Όσοι είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως με την έλευση του Intel X99 Express Chipset, δεν θα είχαμε πια τίποτα αξιόλογο να δούμε από υλοποιήσεις με άλλα chipsets μάλλον έκαναν λάθος και σήμερα πρόκειται να διαψευσθούν και "επισήμως" αφού λίγες μόλις μέρες μετά την MSI X99s Mpower την οποία παρουσιάσαμε πρόσφατα, έφτασε στο εργαστήριό μας μία ακόμη μητρική από την MSI.
Αυτή τη φορά όμως επρόκειτο για την MSI Z97 SLI Krait Edition, μια, σύμφωνα με την εταιρεία, κορυφαία για την κατηγορία της μητρική η οποία έρχεται εξοπλισμένη με το chipset Z97 και φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο με την εμφάνιση όσο και με τις επιδόσεις της. Ας μη σας κουράζουμε όμως με τα εισαγωγικά. Πάμε ευθύς αμέσως να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω μητρική ξεκινώντας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μητρικής που θα μας απασχολήσει στη σημερινή μας παρουσίαση:
Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε συνοπτικά κάποια από τα βασικά στοιχεία που έρχονται μαζί με τη μητρική της σημερινής μας δοκιμής, η τιμή της οποίας στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 124.67€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ):
Η μητρική μας, έρχεται σε μια όχι πολύ ογκώδη συσκευασία, με λιτή ασπρόμαυρη εμφάνιση στην μπροστινή πλευρά της οποίας κυριαρχεί ένα αρκετά εντυπωσιακό γραφικό με την όψη ενός φιδιού. Krait, είναι ένα είδος δηλητηριώδους ασιατικής κόμπρας, κάτι που εξηγεί την επιλογή των σχεδιαστών της συσκευασίας. Ακόμη, στην πίσω πλευρά της συσκευασίας υπάρχει μια σύντομη αναφορά με εικόνες σε κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου που κρύβεται μέσα στη συσκευασία.
Tα παρελκόμενα της Z97 SLI Krait Edition. Δύο εγχειρίδια οδηγιών, ένα cd με το συνοδευτικό λογισμικό της MSI, καλώδια SATA καθώς και το λαμάκι που μπαίνει στην πίσω πλευρά του κουτιού.
Φωτογραφίες
Αφού περιεργαστήκαμε τη συσκευασία της μητρικής μας και ρίξαμε μια ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, έφτασε η στιγμή να τη βγάλουμε από τη συσκευασία της. Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει η MSI.
Ξεκινάμε με μια γενική όψη της μητρικής, η οποία ακολουθεί πιστά το σχεδιαστικό μοτίβο (ασπρόμαυρο) της συσκευασίας της. Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε σε γενικές γραμμές μικρές σχεδιαστικές πινελιές που θα δούμε λεπτομερώς παρακάτω, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση των ψυκτρών καθώς και το καλυμμένο socket του επεξεργαστή.
H πίσω όψη της μητρικής όπου βλέπουμε τις διάφορες θύρες εισόδου και εξόδου, τις υποδοχές ήχου αλλά και τις εξόδους εικόνας από όπου υποστηρίζονται αναλύσεις οθονών έως και 4Κ. Εδώ υπάρχουν συνολικά 6 θύρες USB εκ των οποίvν οι 4 είναι USB 3.0. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε πιο απαιτητικοί ή αυστηροί από όσο χρειάζεται, πιστεύουμε πως καλό θα ήταν να υπήρχαν ακόμη δυο θύρες USB 3.0 καθώς και μια ασύρματη κάρτα WiFi (την οποία όπως ίσως θυμάστε είχαμε δει να ενσωματώνει σε κάποια μοντέλα της η ASRock).
Λίγο πιο δεξιά βρίσκονται οι διάφορες θύρες PCIe και ακριβώς μπροστά από αυτές ένας ελεγκτής της ASMedia με την ονομασία ASM1083. Πρόκειται για έναPCI Express-to-PCI forward bridge που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέσουν συσκευές που χρησιμοποιούσαν την παλιά παραδοσιακή θύρα PCI στο κατά πολύ πιο προηγμένο PCI Express interface.
Πίσω και αριστερά από τις θύρες PCIe βρίσκεται η θύρα Μ.2 SATA
Στην ίδια περιοχή η εταιρεία έχει τοποθετήσει εμφανώς το λογότυπο αλλά και την ακριβή ονομασία του μοντέλου της σημερινής δοκιμής.
Στην πίσω δεξιά πλευρά των θυρών PCIe εντοπίζουμε τον ελεγκτή NCT6792d της Nuovoton, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση πληροφοριών που αφορούν τις θερμοκρασίες της μητρικής, τον έλεγχο των ανεμιστήρων που συνδέονται σε αυτή αλλά και της ενσωματωμένης θύρας PS/2.
Συνεχίζοντας, ρίχνουμε μια κοντινή ματιά στην ψύκτρα του chipset.
Κάτω από το chipset βρίσκουμε δύο USB 2.0 headers αλλά και τα headers όπου τοποθετούνται τα καλώδια από το εκάστοτε κουτί στο οποίο θα φιλοξενηθεί η μητρική.
Ακριβώς δίπλα από την ψύκτρα του Z97 Express chipset βλέπουμε τις θύρες SATA και SATA Express.
Ένα από τα USB 3.0 headers, η βασική υποδοχή τροφοδοσίας και τα DDR3 RAM slots.
Μια ματιά στην ιδιαίτερα λεπτομερή και ενδιαφέρουσα διαμόρφωση των ψυκτρών που βρίσκονται γύρω από το socket του επεξεργαστή.
To socket LGA1150 με το προστατευτικό του καπάκι αλλά και χωρίς αυτό, έτοιμο να υποδεχθεί τον επεξεργαστή που θα χρησιμοποιήσουμε για τις δοκιμές μας.
H παρούσα ενότητα κλείνει με δύο φωτογραφίες της μητρικής από την πίσω πλευρά της, όπου μεταξύ άλλων βλέπουμε και ορισμένες από τις πιστοποιήσεις που έχει λάβει.
Περίηγηση στο BIOS και το συνοδευτικό λογισμικό
Έχοντας πλέον πάρει μια εικόνα της μητρικής μας τόσο φωτογραφικά όσο και σχετικά με τον εξοπλισμό που διαθέτει αποφασίσαμε να μη χάσουμε καθόλου χρόνο και να τη στήσουμε πάνω στον πάγκο δοκιμών ώστε να την ενεργοποιήσουμε για πρώτη φορά. Με το πρώτο boot κάνουμε μια στάση στο BIOS το οποίο όπως θα δούμε παρακάτω είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον.
H πρώτη εικόνα που βλέπουμε μόλις μπούμε στο BIOS της Ζ97 SLI Krait Edition, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Πλήρως ασπρόμαυρο, διατηρεί το ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο με τη συσκευασία αλλά και την ίδια τη μητρική ενώ οι επιλογές του χωρίζονται σε έξι (6) βασικές κατηγορίες. Από τη βασική οθόνη μπορούμε με μεγάλη ευκολία να αλλάξουμε το boot priority, να τραβήξουμε screenshots αλλά και να δούμε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και της μητρικής.
Αν και τους περισσότερους από εμάς ίσως να μη μας αφορά ιδιαίτερα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της γλώσσας του BIOS, κάτι που το συναντάμε όλο και συχνότερα στα νέα UEFI BIOS
Στα settings υπάρχει πληθώρα επιλογών, μέσα από τις οποίες μπορούμε να παραμετροποιήσουμε όλα τα υποσυστήματα και τα περιφερειακά της μητρικής μας, να ορίσουμε εκ νέου το boot priority αλλά και να πάρουμε πληροφορίες για τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες πάνω στις θύρες SATA.
Μέσα από τις επιλογές της καρτέλας OC μπορούμε να υπερχρονίσουμε κατά το δοκούν το σύστημά μας. Εδώ δίνεται η δυνατότητα λεπτομερούς ρύθμισης της συχνότητας του επεξεργαστή, των μνημών και όχι μόνο ενώ προς τα κάτω, στην ομάδα επιλογών "Other Settings" μπορούμε να λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες.
Το σημείο από όπου μπορούμε πολύ εύκολα να εγκαταστήσουμε κάποια νεότερη έκδοση του BIOS στη μητρική μας με τη χρήση ενός USB stick.
Τα διάφορα overclocking settings μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε 6 διαφορετικά προφίλ έτσι ώστε με ευκολία να χρησιμοποιούμε πάντα αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες της κάθε στιγμής. Ακόμη μπορούμε να τα εξάγουμε σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα κάνουμε import αργότερα.
Στην καρτέλα HW Monitor, όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά της, μπορούμε να πάρουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και της μητρικής αλλά και τις ταχύτητες των συνδεδεμένων ανεμιστήρων.
Κλείνουμε με το περιεχόμενο της καρτέλας "Board Explorer" όπου βλέπουμε αναλυτικά ποιες από τις διάφορες θύρες που βρίσκονται πάνω στη μητρική χρησιμοποιούνται ανά πάσα στιγμή.
Πριν κλείσουμε θα ρίξουμε μια ματιά στην εφαρμογή MSI Command Center με την οποία μπορούμε πολύ εύκολα μέσα από τα Windows να δούμε πολλές πληροφορίες για το hardware του συστήματός μας αλλά και να το υπερχρονίσουμε.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη μητρική και τον επεξεργαστή που έχουμε εγκαταστήσει σε αυτή.
Memory & Hardware monitoring.
Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα timings των εγκατεστημένων μνημών.
Κλείνουμε την ενότητα με το παράθυρο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι τάσεις λειτουργίας όλων των επιμέρους στοιχείων του συστήματός μας.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη δοκιμή της σημερινής μας μητρικής, όπως και για αυτές που θα ακολουθήσουν, θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο hardware, το οποίο φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, έτσι ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε με ασφάλεια τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις. Πρακτικά λοιπόν, το μόνο που αλλάζει στα reviews των μητρικών είναι η υπό δοκιμή μητρική.
Ας δούμε λοιπόν, το hardware από το οποίο αποτελείται η πλατφόρμα των μετρήσεων:
Στη συνέχεια, ακολουθούν τα μετροπρογράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε για τη μέτρηση των επιδόσεων του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του SSD αλλά και της κάρτας ήχου:
- AIDA64 Extreme edition
- PC Mark 7
- PC Mark 8
- PC Mark Vantage x64 (basic)
- SuperPi
- wPrime
- WinRAR
- 3D Mark Vantage (performance preset)
- 3D Mark 11
- x264 benchmark HD
- Sisoftware SANDRA
- ATTO disk benchmark
- HD Tune PRO
- Crystal Disk Mark
- Rightmark Audio Analyzer
Σε όλα τα παραπάνω benchmarks, με εξαίρεση τα ΑΤΤΟ, Crystal Disk Mark, και το Rightmark Audio Analyzer (το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της απόδοσης της κάρτας ήχου) λάβαμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη έγινε με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.2GHz (με vCore 1.35v).
Tα αποτελέσματα όλων των μετρήσεών που πραγματοποιήσαμε παρατίθενται στα διαγράμματα που ακολουθούν στις παρακάτω ενότητες.
AIDA64 Extreme, PC Mark & WinRAR
3D Mark & SiSoft SANDRA
SuperPi, wPrime & x264 Benchmark
ATTO, HD Tune Pro, Crystal Disk Mark & Rightmark Audio Analyzer
Στα δύο πρώτα screenshots, βλέπουμε τις μετρήσεις με το ΑΤΤΟ και το HD Tune στον εγκατεστημένο SSD, Crucial M550.
H επόμενη μέτρηση, έχει ληφθεί με το Crystal Disk Mark και αφορά την επίδοση ενός USB 3.0 flash disk της Patriot, το οποίο έχει ονομαστική ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής στα 180 και 50 MB/s αντίστοιχα.
Kλείνουμε με τα αποτελέσματα του Rightmark Audio Analyzer, το οποίο αξιολογεί την απόδοση της ενσωματωμένης κάρτας ήχου:
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ πλησιάζουμε στο τέλος μιας ακόμη παρουσίασης και μετά από αρκετό καιρό δοκιμών αλλά και καθημερινής χρήσης είναι πια η στιγμή όπου θα πρέπει να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια τάξη και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Σε γενικές γραμμές η MSI Z97 SLI Krait Editon είναι αναμφίβολα μια μητρική που θα μπορούσε να κριθεί κάτι παραπάνω από ικανοποιητική τόσο από τις επιδόσεις της όσο και από την εξαιρετική επιλογή του ασπρόμαυρου μοτίβου στο κομμάτι της εμφάνισής της.
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της όπως είδαμε και παραπάνω, η σημερινή μας μητρική κινήθηκε γενικά περίπου εκεί που βρίσκεται και ο ανταγωνισμός της, κάτι που βέβαια είναι φυσιολογικό καθώς χρησιμοποιήσαμε ακριβώς το ίδιο hardware/software. Υπήρξαν όμως και ορισμένες περιπτώσεις όπου η μητρική της σημερινής δοκιμής κατάφερε να ξεπεράσει τα άλλα μοντέλα που είχαμε δοκιμάσει κατά τα παρελθόν και αυτό φυσικά συγκαταλέγεται στα πολύ θετικά της σημεία. Από αυτές τις περιπτώσεις η σημαντικότερη θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι στο κομμάτι των επιδόσεων του SSD, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως και οι μετρήσεις/διαφορές σε άλλα μετροπρογράμματα είναι μικρότερης σημασίας.
Συνοψίζοντας λοιπόν από όλα τα παραπάνω πάμε να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της MSI Z97 SLI Krait Edition, έχοντας πάντα κατά νου πως η τιμή της αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 124.67€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Πλεονεκτήματα:
- Πολύ καλές επιδόσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν σημαντικά ανώτερες από τον ανταγωνισμό
- Πολύ καλός λόγος απόδοσης/τιμής
- Υπέρ-πλήρες BIOS με εξαιρετική ταξινόμηση των παρεχόμενων επιλογών και δυνατοτήτων
- Συνοδευτικό λογισμικό απλό στη χρήση και με πολλές δυνατότητες
- Ελκυστικός σχεδιασμός
Μειονεκτήματα:
- Οι θύρες USB 3.0 στην πίσω όψη θα μπορούσαν είναι περισσότερες
- Έλλειψη συνδεσιμότητας WiFi
Έτσι λοιπόν με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η MSI Z97 SLI Krait Edition είναι :
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris