Μας άρεσε
- Ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων και ρυθμίσεων
- Δυνατό σήμα ακόμη και σε απόσταση, καλές επιδόσεις
- Πλήθος τεχνολογιών το κάνουν ανθεκτικό στο χρόνο (π.χ. Wi-Fi 6, mesh)
- Δυνατότητες τυπικού NAS
Δεν μας άρεσε
- Αν προορίζεται για σπίτι, η τιμή είναι κάπως υψηλή
- Το SRM 1.3 ίσως είναι υπερβολικό για μη εξοικειωμένους χρήστες
Η πολύπειρη Synology κυκλοφόρησε το RT6600ax Router, μια συσκευή σχεδιασμένη να συνδυάσει τις τρέχουσες σημαντικότερες τεχνολογίες για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη για ποιοτικό ασύρματο δίκτυο στο σπίτι κι όχι μόνο. Την εταιρεία τη γνωρίζουμε καλά από τα εξαιρετικά NAS που κατασκευάζει και σίγουρα βλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την είσοδό της σε αυτή τη νέα κατηγορία, ειδικά όταν μαθαίνουμε ότι τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν κανονικά και στη χώρα μας. Με μερικά εξέχοντα χαρακτηριστικά και υποστήριξη Wi-Fi 6, μεταξύ άλλων, το Synology RT6600ax αναμφίβολα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση.
Λάβαμε το router και το χρησιμοποιήσαμε για αρκετό διάστημα. Έχοντας πλήθος ασύρματων κι ενσύρματων συσκευών στο σπίτι, πήραμε δείγματα χρήσης σε πολλά σενάρια και μετά από τις δοκιμές μας, αποτυπώνουμε παρακάτω την εμπειρία μας με αυτό.
Σχεδιασμός
Ξεκινάμε από τα βασικά, την εμφάνιση. Το Synology RT6600ax δεν είναι μικρό, με διαστάσεις 17.5x32x20 εκατοστά (μετρώντας και τις κεραίες στο ύψος των 17.5cm) και βάρος περίπου στα 1600 γραμμάρια.
Η επάνω πλευρά της συσκευής είναι κατά περίπου 2/3 καλυμμένη από γρίλιες εξαερισμού, αριστερά και δεξιά από το κεντρικό μέρος όπου υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας και λίγο παρακάτω οι λυχνίες κατάστασης. Η μπροστινή όψη είναι καθαρή πλην του κέντρου, όπου υπάρχουν πάλι γρίλιες εξαερισμού, όμως κατά τα άλλα ούτε λυχνίες ούτε θύρες – παρομοίως και οι πλάγιες πλευρές, με εξαίρεση τη δεξιά όπου υπάρχουν μόνο τα πλήκτρα Wi-Fi και WPS.
Τέλος, στην πίσω μεριά θα βρούμε όλες τις θύρες της συσκευής. Από αριστερά προς τα δεξιά, έχει μια θύρα USB 3.0, μια θύρα WAN, τέσσερις θύρες LAN, το πλήκτρο ενεργοποίησης, το πλήκτρο επαναφοράς και την είσοδο για το βύσμα του καλωδίου ρεύματος.
Αριστερά και δεξιά έχουμε από μία κεραία, με άλλες τέσσερις μοιρασμένες κατά μήκος της πλάτης. Είναι εμφανές πως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι της ασύρματης δικτύωσης, με το router να εξοπλίζεται επαρκώς για να υποστηρίξει πλήθος συσκευών, κάτι που ενισχύεται κι από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί όπως θα δούμε παρακάτω.
Στο κουτί περιλαμβάνεται το router, ένα καλώδιο Ethernet μήκους 1 μέτρου, εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης και ο αντάπτορας τροφοδοσίας.
Γενικώς, η πρώτη επαφή με το Synology RT6600ax είναι πως πρόκειται για ένα «σοβαρό» router, χωρίς RGB ή άλλες πινελιές ομορφιάς στην εμφάνισή του, καθώς εστιάζει στην πρακτικότητα παρά στην εμφάνιση. Σίγουρα, θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ιδιαίτερο στο σχεδιασμό του καθώς δείχνει απλό, όμως μιλάμε για router – κατά πάσα πιθανότητα, λίγοι θα ασχοληθούν με την εμφάνιση ή θα το βλέπουν διαρκώς μέσα στη μέρα τους.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Μπαίνουμε στο βασικότερο κομμάτι, ξεκινώντας με τα χαρακτηριστικά προτού δούμε τις επιδόσεις της συσκευής στα σενάρια χρήσης μας.
Υποστηρίζει Wi-Fi 802.11ax Tri-Band (IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax) και οι κεραίες του υποστηρίζουν συχνότητες 5GHz και 2.4GHz. Συγκεκριμένα, η βασική κεραία 5GHz υποστηρίζει ταχύτητες 4800Mbps, η δεύτερη 5GHz υποστηρίζει 1200Mbps, η κεραία των 2.4GHz φτάνει τα 600Mbps με channel bandwidth στα 160MHz. Οι τρεις από τις τέσσερις θύρες LAN είναι τύπου Gigabit και η τέταρτη 2.5GbE WAN/LAN. Η θύρα USB που προαναφέρθηκε, είναι τύπου USB 3.2 Gen 1.
Φεύγοντας από τις θύρες, πάμε στα πρωτόκολλα ασφαλείας, όπου υποστηρίζονται τα WPA2 και WPA3. Υποστηρίζεται επίσης MU-MIMO για υποστήριξη πολλαπλών συσκευών και χρηστών ταυτόχρονα στο φάσμα του ασύρματου δικτύου της συσκευής, κάτι που συνδέεται και με την υποστήριξη Wi-Fi 6 που διαθέτει η συσκευή. Επιπλέον, στη λίστα χαρακτηριστικών του βρίσκεται η υποστήριξη QoS για καλύτερη διαχείριση του όγκου, συμβατότητας με IPv6, όπως και μιας πλήρους σουίτας ρυθμίσεων firewall για διάφορα σενάρια.
Εκεί είναι που αρχίζει να φαίνεται η διαφορά μεταξύ του Synology RT6600ax κι ενός συμβατικού, ποιοτικού router. Το λογισμικό SRM 1.3 που συνοδεύει τη συσκευή προσφέρει μεγάλη ελευθερία στις ρυθμίσεις, από τη δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών SSID ανά συχνότητα έως τον προεγκατεστημένο VPN client και τις πολλαπλές ρυθμίσεις firewall βάσει σεναρίων που ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει – για παράδειγμα, επιτρέποντας την διασύνδεση μεταξύ συσκευών μόνο υπό προϋποθέσεις και κλειδώνοντας την πρόσβαση αν χρειαστεί.
Οι κανόνες του firewall μπορούν επίσης να συνδυαστούν μεταξύ τους, αλλά και να εφαρμοστούν σε ξεχωριστά υπό-δίκτυα. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να διαχωρίσει συσκευές ανάμεσα στα δίκτυα, ακόμη κι αν αυτές συνεργάζονται, για λόγους ασφαλείας ή διαχείρισης. Κι όλο αυτό γίνεται πολύ εύκολα, μέσω του διαχειριστικού SRM 1.3.
Από εκεί, μέσω του Safe Access, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προφίλ χρηστών κι ύστερα να βάλει περιορισμούς στη χρήση, προσφέροντας έτσι κάτι πιο σύνθετο και γενικό από τα τυπικά parental controls. Ως προϊόν της Synology, προσφέρει επίσης πολλές επιπλέον εφαρμογές που εμπλουτίζουν το διαχειριστικό προσφέροντας εναλλακτική σε VPN, εφαρμογές ασφαλείας δικτύου κι άλλες.
Συνοδευτική προς το βασικό διαχειριστικό είναι η εφαρμογή για κινητά, DS Router, που διατίθεται για Android και iOS. Κάνει πολύ εύκολη την αρχική εγκατάσταση κι ύστερα χρησιμεύει για μερικές λειτουργίες όπως port forwarding, διαχείριση του Safe Access, του VPN κι άλλων δυνατοτήτων, ώστε να μη χρειάζεται υπολογιστής ή browser για τέτοιες ρυθμίσεις. Βέβαια, η διεύθυνση QuickConnect μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση μέσω browser από οπουδήποτε, όπως συμβαίνει και με άλλες συσκευές της εταιρείας, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός στις επιλογές – είναι θέμα προτίμησης και συνήθειας.
Το Synology RT6600ax μπορεί να συνδυαστεί με τα προϊόντα δικτύου mesh της Synology, οπότε αν κάποιος θέλει μελλοντικά να επενδύσει σε κάτι τέτοιο, μπορεί να κάνει την αρχή με αυτό το router και να μην ανησυχεί για τη συμβατότητα. Μάλιστα, μέσω της εφαρμογής DS Router, το δίκτυο mesh στήνεται πολύ εύκολα.
Ίσως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Synology έχει προσθέσει λειτουργίες NAS στο RT6600ax. Συγκεκριμένα μπορέσαμε να συνδέσουμε έναν εξωτερικό δίσκο στην αντίστοιχη USB θύρα και μετά από μια πολύ απλή διαδικασία, είχαμε πρόσβαση στα περιεχόμενά του απομακρυσμένα. Αυτό γίνεται μέσω ξεχωριστής εφαρμογής με την ονομασία DS File η οποία μας δίνει πρόσβαση στα αρχεία που έχουμε είτε αυτά είναι φωτογραφίες είτε βίντεο ή μουσικά αρχεία. Ο viewer των φωτογραφιών που δοκιμάσαμε σίγουρα δεν εντυπωσιάζει αλλά κάνει καλά τη δουλειά του.
Το Wi-Fi λειτουργεί με τεχνολογία beam forming για καλύτερες επιδόσεις, οπότε δοκιμάσαμε πλήθος συσκευών μέσα σε ένα σπίτι περίπου 100 τ.μ. για να δούμε στην πράξη πώς τα καταφέρνει. Σε γραμμή 200Mbps, τρέξαμε Speedtest σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού για να δούμε πόσο καλά αποδίδει όσο πιο μακριά πηγαίνουμε κι όσο μπαίνουν τοίχοι ενδιάμεσα. Στο ίδιο δωμάτιο, MacBook Air (M1) και Samsung Galaxy S22 Ultra κατάφεραν να κινούνται περίπου στα 170Mbps. Πηγαίνοντας στο αμέσως διπλανό δωμάτιο, η ταχύτητα έπεσε περίπου στα 130Mbps και στο μακρινότερο σημείο εντός του σπιτιού, περίπου στα 92Mbps πάντα σε 5GΗz σύνδεση.
Με το iperf3 μετρήσαμε από πολύ κοντινή απόσταση τo Wi-Fi Throughput και στις 2 μπάντες των 2,4 και 5GHz αντίστοιχα όπου στην πρώτη περίπτωση πήραμε περίπου 112Mbit/sec ενώ περιμέναμε περισσότερα στα 5GHz αφού περιοριστήκαμε στα 692Mbit/sec.
Γενικότερα οι ταχύτητες που πήραμε από το RT6600ax αν και βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, εντούτοις δεν εντυπωσιάζουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Συμπέρασμα
Το Synology RT6600ax τα καταφέρνει περίφημα σε κάθε τομέα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη σουίτα από εργαλεία, ρυθμίσεις και δυνατότητες που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία routers της αγοράς αυτή τη στιγμή. Μπορεί με άνεση να καλύψει οικιακές και επαγγελματικές ανάγκες χάρη στις επιδόσεις και την ευελιξία του.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, τουλάχιστον για τις δικές μας ανάγκες, ακόμη κι αν υπάρχουν routers που τα καταφέρνουν καλύτερα. Το μοναδικό που ίσως βάλει σε σκέψεις τους υποψήφιους αγοραστές είναι η τιμή, καθώς αν προορίζεται απλώς για οικιακή χρήση μάλλον «ξεφεύγει» από το budget πολλών ενώ επίσης, το διαχειριστικό μπορεί να φανεί «βουνό» σε μη εξοικειωμένους χρήστες. Βέβαια, το δεύτερο ίσως είναι ένα «ευχάριστο» πρόβλημα καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει είναι τεράστιες.
- 1
- 1