Μας άρεσε
- Υπέροχη οθόνη Mini LED, UHD+ ανάλυσης στα 120 Hz
- Εξαιρετικός σχεδιασμός χωρίς ακρότητες
- Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που θα καλύψουν ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς
- Πάρα πολύ βολικό πληκτρολόγιο που μάλιστα περιλαμβάνει και numpad, με μεγάλο touchpad
- Σπουδαία αυτονομία σε συνθήκες τυπικής καθημερινής χρήσης
Δεν μας άρεσε
- Ζεσταίνεται πολύ
- Σε αυτά τα λεφτά θα περιμέναμε σύστημα που να «τραβάει» σε 4K gaming
- Θύρες που δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας (κανονικά όλες οι Type-C θα έπρεπε να ήταν 4.0 και η έκδοση PowerDelivery η 3.1)
- Η προεπιλεγμένη επιλογή στις ρυθμίσεις του συστήματος επιτρέπει στην MSI να συλλέγει δεδομένα που αφορούν τη χρήση
Ο ανταγωνισμός στον χώρο των gaming laptops τα τελευταία χρόνια είναι τρομακτικός, καθώς οι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, ο ένας μετά τον άλλο, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να χωρέσουν ακόμα πιο εντυπωσιακά υποσυστήματα σε συσκευές που λίγα χρόνια πριν θα θεωρούνταν casual. Κάποιοι εξ αυτών επιμένουν στα φουτουριστικά designs, αν και -ευτυχώς για τα μάτια και την αισθητική μας- οι περισσότεροι έχουν υιοθετήσει πιο χαμηλών τόνων προσεγγίσεις χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο τα όσα κρύβονται κάτω από το σασί. Ένας τέτοιος κατασκευαστής είναι και η MSI η οποία προσφάτως παρουσίασε τη νέα έκδοση του Stealth.
Πρόκειται για το Stealth 16 AI Studio στις 16 ίντσες (υπάρχει και μοντέλο 14 ιντσών) το οποίο όπως προδίδει και ο τίτλος του ενσωματώνει NPU και ως εκ τούτου λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Η έκδοση που έφτασε στα χέρια μας ήταν η A1VFG την οποία και θα σας αναλύσουμε ευθύς αμέσως.
Σχεδιασμός
Όπως προαναφέραμε και στην εισαγωγή, το Stealth 16 AI Studio αποφεύγει τις υπερβολές σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του. Έχει σώμα από κράμα αλουμινίου-μαγνησίου και έρχεται σε ένα χρώμα που η MSI ονομάζει Star Blue αλλά που στην πραγματικότητα είναι κάτι ανάμεσα σε μαύρο και -πολύ- σκούρο μπλε. Ο μινιμαλισμός είναι διάχυτος, με το καπάκι του να διαθέτει μόνο το λογότυπο της MSI σε μαύρο χρώμα. Η λέξη «Stealth» αναγράφεται στο πίσω τμήμα του μηχανισμού άρθρωσης, όντας ορατή όταν το laptop είναι τόσο κλειστό, όσο και ανοιχτό. Στην κύρια επιφάνειά του συναντάμε πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους, πλάι στο οποίο έχει στριμωχτεί ένα numpad (δεν είναι ό,τι πιο βολικό αλλά από το τίποτα, το προτιμούμε). Το μεγάλου μεγέθους touchpad βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τυχόν κατά λάθος επαφές μαζί του ενώ παίζετε.
Αν και έχει οθόνη 16 ιντσών, το σύστημα είναι αρκετά συμπαγές, απόρροια του αρκετά λεπτού πλαισίου του. Επάνω από την οθόνη συναντάμε την Full HD κάμερα (γράφει στα 1080p/30fps με υποστήριξη HDR και φυσικό κάλυμμα για πλήρη προστασία ιδιωτικού απορρήτου). Οι διαστάσεις του εντοπίζονται στα 355,8 x 259,7 x 19.95 χιλ. με το βάρος του να είναι στα 1,99 κιλά. Δεν είναι το μικρότερο ή το λεπτότερο φορητό που έχουμε δει γενικώς, αλλά με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας των gaming laptop, παράπονο δεν έχουμε. Οι αεραγωγοί βρίσκονται στα αριστερά, τα δεξιά αλλά και τη βάση του Stealth 16 AI Studio. Το δε μέγεθος του τελευταίου, του επιτρέπει να προσφέρει μία πλήρη γκάμα θυρών I/O με μία USB 3.2 Type-C, άλλη μία Display Port Thunderbolt 4 με PowerDelivery, μία USB 3.2 Gen 2 Type-A, μία HDMI 2.1, σύνθετη θύρα ήχου, θύρα Ethernet 2,5 Gbps και αναγνώστη καρτών microSD.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η οθόνη της έκδοσης που είχαμε στην κατοχή μας ήταν μία Mini LED 16 ιντσών, με πάνελ IPS-level, λόγο διαστάσεων 16:10 και ανάλυση UHD+ που μεταφράζεται σε 3840 x 2400 pixels. Προσέφερε κάλυψη του χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 100% και ρυθμό ανανέωσης 120 Hz, ό,τι πρέπει δηλαδή για τον απαιτητικό gamer που θέλει το καλύτερο δυνατό σε κάθε εμπειρία gameplay του. Τα χρώματά της ήταν εξαιρετικά έχοντας φυσικά τη δυνατότητα προσαρμογής τους μέσω του λογισμικού της MSI. Η αντίθεση κυμαινόταν σε υψηλά επίπεδα και γενικώς δεν είχαμε κανένα θέμα, είτε κατά το gaming, είτε κατά τη χρήση δημιουργικών εφαρμογών τύπου PhotoShop, DaVinci και CapCut. Δεν είναι η καλύτερη οθόνη που έχουμε δει σε laptop (για τους πιο «ψαγμένους» η πιστοποίηση True Color Technology αντί για την True Pixel Display, αμφότερες, της MSI, μιλάει από μόνη της) όμως βρίσκεται ξεκάθαρα στο επάνω ράφι.
Όσο για τις λοιπές προδιαγραφές, το MSI Stealth 16 AI Studio A1VFG διαθέτει Intel Core Ultra 7 155H, 32 GB DDR5 RAM με χρονισμό 5600 MHz, δίσκο NVMe SSD PCIe Gen 4 1 TB και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop με 8 GB αποκλειστικής μνήμης GDDR6. Η μπαταρία του συστήματος είναι στις 99,9 Whr και όπως και στην περίπτωση του Prestige 16 AI Studio, ο λόγος που έχει προτιμηθεί η συγκεκριμένη χωρητικότητα είναι έτσι ώστε να πληροί τις απαιτήσεις της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) και άρα το laptop να μπορεί να μεταφερθεί σε αεροπλάνο. Στα της ασύρματης δικτύωσης, υπάρχει υποστήριξη Bluetooth 5.4 και Wi-Fi 7. Ο υπολογιστής παίρνει ικανοποιητικό βαθμό και σε ό,τι σχετίζεται με τη θωράκισή του αφού πέραν της υποδοχής ασφαλείας Kensington, έχει σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος και μονάδα TPM 2.0.
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος από τα παραπάνω, έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα για hardcore κοινό, ένα πραγματικό τέρας επιδόσεων και όπως θα δείτε και στις συνοδευτικές εικόνες, τα benchmarks που τρέξαμε επιβεβαιώνουν πλήρως τον χαρακτηρισμό. Ο 155H είναι ένας εκ των ισχυρότερων επεξεργαστών της οικογένειας Core Ultra 7 της Intel καθώς κονταροχτυπιέτςαι στα ίσια με τον Core Ultra 7 165H, χάνοντας μόνο από τον σαφώς ανώτερο Core Ultra 9 185H. Διαθέτει 16 πυρήνες (έξι επιδόσεων, οκτώ αποδοτικότητας και δύο χαμηλής τάσης ή P-cores, E-cores και LPE-cores όπως θα τους δείτε να αναφέρονται), 22 νήματα, 24 MB μνήμης Intel Smart Cache και μέγιστο χρονισμό τα 4,8 GHz. Έχει ακόμα ενσωματωμένα γραφικά (Intel Arc Graphics) αλλά και NPU για την εκτέλεση εφαρμογών και λειτουργιών AI.
Όσο για τα γραφικά, η GeForce RTX 4060 Laptop δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σύμφωνοι, δεν είναι από τις ισχυρότερες της σειράς 4000 (για την ακρίβεια, η μόνη που ξεπερνά σε επιδόσεις είναι η 4050) αλλά ακόμα κι έτσι είναι εφοδιασμένη με 3072 πυρήνες CUDA, 3ης γενιάς πυρήνες Ray Tracing, 4ης γενιάς πυρήνες Tensor, 8 GB μνήμης GDDR6 και 128-bit memory interface width. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ada Lovelace, υποστηρίζει DLSS 3, Ray Tracing, Dynamic Boost (το οποίο χάρη στην AI φροντίζει ώστε ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και η μνήμη να έχουν την ισχύ που χρειάζονται για να επιτύχουν βέλτιστη απόδοση) και G-SYNC. Το σκορ της κάρτας στο Cinebench 2024 ήταν 8625 (η RTX 4060 για desktop για παράδειγμα κυμαίνεται περίπου στο 10.300) ενώ στο 3DMark έπιασε τα 10,56 και 39,40 fps με το DLSS απενεργοποιημένο και ενεργοποιημένο αντίστοιχα.
Στην πράξη τα πράγματα ήταν εξίσου ικανοποιητικά. Δοκιμάσαμε το μηχάνημα σε πλήθος διαφορετικών σεναρίων και αυτό δεν μας απογοήτευσε ούτε μία φορά. Σε καθημερινή χρήση με πλήθος εφαρμογών και δεκάδες tabs ανοιχτά και στους τρεις browsers (Chrome, Edge, Firefox) δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Αξίζει κάπου εδώ να τονίσουμε ότι αν το προορίζετε για ακόμα πιο απαιτητικό multitasking, η μέγιστη ποσότητα μνήμης που μπορείτε να του «φορτώσετε» είναι 96 GB. Δοκιμάζοντας δημιουργικές εφαρμογές, η κατάσταση ήταν εξίσου ικανοποιητική. Το αυτό συνέβη και στο gaming. Παίξαμε διάφορα παιχνίδια, από Deathloop και Diablo 4, μέχρι Frostpunk και Forza Horizon 5 και το laptop δεν είχε κανένα πρόβλημα να μας χαρίσει σταθερά framerates με τα settings σχεδόν στο max, έστω και σε ανάλυση χαμηλότερη της 4K.
Η MSI έχει εξοπλίσει το Stealth 16 AI Studio με το σύστημα ψύξης Cooler Booster 5 (μανία κι αυτή οι εταιρείες να δίνουν σώνει και ντε ονόματα σε απλές διατάξεις θερμικών συστημάτων…). Αυτό αποτελείται από δύο ανεμιστήρες και επτά αγωγούς θερμότητας που διαρρέουν το laptop κατά πλάτος καλύπτοντας πλήρως τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Αυτό που παρατηρήσαμε βέβαια, είναι πως στις δύο τελευταίες περιπτώσεις από τις προαναφερθείσες (τις απαιτητικές δημιουργικές εφαρμογές και το gaming), το laptop ανέβασε σημαντικά θερμοκρασία, κυρίως μεταξύ στην επάνω πλευρά του πληκτρολογίου και ανάμεσα σε αυτό και την οθόνη. Οι ανεμιστήρες δούλευαν υπερωρίες (η διαφορά στον θόρυβο ήταν εμφανέστατη) όμως οι επιφάνειες του laptop στα σημεία που μόλις αναφέραμε σχεδόν έκαιγαν.
Σε ό,τι αφορά τη μπαταρία των 99,99 Wh και την αυτονομία που προσφέρει, δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση αφού τα πάντα εξαρτώνται από το είδος της χρήσης που κάνει κάποιος. Αν μιλάμε για τυπική καθημερινή χρήση με browsing, εφαρμογές Office, λίγο PhotoShop, streaming, βιντεοκλήσεις/τηλεδιασκέψεις γύρω στη μία ώρα και Spotify να παίζει διαρκώς στο παρασκήνιο, τότε έχουμε γύρω στις 10-12 ώρες αυτονομίας. Αν επιστρατεύσετε τα «μεγάλα μέσα», δηλαδή ξεκινήσετε το gaming και το video rendering, τότε ο χρόνος αυτός μειώνεται κατά πολύ. Έτσι κι αλλιώς πάντως, η αίσθηση που έχουμε για αυτού του είδους τα laptops, είναι πως για τη δουλειά για την οποία προορίζονται, απαιτείται φορτιστής -δύσκολα θα κάνετε π.χ. επεξεργασία βίντεο με το σύστημα στα πόδια σας, για πρακτικούς λόγους. Όπως και να ‘χει, υποστηρίζεται τεχνολογία PowerDelivery 3.0 και ταχεία φόρτιση 65 W (20 V στα 3,25 A) και 100 W (20 V στα 5 A), με μία πλήρη φόρτιση να απαιτεί περί τις Χ ώρες.
Περνώντας σε ακόμα πιο πρακτικά ζητήματα, μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι από το πληκτρολόγιο του Stealth 16 AI Studio. Η MSI συνεργάστηκε με τη Steelseries με αποτέλεσμα τα πλήκτρα να έχουν τέλεια αίσθηση στην αφή. Η μεταξύ τους απόσταση προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση ενώ προσφέρεται και RGB φωτισμός που είναι προσαρμόσιμος ανά πλήκτρο. Η συνεργασία των δύο εταιρειών μάλιστα αφορά και το σύστημα ήχου του laptop. Δύο ζεύγη διπλών force-cancelling woofers και ένα σετ ηχείων κατασκευής Dynaudio με πιστοποίηση Hi-Res, εκτοξεύουν τον ήχο προς τα πλάγια, προς τα επάνω αλλά και προς τον χρήστη (θα δείτε τις σχετικές γρίλιες στις δύο γωνίες της βάσης του συστήματος) προσφέροντας εξαιρετικές εμπειρίες ακρόασης στην περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά.
Η υποστήριξη Wi-Fi 7 συγκαταλέγεται αν μη τι άλλο στα nice-to-have του φορητού, έστω κι αν επί του παρόντος δύσκολα θα σας φανεί χρήσιμη κάπου. Με τα Wi-Fi 6 και 6E πάντως να διεισδύουν σταδιακά ολοένα και περισσότερο στην αγορά, τουλάχιστον θα είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών δικτύωσης χωρίς καθυστέρηση. Επάνω από την οθόνη βρίσκεται όπως προείπαμε η κάμερα υπερύθρων, Full HD ανάλυσης (τα συγχαρητήριά μας στην MSI που έχει καθιερώσει τα 1080p ως το μίνιμουμ στα laptops της). Είναι συμβατή με Windows Hello για σύνδεση στα Windows Pro με τα οποία έρχεται εγκατεστημένα το Stealth 16 AI Studio χωρίς άγγιγμα, τη στιγμή που το συνοδευτικό λογισμικό θα σας προειδοποιήσει σε περίπτωση που υποπτευθεί πως κάποιος βρίσκεται πίσω σας. Με τη βοήθεια της AI δε, η φωτεινότητα της οθόνης χαμηλώνει όταν πάρετε το βλέμμα σας από εκείνη και το σύστημα κλειδώνει εφ’ όσον απομακρυνθείτε.
Μιλώντας περί AI, το Stealth 16 AI Studio προσφέρει τις λίγο-πολύ τυπικές δυνατότητες ενός AI laptop αυτή την εποχή, δηλαδή μία μίξη των λειτουργιών του κατασκευαστή και εκείνων της Microsoft. Ο Copilot των Windows εκκινεί με το πάτημα του σχετικού πλήκτρου ενώ για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν οι MSI AI Engine και MSI AI Artist. Η πρώτη φροντίζει για την εξουδετέρωση θορύβων και τη βελτίωση της εικόνας κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων, την προσαρμογή διαφόρων ρυθμίσεων στο gaming, την κατανομή πόρων στην κάρτα γραφικών όσον αφορά απαιτητικές εργασίες, τον φωτισμό του πληκτρολογίου κ.α. Όσο για τη δεύτερη, εστιάζει στη δημιουργία εικόνων και κειμένου (βλ. generative AI): για όσους χρειάζονται π.χ. εικόνες, το γεγονός ότι μπορούν να περιγράφουν την εκάστοτε ανάγκη τους με λέξεις ώστε να πάρουν το αρχείο που χρειάζονται (και το αντίστροφο), θα κάνει τη διαφορά.
Συμπέρασμα
Το MSI Stealth 16 AI Studio είναι ένα laptop με άκρως εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που ναι μεν μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία των gaming φορητών συστημάτων, ωστόσο είναι σε θέση να καλύψει άνετα και τον απαιτητικό δημιουργό περιεχόμενου. Χάρη στην κομψή του εμφάνιση (Stealth όνομα και πράγμα) μπορεί να σταθεί άνετα σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, αποτελώντας έτσι σε συνδυασμό με τις συμπαγείς του διαστάσεις και το χαμηλό του βάρος, μία εξαιρετική πρόταση και για consultants/freelancers.
Στα χρήματα που θα το βρείτε βέβαια (από 2099€), οι προτάσεις που έχει να ανταγωνιστεί είναι αρκετές και συνήθως σε αυτά τα επίπεδα ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Δεν παύει πάντως να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που αν μη τι άλλο, αξίζει μία θέση στη λίστα σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.