Οι ultrawide οθόνες εμφανίστηκαν στις ζωές μας πριν από περίπου μια πενταετία –και κάτι ψιλά. Η αναλογία διαστάσεων 21:9 ήταν η λύση για όλους εκείνους που ήθελαν να απολαμβάνουν ταινίες και περιεχόμενο γυρισμένο βάσει του προτύπου CinemaScope (2,35:1) χωρίς τις ενοχλητικές μαύρες οριζόντιες μπάρες στο επάνω και το κάτω μέρος της οθόνης.
Η περίπτωση της LG 38WK95C είναι απ’ αυτές που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως… ultra ultrawide! Ο λόγος; Η αναλογία διαστάσεών της που βρίσκεται στο 24:10, προσδίδοντάς της ακόμα μεγαλύτερο εύρος. Στη θεωρία. Διότι στην πράξη, οι διαφορές της σε σχέση με μία 21:9 –ως προς το εύρος πάντα- είναι ελάχιστες, καθώς το 21:9 γίνεται 210:90, τη στιγμή που 24:10 μας δίνει ένα παρεμφερές 216:90.
Πάμε να δούμε όμως τι παραπάνω από αυτό το λίγο παραπάνω εύρος προσφέρει η 38WK95C και, κυρίως, πώς δικαιολογεί το κόστος των €1400.
Σχεδίαση-Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μέγεθος οθόνης 38”
Τύπος Panel IPS
Color Depth 10bits (8bit+FRC), 1.07B
Pixel Pitch 0.229 mm x 0.229 mm
Χρόνος απόκρισης(GTG) 5ms (High)
Aspect Ratio 24:10
Ανάλυση 3840 x 1600 @ 60Hz
Φωτεινότητα 300 (Typ), 240 (min) cd/m2
Αντίθεση 1000:1 (Typ)
Γωνίες Θέασης 178/178 (CR≥10)
Είσοδοι/Εξόδοι HDMI(2), DP, USB-C, USB(2), Headphone out
Ηχεία 10W x 2 με Bluetooth
Κατανάλωση 70W, Power Save/Sleep Mode (Max) 1.2W
Tilt -5~15 Degree
Ρύθμιση ύψους Ναι
Διαστάσεις (με βάση) 897,2 x 596,3 x 234,9 (mm)
Βάρος (με βάση) 9,0 kg
Ο σχεδιασμός της 38WK95C δε διαφέρει από εκείνον της 34WK650-W. Είναι κομψός και μοντέρνος, με σχετικά λεπτό πλαίσιο και βάση τύπου ArcLine με καμπύλη σχεδίαση. Η βάση έρχεται σε μεταλλικό χρώμα, τη στιγμή που η πλάτη της οθόνης είναι άσπρη, δημιουργώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το μαύρο περίβλημα του πάνελ.
Αν και αισθητικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, στην πράξη αποτυγχάνει να διατηρήσει την οθόνη σταθερή, γεγονός που σε έναν βαθμό οφείλεται και στις 38 ίντσες της. Χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να πέσει προφανώς, η οθόνη κουνιέται με κάθε άγγιγμα, κάτι που δημιουργεί μάλλον αρνητικές εντυπώσεις. Μέσω της βάσης, θα ρυθμίσετε το ύψος της οθόνης ενώ προσφέρεται και μικρή δυνατότητα περιστροφής.
Από πλευράς διαστάσεων, έχουμε να κάνουμε μια οθόνη 897,2 x 596,3 x 234,9 χιλ., οπότε ακόμα κι αν προτίθεστε να επενδύσετε στη 38WK95C, βεβαιωθείτε πριν την αγορά σας ότι υπάρχει ο απαραίτητος χώρος στο γραφείο σας. Μην το γελάτε: η οθόνη της LG είναι μεγάλη κι ας μην της φαίνεται –αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεδομένων των 38 ιντσών της, δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς τα πράγματα.
Οι θύρες σύνδεσης της 38WK95C βρίσκονται στο πίσω μέρος της, όλες συγκεντρωμένες έτσι ώστε να καταλαμβάνουν τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια –δίνοντάς σας την ευκαιρία να τακτοποιήσετε τα καλώδια που φεύγουν από αυτή. Μιλάμε για μία HDMI 2.0, μία DisplayPort 1.2, δύο USB 3.0 και μία Type-C καθώς επίσης και θύρα 3,5 mm.
Για την πρόσβαση στα μενού της οθόνης, θα χρησιμοποιήσετε τον μικρό, αναλογικό μοχλό που βρίσκεται στην κάτω πλευρά της οθόνης, ακριβώς κάτω από το λογότυπο της LG. Διπλά του, εκ δεξιών και εξ ευωνύμων βρίσκονται τα ηχεία των 10 W τα οποία κάποιοι ίσως να βρουν χρήσιμα –αν και λογικά θα πρέπει να διαθέτετε καλύτερα. Το ενδιαφέρον βέβαια εδώ, είναι η λειτουργία τους μέσω Bluetooth, χάρη στην οποία θα τα χρησιμοποιήσετε με το smartphone ή το tablet σας π.χ. χωρίς να χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένος ο υπολογιστής σας.
Η ανάλυση της 38WK95C είναι 3840x1600 @ 75 Hz, κάτι που σε συνδυασμό με τον τυπικό λόγο αντίθεσης του 1000:1 και την επίσης τυπική φωτεινότητα των 300 cd/m2 θα σας χαρίσουν ικανοποιητικές εικόνες. Το IPS πάνελ της, η ευρεία γωνία θέασης αλλά και η δυνατότητα απεικόνισης του 99% των χρωμάτων της κλίμακας sRGB, την καθιστούν κατάλληλη, σύμφωνα με την LG, ακόμα και για σχεδιαστές ή φωτογράφους. Αυτό που μας ξένισε ωστόσο ήταν η υποστήριξη HDR10.
Τα χαρακτηριστικά της 38WK95C, βλέπετε, δεν αντιστοιχούν στις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει θέσει η VESA για την πιστοποίηση DisplayHDR, οπότε μιλάμε για τεχνητό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με χρήση αλγορίθμου. Ως εκ τούτου, η οθόνη της LG ναι μεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την ανώτερη ποιότητα εικόνας της σε σχέση με άλλα μοντέλα (τουλάχιστον ως προς την αντίθεση και το εύρος) όμως δεν προσεγγίζει τις επιδόσεις εκείνων που προσφέρουν native HDR –και η αλήθεια είναι πως από μια οθόνη με το κόστος της 38WK95C θα περιμέναμε κάτι περισσότερο.
Οι λάτρεις των videogames, θα βρουν στην 38WK95C ένα ενδιαφέρον πακέτο λειτουργιών. Ο χρόνος απόκρισης των 5 ms είναι ικανοποιητικός, προσφέροντας μειωμένο ghosting κατά το gaming, με το Game mode να προσφέρει σετ βελτιστοποιημένων ρυθμίσεων για FPS και RTS. Αν μάλιστα διαθέτετε κάρτα της AMD με υποστήριξη FreeSync, τότε η 38WK95C θα συγχρονίσει τον ρυθμό ανανέωσής της με εκείνον της κάρτας μειώνοντας το λεγόμενο tearing –τον διαχωρισμό της οθόνης στα δύο καθώς προσπαθεί να προβάλλει τις πληροφορίες που της στέλνει η κάρτα γραφικών. Καλοδεχούμενη προσθήκη, ειδικά αν διαθέτει κανείς κάρτα Radeon.
Μενού
Το OSD της LG σε ό,τι αφορά τα πολλών ιντσών μοντέλα της είναι γνωστό και διατίθεται και στα Ελληνικά –ρύθμιση που αν μη τι άλλο θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τα… συνήθη, όπως τη φωτεινότητα, τη θερμοκρασία και την αντίθεση των χρωμάτων, να επιλέξετε πηγή (HDMI 1 & 2, DisplayPort ή USB-C), καθώς επίσης και να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία Bluetooth Audio –ώστε να χρησιμοποιείτε τα ηχεία της οθόνης ασύρματα από το κινητό ή το tablet σας. Αν πάλι θέλετε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις της οθόνης πριν αφοσιωθείτε στο αγαπημένο σας videogame, μπορείτε κάλλιστα να διαλέξετε τη Διαμόρφωση Παιχνιδιού και κατόπιν να ορίσετε το είδος του από τις επιλογές που σας προσφέρονται. Μολονότι οι ρυθμίσεις της 38WK95C καλύπτουν τα FPS και τα RTS, δύο από τα δημοφιλέστερα είδη παιχνιδιών, αφήνουν απ’ έξω κάμποσα ακόμα, για τα οποία θα θέλαμε να δούμε αντίστοιχα σετ.
Εικόνα-Επιδόσεις
Η ανάλυση της 38WK95C είναι 3840x1600 pixels και κρίνεται ικανοποιητική για τις 38 ίντσες της. Το δε IPS πάνελ κάνει εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τον ισόποσο διαμοιρασμό της φωτεινότητας. Η αντίθεση ωστόσο ήταν μάλλον κακή: με τη βαθμονόμηση της οθόνης στα 120 cd/m2 και τη θερμοκρασία χρώματος λίγο πάνω από τα 6500K, το 281:1 κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκές –συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι μιλάμε για ένα ακριβό μοντέλο.
Για το HDR10, τα είπαμε ήδη. Ο μέσος χρήστης δύσκολα θα καταλάβει ότι αποτελεί προϊόν αλγορίθμου αν δεν εστιάσει επί τούτου την προσοχή του στην εικόνα. Ένας απαιτητικός και έμπειρος χρήστης βέβαια δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί τη μετατροπή της εικόνας και την απουσία native HDR. Με δεδομένη δε την τιμή της 38WK95C, πιθανολογούμε ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι οι δεύτεροι, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.
Σε ό,τι αφορά το gaming μείναμε ικανοποιημένοι, έχοντας το προνόμιο εκμετάλλευσης και του AMD FreeSync –σε ένα εύρος 52-75 Hz. Εκεί που η 38WK95C μας “έκανε νερά” ήταν στη λειτουργία της με μερικούς φορητούς υπολογιστές που τη συνδέσαμε. Όσο κι αν προσπαθήσαμε π.χ. δε δούλεψε με τίποτα σε MacBook του 2014 (τη στιγμή που δεν είχε κανένα πρόβλημα με μοντέλο του 2017) ενώ το ίδιο συνέβη και με το dock του Microsoft Surface –αν και όταν τη συνδέσαμε απ’ ευθείας στο Surface Book, δεν αντιμετώπισε κάποιο θέμα.
Συνοψίζοντας
Ο… ακόμα πιο ultrawide σχεδιασμός της 38WK95C αποτελεί σίγουρα ένα καλό δέλεαρ για όποιον αναζητά μια πρόταση 21:9 –ή εν προκειμένω μία λίγο πιο ευρεία στα 24:10. Μια τέτοια οθόνη άλλωστε, μπορεί να χαρίσει στον χρήστη μια τεράστια επιφάνεια εργασίας, κάνοντας το multitasking παιχνίδι δίχως την ανάγκη για δεύτερο μόνιτορ.
Το πρόβλημα ωστόσο με τη λύση της LG είναι η μέτρια –στην καλύτερη περίπτωση- ποιότητα χρωμάτων της που σε συνδυασμό με το ψευτοHDR και την εξαιρετικά υψηλή της τιμή, την τοποθετούν αρκετά πίσω από ανταγωνιστικές προτάσεις. Οι σχεδιαστές και οι φωτογράφο σίγουρα θα βρουν κάτι καλύτερο, ενώ οι gamers μπορούν να επενδύσουν σε μια οθόνη που να εστιάζει περισσότερο στο gaming.
Για τον μέσο χρήστη όμως με το απαραίτητο budget που αποζητά μία και μοναδική κυρτή οθόνη για το γραφείο του, με άρτιο προφίλ συνδεσιμότητας, ικανοποιητικές επιδόσεις για καθημερινή χρήση και μοντέρνο σχεδιασμό, είναι ό,τι πρέπει.
Μας άρεσε
- Μοντέρνος σχεδιασμός και κομψή βάση
- Εύχρηστο μενού με υποστήριξη Ελληνικών
- AMD Freesync έως 75 Hz
Δε μας άρεσε
- “Φτηνή” υλοποίηση υποστήριξης HDR
- Υψηλό κόστος
- Μέτρια χρώματα
- Σταθερότητα βάσης
- 1