Μπορεί εδώ και αρκετό καιρό το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντας να έχει στραφεί γύρω από Series 9 chipsets και την νέα γενιά επεξεργαστών της Intel όμως η ASRock αποφάσισε μέσα σε αυτό το κλίμα να λανσάρει μια νέα μητρική βασισμένη στο AMD 990FX chipset θέλοντας να μας υπενθυμίσει πως και οι πλατφόρμα της AMD είναι μια επιλογή που καλό θα ήταν να τη λάβουμε σοβαρά υπόψην.
Έτσι λοιπόν, σήμερα στον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr βρίσκεται η ASRock Fatal1ty 990FX Killer, η οποία αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της εταιρείας να δώσει στο κοινό ένα ποιοτικό και παράλληλα υψηλών επιδόσεων προϊόν, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μέσα από τη σημερινή μας παρουσίαση θα προσπαθήσουμε να δούμε διεξοδικά τις δυνατότητες της νέας αυτής μητρικής και ξεκινώντας θα ρίξουμε όπως άλλωστε συνηθίζουμε, μια αναλυτική ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Η μητρική της σημερινής μας δοκιμής είναι όπως προαναφέραμε βασισμενη στο AMD 990FX chipset, και υποστηρίζει όλους τους ΑΜ3+ επεξεργαστές της AMD καθώς και ορισμένα μοντέλα ΑΜ3.
Το σύστημα τροφοδοσίας 8+2 φάσεων που έχει επιλέξει η ASRock δίνει στην μητρική τη δυνατότα να συνεργαστεί απροβλημάτιστα με επεξεργαστές που έχουν κατανάλωση έως και 140W υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις τεχνολογίες AMD Cool ‘n’ Quiet, Untied Overclocking και Hyper-Transport 3.0 (HT 3.0)
Παράλληλα έρχεται εφοδιασμένη με 4 DDR3 RAM slots υποστηρίζοντας μνήμες DDR3 2450(OC)/2100(OC)/1600/1333/1066, μέγιστης συνολικής χωρητικότητας 64GB καθώς και τις τεχνολογίες Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 1.3 / 1.2 και AMD Memory Profile (AMP) ενώ οι μνήμες που θα τοποθετήσει ο χρήστης μπορούν, εφόσον φυσικά πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να λειτουργήσουν σε διάταξη dual channel.
Aκόμη χάρη στον Realtek ALC1150 audio codec έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής 7.1 καναλιών ήχου ενώ σε αυτή την υλοποίηση η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει και το Qualcomm Atheros Killer™ E2200 chip απ'οπου και η μητρική πήρε το όνομά της.
Για τη σύνδεση καρτών επέκτασης η ASRock έχει τοποθετήσει πάνω στο νέο της μοντέλο 3 θύρες PCI Express 2.0 x16, και δύο θύρες 2 x PCI Express 2.0 x1 προσφέροντας (σε ό,τι αφορά τις κάρτες γραφικών πλήρη υποστήριξη για διατάξεις CrossFireX και SLΙ, ενώ για τη σύνδεση περιφερειακών υπάρχουν 5 θύρες SATA3 6.0 Gb/s, και μια θύρα M.2_SSD.
Ταυτόχρονα στο I/O panel που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της μητρικής υπάρχουν (όπως θα δούμε και στη σχετική φωτογραφία λίγο παρακάτω) δύο θύρες PS/2 για πληκτρολόγιο και ποντίκι, 5 θύρες USB 2.0, 4 θύρες USB 3.0, μια θύρα eSATA3, 1 θύρα RJ-45 LAN, HD Audio Jacks, καθώς και μια οπτική έξοδος SPDIF.
H εν λόγω μητρική θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι κατασκευασμένη με βάση το ATX form factor και για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει ιαπωνικούς πυκνωτές υψηλής ποιότητας.
Τέλος, πέρα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία γύρω από τα τεχνικά της χαρακτηριστικά σε αυτό το σύνδεσμο.
Συσκευασία και Φωτογραφίες
Η μητρική μας έρχεται σε ένα σχετικά μεγάλο κουτι στην μπροστινή όψη του οποίου κυριαρχούν τα λογότυπα της εταιρεία και η ακριβής ονομασία της μητρικής με φόντο μια αρκετά ωραία εικόνα που τραβάει εύκολα το βλέμα πάνω της, ενώ σε παρόμοιο μοτίβο στην πίσω όψη παρουσιάζεται μια σύντομη επισκόπηση των βασικών της χαρακτηριστικών.
Ανοίγωντας το κουτί η πρώτη μας επαφή αφορά τα παρελκόμενα της μητρικής που μπορείτε να δείτε και στην ακόλουθη φωτογραφία:
Η πρώτη όψη της μητρικής, πάνω στη συσκευασία της είναι αυτή που μπορείτε να δείτε στην επόμενη φωτογραφία. Όπως βλέπετε κυριαρχεί το μαύρο και κόκκινο χρώμα δίνοντας μια πολύ καλή εντύπωση τουλάχιστον όσον αφορά την αισθητική της εταιρείας.
Και από μια άλλη, πιο επίπεδη οπτική, η μπροστινή και πίσω όψη :
Μερικές ακόμη λεπτομέρειες ρίχνοντας μια πιο κοντινή ματιά στο υπό δοκιμή προϊόν:
Μια ματιά στο BIOS
Πριν προχωρήσουμε σύστημα δοκιμών και τις μετρήσεις που λάβαμε, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και στο BIOS της μητρικής το οποίο διαθέτει πληθώρα επιλογών τόσο για τον απλό χρήστη όσο και για power users οι οποίοι θα θελήσουν μέσα από την εκάστοτε παραμετροποίηση να πάρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων της μητρικής.
Ένα ακόμη αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα λήψης screenshots απευθείας από το BIOS και η αποθήκευσή τους σε USB stick, κάτι που μας βοήθησε αρκετά.
Σύστημα δοκιμών, benchmarks
Για τη δοκιμή της ASRock Fatal1ty 990fx Killer χρησιμοποιήσαμε το ακόλουθο hardware ώστε να στήσουμε ένα σύστημα δοκιμών με αρκετά υψηλές προδιαγραφές:
Mητρική: ASRock Fatal1ty 990fx killer
Επεξεργαστής: AMD Piledriver FX 8350
Ψύκτρα επεξεργαστή: Noctua NH-D15
Kαρτα γραφικών: ΑMD R9 280x 3GB
Τροφοδοτικό: Corsair HX850W
Λειτουργικό σύστημα: Windows 7 Ultimate 64bit
Aφού ολοκληρώσαμε το στήσιμο του παραπάνω συστήματος τρέξαμε τα παρακάτω benchmarks, σε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 7.
Κάθε μέτρηση πραγματοποιήθηκε δύο φορές προς αποφυγή πιθανών σφαλμάτων, και η τελική μέτρηση που θα σας παρουσιάσουμε για κάθε περίπτωση προέκυψε από τον υπολογισμό του μέσου όρου τους.
-3Dmark 11 – Performance preset
-3Dmark Fire Strike – Normal preset
-Bioshock Infinite
-AIDA64
-SiSoft SANDRA 2013
3Dmark 11 – Performance preset
Ξεκινώντας θα δούμε την απόδοση του συστήματός μας στο 3D Mark 11 το οποίο είναι ένα από τα μετροπρογράμματα που εμπιστεύονται απόλυτα οι gamers παγκοσμίως.
Στη δική μας δοκιμή χρησιμοποιήσαμε το performance preset της demo έκδοσης, μόνο μειονέκτημα του οποίου είναι πως μας περιόρισε στα 720p.
Λάβαμε δύο σειρές μετρήσεων όπου στην πρώτη με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή συχνότητα η βαθμολογία ήταν 8851 marks ενώ στη δεύτερη με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 4.5GHz η βαθμολογία παρουσίασε αισθητή αύξηση φτάνοντας στα 9310 marks.
3Dmark Fire Strike – Normal preset
Συνεχίζοντας στο κομμάτι των μετρήσεων προχωράμε με το 3Dmark Fire Strike
Στην πρώτη σειρά μετρήσεων με τον επεξεργαστή στη στοκ συχνότητα το σύστημα απέσπασε βαθμολογία 6552 marks ενώ στη συχνότητα των 4.5GHz η βαθμολογία ανέβηκε στα 6755 marks
Bioshock Infinite
Το μέρος των δοκιμών που εστιάζουν στα γραφικά κλείνει με ένα παιχνίδι, εν προκειμένω το Bioshock Infinite καθώς θελήσαμε να δούμε και την πραγματική απόδοση του συστήματός μας για να έχουμε μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα.
Τρέχοντας λοιπόν το benchmark του πασίγνωστου τίτλου στο medium preset με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα μετρήθηκαν 167 FPS ενώ όταν αργότερα υπερχρονίστηκε όπως είδαμε και παραπάνω, στα 4.5GHz φτάσαμε στα 179 FPS.
Στη συνέχεια, εκτελώντας το high preset ο αριθμός των FPS ήταν 145 και 163 αντίστοιχα για τις συχνότητες των 4.0GHz (stock) & 4.5GHz (OC).
Τέλος, στο ultra preset οι αντίστοιχες μετρήσεις διαμορφώθηκαν στα 127 και 132 FPS.
ΑIDA64
Συνεχίζουμε με το πασίγνωστο AIDA64 το οποίο πέρα από την πληθώρα διαγνωστικών που διαθέτει, προσφέρει και μια αρκετά μεγάλη γκάμα benchmarks.
Όπως και παραπάνω, έτσι και εδώ τρέξαμε κάθε benchmark τόσο στην εργοστασιακή συχνότητα όσο και στη συχνότητα των 4.5 GHz.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεών μας, σας τα παραθέτουμε στη συνέχεια:
CPU Queen
Eπεξεργαστής: @stock: 36067 score
@4.5GHz: 40648 score
FPU Mandel
Επεξεργαστής: @stock: 7812 score
@4.5GHz: 6902 score
Memory Read
Επεξεργαστής: @stock: 25501 ΜΒps
@4.5GHz: 26872 MBps
Η ενότητα των baenchmarks κλείνει με ένα ακόμη γνωστό μετροπρόγραμμα το οποίο είναι το SiSoft Sandra 2013.
Φυσικα και εδώ, όπως και σε όλες τις άλλες δοκιμές ακολουθήσαμε τη μεθολογία που σας περιγράψαμε παραπάνω.
Cache & Memory Latency
Επεξεργαστής: @stock: 58.2 ns
@4.5GHz: 54.5 ns
CPU Arithmetic benchmark
Eπεξεργαστής: @stock: 88.5 GOPS
@4.5GHz: 98.9 GOPS
CPU Multi-Core Efficiency:
Eπεξεργαστής: @stock: 11.5 GBps
@4.5GHz: 12.6 GBps
Συμπεράσματα
Μετά από αρκετές μετρήσεις και περίπου 20 ημέρες καθημερινής χρήσης της ASRock Fatal1ty 990fx Killer, σε ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ως βασικό για το διάστημα αυτό μπορούμε να πούμε πως οι εντυπώσεις που μας έχει αφήσει είναι ιδιαίτερως θετικές.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση και τις επιδόσεις της η εν λόγω μητρική προσφέρει μάλλον όλα όσα θα ήθελε κάποιος σε ένα ΑΜ3+ σύστημα καθώς πέρα από τις τουλάχιστον ικανοποιητικές αποδόσεις ιδιαίτερα θετική είναι η υποστήριξη διατάξεων 4-way Crossfire και 4-way SLΙ, η ύπαρξη θύρας M.2 SATA αλλά και ο high-end ελεγκτής δικτύου Ethernet E2200 NIC της Qualcomm.
Ακόμη μας άρεσε ιδιαίτερα η επιλογή του μαύρου χρώματος στο PCB καθώς και ο γενικότερος αισθητικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει τις διάφορες ψύκτρες αλλά τους πυκνωτές που έχουν τοποθετηθεί πάνω στο PCB.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι όμως η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στη λεπτομέρεια και αυτό φαίνεται και από το ότι μεταξύ του CPU socket και των θέσεων για τις μνήμες υπάρχει αρκετός χώρος που δεν θα προβληματίσει όσους χρησιμοποιούν μεγάλες ψύκτρες σε συνδυασμό με μνήμες που έχουν σχετικά μεγάλο ύψος.
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες υπερχρονισμού της, αν και ο γράφων δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεινός overclocker κατάφερε με τις ελάχιστες γνώσεις του να ανεβάσει πολύ εύκολα τον επεξεργαστή στα 4.5GHz μέσα από τις ρυθμίσεις του BIOS που όπως είδαμε παρέχουν αρκετή ευελιξία.
Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως στα χέρια κάποιου περισσότερο πεπειραμένου overclocker ο επεξεργαστής θα μπορούσε με σχετική ευκολία να φτάσει σε αρκετά υψηλότερη συχνότητα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τυχόν προβλήματα με τη σταθερότητα του συστήματος.
Σαφώς θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για advanced/power users, όπως για παράδειγμα το Load Line Calibration που συναντάται πλέον σε πολλές μητρικές και επιτρέπει σε ένα βαθμό τον έλεγχο του vDroop, όμως θεωρούμε (ελπίζουμε) ότι θα προστεθεί σε κάποια πιθανή αναβάθμιση του BIOS.
Παρόλα αυτά, η γενική εικόνα που δίνει η μητρική, είναι αυτή ενός εξαιρετική αξιόλογου και value for money μοντέλου (όπως αντικειμενικά μας έχει συνηθίσει η ASRock) που προσφέρει πολλά καλά features σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή αφού στην Ελληνική αγορά το κόστος της ξεκινά αυτή τη στιγμή από τα 125 ευρώ.
Συνοψίζοντας λοιπόν ας δούμε τι μας άρεσε και τι όχι από την ASRock Fatal1ty 990fx Killer:
Μας άρεσε
-Τα γενικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της μητρικής
-Η υπαρξη θύρας Μ.2
-Η τιμή της
-Η δυνατότητα χρήσης οποιονδήποτε μνημών ανεξάρτητα από την χρησιμοποιούμενη ψύκτρα.
Δεν μας άρεσε
-Η έλλειψη περισσότερων επιλογών σε ότι αφορά τις δυνατότητες υπερχρονισμού
Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος