Μας άρεσε
- Η μεγαλύτερη αυτονομία στην αγορά
- Προσεγμένο design και premium ποιότητα κατασκευής
- Άψογη απόδοση, απόρροια του Snapdragon X Elite
- Κάμερα στα 1080p με καλή ποιότητα εικόνας
- Το πάνελ OLED χαρίζει υπέροχη εικόνα παρ’ ό,τι ανεβάζει σημαντικά το κόστος…
Δεν μας άρεσε
- Περιορισμένη (για την ώρα) λίστα εφαρμογών ελέω Arm
- Αχρείαστο πάνελ αφής επάνω από το πληκτρολόγιο
- Ανεπαρκείς θύρες I/O
- Λόγω κόστους θα θέλαμε περισσότερη μνήμη
Τα XPS της Dell χαρακτηρίζονταν ανέκαθεν από τον κομψό και λείο σχεδιασμό, την υψηλή αισθητική και τη λεπτή τους κατασκευή. αποτελώντας κατά την προσωπική μας άποψη ένα από τα 3 πιο όμορφα laptops στην αγορά.
Με τα απαραίτητα φρεσκαρίσματα (μικρά ή μεγάλα) ανά τα χρόνια, η σειρά εξακολουθεί να παραμένει μία από τις πλέον συμπαγείς και εντυπωσιακές στην αγορά, ό,τι πρέπει για τους business χρήστες ή εν πάση περιπτώσει όσους ασχολούνται ως επί το πλείστον με παραγωγικές εφαρμογές. Το φετινό XPS 13 9345 ωστόσο ξεχωρίζει και για έναν επιπλέον λόγο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Snapdragon X Elite που ενσωματώνει, μία επιλογή που το διαφοροποιεί όπως θα δούμε τρομακτικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είτε αυτός είναι το MacBook Air, είτε το ASUS Zenbook 14 OLED στις 13 και 14 ίντσες αντίστοιχα. Πάμε να δούμε τις εντυπώσεις μας.
Σχεδιασμός
Από πλευράς εκτοπίσματος, το XPS 13 9345 δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις ανταγωνιστικές προτάσεις. Με διαστάσεις 295,3 x 199,1 x 15,3 χιλ. και βάρος 1,19 κιλών, βρίσκεται λίγο-πολύ στον μέσο όρο χωρίς να ξεφεύγει κάπου -είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Διατίθεται σε δύο χρώματα, ασημί και μαύρο και αμφότερα είναι εξίσου καλαίσθητα. Η δε στιβαρότητα στην κατασκευή του γίνεται αντιληπτή από το πρώτο κιόλας άγγιγμα. Με μία γρήγορη ματιά στο εξωτερικό του συστήματος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πρώτο του αρνητικό που δεν είναι άλλο από τις θύρες I/O ή για να ακριβολογούμε, με την έλλειψή τους.
Το σύστημα διαθέτει όλες κι όλες δύο USB 4 Type-C με υποστήριξη Power Delivery, Display Port και μεταφορά δεδομένων στα 40 Gbps, κάτι που σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε ενσύρματα περιφερειακά και αξεσουάρ, το USB dongle θα σας συνοδεύει παντού. Στη συσκευασία μάλιστα περιλαμβάνεται και μετατροπέας 3,5 χιλ. σε USB Type-C αφού το laptop δεν έχει ούτε σύνθετη θύρα ήχου…
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Ανοίγοντάς το θα έρθετε αντιμέτωποι με την οθόνη του η οποία στην έκδοση που πήραμε στα χέρια μας ήταν μία IPS InfinityEdge με ανάλυση FHD+ (1920 x 1200 pixels) και ρυθμό ανανέωσης που προσαρμόζεται μεταξύ 30-120 Hz. Άλλες, ακριβότερες εκδόσεις του Dell XPS 13 είναι εφοδιασμένες με οθόνη αφής IPS υψηλότερης ανάλυσης ή OLED 3K, με την τελευταία να είναι και η ανώτατη επιλογή από άποψη ποιότητας.
Όπως θα περίμενε κανείς, το IPS πάνελ του συστήματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί τα OLED που προσφέρουν άλλες λύσεις, κάτι που ουσιαστικά περιορίζει το κοινό του XPS 13 9345 στους business χρήστες και όσους πρόκειται να ασχοληθούν με εφαρμογές παραγωγικότητας που δεν εστιάζουν στα γραφικά. Σε ό,τι αφορά το browsing, τα spreadsheets, τα emails, τα meetings (πάνω από την οθόνη θα βρείτε κάμερα 1080p χωρίς φυσικό κάλυμμα) και το streaming εφ’ όσον ο πήχης των προσδοκιών είναι σε χαμηλά επίπεδα (υπάρχει πάντως σύστημα τεσσάρων ηχείων, 2 W έκαστο), το σύστημα της Dell δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τώρα, όπως προαναφέραμε, το XPS 13 9345 έρχεται με τον Snapdragon X Elite X1E-80-100 που είναι ο τρίτος κατά σειρά δυναμικότητας επεξεργαστής της νέας σειράς της Qualcomm. Διαθέτει 12 πυρήνες Oryon με συνολική μνήμη cache 42 MB και μέγιστη συχνότητα 3,4 GHz (4,0 GHz με dual-core boost). Σε ό,τι αφορά τα γραφικά, η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Adreno προσφέρει απόδοση 3,8 TFLOPS ενώ η NPU Hexagon αποδίδει περί τα 45 TOPS (οπότε ως εκ τούτου, το σύστημα πληροί τις προδιαγραφές των Copliot+ PC που έχει θέσει η Microsoft).
Το μοντέλο μας διέθετε ακόμα 16 GB LPDDR5x 8400 MHz (με μέγιστη ποσότητα 64 GB) και δίσκο PCIe SSD 1 TB (με μέγιστη χωρητικότητα 2 TB). Για το κόστος του συστήματος πάντως, θα περιμέναμε διπλάσια μνήμη. Όσο για τη μπαταρία είναι μία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 55 Wh. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ασύρματη συνδεσιμότητα, υποστηρίζονται Wi-Fi 7 (υπάρχει σύστημα Qualcomm FastConnect 7800) και Bluetooth 5.4.
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Δοκιμάζοντας το XPS 13 9345 σε μία πληθώρα καθημερινών καταστάσεων, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοσή του. Αρχικά να πούμε πως αρίστευσε στα διάφορα benchmarks, επιτυγχάνοντας επιδόσεις που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πλέον δύσκολους, δείγμα του σοκ που έχουν φέρει οι νέοι επεξεργαστές της Qualcomm στο χώρο των Windows PC.
Ακόμα κι όταν το χρησιμοποιήσαμε σε πραγματικές συνθήκες όμως, δεν είχε κανένα θέμα να ανταποκριθεί στα «θέλω» μας. Είτε επρόκειτο για multitasking, είτε για απαιτητικές εργασίες όπως επεξεργασία βίντεο, το laptop παρέμεινε σβέλτο και αποτελεσματικό. Σύμφωνοι, το σύστημα ψύξης του χρειάστηκε να ανεβάσει στροφές μεταφορικά και κυριολεκτικά, όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν άψογο. Αυτό που μας έκανε εντύπωση, ήταν ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια μεγάλου φόρτου εργασίας, οι επιφάνειες του XPS 13 9345, από τη βάση μέχρι τα σημεία που ακουμπούν οι καρποί, παρέμειναν σε ανεκτές θερμοκρασίες.
Το πληκτρολόγιο του φορητού εκτείνεται σε όλο το πλάτος της κύριας επιφάνειάς του και μολονότι διαφορετικό απ’ ό,τι ίσως να έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα, είναι πολύ άνετο και λειτουργικό. Η μόνη μας ένσταση αφορά το πάνελ αφής επάνω από τα αριθμητικά πλήκτρα, το οποίο απεικονίζει διάφορα χρήσιμα πλήκτρα και συντομεύσεις, ενώ με το πάτημα των Fn + Esc αλλάζει στα F1-F12. Στην πράξη το πάνελ αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, αφού οι λειτουργίες του θα μπορούσαν να έχουν ανατεθεί σε κανονικά, τυπικά πλήκτρα.
Το κακό μάλιστα, είναι πως λόγω του συνδυασμού της επιφάνειας αφής και της απουσίας οποιαδήποτε ανάδρασης, είναι πολύ εύκολο κάποιος να πατήσει το λάθος πλήκτρο, απλώς επειδή θα έχει τοποθετήσει το δάχτυλό του λίγα εκατοστά παραδίπλα. Το δε touchpad είναι εντελώς καμουφλαρισμένο στην επιφάνεια του XPS 13 9345 κάτω από το πληκτρολόγιο και μολονότι είναι αόρατο, είναι αρκετά μεγάλο ώστε στην πράξη να μη μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Με ένα πάτημα του ειδικού πλήκτρου ενεργοποιείται ο Windows Copilot που επί του παρόντος, όπως έχουμε εξηγήσει και σε άλλες παρουσιάσεις Copilot+ PC, προσφέρει πιο πολλές υποσχέσεις, παρά λειτουργίες AI. Θα μας επιτρέψετε πάντως να βγάλουμε το καπέλο στη Dell για το bloatware-free σύστημα που μας χάρισε: πέραν των απαραίτητων δύο-τριών εργαλείων, το XPS 13 9345 φτάνει στα χέρια του χρήστη πεντακάθαρο. Εκεί που όμως μας μάγεψε, ήταν σε ό,τι αφορά την αυτονομία του.
Το βλέπαμε και δεν το πιστεύαμε: οι επιδόσεις του ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει, όχι μόνο σε σχέση με τα ανταγωνιστικά x86 μηχανήματα αλλά και συγκριτικά με τις άλλες προτάσεις που ενσωματώνουν επεξεργαστή Snapdragon. Για να καταλάβετε, το XPS 13 9345 διέλυσε το benchmark του Procyopn που τρέχουμε για τη μπαταρία, με σενάρια καθημερινής χρήσης (office, mail, βιντεοκλήσεις, browsing κ.α), δίνοντάς μας χρόνο 21 ώρες και 45 λεπτά, όταν λύσεις από Intel και AMD (ακόμα και Qualcomm) που έχουμε δοκιμάσει είναι πολύ πιο μακρυά.
Το συγκεκριμένο laptop είναι το τρίτο που δοκιμάζουμε με Snapdragon X Elite επεξεργαστή, κάτι που σημαίνει ότι τρέχει την έκδοση των Windows 11 για ARM επεξεργαστές. Από τον Ιούλιο που δοκιμάσαμε το πρώτο σύστημα μέχρι τώρα, η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά σε ότι αφορά τη συμβατότητα και κυρίως την κυκλοφορία εγγενών εκδόσεων δημοφιλών προγραμμάτων, κάτι που δείχνει ότι θα συνεχιστεί. Περιμένουμε μέχρι τα τέλη του έτους και την Adobe να προχωρήσει στην κυκλοφορία της πλήρους σουίτας Creative Cloud για Windows on Arm συστήματα ενώ σχεδόν όλοι οι δημοφιλείς browsers τρέχουν με "πλήρη ιπποδύναμη". Σίγουρα τα κενά υπάρχουν, με το emulation της Microsoft να κάνει πολύ καλή δουλειά, όμως περιμένουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον. Φυσικά σε ότι έχει να κάνει σχέση με λογισμικό της Microsoft όπως το Office (συμπεριλαμβανομένου και του Teams), δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως και με το Zoom.
Συμπέρασμα
Το XPS 13 9345 είναι ένα laptop που έρχεται να καλύψει στο έπακρο τις προσδοκίες του κοινού στο οποίο απευθύνεται, τουτέστιν επαγγελματίες, στελέχη και χρήστες που προσβλέπουν σε παραγωγικές εφαρμογές χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πιστότητα χρωμάτων (σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσουν την έκδοση του XPS με οθόνη OLED).
Η αρχιτεκτονική Arm σημαίνει περιορισμένη λίστα συμβατών εφαρμογών για την ώρα αλλά από την άλλη χαρίζει αυτονομία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, από κανένα laptop, κανενός κατασκευαστή. Αν στην ανωτέρω περιγραφή βλέπετε τον εαυτό σας, τότε εξετάστε οπωσδήποτε την πρόταση της Dell αν το κόστος των 2499€ είναι εντός του budget σας. Κάτι μας λέει ότι δύσκολα θα βρείτε άλλη να την κοντράρει…
- 1