Μια ακόμη μητρική καταφθάνει σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr όμως η σημερινή μας παρουσίαση έχει μια σημαντική διαφορά από όλες τις προηγούμενες καθώς έχουμε την πρώτη, μετά από πάρα πολύ καιρό, μητρική βασισμένη σε chipset της AMD.
Πρόκειται για την MSI 970A SLI Krait Edition, η οποία όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία της είναι βασισμένη στο AMD 970 chipset. Με τη συγκεκριμένη να αποτελεί την πρώτη AMD μητρική με υποστήριξη για το πρωτόκολλο USB 3.1, το οποίο σημειωτέον μπορεί να προσφέρει ταχύτητες έως και 10Gbps, η MSI προσπαθεί να ανακινήσει ένα κάπως στάσιμο σημείο της αγοράς προσφέροντας μια μητρική η οποία μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα υψηλές επιδόσεις, καλές προδιαγραφές και φυσικά καλές δυνατότητες υπερχρονισμού.
To τι ακριβώς έχει πετύχει η MSI με το νέο της αυτό προϊόν θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε μέσα από την παρουσίαση που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με την παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της μητρικής που θα μας απασχολήσει κατά τη διάρκεια της σημερινής μας δοκιμής:
Η συσκευασία της μητρικής ακολουθεί το σύνηθες για τα προϊόντα Krait Edition μοτίβο. Με ασπρόμαυρο σχεδιασμό και το ερπετό Krait σε πρώτο πλάνο, η συσκευασία είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή της Z97 SLI Krait Edition που είδαμε πριν από λίγο καιρό ενώ πάνω σε αυτή, πέρα από μια εικόνα της μητρικής, αναφέρονται και διάφορα από τα σημαντικότερα τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Τα παρελκόμενα της μητρικής μας, τα οποία αποτελούνται από ένα cd με τους διάφορους οδηγούς για το λειτουργικό μας σύστημα και ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Ακόμη, περιλαμβάνεται το λαμάκι για τις θύρες εισόδου και εξόδου της πίσω πλευράς της μητρικής αλλά και κάποια καλώδια SATA.
Φωτογραφίες
Έχοντας πάρει μια εικόνα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μητρικής μας αλλά και τη συσκευασία στην οποία έρχεται, είναι πλέον ώρα να ανοίξουμε το κουτί και να δούμε τι ακριβώς κρύβει μέσα.
Ξεκινάμε με μια γενική εικόνα της μητρικής μας, η οποία μοιάζει πάρα πολύ με την Ζ97 SLI Krait Edition, κάτι που βέβαια είναι απόλυτα λογικό λόγω της οικογένειας στην οποία ανήκουν και τα δύο μοντέλα.
H πίσω πλευρά της μητρικής μας με τις διάφορες θύρες εισόδου και εξόδου.
Κοιτώντας την μητρική από λίγο πιο ψηλά μπορούμε να παρατηρήσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαμόρφωση των ψυκτρών που βρίσκονται περιμετρικά από το socket του επεξεργαστή.
Ακριβώς πάνω από τους δύο ελεγκτές που είδαμε προηγουμένως, βρίσκονται οι διάφορες θύρες PCIe ενώ ανάμεσά τους υπάρχει ένα σχετικά μικρό λογότυπο της MSI.
Το λογότυπο της εταιρεία υπάρχει και πάνω στην ψύκτρα του chipset.
Λίγο πάνω από την ψύκτρα του chipset αναγράφεται το ακριβές μοντέλο της συγκεκριμένης μητρικής.
Τα διάφορα USB (και όχι μόνο) headers καθώς και δύο από τις θύρες SATA οι οποίες έχουν διαφορετικό προσανατολισμό από τις υπόλοιπες.
Περιστρέφουμε λίγο ακόμη τη μητρική και ρίχνουμε μια γενική ματιά στην πλευρά όπου βρίσκονται οι θύρες SATA, το βύσμα τροφοδοσίας αλλά και οι τέσσερις θέσεις των μνημών.
Και μια κοντινή ματιά στα σημεία που αναφέραμε παραπάνω.
Κοιτώντας από κοντά το socket, στο οποίο λίγο αργότερα θα εγκαταστήσουμε τον επεξεργαστή μας. Παράλληλα βλέπουμε την πίσω πλευρά των ψυκτρών που βρίσκονται γύρω από αυτό.
Ο χώρος των μνημών, οι ενδείξεις που υπάρχουν γύρω από αυτόν και τα κλιπ ασφαλείας.
Έχοντας πάρει μια γενική εικόνα των στοιχείων που υπάρχουν πάνω στη μητρική της σημερινής μας δοκιμής, μπορούμε να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε κάποια σημεία και να δούμε τους ελεγκτές που έχει χρησιμοποιήσει στο εν λόγω μοντέλο η εταιρεία. Ξεκινάμε με τον ελεγκτή ASM1042A της ASMedia o οποίος είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία των θυρών USB 3.0
Ανάμεσα στις θύρες PCIe εντοπίζουμε τον clock generator της μητρικής μας ο οποίος υλοποιείται με το Realtek RTM880N-793.
Στην πίσω πλευρά, ακριβώς πίσω από τις θύρες εισόδου και εξόδου βρίσκεται ακόμη ένας ελεγκτής της ASMedia. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον ASM1142 o οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των θυρών USB 3.1. Ο συγκεκριμένος ελεγκτής υποστηρίζει δύο θύρες και μπορεί να προσφέρει bandwidth έως και 10Gbps.
Λίγο πιο δεξιά, εντοπίζουμε δύο ελεγκτές εκ των οποίων ο πρώτος (αριστερά) είναι ο F71889 της Fintek. Aυτό το chip είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία των συσκευών PS/2 και την παρακολούθηση των τάσεων σε διάφορα σημεία της μητρικής. Ο δεύτερος ελεγκτής είναι αυτός της Realtek, που αποτελεί ουσιαστικά το κύκλωμα ήχου της μητρικής μας.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια φωτογραφία της πίσω όψης της μητρικής όπου βλέπουμε το προεγκατεστημένο backplate αλλά και τις διάφορες πιστοποιήσεις που έχει λάβει.
Περιήγηση στο BIOS
Πριν περάσουμε στα των δοκιμών αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον BIOS της μητρικής μας, το οποίο όπως θα δούμε είναι σχεδόν όμοιο με αυτό της Z97 SLI Krait Edition, η οποία είχε περάσει από τα χέρια μας πριν από λίγο καιρό.
Ξεκινάμε με την πρώτη οθόνη που βλέπει ο χρήστης όταν εισέρχεται στο BIOS. Οι επιλογές χωρίζονται σε έξι βασικές κατηγορίες ενώ από εδώ μπορούμε να δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες του συστήματος μας να αλλάξουμε το boot priority αλλά και να τραβήξουμε screenshots πατώντας το πλήκτρο F12 (όπως υποδεικνύει το εικονίδιο με την κάμερα πάνω δεξιά).
Το περιεχόμενο της καρτέλας Settings είναι αρκετά πλούσιο και προσφέρει πληθώρα πληροφοριών και δυνατοτήτων παραμετροποίησης για όλα τα υποσυστήματα της μητρικής μας.
Σε μια μητρική αυτής της κατηγορίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αρκετά πλούσιες επιλογές υπερχρονισμού τόσο για τον επεξεργαστή όσο και για τις μνήμες.
H περιοχή μέσα από την οποία μπορούμε αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το BIOS της μητρικής μας.
Καθώς η μητρική αυτή απευθύνεται και σε απαιτητικούς χρήστες, υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουμε επιλέξει σχετικά με τον υπερχρονισμό του συστήματός μας σε ξεχωριστά profiles για να μπορούμε να ανατρέχουμε σύντομα σε αυτά.
Μέσα από ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο παράθυρο μπορούμε, μέσω του BIOS, να παρακολουθήσουμε τις θερμοκρασίες του συστήματός μας αλλά και την ταχύτητα στην οποία λειτουργούν οι εγκατεστημένοι ανεμιστήρες.
Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με κάποιες εικόνες από τον ενσωματωμένο board explorer δηλαδή την εφαρμογή που έχει ενσωματώσει η MSI στο BIOS από την οποία μπορούμε να δούμε ποιες ακριβώς από τις θύρες της χρησιμοποιούνται και ποιες είναι ελεύθερες.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για την πραγματοποίηση των διαφόρων μετρήσεων στη μητρική της σημερινής μας δοκιμής χρησιμοποιήσαμε το hardware που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Στη συνέχεια, ακολουθούν τα μετροπρογράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε για τη μέτρηση της επεξεργαστικής ισχύος του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του SSD αλλά και της απόδοσης της κάρτας ήχου:
- AIDA64 Extreme edition
- PC Mark 7
- PC Mark Vantage x64 (basic)
- SuperPi
- wPrime
- WinRAR
- 3D Mark Vantage (performance preset)
- 3D Mark 11
- x264 benchmark HD
- Sisoftware SANDRA
- ATTO disk benchmark
- Crystal Disk Mark
- Rightmark Audio Analyzer
Σε όλα τα παραπάνω benchmarks, με εξαίρεση τα ΑΤΤΟ, Crystal Disk Mark, και το Rightmark Audio Analyzer (το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της απόδοσης της κάρτας ήχου) λάβαμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη έγινε με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 3.8GHz (δυστυχώς ο συγκεκριμένος δεν είχε πολλά περιθώρια για μεγαλύτερη και σταθερή βέβαια συχνότητα).
Tα αποτελέσματα όλων των μετρήσεών που πραγματοποιήσαμε παρατίθενται στα διαγράμματα που ακολουθούν στις παρακάτω ενότητες.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις επιδόσεις που κατέγραψε το σύστημά μας στις συχνότητες των 3.2 GHz & 3.8 GHz.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Η 970Α SLI Krait Edition κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας αφήσει στον γράφοντα αρκετά καλές εντυπώσεις. Αν και σίγουρα θα αρχίσουμε να σχηματίζουμε καλύτερη εικόνα όταν αρχίσουν να προστίθενται και άλλα μοντέλα στη βάση των AMD μητρικών μπορούμε ωστόσο να πούμε πως η συγκεκριμένη τα πήγε αρκετά καλά σε όλους τους τομείς και εάν είχαμε κάποιον επεξεργαστή με μεγαλύτερο περιθώριο υπερχρονισμού τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Με εξαιρετικά όμορφο σχεδιασμό και ένα πολύ πλούσιο BIOS να συνδυάζονται με τις καλές προδιαγραφές και κυρίως την υποστήριξη του νέου προτύπου USB3.1 είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη μητρική θα καταφέρει να ανταποκριθεί πέρα από τις απαιτήσεις των benchmarks ακόμη και σε απαιτητικές εφαρμογές της καθημερινότητας δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να πάρει το 100% της ισχύος του επεξεργαστή του.
Mε την τιμή της να βρίσκεται μόλις πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100€ η 970Α SLI Krait Edition δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβή, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την υποστήριξη USB 3.1. Ωστόσο όπως και στην άλλη μητρική της συγκεκριμένης οικογένειας που είδαμε πριν από λίγο καιρό (την Ζ97 SLI Krait Edition) δύο ήταν τα πράγματα που θεωρήσαμε ως βασικές ελλείψεις και αυτά δεν είναι άλλα από το μικρό αριθμό θυρών USB3.0 όπως επίσης και η έλλειψη WiFi που όσο αυστηρό κι αν ακούγεται λείπουν μάλλον αδικαιολόγητα από ένα μοντέλο αυτής της κατηγορίας.
Συνοψίζοντας από όλα τα παραπάνω πάμε να δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στη μητρική της σημερινής μας δοκιμής:
Πλεονεκτήματα:
- Καλές επιδόσεις
- Υποστήριξη USB3.1
- Καλός λόγος απόδοσης / τιμής
- Πλούσιο και εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο BIOS
- Ελκυστικός σχεδιασμός
Μειονεκτήματα:
- Οι θύρες USB 3.0 στην πίσω όψη θα μπορούσαν είναι περισσότερες
- Έλλειψη συνδεσιμότητας WiFi
Έτσι λοιπόν με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η MSI 970Α SLI Krait Edition είναι :