Μας άρεσε
- Μικρές διαστάσεις και βάρος, πιστοποίηση MIL-STD-810H
- Ο Snapdragon X Elite για ακόμα μία φορά χαρίζει κορυφαίες επιδόσεις
- Άψογο emulation x86 μέσω Prism
- Σπουδαία αυτονομία, ταχύτατη φόρτιση
- Τρομερά άνετο πληκτρολόγιο με ευχάριστη εμπειρία χρήσης
- Φωτεινή οθόνη OLED με πανέμορφα χρώματα και τεχνολογία αφής
Δεν μας άρεσε
- Προφίλ συνδεσιμότητας χωρίς ιδιαίτερο… backward compatibility
- Κομματάκι περιορισμένη (για την ώρα) λίστα συμβατών με Arm εφαρμογών
Το καλοκαίρι του 2024 θα μείνει στην ιστορία ως το καλοκαίρι των AI PC ή όπως θέλει να τα brandάρει η Microsoft, Copilot+ PC. Ο ένας μετά τον άλλον, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές λανσάρουν τις προτάσεις που μας παρουσίασαν για πρώτη φορά στη Computex και η αλήθεια είναι πως τα όσα έχουμε δει είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά σε ότι αφορά συστήματα που στηρίζονται στο νέο Snapdragon X Elite της Qualcomm.
Με δεδομένο βέβαια το γεγονός πως βρισκόμαστε στην πρώτη γενιά AI PC, σε έναν βαθμό οι περισσότερες εταιρείες ακόμα ψάχνονται. Αυτό ωστόσο δεν τις έχει εμποδίσει να μας παρουσιάσουν λύσεις άκρως εντυπωσιακές που αναμφίβολα αποτελούν no brainer για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε ένα future-proof laptop για επαγγελματική χρήση, με το συνδυασμό αυτονομίας/επιδόσεων να είναι ανώτερος από τις περισσότερες λύσεις της αγοράς που στηρίζονται σε Intel/AMD επεξεργαστή. Η Lenovo κάνει δυναμικά την είσοδό της στην εν λόγω αγορά με το Yoga Slim 7x το οποίο ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό για αρκετούς λόγους. Ποιοι είναι αυτοί; Θα τους δούμε αναλυτικά ευθύς αμέσως.
Σχεδιασμός
Με μία πρώτη ματιά, το Yoga Slim 7x θυμίζει έντονα το MacBook Air M3, καθώς η μόνη τους διαφοροποίηση μοιάζει να ‘ναι το τμήμα που φιλοξενεί την κάμερα και εξέχει ελαφρώς από το επάνω μέρος της οθόνης. Η πρόταση της Lenovo έρχεται σε ένα όμορφο σκούρο μπλε χρώμα το οποίο καλύπτει κάθε επιφάνεια της συσκευής. Η τελευταία ξεχωρίζει χάρη στο συμπαγές της design και το χαμηλό της βάρος. Με διαστάσεις 32,5 x 22,52 x 1,29 εκατ. (στο πιο λεπτό του σημείο) και βάρος μεταξύ 1,28 και 1,4 κιλών ανάλογα την έκδοση που θα προτιμήσει κανείς, το Lenovo Yoga Slim 7x είναι ένα laptop φτιαγμένο για εκείνους που μετακινούνται διαρκώς, ταξιδεύουν συχνά και ως εκ τούτου χρειάζονται έναν συνεργάτη που δεν θα τους δυσκολέψει αχρείαστα. Αν στα παραπάνω προσθέσετε και την καταπληκτική αυτονομία (περισσότερα γι’ αυτή παρακάτω), τότε έχουμε την απόλυτη φορητή business πρόταση.
Η οθόνη των 14,5 ιντσών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης του συστήματος. Το πλαίσιό της είναι εξαιρετικά λεπτό με την κάμερα όπως προείπαμε να βρίσκεται στο τμήμα που εξέχει. Το πληκτρολόγιο είναι πλήρους μεγέθους και πλαισιώνεται από ένα εξίσου ευμέγεθες touchpad. Στα της συνδεσιμότητας, το Yoga Slim 7x καταφέρνει να ενθουσιάζει και να απογοητεύει ταυτόχρονα. Οι τρεις USB4 Gen 3 Type-C του είναι πλήρους λειτουργίας, υποστηρίζοντας PowerDelivery 3.1 και DisplayPort 1.4, όμως πέραν αυτών δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ούτε HDMI, ούτε Ethernet, ούτε υποδοχή για microSD, ούτε καν σύνθετη θύρα ήχου. Για κάποιον που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα αξεσουάρ που απαιτούν παλαιότερης τεχνολογίας θύρα, η απόφαση αυτή της Lenovo ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα. Σημειώστε ότι η οθόνη δεν περιστρέφεται κατά 180ο αλλά φτάνει αρκετά κοντά σε αυτές.
Η ποιότητα κατασκευής του laptop είναι εξαιρετική. Το μεταλλικό του σώμα δεν του προσδίδει απλά premium αέρα αλλά το καθιστά ανθεκτικό στη φθορά που έρχεται με την καθημερινή χρήση -ιδίως όταν στην εξίσωση προστίθενται και τακτικές μετακινήσεις. Το σύστημα είναι απόλυτα στιβαρό, κάτι αναμενόμενο αφού πληροί τις προδιαγραφές του προτύπου MIL-STD-810H. Κατά τις δοκιμές μας, όση δύναμη κι αν ασκήσαμε με τα χέρια μας χρησιμοποιώντας το στο πληκτρολόγιο και την επιφάνεια γύρω από αυτό, δεν παρατηρήσαμε την παραμικρή αλλοίωση στο σχήμα. Ο μηχανισμός περιστροφής της οθόνης είναι εξίσου καλής κατασκευής με την όλη κίνηση να γίνεται ομαλά και με την ίδια αντίσταση. Όπως συμβαίνει συχνά στις συσκευές της Lenovo, τέλος, οι άκρες των επιφανειών του Yoga Slim 7x είναι στρογγυλεμένες και κυρτές για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία χρήσης.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Το Yoga Slim 7x έρχεται με οθόνη αφής 16:10 OLED 14,5 ιντσών που ναι μεν κάποιος μπορεί να θεωρήσει πως βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στις 15 και τις 15,6 ίντσες, όμως σε συνδυασμό με το λεπτό της πλαίσιο, επιτρέπουν στο laptop να παραμείνει συμμαζεμένο. Η ανάλυσή της είναι 2944 x 1840 pixels (αυτό που πολλές εταιρείες αποκαλούν πλέον 3K), ο ρυθμός ανανέωσής της βρίσκεται στα 90 Hz και η φωτεινότητά της φτάνει τα 500 (SDR) και 1000 nits (HDR). Η χρωματική ακρίβεια είναι επιπέδου Delta E < 1 με την κάλυψη χρωματικών χώρων sRGB και P3 να ανέρχεται σε 100%. Υποστηρίζει τεχνολογία Dolby Vision και φέρει πιστοποιήσεις VESA DisplayHDR True Black 600 και χαμηλών εκπομπών επιβλαβούς μπλε ακτινοβολίας από την TUV Austria. Όπως θα περίμενε κάποιος, η ποιότητα της εικόνας που προσφέρει είναι υπέροχη, με ζωηρά χρώματα και σπουδαία αντίθεση καλύπτοντας στο έπακρο ακόμα κι όσους ασχολούνται με graphic design. Η δε απόκριση της οθόνης στα αγγίγματά μας ήταν άριστη, αν και η συγκεκριμένη λειτουργία θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη αν η οθόνη μπορούσε να περιστραφεί κατά 180ο.
Στα λοιπά χαρακτηριστικά του συστήματος, η Lenovo το έχει εξοπλίσει με το SoC Snapdragon X Elite X1E-78-100. Πρόκειται για το X Elite με τον χαμηλότερων προδιαγραφών επεξεργαστή, έναν Oryon 12 πυρήνων στα 3,4 GHz (θυμίζουμε πως η Qualcomm έχει λανσάρει δύο σειρές SoC, τις Snapdragon X Plus και X Elite με τη δεύτερη να είναι και η ισχυρότερη). Στα γραφικά κάνει παιχνίδι μία Adreno X1 ισχύος 3,8 TFLOPS ενώ ως προς τη μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων ή NPU, υπάρχει μία Hexagon στα 45 TOPS. Τα παραπάνω πλαισιώνονται από έως και 32 GB dual-channel μνήμης LPDDR5X στα 8448 MHz και δίσκο PCIe M.2 Gen 4 PCIe SSD μέγιστης χωρητικότητας 1 TB. Τα παραπάνω φυσικά πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχει θέσει η Microsoft για την κατηγορία των Copilot+ PC. Στα της συνδεσιμότητας πέραν των τριών USB Type-C, διατίθενται Bluetooth 5.3 και Wi-Fi 7. Η μπαταρία, τέλος, είναι της τάξης των 70 Whr.
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Το Yoga Slim 7x έρχεται με ελάχιστα προεγκατεστημένα προγράμματα κι αν το McAfee Live Safe ελάχιστοι θα χρησιμοποιήσουν, δεν ισχύει το ίδιο και με το Office 365. Με την αγορά του συστήματος έχετε και δωρεάν συνδρομή δύο μηνών στο Adobe Creative Cloud για την ενεργοποίηση της οποίας θα χρειαστεί να μπείτε στο Lenovo Vantage. Είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσετε το εργαλείο της Lenovo, μέσω του οποίου θα κάνετε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο σύστημά σας, όπως π.χ. τη διαχείριση ενέργειας/πόρων και την ταχύτητα των ανεμιστήρων. Θα σας προτείναμε να επιλέξετε την αυτοματοποιημένη λειτουργία όπου προσφέρεται, μιας που το σύστημα τα καταφέρνει περίφημα μόνο του, δίχως εσείς να πρέπει να έχετε -και- εκεί την προσοχή σας. Κατά τα άλλα θα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το καινούριο σας laptop χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Ο… ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από την αρχιτεκτονική στην οποία βασίζεται το SoC του Yoga Slim 7x. Επί του παρόντος η ARM βρίσκεται πίσω από την x86 σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά της και το εύρος των εφαρμογών που υποστηρίζει. Αναμφίβολα, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό υιοθετείται με τον καιρό, τόσο πιο γρήγορα θα εξαλειφθούν αυτού του είδους τα προβλήματα, όμως για την ώρα, όσοι επενδύσουν σε τέτοιο σύστημα θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις. Όχι μεγάλες αλλά υπαρκτές. Ήδη τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αρκετές από τις πλέον δημοφιλείς εφαρμογές και apps προσφέρουν native υποστήριξη της αρχιτεκτονικής ARM: Chrome, Firefox, Edge, Brave, Opera, VLC, Netflix, Disney+, Spotify, Prime Video, Zoom, Twitter, Instagram, TikTok, Teams, WhatsApp, Slack, GIMP, Lightroom, Photoshop, Unity, Blender, CapCut, 7-Zip, Microsoft 365, Todoist, Notepad++, Filezilla, Dropbox, OneDrive, Github Desktop, Cinebench, Geekbench, 3DMark, CPU-Z, Microsoft Defender, Bitdefender, ESET Smart Security και 1Password μεταξύ άλλων. Πολλές σαφώς; Όλες; Σε καμία περίπτωση. Αλλά οι βασικές είναι εκεί. Για όλες τις υπόλοιπες θα χρειαστεί emulation (βλ. Prism) το οποίο ναι μεν τρέχει μια χαρά, απλά με μία ανεπαίσθητη καθυστέρηση της τάξης των 200-300 ms.
Πέραν τούτου όμως, η απόδοση του συστήματος είναι εκπληκτική. Από πλευράς επιδόσεων, ο επεξεργαστής του Snapdragon Elite X αφήνει άνετα πίσω του τον επίσης ολοκαίνουριο Intel Core Ultra 185H και κοντράρεται στα ίσια με το M3 της Apple το οποίο μάλιστα σε κάποια σημεία ξεπερνά. Προσθέστε σε αυτόν την άπλετη και ταχύτατη RAM (εφ’ όσον πρόκειται για την έκδοση των 32 GB και όχι εκείνη των 16 GB) και τον M.2 SSD και έχετε ένα σύνολο που εγγυάται άμεση απόκριση, ακόμα και υπό εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας. Και ναι, μπορεί οι προδιαγραφές του να μην είναι κατάλληλες για gaming (πλην της οθόνης, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης της οποίας σίγουρα θα δελεάσει αρκετούς) όμως ακόμα κι αν θελήσετε να παίξετε κάποιο video game, με τη βοήθεια του Prism και τηρουμένων των αναλογιών, θα έχετε μία αξιοπρεπή εμπειρία (ρίχνοντας την ανάλυση σε Full HD και με τα settings από low έως medium, ανάλογα τον τίτλο).
Ο λόγος που θα προτιμήσει βέβαια κάποιος το Yoga Slim 7x δεν είναι για να παίξει το τελευταίο Call of Duty αλλά για να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητά του όπου κι αν βρίσκεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η πρόσβαση στον Copilot γίνεται με το πάτημα του σχετικού πλήκτρου για μεγαλύτερη αμεσότητα δίνοντας μεμιάς πρόσβαση σε χρήσιμες λειτουργίες όπως το Live Cocreator που θα δημιουργήσει τις εικόνες που θα του περιγράψετε και το Recall που θα σας επιτρέψει να βρείτε εύκολα ό,τι κι αν ψάχνετε τραβώντας snapshots (εντός πολλών εισαγωγικών…) της οθόνης σας ενώ εσείς χρησιμοποιείτε το laptop. Το Windows Studio Effect κάνει επίσης πολύ καλή δουλειά ως προς το σουλούπωμα της εικόνας σας ενώ βρίσκεστε σε meetings (θολώνοντας το παρασκήνιο, κάνοντας το βλέμμα σας να κοιτά μόνιμα την κάμερα και εφαρμόζοντας διάφορα εφέ).
Ένα στοιχείο που μας άρεσε ιδιαίτερα στο Yoga Slim 7x ήταν το πληκτρολόγιό του. Θεωρητικά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, καθώς η Lenovo είναι πλέον ιδιοκτήτρια της σειράς laptops με ένα εκ των καλυτέρων -αν όχι το καλύτερο- πληκτρολογίων, των ThinkPad. Στο παρόν laptop λοιπόν, το πληκτρολόγιο είναι πλήρους μεγέθους με κυρτότητα επιφάνειας πλήκτρου 0,3 χιλ. και απόσταση διαδρομής πλήκτρων 1,5 χιλ. προσφέροντας υπέροχη αίσθηση. Οι παραπάνω επιδόσεις μάλιστα προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση με δεδομένο το πολύ λεπτό προφίλ του μηχανήματος. Ως εκ τούτου, η πληκτρολόγηση είναι άνετη με τα δάχτυλα να γλιστρούν επάνω στα πλήκτρα, το κάθε χτύπημα να καταγράφεται επιτυχώς και ακόμα και έπειτα από μία ημέρα έντονης δραστηριότητες, οι δαχτυλιές να είναι ελάχιστες. Το μόνο αρνητικό είναι η έλλειψη numpad αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν απλά αδύνατον σε ένα τόσο συμπαγές laptop.
Αντίθετα, στα δεξιά και αριστερά του πληκτρολογίου βρίσκονται τα δύο από τα τέσσερα ηχεία του συστήματος (τα άλλα δύο είναι στη βάση του) τα οποία υποστηρίζουν τεχνολογία Dolby Atmos. Η ποιότητά τους είναι απρόσμενα καλή, αποδίδοντας απρόσκοπτα τόσο τις ομιλίες (χρήσιμο σε τηλεδιασκέψεις, κλήσεις, podcasts) όσο και τη μουσική και τα διάφορα ηχητικά εφέ. Κάτω από το πληκτρολόγιο και στο κέντρο υπάρχει ένα μεγάλου μεγέθους touchpad το οποίο κάνει εξίσου καλή δουλειά. Η Lenovo έχει εφοδιάσει το laptop με τέσσερα μικρόφωνα τα οποία θα μεταφέρουν τη φωνή σας πεντακάθαρα στους συνομιλητές σας. Hardware και software συνεργάζονται για το φιλτράρισμα των θορύβων περιβάλλοντος με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Η δε κάμερα είναι ανάλυσης Full HD και ακόμα κι αν δεν της φαίνεται, διαθέτει φυσικό κάλυμμα για την προστασία του ιδιωτικού σας απορρήτου. Ο διακόπτης του βρίσκεται στα δεξιά (!) του συστήματος, πλησίον του πλήκτρου ενεργοποίησης.
Όσο για την αυτονομία του, το Yoga Slim 7x επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τα Copilot+ PC με Snapdragon X να βάζουν τα γυαλιά στις x86 προτάσεις. Ανάλογα με τη χρήση που θα του κάνει κάποιος, η διάρκεια της μπαταρίας του (το πώς η Lenovo χώρεσε μπαταρία 70 Whr σε τόσο λεπτό laptop είναι απορίας άξιο) μπορεί να φτάσει και τις 15 ώρες, μία επίδοση που θα καλύψει ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς. Το ακόμα καλύτερο, είναι πως χάρη στην τεχνολογία Rapid Charge Express, φόρτιση μόλις ενός τετάρτου, μπορεί να προσφέρει έως και τρεις ώρες λειτουργίας, για εκείνες τις περιπτώσεις που ο χρόνος πιέζει. Το παρακάτω screenshot νομίζουμε τα λέει όλα
Συμπέρασμα
Το Lenovo Yoga Slim 7x είναι η δεύτερη πρόταση με Snapdragon X που έφτασε στα χέρια μας μετά το ASUS Vivobook S 15. Βέβαια εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στιβαρότερο, ελαφρώς πιο συμπαγές και εν δυνάμει ελαφρύτερο σύστημα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για όσους μετακινούνται συχνά ή εργάζονται από πολλά μέρη.
Το Yoga Slim 7x έρχεται να επιβεβαιώσει την εντύπωση που σχηματίσαμε έπειτα από τη δοκιμή του Vivobook S 15, πως το Snapdragon X Elite είναι ένα SoC που έρχεται να έχει ήδη αλλάξει το status quo στον χώρο των υπολογιστών. Όσο για το σύστημα, είναι πλήρως εξοπλισμένο έτσι ώστε να καλύψει τον χρήστη σε βάθος χρόνου, επιτρέποντάς του να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα της AI. Όπως μας ενημέρωσε η Lenovo, αναμένεται στην ελληνική αγορά πολύ σύντομα με τιμή 1499€.
- 2