατασκευαστές κατόρθωσαν να φτιάξουν το πρώτο φλασάκι με μνήμη 1GB, τότε θα λέγαμε ότι πλέον τα πράγματα βρήκαν το δρόμο τους. Πριν το καταλάβουμε καν, η αγορά γέμισε από φλασάκια χωρητικότητας 1, 2, 4, 8,3 2 και 64GB, ενώ τα 256GB φαντάζουν αρκετά μακριά ακόμα. Για παράδειγμα, και ποιος δεν έχει φλασάκι σήμερα; Με τον καιρό έγινε μόδα και άνοιξε τα μάτια των διορατικών κατασκευαστών.
Ένας από τους λόγους που τους τράβηξε την προσοχή, έχει να κάνει με την flash-μνήμη και την σχέσης της με την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής. Με την υιοθέτηση του πολύκάναλου ελεγκτή μέσα στην μνήμη, οι επιδόσεις και οι ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής αυξήθηκαν κατακόρυφα και κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε ο SSD.
Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και η μετάβαση έγινε κάπως βιαστικά, ιδίως σε φορητές συσκευές όπως είναι τα laptops, καθώς στην πορεία ακολούθησαν οι servers και τα Desktop PC. Άσχετα από τα μηχανικά μέρη ενός παραδοσιακού σκληρού δίσκου (βλ. DC motor), οι SSD δεν έχουν καθόλου κινούμενα μέρη. Αποτελούνται εξολοκλήρου από μια πλακέτα, στην οποία βρίσκονται τα κυκλώματα μνήμης και στο κέντρο συνήθως βρίσκεται ο πολυκάναλος ελεγκτής. Στην τελική, τα πλεονεκτήματα που έχουν οι SSD απέναντι στους μηχανικούς δίσκους είναι πάρα πολλά και σίγουρα δικαιώνουν την μετάβαση.
Ωστόσο κανείς δεν είναι τέλειος. Οι SSD έχουν κι αυτή την δικιά τους αδυναμία… είναι αρκετά ακριβοί. Βρισκόμαστε εν έτη 2010, και ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε τεχνολογία που γνώρισε παρόμοια αύξηση με όρους ταχύτητας και αξιοπιστίας σε σύγκριση με τα χρήματα που πρέπει πληρώσουμε για αυτήν. Αν και η αξία ενός προϊόντος είναι κάτι σχετικό, είδαμε στις αρχές ότι οι πρώτοι SSD, αν και πανάκριβοι άρχισαν σιγα-σιγά με τον καιρό να ανταγωνίζονται τις τιμές των γρήγορων Raptors (γρήγοροι μηχανικοί δίσκοι με 10.000 RPM).
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω θα ήθελα να σας διευκρινίσω την διαφορά μεταξύ ενός παραδοσιακού HDD (σκληρού δίσκου) και ενός καινούριου SSD. Όταν μελετάμε έναν σκληρό δίσκο, βλέπουμε μία συσκευή η οποία αποτελείται από μοτορ, μαγνητικά platters, και κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής. Αντίθετα ένας Solid-state drive αποτελείται μόνο από μία μνήμη τύπου flash και δεν έχει κανένα κινούμενο μέρος, γεγονός στο οποίο οφείλονται οι μεγάλες επιδόσεις του.
Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά, οι solid state disks (SSDs) είναι κατά γενική ομολογία γρηγορότεροι από τους κανονικούς σκληρούς δίσκους και αυτό επειδή έχουν μηδενική καθυστέρηση – aka latency ( πλέον δεν χρειάζεται να κινηθεί καμία κεφαλή για να γράψει ή να διαβάσει δεδομένα). Προσθέστε επίσης το γεγονός ότι οι SSD μπορούν να απευθυνθούν σε πολλά κανάλια, ως κατά μία έννοια εσωτερικού RAID, που σας δίνει απίστευτα γρήγορες ταχύτητες. Στις αρχές αυτού του έτους είδαμε δίσκους SSD να φτάνουν μέχρι και τα 200 MB/s write speed και 250 MB/S read speed, και αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να αλλάζουν και να βελτιώνονται όσο περνάει ο καιρός.
Οξύμωρο είναι το ότι οι SSD είναι πιο σκληροί για να πεθάνουν, παρά ένας τυπικός σκληρός δίσκος ο οποίος αν πέσει κάτω… άντε μετά να σιάξεις κεφαλές, να απομαγνητίσεις τα δεδομένα και ιστορίες για RMA… Σαν αποτέλεσμα, οι SSD είναι πιο ευέλικτοι σαν συσκευές, καθώς μπορείτε να τους τοποθετήσετε οπουδήποτε χωρίς να απαιτείται η πλήρης στήριξή τους.
Η διαφορά μεταξύ SLC και MLC
Όλες οι μνήμες flash δεν φτιάχτηκαν για να αποδίδουν το ίδιο. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: SLC και MLC. Αναλύοντας τα γράμματα, το LC σημαίνει Level Cells, ενώ το S και το M σημαίνουν όπως ήδη πιθανόν να έχετε μαντέψει μερικοί, Single και Multi αντίστοιχα. Ας τα βάλουμε κάτω:
* SLC είναι γρηγορότεροι και έχουν περίπου 100,000 με 1 εκατομ. Κύκλους εγγραφής.
* MLC είναι ένα σκαλοπάτι κατώτερης ταχύτητας αλλά φθηνότεροι, δυστυχώς λιγότερο αξιόπιστοι (μερικές φορές έχουν λίγες, περίπου 10,000 στροφές εγγραφής).
Υπάρχουν ειδικά filesystems (πχ NTFS) και firmware τα οποία δίνουν λύσεις στο πρόβλημα με το να γράφουν δεδομένα σ’ ολόκληρο τον δίσκο (μία τεχνική που λέγεται Wear Leveling), παρά από το να αντιγράφουν τα δεδομένα στην ίδια θέση/κελί. Με λίγα λόγια, τα δεδομένα εξαπλώνονται εξίσου κανονικά σε όλα τα κελιά του δίσκου, έτσι ώστε να μην έχουμε πολλαπλές εγγραφές πάνω στην ίδια περιοχή. Το Wear Leveling δεν γίνεται στο hardware κομμάτι, αλλά μέσω firmware που φοράει ο SSD. Το όνομά του παραπέμπει στην λειτουργία του. Εγώ δεν πρόκειται να φορέσω δύο μπουφάν το ένα επάνω στ’ άλλο. Θα βγάλω το ένα (εκτός κι αν είστε στην Ανταρκτική) και μετά θα φορέσω το άλλο. Έτσι και ο δίσκος δεν πρόκειται να «φορέσει τα δεδομένα» στην ίδια περιοχή την στιγμή που υπάρχει άλλη περιοχή διαθέσιμη.
Μέχρι αυτή την στιγμή η διάρκεια ζωής ενός δίσκου SSD έχει MTBF (Mean Time Before Failure) 1,500,000 με 2,000,000 και … για να λέμε πράγματα με το όνομά τους, ο αριθμός αυτός δε σημαίνει κάτι… Ουσιαστικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα ζήσει ο δίσκος μας πριν γράψει πολλές φορές πάνω στα block του.
Οι κύκλοι εγγραφής είναι ανά κελί, όχι ανά δίσκο, και όλοι οι ελεγκτές υποστηρίζουν wear leveling (χρησιμοποιώντας διαφορετικά κελιά) εδώ και αρκετά χρόνια. Κάθε χαλασμένο κελί θα εντοπίζεται και θα εξαιρείται από την διαδικασία όπως ένα προβληματικό block στους μηχανικούς δίσκους.
Ο ένοχος στην υπόθεση MLC είναι η διάρκεια ζωής του, αυτό που λέμε lifespan. Η κλασσική ερώτηση, πόσο καιρό θα κρατήσει; Δεν έχει απάντηση προς το παρών, το μέλλον θα δείξει… Όμως, για να μην τα παραλέμε, η μοντέρνα τεχνολογία της μνήμης τύπου flash με την διόρθωση σφαλμάτων δίνουν αξιοπιστία του δίσκου στο PC που ξεπερνάει τα 10 χρόνια κανονικής χρήσης. Παρόλα αυτά, η διάρκεια ζωής ενός SSD εξακολουθεί να είναι θέμα τύχης.
[page=Στον φακό]O Intel SSD 510 250GB (SSDSC2MH250A2K5) έφτασε στα χεριά μας σε Box συσκευασία η οποία περιλαμβάνει :
- Desktop Mounting Kit (Βίδες και Βάση),
- 1x SATA καλώδιο,
- 1x Καλώδιο Τροφοδοσίας.
- Manual,CD.
Αξιοσημείωτο είναι το προσεγμένο φινίρισμα του δίσκου καθώς και το γεγονός ότι το πάχος του πλέον είναι 9.5mm (σε σχέση με τους προγόνους του που είναι 7.5mm).
