Μας άρεσε
- Ποιοτική κατασκευή, πολλές θύρες, άνετο touchpad και πληκτρολόγιο
- Αρκετή δύναμη για να διαχειριστεί με άνεση την καθημερινότητα ενός γραφείου
- Υψηλή αυτονομία και ταχεία φόρτιση
Δεν μας άρεσε
- Απουσία μιας λίγο ικανότερης κάρτας γραφικών για ισορροπία
- Η φωτεινότητα της οθόνης δεν φτάνει πολύ ψηλά, δεν ενδείκνυται για εξωτερικούς χώρους
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά των MateBook laptops, η Huawei κυκλοφόρησε το Huawei MateBook D16, το laptop της εταιρείας με τη μεγαλύτερη οθόνη έως τώρα εκεί που μέχρι πρότινος κινούταν περισσότερο στον χώρο των 14”. Κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού συνδυάζοντας ποιότητα με δύναμη και design, οπότε πλέον, κάθε νέο MateBook έχει τα βλέμματα επάνω του.
Με τα laptops που εστιάζουν στην παραγωγικότητα να γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα, παράλληλα ζητώντας μεγάλη οθόνη, χαμηλό βάρος και υψηλή αυτονομία, το Huawei MateBook D16 θέλει να καλύψει όλα τα μέτωπα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παραθέτουμε την εμπειρία μας με το νέο laptop της εταιρείας.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ξεκινάμε από έξω προς τα μέσα, με τις διαστάσεις του laptop, που φτάνουν τα 35.6x24.8x1.84 εκατοστά και το βάρος μένει περίπου στα 1.7 κιλά. Δεδομένης της οθόνης 16 ιντσών που ενσωματώνεται, οι διαστάσεις είναι αρκετά μαζεμένες, όπως και το βάρος, οπότε με ευκολία χώρεσε σε τσάντα σχεδιασμένη για ένα τυπικό laptop 15.6” κι ούτε μας βάραινε στην πλάτη.
Η συσκευή διατίθεται σε δύο χρώματα: Mystic Silver και Space Grey. Ουσιαστικά, τα δύο χρώματα δε διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους με την πρώτη επιλογή να είναι πιο φωτεινή από τη δεύτερη. Εμείς παραλάβαμε το μοντέλο χρώματος Space Grey, το οποίο δείχνει όμορφο για τα γούστα μας.
Στην πλάτη της οθόνης, την επάνω μεριά δηλαδή, θα βρούμε μόνο το λογότυπο της Huawei κεντραρισμένο και τίποτα άλλο, αφήνοντας το αλουμινένιο σασί να λάμψει (κυριολεκτικά). Η ποιότητα κατασκευής παραμένει στα ύψη και από το πρώτο άγγιγμα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα premium laptop, όχι ένα που μοιάζει premium.
Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε δύο θύρες USB Type-A (1x USB 2.0, 1x USB 3.2 Gen 1) και τίποτα άλλο, ενώ αριστερά φιλοξενούνται δύο θύρες USB-C (μία εκ των οποίων χρειάζεται στη φόρτιση), μια θύρα HDMI 2.0 και μια θύρα βύσματος ακουστικών 3.5mm. Όπως και με προηγούμενα μοντέλα MateBook, δεν υπάρχει θύρα υποδοχής καρτών SD/microSD, κάτι που σίγουρα θα θέλαμε. Επιπλέον, σχετικά με τις δύο θύρες USB-A, δεν είναι με μια ματιά ξεκάθαρος ο τύπος της καθεμίας οπότε θέλει λίγη σκέψη για να μη συνδεθεί π.χ. ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος στη θύρα USB 2.0 και χάνει σε ταχύτητα.
Ο εξαερισμός του laptop βρίσκεται στο κάτω μέρος, μια γραμμή που εκτείνεται στο πλάτος της συσκευής. Με τον τρόπο αυτό, τα πλάγια και το πίσω μέρος μένουν καθαρά, όμως όπου τοποθετείται το laptop θα πρέπει να είναι ελεύθερο το κάτω μέρος – π.χ. αν ακουμπάει στα πόδια, ίσως οι αεραγωγοί να καλύπτονται.
Ανοίγοντας το laptop με το ένα δάχτυλο δεν είδαμε την οθόνη να λυγίζει, αλλά πάντοτε προτιμούμε με τα δύο χέρια από τις γωνίες για σιγουριά. Στο εσωτερικό λοιπόν, θα δούμε μια μεγάλη οθόνη 16” με λόγο διάστασης 16:10. Τα περιθώρια περιμετρικά της είναι αρκετά μικρά και η εταιρεία αναφέρει πως καλύπτεται το 90% της έκτασης από καθαρή οθόνη. Η ανάλυσή της είναι Full HD (1920x1200) και διαθέτει πυκνότητα 141ppi. Από άποψης χρώματος, καλύπτει το 100% του φάσματος sRGB2, έχοντας επίσης αντίθεση 1200:1 και φωτεινότητα στα 300nits. Τέλος, είναι επικαλυμμένη με μια στρώση ματ για να μη γυαλίζει τόσο, κάτι που είχαμε παρατηρήσει σε προηγούμενα MateBook.
Στην πράξη, η οθόνη είναι καθαρή, ευκρινής και όμορφη από άποψη ποιότητας χρώματος και εικόνας, αλλά η φωτεινότητα δε μας εντυπωσίασε. Εντός γραφείου, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα αλλά σε εξωτερικούς χώρους (ακόμη και στο μπαλκόνι, όχι κάπου χωρίς κάλυψη) η ανάγνωση γινόταν δύσκολη. Κατά τα άλλα, κανένα παράπονο από την ποιότητα εικόνας, απλώς οι συνθήκες του χώρου θα πρέπει να είναι λίγο στον νου του χρήστη περισσότερο από όσο θα θέλαμε.
Στο μικρό περιθώριο της επάνω πλευράς της οθόνης, βρίσκεται η webcam ανάλυσης 1080p, με την εταιρεία να αφήνει -ευτυχώς- για πάντα πίσω της την υλοποίησή της ως πλήκτρο. Η webcam του D16 διαθέτει πολλαπλές τεχνολογίες βελτίωσης εικόνας, από την αφαίρεση θορύβου έως την παρακολούθηση όταν κινούμαστε. Επιπλέον, τα μικρόφωνα που τη συνοδεύουν διαθέτουν παρόμοιες τεχνολογίες βελτίωσης ήχου και αφαίρεσης θορύβου. Γενικώς, κάνοντας βιντεοκλήσεις από το laptop η εμπειρία ήταν πολύ θετική για τους συνομιλητές μας, καθώς δε μας μετέφεραν κάποιο ξεκάθαρο πρόβλημα ή παρατήρηση σε εικόνα και ήχο.
Στο άλλο μισό του laptop, βρίσκουμε ένα πλήρους μεγέθους πληκτρολόγιο που διαθέτει ακόμη και NumPad, ενώ το πλήκτρο ενεργοποίησης δε βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα πλήκτρα – είναι μόνο του επάνω δεξιά και μάλιστα διαθέτει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος για ασφαλέστερο κλείδωμα.
Το βάθος πληκτρολόγησης φτάνει τα 1.6mm κι η πληκτρολόγηση είναι ευχάριστη, γρήγορη και απροβλημάτιστη γενικότερα. Τα πλήκτρα δεν είναι πολύ θορυβώδη, προς το τέλος του πατήματος μαλακώνουν ελαφρώς και γράφοντας το παρόν κείμενο στο συγκεκριμένο laptop, δεν νιώσαμε άβολα. Πλην του φωτισμού, ο οποίος δεν έχει επίπεδα ρύθμισης, το οποίο δεν είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα αλλά σίγουρα θα βοηθούσε να έχουμε την επιλογή.
Πάμε στο touchpad, το οποίο έχει διαστάσεις περίπου 5.2x2.7”. Έχει ωραία αίσθηση στην αφή, ανταποκρίνεται άμεσα και δεν εντοπίσαμε νεκρά σημεία, αλλά θα το θέλαμε λίγο μεγαλύτερο – τα κενά αριστερά και δεξιά του δεν είναι αμελητέα. Τέλος, το laptop έρχεται με δύο ηχεία, τα οποία κάνουν τίμια δουλειά μιλώντας γενικά, υστερώντας μονάχα στο μπάσο όπως ήταν και κάπως αναμενόμενο δεδομένου του τύπου της συσκευής. Για κλήσεις είναι υπέρ-αρκετά, ενώ για βίντεο, ταινίες κλπ κάνουν καλά τη δουλειά τους. Στη μουσική παρατηρήσαμε πως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, όμως το περιμέναμε.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το Huawei MateBook D16 σε εκδόσεις με Intel Core i5-12450H, Intel Core i5-12500H και Intel Core i7-12700H, με την εισαγωγική έκδοση επίσης να έρχεται με Intel UHD Graphics (η ανώτερη με Intel Iris X) και 8GB RAM (έναντι 16GB στην ανώτερη). Στη δική μας περίπτωση, το μοντέλο διέθετε Intel Core i7-12700H, 16GB LPDDR4x RAM, 512GB PCIe SSD και γραφικά Intel Iris X.
Δοκιμάζοντας το Geekbench 5 λάβαμε σκορ 9454 (Multi) και 1531 (Single), στο PCMark 10 σκόραρε 5561, στο Cinebench R23 επέστρεψε σκορ 8478 και στο 3D Mark Time Spy 1949. Τέλος στο Office Productivity test του PugetBench, πήραμε σκορ 3565, που αποτελεί εγγύηση για πολύ καλές επιδόσεις στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές γραφείου, με τη θερμοκρασία να κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.
Σε πραγματική χρήση, δοκιμάσαμε τα καθημερινά εργαλεία γραφείου έχοντας το laptop ως βασικό υπολογιστή. Αυτά περιλαμβάνουν ντουζίνες καρτελών σε Microsoft Edge, Office (Word, Excel κυρίως), Slack, Outlook, Spotify, Google Meets, Adobe Premiere Pro 2022 και παρεμφερή προγράμματα, τα οποία διαχειρίστηκε με μεγάλη άνεση και χωρίς να ακούσουμε τους ανεμιστήρες. Ακόμη και τα μοντέλα των 8GB με Intel Core i5 δύσκολα θα απογοητεύσουν, ακόμη κι αν δεν κινούνται στα ίδια επίπεδα με το top μοντέλο.
Δοκιμάζοντας κάποια παιχνίδια βέβαια, η εικόνα ήταν άλλη. Από The Witcher III: Wild Hunt μέχρι Final Fantasy XIV και Forza Horizon 5, το σενάριο ήταν πάντα το ίδιο: medium με low γραφικά κι αυτό για να διασφαλίσουμε σταθερή απόδοση τουλάχιστον στα 30fps, κάτι που με το Forza και άλλα παιχνίδια του βεληνεκούς του δεν καταφέραμε. Δεν προσφέρεται ως ένα gaming laptop από την εταιρεία, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε έστω μια βασικού επιπέδου διακριτή κάρτα γραφικών (π.χ. GTX 1650 Ti).
Η Huawei συνεχίζει να προσφέρει εύκολη διασύνδεση με άλλες συσκευές Huawei, όπως tablets και smartphones, για να λειτουργούν ως δεύτερη οθόνη ή επιφάνεια γραφής που συνεργάζεται με το laptop. Είναι χρήσιμες λειτουργίες για όσους έχουν ήδη επενδύσει στο οικοσύστημά της. Δηλώνουμε fans ειδικά του Huawei Share όπου η μεταφορά αρχείων -ακόμα και αρκετών GB- από το κινητό στον υπολογιστή και αντίστροφα, γίνεται παιχνιδάκι, κάτι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να επεξεργαστούμε φωτογραφίες και βίντεο που έχουμε κάνει λήψη με το smartphone μας.
Στη συσκευασία βρίσκεται ένας φορτιστής 65W USB-C για τη μπαταρία 60Wh, ο οποίος προσφέρει το 0%-50% σε 45 λεπτά και μια πλήρης φόρτιση διαρκεί περίπου δύο ώρες. Είναι χρήσιμο που συμπεριλαμβάνεται τέτοιου τύπου φορτιστής, καθώς ενίοτε φορτίζαμε και το κινητό με αυτόν χωρίς να θυσιάζουμε ταχύτητα ή να ψάχνουμε επιπλέον καλώδια.
Η αυτονομία της συσκευής είναι επίσης ένα από τα θετικά της. Με το παραπάνω σενάριο χρήσης γραφείου, είχαμε τουλάχιστον 10 ώρες συνεχούς χρήσης προτού χρειαστεί φόρτιση, αν όχι και περισσότερες (σε ημέρες όπου δεν κάναμε βιντεοκλήσεις ή τόσο έντονη χρήση προγραμμάτων όπως Photoshop). Αυτές οι επιδόσεις το τοποθετούν αρκετά ψηλά στη λίστα καλύτερης αυτονομίας στην αγορά, αλλά όχι στην κορυφή.
Συμπέρασμα
Το Huawei MateBook D16 είναι μια αναμφίβολα ποιοτική πρόταση. Συνδυάζει πολλά καλά στοιχεία, από το μέγεθος της οθόνης έως την ποιότητά της, ένα άνετο πληκτρολόγιο και touchpad, αρκετές θύρες, δύναμη που «περισσεύει» για χρήση γραφείου και υψηλή αυτονομία – όλα αυτά σε ένα ποιοτικό, μεταλλικό σασί.
Θα θέλαμε μία λίγο ικανότερη κάρτα γραφικών γιατί η Intel Iris X δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, όπως και υψηλότερη φωτεινότητα οθόνης – αλλάζοντας τα δύο αυτά σημεία, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη θέση του στην αγορά, η οποία ούτως ή άλλως είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Πρόκειται για ένα laptop που εστιάζει στην παραγωγικότητα και την ποιότητα κατασκευής, οπότε δύσκολα θα απογοητευτεί όποιος το αποκτήσει για τέτοιους σκοπούς.
- 1