Μας άρεσε
- Εμφάνιση
- Αναλογία 3:2
- Οθόνη
- Βάρος
Δεν μας άρεσε
- Τιμή
- Επιδόσεις
- Έλλειψη οπίσθιου φωτισμού στο πληκτρολόγιο
- Θύρες
Η Microsoft συνεχίζει ακάθεκτη να επενδύει στην επιτυχημένη της σειρά Surface, αυτή τη φορά με το Surface Laptop Go. Φαινομενικά κρατώντας τα υψηλά στάνταρ της σειράς, τόσο σε ποιότητα κατασκευής όσο και σε επιδόσεις, η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα οικονομικότερο μοντέλο για να προσεγγίσει πιο ευρύ κοινό – από φοιτητές έως απλούς, καθημερινούς χρήστες που δεν βλέπουν λόγο να επενδύσουν τετραψήφιο ποσό για ένα laptop.
Βέβαια, η χαμηλότερη τιμή συνεπάγεται διαφορά σε χαρακτηριστικά παρά την διατήρηση πολλών κοινών στοιχείων με τα premium μοντέλα. Πόσο μεγάλες είναι αυτές οι διαφορές και κατά πόσο επηρεάζουν το προϊόν;
Ας δούμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.
Σχεδιασμός - Οθόνη
Με διαστάσεις οθόνης 12.4” και βάρος περίπου 1100 γραμμάρια, το Surface Laptop Go κατατάσσεται στα ultrabooks. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο (κάλυμμα οθόνης) και πολυκαρβονική ρητίνη (βάση), τα οποία δίνουν άψογη αίσθηση στο άγγιγμα αλλά και φανταστική εμφάνιση. Το πάχος του είναι κάτι παραπάνω από ενάμιση εκατοστό, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά λεπτό. Οι ακριβείς του διαστάσεις διαμορφώνονται ως εξής: 278.18x205.67x15.69mm. Με λίγα λόγια, είναι αρκετά μικρό, ελαφρύ και λεπτό για να το έχει κανείς μαζί του οπουδήποτε, μιας και καταλαμβάνει ανεπαίσθητο χώρο σε μια τσάντα ενώ το βάρος του είναι... «πούπουλο» για τα δεδομένα laptop.
Περιμετρικά, εντοπίζονται μια θύρα USB-C, μια θύρα USB-A, μια θύρα ακουστικών/μικροφώνου 3.5mm και μια θύρα τύπου Surface Connect για σύνδεση του φορτιστή ή του Surface Dock που είναι αδικαιολόγητα ακριβό. Το πληκτρολόγιό του είναι πλήρους μεγέθους παρά τις μικρές διαστάσεις της συσκευής, γεγονός που κάνει εύκολη την πληκτρολόγηση για όποιον έχει συνηθίσει σε παρομοίου μεγέθους πληκτρολόγια. Εξίσου γενναιόδωρο είναι και το trackpad, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χώρο κάτω από το πληκτρολόγιο. Το μοναδικό ξεκάθαρο στραβοπάτημα εδώ είναι η έλλειψη οπίσθιου φωτισμού στα πλήκτρα.
Τα ηχεία είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς, κι αυτό γιατί βρίσκονται κάτω από το πληκτρολόγιο. Είναι μια παράξενη σχεδιαστική επιλογή, όμως όταν αρχίσουν να παράγουν ήχο, το πιθανότερο είναι να μην παρατηρήσει κανείς τη διαφορά στην τοποθέτηση. Φτάνουν ψηλά σε επίπεδα έντασης και έχουν ικανοποιητική καθαρότητα κατά την παρακολούθηση ταινιών, για παράδειγμα, όμως υπάρχει παραμόρφωση σε δυνατούς θορύβους όταν η ένταση είναι στο τέρμα. Για browsing, κλήσεις και περιστασιακά ταινίες ή μουσική, είναι παραπάνω από ικανοποιητικά.
Η κάμερα της συσκευής βρίσκεται εντός του επάνω περιθωρίου και διαθέτει ανάλυση 720p, ενώ το φάουλ είναι ότι δεν προσφέρει δυνατότητα εισόδου μέσω αναγνώρισης προσώπου (Windows Hello). Τη δυνατότητα αυτή έχει το πλήκτρο ενεργοποίησης του laptop το οποίο διαθέτει αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχει επίσης διπλό μικρόφωνο για να συμπληρώσει το σύνολο, προσφέροντας παραπάνω από ικανοποιητική ποιότητα βιντεοκλήσεων δίχως κάποιο αξεσουάρ.
Μάλιστα, δανείζεται την οθόνη αφής που βρίσκεται στα Surface Laptops, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για laptops σε τέτοια κλίμακα τιμής. Έγιναν, όμως, μικρές περικοπές όσον αφορά στην οθόνη - η ανάλυση 1536 x 1024 (148 ppi) θα μπορούσε σίγουρα να ήταν καλύτερη. Ευτυχώς, εξαιτίας της μικρότερης οθόνης, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως είναι απλώς HD. Αυτό γιατί, κατά τα άλλα, η ποιότητα της οθόνης είναι εξαιρετική και δεν τραβάει με αρνητικό τρόπο το μάτι, διαθέτοντας φωτεινότητα που αγγίζει τα 300 nits και φανταστική απόδοση χρώματος. Επίσης, η αναλογία 3:2 την κάνει ιδανική επιλογή για browsing και ελαφριά εργασία, όμως όχι τόσο για ταινίες, καθώς αφήνει ακόμη μεγαλύτερα μαύρα περιθώρια. Όσον αφορά τα περιθώρια της οθόνης γενικότερα, βέβαια, τα πράγματα είναι θετικά μιας και τα bezels είναι πολύ λεπτά και προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη καθαρή οθόνη γίνεται.
Επιδόσεις
Το Surface Laptop Go κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Στα χέρια μας ήρθε το μοντέλο με επεξεργαστή Intel Core i5-1035G1, 8GB μνήμης RAM και 128GB SSD, όμως υπάρχει και έκδοση με 4GB RAM και 64GB eMMC αντί για SSD την οποία όμως δεν προτείνουμε όσο και αν σας φαίνεται πιο συμφέρουσα λόγω τιμής. Διατίθεται επίσης σε τρία χρώματα: Ice Blue, Sandstone και Platinum, με το τελευταίο να είναι το εμβληματικό χρώμα της σειράς Surface.
Με τα παραπάνω, λοιπόν, δοκιμάσαμε την κλασική μας ρουτίνα δουλειάς. Πολλές καρτέλες ανοιχτές στον browser, παράλληλα με προγράμματα όπως Word και Slack και εναλλαγή μεταξύ όλων. Με χαρά διαπιστώσαμε πως το Surface Laptop Go δεν αντιμετώπισε προβλήματα σε κανένα σημείο, ούτε κι όταν κάναμε επεξεργασία σε ελαφρύ αρχείο στο Photoshop.
Βέβαια, η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel UHD Graphics δεν είναι για πολλά περισσότερα. Παρότι ναι μεν το Photoshop δούλεψε δίχως θέμα σε μικροπράγματα, σε πιο πολύπλοκα ή βαριά αρχεία ο υπολογιστής ζορίστηκε ενώ προγράμματα επεξεργασίας βίντεο ή παιχνίδια είναι εκτός συζήτησης. Για τον χρήστη που θα κάνει βασικά πράγματα ή τον φοιτητή που θα γράφει διαρκώς κείμενα και ενίοτε θα επεξεργάζεται κάποιο γραφικό, είναι άψογη επιλογή, όμως μέχρι εκεί – πρέπει να γνωρίζετε πως δε θα χρειαστείτε ποτέ κάτι πιο απαιτητικό.
Αυτή η έμφασή του σε πιο ελαφριές εργασίες βοηθάει και στην αυτονομία του, για την οποία η Microsoft κάνει λόγο πως φτάνει έως και τις 13 ώρες. Σε δικές μας δοκιμές, τόσο σε benchmarks όσο και με πραγματική χρήση, δεν φτάσαμε τις 13 ώρες. Μάλιστα, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας το Surface Laptop Go έφτασε κοντά στις 9 ώρες κι αυτό όταν δεν ασχοληθήκαμε στιγμή με κάτι βαρύτερο από browser και Word. Η μπαταρία δεν έχει κακή αυτονομία, τηρουμένων των αναλογιών, όμως είναι απογοητευτικό πως παρά την χαμηλή ανάλυση οθόνης και τον μέτριο επεξεργαστή, συνεχίζει να απέχει από τα υποσχόμενα νούμερα.
Βγαίνοντας από το κουτί, το Surface Laptop Go χρησιμοποιεί τα Windows 10 Home σε S Mode. Ουσιαστικά, είναι τα Windows 10 Home με έναν περιορισμό: δεν γίνεται να εγκατασταθούν εφαρμογές εκτός του Windows Store. Κάποιος που χρησιμοποιεί προγράμματα της Microsoft για τη δουλειά του ή στηρίζεται σε browser, επηρεάζεται λίγο έως και καθόλου από αυτό. Αν όμως θελήσει κάτι παραπάνω, ακόμη και κάτι απλό όπως ένας άλλος browser πέραν του Edge, τότε βρίσκει «τοίχο». Ευτυχώς, η Microsoft δίνει τη δυνατότητα να γίνει δωρεάν μετατροπή σε Windows 10 Home -όχι σε S Mode- και ο χρήστης να χρησιμοποιήσει το Surface Laptop Go όπως ένα οποιοδήποτε laptop με Windows 10. Απλώς, άπαξ και κάνει την αλλαγή, δεν γίνεται να επιστρέψει σε S Mode.
Συμπέρασμα
Με όμορφο σχεδιασμό και μερικές ξεχωριστές δυνατότητες, δεν θεωρούμε ότι το Surface Laptop Go αποτελεί μια δελεαστική πρόταση. Μικρό και ευέλικτο για να είναι πάντα στην τσάντα, άριστο πληκτρολόγιο και trackpad για εργασία αλλά και όμορφη οθόνη (με ένα μείον) είναι τα σημεία-κλειδιά της συσκευής αλλά μέχρι εκεί.
Η μπαταρία δεν αντέχει -τουλάχιστον όσο προσπαθήσαμε- τις 13 ώρες πραγματικής χρήσης, η οθόνη έχει χαμηλή ανάλυση παρά την εξαιρετική της φωτεινότητα και τα χρώματα, ενώ ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών που τον συνοδεύει δεν ενδείκνυνται για λίγο πιο απαιτητικές δουλειές. Είναι μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν την πληρότητα των εφαρμογών που χαρίζουν τα Windows 10 ειδικά σε σουίτες γραφείου όπως το Office. Από άποψη επιδόσεων και μόνο, είναι δύσκολο να προταθεί σε πιο απαιτητικούς χρήστες, ειδικά όταν ο ανταγωνισμός έχει σίγουρα καλύτερες προτάσεις στο σύνολο.
- 2