Μετά το review του FRITZ!Powerline 1240E WLAN Set, ήρθε στα χέρια μας για δοκιμή το καλύτερο μοντέλο Powerline της AVM που είναι το FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set. Αντίθετα με το 1240Ε WLAN Set που απευθύνεται στους λιγότερο απαιτητικούς χρήστες το 1260E WLAN Set στοχεύει στον χρήστη που θέλει το κάτι παραπάνω στην ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ των Powerlines και στην ταχύτητα του WiFi. Η AVM έχει μια μεγάλη γκάμα από Powerlines που προσφέρονται μεμονωμένα ή σε Set για να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη, με βάση το που θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Το FRITZ!Powerline 1260E συνοδεύεται από πενταετή εγγύηση, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε η AVM με όλα τα προϊόντα της .
Unboxing
Το FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set έρχεται σε μία προσεγμένη συσκευασία με τα χρώματα της AVM. Απ' έξω αναγράφονται διάφορες πληροφορίες, ενώ με κίτρινα γράμματα αναγράφονται τα δυνατά του χαρακτηριστικά. Η μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τις προηγούμενες συσκευασίες, είναι ότι πλέον αναγράφεται με ένα μεγάλο λογότυπο, ότι υποστηρίζει MESH WiFi. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει η εικόνα των Powerlines και αναφέρονται τα δυνατά χαρακτηριστικά τους, που είναι Gigabit Powerline up to 1200 Mbit/s, Mimo Technology και Wireless 802.11AC + N. Στη πίσω πλευρά σε διάφορες γλώσσες, αναφέρονται τα αναλυτικά χαρακτηριστικά της συσκευής, στα οποία θα αναφερθούμε αργότερα. Στις πλαϊνές πλευρές υπάρχουν οδηγίες για μια τυπική εγκατάσταση όπως και τα περιεχόμενα της συσκευασίας.
Μέσα στην συσκευασία βρίσκεται το εγχειρίδιο χρήσης, στο οποίο αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης σε διάφορες γλώσσες. Δεν περιλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα, ωστόσο η εγκατάσταση τους είναι πολύ εύκολη με βάση τις εικόνες αφού είναι έτοιμα για εγκατάσταση και χρήση out of the box. Υποστηρίζουν MESH WiFi, που θα αναφερθούμε παρακάτω, το οποίο κάνει την εγκατάσταση και την διαχείρισή τους ακόμα πιο εύκολη. Συνοδεύεται από δύο καλώδια Ethernet, όπως και από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με τα προϊόντα της AVM. Φυσικά, μέσα βρίσκονται και τα δύο Powerlines, με το ένα να είναι το FRITZ!Powerline 1220E και το άλλο το FRITZ!Powerline 1260E, που είναι και WiFi.
Αναλυτικά
Παρακάτω θα αναλύσουμε τι μας προσφέρει το συγκεκριμένο Powerlines Set της AVM, τι είναι το MESH WiFi και τι μπορεί να μας δώσει παραπάνω σαν τεχνολογία. Για όποιον μπορεί να μην έχει διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα review για Powerlines ας υπενθυμίσουμε με απλά λόγια τι είναι τα Powerlines ή αλλιώς PLC.
Τα PLC μπορούν να μεταφέρουν Internet και δίκτυο μέσα από τα καλώδια του ρεύματος που υπάρχουν σε ένα σπίτι ή σε ένα χώρο εργασίας. Σε μία απλή και τυπική εγκατάσταση το ένα PLC συνδέεται με το ADSL/VDSL Modem/Router με καλώδιο Ethernet και το δεύτερο PLC συνδέεται στο χώρο που θέλουμε να δώσουμε Internet/δίκτυο με Ethernet ή με WiFi. Tα data από το ADSL/VDSL Modem/Router μεταφέρονται από την Ethernet στο PLC , από το οποίο μεταφέρονται στο δεύτερο PLC και ενδεχομένως και σε τρίτο, τέταρτο κτλ. μέσα από τα καλώδια του ρεύματος. Από εκεί μπορούμε να δώσουμε Internet/δίκτυο στις συσκευές που θέλουμε πχ ένα κινητό, ένα Pc, ένα Laptop, έναν αποκωδικοποιητή, μια κονσόλα, με WiFi ή με Εthernet. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από 2 Powerlines σε ένα χώρο, δίχως να υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ διαφορετικών μοντέλων. Σύμφωνα με την AVM μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 64 Powerlines εάν όλα τα μοντέλα είναι 1000mbit/s και άνω, 16 Powerlines εάν έχουμε στο δίκτυο μας μοντέλα 1000mbit/s και λιγότερο και 12 Powerlines εάν έχουμε στο δίκτυο μας τα μοντέλα 510Ε/530Ε. Και αφού μάθαμε τι είναι και τι μπορούν να κάνουν τα Powerlines, ας αναφερθούμε στο τι μπορεί να μας προσφέρει το συγκεκριμένο Powerline Set αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του.
Dual band Simultaneous WiFi - 802.11n 400mbps 2,4GHz | 802.11ac 866mbps 5Ghz
Το συγκεκριμένο μοντέλο της AVM, υποστηρίζει 802.11ac 5Ghz με ταχύτητες μέχρι 866mbps/s και 802.11n 2,4Ghz με ταχύτητες μέχρι 400mbps. Είναι Dual band και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο bands ταυτόχρονα από τις συσκευές που θέλουμε να συνδέσουμε στο internet. Υποστηρίζει WPA/WPA2 για την μέγιστη ασφάλεια στο ασύρματο δίκτυο, όπως και λειτουργία WPS για πιο εύκολη σύνδεση στο WiFi. Το ένα PLC εκ των δύο και συγκεκριμένα το FRITZ!Powerline 1260E, διαθέτει λειτουργία WiFi.Σε περίπτωση που μία συσκευή έχει WiFi, μπορεί να συνδεθεί ασύρματα, είτε στα 2,4Ghz είτε στα 5Ghz αναλόγως τι υποστηρίζει. Για να πετύχουμε τις μέγιστες ταχύτητες στο WiFi είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί το band των 5Ghz.
Ethernet 10/100/1000mbps
Οι μεταφορές αρχείων, το streaming και οτιδήποτε απαιτητικό σε bandwidth πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα. Το FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set διαθέτει 1000 mbits ports ώστε να μπορούμε να δώσουμε την απαραίτητη ταχύτητα/bandwidth. Το FRITZ!Powerline 1260E έχει μία Gigabit Ethernet + WiFi ενώ το FRITZ!Powerline 1220Ε έχει δύο Gigabit Ethernet . Η χρήση των Gigabit Ports προτείνεται όταν θέλουμε να μεταφέρουμε μεγάλο όγκο δεδομένων πχ σε ένα NAS αφού στην πράξη είναι πιο σταθερό και πιο γρήγορο από το WiFi, ακόμα και από τα 5Ghz. Μην ξεχνάμε ότι το WiFi μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες(εμπόδια, απόσταση) οπότε να υπάρχει και μειωμένη απόδοση.
Powerline 1200mbps MIMO 2x2
Τα δύο PLC, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, μπορούν να λειτουργήσουν σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων πάνω στα καλώδια ρεύματος. Βέβαια αυτό υφίσταται θεωρητικά και εξαρτάτε από την συνολική μας εγκατάσταση που ενδεχομένως να επηρεάσει την ταχύτητα και την μέγιστη απόσταση. Τα συγκεκριμένα PLC μπορούν να λειτουργήσουν και σε διαφορετική φάση (τριφασικό ρεύμα) παρότι γενικότερα είναι καλό να προσπαθούμε να τα έχουμε στην ίδια φάση, προκειμένου να κερδίσουμε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα σύνδεσης. Επίσης, εκμεταλλεύονται και τους 3 αγωγούς του ρεύματος (MIMO 2x2) . Tο FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set χρησιμοποιεί και τη γείωση για να πετύχει τις μέγιστες επιδόσεις. Σε περίπτωση δικτύου ρεύματος με 2 αγωγούς τα PLC λειτουργούν κανονικά, χωρίς όμως να μπορεί να επιτευχθεί το μέγιστο των επιδόσεων.
Τα FRITZ!Powerline 1260E και FRITZ!Powerline 1220E μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με μέγιστη ταχύτητα τα 1200mbps. Υποστηρίζουν HOMEPLUG AV2 και είναι backward compatible. Πλέον στην αγορά υπάρχουν PLC στα 2000mbps και έχουν ήδη κυκλοφορήσει από αρκετές εταιρείες. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα και η AVM θα παρουσιάσει κάποιο αντίστοιχο προϊόν. Τα 2000mbps δεν θα μπορούν να δοθούν ως ενιαίο bandwidth σε μία συσκευή λόγω περιορισμού του Gigabit Ethernet αλλά και του WiFi. Θα μπορούν όμως να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις σε PLC με δύο ή τρεις Gigabit Ethernet όπου το bandwidth θα μπορεί να διαμοιραστεί μεταξύ των Gigabit Ethernet όπως και σε παράλληλη χρήση Gigabit Ethernet και WiFi. Η θερμοκρασία λειτουργίας του FRITZ!Powerline 1260E είναι από 0 έως 40 βαθμούς celcius και η μέγιστη κατανάλωση είναι 6,7 watt και για το FRITZ!Powerline 1220E είναι από 0 έως 35 βαθμούς celcius και 3 watt.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη. Συνδέουμε το FRITZ!Powerline 1220E με καλώδιο Εthernet με το ADSL/VDSL Modem/Router και τοποθετούμε το FRITZ!Powerline 1260E στο σημείο του σπιτιού που θέλουμε να έχουμε Internet/δίκτυο. Πατάμε το κουμπί/LED Powerline + Security στο FRITZ!Powerline 1220E και στην συνέχεια πιέζουμε το αντίστοιχο κουμπί/LED Connect στο FRITZ!Powerline 1260E .Με αυτόν τον τρόπο έχει γίνει η σύνδεση των PLC με ασφαλή τρόπο, 128-bit AES, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Out of the box δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό το βήμα αφού είναι ήδη pair , παρά μόνο αν θέλετε να τα ενσωματώσετε σε μία υπάρχουσα εγκατάσταση με Powerlines. Με το ίδιο κουμπί στο FRITZ!Powerline 1260E μπορούμε να αντιγράψουμε τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου μας από το FRITZ!BOX που έχουμε με την χρήση του WPS. Υπάρχουν επίσης ενδεικτικά LED τα οποία βοηθούν στην διάγνωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, όπως και για να γνωρίζουμε την τρέχουσα κατάσταση του Powerline.
Λειτουργία Repeater και Access Point.
To FRITZ!Powerline 1260E έχει επιπλέον δύο δυνατότητες να μας προσφέρει. Η μία δυνατότητα είναι να χρησιμοποιηθεί ως Repeater. Μπορεί να αναμεταδώσει το σήμα του ADSL/VDSL Modem/Router, δίχως να το έχουμε συνδέσει με άλλο Powerline και χωρίς να είναι συνδεδεμένο με Εthernet. Λαμβάνει δηλαδή ασύρματα το υπάρχον WiFi SSID και το αναμεταδίδει. Βέβαια μπορούμε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού μας να έχουμε συνδέσει ταυτοχρόνως το FRITZ!Powerline 1220E, ώστε να έχουμε εκεί ενσύρματο Internet , το οποίο θα επικοινωνεί με το FRITZ!Powerline 1260E δια μέσου των καλωδίων του ρεύματος. Η δεύτερη δυνατότητα είναι το FRITZ!Powerline 1260E να χρησιμοποιηθεί ως Access Point. Δηλαδή , λαμβάνει το Internet/δίκτυο με καλώδιο Εthernet από το ADSL/VDSL Modem/Router και το μεταφέρει στις συσκευές μας ασύρματα. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού μας να έχουμε συνδέσει και το FRITZ!Powerline 1220E, ώστε να έχουμε και εκεί ενσύρματο Internet. Συνολικά δηλαδή έχουμε 3 διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας μαζί με την λειτουργία ως Powerline που είναι η προεπιλογή. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί το FRITZ!Powerline 1220E διαθέτει 2 Gigabit Ethernet και όχι μια, αφού στην πιο απλή εγκατάσταση θα τοποθετηθεί δίπλα στο ADSL/VDSL Modem/Router που έχει ήδη τουλάχιστον 4 Ethernet. Η απάντηση είναι εύκολη. Αν το υλοποιήσουμε με τον τρόπο που αναφέραμε πράγματι η δεύτερη Gigabit Ethernet δεν θα χρησιμοποιηθεί πάρα μόνο στην περίπτωση που θέλουμε μία επιπλέον Ethernet. Αλλά επειδή αυτή δεν είναι η μοναδική υλοποίηση που μπορεί να γίνει, για αυτό και έχει 2 Gigabit Ethernet. Αν τοποθετήσουμε το FRITZ!Powerline 1260 να λειτουργεί σε Repeater mode τότε το FRITZ!Powerline 1220E θα μπορεί να τοποθετηθεί μακριά από το ADSL/VDSL Modem/Router, πχ κοντά σε μια Smart Tv και μια κονσόλα οπότε και οι 2 Gigabit Ethernet θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης ένα πιθανό σενάριο θα είναι να έχουμε τρία ή παραπάνω Powerlines. Θα μπορούσαμε να έχουμε το FRITZ!Powerline 1000E για να συνδεθεί με το Internet και τα FRITZ!Powerline 1220Ε και FRITZ!Powerline 1260Ε σε διαφορετικά σημεία μέσα στον χώρο μας να παρέχουν Internet και δίκτυο.
Διαχείριση και Interface
Η διαχείριση για το FRITZ!Powerline 1220E, που δεν έχει WiFi μπορεί να γίνει από την εφαρμογή FRITZ!Powerline, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Για το FRITZ!Powerline 1260E που είναι WiFi μπορούμε από την εφαρμογή FRITZ!Powerline(βασικές ρυθμίσεις) ή από το ίδιο το Web Interface του, το οποίο είναι προσβάσιμο απευθείας με την Ip του, αλλά και μέσα από το web interface του FRITZ!Box σε περίπτωση που έχουμε και FRITZ!Box, λόγω της δυνατότητας MESH που υποστηρίζουν.
FRITZ!Powerline
Ανοίγοντας την εφαρμογή βλέπουμε ένα εύχρηστο interface από το οποίο μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τα PLC και να πραγματοποιήσουμε τις περισσότερες ρυθμίσεις. Εξαιρούνται οι ρυθμίσεις για το WiFi του FRITZ!Powerline 1260E.
Στην εικόνα βλέπουμε τα 2 PLC. Αριστερά έχουμε το FRITZ!Powerline 1220E, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!BOX 7590 με Gigabit Εthernet και δεξιά έχουμε το FRITZ!Powerline 1260E . Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα είναι η Powerline έκδοση για κάθε PLC , η ταχύτητα ανάμεσα στα δύο PLC (που είναι Send 358Mbit/s και Receive 584Mbit/s) όπως και η έκδοση του FRITZ!OS για το FRITZ!Powerline 1260E που είναι WiFi. Στο κάτω μέρος μας αναφέρει ότι τα PLC είναι αναβαθμισμένα όπως και ότι έχει επιτευχθεί ασφαλής σύνδεση (128-bit AES) ανάμεσα τους. Υπάρχει το κουμπί Add device, που χρησιμεύει στο να προσθέσουμε στο δίκτυο μας ακόμα ένα PLC. Τέλος υπάρχει και το Powerline Spectrum (δεν το έχουμε συναντήσει σε άλλα Powerline Sets). Στο κάτω μέρος βλέπουμε μια επιλογή που μας γράφει να διαλέξουμε ποιο δίκτυο θέλουμε, με τις επιλογές: Δίκτυο 1 και δίκτυο 2. Τι ακριβώς είναι αυτό; Στην συγκεκριμένη υλοποίηση πάνω στο δίκτυο μας έχουμε βάλει 2 ζευγάρια Powerlines (4 Powerlines). Ανά δύο είναι Set και το κάθε Set έχει διαφορετικό κωδικό ώστε να μην μπορεί το ένα να επικοινωνήσει με το άλλο. Αντίστοιχα δύο Powerlines έχουν συνδεθεί με Gigabit Ethernet με το FRITZ!BOX 7590. Ποιος είναι ο λόγος και ποια η χρησιμότητα; Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα χρήστη που έχει ένα ADSL/VDSL Modem/Router από τον πάροχο Internet που υποστηρίζει IPTV(Port STB) στην 4η Ethernet συνήθως . Ο χρήστης θέλει να μεταφέρει το Internet σε κάποιο μακρινό σημείο στον χώρο του, οπότε συνδέει το πρώτο ζευγάρι Powerlines στην Gigabit Ethernet 1,2 ή 3 του Modem/Router και μεταφέρει το Internet στο σημείο που θέλει. Επειδή όμως έχει και IPTV και ο αποκωδικοποιητής είναι μακρυά, πρέπει να μεταφέρει και τα δεδομένα από την 4η Ethernet (Port STB) μέχρι τον αποκωδικοποιητή. Εκεί απλά συνδέει ένα δεύτερο ζευγάρι Powerlines στην Gigabit Ethernet 4 και μεταφέρει τα δεδομένα (Port STB) μέχρι τον αποκωδικοποιητή. Επειδή το κάθε ζευγάρι Powerlines δεν μπορεί να δει το άλλο, τα δεδομένα μεταφέρονται σε ξεχωριστά κανάλια και το internet δεν θα "δει" ποτέ τα δεδομένα του Port STB. Οπότε παρόλο που και οι 2 υπηρεσίες περνάνε από τα ίδια καλώδια ρεύματος, στην πράξη είναι σαν 2 ανεξάρτητα δίκτυα. Αν δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα 2 δίκτυα μεταξύ τους θα έπρεπε να υπάρξουν Vlans, άρα πιο ακριβός εξοπλισμός και πιο δύσκολη εγκατάσταση ή αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 2 ή παραπάνω ξεχωριστές υπηρεσίες με Powerlines.
Επιλέγοντας το more στο αντίστοιχο PLC βλέπουμε τα παρακάτω:
- Επιλογή για το αν θα είναι ανοιχτά τα LED ή όχι, ώστε να μην μας ενοχλούν σε περίπτωση που έχουμε το PLC στο δωμάτιο που κοιμόμαστε.
- Να ενεργοποιήσουμε/απενεργοποιήσουμε το MIMO. Το MIMO όταν είναι ενεργοποιημένο, χρησιμοποιεί και τους 3 αγωγούς του ρεύματος με σκοπό να πετύχει μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης ανάμεσα στα PLC άρα και μεγαλύτερη ταχύτητα στις συνδεδεμένες συσκευές μας.
- Αποστολή τεχνικών και διαγνωστικών στοιχείων στην AVM με σκοπό την βελτίωση του προϊόντος στην σύνδεση μας.
- Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, όπως και αλλαγή κλειδιού δικτύου ανάμεσα στα PLC. Επιπλέον, βλέπουμε πληροφορίες για το PLC και δυνατότητα αναβάθμισης του Software με το κουμπί Update File.
Επιλέγοντας το Powerline Spectrum βλέπουμε τα παρακάτω:
Μας δείχνει με γραφήματα το SNR στην αποστολή, στην λήψη όπως και στην ταχύτητα μεταφοράς ανάμεσα στα Powerlines.
MESH Networking
Αν το Adsl/Vdsl Router μας είναι FRITZ!Box, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τότε είμαστε τυχεροί και όλα γίνονται πιο απλά. Στις beta εκδόσεις Firmware, όπως και πλέον στην official έκδοση 7 του FRITZ!OS, υπάρχει υποστήριξη για MESH. Τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα είμαστε μέσα στο Interface του FRITZ!Box 7590 και στην καρτέλα MESH networking. Μπορούμε να δούμε όλες τις συσκευές μας που υποστηρίζουν MESH και να τις διαχειριστούμε από εδώ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το FRITZ!Powerline 1000E που είναι συνδεδεμένο με Εthernet στα 1000mbps στην Lan3 του FRITZ!Box 7590, το FRITZ!Powerline 1240E, που είναι συνδεδεμένο με Powerline στα 334 mbit/s με το FRITZ!Powerline 1000E, το FRITZ!Powerline 1220E που είναι συνδεδεμένο με Εthernet στα 1000mbps στην Lan1 του FRITZ!Box 7590, το FRITZ!Powerline 1260E, που είναι συνδεδεμένο με Powerline στα 355 mbit/s με το FRITZ!Powerline 1220E και το FRITZ!WLAN Repeater 1750E που είναι ασύρματα συνδεδεμένο με το FRITZ!BOX7590. H IP του FRITZ!Powerline 1240E είναι η 192.168.188.24, του FRITZ!Powerline 1260E είναι η 192.168.188.21, του FRITZ!WLAN Repeater η 192.168.188.20 και κάνοντας κλικ θα μας μεταφέρει στο Web Interface της κάθε συσκευής για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε επιπλέον ρυθμίσεις. Το FRITZ!Powerline 1000E δεν έχει Web Interface για αυτό και δεν έχει κάποια IP. Ένα μεγάλο συν του MESH είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε συσκευή (Powerline, Repeater) να την ρυθμίσουμε ξεχωριστά. Μπορούμε να φτιάξουμε τις ρυθμίσεις για το WiFi στο FRITZ!BOX όπως SSID, Guest SSID κτλ και αυτόματα η κάθε συσκευή να "κληρονομήσει" τα χαρακτηριστικά αυτά εφόσον το επιθυμούμε, με μερικά κλίκς.
Το MESH Networking αρχίζει και μπαίνει όλο και περισσότερο στην ζωή μας με τις περισσότερες εταιρείες να βγάζουν καινούρια προιόντα ή αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα ώστε να υπάρχει υποστήριξη. Οι λόγοι είναι διάφοροι και μερικοί από αυτούς είναι:
- Η ανάγκη να έχουμε κάλυψη Internet και δικτύου σε όλο τον χώρο και σε όλες τις συσκευές, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα.
- Πλέον οι περισσότερες συσκευές υποστηρίζουν σύνδεση με το Internet για να γίνουν εγκατάσταση οι αναβαθμίσεις, πχ ένας αποκωδικοποιητής για IpTv, μία Smart TV για streaming κτλ.
- Η ανάγκη της ευκολίας για τον χρήστη. Άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν πολλές γνώσεις μπορούν εύκολα και απλά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις ή να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.
- Διαχείριση όλων των συσκευών μέσα από μία πλατφόρμα και απεικόνιση με απλό τρόπο τι συνδέεται που. Αυτόματοι έλεγχοι για αναβαθμίσεις και εγκατάσταση αυτών ώστε όλες οι συσκευές να είναι updated χωρίς την επέμβαση του χρήστη. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνετε στο Internet για firmware update , ούτε ποιο firmware να κατεβάσετε αν υπάρχουν πολλά versions και πως θα το περάσετε. Όλα μπορούν να γίνουν αυτόματα για εσάς.
- Υποστήριξη διαφόρων τεχνολογιών για τα καλύτερα αποτελέσματα όπως Band Steering, Crossband Repeating, Iptv and optimized Streaming.
Tο MESH Network δεν έχει περιορισμούς. Δημιουργήθηκε για να καλύψει από ένα μικρό χώρο που θα χρειαστεί πχ μόνο ένα Powerline ή ένα Repeater μέχρι πολύ μεγάλους χώρους που θα χρειαστούν πολλά Powerlines , Repeaters, Access points ώστε να υπάρχει συνολική κάλυψη.
WEB INTERFACE
Αφού συνδεθούμε στην IP του FRITZ!Powerline 1260E, το πρώτο βήμα είναι να μας ρωτήσει τι γλώσσα επιθυμούμε να είναι το Web Interface, μετά τον κωδικό πρόσβασης, που στην περίπτωση του MESH network είναι ο ίδιος με το FRITZ!BOX και τέλος να δηλώσουμε σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Ύστερα από ένα σύντομο Reboot βλέπουμε την αρχική σελίδα.
OVERVIEW
- Η έκδοση του FRITZ!OS και σε τι Mode είναι το Powerline.
- To SSID που εκπέμπει,η IP που έχει, αν έχει καλώδιο Ethernet συνδεδεμένο σε Lan Port και ποια από τα 2 Wireless Bands είναι ενεργοποιημένα.
- Αν είναι Secured τα Powerlines και η τρέχουσα ενεργειακή κατανάλωση.
- Πόσες και ποιες συσκευές έχουν συνδεθεί όπως και τι IP έχουν.
Powerline
- Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του συγκεκριμένου Powerline, όπως και δυνατότητα να του δώσουμε ένα όνομα πχ Powerline bedroom.
- Ιδιότητες του Powerline.
- Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του MIMO.
- Καταγραφή στατιστικών.
- Προσθήκη του Powerline στο δίκτυο που επιθυμούμε και επαναφορά στα εργοστασιακά.
ACCESS TO HOME NETWORK
- Ένα σχέδιο για το πως είναι συνδεδεμένα τα Powerlines ως προς το Modem/Router, αλλά και μεταξύ τους. Αναφέρετε η IP address και το SSID.
- Δυνατότητα επιλέγοντας το κουμπί Start Adoption να μεταφερθούν οι ρυθμίσεις WiFi του FRITZ!Box στο PLC με σκοπό να υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο και ο χρήστης να μην χρειάζεται να συνδεθεί σε άλλο SSID όταν μετακινείται μέσα στον χώρο. Η μεταφορά των ρυθμίσεων γίνεται με την χρήση του WPS.
- Change type of connection: Στο συγκεκριμένο Mode το FRITZ!Powerline 1260E είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Powerline 1220E μέσω Powerline. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το FRITZ!Powerline 1260E μπορεί να υποστηρίξει και wireless bridge(repeater) όπως και Lan bridge(access point).
NETWORK
Network connections
- Πληροφορίες για όλο το δίκτυο. Ποιες συσκευές έχουν συνδεθεί με WiFi στο Powerline και με τι ταχύτητα, ποιες είναι με Ethernet, τι IP έχουν, με τι ταχύτητα έχουν συνδεθεί μεταξύ τους τα Powerlines, τι μοντέλα είναι και τις ιδιότητες τους.
- Δυνατότητα pair της Mac address μίας συσκευής με μια συγκεκριμένη Lan IP ώστε η συσκευή να λαμβάνει πάντα την ίδια IP.
- Αφαίρεση συσκευών που δεν είναι πλέον συνδεδεμένες στο Powerline και δεν υπάρχουν προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για αυτές.
Network settings
- Μας δίνεται η δυνατότητα να ορίσουμε στατική Lan IP ,Subnet, Gateway, Dns στο Powerline ή να λαμβάνει IP από τον DHCP του ADSL/VDSL Modem/Router.
WIRELESS
Radio Network
- Σε περίπτωση που δεν έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή οι ρυθμίσεις του WiFi να μεταφέρονται αυτόματα στα Powerline, Repeaters, κτλ, τότε εδώ ορίζουμε το SSID και αν θα είναι ορατό. Επίσης, βλέπουμε ποιες συσκευές είχαν/έχουν συνδεθεί ασύρματα στο WiFi του Powerline, την IP τους, την Mac Address, την ταχύτητα, το πρωτόκολλο σύνδεσης πχ 802.11g και ποιες συσκευές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συνδεθούν. Για τα smartphones που έχουν το FRITZ!App Wlan, υπάρχει η δυνατότητα να σκανάρουμε το QR code για να συνδεθούμε. Μπορούμε φυσικά να έχουμε άλλο SSID για τα 2,4Ghz και άλλο για τα 5Ghz.
Radio Channel
- Ρύθμιση του καναλιού για το WiFi στα 2,4Ghz και στα 5Ghz, της ισχύoς του σήματος, όπως και του πρωτοκόλλου που θα χρησιμοποιηθεί.
- Δυνατότητα να δούμε όλα τα γειτονικά SSID και σε ποιο κανάλι εκπέμπουν , όπως και γράφημα με το φόρτο ανά χ χρονικό διάστημα στο κανάλι που χρησιμοποιούμε για το WiFi του Powerline.
- Επιπλέον ρυθμίσεις για band steering ώστε να μπορεί μία Dual band συσκευή να αλλάζει από τα 2,4ghz στα 5ghz και ανάποδα άμα το κρίνει απαραίτητο, δυνατότητα βελτιστοποίησης της ασύρματης μεταφοράς για Live Tv και αν θέλουμε το auto mode στα ασύρματα κανάλια να μπορεί να χρησιμοποιήσει το κανάλι 12 και 13.
Security
- Ενεργοποίηση κρυπτογράφησης ή ανοιχτού δικτύου.
- Επιλογή μεταξύ WPA + WPA2 ή WPA2(CCMP).
- Να επιτρέπεται ή όχι, η επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών.
- Δυνατότητα απαγόρευσης σύνδεσης στο WiFi του Powerline νέων συσκευών πέρα από αυτών που έχουν δηλωθεί/συνδεθεί.
- Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του WPS όπως και o τρόπος λειτουργίας του WPS.
Schedule
- Προγραμματισμός του WiFi, σε περίπτωση που δεν θέλουμε να είναι μόνιμα ενεργοποιημένο. Ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει ανά ώρα και ανά ημέρα. Αν έχουμε ρυθμίσει το schedule στο FRITZ!Box τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ακριβώς και στο Powerline "κληρονομώντας" τις ρυθμίσεις αυτόματα.
Guest access
- Το Guest Access θα μας βοηθήσει σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε στον χώρο μας κάποιο Guest Network, όπου θα μπορούν να συνδεθούν οι συσκευές των επισκεπτών. Δημιουργεί ένα δεύτερο SSID ανεξάρτητο από το δικό μας δίκτυο, με διαφορετικά δικαιώματα πχ να μην μπορούν να επικοινωνήσουν οι συσκευές μεταξύ τους ή να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια δικτυακή συσκευή που μπορεί να διαθέτουμε. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ό,τι και με το schedule ότι δηλαδή μπορούμε να "κληρονομήσουμε" τις ιδιότητες του Guest Network που έχουμε ορίσει στο FRITZ!Box. To Guest Network θα εκπέμπει και στα 2,4Ghz αλλά και στα 5Ghz.
SYSTEM
Event Log
- Εδώ υπάρχει το αρχείο καταγραφής όλων των συμβάντων.
Energy monitor
- Πληροφορίες σχετικά με την συνολική κατανάλωση ενέργειας του Powerline, του επεξεργαστή και του WiFi σε 24 ώρη βάση, αλλά και την τρέχουσα στιγμή.
- Πληροφορίες σχετικά με την χρήση της RAM του Powerline.
Device Name
- Ορίζουμε ένα όνομα για το Powerline, με το οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα Powerline μεταξύ τους , όπως και να ανοίξουμε το Web Interface εναλλακτικά της IP.
Push service
- Εδώ μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το push service, με σκοπό να λαμβάνουμε ενημερωτικά email πχ σχετικά με το Guest Network, αν υπάρχει νεότερη έκδοση FRITZ!OS ή ακόμα και αν γίνει κάποια αλλαγή στο configuration.
Buttons And Leds
- Ρύθμιση των LED αν θα είναι ανοιχτά ή όχι όπως και απενεργοποίηση του κουμπιού πάνω στο Powerline για αποφυγή να πατηθεί εσκεμμένα ή κατά λάθος.
Password
- Ορισμός κωδικού για προστασία του web interface.
Backup
- Αποθήκευση των ρυθμίσεων , επαναφορά των αποθηκευμένων ρυθμίσεων, επανεκκίνηση και επαναφορά στα εργοστασιακά.
Update
- Αναφέρεται η έκδοση του FRITZ!OS, όπως και έλεγχος αν υπάρχει κάποια αναβάθμιση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα ή χειροκίνητα, διαλέγοντας το αρχείο που θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση.
Region and language
- Επιλογή γλώσσας και χώρας.
Wizards
- Έτοιμοι οδηγοί για τον αρχάριο χρήστη, που τον καθοδηγούν βήμα βήμα για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την παραμετροποίηση του εξοπλισμού.
Δοκιμές
Αφού αναφέραμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του FRITZ!Powerline 1240E WLAN Set, ας δούμε πως τα πήγε στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε μερικά πιθανά σενάρια χρήσης στο σπίτι μας.
Συνδέθηκαν τα 2 PLC:
- Στο ίδιο δωμάτιο: Link 796mbits send/731 mbits receive.
- Σε διαφορετικό δωμάτιο: Link 171mbits send/337 mbits receive.
- Σε διαφορετικά δωμάτια με την μέγιστη απόσταση: Link 133mbits/113mbits.
Το τι ταχύτητα Link θα πετύχετε εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες, όπως αν είναι συνδεδεμένα στην ίδια φάση ή όχι στην περίπτωση τριφασικού ρεύματος, πως είναι φτιαγμένη η συνολική καλωδίωση ρεύματος μέσα στο σπίτι, πόσα μέτρα καλώδιο ρεύματος υπάρχουν ανάμεσα στα 2 PLC, τι συσκευές υπάρχουν συνδεδεμένες στο ίδιο το κύκλωμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν "θόρυβο" κτλ. Υπάρχει πάντα η περίπτωση σε κάποιο μεγάλο σπίτι η ταχύτητα του Link να πέσει και κάτω από τα 100mbits ή και σπάνιες περιπτώσεις που σε πολλά σπίτια υπάρχουν υποπίνακες ρεύματος και πολλά μέτρα καλώδιο ρεύματος + διαφορετική φάση με αποτέλεσμα το Link να είναι αδύνατο. Οπότε το 1200mbits είναι ένα μέγιστο θεωρητικό, κοινώς είναι από 0 έως 1200. Το FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set υποστηρίζει MIMO Technology που εκμεταλλεύεται και τους 3 αγωγούς του ρεύματος ώστε οι μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες να είναι αυξημένες κατά 60% με 80% συγκριτικά με την χρήση μόνο των 2 αγωγών.
Μία ακόμη δοκιμή ήταν κατά πόσο μπορούμε με τα PLC να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα της ADSL/VDSL γραμμής. Ακόμα και στην περίπτωση που το link μας ήταν 133/113mbits καταφέραμε και φτάσαμε στα όρια την 50mbit VDSL, τόσο με Ethernet όσο και με WiFi στα 2,4Ghz και στα 5Ghz. Στην περίπτωση του Ethernet, το ping είναι ελάχιστα αυξημένο με σχέση το να είχαμε απευθείας Ethernet με το ADSL/VDSL Modem/Router, οπότε οι gamers δεν θα έχουν lag και spikes που συμβαίνουν στο WiFi. Οπότε η VDSL, μπορεί να φτάσει στα όρια της αρκεί να πετύχετε και καλό Link μεταξύ των PLC. Αν η απόσταση μεταξύ των PLC είναι μικρή και το Link είναι αρκετά mbps θα μπορεί κάποιος να φτάσει στα όρια της ακόμα και μια 100mbit VDSL ή και παραπάνω είτε με Ethernet είτε με WiFi στα 5ghz. Στο WiFi 802.11n στα 2,4Ghz θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν μεγάλες ταχύτητες λόγω των πολλών δικτύων που υπάρχουν τριγύρω μας σε αυτό το Band, όπως και λόγω του 802.11n που είναι 400mbps.Αντίθετα στα 5Ghz λόγω λιγότερων παρεμβολών, λόγω 802.11ac και λόγω 866mbps οι μεγάλες ταχύτητες είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν. Η ταχύτητα στο WiFi μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το FRITZ!Powerline 1260E, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα WiFi δίκτυα. Tο ίδιο συμβαίνει και με το Link μεταξύ των PLC, που όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ τους τόσο μειώνεται η ταχύτητα του Link. Ένα μειονέκτημα, που ενδεχομένως να επηρεάσει τις πραγματικές ταχύτητες, είναι ότι το FRITZ!Powerline 1260Ε δεν είναι Passthrough αντίθετα με το FRTIZ!Powerline 1220Ε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε μια πρίζα μόνο του, με αποτέλεσμα η πρίζα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο ή να αναγκαστούμε να το συνδέσουμε πάνω σε πολύπριζο το οποίο θα μειώσει την μέγιστη ταχύτητας μεταφοράς. Αυτό ισχύει για το συγκεκριμένο Powerline Set καθώς η AVM διαθέτει και μοντέλα που είναι και τα δύο Passthrough. Όπως αναφέραμε και στο review του FRITZ!POWERLINE 1240E η απώλεια που έχουμε στο Link μεταξύ των PLC όταν το ένα PLC συνδεθεί σε πολύπριζο είναι σχετικά μικρή. Για τον απαιτητικό χρήστη η απώλεια αυτή μπορεί να είναι σημαντική, αλλά για τον απλό χρήστη που θέλει απλά να μεταφέρει το bandwidth της ADSL/VDSL του σε κάποιον άλλο χώρο δε αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα. Σίγουρα η απώλεια αυτή μπορεί να γίνει πιο σημαντική αν το Link είναι ήδη αρκετά χαμηλά σε ταχύτητα λόγω απόστασης των PLC. Υπενθυμίζουμε ότι τα Powerlines που δεν είναι Passthrough έχουν μικρότερο κόστος αγοράς συνήθως από τα Passthrough.
Οι τελευταίες δοκιμές ήταν να γίνει config στο FRITZ!Powerline 1260E, ως Repeater και ως Access Point και να μετρήσουμε τις πραγματικές ταχύτητες. Αντίθετα με αρκετά PLC το FRITZ μπορεί να λειτουργήσει σε 3 διαφορετικά modes. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική λύση αν οι ανάγκες μας μελλοντικά αλλάξουν ή αν χρειαστεί πχ για κάποιο χρονικό διάστημα να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιον άλλο χώρο και σε άλλο mode.
- Powerline. Από default το FRITZ!Powerline 1260E συνδέεται με το FRITZ!Powerline 1220E δια μέσου των καλωδίων του ρεύματος.
- Repeater: Μετά το απαραίτητο configuration, που ήταν πολύ εύκολο(μερικά κλικς), έγινε μέτρηση της VDSL 50Mbit. Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια δοκιμή είχε γίνει στο FRITZ!POWERLINE 1240E το οποίο όμως είναι single band, άρα το ίδιο band κάνει ταυτόχρονα την σύνδεση με το FRITZ!BOX 7590 και την σύνδεση με την συσκευή μας. Εκεί η πραγματική ταχύτητα ήταν 27-29Mbit/s που είναι φυσιολογικό, λόγω λειτουργίας σε Repeater mode και ότι υποστηρίζει Single Band. Στο FRITZ!POWERLINE 1260E τα δεδομένα αλλάζουν. Λόγω ότι είναι Dual band υπάρχουν τρεις διαφορετικoί τρόποι που μπορεί να λειτουργήσει.Στο προεπιλεγμένο τρόπο λειτουργίας που είναι το Use flexible frequency band reallocation φτάσαμε την VDSL 50mbit στα όρια της και στα 2,4Ghz αλλά και στα 5Ghz.
- Keep frequency band. Η σύνδεση μεταξύ του FRITZ!Powerline 1260E με το FRITZ!BOX 7590, θα είναι στο ίδιο band της σύνδεσης της συσκευής με το Repeater. Αν πχ το κινητό μας συνδεθεί στα 2,4Ghz τότε και το Link του FRITZ!Powerline 1260E και του FRITZ!BOX 7590 θα γίνει στα 2,4Ghz.
- Use flexible frequency band reallocation. Το band σύνδεσης μεταξύ του FRITZ!Powerline 1260E και του FRITZ!BOX 7590 διαλέγεται δυναμικά και αν χρειαστεί αλλάζει ώστε πάντα να υπάρχει η μέγιστη σύνδεση. Αυτή είναι η προτεινόμενη επιλογή από την AVM.
- Crossband repeating.Αν μια συσκευή συνδεθεί στα 2,4Ghz τότε το Link του FRITZ!Powerline 1260E και του FRITZ!BOX 7590 θα γίνει στα 5Ghz και το αντίστροφο. Δηλαδή το ένα radio μπορεί να κάνει την σύνδεση με το FRITZ!BOX 7590 και το άλλο radio να λειτουργεί για τις συσκευές μας.
- Access Point. Αφού έγινε το config(μερικά κλικς) συνδέσαμε το FRITZ!Powerline 1260E με Gibabit Ethernet στο FRITZ!BOX 7590.Σε αυτό το mode δεν υπάρχει καμία απώλεια και η VDSL 50mbit ήταν πολύ εύκολο να φτάσει στα όρια της στα 2,4Ghz και στα 5Ghz. Στο Access Point mode ο μόνος περιορισμός είναι πλέον μόνο το WiFi και όχι η ταχύτητα σύνδεσης ανάμεσα στα PLC αφού το FRITZ!Powerline 1260E συνδέεται απευθείας με Gigabit Ethernet με το FRITZ!BOX και όχι με Powerline δια μέσου του FRITZ!Powerline 1220E.
Συμπεράσματα
Για έναν χρήστη που θέλει να καλύψει έναν απομακρυσμένο χώρο με WiFi, όπως και να συνδέσει συσκευές με Ethernet, είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Είναι καλύτερο από ένα Repeater, πετυχαίνοντας καλύτερες ταχύτητες, σταθερότητα και ping στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης η δυνατότητα να λειτουργήσει εναλλακτικά ως Repeater ή Access Point όπως και η υποστήριξη MESH Network κάνουν την αγορά μας πιο futureproof. Ακόμα και εάν οι ανάγκες αλλάξουν ή εάν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιον άλλο χώρο προσωρινά με κάποιο άλλο mode, το FRITZ!Powerline 1260E είναι εκεί και μπορεί να το επιτύχει. Η παραμετροποίηση του δεν θα δυσκολέψει καθόλου τον χρήστη ακόμα και αν οι γνώσεις του είναι περιορισμένες. Σε περίπτωση που ο χρήστης έχει στην κατοχή του και ένα FRITZ!Box όλα θα είναι ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα. Είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για να έχετε Internet σε μία κονσόλα, έναν αποκωδικοποιητή, στα smartphones, σε laptops, tablets κτλ με Ethernet ή με WiFi όπως και να κάνετε streaming μια ταινία στην Smart Tv.
Γιατί να διαλέξουμε το συγκεκριμένο Powerline Set και όχι κάποιο άλλο; Οι λόγοι είναι πολλοί όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Είναι από τα δυνατά μοντέλα της αγοράς(μόνο τα 2000+mbps είναι πιο γρήγορα), από μια κορυφαία στο χώρο εταιρεία και θα σας δώσει τα μέγιστα που μπορείτε να πάρετε από την τεχνολογία των Powerlines. Αντίθετα με τα Powerlines που αναφέρουν 500mbit αλλά στην πράξη έχουν 100mbit Εthernet το συγκεκριμένο Set είναι είναι Gigabit Ethernet. Οπότε εάν οι απαιτήσεις σας καταλήγουν στην αγορά ενός Set Powerlines, τότε το συγκεκριμένο θα σας καλύψει απόλυτα με αυτά που δίνει. Μικρό μειονέκτημα το ότι δεν είναι Passthrough. Τρία διαφορετικά modes λειτουργίας όπως και το Dual band με 802.11ac είναι εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες.
Μας άρεσε:
- Gigabit Lan, MIMO.
- Dual band και 802.11ac.
- Εύκολο, εύχρηστο και επεξηγηματικό interface.
- 5 χρόνια εγγύηση.
- Δυνατότητα Powerline, Repeater(Wireless Bridge) και Access Point(Lan Bridge)mode.
Δεν μας άρεσε:
- Δεν είναι Passthrough το FRITZ!Powerline 1260E.