Αρκετές φορές έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να μην έχουμε σήμα σε ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ή να έχουμε μία συσκευή όπως έναν αποκωδικοποιητή ή μια Smart Tv στα οποία θέλουμε να παρέχουμε Internet με ασύρματη ή ενσύρματη(Ethernet) σύνδεση. Με ευκολία ρυθμίσεων (Mesh, WPS) ακόμα και για τον αρχάριο χρήστη, η AVM έχει τη δική της πρόταση στην αγορά που είναι το FRITZ!WLAN Repeater 3000. Μετά το Review του FRITZ!Repeater 1750Ε έχουμε στα χέρια μας την νέα ναυαρχίδα της AVM, για να την δοκιμάσουμε και να δούμε πόσο καλύτερη είναι από τον προκάτοχό της.Οι δυνατότητες που κρύβει είναι πάρα πολλές όπως θα δούμε, με τη σημαντικότερη ότι πρόκειται για ένα Triple Radio Repeater. Ένα πανίσχυρο WLAN Repeater που μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικά οπουδήποτε αρκεί να υπάρχει μια παροχή ρεύματος. Στη συνέχεια του Review θα αναλύσουμε γιατί το συγκεκριμένο Repeater είναι τόσο καλό και επιπρόσθετα θα κατανοήσουμε τις διαφορές με άλλα Repeater του εμπορίου.
Η AVM διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως Vdsl/Adsl Routers, Gpon Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON), Repeaters όπως και συσκευές για Radiator Control, Power Outlets. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και απασχολεί 660 υπαλλήλους. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης.
Τα χρώματα του και γενικότερα η εξωτερική του εμφάνιση το κάνουν αρκετά κομψό για να μην χαλάει την αισθητική του χώρου που θα το τοποθετήσουμε. Συνδυάζει δύο λειτουργίες σε μια συσκευή (Access Point, Repeater).
Unboxing
Ας δούμε τι κρύβεται μέσα στο κουτί:
Στην μπροστινή πλευρά αναφέρετε ότι είναι το μοντέλο FRITZ!WLAN Repeater 3000 που υποστηρίζει Mesh WiFi, όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα της AVM πλέον. Τα δυνατά του σημεία που αναγράφονται κιόλας με κίτρινο χρώμα, είναι το Triple Radio όπως και Wireless Lan AC + N με ταχύτητες 1733 + 866 +400 Mbit. Στην πίσω πλευρά αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του σε διάφορες γλώσσες (τα ελληνικά δυστυχώς δεν υπάρχουν) και ότι καλύπτεται από πέντε χρόνια εγγύησης. Στις πλαϊνές πλευρές υπάρχει το σχέδιο ενός σπιτιού και πως με ένα FRITZ!Box και ένα FRITZ!Repeater έχουμε Internet παντού, τα Requirements και τα τρία απλά και εύκολα βήματα για την εγκατάστασή του.
Ανοίγοντας τη συσκευασία θα βρούμε: 1 FRITZ!WLAN Repeater 3000, 1 Ethernet Cable Slim, 1 τροφοδοτικό, 1 εγχειρίδιο χρήσης, 1 διαφημιστικό φυλλάδιο και 1 έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες όπως το SSID, το Passkey και το Password για το Web Interface. Στις οδηγίες χρήσης δεν περιλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα.
Mesh Networking
To Mesh Networking το οποίο υποστηρίζεται από την έκδοση FRITZ!Os 7 και μετά έχει να μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Μερικά από αυτά είναι:
- Μέσα από το FRITZ!Box μπορούμε να δούμε την τοπολογία του δικτύου μας. Όλες οι FRITZ συσκευές εμφανίζονται σε ένα ενιαίο σχέδιο. Με μία ματιά βλέπουμε που και πως έχει συνδεθεί η συσκευή μας, ποια συσκευή είναι και την Ip που έχει πάρει.
- Αν υπάρχει αναβάθμιση για μία FRITZ συσκευή θα εμφανιστεί το κουμπί για να την κάνουμε Update. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για Firmware, δεν χρειάζεται να πάμε στο Web Interface της κάθε συσκευής για να γίνει το Update. Απλά πατάμε το Update και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.
- Με την χρήση του Mesh και του Wps όλες οι ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο FRITZ!Box θα περαστούν αυτόματα και στις υπόλοιπες πχ το Guest Network κτλ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα SSID. Όλο το δίκτυο και όλες οι συσκευές θα αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε δίκτυο κάθε φορά που μετακινούμαστε στο χώρο. Το Smart Roaming θα μας συνδέσει αυτόματα στο ασύρματο δίκτυο που έχει το καλύτερο σήμα.
- Υποστηρίζονται οι τεχνολογίες Smart Steering και CrossBand Repeating. Όλα εύκολα και απλά.
- Το Mesh δίκτυο μπορεί να αποτελείται από ένα FRITZ!Box και ένα FRITZ!Repeater για ένα μικρό χώρο μέχρι πολλά FRITZ!Repeaters, FRITZ!Powerlines για ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο.
- Άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν πολλές γνώσεις μπορούν εύκολα και απλά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις ή να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
- Είναι Triple Radio. 2 x 5Ghz(4x4 + 2x2) 1733Mbit + 866Mbit + 1 x 2,4 Ghz (2x2) 400Mbit. Υποστηρίζει 802.11a, b, g, n, ac.
- Διαθέτει 2 Gigabit Ports.
- Υποστήριξη WPA, WPA2 όπως και Open Network. Δεν υπάρχει επιλογή για WEP.
- Εύκολο Setup με την χρήση του WPS.
- 2 διαφορετικά Modes. Access Point και Repeater.
- Υποστήριξη Mesh WiFi.
- Dimmable LED με ενδείξεις πάνω στο FRITZ!WLAN Repeater 3000.
- IPv6.
- Μέγιστη κατανάλωση 11,4 Watt/ Τυπική κατανάλωση 6 Watt.
- Διαστάσεις 8.8 x 18.4 x 13.6 cm
Επιπλέον χαρακτηριστικά:
- Αναβαθμίσεις που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
- Smart Steering και CrossBand Repeating.
- FRITZ!App Wlan.
- Guest Network.
- Maximum Transmitter Power. Αν δεν θέλουμε το WiFi να εκπέμπει στο 100% μπορούμε να ελαττώσουμε το ποσοστό εκπομπής. Βήματα 100%, 50%, 25%, 12%, 6%.
H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.
Δυνατότητες
Ας δούμε ποιος ο λόγος αγοράς μιας τέτοιας συσκευής και σε ποιες καταστάσεις μπορεί να μας εξυπηρετήσει.
Λειτουργία Access Point: Μπορούμε να συνδέσουμε το FRITZ!WLAN Repeater 3000 με καλώδιο Ethernet με το ADSL2+/VDSL2 Modem Router που έχουμε είτε με κάποιο switch, ώστε να έχουμε Internet και δίκτυο στο χώρο που δεν υπάρχει καλό σήμα. Απώλειες δεν υπάρχουν εφόσον είναι σε λειτουργία Access Point και έτσι εκμεταλλευόμαστε το 2,4Ghz και 5Ghz Wireless στα μέγιστα του.
Λειτουργία Repeater: Σε αυτό το Mode το FRITZ!WLAN Repeater 3000 λαμβάνει το σήμα ασύρματα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει στα 2,4Ghz ή στα 5Ghz και αναμεταδίδει το σήμα σε όποιο Βand επιθυμούμε. Το μεγάλο προτέρημα αν το συνδυάσουμε με FRITZ ή ένα Third Party Router είναι το Triple Radio. Τι σημαίνει αυτό. Όταν έχουμε ένα Dual Radio Repeater, τότε το ένα από τα δύο Radio αναλαμβάνει να κάνει το ασύρματο Link με το ADSL2+/VDSL2 Modem Router. Ταυτόχρονα όμως το ίδιο Radio πχ τα 5Ghz πρέπει να δίνουν και Internet στις συσκευές μας. Αυτό δημιουργεί ένα Bottleneck αφού το ένα Radio χρησιμοποιείται για δύο καταστάσεις ταυτόχρονα (Link + Access point).
To FRITZ!Repeater 3000 είναι ένα Triple Radio Repeater που σημαίνει ότι άμα το συνδυάσουμε με ένα FRITZ ή ένα Third Party Router που έχει 5Ghz, τότε το ένα 5Ghz Radio θα κάνει το Wireless Link, ενώ το δεύτερο 5Ghz Radio θα λειτουργεί ως Access Point παράλληλα με τα 2,4 Ghz. Έτσι θα πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα. Επίσης τα ενδεικτικά Led στην πρόσοψη μας δείχνουν πόσο καλό σήμα λαμβάνει από την άλλη ασύρματη συσκευή (Θα γίνουν πορτοκαλί από πράσινα στην περίπτωση χαμηλού σήματος). Χωρίς την χρήση προγράμματος ή υπολογιστή μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο. Ταυτόχρονα εκτός από τις συσκευές που θα λαμβάνουν ασύρματα Internet και δίκτυο μπορούμε να συνδέσουμε στα Gigabit Ports ένα switch για να δώσουμε Internet και δίκτυο σε ενσύρματες συσκευές ή απευθείας μία ή δύο συσκευές που δεν διαθέτουν ασύρματη υποστήριξη, όπως ένας αποκωδικοποιητής.
Fritz!App Wlan / Web Interface
Η παραμετροποίηση του FRITZ!Repeater 3000 μπορεί να γίνει με την χρήση του WPS ώστε να "κληρονομήσει" αυτόματα όλες τις ρυθμίσεις από το FRITZ!Box είτε από το Web Interface που βλέπουμε παρακάτω. Βέβαια στο Web Interface πέρα από την αρχική παραμετροποίηση μπορούμε μετέπειτα να δούμε και να αλλάξουμε οποιαδήποτε ρύθμιση επιθυμούμε. Επιπρόσθετα βλέπουμε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.
- Στο Overview υπάρχουν γενικές πληροφορίες για τους χρήστες που έχουν συνδεθεί, για το Firmware που έχει το FRITZ!Repeater όπως και για την διασύνδεση με το FRITZ!Box.
- Στο Access to Home Network μπορούμε να αλλάξουμε την λειτουργία από Repeater σε Access Point και αντίστροφα.
- Στο Network βλέπουμε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες και επίσης ρυθμίζουμε το FRITZ!Repeater αν θα λάβει αυτόματη λήψη IP ή αν θα την δώσουμε εμείς.
- Στο Wireless μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό SSID και Passkey στο δίκτυο μας, να αλλάξουμε ασύρματο κανάλι, να προγραμματίσουμε ποιες ώρες θα είναι ενεργοποιημένο το WiFi όπως και ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Guest Network.
- Στο System έχουμε το Event Log, το Energy Monitor για την κατανάλωση του FRITZ!Repeater, Push Service για Notifications, ρύθμιση του επίπεδου φωτεινότητας των LED, Backup/Restore των ρυθμίσεων, Firmware Update, ορισμό Γλώσσας και κωδικού του Web Interface.
- Στο Wizards υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες ώστε να γίνει η αρχική ενεργοποίηση και όχι μόνο.
To FRITZ!App Wlan είναι ένα Application για Smartphones το οποίο μας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για το ασύρματο δίκτυο. Μπορούμε να δούμε σε ποια συσκευή FRITZ! είμαστε συνδεδεμένοι και ας έχει όλο το δίκτυο το ίδιο SSID. Θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αν το FRITZ!Repeater είναι στην κατάλληλη θέση για να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα ή αν χρειάζεται να το μετακινήσουμε αλλού. Μας εμφανίζει ποιες συσκευές δεσμεύουν ποια κανάλια και επιπρόσθετα μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε μετρήσεις ταχύτητας στο WiFi. Με τις μετρήσεις αυτές θα γνωρίζουμε αν η συσκευή είναι στο σωστό σημείο σε σύγκριση με το FRITZ!Box ή το FRITZ!Repeater και ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί στα 2,4GHz και στα 5Ghz από εκείνο ακριβώς το σημείο.
Δοκιμές
Μετά το απαραίτητο Setup έφτασε η ώρα για τις δοκιμές. Πέρα από τις διάφορες λειτουργίες που δοκιμάσαμε επιτυχώς, όπως το Guest Network και το Time Schedule που "κληρονόμησε" τις ρυθμίσεις του αυτόματα λόγω του Mesh Networking, θέλαμε να δούμε πως τα καταφέρνει στο θέμα κάλυψης και ταχύτητας Download και Upload.
Έγιναν οι παρακάτω δοκιμές:
Μέτρηση της μέγιστης ταχύτητας της Vdsl 50Mbit/5Mbit που καταφέραμε να πετύχουμε με το Repeater να είναι σε 3 διαφορετικές αποστάσεις από το FRITZ!Box.
- Δίπλα στο FRITZ!Box. 50Mbit/5Mbit στα 5Ghz και 50Mbit/5Mbit στα 2,4Ghz. 1300Mbit/975Mbit Link FRITZ!Box <---> FRITZ!Repeater.
- Σε διπλανό δωμάτιο. 50Mbit/5Mbit στα 5Ghz και 50Mbit/5Mbit στα 2,4Ghz. 410Mbit Link FRITZ!Box <---> FRITZ!Repeater.
- Στο πιο μακρινό δωμάτιο με το σήμα να είναι χαμηλό και το FRITZ!Repeater με πορτοκαλί LED κάποιες στιγμές αντί για πράσινο λόγω χαμηλού σήματος. 35-45Mbit/5Mbit στα 5Ghz και 35-45Mbit στα 2,4Ghz. 57-87Mbit Link FRITZ!Box <---> FRITZ!Repeater.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το FRITZ!Repeater αν λόγω απόστασης ή εμποδίων δεν καταφέρει να κάνει Link στα 5Ghz αυτόματα δρομολογεί την κίνηση στα 2,4Ghz. Επιπρόσθετα με το Link στα 5Ghz υπάρχει και Link στα 2,4Ghz στις περισσότερες περιπτώσεις, που λειτουργεί επιπρόσθετα. Στο Web Interface του FRITZ!Box και στο Mesh Networking είδαμε να υπάρχει Link πχ 530Mbit στα 5Ghz και ταυτόχρονα 144Mbit στα 2,4Ghz.
Το 5Ghz Link ανάμεσα στο FRITZ!Box και στο FRITZ!Repeater ήταν το μέγιστο στα 1,3Gbit και αυτό επιτεύχθηκε όταν η απόσταση ήταν μικρή. Το FRITZ!Repeater 3000 αν το συνδυάσουμε για παράδειγμα με το FRITZ!Box 7590 που υποστηρίζει 160 Channel Width θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες μεταξύ τους με μέγιστο τα 1733Mbit.
H επόμενη δοκιμή ήταν να δούμε την μέγιστη ταχύτητα Link μεταξύ του FRITZ!Repeater και του FRITZ!Box που μπορούμε να πετύχουμε στις 3 προαναφερθείς αποστάσεις.
- Δίπλα στο FRITZ!Box. 1300Mbit/975Mbit Link FRITZ!Box <---> FRITZ!Repeater. Ταυτόχρονο Link 144Mbit/124Mbit στα 2,4Ghz.
- Σε διπλανό δωμάτιο. 650Mbit/530Mbit Link FRITZ!Box <---> FRITZ!Repeater. Ταυτόχρονο Link 144Mbit/62Mbit στα 2,4Ghz.
- Στο πιο μακρινό δωμάτιο με το σήμα να είναι χαμηλό. 65Mbit/40Mbit Link FRITZ!Box <---> FRITZ!Repeater. Ταυτόχρονο Link 50Mbit/86Mbit στα 2,4Ghz.
Σειρά είχε να τοποθετήσουμε το FRITZ!Repeater κοντά στο FRITZ!Box και να δοκιμάσουμε τη δυνατότητα Measure WiFi που δίνει η AVM με το FRITZ!App Wlan ώστε να δούμε την μέγιστη ταχύτητα του WiFi στους χώρους που αναφέραμε και παραπάνω.
- Δίπλα στο FRITZ!Repeater. 500Mbit στα 5Ghz και 116Mbit στα 2,4Ghz.
- Σε διπλανό δωμάτιο. 130Mbit στα 5Ghz και 65 στα 2,4Ghz.
- Στο πιο μακρινό δωμάτιο με το σήμα να είναι χαμηλό. 40Mbit στα 5Ghz και 35Mbit στα 2,4Ghz. Σε ακόμα πιο μακρινή απόσταση χάναμε τα 5Ghz και είχαμε διαθέσιμα μόνο τα 2,4Ghz που είναι φυσιολογικό, λόγω ότι τα 5Ghz δεν μπορούν να διαπεράσουν πολλά εμπόδια.
Οι δοκιμές έγιναν με Samsung Galaxy S10 το οποίο στα 5Ghz το μέγιστο που μπορεί να πετύχει είναι 866Mbit και ο χώρος ήταν ένα σπίτι 72 τ.μ με αρκετούς τοίχους ενδιάμεσα. Το FRITZ!Repeater στα 5Ghz το μέγιστο που μπορεί να δώσει είναι 1333Mbit.
Θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το FRITZ!Repeater ως Access Point αφού μπορεί ο χρήστης να έχει δομημένη καλωδίωση ή να έχει την δυνατότητα να περάσει καλώδιο Ethernet. Τα συνδέσαμε με καλώδιο Ethernet μεταξύ τους και από το Web Interface ορίσαμε ότι θα λειτουργεί ως Access Point. Σε λιγότερο από ένα λεπτό ήταν έτοιμο για χρήση ως Access Point.
Στην επόμενη δοκιμή αφού συνδεθήκαμε στο WiFi του FRITZ!Box αρχίσαμε να περπατάμε προς το FRITZ!Repeater για να δούμε αν και πόσο γρήγορα θα γίνει η εναλλαγή στο πιο δυνατό σήμα. Πράγματι εκεί που το σήμα είχε μειωθεί, το Smart Roaming ανέλαβε να μας συνδέσει στο FRITZ!Repeater που είχε καλύτερο σήμα. Η αλλαγή γίνεται ταχύτατα, και ο χρήστης δεν θα την αντιληφθεί πάρα μόνο από το ότι θα έχει ξανά δυνατό σήμα. Επαναλάβαμε την δοκιμή την ώρα που είχαμε ανοιχτό συνέχεια το Measure WiFi του FRITZ!App Wlan και στο γράφημα φαίνεται μια στιγμιαία πτώση της ταχύτητας μέχρι να γίνει η εναλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω των χαρακτηριστικών του Mesh Network.
Μπορούμε να πούμε ότι η κάλυψη του είναι πολύ καλή και καλύψαμε όλο το χώρο μαζί με τα μπαλκόνια με το FRITZ!Repeater 3000 και το FRITZ!Box 5491 χωρίς προβλήματα και στα 2 Bands.
Ακόμα μια δοκιμή που έγινε ήταν να δοκιμάσουμε να κάνουμε Cascade ανάμεσα σε δύο FRITZ!Repeater 3000 και στο FRITZ!Box 5491. Η ιδέα ήταν να δούμε αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα της γραμμής μας VDSL 50Mbit/5 Mbit συνδέοντας το πρώτο FRITZ!Repeater 3000 με το FRITZ!Box 5491 και το δεύτερο FRITZ!Repeater 3000 με το πρώτο FRITZ!Repeater 3000. Δοκιμάσαμε αυτό το σενάριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένας χρήστης έχει ένα μεγάλο χώρο και για να τον καλύψει έπρεπε υποχρεωτικά να κάνει την διάταξη που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.
Όπως βλέπουμε το πρώτο FRITZ!Repeater 3000 είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 5491 και στα δύο Bands όπως το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο FRITZ!Repeater 3000 που είναι συνδεδεμένο με το πρώτο FRITZ!Repeater. Τα Links στα 5Ghz είναι της τάξεως των αρκετών Mbits, οπότε γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε απώλειες. Πράγματι με το γνωστό Speedtest της Oakla είδαμε ότι είτε το τρέχαμε συνδεδεμένοι στο FRITZ!Box 5491 είτε στο πρώτο FRITZ!Repeater είτε στο δεύτερο η VDSL 50Mbit/5Mbit έπιασε τα μέγιστα. Όσα FRITZ!Repeater και να έχουμε στο δίκτυο μας το Triple Radio που διαθέτουν θα χρησιμοποιηθεί χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Η παραμετροποίηση του δεύτερου FRITZ!Repeater γίνεται με την ίδια διαδικασία όπως όταν έχουμε ένα, δηλαδή με το WPS. Απλά αντί να πατήσουμε το WPS στο FRITZ!Box 5491 και στο FRITZ!Repeater 3000 πατάμε το WPS στα δύο FRITZ!Repeater 3000. Εξυπακούεται ότι και σε αυτή την περίπτωση όλες οι ρυθμίσεις που μπορεί να έχουμε κάνει στο FRITZ!Box θα μεταφερθούν κανονικά σε όλα τα FRITZ!Repeater. Η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση του WPS αν το επιθυμεί ο χρήστης. Αν συνδεθούμε στα Web Interface των FRITZ!Repeater θα δούμε τα παρακάτω:
Πρώτο FRITZ!Repeater 3000 που είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 5491, όπως βλέπουμε και στην παρακάτω φωτογραφία.
Δεύτερο FRITZ!Repeater 3000 που είναι συνδεδεμένο με το πρώτο FRITZ!Repeater 3000, όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.
Αν τώρα ένας χρήστης έχει το FRITZ!Box στην μέση του χώρου και θέλει να δώσει Internet και δίκτυο δεξιά και αριστερά του χώρου αυτού, τότε μπορεί να συνδέσει τα δύο FRITZ!Repeater κατευθείαν με το FRITZ!Box 5491, όπως φαίνεται στην παρακατώ φωτογραφία.
Αν είχαμε ακόμα περισσότερα FRITZ!Repeater θα μπορούσαμε να έχουμε δύο συνδεδεμένα με το FRITZ!Box και άλλα δύο για παράδειγμα συνδεδεμένα με τα FRITZ!Repeaters. Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορούμε να κάνουμε. Ότι συσκευή FRITZ και να βάλουμε στο δίκτυο μας θα εμφανιστεί μέσα στο Mesh Networking. Όπως θα μπορούσε το πρώτο FRITZ!Repeater να λειτουργεί σε Wireless Bridge με το FRITZ!Box αλλά το δεύτερο FRITZ!Repeater να είναι σε λειτουργία Access Point συνδεδεμένο με το πρώτο FRITZ!Repeater.
Αυτό που δοκιμάσαμε αλλά στην παρούσα φάση δεν είδαμε να λειτουργεί (παρόλα αυτά μπορεί να είναι στα μελλοντικά σχέδια της AVM) ήταν στην πρώτη περίπτωση που το ένα FRITZ!Repeater ήταν συνδεδεμένο με το άλλο FRITZ!Repeater, να αποσυνδέσουμε από το ρεύμα το FRITZ!Repeater που συνδεόταν με το FRITZ!Box. Ένα από τα πλεονεκτήματα που δίνει το Mesh Networking είναι όταν ένα Node "πέσει" από το δίκτυο, να προσπαθήσει να βάλει άλλο Node στην θέση του(να γίνει εναλλακτικό Link μεταξυ των Nodes ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, θα θέλαμε το δεύτερο FRITZ!Repeater να σταματήσει να κάνει Link με το πρώτο FRITZ!Repeater 3000 που "έπεσε" και να φτιάξει νέο Link με το FRITZ!Box. Επί τούτου το είχαμε εντός εμβέλειας του FRITZ!Box αλλά δεν είδαμε να γίνεται κάτι. Το δεύτερο FRITZ!Repeater μας έδειξε με τα LED ότι έχασε το Connection και παρέμεινε έτσι μέχρι που ξανασυνδέσαμε το FRITZ!Repeater που είχαμε αποσυνδέσει απο το ρεύμα.
Μετά από επικοινωνία με την AVM τελικά το συγκεκριμένο Feature υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Το Self Healing δηλαδή το να πραγματοποιήσει Link με κάποια άλλη συσκευή FRITZ είναι ενεργοποιημένο, απλά πριν γυρίσει στην λειτουργία αυτή το FRITZ!Repeater περιμένει 20 λεπτά μήπως επανέλθει το Link . Αν δεν επανέλθει τότε θα συνδεθεί στην συσκευή FRITZ που είναι στην εμβέλεια της ώστε να αποκαταστήσει το Link. Αν μέσα στα 20 λεπτά η συσκευή επανέλθει τότε το Link θα ανέβει κανονικά χωρίς να ενεργοποιηθεί το Self Healing.
Συμπεράσματα
Το FRITZ!WLAN Repeater 3000 είναι ένα απλό στην χρήση αλλά παράλληλα πολύ δυνατό Triple Radio Repeater. Θα καλύψει τις ανάγκες σας είτε χρησιμοποιηθεί σαν Access Point είτε σαν Repeater. Λόγω του MESH και των LED η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα χωρίς να μπερδέψει τον χρήστη. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες σε κάθε βήμα με επεξήγηση ενώ η τιμή του έχει οριστεί στα 130-140 ευρώ περίπου με βάση το www.skroutz.gr. Μπορεί να λειτουργήσει για να επεκτείνει το WiFi δίκτυο αλλά λόγω της δυνατότητας και ως Access Point μπορεί να αντικαταστήσει το υπάρχον WiFi που μπορεί να έχουμε πχ από το Vdsl/Adsl Modem Router. Παρότι που ως Repeater μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε WiFi συσκευή ,προτείνεται η χρήση του με FRITZ!Box για να κερδίσουμε τα μέγιστα.
Μας άρεσε:
- Triple Radio
- Λειτουργία Access Point , Repeater
- Mesh
Δε μας άρεσε:
- Έλλειψη δυνατότητας να σβήνουν τα LED συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και όχι απλά να είναι On ή Off. Θα ήταν χρήσιμο όταν η συσκευή βρίσκεται σε κάποιο υπνοδωμάτιο ώστε την ημέρα να μπορεί κάποιος να βλέπει τα LED ενώ το βράδυ να σβήνουν για να μην ενοχλούν
Θα θέλαμε:
- USB 3.0 θύρα ώστε στο απομακρυσμένο σημείο να μπορεί να συνδεθεί ένας εκτυπωτής ή ένας σκληρός δίσκος.
Στο παρακάτω Link μπορείτε να βρείτε το Review για τα FRITZ!Repeater 1200 και FRITZ!Repeater 600 που είναι δύο ακόμα μοντέλα της νέας σειράς των FRITZ!Repeaters.
- 1
- 3