Μας άρεσε
- Σχεδιασμός που δε φωνάζει “gaming”, με RGB και υπερβολές
- Τίμιος επεξεργαστής, δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στις εργασίες μας
- Η ψύξη λειτουργεί επαρκώς κι αν τα βρει «σκούρα», το Game Shift πιάνει δουλειά με δύο πλήκτρα
- Ωραίος συνδυασμός πληκτρολογίου και touchpad για καθημερινή χρήση και gaming, πλην των πλήκτρων κατεύθυνσης
- Άψογη αυτονομία και δη για gaming laptop
- Εγγύηση
Δεν μας άρεσε
- Η GTX 1650 είναι δύσκολο να προταθεί πλέον για όσους δεν παίζουν πολύ συγκεκριμένα παιχνίδια
- Πολύ χαμηλή φωτεινότητα οθόνης, ακόμη και στη μέγιστη τιμή
Η Dell ανανεώνει τη G Series με το Dell G15 5510, ένα gaming laptop που κρατάει χαμηλό προφίλ εξωτερικά ενώ εσωτερικά προσφέρει αρκετά σε κάθε τομέα. Οι βελτιώσεις που υπόσχεται η εταιρεία έχουν να κάνουν με την ψύξη, την οθόνη και φυσικά στα βασικότερα «εντόσθια» όπως ο επεξεργαστής και τα γραφικά.
Προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, πρακτικά χωρίζοντας το μοντέλο σε δύο ζευγάρια με κριτήριο τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Δεδομένου ότι απευθύνεται κατά βάση σε gamers, πώς καταφέρνει να συνδυάσει επιδόσεις με πρακτικότητα;
Σχεδιασμός
Το σασί του Dell G15 είναι μινιμαλιστικό, με την εξωτερική όψη του επάνω μισού να είναι λείο στις άκρες και στη μέση να έχει ένα ανάγλυφο τρίγωνο που σχεδόν φτάνει από άκρη σε άκρη. Στο κέντρο βρίσκεται το στρογγυλό λογότυπο της Dell, επίσης ανάγλυφο, σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Οι διαστάσεις του σε πλάτος και βάθος είναι 35.72cm και 27.28cm αντίστοιχα, με το ύψος του να ανέρχεται στα 2.33cm και το βάρος στα 2.44 κιλά.
Το κυρίως σώμα είναι εντελώς «καθαρό» μπροστά μιας και οι αεραγωγοί όπως και οι θύρες βρίσκονται στις άλλες τρεις πλευρές. Συγκεκριμένα, στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε τη θύρα Ethernet, τη θύρα ακουστικών/μικροφώνου, μια μικρή λυχνία LED που ανάβει όταν το laptop φορτίζει κι ένα ζευγάρι αεραγωγών κοντά στην οθόνη από όπου εξέρχεται θερμός αέρας. Στη γωνία προς τη μεριά του χρήστη υπάρχουν γρίλιες πίσω από τις οποίες κρύβεται ένα εκ των δύο ηχείων, όπως συμβαίνει και στη δεξιά πλευρά.
Δεξιά και προς τη μεριά της οθόνης θα βρούμε το λογότυπο “G” στη γωνία, ξανά ένα ζευγάρι αεραγωγών και δύο θύρες USB 2.0 SuperSpeed, όπως και το δεύτερο ηχείο. Τέλος, η πίσω πλευρά έχει μια θύρα USB 3.2 SuperSpeed, μια έξοδο HDMI, την υποδοχή για το βύσμα του φορτιστή, δύο από τις βίδες που κρατούν μαζί τα κομμάτια του σασί αλλά και δύο εξόδους αέρα στις δύο άκρες. Η κάτω πλευρά της συσκευής έχει αεραγωγούς από τους οποίους εισέρχεται αέρας, έξι βίδες για το άνοιγμα του κάτω καπακιού και τέσσερα μακρόστενα λαστιχένια ποδαράκια για να κάθεται σε επιφάνειες χωρίς να γλιστράει.
Προχωρώντας στο εσωτερικό, ανοίγοντας την οθόνη παρατηρούμε πως ο βραχίονας εκτείνεται σχεδόν από άκρη σε άκρη κατά πλάτος της συσκευής όμως – παρά κάτι εκατοστά. Ανοίγει αρκετά εύκολα (και μόνο με τον αντίχειρα δηλαδή) χωρίς να λυγίζει η οθόνη, ωστόσο πάντοτε προτείνεται να ανοίγεται βάζοντας δύναμη και τις δύο γωνίες. Άλλωστε, η κατασκευή του είναι πλαστική με εξαίρεση ορισμένα μεταλλικά μέρη στο εσωτερικό, όπως ο μηχανισμός του βραχίονα.
Αφότου ανοίξει, βλέπουμε την 15.6” οθόνη που περιβάλλεται από μικρά bezels στα πλάγια και μεγαλύτερα (σχεδόν διπλάσια) περιθώρια πάνω και κάτω. Στο κάτω μέρος της υπάρχει το λογότυπο της Dell, ξανά με μαύρο γυαλιστερό χρώμα, και στην επάνω πλευρά βρίσκεται η HD Webcam με ένα μικρόφωνο σε κάθε της πλευρά, μαζί με μια μικρή φωτεινή ένδειξη όταν τίθεται σε λειτουργία. Η αντιθαμβωτική οθόνη βάζει τα δυνατά της και πράγματι, δεν εμφανίζονται αντανακλάσεις ακόμη κι αν η πηγή φωτός βρίσκεται ακριβώς απέναντι – θα εμφανιστεί σαν μια φωτεινή «μπάλα» μεν αλλά δε θα αντανακλάει.
Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω στο κυρίως σώμα, υπάρχει άλλο ένα σετ αεραγωγών κατά μήκος της βάσης του βραχίονα από όπου εισέρχεται αέρας. Είναι εμφανές πως η Dell κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει επαρκή ψύξη, με πολλαπλούς αεραγωγούς σχεδόν σε κάθε πλευρά του laptop.
Μετά, έχουμε το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί μονόχρωμο πορτοκαλί οπίσθιο φωτισμό τεσσάρων ζωνών, δίνοντας πιο gaming όψη στο μηχάνημα που, κατά τα άλλα, απέχει από τα πολύ φαντεζί σχέδια που πολλά gaming laptops υιοθετούν. Τα WASD διαθέτουν ελαφρώς διαφορετική όψη για να ξεχωρίζουν, με διάφανο περίγραμμα που αφήνει τον φωτισμό να περνάει. Το F9 φέρει το λογότυπο “G” και, όταν ο χρήστης πατήσει Fn+F9 ενεργοποιείται το Game Shift, μια αποκλειστική τεχνολογία της Dell που αυξάνει δραματικά τις στροφές των ανεμιστήρων για να κρατήσουν το laptop σε κανονικές θερμοκρασίες αν εκτελεί πολύ απαιτητικές εργασίες.
Παρότι τα πλήκτρα του είναι βολικά σε μέγεθος για πληκτρολόγηση και gaming, υπάρχουν κάποιες παράξενες επιλογές. Για παράδειγμα, τα Page Up/Down βρίσκονται αριστερά και δεξιά από το επάνω βέλος, και γενικότερα τα πλήκτρα κατεύθυνσης έχουν το μισό μέγεθος από τα πλήκτρα γραμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα πλήκτρα στην κορυφή (Esc, F κλπ) όμως εκείνα δεν χρησιμοποιούνται τόσο εντός παιχνιδιού με την εξαίρεση του Escape – τα πλήκτρα κατεύθυνσης βολεύουν πολύ σε ένα MOBA ή strategy. Διαθέτει βέβαια NumPad, οπότε μπορεί κάποιος να ανταλλάξει τα arrow keys με τα 8546 εντός παιχνιδιού και να έχει μεγαλύτερη άνεση στην πληκτρολόγηση.
Το touchpad είναι άνετο για καθημερινές εργασίες και δεν μπερδεύει (εύκολα) τον καρπό με τα δάχτυλα οπότε τυχαία αγγίγματα σπάνια ανιχνεύονται. Υποστηρίζει gestures όπως άγγιγμα με δύο δάχτυλα για δεξί κλικ.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Όπως σημειώθηκε πριν, το Dell G15 κυκλοφορεί σε τέσσερις εκδόσεις. Δύο μοντέλα με τετραπύρηνο Intel Core i5-10200H και NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB, 8GB DDR4 RAM στα 2933MHz, και διαφέρουν στη χωρητικότητα: το ένα «φοράει» M.2 PCIe NVMe SSD μεγέθους 256GB και το άλλο 512GB. Στις άλλες δύο εκδόσεις, ο επεξεργαστής είναι ο Intel Core i7-10870H, συνδυασμένος με NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB, 16GB (2x8) DDR4 RAM στα 2933MHz, και τον ίδιο SSD στα 512GB ή 1TB. Κάθε έκδοση έρχεται με Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.1, για σταθερότερη ασύρματη σύνδεση και χαμηλότερη κατανάλωση μπαταρίας.
Μια ωραία συμπερίληψη σε κάθε έκδοση πλην εκείνης με 1TB SSD είναι η οθόνη 120Hz, κάτι σπάνιο για laptops στην κατηγορία του. Η οθόνη των 120Hz διαθέτει ανάλυση 1080p και μέγιστη φωτεινότητα 250 nits, ενώ το μοντέλο με RTX 3060 και 1TB SSD έχει οθόνη ίδιας ανάλυσης αλλά με φωτεινότητα 300nits και 165Hz ρυθμό ανανέωσης. Το μοντέλο που παραλάβαμε είναι ο συνδυασμός i5/1650/512GB, κι έτσι το πάνελ των 250nits δεν εντυπωσιάζει πολύ ως προς τη φωτεινότητα. Ακόμη και στο maximum, σε σκοτεινό δωμάτιο, δίνει την αίσθηση πως μάλλον ξεχάσαμε να αυξήσουμε τη φωτεινότητα και την αφήσαμε κάπου στη μέση. Είναι ικανοποιητική για καθημερινή χρήση και gaming, όμως δεν θα εντυπωσιάσει σε καμιά περίπτωση – ο ρυθμός ανανέωσης είναι το μεγάλο ατού της. Σε παιχνίδια όπως το Counter-Strike: Global Offensive, όπου με τις κατάλληλες ρυθμίσεις γραφικών μπορεί να φτάσει τα 120fps, είναι όντως άψογη και δύσκολα υπάρχει γυρισμός.
Πόσο καλά αποδίδει στα παιχνίδια, όμως; Ας μην ξεχνάμε πως είναι gaming laptop. Δοκιμάσαμε κάποια δίχως τεράστιες απαιτήσεις (Fortnite, Counter-Strike: Global Offensive) όπως και κάποια πολύ πιο απαιτητικά (Outriders, Forza Horizon 4, The Witcher III: Wild Hunt, Cyberpunk 2077) και με ρυθμίσεις που ποτέ δεν έπεφταν κάτω από τα medium (πάντα σε 1920x1080), η απόδοση στη χειρότερη περίπτωση έφτασε κοντά στα 50fps (στα απαιτητικά παιχνίδια). Μοναδική εξαίρεση ήταν το Cyberpunk 2077, όπου έπρεπε να ρίξουμε κάποιες ρυθμίσεις στο Low για να έχουμε πιο σταθερή απόδοση.
Οπότε μπορεί να κάνει τη δουλειά του μεν, αλλά η GTX 1650 σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά και αν κυνηγάει καινούρια παιχνίδια, δε θα πάρει πολύ καιρό πριν του γίνει εμπόδιο – εξάλλου, τα configurations με GTX 1650 έχουν μόλις 8GB RAM, εξίσου επίφοβη σε βάθος χρόνου. Βέβαια, το Dell G15 χρησιμοποιεί το NVIDIA Dynamic Boost που μπορεί να «σπρώξει» την κατανάλωση της κάρτας γραφικών και να λάβει περισσότερα από εκείνη – πρακτικά το Dynamic Boost προσθέτει έως και 10W στα 50W που ήδη έχει η κάρτα γραφικών, δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Κατά τα άλλα, σε εργασίες εκτός gaming, ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα με κολλήματα σε browsing, προγράμματα γραφείου και video editing/rendering, με το τελευταίο να ανεβάζει θερμοκρασίες και να αυξάνει τον θόρυβο του μηχανήματος. Σε γενικές γραμμές, είναι σχεδόν αθόρυβο (εκτός παιχνιδιών και rendering) κι όταν οι ανεμιστήρες χρειάστηκε να δουλέψουν περισσότερο, η maximum ένταση των ηχείων κάλυπτε τον θόρυβο. Το σασί, επίσης, δεν ζεστάθηκε ποτέ υπερβολικά ούτε στο άγγιγμα ούτε σε νούμερα, με τα πιο «ζόρικα» παιχνίδια και τους ανεμιστήρες στο τέρμα να κρατούν τη θερμοκρασία μεταξύ 75-85 βαθμών.
Η μπαταρία του (3 κελιών, 56WHr) αντέχει περίπου 6 ώρες χωρίς gaming και περίπου 2 ώρες με gaming ή λιγότερο, ανάλογα το παιχνίδι. Ενσωματώνεται Express Charge, το οποίο μέσα σε μια ώρα φορτίζει πάνω από τη μισή μπαταρία και η πλήρης φόρτιση απαιτεί περίπου 4 ώρες. Για gaming laptop, τα νούμερα είναι άνω του μέσου όρου σε πραγματικά σενάρια και όσοι το χρησιμοποιούν για περισσότερες εργασίες εκτός του gaming δε θα απογοητευτούν.
Για το τέλος, η HD webcam αποδίδει όπως θα περίμενε κανείς από μια ενσωματωμένη 720p κάμερα για laptop: κάνει απλώς τη δουλειά της. Σε βιντεοκλήσεις θα χρειαστεί επαρκής φωτισμός ειδάλλως ο θόρυβος στα σκοτεινά σημεία είναι εύκολα ορατός. Τα μικρόφωνα είναι επίσης ιδανικά για τέτοιες χρήσεις, χωρίς παραμορφώσεις ή εφέ που επηρεάζουν την ομιλία.
Συμπέρασμα
Κομψό σασί, αποδοτική ψύξη, χαμηλός θόρυβος, υψηλός ρυθμός ανανέωσης οθόνης και καλή αυτονομία, με εξίσου τίμιες επιδόσεις σε παιχνίδια αρκεί οι απαιτήσεις (παικτών και παιχνιδιών) να μην είναι πολύ υψηλές. Το μοντέλο με την GTX 1650, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να προταθεί σε έναν gamer απαιτήσεων καθώς οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες – σίγουρα, απευθύνεται σε όσους δεν έχουν ή δε θέλουν να ξεφύγουν σε budget. Όσο κι αν ο επεξεργαστής προσπαθεί και δε δημιουργεί προβλήματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η συγκεκριμένη GPU θα αντέξει στο χρόνο, καθώς η αγορά ενός τέτοιου laptop αποτελεί επένδυση για πολλούς.
Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε όπως πάντα στην on-site εγγύηση της Dell η οποία περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη σ' ολόκληρο τον κόσμο αλλά και επισκευή στο χώρο σας σε 2 εργάσιμες ημέρες, κάτι που αποτελεί για πολλούς σημαντικό κριτήριο αγοράς.
- 4