Η συσκευασία του SSD για να ξέρετε τι να ψάξετε την επόμενη φορά που θα πάτε στην αγορά.
H συσκευασία του SSD από την πίσω πλευρά
Κάνοντας λίγο zoom βλέπουμε καλύτερα τι προδιαγραφές του δίσκου
Στο πλάι υπάρχει το άσπρο αυτοκόλλητο πάνω στο οποίο θα βρείτε όλα τα στοιχεία της ταυτότητας του Intel SSD Drive 510
Τα παρελκόμενα της συσκευασίας είναι Desktop Mounting Kit (Βίδες και Βάση),1x SATA καλώδιο,1x Καλώδιο Τροφοδοσίας και Manual,CD.
Παρέχονται επίσης αντάπτορας τροφοδοσίας και καλώδιο σύνδεσης SATA 3.
Ο δίσκος
Κάνοντας zoom βλέπουμε καλύτερα τα specifications του δίσκου
Τέλος, γυρνάμε τον δίσκο ανάποδα, όπου φαίνονται οι υποδοχές τροφοδοσίας και σύνδεσης SATA.
[page=Το σύστημα δοκιμής]
Επειδή ένα Review χωρίς σύγκριση δεν είναι Review, θα συγκρίνουμε τον νέο Intel 510 250GB με τον παλαιό Intel Postville 80GB G2 X25-M. Για να έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα το λειτουργικό (Windows 7 SP1) θα τρέχει σε έναν απλό μηχανικό δίσκο, ενώ οι SSD θα είναι συνδεδεμένοι στις SATA3 θύρες της Gigabyte P67A-UD4. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήσαμε τον Intel RST Driver 10.1.0.1008 ενώ ο Controller βρισκόταν σε ΑHCI Μode, μιας και παρατηρήσαμε σημαντική διάφορα στις επιδόσεις του Intel 510.
Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν τα ποιο γνωστά μετρο-προγράμματα:
- ΗDtach 3.0.4.0
- ATTO HDD BenchMark 2.41
- CrystalDiskMark 3
- AS SSD BenchMark
- HDTune 3.60 Pro
- IoMeter
- PCMark 2005 HDD Suite
- PCMark Vantage HDD Suite
Το σύστημα δοκιμών αποτελούταν από τα εξής Parts:
Για το ΙοMeter Χρησιμοποιήσαμε Custom Presets τα οποία είχαν Random 100% Read/Write 4K Queue Depth=1 και Sequential 100% Read/Write 512K Queue Depth=1:
[page=HDTach & ATTO Benchmark]
Χρησιμοποιήσαμε το HDTach/ATTO BenchMark σαν τα ποιο δημοφιλέστερα και παλαιότερα προγράμματα για την καταμέτρηση του Average/Burst Read - Write (Sequential) των δίσκων.
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/hdtach.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/ATOO.jpg[/swf]
Παρατηρούμε οτι ο Intel 510 250GB δείχνει την ανωτερότητα του στα Sequential Read/Writes (όπως ήταν αναμενόμενο) δίνοντας μεχρι 544 MB/s Sequential Read & 350 MB/s Sequential Write επιβεβαιώνοντας τα Specs του.
[page=Crystal DiskMark & AS SSD Benchmark]Το CrystalDiskMark και το AS SSD BenchMark πρωτοεμφανίστηκαν μαζί με τους πρώτους SSD. Θέλοντας να δείξουν την διάφορα των SSD απο τους απλούς μηχανικούς δίσκους τα 2 αυτά Benchmark εκτός από Sequential Read/Writes μετράνε και Random Read/Writes σε μικρά σε μέγεθος Αρχεία (4Κ-512Κ). Ας δούμε πως τα πήγανε οι δυο SSD της δοκιμής:
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/crystal.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/asssdl.swf[/swf]
O Intel 510 δείχνει πάλι την υπέροχη του στα Sequential Read/Writes άλλα χάνει από τον προκάτοχο του στα Random Read/Writes των μικρών αρχείων.
[page=HDTune & IoMeter Benchmark]Χρησιμοποιήσαμε το HDTune και το IOMeter για να μετρησουμε τα IOPS (Input/Output Operations Per Second) των 2 δίσκων της δοκιμής. Για το ΙοMeter χρησιμοποιήσαμε 2 Presets, ενα που μετράει 4Κ Random Read/Writes και ενα που μετράει 512Κ Sequential Read/Writes. Ας δούμε πως τα πήγανε οι δίσκοι της δοκιμής:
Ξεκινάμε με τα Sequential Tests του HDTune:
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/proto.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/deutero.swf[/swf]
Στα 2 πρώτα γραφήματα παρουσιάζονται τα Sequential Tests του ΗDTune. Το σκηνικό και τα νούμερα είναι πάνω κάτω το ίδιο. Ο Intel 510 είναι μπροστά, αξιοποιώντας το Sata 6Gb/s interface έναντι του Sata 3Gb/s του X-25M, όσον αφορά την sequential ανάγνωση και εγγραφή.
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/trito.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/tetarto.swf[/swf]
Στα ΙOPS Test του ΗDtune o Intel G2 υπερτερεί σε μερικά τεστ ιδιαίτερα σε αυτα των μικρών αρχείων έναντι του Intel 510.
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/IO1.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/IO2.swf[/swf]
Το Ίδιο σενάριο παρατηρείτε και στα 4Κ Random Tests του Ιοmeter,κανοντας τον Intel G2 καλυτερο στα μικρα αρχεια. Οι επιδόσεις του X-25M σε random διεργασίες μικρών αρχείων παραμένουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του έναντι άλλων ssd.
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/IO3.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/IO4.swf[/swf]
Στα 512Κ Sequential Tests του Iometer ο Intel 510 βγάζει αρκετα ικανοποιητικά αποτελέσματα εφάμιλλα με τα specifications του ενω παρατηρούμε ποσο ζορίζεται ο παλαιος Intel G2.
[page=PCMark 2005 & Vantage SSD Suite]Όλοι γνωρίσουμε το πόσο σημαντικά είναι τα HDDTests των PCMark Benchmark της FutureMark. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τα ΗDD Tests για συγκρινουμε τους δυο δίσκους αλλά και για να δούμε με μια άλλη μάτια -αυτή της καθημερινής χρήσης τις επιδόσεις του Intel 510. Aς δούμε τα αποτελέσματα:
[swf=640x548]
http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/pcmark2005.swf[/swf]
[swf=640x548]http://imagesreviews.s3.amazonaws.com/SSD/Intel-510/grahps/pcmarkvantage.swf[/swf]
Παρατηρούμε οτι o Intel 510 αποτελεί σαφώς καλύτερη λύση για καθημερινή χρήση. Στα PCMark 2005 και Vantage πήραμε συνολικό Score 63879 & 44561 Marks για τον Ιntel 510 και 35030 & 34441 Marks για τον Intel G2 αντιστοιχα.
[page=Επίλογος]Ο Intel 510 250 ειναι ενας Solid State Disk που στοχεύει στην αγορά των μέσων αλλά και των Enthusiast χρηστών. Η μεγάλη του χωρητικότητα (250GB) και η υποστήριξη της εντολή TRIM τον κάνει πανάξια επιλογή για ένα σύστημα επιδόσεων συνδυάζοντας την Αξιοπιστία και την ποιότητα της Intel. Από θέμα επιδόσεων περιμέναμε να έχει ξεπεράσει τους αντίστοιχους νέας γενιάς SandForce Controlled SSD, (ίσως η Ιntel να προτίμησε την επιλογή του αξιόπιστου και δοκιμασμένου Marvel Controller). Οι συνολικές επιδόσεις του δίσκου είναι υπεραρκετές για ένα σύστημα επιδόσεων (επιδόσεις οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εφικτές μόνο με την χρήση παλιότερων SSD σε RAID-0).Η χωρητικότητα και οι επιδόσεις του δίσκοι τον κάνουν αρκετά δελεαστικό. Αυτό που απομενει ειναι να γνωστοποιηθει και η τιμή πώλησης του στην Ελλάδα.
Τιμη:
- Οι τελικές τιμές με ΦΠΑ είναι 275 € για τον 120GB και 565 € για τον 250GB.
Υπερ:
- 34nm flash με περισσότερα Write-Cycles σε σχέση με άλλους (25nm flash),
- Μεγάλη χωρητικότητα,
- Μεγάλα Sequential Read/Writes,
- Δοκιμασμένος και αξιόπιστος Marvell 88SS9174-BKK2 Controller,
- TRIM Support
- Καλαίσθητο Φινίρισμα
Κατά:
- Χαμηλότερες επιδόσεις από τον X25-M στα μικρά αρχεία.
Editor's Choice