Μας άρεσε
- Ευέλικτο
- Υπέροχη ποιότητα οθονών
- Κορυφαία απόδοση αν και γίνεται ελαφρώς θορυβώδες όταν ζοριστεί
- Τα παρεχόμενα αξεσουάρ το καθιστούν εξαίρετο ως πακέτο
- Άψογη απόκριση σε τηλεδιασκέψεις
Δεν μας άρεσε
- Έλλειψη «παραδοσιακών» θυρών
- Μέτρια αίσθηση ψηφιακού πληκτρολογίου, κακό ψηφιακό touchpad
- Bloatware!
Εδώ και λίγα χρόνια οι κατασκευαστές laptops πειραματίζονται με μοντέλα τα οποία διαθέτουν δύο οθόνες. Πρόκειται για συσκευές που ως επί το πλείστον κατατάσσονται στη high-end κατηγορία -όχι τόσο από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών, όσο από πλευράς τιμής- και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη φιλοσοφία τους, έχουν ως αποτέλεσμα να απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Σε αυτή την κατηγορία λοιπόν αποφάσισε να «βουτήξει» για τα καλά εσχάτως η Lenovo με το Yoga Book 9i το οποίο, όσοι θυμάστε, είχε ανακοινωθεί στη φετινή CES. Και μπορεί να μην είναι το πρώτο laptop με δύο οθόνες από την εταιρεία, είναι όμως το πρώτο φορητό σύστημα στον κόσμο με δύο ισότιμες και ισομεγέθεις οθόνες OLED, κάτι που του προσδίδει αν μη τι άλλο εντυπωσιακή ευελιξία.
Σε ποιους απευθύνεται ωστόσο και πώς δικαιολογεί την «αλμυρή» του τιμή; Ας το συζητήσουμε…
Σχεδιασμός – Οθόνη
Όταν είναι κλειστό, το Lenovo Yoga Book 9i θυμίζει ένα απλό, τυπικό laptop. Το χρώμα στο οποίο έρχεται, αυτή η απόχρωση του πράσινου που παραπέμπει σε ένα απαλό σμαραγδί, κολακεύει ιδιαίτερα τον λιτό αλλά θελκτικό σχεδιασμό του. Οι διαστάσεις του δεν ξεφεύγουν από αυτές της κατηγορίας των 13 ιντσών: 299,1 x 203,9 x 15,95 χιλ. με βάρος 1,34 κιλών. Όχι ακριβώς ελαφρύ αλλά εν πάση περιπτώσει άνετο στη μεταφορά. Παρατηρώντας το μάλιστα προφίλ, θα διαπιστώσει κάποιος ότι η βάση του laptop είναι ελαφρώς πιο παχιά σε σχέση με την οθόνη του, γι’ αυτό και ανοίγοντάς το, αναμφίβολα θα εκπλαγεί.
Στη θέση της οθόνης βρίσκεται η… οθόνη ή τουλάχιστον η μία εκ των δύο οθονών. Πρόκειται για μία OLED διαγωνίου 13,3 ιντσών, ανάλυσης 2880 x 1800 (2.8K σαν να λέμε), με κάλυψη DCI-P3 σε ποσοστό 100%, μέγιστη φωτεινότητα 400 nits, HDR 500, ρυθμό ανανέωσης 60 Hz, λόγο διαστάσεων 16:10 και τεχνολογία αφής. Το πλαίσιό της είναι εξαιρετικά λεπτό ενώ στο μικρό «εξόγκωμα» που υπάρχει στο επάνω μέρος της και κάνει το άνοιγμα της συσκευής ακόμα πιο εύκολο, συναντάμε την κάμερα. Εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται όμως το πληκτρολόγιο και το touchpad, εντοπίζεται αντ’ αυτών μία δεύτερη οθόνη αφής, ολόιδια με την κύρια!
Με τη διάταξη του Lenovo Yoga Book 9i και την ελευθερία κινήσεων που προσφέρει θα ασχοληθούμε παρακάτω. Για την ωραία αξίζει να αναφέρουμε ότι ψηλαφίζοντας τη συσκευή, θα βρούμε όλες κι όλες τρεις θύρες: όλες τους είναι Thunderbolt 4, δύο βρίσκονται δεξιά και μία αριστερά. Στη δεξιά πλευρά του συστήματος υπάρχουν ακόμα το πλήκτρο ενεργοποίησης με LED ένδειξη και ο διακόπτης για την κάμερα (πάντοτε ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό ασφαλείας). Το Yoga Book 9i είναι φτιαγμένο ξεκάθαρα για τους θιασώτες του wireless lifestyle, οπότε ξεχάστε USB Type-A, HDMI και σύνθετη θύρα ήχου 3,5 χιλ.
Πλαισιώνεται από πληκτρολόγιο που εφαρμόζει με μαγνήτες στη βάση του, επάνω από την οθόνη, καθώς επίσης και ποντίκι Bluetooth. Το πρώτο προσφέρει μία άνετη εμπειρία χρήσης, διαθέτοντας πλήκτρα μεγάλου μεγέθους και ικανοποιητικής απόστασης διαδρομής, τηρουμένων των αναλογιών. Αν έχετε μάθει να κάνετε τη δουλειά σας σε μηχανικό πληκτρολόγιο θα απογοητευτείτε αλλά σε τελική ανάλυση, μιλάμε για πληκτρολόγιο laptop, οπότε οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι ανάλογες. Το ποντίκι δύο πλήκτρων μας άφησε μία σαφώς πιο μέτρια γεύση: θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε no-name ποντίκι Bluetooth και η αλήθεια είναι πως εδώ η Lenovo θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει λίγο καλύτερα.
Ευελιξία
Αρκετά όμως με τον σχεδιασμό του Lenovo Yoga Book 9i. Πάμε να δούμε τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό και πώς θα το χρησιμοποιήσει. Η πιο «απλή» στάση που δύναται να υιοθετήσει αυτό, είναι εκείνη του τυπικού laptop, που κοιτώντας το προφίλ δηλαδή σχηματίζει το γράμμα «L». Οι επιλογές του χρήστη εδώ είναι κατά βάση τρεις.
Αρχικά μπορεί να ανοίξει απλά το laptop χωρίς να συνδέσει κανένα αξεσουάρ. Με το «ξύπνημά» του θα ενεργοποιηθεί η κύρια οθόνη του (η «επάνω»): ο χρήστης θα πρέπει είτε να εισάγει το password του, είτε να κοιτάξει την κάμερα αφού δεν υπάρχει σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος. Με την είσοδο στα Windows ενεργοποιείται και η δεύτερη οθόνη, στη βάση. Φέρνοντας τα δάχτυλά σας σε αυτή σε μία κίνηση σαν να παίζετε πιάνο, εμφανίζεται στο επάνω τμήμα της ένα ψηφιακό πληκτρολόγιο και στο κάτω ένα επίσης ψηφιακό touchpad.
Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να προσαρτήσετε το φυσικό συνοδευτικό πληκτρολόγιο του laptop επάνω στη βάση του. Αν το κάνετε αυτό, δύο είναι τα τινά: είτε θα το τοποθετήσετε στο επάνω τμήμα της βάσης, οπότε στο κάτω θα εμφανιστεί το touchpad που λέγαμε πιο πριν, είτε θα το τοποθετήσετε στο κάτω τμήμα της, οπότε και θα χρησιμοποιήσετε το επάνω μισό σαν δεύτερη οθόνη -όπως φερ’ ειπείν έχει κάνει με ουκ ολίγες συσκευές της στο παρελθόν η ASUS. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του ψηφιακού touchpad δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε αφού και η υψομετρική διαφορά του φυσικού πληκτρολογίου εμπόδιζε την ομαλή κίνηση του χεριού και η απόκρισή του είχε θέματα. Το ψηφιακό πληκτρολόγιο είναι ΟΚ για περιορισμένη χρήση. Αν σκοπεύετε να… του δώσετε να καταλάβει, το φυσικό περιφερειακό είναι μάλλον απαραίτητο.
Η τρίτη επιλογή περιλαμβάνει το κανονικό άνοιγμα του laptop με παράλληλη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού, αν και δεν βολεύει καθόλου (για να έχει νόημα κάτι τέτοιο, χρειάζεται, όπως θα δούμε παρακάτω, η συνοδευτική βάση). Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι κατά την εναλλαγή μας μεταξύ των τριών προβολών και συγκεκριμένα όταν χρησιμοποιούσαμε το φυσικό πληκτρολόγιο, οι εφαρμογές που είχαμε ανοίξει κατά το παρελθόν στη δεύτερη οθόνη συνέχιζαν να εμφανίζονται σε αυτή, ακόμα κι όταν το πληκτρολόγιο βρισκόταν επάνω της, κάτι που μετρίασε την όλη εμπειρία -αλλά ευελπιστούμε να διορθωθεί μέσω ενημέρωσης.
Περιστρέφοντας τη βάση προς τα πίσω κατά 180ο το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως tablet. Δεν είναι, όπως προαναφέραμε, ελαφρύ όμως προσφέρει αν μη τι άλλο δυνατότητα δημιουργίας σημειώσεων με φυσικό τρόπο, χάρη στην κομψή γραφίδα με τα 4096 επίπεδα πίεσης (στο χρώμα του συστήματος μάλιστα για έξτρα κουλ εφέ).
Εκεί όμως που το Yoga Book 9i «λάμπει», είναι με χρήση της ειδικής μαγνητικής βάσης του. Επίσης στο χρώμα της συσκευής, αποτελεί μέρος της συσκευασίας και κλέβει εξ αρχής τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο σχήμα της που παραπέμπει σε origami. Μπορείτε να τοποθετήσετε το laptop επάνω της τόσο οριζόντια (με τη μία οθόνη δίπλα στην άλλη σαν ανοιχτό βιβλίο) όσο και κατακόρυφα (με τη μία οθόνη επάνω από την άλλη). Το πληκτρολόγιο μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση, δίνοντάς σας την απαραίτητη απόσταση από την -σχεδόν- ενιαία οθόνη των 20 και κάτι ιντσών. Από τις δοκιμές μας, καταλήξαμε στο ότι η δεύτερη λύση είναι κι η καλύτερη για τηλεδιασκέψεις αφού φέρνει την κάμερα σχεδόν στο ύψος του προσώπου.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Lenovo Yoga Book 9i που έφτασε στα χέρια μας ήταν μία από τις ισχυρότερες εκδόσεις που κυκλοφορούν αφού διέθετε Core i7-1355U, 16 GB RAM, SSD χωρητικότητας 1 TB και ενσωματωμένα γραφικά Iris Xe. Η απόδοσή του όπως θα περίμενε κάποιος ήταν εξαιρετική, είτε μιλάμε για τυπικές εφαρμογές γραφείου (Office, browsing σε πολλαπλά tabs, cloud apps κλπ), είτε μιλάμε για πιο απαιτητικές καταστάσεις (Adobe Photoshop και Premiere, Movavi κ.α.).
Το throttling είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ως εκ τούτου, το σύστημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ακόμα και ανάγκες gaming, έστω και με τα «ταπεινά» γραφικά της Intel. Το πρόβλημά μας σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν τόσο το framerate το οποίο σε Diablo IV και Street Fighter 6 παρέμεινε σε «τίμια» επίπεδα (όπου τίμια > 30 fps), όσο η αύξηση της θερμοκρασίας και του θορύβου που μας έκαναν να προβληματιστούμε για την κατάσταση του Yoga Book 9i σε βάθος χρόνου. Τρέχοντας το GeekBench 6, πήραμε σκορ 14605 στο OpenCLI test ενώ στο PC Mark 10 είχαμε σκορ 5307.
Κακά τα ψέματα όμως, το παρόν μηχάνημα δεν προορίζεται για gamers. Κατά την ανάπτυξή του, είναι φως φανάρι πως η Lenovo είχε κατά νου τους επαγγελματίες που κυκλοφορούν πολύ, ταξιδεύουν συχνά αλλά παρ’ όλα αυτά χρειάζονται τη δεύτερη οθόνη όπως η Ρεάλ Μαδρίτης σέντερ φόρ (απεγνωσμένα). Το Yoga Book 9i έρχεται να προσφέρει ακριβώς αυτού του είδους την ευελιξία, μπορώντας να ανταποκριθεί περίφημα σε ένα μεγάλο εύρος περιβαλλόντων -άρα και απαιτήσεων: από την καμπίνα ενός αεροσκάφους και τον πάγκο ενός καφέ, μέχρι το πίσω κάθισμα ενός ταξί και ένα τυπικό γραφείο. Η έλλειψη συμβατικών θυρών είναι ένα πρόβλημα, όμως η Lenovo θεωρεί ότι ο κάτοχος του Yoga Book 9i βρίσκεται πια στη wireless εποχή (εξ ου και η παρουσία Bluetooth 5.2 και Wi-Fi 6E).
Συνεχίζοντας τη σκιαγράφηση του εν δυνάμει κατόχου του Lenovo Yoga Book 9i, είναι ο επαγγελματίας που θα περάσει ένα σοβαρό μέρος της ημέρας του σε τηλεδιασκέψεις (work from anywhere FTW). Για όσους λοιπόν το Zoom και το Teams έχουν γίνει δεύτερη φύση, αξίζει να αναφέρουμε πως τόσο η κάμερα, όσο και το μικρόφωνο του laptop τα καταφέρνουν άριστα. Η πρώτη είναι ανάλυσης 5 MP και εν αντιθέσει με το trend των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το οποίο για τη ρύθμιση της κάμερας σε ένα laptop απαιτείται πτυχίο μοντέρ λόγω των αναρίθμητων επιλογών με τις οποίες παρουσιάζεται ο χρήστης, εδώ τα πράγματα είναι απλά: ρυθμίζετε φωτεινότητα, αντίθεση και έκθεση και αυτό ήταν όλο! Εξαιρετική ποιότητα πάντως, ακόμα κι όταν ο φωτισμός δεν ήταν ο πρέπων. Στα του μικροφώνου, έχουμε διάταξη διπλών μικροφώνων που μάλιστα εξουδετερώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τους θορύβους περιβάλλοντος.
Μιας και πιάσαμε τον ήχο, θα σας γυρίσουμε πίσω στον σχεδιασμό του Yoga Book 9i. Σας έκανε εντύπωση ο αρκετά ογκώδης -βάσει των στάνταρ του σήμερα- μηχανισμός άρθρωσης της οθόνης; Αν προσέξετε λίγο καλύτερα, θα δείτε ότι η μπάρα εκεί δεν είναι μια τυχαία μπάρα αλλά φιλοξενεί τα τέσσερα (!) ηχεία της συσκευής, δύο tweeters και δύο woofers του 1 W έκαστο που μάλιστα φέρουν και την υπογραφή της Bowers & Wilkins! Το καλό εδώ είναι πως όπως κι αν έχετε τοποθετήσει το laptop, ο ήχος θα εκτοξεύεται μονίμως από το κέντρο προς το μέρος σας. Το κακό είναι ότι περιμέναμε κάτι με λίγο περισσότερο νεύρο και βαθύτερο μπάσο (ιδίως διαβάζοντας για τη συνεισφορά της B&W). Ας υποθέσουμε όμως πως τον περισσότερο χρόνο χρήσης του Yoga Book 9i θα τον περάσετε φορώντας ακουστικά, οπότε μικρό το κακό.
Η μπαταρία του φορητού είναι μία 80 Wh, τεσσάρων κελιών. Θεωρητικά η μεγάλη χωρητικότητα αφήνει υποσχέσεις για κάτι καλό, με τη Lenovo να κάνει λόγο για μέχρι και 7,3 ώρες. Σε πραγματικές συνθήκες πάντως (γιατί, ας μη γελιόμαστε, κανείς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένα laptop όπως το Yoga Book 9i έχοντας απενεργοποιημένες τεχνολογίες όπως Wi-Fi και Bluetooth ή δίχως να ασχοληθεί με multitasking), οι αντοχές του συστήματος έφτασαν λίγο πάνω από τις πέντε ώρες -επίδοση που πάντως δεν είναι κακή. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και φορτιστής 65 W ο οποίος χρειάζεται περίπου δύο ώρες για μία πλήρη φόρτιση (οι δύο θύρες Thunderbolt 4 / USB 4.0 που βρίσκονται στα δεξιά υποστηρίζουν always-on φόρτιση).
Κάτι που οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μας έπιασε μάλλον απροετοίμαστους, ήταν το bloatware που συναντήσαμε στα Windows 11 Home. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, στη Lenovo θεώρησαν καλή ιδέα να πλαισιώσουν το laptop με διάφορες εφαρμογές δικές τους, της Intel και άλλων κατασκευαστών, εφαρμογές που η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν πρόκειται να τρέξει ούτε μία φορά. Η εγκατάστασή τους θα μπορούσε να ήταν προαιρετική και μόνο κατόπιν επιλογής του χρήστη. Α, και κάποια στιγμή το ανέκδοτο με υπηρεσίες τύπου McAfee LiveSafe και λοιπά upsells πρέπει να σταματήσει: όχι Lenovo, ο κάτοχος του συστήματος μόλις σου έδωσε δύο και βάλε χιλιάρικα. Πίστεψέ μας, δεν θέλει να σου δώσει κι άλλα.
Το λογισμικό της Lenovo πάντως που αξιοποιεί το hardware είναι πολύ καλό, με πολλές επιλογές δίνοντας έμφαση στην καλύτερη αξιοποίηση των 2 οθονών, είτε για gaming είτε για εφαρμογές και καταγραφή σημειώσεων.
Συμπέρασμα
Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι σε ποιους απευθύνεται το Lenovo Yoga Book 9i. Είναι ένα ακριβό (premium, high-end, πείτε το όπως θέλετε) σύστημα που προσφέρει μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία χρήσης. Γνώμη μας είναι πως θα βολέψει δημιουργούς περιεχομένου, freelancers και ανώτατα στελέχη που χρειάζονται ένα ευέλικτο σύστημα, ικανό να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της ζωής τους, αλλά που θα καλόβλεπαν την προοπτική μίας δεύτερης οθόνης. Πληκτρολόγιο, βάση και γραφίδα συμπτύσσονται όλα σε ένα, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο, αποτελώντας έτσι μία άριστη λύση για όσους δίνουν βάρος στη φορητότητα. Το multitasking αποκτά πραγματικά άλλη αίσθηση, με το σύστημα στην εκδοχή που το δοκιμάσαμε, να είναι σε θέση να κάνει τα πάντα.
Αξίζουν όλα αυτά το ποσό που θα κληθεί να δαπανήσει κάποιος για το Lenovo Yoga Book 9i; Για κάποιους χρήστες, μπορεί και να το αξίζουν. Θέμα προτεραιοτήτων είναι όλα. Κι αν αυτή τη χρονιά η πρόταση της Lenovo φαντάζει για ορισμένους από εσάς overkill, δώστε της δυο-τρία χρόνια και τα ξαναλέμε: η εποχή που το Yoga Book 9i θα αποτελεί τη νόρμα στα laptops, δεν αργεί.
- 2