Μας άρεσε
- Αρκετά ισχυρό με σπουδαία τεχνικά χαρακτηριστικά
- Η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών το μετατρέπει σε «θηρίο» από επαγγελματικής και ψυχαγωγικής άποψης
- Μεγάλη αυτονομία με ταχύτατη φόρτιση
- Συμπαγές design, χαμηλό βάρος και άψογη ποιότητα κατασκευής
- Βολικό πληκτρολόγιο με numpad
Δεν μας άρεσε
- Οι περισσότερες θύρες βρίσκονται στο πίσω μέρος
- Μόνο μία θύρα USB Type-A
Έχοντας μπει πλέον για τα καλά στην εποχή της AI, η κυκλοφορία laptops που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές της ενσωματώνοντας επεξεργαστές με μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (εν συντομία NPU) αποτελεί πλέον τη νέα νόρμα. Από τη Computex 2024 άλλωστε, οι διάφοροι κατασκευαστές έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους, όταν και κατέκλυσαν τη CES του Λας Βέγκας με αμέτρητα AI laptops, δίνοντας στίγμα για τους μήνες που θα ακολουθούσαν.
Η MSI ήταν μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιήθηκε έντονα στον εν λόγω τομέα με τη σειρά Prestige να έρχεται να διανθίσει τις εμπειρίες χρήσης του καταναλωτικού κοινού με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα Prestige έρχονται σε δύο εκδόσεις, τα EVO που είναι για πιο all-around καθημερινή χρήση και τα Studio που απευθύνονται σε δημιουργούς περιεχομένου και gamers -εξ ου και η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών που ενσωματώνουν.
Στα χέρια μας βρέθηκε το MSI Prestige 16 AI Studio και συγκεκριμένα το μοντέλο B1VFG (κατά κύριο λόγο η MSI έχει διαθέσει τα B1VGG, B1VFG και B1VEG, η βασική διαφορά των οποίων έγκειται στην κάρτα γραφικών αφού πρόκειται κατ’ αντιστοιχία για μία NVIDIA GeForce RTX 4070, 4060 ή 4050). Τι εντυπώσεις αποκομίσαμε όμως από τη χρήση του και σε τι βαθμό δικαιολογεί την τιμή του η οποία ξεπερνά άνετα το φράγμα των €2000; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Σχεδιασμός
Με το Prestige 16 AI Studio η MSI απέφυγε τις υπερβολές. Αν και σε γενικές γραμμές βασίστηκε στο περυσινό (non-AI) μοντέλο της σειράς, προχώρησε σε ένα μικρό φρεσκάρισμα το οποίο δεν μας βρίσκει αντίθετους. Το laptop υιοθετεί πλέον στο σύνολό του ένα σκούρο γκρι χρώμα. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά το πληκτρολόγιό του, οπότε ως εκ τούτου, ο οπίσθιος φωτισμός του τελευταίου ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο -χωρίς ωστόσο να ενοχλεί. Στο καπάκι του, υπάρχει μόνο το λογότυπο για τις σειρές business & productivity της MSI αντανακλώντας μία μίνιμαλ αισθητική που είναι μάλλον ευπρόσδεκτη, ιδίως αν αναλογιστούμε τις τίγκα στον LED φωτισμό προτάσεις που έχουμε δει από άλλους κατασκευαστές. Οι διαστάσεις του παραμένουν αρκετά συμμαζεμένες για laptop 16 ιντσών: 358,4 x 254,4 x 18,95 χιλ. (το προφίλ του στο λεπτότερο σημείο φτάνει τα 16,85 χιλ.) με το βάρος του να βρίσκεται στα 1,6 κιλά, μία εξίσου χαμηλή επίδοση.
Η οθόνη του έχει αρκετά λεπτό πλαίσιο το οποίο στο επάνω μέρος είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι στα πλάγια. Εκεί βρίσκεται η κάμερα του laptop με το φυσικό κάλυμμα που διασφαλίζει το ιδιωτικό απόρρητο του χρήστη. Κάτω από την οθόνη βρίσκεται το κλασικό λογότυπο της MSI, η παρουσία του οποίου δεν μας ενθουσίασε (κάπου λίγο το branding πάει περίπατο). Στα αριστερά του laptop υπάρχει ένας αεραγωγός ενώ στα δεξιά συναντάμε τη σύνθετη θύρα ήχου, τον αναγνώστη καρτών SD και τη θύρα Ethernet. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες θύρες (μία HDMI 2.1, μία USB 3.2 Gen 2 Type-A, μία USB Type-C Thunderbolt 4 με PowerDelivery 3.1 και μια USB 3.2 Gen 2 Type-C με PowerDelivery) βρίσκονται στο πίσω μέρος μαζί με δύο ακόμα αεραγωγούς, κάτι που ενδεχομένως να δυσκολέψει λίγο περισσότερο τις ζωές ορισμένων αφού κατά γενική ομολογία το βολικότερο σημείο για θύρες Ι/Ο είναι στα δεξιά και τα αριστερά ενός laptop.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η οθόνη του Prestige 16 AI Studio είναι μεγέθους 16 ιντσών. Το laptop που μας δόθηκε για review διέθετε μία ανάλυσης QHD+ στα 2560 x 1600 pixels με πάνελ IPS και ρυθμό ανανέωσης 60 Hz. Το σύστημα διατίθεται και με επιλογή οθόνης OLED ανάλυσης UHD+ στα 3840 x 2400 pixels. Αν και η IPS δεν φτάνει σε ό,τι αφορά τα χρώματα, την αντίθεση και τον βαθμό λεπτομέρειας την έτερης επιλογής, προσφέρει άριστες εμπειρίες θέασης εφ’ όσον φυσικά η δημιουργία περιεχομένου στην οποία επιδίδεται κατά πάσα πιθανότητα ο χρήστης δεν απαιτεί την ακρίβεια και την κάλυψη χρωματικού χώρου μίας OLED. Να είστε σίγουροι πως η φωτεινότητα της IPS πάντως θα σας αποζημιώσει. Αξίζει να αναφέρουμε πως η οθόνη διαθέτει λειτουργίες αυτόματου dimming και προσαρμογής φωτεινότητας ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και το αν ο χρήστης έχει το βλέμμα του σε αυτή.
Περνώντας στα χαρακτηριστικά του συστήματος τώρα, η MSI το έχει εφοδιάσει με τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή της Intel, Core Ultra 7 155H. Αυτός ανήκει στην πρώτη γενιά επεξεργαστών Ultra και σε ό,τι αφορά τους Core Ultra 7 (τη μεσαία σειρά της Intel δηλαδή) υπολείπεται μόνο του 165H. Διαθέτει συνολικά 16 πυρήνες (έξι επιδόσεων, οκτώ αποδοτικότητας και δύο χαμηλής τάσης ή P-cores, E-cores και LPE-cores αντίστοιχα) και 22 νήματα, Intel AI Boost, 24 MB μνήμης Intel Smart Cache, 115 W MTP και μέγιστη συχνότητα 4,8 GHz.
Πλαισιώνεται από μνήμη έως και 32 GB LPDDR5 και δίσκο M.2 NVMe PCIe Gen4 με μέγιστη χωρητικότητα 1 TB. Αυτά ακριβώς ήταν και τα χαρακτηριστικά του συστήματος που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες της παρουσίασης. Η μπαταρία του συστήματος είναι στις 99,9 Whr κι αν αναρωτιέστε προς τι το τόσο συγκεκριμένο νούμερο, είναι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί νόμιμα σε αεροπλάνο.
Τα γραφικά αποτελούν και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ του Prestige 16 AI Studio διαφέρει και του EVO, καθώς το πρώτο διαθέτει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών της NVIDIA ενώ το δεύτερο βασίζεται στην ενσωματωμένη στον επεξεργαστή.
Το B1VFG που είχαμε στην κατοχή μας, έρχεται εξοπλισμένο με μία GeForce RTX 4060 Laptop η οποία έχει 8 GB μνήμης GDDR6 και προσφέρει χρονισμό έως και 1755 MHz με Boost Clock και μέγιστη ισχύ γραφικών 55 W με Dynamic Boost. Κατά τα άλλα το σύστημα φέρει κάμερα υπερύθρων με ανάλυση 1080p (30 fps με HDR), λειτουργία 3D Noise Reduction+ (3DNR+), δύο ηχεία ισχύος 2 W έκαστο και σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος στο πλήκτρο ενεργοποίησης. Στα της συνδεσιμότητας θα βρείτε Gigabit LAN, Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4, προσφέρονται υποδοχή ασφαλείας Kensington και μονάδα TPM 2.0 στο firmware, ενώ το πληκτρολόγιο διαθέτει και πλήκτρο Copilot -για όταν με το καλό προστεθούν οι σχετικές λειτουργίες.
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Από πλευράς ισχύος και δυνατοτήτων, το Prestige 16 AI Studio δεν μας απογοήτευσε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα benchmarks αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά του, ο επεξεργαστής του έχει απόδοση που τον τοποθετεί κάπου ανάμεσα στους ισχυρότερους Core i5 και τους Core i7 13ης γενιάς. Την ίδια στιγμή βέβαια η άπλετη RAM και ο ταχύτατος δίσκος εξασφαλίζουν μία σβέλτη εμπειρία με σπουδαία απόκριση και πρακτικά ανύπαρκτους χρόνους φόρτωσης, είτε πρόκειται για εφαρμογές τύπου Lightroom και Premiere ή μιλάμε για video games όπως το τελευταίο Call of Duty, το Ghost of Tsushima και το God of War Ragnarok -είτε απλά για τα ίδια τα Windows. Εκεί βέβαια που επεξεργαστής βγάζει τα λεφτά του, είναι σε οποιαδήποτε εργασία περιλαμβάνει χρήση AI κι ακόμα κι αν επί του παρόντος η καθημερινότητά σας δεν περιλαμβάνει τέτοιες, το Prestige 16 AI Studio αποτελεί μία future-proof επένδυση.
Η AI άλλωστε μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ταχύτερη επεξεργασία αρχείων multimedia μεγάλου μεγέθους, το 3D rendering αλλά και την εφαρμογή διαφόρων εφέ και φίλτρων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους δημιουργούς περιεχομένου. Ως προς το gaming, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ταχύτερη επεξεργασία γραφικών, ρεαλιστικότερα αποτελέσματα και ομαλότερο gameplay μέσω ταχύτερου rendering και μειωμένου latency. Για όλα αυτά και αρκετά ακόμα φροντίζει η MSI AI Engine η οποία μάλιστα, μέσω του MSI AI Artist μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με απλές εντολές εξοικονομώντας σας χρόνο και χρήμα. Ακόμα κι αν τα παραπάνω σας μοιάζουν κάπως… φουτουριστικά (που δεν είναι), η AI είναι σε θέση να χαρίσει καθαρότερες κλήσεις και τηλεδιασκέψεις μέσω λειτουργίας εξουδετέρωσης θορύβου. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τον Copilot στον οποίο η Microsoft ποντάρει πολλά σε αναφορικά με την παρουσία της AI στα Windows.
Στα γραφικά, το laptop διαθέτει οδηγούς NVIDIA Studio για ομαλότερη συνεργασία με τις γνωστότερες δημιουργικές εφαρμογές, πρόσθετα εργαλεία και μοντέλα AI και γενικώς βελτιστοποιημένη και πιο αξιόπιστη λειτουργία. Αν το gaming αποτελεί βασική σας ενασχόληση, να θυμάστε πάντως ότι οι οδηγοί Studio δεν ενημερώνονται τόσο τακτικά όσο οι Game Ready αλλά από την άλλη είναι αρκετά πιο σταθεροί. Για την RTX 4060 Laptop δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ada Lovelace, έχει χρονισμό πυρήνα 1470 MHz και χρονισμό μνήμης 2000 MHz. Ως προς τις επιδόσεις της, την ξεπερνούν μόνο οι ισχυρότερες κάρτες της γενιάς της (4090, 4080, 4070 Laptop) συν η 3080 Ti. Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να καλύψει τις απαιτήσεις μας στα διάφορα δημιουργικά προγράμματα ενώ και στο gaming στάθηκε στο ύψος της με το framerate στους προαναφερθέντες τίτλους να είναι σταθερό στα 60 fps.
Το Prestige 16 AI Studio μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και στο streaming. Τα στερεοφωνικά του ηχεία προσφέρουν αρκετά ισορροπημένο ήχο και μολονότι δεν πρόκειται να σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, αν μη τι άλλο εγγυώνται αξιοπρεπείς εμπειρίες. Η μπαταρία του συστήματος προσαρμόζεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το σύστημα και βελτιστοποιεί με τον καιρό την αυτονομία της. Μην περιμένετε συγκλονιστική βελτίωση, όμως αυτές οι μια-δυο ώρες που θα εξασφαλίσετε, εν τέλει μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το laptop υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 140 W μέσω PowerDelivery 3.1 με μέγιστη τάση 28 V. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει ως αποτέλεσμα αυτονομία που υπό συνθήκες τυπικής καθημερινής χρήσης μπορεί να φτάσει και τις 11 ώρες, με μία πλήρη φόρτιση να (0-100%) να ολοκληρώνεται μέσα σε 90 λεπτά. Εννοείται φυσικά πως όσο πιο απαιτητικές είναι οι εργασίες σας (από δημιουργικές εφαρμογές μέχρι gaming), τόσο θα μειώνονται οι αντοχές της μπαταρίας.
Η υποστήριξη Wi-Fi 7 κρίνεται αν μη τι άλλο θετική, έστω κι αν για την ώρα δύσκολα θα την εκμεταλλευτείτε επί του πρακτέου. Για εσάς που συνηθίζετε δε να δουλεύετε από δημόσιες τοποθεσίες όπως καφέ, coworking spaces, lounges αεροδρομίων κλπ, το Tobii Aware θα αποτελέσει μία ευχάριστη προσθήκη. Πρόκειται για ένα σύστημα που πέραν του αυτόματου κλειδώματος και του θολώματος της οθόνης που αναφέραμε παραπάνω, θα σας ενημερώσει όταν αντιληφθεί πως κάποιος πίσω σας κοιτά την οθόνη. Ο δε συνδυασμός κάμερας και Windows Hello επιτρέπει άμεσο ξεκλείδωμα όπως ακριβώς σε ένα smartphone ή tablet. Η δε κάμερα, προσφέρει αρκετά καλή ποιότητα εικόνας και παρ’ ότι η ανάλυσή της δεν αποτελεί κάτι το τρομερό (έστω κι αν πολλοί ανταγωνιστές του Prestige 16 AI Studio έχουν κολλήσει στα 720p…), με τη δύναμη της AI, η παρουσία σας σε βιντεοκλήσεις θα είναι η πρέπουσα.
Ζορίσαμε το laptop θέλοντας να δούμε πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα ψύξης του και η αλήθεια είναι πως δεν μείναμε παραπονεμένοι. Η MSI έχει ενσωματώσει την τεχνολογία Cooler Boost 3 η οποία πλαισιώνει ένα σύστημα ψύξης δύο ανεμιστήρων και τριών αγωγών θερμότητας. Η προσαρμογή της λειτουργίας του γίνεται είτε αυτόματα, είτε μέσω του εργαλείου της MSI που θα βρείτε εγκατεστημένο στο laptop. Όταν δεν κάνετε κάτι απαιτητικό, το σύστημα είναι πρακτικά αθόρυβο: θα πρέπει να κάνετε απόλυτη ησυχία και να συγκεντρωθείτε προκειμένου να το ακούσετε. Όταν επεξεργαστής και κάρτα γραφικών… δίνουν πόνο, το πράγμα αλλάζει αναμενόμενα με τον αέρα να διοχετεύεται μέσα από τους αεραγωγούς προς τα πίσω και αριστερά. Έχοντας το laptop ελαφρώς ανασηκωμένο εν τοιαύτη περιπτώσει, βοηθά. Η ποιότητα κατασκευής του τελευταίου πάντως δεν πρόκειται να σας προβληματίσει. Πληροί τις προϋποθέσεις του προτύπου ανθεκτικότητας του Αμερικανικού στρατού, MIL-STD 810H που σημαίνει ότι θα έχετε τη δυνατότητα να το μεταφέρετε άνετα μαζί σας χωρίς άγχος μην τυχόν και κάποιο χτύπημα, πτώση ή ακραία θερμοκρασία (σε λογικό πλαίσιο πάντα) το θέσουν νοκ-άουτ.
Συμπέρασμα
Το MSI Prestige 16 AI Studio είναι ένα laptop που μας δίνει μια γεύση από το μέλλον των δημιουργών περιεχομένου. Φορητό και ευέλικτο έτσι ώστε να τους επιτρέπει να εργάζονται από οπουδήποτε, έρχεται με ισχυρό επεξεργαστή, άπλετη RAM, μεγάλο δίσκο και ταχύτατο Wi-Fi προκειμένου ο κάτοχός του να εργάζεται αποτελεσματικά και αποδοτικά απ’ όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών της NVIDIA χαρίζει άψογες επιδόσεις σε δημιουργικές εφαρμογές και παιχνίδια, ενώ η μπαταρία με την σούπερ αυτονομία και τη σβέλτη φόρτιση έρχεται να πλαισιώσει την AI στη λογική ότι αμφότερες επιτρέπουν στον επαγγελματία να εστιάσει στη δουλειά του, αφήνοντας τα… γύρω-γύρω στην άκρη.
Σύμφωνοι, δεν πρόκειται για κάτι φθηνό, όμως αφ’ ενός είμαστε ακόμα στη φάση του early adoption και αφ’ ετέρου στην πραγματικότητα μιλάμε για επένδυση και με βάση τα παραπάνω, η αγορά του δεν είναι παράλογη.