Τα ThinkPad αποτελούν εδώ και δεκαετίες μία από τις δημοφιλέστερες σειρές επαγγελματικών φορητών υπολογιστών. Από την εποχή που κατασκευάζονταν από την άλλοτε κραταιά IBM μέχρι σήμερα που έχουν περάσει στον έλεγχο της Lenovo, συνθέτουν ένα εκ των πλέον αναγνωρίσιμων brands που προτιμούν οι επαγγελματίες και τα τμήματα IT ανά τον κόσμο. Το δε X1 Yoga είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις της σειράς ThinkPad, αφού χάρη στα χαρακτηριστικά του, είναι σε θέση να προσφέρει μία "360-degree" εμπειρία στον απαιτητικό, σύγχρονο businessman.
Η 4η γενιά του ThinkPad X1 Yoga ή αν προτιμάτε η έκδοση του 2019, είναι και η τελευταία –χρονικά- που δόθηκε στην κυκλοφορία. Με αρκετές διαφοροποιήσεις από την αμέσως προηγούμενη, ορισμένες αξιόλογες προσθήκες αλλά και “χτυπητές” απουσίες, αποτελεί πρόταση που όπως εύκολα θα υπέθετε κανείς δεν περνά απαρατήρητη. Το ερώτημα όμως είναι πόσο καλά τα καταφέρνει το X1 Yoga στον ρόλο του και αν αξίζει η αγορά του σε σχέση με κάποια άλλη ανταγωνιστική λύση (βλ. Dell Latitude 7400, HP EliteBook x360, Lenovo ThinkPad X1 Carbon).
Εκδόσεις – Χαρακτηριστικά
Πριν ασχοληθούμε όμως με το laptop που έφτασε στα χέρια μας, καλό θα ήταν να ρίξουμε σε πρώτη φάση μια ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά των διαθέσιμων εκδόσεων του ThinkPad X1 Yoga 2019 –οι οποίες δεν είναι και λίγες- έτσι ώστε να έχετε πλήρη εικόνα των όσων έχει να προσφέρει στο σύνολό της η σειρά.
Από πλευράς επεξεργαστή κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο φορητός υπολογιστής έρχεται με Intel Core i5 και Core i7 8ης γενιάς. Δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι τα επιπλέον χρήματα που θα δαπανήσει για ένα μοντέλο με επεξεργαστή 10ης γενιάς (η τελευταία σειρά που έχει λανσάρει η Intel) θα του προσφέρουν ανώτερες επιδόσεις και μάλιστα η Lenovo πρόσφατα ανακοίνωσε το X1 Yoga με τέτοιους επεξεργαστές. Οι 10ης γενιάς επεξεργαστές είναι ταχύτεροι, χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα το Turbo Boost ενώ υποστηρίζουν και ταχύτερη RAM (2666 MHz έναντι 2400 MHz). Γενικότερα είναι περισσότερο “future-proof” ως λύσεις όμως αναμένεται να υπάρχει σημαντική διαφορά στην τιμή, με την ημερομηνία κυκλοφορίας να είναι ακόμα άγνωστη στη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα έχουμε τέσσερις διαφορετικές επιλογές οθόνης. Η βασική υλοποίηση είναι μία IPS Full HD με φωτεινότητα 380 nits και αντίθεση 800:1 και πρόκειται για εκείνη με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Αμέσως μετά έχουμε την ίδια πρόταση με το φίλτρο ThinkPad Privacy Guard και αντίθεση 1000:1. Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω σε ανάλυση υπάρχει η επιλογή μίας IPS WQHD (2560x1440 pixels) με μειωμένη όμως φωτεινότητα (280 nits) και αντίθεση 800:1. Τέλος, εκείνοι που ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας/βίντεο και το σχέδιο, μπορούν να προτιμήσουν την 4K οθόνη που καλύπτει τις προδιαγραφές Dolby Vision HDR400, επιδεικνύει φωτεινότητα 470 nits, αντίθεση 1400:1 και έρχεται με ενισχυμένη γκάμα χρωμάτων (90% έναντι 72% των υπολοίπων). Σημειώστε ότι η τελευταία επιλογή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτονομία του laptop λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τη RAM υπάρχουν δύο επιλογές: είτε 8GB, είτε 16GB. Σε κάθε περίπτωση η μνήμη είναι τύπου LPDDR3 και χρονισμένη στα 2133 MHz ενώ δυστυχώς είναι κολλημένη (“soldered”) στη μητρική, κάτι που σημαίνει ότι δεν αντικαθίσταται. Αυτό σημαίνει αφ’ ενός ότι θα πρέπει να βολευτείτε με ό,τι σας δίνει η Lenovo (ακόμα και τα 16 GB ενδεχομένως να μην είναι αρκετά για έναν απαιτητικό δημιουργό περιεχομένου) και αφ’ ετέρου ότι σε περίπτωση που προτιμήσετε επεξεργαστή 10ης γενιάς, δε θα είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητές του ως προς τη μνήμη. Στα γραφικά, παιχνίδι κάνει η ενσωματωμένη στον επεξεργαστή GPU. Αν επιλέξετε επεξεργαστή 8ης γενιάς, έχετε στη διάθεση σας την Intel UHD Graphics 620.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το ThinkPad X1 Yoga 2019 ξεχωρίζει από τις προηγούμενες γενιές της σειράς με την πρώτη ματιά και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διαφορετικό του χρώμα. Η Lenovo έκανε την έκπληξη και απαρνήθηκε το ανοιχτό, ματ μαύρο για χάρη ενός ανοιχτού γκρι (για την ακρίβεια ανθρακί). Το τελευταίο προσδίδει έναν περισσότερο πολυτελή ή αν θέλετε premium χαρακτήρα στο laptop (το αν είναι όμορφο ή όχι είναι καθαρά υποκειμενικό, εμάς ωστόσο μας άρεσε) ενώ σε βάθος χρόνου θα δείτε ότι συν τοις άλλοις δεν λερώνεται τόσο εύκολα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Lenovo, η εταιρεία κατόπιν αιτήματος των καταναλωτών στο Customer Advisory Forum που πραγματοποιείται 3-4 φορές το χρόνο σε διαφορετικά μέρη επέλεξε το υλικό CNC Aluminum.
Με ένα άγγιγμα όμως στον φορητό, θα διαπιστώσετε ότι οι αλλαγές στην εμφάνισή του δεν περιορίζονται μόνο στο χρώμα. Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά υλικά και συγκεκριμένα ένα κράμα μαγνησίου και αλουμινίου –με το δεύτερο να αντικαθιστά το ενισχυμένο με ανθρακονήματα πλαστικό. Ως εκ τούτου, το X1 Yoga είναι πιο στιβαρό αλλά και περισσότερο σταθερό. Δίνει την εικόνα μίας συσκευής που αντέχει την καθημερινή χρήση (σύμφωνα με τη Lenovo άλλωστε έχει περάσει με επιτυχία 12 δοκιμές στο πλαίσιο της στρατιωτικού επιπέδου πιστοποίησης MIL-STD-810G) και η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας, δεν παρατηρήσαμε τίποτε το επιλήψιμο.
Η κατασκευή του είναι προσεγμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Το κάλυμμα της οθόνης εξέχει ελαφρώς έτσι ώστε αυτή να ανοίγει εύκολα. Η όλη διαδικασία πάντως δεν μπορεί να γίνει με ένα χέρι. Οι διαστάσεις του X1 Yoga είναι σημαντικά μικρότερες της περσινής του έκδοσης και στα ίδια επίπεδα με εκείνες του X1 Carbon: 32,3 x 21,8 x 15,5 χιλιοστά (το μοντέλο με το φίλτρο Privacy Guard στην οθόνη έχει προφίλ 16 χιλιοστών). Το βάρος του είναι αρκετά καλό, στα 1,36 κιλά (και πάλι το μοντέλο με το φίλτρο Privacy Guard διαφέρει με 1,47 κιλά), υστερώντας μόνο σε σχέση με το X1 Carbon (1,09 κιλά).
Η οθόνη καταλαμβάνει το 76,7% της συνολικής επιφάνειας πρόσοψης με το πλαίσιό της στο επάνω και το κάτω μέρος να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις δύο άλλες πλευρές. Πάνω από την οθόνη βρίσκεται η web camera, ο φακός της οποίας κλείνει με φυσικό τρόπο, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα του χρήστη. Το προεπιλεγμένο μοντέλο γράφει βίντεο στα 720p, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα για προσθήκη κάμερας υπερύθρων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την είσοδο στα Windows (Windows Hel
Μολονότι το μέγεθος του X1 Yoga 2019 έχει μειωθεί, το πληκτρολόγιο τη γλίτωσε αφού παραμένει πλήρους μεγέθους (περισσότερα γι’ αυτό θα διαβάσετε παρακάτω). Στην αριστερή πλευρά του laptop συναντάμε την πλειοψηφία των θυρών του και συγκεκριμένα δύο USB 3.1 Type-C Gen 2/Thunderbolt 3, μία dock/mini Ethernet (παρέχεται ειδικός μετατροπέας στη συσκευασία), μία USB 3.1 Type-A, μία HDMI και μία combo audio. Στη δεξιά έχουμε μία USB 3.1 Type-A, τη γραφίδα, το πλήκτρο ενεργοποίησης και την υποδοχή για κλειδαριά Kensington. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας πάντως καταλαμβάνει ο αεραγωγός.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το μοντέλο που δοκιμάσαμε, διέθετε επεξεργαστή Intel Core i5-8265U (8ης γενιάς), 8 GB μνήμης RAM, δίσκο SSD.M2 χωρητικότητας 256 GB και την απλή οθόνη με τη Full HD ανάλυση. Έχοντας στη διάθεσή μας, με άλλα λόγια, μία από τις υλοποιήσεις με τη μικρότερη ισχύ του συστήματος, μπορέσαμε να διακρίνουμε κατά πόσο αυτή είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις και τα “θέλω” του σύγχρονου επαγγελματία (οποιαδήποτε άλλη κι αν προτιμήσει εκείνος, θα λάβει και ανώτερη απόδοση).
Το σύστημα δε δυσκολεύτηκε να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Εναλλασσόμασταν με άνεση μεταξύ των 10-12 διαφορετικών tabs του Chrome χωρίς η εικόνα να “κλιπάρει” και καθυστερήσεις μεγαλύτερες του μισού δευτερολέπτου μέχρι να φορτώσει το περιεχόμενο της εκάστοτε σελίδας. Με δύο Full HD βίντεο να παίζουν, η απόδοση του συστήματος παρέμενε σε άριστα επίπεδα τη στιγμή που μεταφέραμε αρχεία από και προς εξωτερικό δίσκο που είχαμε συνδέσει μέσω USB. Όταν βέβαια τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν (βλ. Adobe Premiere και επεξεργασία RAW εικόνων), εκεί το laptop τα βρήκε σκούρα με την απόκρισή του να μειώνεται αισθητά και κατακόρυφα.
Παρ’ ό,τι ο χρήστης του X1 Yoga δύσκολα θα βρει χρόνο για παιχνίδι, εμείς αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας παίζοντας δύο-τρεις τίτλους. Εγκαταστήσαμε και τρέξαμε τα Frostpunk, Fortnite, League of Legends και Control και η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα. Με τα γραφικά στην καλύτερη περίπτωση στο medium και ξεχνώντας λεπτομερείς φωτοσκιάσεις, αντανακλάσεις ή anti-aliasing ίσα που καταφέραμε να αγγίξουμε τα 30 fps σε κάποιες περιπτώσεις φτάνοντας στα όρια της την UHD Graphics 620.
Το ThinkPad X1 Yoga ήρθε με εγκατεστημένα τα Windows 10 Pro, με τη Lenovo να του έχει συμπεριφερθεί άψογα αποφεύγοντας το bloatware –οι εφαρμογές της που περιλαμβάνονται, είναι απαραίτητες. Οι διάφορες αχρείαστες προσθήκες ήρθαν από την ίδια τη Microsoft, όμως μέσα σε πέντε λεπτά από την ενεργοποίηση του υπολογιστή αποτελούσαν ήδη παρελθόν.
Ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης στα 150 nits και επιλέγοντας τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από τα Windows, κατορθώσαμε να πετύχουμε αυτονομία λίγο παρακάτω από τις 10 ώρες, επίδοση ικανοποιητική μεν αλλά χαμηλότερη από τα στάνταρ της κατηγορίας. Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Lenovo μείωσε τη χωρητικότητα της μπαταρίας του X1 Yoga από τις 54 Wh στις 51 Wh, οπότε η προαναφερθείσα επίδοση δεν προκαλεί τόση μεγάλη εντύπωση.
Εμπειρία χρήσης
Περνώντας στην εμπειρία χρήσης του ThinkPad X1 Yoga, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το πληκτρολόγιό του. Πλήρους μεγέθους, όπως προείπαμε, έρχεται με το χαρακτηριστικό κόκκινο TrackPoint στο κέντρο του για όσους βολεύονται με αυτό. Το τελευταίο είναι αρκετά μαλακό και ιδιαίτερα ευαίσθητο, ενώ δεν προκαλεί προβλήματα κατά την πληκτρολόγηση. Τα πλήκτρα είναι τύπου chicklet με ελαφρά καμπυλότητα και στρογγυλεμένες άκρες. Ενεργοποιούνται σε μικρότερη απόσταση απ’ ό,τι εκείνα του περσινού μοντέλου, κάνοντας έτσι εφικτή την πληκτρολόγηση με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.
Το touchpad είναι αυτό που έχει υποστεί τις σημαντικότερες αλλαγές. Με διαστάσεις 10 x 5,5 εκατοστά, απαιτεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσει κανείς αφού είναι πλέον μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με εκείνο του περυσινού μοντέλου. Η επιφάνειά του ωστόσο είναι μαλακή προσφέροντας απόλυτα ικανοποιητική αίσθηση στην αφή, ενώ και τα δύο του πλήκτρα δεν προβάλλουν ιδιαίτερη αντίσταση κατά το πάτημα. Στα δεξιά του touchpad υπάρχει και σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για είσοδο στα Windows –δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα μαζί του.
Το βασικό αρνητικό στοιχείο με το πληκτρολόγιο του ThinkPad X1 Yoga, είναι η απουσία της λειτουργίας Wave. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, σε προηγούμενα μοντέλα φορητών υπολογιστών της Lenovo, όταν η οθόνη ξεπερνούσε τις 180 μοίρες κατά την περιστροφή της, τα πλήκτρα βυθίζονταν μέσα στο πληκτρολόγιο, κάνοντας τη χρήση του laptop ως tablet ευκολότερη (το ίδιο συνέβαινε και όταν η οθόνη έκλεινε). Με τα πλήκτρα να εξέχουν κανονικά στην πλάτη του tablet, το κατά λάθος πάτημά τους εξακολουθεί να είναι αδύνατο αφού απενεργοποιούνται, κάτι πολύ χρήσιμο.
Το σύστημα πλαισιώνεται και από γραφίδα. Το ThinkPad Pro Pen διαθέτει ευαισθησία πίεσης 4096 επιπέδων, όντας έτσι σε θέση να προσφέρει μία ρεαλιστική έως απολαυστική εμπειρία χρήσης. Η απόκρισή του κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και δεν μας δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα ό,τι κι αν θελήσαμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας το. Το καλύτερο όλων όμως, είναι ότι τοποθετώντας το στη θήκη του, φορτίζει. Με 15 δευτερόλεπτα φόρτισης μάλιστα, εξασφαλίζετε περί τα 100 λεπτά χρήσης! Το μόνο του ίσως μειονέκτημα, είναι το σχετικά μικρό του μέγεθος.
Ως προς τη χρήση του τώρα, το ThinkPad X1 Yoga υποστηρίζει τρεις διαφορετικές στάσεις: την κλασσική φορητού υπολογιστή, αυτή του tablet με την οθόνη περιστρεμμένη κατά 360ο και τη λειτουργία tent (σκηνής) που επιτρέπει την τοποθέτησή του επάνω σε μία επιφάνεια. Η τελευταία βολεύει κατά την προβολή περιεχομένου και σε συνδυασμό μάλιστα με τα τέσσερα ηχεία και την τεχνολογία Dolby Atmos, δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε σειρές και ταινίες. Ο μηχανισμός περιστροφής της οθόνης πάντως είναι απόλυτα ανθεκτικός με τους μεντεσέδες να υπόσχονται αντοχή σε βάθος χρόνου.
Η οθόνη του ήταν περισσότερο φωτεινή σε σχέση με άλλα μηχανήματα που έχουμε δοκιμάσει, προσφέροντας απόλυτα ικανοποιητική αντίθεση και ζωηρά χρώματα. Η εικόνα της μας ικανοποίησε από την πρώτη στιγμή (την προσαρμόσαμε φυσικά στις απαιτήσεις μας μέσω των ρυθμίσεων) ενώ μας κέρδισε και με την ομοιομορφία της ως προς τη φωτεινότητα και την πιστότητα των χρωμάτων. Θετική κρίνεται και η συνεργασία της με τη γραφίδα, με την οθόνη να ανταποκρίνεται σε χρόνο-μηδέν στις κινήσεις μας.
Για το τέλος, αφήσαμε μία αναφορά στην εγγύηση που συνοδεύει το προϊόν και η οποία ανέρχεται στα τρία χρόνια, κάτι που καλό να είναι να ληφθεί υπ’ όψιν αφού προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στον καταναλωτή.
Συμπέρασμα
Τα ThinkPad έχουν γίνει συνώνυμα των επαγγελματικών φορητών υπολογιστών και όχι άδικα. Το X1 Yoga 2019 αποτελεί μία εξαιρετικά ευέλικτη πρόταση ικανή να καλύψει τα “θέλω” του απαιτητικού επαγγελματία, χωρίς όμως να περιορίζεται στον ρόλο του ως εργαλείο δουλειάς. Με πληθώρα χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε περισσότερα απ’ αυτά που θα του ζητήσει κανείς αρχικά, δικαιολογώντας πλήρως το budget που απαιτείται για την αγορά του (η έκδοση που μας δόθηκε στοιχίζει περί τα €1.500). Οι δε διαφορετικές εκδόσεις του είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα καλύψουν τις ανάγκες κάθε χρήστη, από τον τυπικό υπάλληλο γραφείου, μέχρι τον ευφάνταστο δημιουργό περιεχομένου.
Οι απουσίες του ωστόσο δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες. Υποδοχή για κάρτα microSD δεν υπάρχει, το πληκτρολόγιο δεν υποστηρίζει πλέον τη λειτουργία Wave, η μπαταρία του είναι περιορισμένων δυνατοτήτων ενώ και το πολύ χρήσιμο Privacy Guard δεν παρέχεται σε όλες τις εκδόσεις. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις εκδόσεις με επεξεργαστές Intel Core i5 και Core i7 8ης γενιάς, τότε μαζεύονται αρκετά που θα πρέπει να εξετάσει κανείς πριν αποφασίσει να ενδώσει. Ακόμα κι έτσι όμως, το ThinkPad X1 Yoga 2019 δε θα τον απογοητεύσει.
Μας άρεσαν
- Συμπαγές design, μικρό βάρος
- Κορυφαία ποιότητα κατασκευής, στιβαρή συναρμολόγηση
- Εξαιρετικά λειτουργική γραφίδα με υψηλή ευαισθησία
- Άνετο και βολικό πληκτρολόγιο
Δεν μας άρεσαν
- Απουσία λειτουργίας Wave στο πληκτρολόγιο
- Το Privacy Guard είναι διαθέσιμο μόνο στη μία έκδοση
- Εκδόσεις με επεξεργαστές 8ης γενιάς
- Δεν υπάρχει υποδοχή κάρτας microSD
- 2