Μας άρεσε
- 4K OLED οθόνη με σπουδαία ποιότητα εικόνας και ζωηρά χρώματα
- Δυνατές επιδόσεις με την ενσωματωμένη Radeon να κλέβει την παράσταση
- Υποστήριξη Wi-Fi 7
- Στιβαρή ποιότητα κατασκευής με πιστοποίηση MIL-STD 810H
Δεν μας άρεσε
- Θα μπορούσε να έχει δοθεί περισσότερη προσοχή στη συνδεσιμότητα
- Υψηλές θερμοκρασίες επιφάνειας σε συνθήκες μεγάλου φόρτου εργασίας στην αριστερή πλευρά του συστήματος
- Προβληματική τοποθέτηση του πλήκτρου Fn που κάνει αχρείαστα δύσκολη τη ζωή του χρήστη
- Μεγάλο βάρος και μέτρια αυτονομία
Δύο πράγματα γίνονται άμεσα αντιληπτά από την ονομασία και μόνο του MSI Prestige A16 AI+: πρώτον, πρόκειται για μία διαφορετική εκδοχή του Prestige 16 AI που λάνσαρε η MSI πριν λίγους μήνες (το «Α» εδώ υποδηλώνει την παρουσία επεξεργαστή της AMD) και δεύτερον, η τεχνητή νοημοσύνη παίζει τον ρόλο της ως προς τις προσφερόμενες λειτουργίες και υπηρεσίες.
Το εν λόγω σύστημα ρίχνεται στη μάχη της business κατηγορίας, έχοντας να αντιμετωπίσει σθεναρό ανταγωνισμό αλλά και ένα κοινό με πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το κατά πόσο καταφέρνει να ξεχωρίσει, θα το δούμε ευθύς αμέσως.
Σχεδιασμός
Τα τελευταία χρόνια, η τάση που κυριαρχεί στα business laptops, τα θέλει να είναι όσο πιο συμπαγή και ελαφριά γίνεται (τα λεγόμενα υπερφορητά δηλαδή) με τις 14 ίντσες να έχουν αναδειχθεί στην πλέον δημοφιλή κατηγορία μεγέθους. Το Prestige A16 AI+ δεν συμμερίζεται το trend αυτό και έτσι όχι απλά έρχεται με οθόνη 16 ιντσών (διαστάσεις 358 x 259 x 17,4 χιλ.) αλλά έχει και βάρος που φτάνει τα 1,9 κιλά, όντας έτσι ιδανικό ως desktop replacement αλλά αρκετά δύσκολο σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταφορά. Ακόμα κι αν φορτιστής και λοιπά αξεσουάρ μείνουν πίσω, δεν είναι κι ό,τι πιο άνετο να κουβαλά κανείς στην τσάντα του σε μετακινήσεις (στο πλαίσιο π.χ. ενός ευέλικτου μοντέλου εργασίας) και ταξίδια ή ακόμα και στο χέρι από meeting σε meeting στο γραφείο.
Το σώμα αλουμινίου αποπνέει έναν premium μεν αέρα σε ασημί χρώμα, όμως αν μη τι άλλο συμβάλλει κι αυτό, έστω και κατ’ ελάχιστο στο βάρος του συστήματος το οποίο ξεπερνά τα «κανονικά» επίπεδα (αν μιλούσαμε για 1,6 ή 1,7 κιλά το πολύ δεν θα υπήρχε καν λόγος αναφοράς). Το laptop πληροί τις προδιαγραφές του αμερικανικού στρατιωτικού προτύπου MIL-STD 810H, οπότε στον τομέα της ανθεκτικότητας παίρνει άριστα. Τουλάχιστον το όλο σουλούπι του Prestige A16 AI+ είναι αρκετά κομψό, με το πλαίσιο της οθόνης να είναι μαύρου χρώματος και απλά το λογότυπο της MSI να βρίσκεται στο καπάκι. Ανοίγοντας το τελευταίο, η βάση του συστήματος ανασηκώνεται ελαφρά, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη απαγωγή της θερμότητας από το εσωτερικό του. Η κλίση είναι ανεπαίσθητη οπότε δεν δημιουργούνται προβλήματα κατά την πληκτρολόγηση.
Από πλευράς θυρών επικοινωνίας, το σύστημα διαθέτει δύο USB 4.0 Type-C (Thunderbolt 4 με υποστήριξη DisplayPort και Power Delivery 3.0) και μία USB 3.2 Gen2 Type-A, HDMI 2.1, σύνθετη θύρα ήχου και αναγνώστη καρτών microSD. Ο αριθμός τους θα μπορούσε σίγουρα να είναι μεγαλύτερος: η μία Type-C χρησιμεύει σχεδόν αποκλειστικά για τη φόρτιση ενώ η Ethernet λάμπει διά της απουσίας της. Με εξαίρεση δε τις δύο Type-C, οι υπόλοιπες είναι στα δεξιά, την πλευρά δηλαδή που κινείται το ποντίκι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα τα διάφορα καλώδια να κάνουν δυνητικά αχρείαστα δύσκολο το έργο των περισσότερων χρηστών. Λεπτομέρεια μεν, την οποία έχουν σκεφτεί άλλοι κατασκευαστές δε. Για business laptop, τέλος, εντύπωση προκαλεί η απουσία υποδοχής ασφαλείας Kensington…
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η οθόνη του Prestige A16 AI+ είναι όπως είπαμε της τάξης των 16 ιντσών. Πρόκειται για μία OLED με ανάλυση UHD+ (τουτέστιν 3840 x 2400 pixels), ρυθμό ανανέωσης 60 Hz και γυαλιστερό φινίρισμα (glare) που ναι μεν κάνει τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους πολύ ζόρικη υπόθεση, όμως προσφέρει υπέροχα χρώματα (πλήρης κάλυψη σε ποσοστό 100% των χώρων DCI-P3 και sRGB). Η δε μέση φωτεινότητά της κυμαίνεται γύρω στα 450 nits. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αυτά που θα περιμέναμε από ένα business laptop γραφείου: μία καλή – με όλη τη σημασία της λέξης – οθόνη δηλαδή, χωρίς τις ακραίες επιδόσεις (βλ. χαμηλός χρόνος απόκρισης, συμβατότητα με G-SYNC/FreeSync κλπ) που θα είχε μία ενός gaming συστήματος.
Το παράπονό μας εδώ έχει να κάνει με την έλλειψη πιστοποιήσεων όσον αφορά στη φροντίδα ματιών. Αν και δεν αισθανθήκαμε κόπωση χρησιμοποιώντας στην καθημερινότητά μας για τις ανάγκες της παρουσίασης το Prestige A16 AI+, για ένα laptop που αν μη τι άλλο προορίζεται για τουλάχιστον οκτώ με 10 ώρες χρήσης ημερησίως, θα περιμέναμε να φέρει τις συνήθεις (ή όχι και τόσο συνήθεις απ’ ό,τι φαίνεται…) πιστοποιήσεις της TUV Rheinland. Αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, πως στο site της MSI υπάρχει και επιλογή οθόνης IPS με ανάλυση QHD+ (2560 x 1600 pixels) και ρυθμό ανανέωσης 165 Hz.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, η MSI έχει προικίσει το σύστημα στην ισχυρότερη εκδοχή του -που ήταν και εκείνη που είχαμε στην κατοχή μας- με επεξεργαστή AMD Ryzen AI 9 365 ο οποίος είναι αρχιτεκτονικής Zen 5 και διαθέτει 10 πυρήνες (τέσσερις Zen 5 στα 5 GHz και έξι Zen 5c στα 3,3 GHz), 20 νήματα, μέγιστη ισχύ (TDP) που ξεκινά από τα 28 W και φτάνει τα 54 W και μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) με επεξεργαστική ισχύ AI 50 TOPS που αν συνυπολογίσουμε και τη μονάδα γραφικών φτάνουν τα 73 TOPS. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, είναι μία AMD Radeon 880M με 12 πυρήνες μέγιστης συχνότητας 2900 MHz.
Ακόμα, υπάρχουν έως 32 GB LPDDR5x RAM στα 7500 MHz και δίσκος NVMe PCIe Gen4 M.2 SSD χωρητικότητας 1 TB. Σημειώστε εδώ πως η RAM είναι ενσωματωμένη οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης, ενώ ως προς τον δίσκο, δεν υπάρχει άλλη υποδοχή (οπότε αν θελήσετε να αυξήσετε τη χωρητικότητα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον υπάρχοντα). Αυτή που μπορεί πάντως να αντικατασταθεί είναι η κάρτα του Wi-Fi – όχι πως πρόκειται να υπάρξει ρεαλιστικά λόγος για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, καθώς το σύστημα υποστηρίζει το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης, Wi-Fi 7.
Εμπειρία χρήσης
Το πρώτο πράγμα που θελήσαμε να διαπιστώσουμε, ξεκινώντας την ενασχόλησή μας με το Prestige A16 AI+ ήταν τα επίπεδα του bloatware στα Windows 11 Home ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το laptop διατίθεται και με Windows 11 Pro. Η MSI παραδοσιακά παίρνει καλό βαθμό σε αυτή την κατηγορία και το εν λόγω σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση – αν και κάποια προεγκατεστημένα προγράμματα όπως το AskToolbar και το Tobii Experience θα μπορούσαν να έχουν παραλειφθεί.
Οι λειτουργίες AI της MSI είναι προσβάσιμες από το MSI Center το οποίο έχει ενισχυθεί με ένα νέο tab. Μέσα από αυτό μπορείτε να ρυθμίσετε την εξουδετέρωση θορύβων, το Smart Guard, την αυτόματη προσαρμογή φωτεινότητας και τα Studio Effects των Windows. Η AI είναι σε θέση να αναγνωρίσει και διάφορα σενάρια χρήσης (gaming, meeting, streaming κλπ) ώστε να προσαρμόσει αυτόματα διάφορα σετ ρυθμίσεων. Τα παραπάνω δουλεύουν όπως θα περίμενε κάποιος και μολονότι έχουν πάψει καιρό τώρα να είναι αξιοσημείωτα μιας που είναι διαθέσιμα πρακτικά σε κάθε laptop που διαθέτει ακόμα και τις πλέον υποτυπώδεις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, δεν παύουν να είναι ευπρόσδεκτα.
Το Prestige A16 AI+ πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Microsoft και έτσι φέρει τη στάμπα του Copilot+ PC ενσωματώνοντας φυσικά το ομώνυμο εργαλείο AI των Windows. Έτσι, μεταξύ άλλων θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον Cocreator για να δημιουργήσετε τις δικές σας εικόνες, τα Live Captions για υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο, το Recall (όταν και εφ’ όσον διατεθεί κανονικά) για ευκολότερη εύρεση περιεχομένου, τον ίδιο τον Copilot για να βρείτε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας κ.α. Όπως συμβαίνει και με κάθε Copilot+ PC, έτσι και στο Prestige A16 AI+ υπάρχει ξεχωριστό πλήκτρο για την εκκίνηση του Copilot, έστω κι αν η θέση του είναι συζητήσιμη (περισσότερα επ’ αυτού παρακάτω).
Το σύστημα ενσωματώνει μπαταρία χωρητικότητας 80,25 Wh, προσφέροντας αυτονομία 10-12 ωρών σε τυπική καθημερινή χρήση. Συγκριτικά, η έκδοση Prestige A16 AI+ με επεξεργαστές Intel επιτυγχάνει υψηλότερη αυτονομία με μπαταρία 99,99 Wh. Παρόλο που το σύστημα προορίζεται κυρίως για χρήση σε σταθερό χώρο με εύκολη πρόσβαση σε τροφοδοσία ρεύματος, η αυτονομία του υπολείπεται των προσδοκιών. Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας απαιτεί περίπου 80 λεπτά.
Τα χαρακτηριστικά του Prestige A16 AI+ είναι τέτοια που δεν θα έχετε πρόβλημα ούτε σε απαιτητικές εφαρμογές, ούτε σε multitasking. Ο Ryzen AI 9 365 μπορεί να υπολείπεται ελάχιστα των Core Ultra 9 (από τον 185H και πάνω) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει την ισχύ για να καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες του business χρήστη. Ακόμα κι όταν βγάλαμε το σύστημα από την πρίζα, οι επιδόσεις του στα benchmarks που τρέξαμε έπεσαν κατά 10% κατά προσέγγιση – ποσοστό αν μη τι άλλο αποδεκτό, βάζοντας τα γυαλιά στις περισσότερες προτάσεις της Intel.
Τα καταφέρνει μάλιστα πολύ καλύτερα στον τομέα των γραφικών με τη Radeon 880M – αρχιτεκτονικής RDNA 3.5 – να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις ακόμα και σε high-end τίτλους όπως το Baldur’s Gate 3 και το Forza Horizon 5: με τα settings στο medium, το σύστημα μπόρεσε να πιάσει 30 fps χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις ενώ 35fps είχαμε με Full HD ανάλυση στο Black Myth Wukong.
Αυτές που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πάντως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήσαμε κυρίως στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου (κάτω από την οποία βρίσκεται ο επεξεργαστής) κάθε φορά που το σύστημα ζοριζόταν αλλά και στο άνω μέρος του, χωρίς να υπάρχει άμεση επαφή πάντως. Παραδόξως πάντως, κατά τις δοκιμές μας, το throttling ουδέποτε ήταν πρόβλημα. Οι δύο ανεμιστήρες που περιλαμβάνει το σύστημα ψύξης του τελευταίου βρίσκονται σε σχετικά κεντρικό σημείο και μολονότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένουν σχεδόν αθόρυβοι (για να τους ακούσετε, θα πρέπει να βρεθείτε σε χώρο με απόλυτη ησυχία κι εκεί δεν θα εντοπίσετε κάτι παραπάνω από ένα απαλό βουητό) μέχρι να αρχίσετε να τρέχετε κάτι «βαρύ», όταν και από τα 25 dBA, ο θόρυβός τους φτάνει τα 40 dBA.
Ο υπολογιστής της MSI διαθέτει πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους με numpad, κάτι λογικό και αναμενόμενο εφ’ όσον πρόκειται για σύστημα 16 ιντσών. Το numpad μοιάζει ελαφρώς στριμωγμένο στα δεξιά αλλά αυτό ουδόλως πρόκειται να σας δυσκολέψει όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό που θα κάνει τη ζωή σας δυσκολότερη είναι το πλήκτρο Fn το οποίο αντί για τα αριστερά του spacebar, έχει τοποθετηθεί στα δεξιά. Έτσι, αρκετές φορές στην προσπάθειά μας να πατήσουμε το spacebar καταλήξαμε να πατάμε το alt gr ή ακόμα χειρότερα το πλήκτρο εκκίνησης του Copilot. Τουλάχιστον το touchpad μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους αφού είναι μεγάλου μεγέθους με απόλυτα λεία επιφάνεια και απρόσκοπτη λειτουργία κλικαρίσματος.
Η οθόνη του Prestige A16 AI+ είναι ό,τι πρέπει για streaming. Ναι, αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για business laptop αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμεύσει και ως συσκευή ψυχαγωγίας σε κάποιο διάλειμμα ή σε ώρες εκτός (ή και εντός, δεν κρίνουμε) ωραρίου. Θα χρειαστούν σωστή τοποθέτηση προς αποφυγή αντανακλάσεων βέβαια και κατά πάσα πιθανότητα ακουστικά, αφού τα δύο ηχεία των 2 W έκαστο δεν είναι για πολλά-πολλά. Ο ήχος ακούγεται ρηχός και χωρίς καθόλου νεύρο, οπότε αν θελήσετε να ακούσετε μουσική, να παίξετε ή να χαζέψετε κάποιο βίντεο που περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από ομιλίες, καλό θα ήταν να συνδέσετε ένα σετ ακουστικών χρησιμοποιώντας είτε τη σύνθετη θύρα ήχου 3,5 χιλ. είτε Bluetooth 5.4.
Δοκιμάζοντας το φορητό σε τηλεδιασκέψεις, το σύστημα εξουδετέρωσης θορύβων λειτουργεί αρκετά καλά, μπλοκάροντας ή αποδυναμώνοντας αρκούντως την πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ήχων από το περιβάλλον. Η κάμερα είναι FHD και μολονότι κάνει τη δουλειά της, θα ομολογήσουμε πως περιμέναμε κάτι καλύτερο από ένα σύστημα που δίνει έμφαση στον business χρήστη και τις ανάγκες του. Τουλάχιστον είναι υπερύθρων που σημαίνει ότι θα προσφέρει άμεσο ξεκλείδωμα συστήματος και πρόσβαση στα Windows μέσω Windows Hello – με την AI, όπως προείπαμε, να φροντίζει να απενεργοποιήσει την οθόνη άπαξ και απομακρυνθείτε από αυτή. Δυστυχώς δεν προσφέρεται φυσικό κάλυμμα όπως σε άλλες, ανταγωνιστικές προτάσεις (βλ. ASUS).
Συμπέρασμα
Το MSI Prestige A16 AI+ είναι ένα πλήρες σε γενικές γραμμές laptop. Τοποθετείται στην κατηγορία των business desktop replacements καθώς απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν έχει τη φορητότητα στις βασικές του ανάγκες. Είναι το καλύτερο στην κατηγορία του; Όχι, καθώς στην αγορά υπάρχουν συστήματα στα ίδια χρήματα με ισχυρότερους (έστω κατά τι) επεξεργαστές, καλύτερη αυτονομία και χαμηλότερο βάρος. Η οθόνη OLED, το Wi-Fi 7, οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών και η ποιότητα κατασκευής όμως, συγκαταλέγονται στα δυνατά του σημεία και ως εκ τούτου, θα καλύψουν και με το παραπάνω όσους δίνουν βάρος σε αυτά. Σε τελική ανάλυση, η όποια επιλογή είναι θέμα προτεραιοτήτων.