Μας άρεσε
- Πρωτότυπος και πρακτικός σχεδιασμός που βολεύει σε πλήθος περιπτώσεων
- Οθόνη 120Hz με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, υποστήριξη γραφίδας
- Πολύ άνετο πληκτρολόγιο και trackpad με απτική ανάδραση
- Μεγάλη αυτονομία, ταχύτατη φόρτιση
Δεν μας άρεσε
- Ελάχιστες θύρες, σε ένα κατά βάση επαγγελματικό laptop
- Θα έπρεπε να περιλαμβάνεται το Surface Slim Pen 2
- Για την τιμή του, ο κορμός των χαρακτηριστικών θα μπορούσε να ήταν καλύτερος
- Windows 11 Home edition;
Ένας νέος τρόπος να προσεγγίζουμε τα επαγγελματικά laptop καταφθάνει στα χέρια μας με το Microsoft Surface Laptop Studio. Μια συσκευή που συνδυάζει παραδοσιακό laptop με την ευελιξία του tablet. Όμως αυτή τη φορά γίνεται με διαφορετικό τρόπο από ότι παλαιότερες συσκευές της Microsoft, όπως η σειρά Surface Book, απευθυνόμενη σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
Δεν υπάρχει κάποιο αποσπώμενο κομμάτι στο σχεδιασμό του, οπότε μιλάμε για κάτι που έχει μεν επιχειρηθεί ξανά από άλλους στο παρελθόν όμως ποτέ με τόση κομψότητα. Το Surface Laptop Studio προσπαθεί να καλύψει τις επαγγελματικές ανάγκες, όπως και την ψυχαγωγία ή την απλή καθημερινή χρήση αλλά πόσο καλά τα καταφέρνει στην πράξη; Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε παρακάτω, βάσει της εμπειρίας μας με τη συσκευή.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ξεκινάμε με τα βασικά του laptop, το οποίο έχει διαστάσεις 32.3x22.8x1.89cm, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο ενώ το βάρος των 1,82 κιλών δεν είναι αμελητέο. Εκεί που οι περισσότερες συσκευές Microsoft υιοθετούν δέρμα Alcantara, εδώ προτιμήθηκε κάτι πιο «κλασικό». Στο κάλυμμα της οθόνης βρίσκεται κεντραρισμένο το λογότυπο της Microsoft, καθρεπτίζοντας όσα «βλέπει», όπως πάντα. Στην κάτω μεριά, βρίσκονται δύο μεγάλες λαστιχένιες λωρίδες που εκτείνονται κατά μήκος του laptop, ώστε όταν ακουμπάει σε μια επιφάνεια να μη γλιστράει – το προτιμούμε από τα τέσσερα λαστιχένια ποδαράκια που συνήθως προτιμώνται.
Ακουμπισμένο σε μια επιφάνεια, παρατηρούμε πως είναι λίγο υπερυψωμένο και ότι χωρίζεται σε «επίπεδα». Αυτό συμβαίνει γιατί, κάτω από το σώμα που βλέπουμε, υπάρχει ένα -μικρότερο σε έκταση- κομμάτι που περιμετρικά του έχει αεραγωγούς, είτε για τους ανεμιστήρες και τη διαχείριση αέρα είτε για τα τέσσερα ηχεία που ενσωματώνονται. Στο μπροστινό, δηλαδή προς τον χρήστη, σημείο αυτού του «σκαλοπατιού» μπορεί να αποθηκευτεί το Surface Slim Pen 2 που προτείνεται για χρήση με το Surface Laptop Studio, καθώς μαγνητικά εφάπτεται στο σημείο όπου ενώνονται τα δύο κομμάτια του σώματος και παράλληλα μάλιστα φορτίζει. Είναι μια ασυνήθιστη σχεδιαστική επιλογή, το να χωρίζεται σε δύο κομμάτια η βάση του laptop, όμως δεν είναι άσχημο ή άβολο – ίσα-ίσα που μας βόλεψε λίγο περισσότερο κατά την πληκτρολόγηση το μικρό ύψος που προσθέτει.
Στα αριστερά της συσκευής θα βρούμε δύο θύρες USB-C Thunderbolt 4 και δεξιά μια θύρα Suface Connect Port για φόρτιση ή σύνδεση σε Surface Dock όπως και μια θύρα 3.5mm για ακουστικά. Ναι, δυστυχώς, αυτές είναι όλες οι θύρες που προσφέρει. Για ένα laptop που δε στερείται όγκου ή βάρους, είναι απορίας άξιο γιατί δεν προστέθηκαν περισσότερες θύρες, όπως τουλάχιστον μια HDMI ή μια USB-A αλλά κυρίως ένας sd card reader κάτι που διέθετε ο θεωρητικά προκάτοχος του συστήματος (Surface Book), με μια τέτοια θύρα να είναι απολύτως αναγκαία για επαγγελματίες. Δεδομένου ότι το laptop μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για gaming, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι πολύ περιοριστικό να χρειάζεται αντάπτορας απλά για να συνδέσουμε ένα ποντίκι.
Ανοίγοντας το laptop, βλέπουμε κάτι πολύ συνηθισμένο: ένα μεγάλο trackpad, ένα εξίσου μεγάλο και βολικό πληκτρολόγιο και μια «απλή» οθόνη. Τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα όταν από Laptop Mode θελήσουμε να γυρίσουμε το Surface Laptop Studio σε Stage Mode. Ακουμπώντας τις δύο επάνω γωνίες της οθόνης και σπρώχνοντας ελαφρά προς τα πίσω, το στήριγμά της «σπάει» σε δύο κομμάτια και η οθόνη έρχεται μπροστά, τερματίζοντας ανάμεσα στο πληκτρολόγιο και το trackpad όπου μαγνήτες φροντίζουν να την κρατούν σταθερή στο σημείο.
Σε αυτή τη διάταξη, το laptop είναι άψογο για παρακολούθηση βίντεο, για παιχνίδι με χειριστήριο, για βιντεοκλήσεις, για χειρόγραφες σημειώσεις και φυσικά, για σχέδια με τη γραφίδα – όλα αυτά χωρίς να χάνουμε τη χρησιμότητα του touchpad, π.χ. για εναλλαγή παραθύρων. Αλλά αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να εστιάσουμε στη χρήση με αφή ή γραφίδα, τότε ανασηκώνουμε ελαφρώς την οθόνη και την κάνουμε να ξαπλώσει επάνω στο πληκτρολόγιο, καλύπτοντας όλη την επάνω πλευρά. Αυτή είναι η διάταξη Canvas Mode, όπου πρακτικά το laptop έχει μετατραπεί σε tablet και ευκολότερα σχεδιάζουμε, κρατάμε σημειώσεις, μπορούμε να το έχουμε στα πόδια μας όσο καθόμαστε ή να το κρατάμε σαν tablet (αν και το βάρος είναι ένα πρόβλημα) για οποιαδήποτε τέτοιου είδους χρήση.
Η ευελιξία που προσφέρει το Surface Laptop Studio είναι φανταστική, και ο μηχανισμός της οθόνης δείχνει πολύ αξιόπιστος, κάτι που η Microsoft δείχνει να κατέχει εξαιρετικά κρίνοντας και από άλλες συσκευές. Επιπλέον, εφόσον η οθόνη δεν αποσπάται από το κυρίως σώμα, όλη η επεξεργαστική δύναμη αλλά και η κάρτα γραφικών είναι πάντα σε ισχύ, κάτι που δεν ίσχυε με τα Surface Book τα οποία ήταν εμφανώς λιγότερο ισχυρά όταν αποχωρίζονταν το κυρίως σώμα.
Μιλώντας για την οθόνη, έχει μέγεθος 14.4” με λόγο διάστασης 3:2 -τον αγαπημένο της Microsoft- και ανάλυση 2400x1600, οπότε είναι εξαιρετική για χρήση γραφείου δίνοντας έμφαση στο ύψος αντί για το πλάτος. Επιπλέον είναι τεχνολογίας IPS, υποστηρίζει HDR, έχει μέγιστη φωτεινότητα 500 nits και πυκνότητα 201ppi, που σημαίνει ότι δεν είναι η πιο φωτεινή και σε εξωτερικούς χώρους είναι κάπως δύσκολα τα πράγματα, αλλά τα χρώματα και η συνολική ποιότητα είναι άψογα, με ευρείες γωνίες θέασης και ευκρίνεια ιδανική για οτιδήποτε από παιχνίδια έως επεξεργασία φωτογραφιών.
Ένα παράξενο στην οθόνη είναι οι στρογγυλεμένες γωνίες της, οι οποίες ναι μεν δείχνουν όμορφες, αλλά στην πράξη «τρώνε» λίγα pixels και τα Windows 11 -με τα οποία έρχεται η συσκευή- δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός οπότε ο κέρσορας ή οτιδήποτε βρίσκεται πάνω στις γωνίες εξαφανίζεται μερικώς. Δε μας προκάλεσε κάποιο πρόβλημα στην πράξη, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μη βολέψει σε κάποιο σενάριο.
Τουλάχιστον, τα περιθώρια της οθόνης είναι μικρά και στο επάνω περιθώριο φιλοξενείται μια webcam, με ανάλυση 1080p και υποστήριξη Windows Hello. Η αναγνώριση προσώπου είναι ακριβής και το ξεκλείδωμα πολύ γρήγορο, ενώ ακόμη και σε σκοτεινό δωμάτιο με μοναδική πηγή φωτός την οθόνη του laptop, πάλι ανίχνευε πολύ γρήγορα το πρόσωπο (ακόμη και με γυαλιά), απλώς ελάχιστα πιο αργά συγκριτικά με τις ιδανικές συνθήκες.
Το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείται είναι, αναμφίβολα, “Surface” σε όλα του. Τα πλήκτρα έχουν μια ελαφριά βύθιση που κάνουν την πληκτρολόγηση πολύ άνετη και γρήγορη, εξέχουν ελαφρώς από το σώμα με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ύψους και βάθους, ενώ στο πάτημα δεν έχουν μεγάλη αντίσταση κάνοντας ωστόσο αντιληπτό το ότι πατήθηκαν (είναι τύπου chiclet).
Αντίστοιχα, το μεγάλο trackpad είναι πάρα πολύ άνετο από άποψης μεγέθους και υποστηρίζει απτική ανάδραση, οπότε πατώντας σε οποιοδήποτε σημείο του, το κλικ έχει την ίδια αίσθηση και μιμείται ένα πραγματικό ποντίκι. Από τις ρυθμίσεις των Windows, η ένταση του εφέ μπορεί να ρυθμιστεί.
Το μοντέλο που παραλάβαμε εμείς έρχεται με φορτιστή 102W, ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει μια θύρα USB-A για την παράλληλη (ταχεία) φόρτιση μιας άλλης συσκευής, κάτι πολύ χρήσιμο που συχνά χρησιμοποιούμε.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Περνάμε στο κομμάτι των επιδόσεων, με μια σημείωση πως το μοντέλο που παραλάβαμε διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7-11370H, μνήμη RAM LPDDR4x 32GB, αποθηκευτικό χώρο 512GB με μονάδα SSD και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 3050Ti με μνήμη 4GB. Οι διαθέσιμες εκδόσεις ξεκινούν από συστήματα με Intel Core i5 και 16GB DDR4 RAM, με 256GB SSD και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel Iris Xe.
Δοκιμάσαμε, λοιπόν, κάποια benchmarks προτού αρχίσουμε να το λειτουργούμε σε καθημερινή βάση. Το PCMark 10 (Productivity) έφερε σκορ 4693 και το Cinebench R23 σκορ 5702. Αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας το HandBrake 1.4 μετατρέψαμε ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών και ανάλυσης 4K σε ανάλυση 1080p μέσα σε 10:03. Στο κομμάτι των γραφικών, δοκιμάσαμε το 3D Mark (Night Raid), όπου το laptop απέσπασε σκορ 23,287.
Σε πιο πρακτικά σενάρια, αντικατέστησε για αρκετές ημέρες το βασικό μας laptop εργασίας, οπότε χρησιμοποιούσαμε σε σταθερή βάση Slack, Outlook, browser, Word, Excel καθ’ όλη τη διάρκεια της δουλειάς. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαμε κατά βάση Photoshop και DaVinci Resolve, περιστασιακά και κάποια άλλα προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν εντοπίσαμε κανένα πρόβλημα με κολλήματα, καθυστερήσεις ή οτιδήποτε παρόμοιο, οπότε η εμπειρία μας ήταν άριστη. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει ισχυρότερα «εντόσθια», καθώς ο τετραπύρηνος Core i7 υστερεί (σε benchmarks) κόντρα σε οκταπύρηνα μοντέλα σε εργασίες όπως video encoding, ωστόσο βλέποντάς το μεμονωμένα η απόδοσή του δεν μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον επεξεργαστή, είναι πως για τα ίδια ή λιγότερα χρήματα, μπορεί να βρει κανείς καλύτερες επιδόσεις σε άλλα μοντέλα, χάνοντας βέβαια τον όλο σχεδιασμό και την πρακτικότητα του Surface Laptop Studio. Ακόμα σημειώστε ότι στις περιπτώσεις εκτέλεσης απαιτητικών εφαρμογών και παιχνιδιών όπου ο υπολογιστής πρέπει να δούλεψει στο full των δυνατοτήτων του, τα ανεμιστηράκια που βρίσκονται στο εσωτερικό παράγουν θόρυβο σε κανονικά επίπεδα ενώ υπάρχει και μια σχετική αύξηση της θερμοκρασίας που δεν ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια.
Εγκαταστήσαμε διάφορα παιχνίδια, όπως Doom Eternal, Final Fantasy XIV, Quake Champions, Forza Horizon 5 και διάφορα άλλα παιχνίδια. Σε σταθερή βάση, μπορούσαμε να έχουμε 60fps ή περισσότερα, όπως για παράδειγμα στο Doom Eternal που έχει φοβερό optimization κι εκεί φάνηκε η αξία της οθόνης του Surface Laptop Studio – τα 120Hz ήταν φανταστική εμπειρία. Σε γενικές γραμμές, τα γραφικά ήταν σε Medium προς High σε ανάλυση 1080p, αλλά σε Ultra ρυθμίσεις υπήρχαν περιπτώσεις που η απόδοση έπεφτε (έστω και λίγο) κάτω από τα 60fps. Είναι αξιόλογο κι αξιόπιστο για τα περισσότερα σενάρια που αφορούν gaming, πάντοτε έχοντας κατά νου πως δεν είναι gaming laptop ούτε φέρει πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών.
Για παρακολούθηση ταινιών και σειρών, αλλά και στο gaming, τα τέσσερα ηχεία που μάλιστα υποστηρίζουν Dolby Atmos άφησαν πολύ καλή εντύπωση. Δυνατός και πλούσιος ήχος, αν όχι κάπως αδύναμος στο κομμάτι του μπάσου. Επιπλέον, σε βίντεο που το υποστηρίζουν, η οθόνη είναι συμβατή με Dolby Vision οπότε η ποιότητα χρωμάτων και εικόνας γενικότερα βελτιώνεται περαιτέρω. Η κάμερα προσφέρει πολύ καθαρή εικόνα, σίγουρα ανώτερη από πολλά laptops της κατηγορίας του, και πλαισιώνεται από δύο μικρόφωνα. Όλα μαζί, κάνουν τις βιντεοκλήσεις ποιοτικές τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο.
Καλές εντυπώσεις άφησε και η μπαταρία, η οποία με την παραπάνω χρήση γραφείου (εξαιρούμε το gaming, δηλαδή) άντεχε τουλάχιστον 10 ώρες, αν όχι και περισσότερο, σε ημέρες που αφιερώναμε περισσότερο χρόνο σε αρχεία κειμένου κι όχι σε επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Κάποιες μέρες, μετρήσαμε περίπου 12-13 ώρες χρήσης προτού φτάσουμε σε μονοψήφια νούμερα υπολοίπου. Η φόρτιση είναι επίσης ταχύτατη, με τον παρεχόμενο φορτιστή, αφού χρειάζεται περίπου μια ώρα για μια πλήρη φόρτιση. Φορτίζοντας τη μπαταρία μέσω USB-C με άλλους φορτιστές, κάτι που δεν δοκιμάσαμε παρότι εφικτό, η διαδικασία θα είναι σίγουρα πιο αργή.
Μια σημείωση για το Surface Slim Pen 2. Αρχικά, δεν καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε με τη συσκευή καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, αλλά εκεί είναι το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα laptop που όλος του ο σχεδιασμός φωνάζει «γραφίδα» και η Microsoft δεν περιλαμβάνει μία στη συσκευασία, οπότε όσοι πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για το laptop θα πρέπει να πληρώσουν ένα τριψήφιο ποσό για τη γραφίδα. Θα έπρεπε, αναμφίβολα, να περιλαμβάνεται στο πακέτο.
Μία ακόμα ένστασή μας βρίσκεται στην έκδοση των Windows 11 η οποία βρίσκεται προεγκατεστημένη στη συσκευή και η οποία είναι η φθηνότερη της σειράς, η Home. Το ίδιο γνωρίζουμε ότι ισχύει και στη σειρά Surface Pro κάτι που είναι απογοητευτικό από τη στιγμή που το κόστος και των δύο συσκευών είναι υψηλό ενώ απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες που μπορούν άνετα να αξιοποιήσουν τις επιπλέον δυνατότητες που παρέχουν τα Windows 11 Pro.
Συμπέρασμα
Το Microsoft Surface Laptop Studio είναι ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο, ποιοτικό υβρίδιο που δε στερείται δύναμης, όμως σίγουρα με το ίδιο κόστος μπορεί κάποιος να βρει καλύτερες επιδόσεις σε άλλα μοντέλα. Αυτό που δε θα βρει κάπου αλλού, είναι ο ξεχωριστός σχεδιασμός που συνδυάζει δύο συσκευές σε μία με απαράμιλλη ευκολία και αξιοπιστία . Ακόμη και το -αρχικά παράξενο- δεύτερο κομμάτι στη βάση της συσκευής, εξυπηρετεί τέλεια το σκοπό του φιλοξενώντας ηχεία και ανεμιστήρες, αφήνοντας καθαρό το υπόλοιπο σώμα.
Η οθόνη έχει όλα όσα χρειαζόμαστε για παιχνίδι, ταινίες και εργασία, από την ανάλυση έως το ρυθμό ανανέωσης και την υποστήριξη Dolby Vision. Όπως και ο προκάτοχός του, απευθύνεται θα λέγαμε όχι στο γενικότερο καταναλωτικό κοινό αλλά κυρίως σε επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα σε δημιουργούς περιεχομένου, παρέχοντας δυνατότητες που δύσκολα θα τις βρείτε αλλού. α
Σίγουρα, θα θέλαμε περισσότερες θύρες κάθε είδους, καθώς ακόμη κι όταν χρειάστηκε να συνδέσουμε ένα ποντίκι χρειάστηκε αντάπτορας, ενώ επίσης απουσιάζει μια υποδοχή καρτών μνήμης. Επιπλέον, το laptop σχεδιάστηκε για Surface Pen αλλά δεν το περιλαμβάνει, κάτι που μας προκάλεσε τεράστια απορία δεδομένης και της τιμής του.
Τέλος, οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές από κάθε άποψη, αλλά για κάποιον που θέλει περισσότερα, μπορεί στην ίδια κλίμακα τιμής να βρει άλλα μοντέλα με σαφώς ανώτερες επιδόσεις. Για κάποιον όμως, που δίνει περισσότερη αξία στην πρακτικότητα και την ευελιξία του, μια μικρή υποχώρηση στις επιδόσεις ίσως δεν είναι τόσο ανησυχητική. Αν, όμως, μιλάμε για τα μοντέλα με Core i5, τότε χάνουμε και την αυτόνομη κάρτα γραφικών οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν.