Εν μέσω πανδημίας και «work from home», η αγορά των φορητών υπολογιστών γνωρίζει άνθηση τη φετινή χρονιά, με τη Huawei να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των δικών της προτάσεων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το MateBook X Pro που δοκιμάζουμε αποτελεί την κορυφαία πρόταση της κινεζικής εταιρείας, ένα μοντέλο που είδαμε για πρώτη φορά στη MWC το 2018, αποτελώντας ένα από τα κορυφαία προϊόντα της έκθεσης. Η υψηλή του τιμή, απόρροια του design και των τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε ποιο κοινό απευθύνεται το συγκεκριμένο laptop. Αυτό είναι οι επαγγελματίες ή γενικότερα όποιος χρειάζεται να έχει επιδόσεις σε εφαρμογές γραφείου, βάζοντας σε προτεραιότητα το design και την ευκολία μεταφοράς.
Στο design, το MateBook X Pro είναι σαφώς επηρεασμένο από το MacBook Pro, έχοντας όμως σημαντικές διαφορές. Το μεταλλικό ενιαίο σώματα και το φινίρισμα «diamond cut” στις γωνίες όπως το ονομάζει η εταιρεία, δημιουργούν ένα από τα καλύτερα pc laptop που έχουμε δει στην κατηγορία. Είναι αρκετά λεπτό -15% πιο λεπτό από ένα MacBook Pro 13-, με το βάρος του να μη ξεπερνά το 1,33 κιλά, κάνοντάς το ιδανικό στη μεταφορά. Την κατάσταση δεν την χαλάει καθόλου και ο φορτιστής του συστήματος που είναι USB-C στα 65w, με μικρό μέγεθος, λίγο μεγαλύτερο από αυτό που έχετε συνηθίσει από τα κορυφαία smartphones της Huawei. Βέβαια μιας και μιλήσαμε για φόρτιση, δεν μας άρεσε το γεγονός ότι η πλήρης διαδικασία κάνει αρκετή ώρα να ολοκληρωθεί, φτάνοντας από το 0 στο 100% σε 2.30 ώρες περίπου.
Έχουμε συνηθίσει να μη βλέπουμε πληθώρα θυρών σε πολύ λεπτούς φορητούς υπολογιστές, και το νέο MateBook X Pro σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση, με μια παραδοσιακή USB-A θύρα στη δεξιά πλευρά και 2 USB-C στην αριστερή, συνοδευόμενη από μια θύρα ακουστικών 3.5 χιλιοστών. Η μία από τις USB-C θύρες είναι κατάλληλη και για τη φόρτιση, έχοντας ένα μικρό σχετικό εικονίδιο να τη ξεχωρίζει. Λείπουν όμως άλλες σημαντικές θύρες, με τη Huawei όμως να χρυσώνει λίγο το χάπι, περιλαμβάνοντας στη συσκευασία έναν usb-c προσαρμογέα που δίνει μεταξύ άλλων μια hdmi θύρα, μια usb-c, μια usb 2.0 θύρα, όχι όμως κάποια θύρα δικτύου ή card reader.
Ανοίγοντας το καπάκι, συναντάμε την εντυπωσιακή Ultra FullView οθόνη των 13,9 ιντσών, και όχι 13 ιντσών όπως θα περιμένατε με βάση τις διαστάσεις του υπολογιστή. Και αυτό γιατί με αναλογία 3:2, η Huawei έχει εγκαταστήσει μια κορυφαία οθόνη που ξεχωρίζει για τα ελάχιστα περιθώριά της στις 3 από τις 4 πλευρές καλύπτοντας το 91% της συνολικής εμπρόσθιας επιφάνειας. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό να δικαιολογήσει το υψηλό κόστος, με την οθόνη -τεχνολογίας LTPS- να διαθέτει ικανοποιητική μέγιστη φωτεινότητα 450nits και contrast 1500:1, εμφανίζοντας με μεγάλη πιστότητα τα χρώματα.
Η ανάλυση 3000x2000 κρίνεται ιδανική για επαγγελματική χρήση ενώ επιστρέφοντας στην αναλογία 3:2, αν και δεν διαθέτει μεγάλη αγάπη από τους κατασκευαστές, αποτελεί την ιδανική λύση έναντι ενός laptop με 16:9 aspect ratio αφού μπορούμε να δούμε περισσότερα στην οθόνη κατά το browsing ή την ανάγνωση. Αν κάτι δεν μας πολυάρεσε είναι οι αντικατοπτρισμοί στην επιφάνειά της, κάτι που θα σας δημιουργήσει ένα μικρό θέμα ανάλογα με το περιβάλλον.
Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι η υποστήριξη αφής, και με τη Huawei να υποστηρίζει τη χρήση συγκεκριμένων χειρονομιών (gestures) όπως με το να σύρετε από το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω με τρία δάκτυλα, προκειμένου να καταγράψετε ένα screenshot της οθόνης, προσθέτοντας μάλιστα σημειώσεις. Η διαδικασία αυτή όμως πραγματοποιείται με αρκετή καθυστέρηση, κάτι που ίσως διορθωθεί στο μέλλον με κάποια αναβάθμιση. Σε άλλα καλούδια της οθόνης περιλαμβάνεται το Eye-Comfort Mode, με μείωσης της μπλε φωτεινότητας για δυνατότητας χρήσης του υπολογιστή για περισσότερες ώρες πιο ξεκούραστα.
Ακριβώς κάτω από την οθόνη βρίσκεται ένα πλήρες πληκτρολόγιο με υποστήριξη οπίσθιου φωτισμού. Η αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση είναι αρκετά καλή, κάτι που βοηθά αρκετά το διάκενο των 2 χιλιοστών μεταξύ κάθε πλήκτρου. Στην άνω δεξιά γωνία βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης του υπολογιστή, που όμως αποτελεί και αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος για ασφαλή πρόσβαση στα Windows 10 με χρήση της τεχνολογίας Windows Hello. Η πινελιά που έχουμε δει από πολλούς κατασκευαστές ισχύει και σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν χρειάζεται να ξαναβάλετε το δάκτυλό σας στον αναγνώστη μόλις φορτώσουν τα Windows, με το σύστημα να χρησιμοποιεί την αναγνώριση που έγινε κατά το άνοιγμα του υπολογιστή.
Όπως είχαμε δει και στην οικονομικότερη πρόταση της εταιρείας, έτσι και εδώ, η webcam δεν βρίσκεται πάνω στο πλαίσιο της οθόνης, αλλά κρυμμένη σε πλήκτρο, και αποκαλύπτεται μόνο όταν το πατήσετε. Αν και με υψηλό βαθμό ιδιωτικότητας, παραμένουν οι ενστάσεις μας σχετικά με τη γωνία που εμφανίζεστε η οποία δεν είναι ιδανική, ενώ υπολογίστε ότι ο συνομιλητής σας θα βλέπει μαζί με εσάς, και το ταβάνι. Μια ακόμα ένσταση είναι η ανάλυσή της, μόλις 1MP, κάτι που φαίνεται και από το τελικό αποτέλεσμα.
Πάντως για την ποιότητα του ήχου στις βιντεοκλήσεις σας δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον, αφού αναλαμβάνουν δουλειά συνολικά 4 μικρόφωνα, κάνοντας καλή δουλειά είναι η αλήθεια. Μας άρεσε αρκετά και ο ήχος που μπορεί να αναπαράγει το MateBook, με 4 ηχεία συνολικά να υποστηρίζουν surround ήχο υψηλής ποιότητας.
Ένα κορυφαίο business laptop δεν θα μπορούσε να μην ενσωματώνει την τελευταία πρόταση της Intel ¨όπως τη 10η γενιά του Intel Core i7-1051OU επεξεργαστή, ότι το πιο καινούριο έχει παρουσιάσει η εταιρεία. Συνοδεύεται από 16GB μη επεκτάσιμης μνήμης αλλά και από αποθηκευτικό χώρο 512GB ή 1TB NVMe PCle SSD. Μας «χάλασε» το γεγονός ότι η μνήμη είναι τύπου DDR3 και όχι πιο σύγχρονη όπως συναντάμε σε αρκετά laptops το τελευταίο διάστημα. Ο συνδυασμός πάντως αυτών των χαρακτηριστικών μας δίνει πολύ καλές επιδόσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των desktop εφαρμογών, ακόμα και αν αυτές έχουν ανάγκη από την παρουσία μιας ικανής GPU.
Στο σημείο αυτό, η Huawei ενσωματώνει μια από τις καλύτερες προτάσεις της Nvidia για ultrabooks, την GeForce MX250 2GB GDDR5, και η οποία μπορεί να παρέχει έως και 3.5 φορές μεγαλύτερη απόδοση στα γραφικά σε σύγκριση με την ενσωματωμένη λύση που βρίσκουμε σε άλλα laptops. Οι χρόνοι encoding που πήραμε στις δοκιμές μας κρίνονται ικανοποιητικοί με βάση και το form factor του υπολογιστή, υπολείποντας όμως σημαντικά από τη σειρά GTX/RTX της Nvidia.
Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια, αφού αναμενόμενα το MateBook X Pro δεν είναι ένα gaming laptop, και πως θα μπορούσε να είναι άλλωστε με τέτοιο πάχος και βάρος. Πάντως υπάρχει φως στο τούνελ αν ρίξετε την ανάλυση και άλλες ρυθμίσεις, φτάνοντας τον υπολογιστή όμως στα άκρα. Εκεί δοκιμάσαμε και τη λειτουργία ψύξης, η οποία κάνει καλή δουλειά, με το ένα όμως ανεμιστηράκι στο εσωτερικό, να θέλει και βοήθεια για καλύτερη συνολική απόδοση αφού παρατηρήσαμε μεγάλες θερμοκρασίες στα μεγάλα ζορίσματα. Ξεκαθαρίζουμε πάντως ότι οι θερμοκρασίες αυτές δεν θα σας επηρεάσουν, κάτι που δεν ισχύει για την αυτονομία η οποία χωρίς καμία έκπληξη πέφτει σημαντικά όταν εκτελείτε «βαριές» εργασίες. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα όταν βλέπουμε βίντεο ή όταν δουλεύουμε ή όταν κάνουμε browsing, αφού στις δοκιμές μας πιάσαμε άνετα 10-12 ώρες αυτονομία, χρόνος λίγο μικρότερος από αυτόν που αναφέρει η Huawei.
Δεν θα μπορούσε να λείπει η υποστήριξη του Huawei Share, της λειτουργίας που απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους διαθέτουν ένα Huawei ή Honor smartphone, και επιθυμούν να μπορούν να το χειριστούν μέσα από τον υπολογιστή. Για το σκοπό αυτό αρκεί απλά η τοποθέτηση του κινητού στο δεξί κάτω μέρος του πληκτρολογίου, όπου υπάρχει και το σχετικό -όχι και τόσο καλαίσθητο- αυτοκόλλητο. Άμεσα θα πραγματοποιηθεί η σύνδεση των δύο συσκευών, εμφανίζοντας στην οθόνη του MateBook την οθόνη του smartphone σας μέσω mirroring. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε όποια εφαρμογή η παιχνίδι θέλετε χωρίς να χρειάζετε να ακουμπήσετε καν το κινητό σας, πάντα ασύρματα χωρίς καμία χρήση καλωδίου.
Όμως η λειτουργία Huawei Share πάει ένα βήμα παραπάνω, επιτρέποντας όχι μόνο τη μεταφορά φωτογραφιών και βίντεο πολύ γρήγορα στον υπολογιστή, αλλά και το drag n drop μιας φωτογραφίας από το κινητό σε ένα ανοιχτό έγγραφο, για παράδειγμα στο Word. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε με το Share είναι να πραγματοποιούμε και να απαντάμε σε τηλεφωνικές κλήσεις, κάτι που θέλουμε να πιστεύουμε θα προστεθεί σύντομα αφού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σενάριο.
Το κόστος του MateBook X Pro 13 είναι σίγουρα υψηλό αφού ξεπερνά τα €2100, στα επίπεδα θα λέγαμε του ανταγωνισμού για το συγκεκριμένο τύπου υπολογιστή. Όμως όπως συνηθίζει η Huawei, για την περίοδο τουλάχιστον των προπαραγγελιών, όσοι προχωρήσουν σε αγορά θα λάβουν εντελώς δωρεάν και το κορυφαίο smartphone της εταιρείας, το P40 Pro, μια προσφορά που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη. Με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και εμφάνιση, το MateBook X Pro είναι ο ορισμός ενός business laptop με ευκολία μεταφοράς και επιδόσεις που θα σας καλύψουν φτάνει να μην είστε gamer. Σίγουρα δεν λείπουν τα κακώς κείμενα όμως αυτά δεν είναι ικανά να χαλάσουν τη συνολική εικόνα.
Μας άρεσε
- Κατασκευή
- Εμφάνιση
- Οθόνη
- Huawei Share
Δεν μας άρεσε
- Webcam
- Τιμή
- Αυτονομία