Με την έλευση των Haswell-E επεξεργαστών και του X99 chipset της Intel μπήκαν στη ζωή μας και οι μνήμες DDR4 με τα 288 pins. Μπορεί μέχρι στιγμής το αυξημένο συνολικά κόστος της πλατφόρμας Haswell-E να είναι υψηλό, οπότε και η αποδοχή του κοινού να μην είναι η αναμενόμενη, αλλά όπως και να έχει η DDR4 ήρθε για να μείνει οπότε καλό είναι να αρχίσουμε εξοικειονόμαστε περισσότερο με αυτήν.
Στη σημερινή δοκιμή θα αξιολογήσουμε δύο κιτ DDR4 τα οποία προέρχονται από δύο μεγάλες εταιρίες του χώρου, την Corsair και την Adata. Και τα δύο κιτ περιέχουν τέσσερα modules των 4 GB το καθένα για να αξιοποιήσουν πλήρως τα τέσσερα κανάλια επικοινωνίας με τη μνήμη των Haswell-E. Μπορεί να έχουν την ίδια χωρητικότητα αλλά οι LPX μνήμες της Corsair είναι χρονισμένες στα 2400 MHz οπότε και έχουν προβάδισμα έναντι των XPG που επέλεξε να μας στείλει η Adata, οι οποίες αποτελούν το βασικό μοντέλο της σειράς με 2133 MHz ταχύτητα. Οπότε η σύγκριση μεταξύ τους είναι άνιση γιαυτό και η σημερινή αξιολόγηση δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε μια κόντρα μεταξύ των Corsair LPX με τις Adata XGP, αλλά στην ουσία θα προβούμε σε μια απλή αντιπαράθεση αποτελεσμάτων η οποία θα σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε καλύτερα τα αποτελέσματα των δοκιμών. Για την ιστορία όμως θα ανεβάσουμε τα ρολόγια και των δύο κιτ στα ίδια επίπεδα, για να δούμε και την απόδοση τους με ίσους όρους.
Οι ταχύτητες των DDR4 ξεκινούν από τα 2133 MHz και ξεφεύγουν πάνω από τα 3000 MHz για τα κορυφαία αλλά και πανάκριβα μοντέλα. Η μέγιστη χωρητικότητα των DDR4 kits περιορίζεται μέχρι στιγμής στα 64 GB (4 x16 GB) αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά και κιτ των 128 GB.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των Corsair LPX και ADATA XPG παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.
Η Corsair LPX χρησιμοποιούν ICs της Samsung ενώ η ADATA χρησιμοποίησε τα κλασσικά Hynix MFR. Οι χρονισμοί των τελευταίων είναι πιο σφιχτοί, μιας και τρέχουν σε χαμηλότερες συχνότητες ενώ από την άλλη το Corsair kit μέσω του XMP υποστηρίζει 2666 MHz, με 1.35 V όμως τάση η οποία πάντως είναι απολύτως ασφαλή για τους Haswell-E, σύμφωνα πάντα και με τα λεγόμενα της Intel. Η διαφορά ύψους μεταξύ των ψυκτρών των μνημών ξεπερνά οριακά τα έντεκα χιλιοστά και η εγγύηση και στις δυο περιπτώσεις είναι εφόρου ζωής. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η σημαντική διαφορά στην τιμή έναντι των Corsair, που παρόλο που είναι αρκετά ταχύτερες, τουλάχιστον στο χρονισμό, κοστίζουν 22 ευρώ φτηνότερα.
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Οι Vengeance LPX έρχονται μέσα σε μια μικρή χάρτινη συσκευασία, η οποία περιέχει θήκες από σκληρό πλαστικό που προστατεύουν επαρκώς τις μνήμες. Η Corsair χρησιμοποίησε χαμηλού ύψους ψύκτρες για τις LPX, οπότε και δε θα έχετε προβλήματα συμβατότητες με μεγάλου μεγέθους ψύκτρες.
Η συσκευασία που επέλεξε η ADATA είναι από σκληρό πλαστικό και παρόλο που προστατεύει επαρκώς τις μνήμες, περιμέναμε κάτι καλύτερο για ένα κιτ μνημών που η τιμή τους αγγίζει τα 300 ευρώ. Οι μνήμες διαθέτουν υψηλότερα heatspreaders από τις Corsair LPX, τα οποία ίσως δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα συμβατότητας με ορισμένες ψύκτρες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφύγουν τη χρήση ψηλών heatspreaders τα οποία πιστεύουμε δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ψύξη των μνημών.
Σύστημα Δοκιμής
Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει το σύστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλες οι δοκιμές.
Για τις ανάγκες των δοκιμών χρησιμοποιούμε μια κορυφαία μητρική της MSI, η οποία προσφέρει όλες τις αναγκαίες επιλογές (και ακόμη περισσότερες) για να δοκιμάσουμε τις μνήμες της σημερινής δοκιμής τόσο σε εργοστασιακές καταστάσεις όσο και σε υπερχρονισμένες.
Στα παραπάνω CPU-Z screenshots φαίνονται τα χαρακτηριστικά του Corsair LPX κιτ τόσο στην εργοστασιακή κατάσταση όσο και υπερχρονισμένο στα 2666 MHz με τάση 1.35 V έναντι 1.2 V που είναι η κανονική.
To κιτ της ADATA σε στοκ συχνότητα με 1.2 V και σε υπερχρονισμένες συχνότητες (2400 MHz και 2600 MHz) με 1.35 V. Δυστηχώς δεν υπάρχει XMP προφίλ για υψηλότερη συχνότητα από την στοκ, οπότε και σε αυτό τον τομέα χάνουν έναντι της πρότασης της Corsair.
Μετρήσεις 2D
Μετρήσεις 3D & Media Encoding
Όπως βλέπετε από το παραπάνω γράφημα, ακόμη και στις 3D δοκιμές δεν παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο κιτ και με όλους τους χρονισμούς που δοκιμάσαμε.
Relative Performance & Price Per Gigabyte
Οι διαφορές στις επιδόσεις είναι πολύ μικρές και στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούν το 3%. Από ότι φαίνεται η ταχύτητα των DDR4 είναι ήδη αρκετά υψηλή ακόμη και στα entry-level κιτ οπότε και δεν αποτελούν στην ουσία ένα πιθανό σημείο συμφόρησης (bottleneck) το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις του συστήματος σας. Πιστεύουμε ότι πιο πολύ κέρδος μπορείτε να έχετε με πιο σφιχτούς χρονισμούς (timings) παρά με αυξημένες ταχύτητες και χαλαρά timings.
Εδώ το κιτ της Corsair έχει εμφανώς το προβάδισμα και δεν κοστίζει μόνο λιγότερο αλλά προσφέρει και υψηλότερες επιδόσεις στις στοκ συχνότητες.
IR Images
Με τη βοήθεια μιας FLIR E8 Infrared camera θα διακριβώσουμε το πόσο αποτελεσματικές είναι οι ψύκτρες που φοράνε οι μνήμες της σημερινής δοκιμής.
Corsair LPX 2400 MHz - 1.2 V
Corsair LPX 2666 MHz - 1.35 V
ADATA XPG Z1 2133 MHz - 1.2 V
ADATA XPG Z1 2400 MHz - 1.35 V
ADATA XPG Z1 2666 MHz - 1.35 V
Οι ψύκτρες των ADATA προσφέρουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά πιστεύουμε ότι μια διαφορά της τάξης του ενός βαθμού Κελσίου δεν αξίζει μπροστά στα πιθανά προβλήματα συμβατότητας που μπορούν να επιφέρουν οι ψηλότερες ψύκτρες των μνημών.
Συμπεράσματα
Στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποχωριστούμε τις αγαπημένες μας DDR3 μνήμες και να μεταβούμε στις DDR4. Κάποιοι από εσάς το έχετε ήδη κάνει φυσικά, αλλά με υψηλό κόστος και η αλήθεια είναι ότι αν δεν σκοπεύει κάποιος να στήσει ένα πανίσχυρο σύστημα με τρεις-τέσσερις high-end κάρτες γραφικών δεν έχει λόγο προς το παρόν να μεταβεί στο X99 chipset, αφού επενδύσει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά μητρικής και επεξεργαστή μαζί με τις πανάκριβες, προς το παρόν τουλάχιστον, μνήμες DDR4.
Στη σημερινή δοκιμή είχα την ευκαιρία να αξιολογήσω δύο κιτ μνημών DDR4 που ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία, δεδομένων των χρονισμών τους και των τιμών τους. Παρά τη σημαντική διαφορά στης ταχύτητες (2133 MHz έναντι 2400 MHz) οι επιδόσεις που σημείωσαν ήταν παραπλήσιες και σε πραγματικές συνθήκες ο μέσος χρήστης δεν πρόκειται καν να καταλάβει κάποια διαφορά. Αυτό κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι αν δεν κυνηγάτε το μέγιστο υπερχρονισμό τότε ακόμη και ένα entry-level DDR4 κιτ θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας. Απλά φροντίστε να προμηθευτείτε ένα κιτ DDR4 που καλύπτεται από μεγάλη εγγύηση, ιδανικά εφόρου ζωής, όπως οι μνήμες της σημερινής δοκιμής και οι μνήμες του να μην εξοπλίζονται με ψηλά heatspreaders, τα οποία πιθανό είναι να προκαλέσουν προβλήματα συμβατότητας με μεγάλες ψύκτρες. Άλλωστε από τις μετρήσεις είδαμε ότι τα ψηλά heatspreader των ADATA απέδωσαν μόλις ένα βαθμό διαφορά από τα χαμηλά των Corsair LPX, οπότε στην ουσία πιο πολύ εμφάνιση προσφέρουν παρά χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Το Vengeance LPX 16 GB - 2400 MHz κιτ μνημών της Corsair κοστίζει 268€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Υποστηρίζουν υψηλότερες συχνότητες με 1.35 V
- Χαμηλή τάση λειτουργίας (1.2 V) στην στοκ συχνότητα
- Χαμηλές ψύκτρες
- Υποστήριξη Intel XMP 2.0 (ευκολότερος υπερχρονισμός)
- Χαμηλότερη τιμή έναντι αντίστοιχων προτάσεων του ανταγωνισμού
- Έρχονται σε διαφορετικούς χρωματισμούς
Μειονεκτήματα
- Χαλαρά timings
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Vengeance LPX 16 GB - 2400 MHz κιτ μνημών είναι:
Το XPG Ζ1 16 GB - 2133 MHz κιτ μνημών της ADATA κοστίζει 290€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Υπερχρονίζονται αρκετά και εύκολα
- Χαμηλή τάση λειτουργίας (1.2 V)
- Υποστήριξη Intel XMP 2.0
- Όμορφη εμφάνιση
Μειονεκτήματα
- Ψηλότερες ψύκτρες (κατά 11.65 mm) από τις αντίστοιχες των Corsair LPX
- Δεν έρχονται με δεύτερο XMP mode για υψηλότερο χρονισμό (όπως οι Corsair LPX)
- Σε αυτή την τιμή υπάρχουν προτάσεις με υψηλότερους χρονισμούς
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το XPG Ζ1 16 GB - 2133 MHzκιτ μνημών είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης
Ευχαριστούμε θερμά την ADATA για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής