Ένας ακόμη SSD, περνάει σήμερα από τον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr και έρχεται από το "στρατόπεδο" της OCZ. Πρόκειται για τον OCZ Vertex 460, ένα από τα μοντέλα που ανακοίνωσε η εταιρεία λίγο μετά την εξαγορά της από την Toshiba.
O εν λόγω SSD έρχεται εφοδιασμένος με τις ίδιες ακριβώς μνήμες που χρησιμοποιήθηκαν και στον Vector 150 (19nm Toshiba Multi-Level Cell (MLC) ), καθώς και τον ίδιο ελεγκτή μόνο που ο δεύτερος είναι χρονισμένος στα 352 MHz, 45 MHz δηλαδή χαμηλότερα από τον Vector 150.
Στη συγκεκριμένη σειρά υπάρχουν μοντέλα χωρητικότητας 120, 240 και 480 Gb με το μοντέλο των 240Gb να είναι αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε στα πλαίσια του παρόντος review, με την εταιρεία να υπόσχεται ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής που θα φτάνουν έως και τα 545/525 MB/s αντίστοιχα. Παράλληλα σύμφωνα πάντα με την OCZ οι επιδόσεις στις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ φτάνουν τα 85.000 IOPS και στις τυχαίες εγγραφές τα 90.000 IOPS.
Το τι ακριβώς όμως καταφέρνει ο Vertex 460 240GB θα το δούμε μέσα από τις δοκιμές που θα πραγματοποιήσουμε ξεκινώντας όμως, όπως άλλωστε κάθε φορά, από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Φωτογραφίες
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται συνοπτικά τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του Vertex 460 240 GB
Όπως βλέπουμε, ο SSD της σημερινής μας δοκιμής είναι εξοπλισμένος με NAND flash μνήμες λιθογραφίας 19nm. Η κίνηση αυτή βοήθησε την εταιρεία να διατηρήσει αφενός σε υψηλά επίπεδα τις ονομαστικές επιδόσεις της σειράς Vector 150 και ταυτοχρόνως να ρίξει την τιμή σε ένα αρκετά προσιτό επίπεδο, με το μοντέλο των 240 GB να πωλείται από 129.45€ (τη στιγμή που γραφόταν η παρουσίαση). H αντοχή που δίνει η εταιρεία για το συγκεκριμένο μοντέλο φτάνει τα 20 GB ανά ημέρα για 3 χρόνια, ενώ συνοδεύεται και από εγγύηση 3 ετών.
Η μπροστινή και πίσω όψη της συσκευασίας του Vertex 460.
Kαι μια γρήγορη ματιά στο πλάι της συσκευασίας.
Έχοντας μόλις ανοίξει τη συσκευασία. Βλέπουμε τον SSD μέσα στο αντιστατικό του σακουλάκι καθώς και ένα αυτοκόλλητο για το κουτί ή το laptop μας. Δεξιά υπάρχει και ένα μικρό σακουλάκι με βίδες για την στήριξη του SSD στο φατνίο που θα τοποθετηθεί.
O παρεχόμενος από την OCZ αντάπτορας για την προσαρμογή του SSD σε θέσεις 3.5 ιντσών.
Ο Vertex 460 έχοντας μόλις βγει από τη συσκευασία του.
Mια ματιά και στην πίσω όψη.
Έχοντας αφαιρέσει τα δύο καπάκι μεταξύ των οποίων βρίσκεται η πλακέτα του SSD.
Μια πιο κοντινή ματιά στο ελεγκτή του SSD, πάνω στον οποίο όπως βλέπουμε υπάρχει και ένα thermal pad με το οποίο συνδέεται με το εξωτερικό περίβλημα με σκοπό την αποτελεσματικότερη απαγωγή της θερμότητας. Επίσης διακρίνεται ξεκάθαρα το λογότυπο της Toshiba πάνω στις μνήμες μαζί με ορισμένες ακόμη κατασκευαστικές πληροφορίες.
Το SATA interface από κοντά.
