Η Corsair διαθέτει μια πλήρη γκάμα προϊόντων και σε αυτή περιλαμβάνονται και SSD δίσκοι. Πρόσφατα πρόσθεσαν μια καινούρια σειρά SSD με την ονομασία Force LX. Τα μέλη της εν λόγω σειράς απευθύνονται στην οικονομική κατηγορία της αγοράς παρόλο που τα στοιχεία τους, τουλάχιστον στα χαρτιά, είναι πολύ καλά και τους φέρνουν σε άμεση αντιπαράθεση ακόμη και με αρκετά ακριβότερα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Η σειρά Force LX αριθμεί τρία μέλη προς το παρόν με χωρητικότητες που ξεκινάν από τα λιγοστά, πλέον, 128 GB και καταλήγουν στα 512 GB. Οι τιμές και των τριών LX είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές παρόλο που για την κατασκευή τους η Corsair χρησιμοποίησε μνήμες κατασκευασμένες με τη λιθογραφία των 20nm και όχι χαμηλότερη, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τελευταία ακόμη και σε ακριβότερους SSD δίσκους (π.χ. OCZ Vertex 460). Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των LΧ αποτελεί και ο ελεγκτής που χρησιμοποιούν, ο οποίος ξεφεύγει από τις καθιερωμένες/συνηθισμένες λύσεις και προέρχεται από την Silicon Motion. Τον συγκεκριμένο ελεγκτή (SM2246EN) δεν τον έχουμε ξανασυναντήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο SSD δίσκο και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε την απόδοση του σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Force LX 256 GB παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα. Για να τα κατανοήσετε καλύτερα σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα αυτό το σύντομο άρθρο που αναφέρεται στην τεχνολογία των SSDs.
Και τα τρία μέλη της σειράς Force LX εξοπλίζονται με τον ελεγκτή SM2246EN της Silicon Motion. Πρόκειται για έναν σχετικά καινούριο ελεγκτή, μιας και παρουσιάστηκε το 2013, ο οποίος διαθέτει τέσσερα κανάλια επικοινωνίας με τις μνήμες και μπορεί να φθάσει σύμφωνα με την εταιρία τα 540 MB/s και 487 MB/s σε διεργασίες ανάγνωσης και εγγραφής αντίστοιχα. Επιπλέον υποστηρίζει την κρυπτογράφηση AES 128/256 bit και επίσης είναι συμβατός με το πρωτόκολλο TCG Opal. Τέλος, υποστηρίζει μνήμες τύπου SLC, MLC καθώς και τις πιο οικονομικές TLC. Στη συγκεκριμένη υλοποίηση ο SM2246EN υποστηρίζεται από 128 MB μνήμης RAM τα οποία φαίνονται λίγα σε σχέση με άλλους SSDs με παρόμοια χωρητικότητα. Ένα μπλοκ διάγραμμα του εν λόγω ελεγκτή ακολουθεί παρακάτω.
Το μπλοκ διάγραμμα του ελεγκτή. Όπως βλέπετε χρησιμοποιεί έναν 32-bit επεξεργαστή RISC (Reduced Instruction Set Computer/Computing) και διαθέτει τέσσερα κανάλια για την επικοινωνία με τη μνήμη flash.
Στη μικρή συσκευασία κυριαρχεί το πράσινο χρώμα και στο μπροστινό μέρος η ονομασία της σειράς είναι ευδιάκριτη με τη χωρητικότητα του δίσκου να περιγράφεται με αρκετά μικρότερους χαρακτήρες. Επίσης το κύριο χαρακτηριστικό που επέλεξε να τονίσει η Corsair είναι το ύψος του δίσκου που φθάνει τα εφτά χιλιοστά, κάνοντας τον συμβατό με τη προδιαγραφή της Intel που αφορά τα Ultrabooks.
Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ένα μικρό εικονίδιο που δείχνει την τριετή εγγύηση που προσφέρει η Corsair.
Οι πάνω και κάτω πλευρές του Force LX. Όπως μπορείτε να διακρίνεται από τη δεύτερη φωτογραφία, το αυτοκόλλητο της εγγύησης βρίσκεται κολλημένο σε μία από τις πλευρές του και καλύπτει φυσικά μια βίδα, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί για να γίνει προσβάσιμο το εσωτερικό του SSD.
Να τονίσουμε εδώ ότι η Corsair ανέπτυξε πρόσφατα μια εφαρμογή για τα SSD προϊόντα της (καθώς και για μερικά από τα flash drive της), η οποία ονομάζεται Corsair Tool Box. Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορείτε να ξεκινήσετε χειροκίνητα τη λειτουργία trim στα Windows 7, να κάνετε secure erase καθώς και να προβείτε σε κλωνοποίηση (cloning) του δίσκου. Μιας και αναφερθήκαμε αναλυτικά στη συγκεκριμένη εφαρμογή σε προηγούμενη παρουσίαση, όποιοι από εσάς θέλετε να μάθετε περισσότερα είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναδιαβάσετε τη δοκιμή του Flash Voyager GTX.
Στα ενδότερα του Force LX 256 GB
Η πλακέτα είναι μικρή και φιλοξενεί τέσσερα NAND τσιπάκια, τον ελεγκτή και τη μνήμη του.
Ο ελεγκτής της Silicon Motion συνοδεύεται από μια μικρή μνήμη RAM. Περιμέναμε να συνοδευόταν από τουλάχιστον 256 MB μνήμη.
Τα NAND packages της Micron, τα οποία χάρη στη συγχρονισμένη (synchronous) λειτουργία τους προσφέρουν καλές επιδόσεις και βοηθάνε σημαντικά τον μόλις τετρακάναλο ελεγκτή.
Μερικές κοντινές φωτογραφίες στα δευτερεύοντα εξαρτήματα της πλακέτας του SSD.
Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία
Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.
Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.
Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.
O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας
Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα τρέξουμε τα PCMark05/7/8/Vantage, CrystalDiskMark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.
Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ το δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.
Synthetic Benchmarks
Λόγω των υψηλών ταχυτήτων ανάγνωσης ο Force LX τα πήγε αρκετά καλά στα συνθετικά προγράμματα.
Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite
Όπου οι αναγνώσεις δεδομένων υπερισχύουν σε όγκο έναντι των εγγραφών, ο LX έδειξε τα δόντια του. Αλλά εκεί όπου οι εγγραφές έπαιζαν πρωτεύων ρόλο σημείωσε χαμηλές επιδόσεις, μένοντας αρκετά πιο πίσω από τον ανταγωνισμό.
Steady State Performance
Ο ελεγκτής του LX δεν τα πήγε και τόσο καλά σε αυτό το τεστ, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από το παραπάνω γράφημα.
Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.
Εδώ φαίνεται πιο καθαρά το πόσο χαμηλά IOPs σημείωσε ο LX με τα 256 GB χωρητικότητα στη συγκεκριμένη δοκιμή. Βέβαια σε πραγματικές συνθήκες η εντολή trim καθώς και η λειτουργία Garbage Collector που περιέχει το λογισμικό του SSD θα αυξήσουν σημαντικά τις επιδόσεις, αρκεί βέβαια να μην έχει γεμίσει πλήρως από δεδομένα ο δίσκος. Κάτι που συνέβη στο συγκεκριμένο τεστ που "τρέξαμε".
Συγκεντρωτικά Γραφήματα
Οι ιδιαίτερα αυξημένες ταχύτητες ανάγνωσης ανέβασαν αρκετά ψηλά στην κατάταξη τον LX 256 GB, απέναντι στους υπόλοιπους SSDs που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι οι ταχύτητες εγγραφής κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα και θεωρούνται εξίσου σημαντικές με αυτές της ανάγνωσης δεδομένων.
Η τιμή του Corsair LX 256 GB είναι αρκετά καλή και του χαρίζει έναν καλό λόγο τιμής ανά GB χωρητικότητας. Ο ARC 100 της OCZ μπορεί να έχει λίγο καλύτερο λόγο τιμής/GB αλλά οι επιδόσεις του είναι κατά πολύ χαμηλότερες οπότε και η επιλογή του LX αποτελεί μονόδρομο, αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτά τα δύο προϊόντα.
Συμπεράσματα
Η σειρά Force LX της Corsair καλύπτει την οικονομική (mainstream) κατηγορία της αγοράς και πράγματι ο λόγος τιμής ανά GB του μοντέλου με τα 256 GB χωρητικότητας είναι αρκετά καλός. Επίσης ο ελεγκτής SM2246EN προσφέρει ικανοποιητικές, σε γενικές γραμμές, επιδόσεις αν και προσωπικά θα προτιμούσα μια πιο ισορροπημένη απόδοση μεταξύ των ταχυτήτων ανάγνωσης και εγγραφής. Σίγουρα ο LX 256 GB δεν μπορεί να σταθεί επαρκώς απέναντι στα high-end μοντέλα της αγοράς αλλά από την άλλη δεν "παίζει" στην ίδια κατηγορία με αυτά και στην mainstream κατηγορία καταφέρνει και περνάει μπροστά από τις υπόλοιπες υλοποιήσεις που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Μπορεί ο μόλις τετρακάναλος ελεγκτής να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω σχεδιασμού αλλά δέχεται σημαντική βοήθεια από τις synchronous μνήμες της Micron, που συνήθως συναντούμε σε ακριβότερους SSDs.
Για να ρίξει την τιμή όσο το δυνατόν χαμηλότερα η Corsair δεν προσφέρει μαζί με τον LX 256 GB κάποιον μετατροπέα για την τοποθέτηση του σε φατνία των 3.5". Για την ακρίβεια δεν προσφέρει ούτε καν βίδες για την στερέωση σε φατνίο. Από την άλλη ο LX μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα SSD της Corsair υποστηρίζεται από τη φρέσκια εφαρμογή με την ονομασία Corsair SSD Tool Box, μέσω της οποίας μεταξύ άλλων μπορείτε να μεταφέρετε όλα τα δεδομένα του παλιού σας δίσκου στον καινούριο, Προσωπικά δε με ενοχλεί η απουσία παρελκομένων αν και ο 2.5" σε 3.5" adaptor ίσως χρειαστεί στους αρκετούς από εσάς, οπότε θα πρέπει να υπολογίζετε και ένα έξτρα, μικρό ευτυχώς, ποσό για την απόκτηση του αν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο μοντέλο της σειράς LX. Να τονίσω πριν κλείσω τη σημερινή δοκιμή ότι ο μικρότερος LX με τα 128 GB χωρητικότητα έχει σημαντικά μειωμένες ταχύτητες εγγραφών, λόγω των λιγότερων NAND chips που φέρει έναντι των υπόλοιπων LX. Οπότε δεδομένου ότι τα 128 GB είναι πολύ λίγα και τα 256 GB έχουν γίνει πλέον προσιτά, καλύτερα να επιλέξετε το μεσαίο μοντέλο της σειράς αν θέλετε ικανοποιητικές επιδόσεις και φυσικά το μεγαλύτερο με τα 512 GB απευθύνεται σε αυτούς που χρειάζονται έξτρα αποθηκευτικό χώρο. Από τη στιγμή όμως που δεν έχω δοκιμάσει τον μεγάλο LX δεν μπορώ να γνωρίζω το πόσο καλά στέκεται απέναντι στον Crucial ΜΧ100 512 GB που αποτελεί σήμερα μια από τις καλύτερες/συμφέρουσες επιλογές στην κατηγορία του.
Ο Force LX 256 GB της Corsair κοστίζει 129€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Καλός λόγος τιμής ανά GB χωρητικότητας
- Υψηλές ταχύτητες ανάγνωσης
- Synchronous MLC μνήμες με 20nm λιθογραφία (οι οποίες θεωρητικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις εγγραφές από αυτές των 19nm)
- Λογισμικό Corsair SSD Tool Box
- Μικρό ύψος (συμβατός με Ultrabooks)
- Υποστήριξη κρυπτογράφησης AES-256 και συμβατότητα με τα TCG Opal 2.0
Μειονεκτήματα
- Μέτριες ταχύτητες εγγραφής
- Χαμηλές επιδόσεις στις δοκιμές Steady State
- Δε συνοδεύεται από κανένα απολύτως παρελκόμενο
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο Force LX 256 GB είναι:
Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης