Μας άρεσε
- Επιδόσεις σε διάφορα σενάρια, από εφαρμογές γραφείου έως επεξεργασία βίντεο
- Άψογη οθόνη, ηχεία και μικρόφωνα, πολύ θετική οπτικοακουστική εμπειρία
- Άνετο και βολικό πληκτρολόγιο, τεράστιο touchpad με χρήσιμα gestures
Δεν μας άρεσε
- Θα θέλαμε περισσότερες θύρες, δεδομένου κι ότι μια USB-C δεσμεύεται για φόρτιση
- Η αυτονομία δεν είναι από τις υψηλότερες της κατηγορίας
- Μια κάρτα γραφικών θα του έδινε μεγαλύτερη ευελιξία
Η Huawei συνεχίζει την επέλασή της στον χώρο των laptops, αυτή τη φορά με το Huawei MateBook X Pro. Πρόκειται για ακόμη ένα laptop παραγωγικότητας, δηλαδή μεσαίου μεγέθους και με όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης για πολύωρη χρήση εφαρμογών γραφείου και όχι μόνο. Έχοντας γνωρίσει επιτυχία με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς MateBook, η Huawei κυκλοφορεί το MateBook X Pro με την ελπίδα να ανεβάσει την ποιότητα ένα σκαλί και μαζί, την εμπειρία χρήστη.
Το Huawei MateBook X Pro βρέθηκε στα χέρια μας για τις ανάγκες των δοκιμών και το χρησιμοποιήσαμε ως βασικό υπολογιστή για μερικές ημέρες, οπότε ακολουθεί η άποψή μας.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Πρώτες έρχονται οι διαστάσεις, με το laptop να έχει μέγεθος 31x22.1x1.56cm. Για μοντέλο 14.2”, είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες και μπορεί εύκολα να μπει σε τσάντες ενώ στο χέρι είναι «πούπουλο», ζυγίζοντας περίπου 1.26 κιλά. Το μεταλλικό σώμα της συσκευής έρχεται σε δύο χρώματα: Space Gray και Ink Blue. Η Premium Edition διατίθεται σε χρώμα Ink Blue και διαθέτει ξεχωριστό ματ φινίρισμα, ενώ η απλή έκδοση έχει και ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος (1.38 κιλά). Νιώθουμε πως η Huawei μπλέκει τα πράγματα περισσότερο από όσο χρειάζεται με τις δύο εκδόσεις.
Η πλάτη του laptop ακολουθεί την κλασική, πλέον, σχεδιαστική φιλοσοφία της Huawei. Πεντακάθαρη με το λογότυπο της εταιρείας κεντραρισμένο και γυαλιστερό, δεν έχει κάτι που τραβάει τα βλέμματα για καλό ή κακό, παραμένοντας πολύ λιτή – κάτι που γενικώς μας αρέσει σε κάθε είδους laptop. Στο άγγιγμα, η αίσθηση είναι φοβερή και φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά – συγκεκριμένα, σασί από κράμα μαγνησίου στην Premium έκδοση και κράμα αλουμινίου στην απλή, εξ ου και το χαμηλό του βάρος.
Η δεξιά πλευρά του laptop φιλοξενεί δύο θύρες USB-C και η αριστερή άλλες δύο Thunderbolt 4 μαζί με μια θύρα 3.5mm. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε περισσότερα εδώ, έστω μια ακόμη θύρα USB-C καθώς για τη φόρτιση χρησιμοποιείται θύρα USB-C οπότε θεωρητικά, είμαστε μονίμως μείον μία θύρα. Επίσης, δεν υπάρχει μια θύρα καρτών microSD αλλά ούτε και μια θύρα εξόδου εικόνας. Σίγουρα οι θύρες USB-C είναι πολυχρηστικές και βολικές, όμως αυτό τις κάνει και πιο «περιζήτητες» για κάθε δουλειά σε ένα περιβάλλον γραφείου.
Οι αεραγωγοί βρίσκονται στο κάτω μέρος του laptop, στις πλαϊνές άκρες. Αν ακουμπάει στα πόδια και τα πόδια είναι κεντραρισμένα στο σώμα του, τότε δεν εμποδίζεται η ροή αέρα, οπότε εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εκτός γραφείου. Το ίδιο δεν ίσχυε με όλα τα μοντέλα MateBook, οπότε είναι μια θετική αλλαγή.
Ύστερα, ένα από τα λαμπρά σημεία: η οθόνη. Είναι τύπου IPS, με διάσταση 14.2” και λόγο διάστασης 3:2, οπότε προσφέρεται κυρίως για χρήσεις γραφείου κι όχι για ψυχαγωγία, προτιμώντας να προσπεράσει τα πρότυπα widescreen για κάτι πιο τετράγωνο. Έχει ανάλυση 2K (3120x2080), πυκνότητα 264ppi και κάλυψη DCI-P3 100%, με υψηλή φωτεινότητα στα 500nits, ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz και δυνατότητα multi-touch.
Με λίγα λόγια, έχει υψηλή ευκρίνεια και πολύ καλά χρώματα αλλά κυρίως, είναι πολύ φωτεινή. Πρόκειται για ένα σημείο που συχνά τα laptops τέτοιας κατηγορίας υποφέρουν, ακόμη και άλλα μοντέλα της σειράς MateBook, οπότε είναι ευχάριστο που η φωτεινότητα φτάνει τόσο ψηλά και δουλεύουμε άνετα ακόμη και σε φωτεινά περιβάλλοντα. Ωστόσο, θα θέλαμε καλύτερη αντιμετώπιση των αντανακλάσεων, οι οποίες μπορούν να αποδειχτούν πολύ προβληματικές σε ένα φωτεινό περιβάλλον όσο φωτεινή κι αν είναι η οθόνη.
Δεν φτιάχτηκε για ψυχαγωγία, ωστόσο δε σημαίνει πως δεν τα καταφέρνει καλά στο κομμάτι αυτό. Έρχεται με έξι ηχεία, τα οποία αποδίδουν αρκετά καλό και ποιοτικό ήχο σε οτιδήποτε, από μουσική έως ταινίες, για τα δεδομένα ενός laptop. Έχουν ένταση, έχουν καθαρότητα και το μοναδικό μέτριο σημείο είναι το μπάσο, όπου δεν μπορούν να έχουν τόσο δυνατή απόδοση όπως και ήταν αναμενόμενο.
Τα ηχεία συνοδεύονται κι από τέσσερα μικρόφωνα, τα οποία καταφέρνουν να πιάνουν πολύ καλά τη φωνή σε βιντεοκλήσεις και να διώχνουν τον θόρυβο, χωρίς να ακούγεται ρομποτικό το αποτέλεσμα. Για τέτοιου είδους χρήση, δε θα αφήσουν κανέναν με παράπονο.
Για ακόμη μια φορά, η webcam βρίσκεται στο επάνω περιθώριο της οθόνης και φαίνεται πως η Huawei δύσκολα θα επιστρέψει στον περίεργο σχεδιασμό που την τοποθετούσε στο ύψος του πληκτρολογίου. Δυστυχώς, η κάμερα είναι αρκετά βασικού επιπέδου για ένα τέτοιο laptop, με ανάλυση 720p. Τουλάχιστον, έχει μερικές ενδιαφέρουσες λειτουργίες, όπως την προσθήκη background ανεξαρτήτου προγράμματος βιντεοκλήσης.
Αναφέροντας το πληκτρολόγιο, στο κάτω μισό του laptop θα βρούμε ένα άνετο πληκτρολόγιο χωρίς NumPad, με το πλήκτρο ενεργοποίησης να είναι έξω από τη διάταξη και μόνο του στην επάνω δεξιά γωνία. Εκεί στεγάζεται κι ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος. Με βάθος πληκτρολόγησης στο 1.5mm, η αίσθηση είναι άψογη για σύνταξη κειμένων και τα πλήκτρα αρκετά πλατιά για να πηγαίνουν αυτόματα τα δάχτυλα. Επίσης, υπάρχει λευκός οπίσθιος φωτισμός σε κάθε πλήκτρο, ιδανικό για πιο σκοτεινά περιβάλλοντα.
Το touchpad είναι πολύ γενναιόδωρο, καταλαμβάνοντας όλο το κενό μεταξύ πληκτρολογίου και κάτω άκρης του laptop. Δένει τέλεια με τον σχεδιασμό και ενσωματώνει επίσης πολλαπλά βολικά gestures για εύκολες συντομεύσεις και ενέργειες, όπως ρύθμιση φωτεινότητας.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Huawei MateBook X Pro έρχεται με Intel Core i7-1260P, γραφικά Intel Iris X, μνήμη RAM 16GB LPDDR5 και 512GB ή 1TB PCIe NVMe SSD. Διαθέτει επίσης υποστήριξη για Bluetooth 5.2 και Wi-Fi 6, οπότε από άποψης προτύπων και τεχνολογιών βρίσκεται στο σημείο που περιμέναμε.
Μιας και δεν έχουμε συναντήσει ακόμη πολλά laptops με Intel Core i7 12ης γενιάς, τα benchmarks και οι επιδόσεις είχαν αρκετό ενδιαφέρον. Στο Geekbench 5 επέστρεψε σκορ 1698 (Single) και 9566 (Multi), ικανοποιητικό και σαφώς ανώτερο από αντίστοιχα μοντέλα με επεξεργαστές 11ης γενιάς. Αντίστοιχα, στο Cinebench R23 επέστρεψε σκορ 1724 (Single) και 7857 (Multi), πάλι αρκετά αυξημένο συγκριτικά με της προηγούμενης γενιάς.
Τώρα, σε καθημερινά σενάρια χρήσης, η ρουτίνα μας περιείχε κλασικά προγράμματα γραφείου. Microsoft Edge, Office (Word και Excel, κατά βάση) Slack, Outlook, Spotify και Adobe Photoshop, με τουλάχιστον μια ντουζίνα καρτέλες ανοιχτές ανά πάσα στιγμή. Οι ανεμιστήρες δούλευαν αθόρυβα ακόμη και όταν κάναμε επεξεργασία εικόνας, όπου δεν εντοπίσαμε κολλήματα. Παρά την έλλειψη διακριτής κάρτας γραφικών, ούτε στην επεξεργασία βίντεο εντοπίσαμε κάποιο πρόβλημα, χρησιμοποιώντας Da Vinci Resolve πάνω από τα παραπάνω προγράμματα.
Φυσικά, η εικόνα στα παιχνίδια ήταν διαφορετική. Κάποια παιχνίδια, όπως Grand Theft Auto V και The Witcher III: Wild Hunt μπορούσε να τα τρέξει σε 60fps σε γραφικά medium, όμως νεότερα και πιο απαιτητικά παιχνίδια πάσχιζαν να μείνουν στα 30fps στις μεσαίες ρυθμίσεις και μερικά ήταν σε καλή κατάσταση μόνο σε low – πάντα σε ανάλυση 1080p. Εννοείται πως, στα παιχνίδια, οι ανεμιστήρες έκαναν… αισθητή την παρουσία τους, όχι σε επίπεδο να καλύπτουν τον ήχο των ηχείων αλλά σίγουρα όχι αθόρυβοι πλέον.
Για τους κατόχους συσκευών Huawei, η εμπειρία παραμένει λίγο ανώτερη, αφού προσφέρεται απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ όλων. Κινητά και tablets μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικές οθόνες ή συσκευές εισόδου π.χ. για σχεδίαση, ενώ η μεταφορά αρχείων γίνεται εύκολα.
Η μπαταρία των 60Wh φορτίζει πλήρως σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα, με περίπου μισή ώρα να τη φορτίζει έως τη μέση. Ο φορτιστής USB-C των 90W που περιλαμβάνεται είναι σίγουρα χρήσιμος για να φορτίζει και περισσότερες συσκευές, ενώ στο πακέτο θα βρούμε επίσης έναν αντάπτορα USB-C προς HDMI.
Ύστερα, η αυτονομία. Με τη φωτεινότητα στο 50%, η μπαταρία άντεξε περίπου 8 ώρες συνεχούς χρήσης εξαιρώντας gaming και επεξεργασία βίντεο, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην κατανάλωση. Δεν είναι το καλύτερο νούμερο που έχουμε δει και σίγουρα όχι μέσα στα καλύτερα, αν δούμε τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε αυτή την κλίμακα τιμής, ωστόσο εντελώς αυτόνομα δεν είναι κι άσχημο νούμερο από μόνο του.
Συμπέρασμα
Ποιοτική κατασκευή, άψογο πληκτρολόγιο και touchpad, μια άριστη οθόνη και αρκετή δύναμη για να διαχειριστεί άνετα την καθημερινότητα του γραφείου και κάτι περισσότερο. Το Huawei MateBook X Pro είναι σίγουρα μια καλή επιλογή και δη για όσους ήδη ανήκουν στο οικοσύστημα της εταιρείας μέσω άλλων συσκευών ώστε να συνεργάζονται.
Θα θέλαμε, βέβαια, περισσότερες θύρες, μια αυτόνομη κάρτα γραφικών και καλύτερη αυτονομία, δεδομένης της κλίμακας τιμής. Δεν είναι ότι κάνει κάποιο σοβαρό λάθος στα παραπάνω, όμως νιώθουμε πως θα μπορούσε να τα είχε πάει πολύ καλύτερα και να ξεχωρίζει πραγματικά από τον ανταγωνισμό.
- 3