Η OCZ έχει τοποθετήσει και ένα δεύτερο interface στην πλακέτα του Vertex 460. Έτσι πέρα από το σύνηθες SATA 3 (6 Gbps) υπάρχει και σύνδεση mini PCIe, την οποία όμως ο χρήστης μάλλον δε θα αντικρίσει ποτέ. Όπως πολύ σωστά φαντάζεστε αν αποσυναρμολογήσετε τον SSD αυτόματα θα χάσετε και την εγγύησή του. Κάτι αντίστοιχο είχαμε συναντήσει, όπως ίσως θυμάστε, και στο Vector 150.
Kλείνουμε με δύο γενικές εικόνες της πλακέτας του Vertex 460. Όπως βλέπετε δίπλα στοn ελεγκτή υπάρχει ένα ακόμη ολοκληρωμένο, το οποίο είναι αυτό της μνήμης. Στην ίδια περίπου θέση με ελάχιστη διαφορά υπάρχει και ένα ακόμη στην πίσω πλευρά (δεύτερη φωτογραφία).
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται συνοπτικά τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος στο οποίο πραγματοποιήσαμε όλες τις δοκιμές:
Στη συνέχεια, με γνώμονα το να λάβει ο αναγνώστης μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των υπό δοκιμή SSDs χωρίσαμε τις δοκιμές σε δύο μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων ασχοληθήκαμε με ορισμένα από τα πιο γνωστά synthetic benchmarks, ενώ στο δεύτερο, πραγματοποιήσαμε ορισμένες μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες.
Όλες οι δοκιμές έγιναν αφού προηγουμένως είχαμε εγκαταστήσει στο λειτουργικό όλα εκείνα τα προγράμματα που θα χρησιμοποιούσε ένας μέσος χρήστης στην καθημερινότητά του.
Tα μετροπρογράμματα που εκτελέσαμε ήταν τα ακόλουθα:
-
Crystal Disk Mark
-
AS SSD Benchmark
-
Anvil's Storage Utilities
-
HD Tune Pro
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην περίπτωση του AS SSD benchmark, πέρα από το κλασσικό τεστ μέτρησης ταχυτήτων, εκτελέσαμε ακόμη το Copy benchmark όπως επίσης και το Compression benchmark.
Τα τεστ πραγματικών συνθηκών που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια, περιελάμβαναν τις εξής δοκιμές:
-
Antivirus scan time: Χρησιμοποιώντας το Avira ελέγξαμε το χρόνο που χρειάζεται για να ελεγχθεί ένας μεγάλος φάκελος όγκου 80.1GB. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 7.282 αρχεία διαφόρων τύπων μέσα σε 417 υποφακέλους. Η επιλογή του Avira έγινε καθώς μετράει και προβάλει τον ακριβή χρόνο που απαιτείται για τον εκάστοτε έλεγχο.
-
RAR file extraction: Μετρήσαμε το χρόνο που απαιτείται για την αποσυμπίεση ενός αρχείου 3.1GB
-
ISO copy: Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για την αντιγραφή ενός αρχείου ISO (2.9GB) από ένα σημείο του SSD σε ένα άλλο. Για την ακριβή μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιήθηκε το Teracopy
-
Windows boot time: Κάνουμε επανεκκίνηση του συστήματός μας και μετράμε το χρόνο που απαιτείται μέχρι να ξαναμπεί στα Windows και να ολοκληρωθεί το startup.
Τέλος με τη βοήθεια του crmaris και μιας εφαρμογής-πολυεργαλείο την οποία έχει ο ίδιος αναπτύξει, πραγματοποιήσαμε στους δύο SSDs της δοκιμής ένα 12ωρο εξαντλητικό τεστ αντοχής, το κοινώς λεγόμενο Steady State Performance test, στη διάρκεια του οποίου γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στον εκάστοτε SSD και μετράμε ανά μια ώρα την απόδοσή του. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η συγκεκριμένη δοκιμή απέχει σημαντικά από τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας σε ένα συνηθισμένο και το πραγματοποιούμε για να δούμε την συμπεριφορά του SSD υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Να σημειώσουμε επίσης πως η εκτέλεση του εν λόγω test πραγματοποιήθηκε με το IO Meter.
Επιδόσεις - Synthetic Benchmarks
Στους πίνακες και τα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα όλων των benchmarks που εκτελέσαμε στον SSD της σημερινής μας δοκιμής:
Επιδόσεις - Δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες
Τα αποτελέσματα των διαφόρων δοκιμών που πραγματοποιήσαμε σε συνθήκες πραγματικής χρήσης φαίνονται στους παρακάτω πίνακες :
Steady state performance test
Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του 12ωρου τεστ που σας αναφέραμε νωρίτερα.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η απόδοση τoυ SSD την τελευταία ώρα της δοκιμής (60 λεπτά).
Η OCZ διατείνεται πως η απόδοση του Vertex 460 ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες έχει μεν πτώση (άλλωστε αυτό είναι δεδομένο), όμως παραμένει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από αυτά των διαφόρων άλλων ανταγωνιστικών μοντέλων. Kάτι αντίστοιχο μάλιστα είχαμε δει και το review του OCZ Vector 150 όπου είχαμε και τότε επαληθεύσει τα λεγόμενα της εταιρείας.
Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, το συγκεκριμένο τεστ είναι εξαιρετικά απαιτητικό και φέρνει τον SSD στα όρια του, με αλλεπάλληλες εγγραφές που καταλαμβάνουν μετά από κάποιο σημείο το σύνολο του χώρου του. Με άλλα λόγια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει ο ελεγκτής του SSD στο συγκεκριμένο τεστ είναι πρακτικά πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να αναπαραχθούν υπό κανονική χρήση.
Παρόλα αυτά η διαφορά του Vertex 460 από όλα τα άλλα μοντέλα που έχουμε μετρήσει (με εξαίρεση τον Vector 150, ο οποίος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα) είναι παραπάνω από εμφανής και συνεπώς, τα λεγόμενα της εταιρείας επιβεβαιώνονται απόλυτα.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Οι εντυπώσεις μας από τον OCZ Vertex 460 240 GB να είναι ιδιαίτερα θετικές. Όπως και στον Vector 150, έτσι και σε αυτό το μοντέλο, έχει γίνει (όπως ήδη αναφέραμε) χρήση του ελεγκτή Barefoot 3 αλλά και μνημών κατασκευασμένων από την Toshiba χάρη στην αυξημένη τεχνογνωσία της οποίας δημιουργήθηκε ένα ακόμη drive υψηλής ποιότητας και επιδόσεων.
Μπορεί ο συγκεκριμένος SSD να παρουσιάζεται από την OCZ ως το "μικρότερο αδερφάκι" του Vector 150 ωστόσο η διαφορά στις επιδόσεις είναι πολύ μικρή. Ο πιο ουσιαστικός ίσως διαχωρισμός έχει γίνει στο κομμάτι της εγγύησης όπου ο Vertex 460 συνοδεύεται από τρία χρόνια (έναντι πέντε του Vector 150), αλλά και στο κομμάτι της αντοχής όπου αυτή είναι σημαντικά μικρότερη από της σειράς Vector, καθώς στους Vector οι μνήμες είναι ειδικής διαλογής.
Δεδομένης λοιπόν της τιμής του, η οποία αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 129.45€, ο Verttex 460 είναι μια εξαιρετική επιλογή με κορυφαίες επιδόσεις, οι οποίες μάλιστα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και με την πάροδο του χρόνου, όπως προκύπτει από την εξαιρετική απόδοση που παρουσίασε στο Steady state performance test.
Συνοπτικά λοιπόν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Vertex 460 240 GB είναι τα εξής:
Πλεονεκτήματα:
- Εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στα benchmarks όσο και στις δοκιμές πραγματικών συνθηκών
- Πάχος 7mm (συμβατότητα με Ultrabooks)
- Συνοδεύεται από κλειδί ενεργοποίησης για το Acronis True Image HD
- Καλή τιμή
- Πολύ καλή επίδοση στο Steady state Performance Test
Μειονεκτήματα:
- Μειωμένη εγγύηση κατά 2 χρόνια σε σχέση με τη σειρά Vector 150
Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο OCZ Vertex 460 240GB είναι:
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: crmaris