H πρώτη από μια σειρά νέων μητρικών της ASRock, βασισμένων στο Z97 chipset της Intel, περνά σήμερα από τον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr. Πρόκειται για την ASRock Fatal1ty Z97x Killer η οποία έρχεται με πλήρη υποστήριξη για όλους τους επεξεργαστές βασισμένους στο socket 1150, προσφέροντας παράλληλα high-end χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με μια αρκετά προσιτή τιμή.
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Το όνομά της έχει προέλθει από το συνδυασμό του nickname "Fatal1ty" (του γνωστού pro gamer Johnathan Wendel), και του ελεγκτή δικτύου Atheros Killer E2200 και όπως κάθε μητρική της σειράς "Fatal1ty" το μαύρο και κόκκινο χρώμα κυριαρχούν πάνω της.
Μέσα λοιπόν από το παρόν review θα επιχειρήσουμε να δούμε τι ακριβώς μπορεί να πετύχει η συγκεκριμένη μητρική, με την οποία η εταιρεία φιλοδοξεί να συνεχίσει την εξαιρετική παράδοση που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από μια σειρά διεξοδικών δοκιμών σε όλα τα επιμέρους υποσυστήματα που θα εγκαταστήσουμε πάνω της.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, ρίχνοντας μια ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, τη συσκευασία στην οποία έρχεται αλλά και τα παρελκόμενά της.
Τεχνικά χαρακτηριστικά - Συσκευασία & Παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί παρακάτω, παρατίθενται τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της ASRock Fatal1ty Z97x Killer:
Όπως βλέπουμε, η μητρική της σημερινής μας δοκιμής έρχεται εφοδιασμένη με πληθώρα εισόδων και εξόδων ενώ πάνω της ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει έως και 32GB DDR3 μνήμης. Παράλληλα υποστηρίζονται όλοι οι 5ης γενιάς επεξεργαστές της Intel (Broadwell) καθώς και διατάξεις πολλαπλών καρτών γραφικών, κάτι που βέβαια είναι αναμενόμενο σε μια μητρική αυτής της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει τον ελεγκτή δικτύου Qualcomm Atheros Killer E2200 (ο οποίος έχει δανείσει το όνομά του και στη μητρική) καθώς και το σύστημα προενίσχυσης ήχου Purity Sound 2.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η "σφραγίδα" Super Alloy, η οποία υπόσχεται σταθερότητα αλλά και αποδοτική λειτουργία του συστήματος. Στην πράξη πρόκειται για ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών προσθηκών και χαρακτηριστικών τα οποία σκοπό έχουν φυσικά να βελτιώσουν τη γενικότερη ποιοότητα του συστήματος. Ορισμένα (ενδεικτικά) από αυτά είναι η χρήση Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET, NexFET MOSFET καθώς και πυκνωτών Supreme 12K platinum, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για απροβλημάτιστη λειτουργία 12.000 (ή και περισσότερων) ωρών. Ακόμη, πολύ θετικό είναι και το γεγονός πως η εταιρεία παρέχει πρόσβαση για ένα χρόνο στην συνδρομητική υπηρεσία ASRock Cloud, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 50 δολάρια.
Πάμε λοιπόν, να δούμε τι ακριβώς θα μας απασχολήσει σήμερα:
H εμπρός και πίσω όψη της συσκευασίας της μητρικής μας. Όπως είναι φυσικό κυριαρχεί το μαύρο και κόκκινο χρώμα, ενώ η εταιρεία έχει τοποθετήσει τα διάφορα λογότυπα καθώς και ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που έχουν ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο μοντέλο.
Μια περιμετρική ματιά στη συσκευασία.
Τα παρελκόμενα της μητρικής μας: Δύο βιβλιαράκια με οδηγίες για την εγκατάσταση της μητρικής και των συνοδευτικών οδηγών, ένα CD με το απαραίτητο λογισμικό, το λαμάκι για το πίσω I/O panel της μητρική, μια γέφυρα για κάρτες γραφικών, αλλά και ένα κουπόνι για πρόσβαση στην υπηρεσία XSPlit Boradcaster.
Κάτω από το φακό
Αφού περιεργαστήκαμε τη συσκευασία της μητρικής μας και ρίξαμε παράλληλα μια ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, έφτασε η στιγμή να τη βγάλουμε από τη συσκευασία της. Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει η ASRock.
Έχοντας μόλις βγάλει τη μητρική από την αντιστατική σακούλα μέσα στην οποία βρισκόταν. Όπως βλέπουμε είναι τοποθετημένη μέσα σε αφρώδες υλικό ώστε ακόμη και σε περίπτωση κραδασμών κατά τη μεταφοράς της να μην πάθει κάποια ζημιά.
Μια γενική άποψη της μητρικής, η οποία έχει μόλις βγει από τα προστατευτικά υλικά στα οποία την έχει τοποθετήσει η εταιρεία.
Το πίσω Ι/Ο panel της μητρικής καθώς και οι συνδέσεις SATA, στην άλλη πλευρά.
Μια κοντινή ματιά στον ελεγκτή δικτύου, Killer E2200 και στην κάρτα ήχου, όπου συναντούμε το κύκλωμα προενίσχυσης Purity Sound 2.
Το λογότυπο της σειράς Fatal1ty βρίσκεται τοποθετημένο εμφανώς σε διάφορα σημεία της μητρικής.
Μια πιο κοντινή ματιά στις ψύκτρες των διαφόρων ολοκληρωμένων.
Τα τέσσερα DDR3 DIMM slots τα οποία υποστηρίζουν έως και 32GB DDR3 RAM.
Μια πιο προσεκτική ματιά στο χώρο που βρίσκονται οι θύρες PCI-e x16 μας αποκαλύπτει μεταξύ άλλων και τους αποστάτες που βρίσκονται μπροστά από τη θύρα M.2 SATA.
H μητρική από μια άλλη οπτική γωνία.
Κλείνουμε με δύο εικόνες από το socket του επεξεργαστή, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει (για λίγο) το προστατευτικό καπάκι.
Μια ματιά στο BIOS
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολουθήσαμε για την δοκιμή της μητρικής, αξίζει να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο BIOS της Fatal1ty Z97x killer το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και παρέχει πληθώρα δυνατοτήτων παραμετροποίησης. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της μητρικής, έτσι και στο BIOS κυριαρχεί ο ίδιος συνδυασμός χρωμάτων (μαύρο και κόκκινο), ενώ το UEFI περιβάλλον επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό τόσο μέσω πληκτρολογίου όσο και μέσω του ποντικιού.
Η πρώτη εικόνα που βλέπουμε μετά της είσοδό μας στο BIOS ASRock Fatal1ty Z97x Killer, όπου προβάλλονται τα βασικά στοιχεία του συστήματος.
Στην καρτέλα OC Tweaker παρέχεται πληθώρα δυνατοτήτων υπερχρονισμού τόσο για χρήστες που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση όσο και για advanced χρήστες οι οποίοι επιθυμούν να πάρουν το 100% των δυνατοτήτων της μητρικής.
Συνεχίζουμε με τις καρτέλες Advanced και Tool όπου συναντούμε και πάλι ουκ ολίγες επιλογές οι οποίες αφορούν είτε τα διάφορα υποσυστήματα είτε τη μητρική καθαυτή.
Η περιοχή μέσα από την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις θερμοκρασίες, τις ταχύτητες των ανεμιστήρων αλλά και την τάση στον επεξεργαστή, τις μνήμες κλπ.
Η καρτέλα μέσα από την οποία μπορούμε να ορίσουμε το boot priority αλλά και διάφορες άλλες επιλογές σχετικές με την εκκίνηση της μητρικής και του συστήματος.
Οι διάφορες επιλογές ασφαλείας.
Και κλείνουμε με την τελευταία καρτέλα, απ'όπου μπορούμε να σώσουμε ή να αναιρέσουμε τις όποιες αλλαγές έχουμε κάνει και φυσικά να εξέλθουμε.
Σύστημα μετρήσεων και μεθοδολογία
Για τη δοκιμή της σημερινής μας μητρικής, όπως και για αυτές που θα ακολουθήσουν, θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο hardware, το οποίο φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, έτσι ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε με ασφάλεια τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις. Πρακτικά λοιπόν, το μόνο που θα αλλάζει από εδώ και στο εξής στα reviews των μητρικών θα είναι η υπό δοκιμή μητρική.
Ας δούμε λοιπόν, το hardware από το οποίο αποτελείται η πλατφόρμα των μετρήσεων:
Στη συνέχεια, ακολουθούν τα μετροπρογράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε για τη μέτρηση της ισχύος του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του SSD αλλά και της κάρτας ήχου:
- AIDA64 Extreme edition
- PC Mark 7
- PC Mark 8
- PC Mark Vantage x64 (basic)
- SuperPi
- wPrime
- WinRAR
- 3D Mark Vantage (performance preset)
- 3D Mark 11
- x264 benchmark HD
- Sisoftware SANDRA
- ATTO disk benchmark
- Rightmark Audio Analyzer
Σε όλα τα παραπάνω benchmarks, με εξαίρεση το ΑΤΤΟ και το Rightmark Audio Analyzer (το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της απόδοσης της κάρτας ήχου) λάβαμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη έγινε με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.2GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.2GHz (με vCore 1.35v).
Tα αποτελέσματα όλων των μετρήσεών που πραγματοποιήσαμε παρατίθενται στα διαγράμματα που ακολουθούν στις παρακάτω ενότητες.
AIDA64 Extreme, PC Mark & WinRAR
3D Mark & SiSoft SANDRA
SuperPi, wPrime & x264 Benchmark
ATTO Disk benchmark & Rightmark Audio Analyzer
Επίλογος - Συμπεράσματα
Μετά από αρκετό καιρό δοκιμών αλλά και καθημερινής χρήσης της ASRock Fatal1ty Z97x Killer, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αν μη τι άλλο η εταιρεία κατάφερε να φτιάξει ένα ακόμη ποιοτικό προϊόν το οποίο μάλιστα έρχεται και σε ιδιαίτερα ελκυστική και προσιτή τιμή. Μπορεί ο "Fatal1ty" να βρίσκεται πλέον εδώ και καιρό μακρυά από την ενεργό δράση, όμως η ASRock με την ομώνυμη σειρά, συνεχίζει μια εξαιρετικά καλή παράδοση προσφέροντας μια μητρική καλά εξοπλισμένη αλλά και με πολύ καλές επιδόσεις.
Tο ΒIOS της εν λόγω μητρικής προσφέρει όπως είδαμε πληθώρα δυνατοτήτων και επιλογών, ενώ καθιστά τον υπερχρονισμό μια αρκετά εύκολη διαδικασία, ακόμη και για κάποιον ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Στη δική μας περίπτωση, ο Pentium G3258 ανέβηκε με σχετική ευκολία στα 4.2GHz με τάση 1.35v. Παράλληλα οι επιδόσεις του συστήματος γενικά, όσο και των διαφόρων υποσυστημάτων, κινήθηκαν όπως είδαμε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα τόσο στην εργοστασιακή συχνότητα του επεξεργαστή, όσο και στα 4.2 GHz, όπου η διαφορά σε κάθε περίπτωση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Αξίζει βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως πολύ σύντομα η βάση μας θα εμπλουτιστεί με μετρήσεις από περισσότερα μοντέλα και έτσι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη άποψη.
H ASRock Fatal1ty Z97x Killer είναι ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικό προϊόν (και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τη συγκεκριμένη εταιρεία) η τιμή του οποίου στην ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 135€ (συμπ.ΦΠΑ). Η μόνη ουσιαστική έλλειψη που διαπιστώσαμε θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η απουσία συνδεσιμότητας WiFi και Bluetooth, όμως τουλάχιστον ο γράφων μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά αν και, παρεμπιπτόντως, μερικές επιπλέον θύρες SATA θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτες.
Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά ποια ειναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ASRock Fatal1ty Z97x Killer:
Πλεονεκτήματα :
- Καλή τιμή
- Πολύ καλές επιδόσεις
- Πληθώρα εισόδων και εξόδων
- Πλούσιο BIOS που με τις επιλογές του θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς
- Ενσωμάτωση θυρών Μ.2 και SATA Express
- Qualcomm Atheros E2200 Killer & Purity Sound 2
Μειονεκτήματα:
- Έλλειψη WiFi / Bluetooth
- Αριθμός θυρών SATA.
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris