Μας άρεσε
- 3:2 οθόνη που συνδυάζει τη μεγάλη επιφάνεια εργασίας με το συμπαγές μέγεθος
- Εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής και προσεγμένος σχεδιασμός
- Άριστες επιδόσεις
- Μεγάλη αυτονομία
- Άψογη σχέση τιμής/απόδοσης
Δεν μας άρεσε
- Οθόνη που δε βολεύει κόντρα στον ήλιο
- Απουσία αναγνώστη κάρτας μνήμης
- Απουσία ανεξάρτητης κάρτας γραφικών
- Άβολη θέση της μέτριας κάμερας
Εκτός από τα smartphone, τα tablet και τα wearable, η Huawei αποδεικνύεται αρκετά δραστήρια και στον τομέα των laptop. Το MateBook 14 είναι ο τρίτος φορητός υπολογιστής της κινεζικής εταιρείας που παρουσιάζουμε μέσα από τις ψηφιακές σελίδες του Insomnia εντός του 2020 και σε σχέση με τους προηγούμενους δύο (MateBook X Pro, MateBook D 14), συνθέτει μία πολύ περισσότερο ελκυστική πρόταση για τον καθημερινό αλλά και τον απαιτητικό χρήστη.
Πάμε να το δούμε αναλυτικά.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Εμφανισιακά το MateBook 14 αριστεύει. Έχοντας ήδη μία καλή βάση -αυτή του περυσινού μοντέλου- η Huawei δε χρειάστηκε να κάνει και πολλά φέτος. Το σύστημα υιοθετεί έναν αρκετά λιτό αλλά απόλυτα κομψό σχεδιασμό που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό MacBook -όχι ότι αυτό είναι κακό. Έρχεται σε σκούρο γκρι (space grey, όπως το αποκαλεί η Huawei) χρώμα ενώ το σώμα του είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου (με εξαίρεση τον μηχανισμό περιστροφής της οθόνης και την επιφάνεια πέριξ των θυρών όπου έχει χρησιμοποιηθεί πλαστικό).
Το υλικό που επέλεξε η Huawei έχει ως αποτέλεσμα το MateBook 14 να μην είναι ελαφρύ για την κατηγορία του (στις 14 ίντσες το 1,5 κιλό που ζυγίζει θεωρείται οριακά «εντάξει») όμως προσδίδει πόντους στο σύστημα σε ό,τι αφορά τη στιβαρότητά του. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, θα χρειαστείτε και τα δύο χέρια προκειμένου να ανοίξετε την οθόνη, ενώ όσο δυνατά κι αν πληκτρολογείτε, τόσο το πληκτρολόγιο όσο και η οθόνη θα παραμείνουν στις θέσεις τους, χωρίς να τρέμουν. Την ίδια στιγμή, πέραν της αξιοπιστίας, το υλικό προσδίδει στον φορητό και έναν premium αέρα.
Στην αριστερή πλευρά του laptop βρίσκονται μία θύρα HDMI, μία USB-C που χρησιμεύει και για τη φόρτισή του και μία 3,5 χιλ. για ακουστικά. Στη δεξιά έχουμε δύο USB-A 3.2. Τα ηχεία είναι τοποθετημένα στη βάση του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται καλά σε σταθερές επιφάνειες (γραφεία, τραπέζια κλπ) αλλά “βουβά” όταν το σύστημα βρίσκεται σε πιο ελαστικές (π.χ. κρεβάτι, καναπές, τα πόδια του χρήστη κ.α.). Όσο για την πίσω όψη της οθόνης, εκεί υπάρχει μόνο το λογότυπο της Huawei.
Ανοίγοντας το laptop, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την 14 ιντσών IPS οθόνη. Αυτό που τραβά την προσοχή με την πρώτη ματιά, είναι ο ασυνήθιστος λόγος διαστάσεών της. Το 3:2 έχει ως αποτέλεσμα η ανάλυσή της να είναι 2160x1440 pixel, κάτι που ναι μεν είναι ελαφρώς άκομψο κατά την προβολή βίντεο 16:9 λόγω των μαύρων μπαρών πάνω και κάτω απ’ την εικόνα, όμως προσφέρει την άνεση μιας μεγάλης επιφάνειας εργασίας που διευκολύνει σημαντικά κατά την καθημερινή εργασία.
Αυτό που μας απογοήτευσε ως προς την οθόνη, ήταν η απουσία αντιθαμβωτικής επίστρωσης με αποτέλεσμα, παρά την άκρως ικανοποιητική της φωτεινότητα (κι ας μην επρόκειτο για OLED πάνελ), η χρήση της υπό το φως του ήλιου να είναι δύσκολη υπόθεση. Το λεπτό της πλαίσιο πάντως, της επιτρέπει να εκμεταλλεύεται τη συντριπτική πλειοψηφία της διαθέσιμης επιφάνειας (περί το 90% αυτής) και σε περίπτωση που αναρωτιέστε για το πού βρίσκεται η κάμερα, να σας ενημερώσουμε ότι η Huawei επέλεξε την πιο άβολη θέση: σε ένα αναδυόμενο πλήκτρο ανάμεσα στα F5 και F6. Το αποτέλεσμα είναι βιντεοκλήσεις με «άβολη» εμφάνισή σας, ειδικά αν χρειαστεί να πληκτρολογήσετε. Και η ποιότητά της πάντως είναι πίσω από την κατηγορία.
Περνώντας στο πληκτρολόγιο, καταλαμβάνει σχεδόν όλο το διαθέσιμο πλάτος με τα πλήκτρα να είναι μεγάλα και άνετα. Η απόσταση ενεργοποίησής τους είναι μικρή αλλά ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος που τα δάχτυλα γλιστρούν επάνω τους, διευκολύνοντας τον χρήστη. Το touchpad βρίσκεται κάτω από πληκτρολόγιο και στο κέντρο της επιφάνειας. Είναι μεγάλο, διαθέτει δύο πλήκτρα, υποστηρίζει χειρονομίες με πολλαπλά δάχτυλα και κρύβει από κάτω του αισθητήρα NFC για το Huawei Share.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Το MateBook 14 κυκλοφορεί στη χώρα μας με επεξεργαστή της AMD. Συγκεκριμένα, η έκδοση που δοκιμάσαμε διέθετε έναν Ryzen 5 4600H, ενσωματωμένη κάρτα γραφικών AMD Radeon, 16 GB DDR4 RAM και δίσκο PCIe NVMe SSD χωρητικότητας 512 GB. Το σύστημα διατίθεται και σε εκδόσεις με οθόνη αφής, επεξεργαστή Ryzen 7 4800H, καθώς επίσης 8 GB RAM και δίσκο 256 GB. Σε άλλες αγορές μάλιστα θα το βρείτε με επεξεργαστή Intel, ανεξάρτητη κάρτα γραφικών από την NVIDIA, 8 ή 16 GB DDR3 RAM και δίσκο SSD έως 512 GB.
Τρέχει Windows 10 τα οποία πλαισιώνουν ορισμένες εφαρμογές της ίδιας της Huawei -προς τιμήν της τελευταίας, το bloatware είναι σε απολύτως ανεκτά επίπεδα. Αν διαθέτετε συσκευή smartphone Huawei και Honor μάλιστα ακόμα καλύτερα, αφού ακουμπώντας την στο touchpad, θα έχετε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία Huawei Share με άμεση μεταφορά και κοινή χρήση αρχείων, έλεγχο του smartphone μέσω του laptop και γενικώς αμφίδρομη επικοινωνία.
Το πλήκτρο ενεργοποίησης του υπολογιστή διαθέτει και ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος. Αν καταφέρει να “διαβάσει” το δάχτυλό σας με την πρώτη (ας πούμε ότι συνέβαινε τρεις στις τέσσερις φορές), τότε θα ενεργοποιήσετε το σύστημα και θα συνδεθείτε στα Windows με ένα σας άγγιγμα. Εκεί που μας τα χάλασε πάντως λίγο, ήταν στον τομέα της ασύρματης επικοινωνίας, αφού τη θετική εικόνα του NFC, χάλασαν το Bluetooth 5.0 (αντί του νεότερου 5.1) και η απουσία Wi-Fi 6 κι αν το πρώτο πάει κι έρχεται, η δεύτερη αρχίζει πλέον να προσμετρείται πλέον στα μειονεκτήματά του. Πέραν τούτου όμως, τίποτα το επιλήψιμο.
Έχοντας το MateBook 14 στα χέρια μας, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις αντοχές του. Η λογική λέει ότι θα το προτιμήσουν ως επί το πλείστον επαγγελματίες που αναζητούν μία ευέλικτη λύση για σκληρή, καθημερινή εργασία. Θυμηθείτε ότι δε διαθέτει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών και έτσι αν η δουλειά για την οποία το προορίζετε είναι απαιτητική ως προς τα γραφικά, τότε μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε άλλες λύσεις. Το σύστημα πάντως δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να διαχειριστεί διψήφιο αριθμό tab σε browser (Edge και Chrome), δύο spreadsheet, τρία έγγραφα του Word και ένα Full HD βίντεο να streamάρει παράλληλα.
Σε αυτό έπαιξαν τον ρόλο τους τα 16 GB της ταχύτατης RAM όμως, να είστε σίγουροι ότι ακόμα και την έκδοση με τα 8 GB να προτιμήσετε, οι επιδόσεις του συστήματος στο multitasking δε θα σας απογοητεύσουν. Υπενθυμίζουμε ότι στην αγορά διατίθεται και μία ακόμα πιο ισχυρή έκδοση του MateBook 14 απ’ αυτή που δοκιμάσαμε εμείς, με επεξεργαστή Ryzen 7 4800H, την οποία και συστήνουμε σε όσους αναζητούν σύστημα για ακόμα πιο… hardcore χρήση.
Η έλλειψη ανεξάρτητης κάρτας γραφικών καθιστά το MateBook 14 μάλλον ακατάλληλο για τους gamer. Ακόμα κι έτσι όμως θελήσαμε να δοκιμάσουμε ορισμένους τίτλους, προκειμένου να διαμορφώσουμε σφαιρική αντίληψη για τις δυνατότητες του μηχανήματος. Φυσικά αποφύγαμε να τρέξουμε βαριά παιχνίδια, προτιμώντας τίτλους που δε δίνουν τόση έμφαση στα γραφικά: από Football Manager 2020 και Fortnite, μέχρι Valorant και Dota 2. Με τα settings στη μέση ή παρακάτω (ανάλογα το παιχνίδι) και την ανάλυση να μην ξεπερνά τα 1080p, είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε frame rate που έφταναν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 60 fps.
Η Huawei διατείνεται ότι έχει επανασχεδιάσει το σύστημα ψύξης του MateBook 14 και όντως έτσι έχουν τα πράγματα: κατά τις δοκιμές μας αυτό παρέμεινε σε γενικές γραμμές αθόρυβο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αποφασίσαμε να παίξουμε. Εκεί οι ανεμιστήρες τα… έδιναν όλα με τη συσκευή να ανεβάζει πάντως επικίνδυνα θερμοκρασία -κάποιες στιγμές αυτή ξεπερνούσε και τους 95ο C! Με δεδομένες τις διαστάσεις του MateBook 14 (το προφίλ του δεν ξεπερνά τα 15,9 χιλ.) αλλά και τη φύση του ίδιου του laptop βέβαια, θεωρούμε ότι μάλλον δύσκολα μπορεί να έχει απαιτήσεις περί gaming από αυτό ο κάτοχός του.
Η Huawei έχει εφοδιάσει το MateBook 14 με μπαταρία χωρητικότητας 56 Wh η οποία σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, τα καταφέρνει περίφημα. Κατά τις δοκιμές μας, το σύστημα ήταν σε θέση να αντέξει μία τυπική εργάσιμη ημέρα και μάλιστα χωρίς κάποια ιδιαίτερη παραχώρηση από πλευράς μας (η φωτεινότητα ήταν περίπου στα μισά, ενώ είχαμε ενεργοποιήσει τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας). Με αυτονομία που προσεγγίζει τις 10 ώρες πάντως και φόρτιση μέσω USB-C (με έναν απλό φορτιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και για το smartphone σας), η πρόταση της Huawei θα βολέψει αφάνταστα όσους μετακινούνται πολύ.
Συμπέρασμα
Το MateBook 14 βαδίζει στον δρόμο που χάραξε το επιτυχημένο MateBook D14 νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για μία αξιόπιστη, κομψή και αρκετά ισχύ πρόταση από τη Huawei που θα καλύψει ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς χρήστες που αναζητούν ένα laptop ικανό να τους υποστηρίξει στις καθημερινές τους εργασίες. Με άψογη απόδοση σε καταστάσεις multitasking, στιβαρή κατασκευή, οθόνη που συνδυάζει τη μεγάλη ανάλυση με το συμπαγές μέγεθος και πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας, μιλάμε για ένα σύστημα που αν μη τι άλλο ξέρει να ελίσσεται.
Η απουσία ανεξάρτητης κάρτας γραφικών του κόβει σίγουρα πόντους, όμως σε αυτή την περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Huawei έχει φροντίσει να καλύψει το καταναλωτικό κοινό με το MateBook X Pro. Αυτή η απουσία όμως είναι που εν τέλει επιτρέπει στο MateBook 14 να κάνει την εμφάνισή του με τριψήφια τιμή -έστω οριακά- κάτω από το φράγμα των 1000 ευρώ για την έκδοση που δοκιμάσαμε. Τα ελάχιστα ψεγάδια του δεν είναι σε θέση να χαλάσουν την άριστη σχέση τιμής/απόδοσης που επιτυγχάνει, με αποτέλεσμα το MateBook 14 να είναι εύκολα ένα από τα συστήματα που διακρίνονται στην κατηγορία του.