Mε την έλευση του πολυπόθητου προτύπου USB 3.0 πριν από λίγα μόλις χρόνια, είδαμε την εμφάνιση μιας πληθώρας περιφερειακών συσκευών και μέσων αποθήκευσης που προσπάθησαν άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία να εκμεταλλευτούν τις υψηλές ταχύτητες πυ προσέφερε το νέο αυτό interface.
Η δε αγορά των USB sticks αναπτύχθηκε αρκετά, με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών να είναι διαρκής και έντονος, καθώς πλέον υπήρχε η δυνατότητα να προσφερθούν usb sticks πολύ μεγάλης χωρητικότητας τα οποία όμως δεν θα χρειαζόντουσαν "ατέλειωτες" ώρες για να γεμίσουν.
Στη σημερινή μας παρουσίαση λοιπόν, θα δούμε μια τέτοια πρόταση από την Kingston που δεν είναι άλλη από το χωρητικότητας 128Gb DataTraveler HyperX 3.0, το οποίο τουλάχιστον από τις εργοστασιακές φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Ξεκινώντας, θα δούμε όπως πάντα συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που δοκιμάζουμε
Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Φωτογραφίες
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Data Traveller HyperX 3.0.
Όπως βλέπετε οι ονομαστικές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε USB 3.0 interface φτάνουν στα 225MB/s και 135MB/s αντίστοιχα, ενώ σε USB 2.0 είναι στα 30 MB/s, δηλαδή στο όριο του προτύπου.
Εδώ μπορούμε να συμπληρώσουμε και κάποιες ακόμη μικρές λεπτομέρειες, όπως είναι η υποστήριξη ReadyBoost, η συμβατότητα με τα λειτουργικά Windows 8, Windows 7 (SP1), Windows Vista (SP1, SP2), Windows XP (SP3), Mac OS X v.10.6.x+, και Linux v.2.6.x+ καθώς και ότι η προτεινόμενη θερμοκρασία λειτουργίας είναι από 0 έως 60 βαθμούς Κελσίου.
Ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες από το USB stick αλλά και τη συσκευασία του ή οποία είναι απλή και λιτή και δεν περιέχει τίποτε περισσότερο από το στικάκι μας.
Σύστημα και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη δοκιμή του USB stick της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε το παρακάτω σύστημα, στο οποίο πριν την έναρξη των δoκιμών είχαν εγκατασταθεί οι πιο πρόσφατοι οδηγοί για τις θύρες USB 3.0 της μητρικής.
Eπεξεργαστής: AMD Phenom II x6 1090T 3.2GHz
Mητρική: Gigabyte GA990FXA-UD5
Κάρτα γραφικών: AMD Radeon 5970
SSD 1: OCZ Vertex 4 120GB
SSD 2: OCZ Vertex 2 60GB
RAM: Corsair XMS 1333MHz 3GB
Για να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε έγκυρα αποτελέσματα αλλά και για να αποφύγουμε τυχόν σφάλματα εκτελέσαμε διάφορα benchmarks, από τρεις φορές το καθένα και βγάλαμε το μέσο όρο κάθε μέτρησης.
Επίσης εκτελέσαμε δύο σειρές μετρήσεων με το stick συνδεδεμένο σε θύρα USB 3.0, μια με τη συσκευή απολύτως άδεια και μια ακόμη έχοντας περάσει διάφορα αρχεία συνολικού όγκου 100GB ώστε να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές στην απόδοση ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης.
Για τυπικούς λόγους πραγματοποιήθηκε και μια μικρή σειρά μετρήσεων σε θύρα USB 2.0 ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην πραγματοποιήσουμε και ένα τεστ "καθημερινή ς χρήσης" στο οποίο θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα παρακάτω.
Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα ακόλουθα :
-Anvil's Storage Utilities
-Crystal Disk Mark
-AS SSD Benchark
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις πρώτες μετρήσεις σε USB 3.0 όπου το USB stick μας ήταν άδειο.
Μετρήσεις USB 3.0-Μέρος 1ο
Μετρήσεις -Μέρος 2ο (100GB full)
Μετρήσεις USB 2.0
Ακολουθούν οι δύο πρώτες μετρήσεις με το Anvil's Storage Utilities και το Crystal Disk Mark στις οποίες το USB stick ήταν άδειο.
Και συνεχίζουμε με τα ίδια μετροπρογράμματα, εχοντας όμως όπως και παραπάνω γεμίσει το stick με αρχεία συνολικού όγκου 100GB
Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες
Πέρα από τα διάφορα μετροπρογράμματα, μια δοκιμή δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα αν δεν πραγματοποιούσαμε και ορισμένες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, μεταφέροντας δηλαδή αρχεία από το PC στο USB stick και αντίστροφα.
Για αρχή λοιπόν έχοντας περάσει στον Vertex 4 120 GB (για να αποφύγουμε τυχόν bottleneck) ένα φάκελο με 8 αρχεία βίντεο συνολικού όγκου 5.92GB χρησιμοποιήσαμε το TeraCopy για να τα μεταφέρουμε στο φλασάκι της δοκιμής.
Σε ό,τι αφορά τον SSD που χρησιμοποιήσαμε ένα γρήγορο benchmark μας έδειξε τα παρακάτω αποτελέσματα
Η μεταφορά των αρχείων ολοκληρώθηκε σε 45.876 δευτερόλεπτα (το TeraCopy χρησιμοποιήθηκε ακριβώς επειδή καταγράφει τον ακριβή χρόνο μεταφοράς) και η ταχύτητα μεταφοράς κυμάνθηκε μεταξύ 135-138 MB/s, επίδοση δηλαδή ακριβώς στα όρια των ονομαστικών προδιαγραφών αλλά και λίγο παραπάνω.
Στη συνέχεια, τον ίδιο ακριβώς φάκελο τον αντιγράψαμε (για να δούμε και τις αντίστοιχες επιδόσεις στο κομμάτι της ανάγνωσης) στο Vertex 4 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Εδώ η μεταφορά ολοκληρώθηκε σε 42.576 δευτερόλεπτα με την ταχύτητα να βρίσκεται σταθερά στα 143MB/s ή και λίγο παραπάνω, απέχοντας αρκετά από την ονομαστική των 225MB/s
Το δεύτερο μέρος της δοκιμής αυτής περιελάμβανε την μεταφορά ενός ακόμη φακέλου από και προς το USB Stick με τη διαφορά ότι ο νέος φάκελος περιείχε 4.978 ΜΡ3s συνολικού όγκου 24.5GB.
H μεταφορά των αρχείων από τον SSD στο στικάκι ολοκληρώθηκε σε 4 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα με την μέση ταχύτητα να είναι στα 101MB/s.
Έπειτα ο ίδιος φάκελος μεταφέρθηκε λίγο αργότερα απο το φλασάκι στον SSD και η μεταφορά του διήρκεσε 3 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Η μέση ταχύτητα ήταν 117MB/s ενώ σε ορισμένες στιγμές έφτασε μέχρι και τα 132MB/s .
Τέλος, πραγματοποιήσαμε μια μεταφορά αρχείου .rar όγκου 6.08 GB από και προς το φλασάκι αλλά και τον Vertex 4.
Στην πρώτη δοκιμή λοιπόν, όπου αντιγράψαμε το αρχείο στο USB stick η ταχύτητα άγγιξε και πάλι τα όρια των προδιαγραφών της Kingston έχοντας ελάχιστη διακύμανση από μεταξύ 135 και 137ΜΒ/s, ενώ η μεταφορά ολοκληρώθηκε σε 46.34 δευτερόλεπτα.
Κλείνοντας, στην αντίστροφη διαδικασία, το ίδιο αρχείο μεταφέρθηκε από το USB stick στον SSD μέσα σε 43.76 δευτερόλεπτα, με την ταχύτητα να κυμαίνετα μεταξύ 142 και 146MB/s
Τελικές Σκέψεις - Επίλογος
Κλείνοντας και τη σημερινή μας παρουσίαση και έχοντας περάσει περίπου δύο εβδομάδες με το Data Traveller Hyper X 3.0 (στις οποίες το πρόγραμμα είχε και τακτική χρήση για καθημερινούς σκοπούς, πέρα από τις διάφορες δοκιμές) οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε είναι σαφώς θετικές.
Aν και για να είμαστε ειλικρινείς, με την πρώτη ματιά η εικόνα που δίνει στον χρήστη είναι ελαφρώς διαφορετική πρόκειται για ένα ποιοτικά κατασκευασμένο προϊόν το οποίο, ειδικά χάρη στη μεγάλη του χωρητικότητα, μπορεί να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο σύντροφό στις καθημερινές υποχρεώσεις σας είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε προσωπικές.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως καθ΄όλη τη διάρκεια των δοκιμων με τα διάφορα μετροπρογράμματα η λειτουργία και οι επιδόσεις του δεν έδειξαν να επηρρεάζονται σε καμία περίπτωση από την ύπαρξη άλλων αρχείων, ακόμη και όταν αυτά έφταναν περίπου στο 90% της συνολικής του χωρητικότητας.
Αν κάπου περιμέναμε κάτι καλύτερο, αυτό ήταν οι ταχύτητες ανάγνωσης σε πραγματικές συνθήκες όπου βέβαια δεν θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε κακές. Ωστόσο είναι γεγονός πως απείχαν σε ένα βαθμό από τις ονομαστικές και αυτές που καταγράψαμε στα διάφορα benchmarks.
Τέλος είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως η εταιρεία διαθέτει μοντέλα που ξεκινούν από τα 64GΒ έτσι ώστε να μην περιορίσει τις επιλογές που δίνει στους χρήστες μόνο στα ακριβά μοντέλα.
H τιμή του αυτή τη στιγμή στα ελληνικά καταστήματα ξεκινά από τα 110€, γεγονός που το τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με ανταγωνιστικές προτάσεις.
Συνοψίζοντας από όλα τα παραπάνω λοιπόν :
Μας άρεσε:
-Η καλή ποιότητα κατασκευής
-Η διατήρηση των επιδόσεων ανεξάρτητα από τον όγκο των υφιστάμενων αρχείων
-H διατήρηση των ονομαστικών επιδόσεων στην πλειοψηφεία των περιπτώσεων
Δεν μας άρεσε
-Η κατά περίπτωση μείωση των ταχυτήτων (κυρίως ανάγνωσης) σε πραγματικές συνθήκες
Ούτε κρύο ούτε ζέστη
-Η 5ετής εγγύηση
-0.86€/GB
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος