Μας άρεσε
- Ευέλικτη στη ρύθμιση και με καλές γωνίες θέασης
- FreeSync/G-Sync και 1440p σε προσιτή τιμή
- Καλή απόδοση χρώματος, αντίθεση και απόκριση
Δεν μας άρεσε
- Η ανομοιομορφία φωτεινότητας σε σκοτεινές σκηνές
- Απουσία HDR
- Η απόδοση των ηχείων
Η Viewsonic κυκλοφόρησε στην αγορά ένα ενδιαφέρον μοντέλο, το Viewsonic XG2705-2K 27”, που τραβάει το ενδιαφέρον κυρίως λόγω της προσιτής τιμής συνδυαστικά με κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Στις 27”, απευθύνεται σε τεράστιο κοινό και έχει τα φόντα να γίνει μια δημοφιλής επιλογή.
Μένει να δούμε πώς τα καταφέρνει, αφού έφτασε στα χέρια μας και τη δοκιμάσαμε για αρκετές ημέρες. Παρακάτω αποτυπώνουμε την άποψή μας για το νέο monitor της Viewsonic.
Σχεδιασμός
Βγάζοντας την οθόνη από το κουτί, βλέπουμε τον γνώριμο σχεδιασμό που προτιμάει η εταιρεία για οθόνες τέτοιας κατηγορίας. Αυτό σημαίνει, πολύ λιτή πλάτη, εξίσου λιτή μπροστινή όψη και το μαύρο να κυριαρχεί με εξαίρεση το γυαλιστερό λογότυπο της εταιρείας κεντραρισμένο στο κάτω μπροστινό πλαίσιο.
Στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης, θα βρούμε πέντε φυσικά πλήκτρα κι αντίστοιχα σύμβολα πάνω από το καθένα για τις λειτουργίες που εξυπηρετούν. Επίσης στο κάτω μέρος, θα βρούμε τις θύρες: δύο HDMI 2.0, μία DisplayPort 1.2, μία θύρα ακουστικών 3.5mm και την υποδοχή του καλωδίου τροφοδοσίας. Στα αριστερά και δεξιά άκρα της κάτω πλευράς, θα βρούμε κι από ένα ηχείο.
Ο βραχίονας είναι ενσωματωμένος στην πλάτη, που σημαίνει ότι η μόνη συναρμολόγηση που χρειάζεται είναι για το κάτω μέρος της βάσης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και δεν απαιτεί εργαλεία, ενώ η βάση είναι επίπεδη και απλώνεται όμορφα στο γραφείο, οπότε μπορούν να τοποθετούνται αντικείμενα επάνω της.
Στον λαιμό του βραχίονα μπορεί να τοποθετηθεί ένα εξάρτημα-δαχτυλίδι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, για να κρατάει τα καλώδια μαζεμένα σε ένα σημείο. Υποστηρίζει επίσης βάσεις VESA 100x100, για να τοποθετείται σε τοίχο ή βραχίονες γραφείου.
Οι διαστάσεις της οθόνης φτάνουν τα 61.3x36.8x5.5cm, με το πλάτος να εξαιρεί προφανώς τη βάση και τον βραχίονα. Από την μπροστινή πλευρά της οθόνης έως το πίσω σημείο του βραχίονα, το συνολικό πλάτος είναι περίπου διπλάσιο. Το βάρος της οθόνης φτάνει τα 4.4 κιλά εξαιρώντας τη βάση, οπότε κινείται σε αναμενόμενα επίπεδα για την κατηγορία και το μέγεθός της.
Η οθόνη έχει σχετικά μικρά περιθώρια περιμετρικά, ενώ καλύπτεται με αντιθαμβωτική επίστρωση ώστε να ελαχιστοποιεί τη γυαλάδα. Σε περιβάλλον γραφείου, με έντονα λευκά φώτα παντού, όντως δεν μας ενοχλούσαν αντανακλάσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, βλέπαμε ένα ελαφρώς πιο φωτεινό σημείο στην οθόνη αν ένα φως την «κοιτούσε» απευθείας.
Τέλος, στο κουτί της οθόνης θα βρούμε τα παραπάνω εξαρτήματα, ένα καλώδιο DisplayPort κι ένα καλώδιο τροφοδοσίας.
Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες
Σειρά έχουν τα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι κάπως εμφανή κι από τον τίτλο της οθόνης. Έχει διάσταση 27”, ανάλυση 2K (2560x1440) με πυκνότητα 108.79ppi και λόγο διάστασης 16:9. Υποστηρίζονται τεχνολογίες FreeSync και G-Sync, όπως και ρυθμός ανανέωσης έως 144Hz στη θύρα DisplayPort. Η Viewsonic αναφέρει χρόνους απόκρισης 3ms (GtG) και 1ms (MPRT), σε ένα πάνελ 10-bit LED τύπου IPS με φωτεινότητα 350nits και αντίθεση 1000:1.
Το μενού ρυθμίσεων αποτελείται από έξι ενότητες: επιλογή εισόδου, ρυθμίσεις ήχου, ρυθμίσεις προβολής, ρυθμίσεις χρώματος, χειροκίνητες ρυθμίσεις εικόνας και βασικές ρυθμίσεις. Για όσους έχουν συνηθίσει σε μοχλό, η πλοήγηση δε θα είναι τόσο εύκολη αλλά στην ουσία, πρόκειται για ένα λιτό και λειτουργικό μενού. Τα πλήκτρα συνηθίζονται και η αλήθεια είναι πως, μετά τις πρώτες ώρες, μάλλον δε θα χρησιμοποιούνται τόσο συχνά για να αποτελέσουν πρόβλημα.
Η οθόνη περιστρέφεται πολύ εύκολα στη βάση, που χρησιμοποιεί ένα σύστημα δίσκου. Ρυθμίζεται η κλίση εμπρός και πίσω (έως 5 και έως 20 μοίρες, αντίστοιχα), η περιστροφή φτάνει τις 90 μοίρες και επιπλέον, η οθόνη μπορεί να γυρίσει κάθετα στις 90 μοίρες.
Επιδόσεις
Το gaming PC μας, αλλά κι ένα laptop, έπιασαν δουλειά για να δούμε τις δυνατότητες του Viewsonic XG2705-2K στην πράξη. Έτσι, επιλέξαμε τα: Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2, The Witcher III: Wild Hunt, Grand Theft Auto V, Doom Eternal, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Halo Infinite, Final Fantasy VII Remake Intergrade, Final Fantasy XV, Overwatch 2, Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League και πολλά ακόμη. Σκοπός ήταν να έχουμε ποικιλία σε χρώματα, αναλύσεις, επιδόσεις κλπ. Ως 2K monitor, θεωρούμε είναι αρκετά ευέλικτο και ιδανική λύση για τα περισσότερα παιχνίδια.
Χωρίς εκπλήξεις, παρατηρήσαμε πως τα παιχνίδια έδειχνα κι έτρεχαν όμορφα, όπως περιμέναμε. Οι ρυθμίσεις που κάναμε (πάνω στις εργοστασιακές) αφορούσαν τη φωτεινότητα, καθώς μας φάνηκε κάπως σκοτεινή η εικόνα, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως η οθόνη έχει χαμηλή φωτεινότητα συνολικά. Αυτό που είδαμε με δικές μας μετρήσεις, είναι πως κινείται περίπου στα 340nits, πολύ κοντά σε όσα λέει η Viewsonic, δηλαδή το συνηθισμένο επίπεδο για τέτοιας κατηγορίας οθόνες.
Οι άλλες ρυθμίσεις εικόνας, για ένταση χρώματος ή φωτεινότητα μαύρου, ήταν πράγματα που πειράξαμε μεν αλλά εν τέλει δεν κρατήσαμε, αφού οι αρχικές φάνηκαν να μας καλύπτουν καλύτερα. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση φωτεινότητας μαύρου μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους που δε θέλουν να αυξήσουν τη συνολική φωτεινότητα της εικόνας, αλλά για τα δικά μας γούστα οι λεπτομέρειες χάνονταν πολύ και δε δικαιολογούσαν τις αλλαγές. Επίσης, κάτι που γίνεται αντιληπτό σε σκοτεινές σκηνές, είναι η ανομοιομορφία του φωτισμού σε κάποια σημεία. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα κι όσοι παίζουν σε οθόνες με τέτοιο πάνελ έχουν συνηθίσει αυτά τα φαινόμενα, παραμένει όμως μια σχετική αδυναμία.
Λόγω του πάνελ IPS, οι γωνίες θέασης ήταν εκπληκτικές, ακόμη κι όταν γυρνούσαμε την οθόνη σχεδόν ολοκληρωτικά πλάγια. Έχοντας ρυθμίσει κλίση και ύψος τόσο για παιχνίδι όσο και για εργασία, η εμπειρία ήταν αψεγάδιαστη.
Μιλώντας για τα χρώματα, σε παιχνίδια όπως το Doom Eternal που έχει αρκετά πολύχρωμη παλέτα, οι επιδόσεις ήταν καλύτερες του αναμενόμενου, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών. Δηλαδή, τα χρώματα ήταν ζωηρά και η αντίθεση βοηθούσε να δείχνουν ωραίες οι σκηνές, χωρίς να είναι υπερβολικά έντονα ή θαμπά. Η οθόνη διαθέτει κάλυψη sRGB 100%, κάτι εντυπωσιακό για την κατηγορία του, οπότε οι καλές επιδόσεις στα χρώματα ήταν αναμενόμενες.
Ύστερα, χρησιμοποιώντας το VRR παίξαμε παιχνίδια σε υψηλό ρυθμό ανανέωσης, όπου όλα κύλισαν απροβλημάτιστα. Σε παιχνίδια όπως το Rocket League, η απόκριση κι ο ρυθμός ανανέωσης ήταν όπως τα περιμέναμε χωρίς -αισθητά, τουλάχιστον- προβλήματα. Η απόκριση κινήθηκε κάπου στα 5ms σε τέτοιες συνθήκες, αλλά είχαμε την επιλογή να αξιοποιήσουμε το 1ms mode. Σε αυτό, βέβαια, η φωτεινότητα έπεφτε αισθητά. Σε απολύτως σκοτεινό δωμάτιο, είναι κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο αλλά ακόμη και με χαμηλό φωτισμό, το αποτέλεσμα δεν εντυπωσιάζει. Πάντως, ακόμη και στα 5ms δεν μας άφησε κανένα παράπονο, αφού δεν κάναμε χρήση επιπέδου eSports ούτε η οθόνη προορίζεται για κάτι τέτοιο.
Κάτι θετικό για όσους ψάχνουν οθόνη για κονσόλα PlayStation 5 ή Xbox Series X|S, είναι πως υποστηρίζεται ανάλυση 1440p ενώ ενσωματώνονται και δύο ηχεία. Το VRR χάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού λειτουργεί μόνο μέσω της DisplayPort που δεν διαθέτουν οι κονσόλες, αλλά γενικά μιλώντας είναι μια εύκολη πρόταση για κάποιον που θέλει να συνδυάσει PC και κονσόλα σε μια οθόνη ή ψάχνει μικρού μεγέθους οθόνη για την κονσόλα του. Τα ηχεία, με ισχύ μόλις 2W, δεν εντυπωσιάζουν στα περισσότερα παιχνίδια όμως πάλι, είναι μια λύση για κάποιον που θα συνδέσει την κονσόλα του στην οθόνη και θα παίξει απευθείας.
Συμπέρασμα
Το Viewsonic XG2705-2K είναι μια προσιτή λύση με όλα όσα χρειάζεται ο μέσος gamer, όμως κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δουλειές γραφείου. Η ποιότητα εικόνας, συνολικά, δεν αφήνει κάποιο παράπονο και οι επιδόσεις είναι καλές για τα δεδομένα της κατηγορίας.
Επιπλέον, εξοπλίζεται με ηχεία κι έτσι λύνει τα χέρια σε διάφορα σενάρια. Το βασικό μειονέκτημα που παρατηρήσαμε είναι η ανομοιομορφία φωτεινότητας σε σκοτεινές σκηνές, αλλά και η απόδοση των δύο ηχείων που γενικώς, υπάρχουν για βασικές μόνο δουλειές. Σε γενικές γραμμές, η πρόταση της Viewsonic είναι αξιόλογη και αξίζει ένα βλέμμα για όσους ετοιμάζουν budget builds.
- 1