Τα ZenBook UX325 και UX425 αποτελούν τις τελευταίες προτάσεις της ASUS στην κατηγορία των ultrabook. Αν και διαφορετικές σειρές, στην πράξη πρόκειται λίγο-πολύ για το ίδιο σύστημα με άλλο μέγεθος -τα UX325 διαθέτουν οθόνη 13,3 ιντσών ενώ τα UX425 οθόνη 14 ιντσών. Αμφότερα απευθύνονται στον χρήστη που μετακινείται πολύ και ως εκ τούτου δίνει έμφαση στη φορητότητα και τη λειτουργικότητα. Αν και δεν προορίζονται για σκληρή χρήση (βλ. επεξεργασία εικόνας/βίντεο, gaming, σχέδιο κλπ), έρχονται με αρκετές επιλογές σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Από πλευράς εμφάνισης, τα ZenBook UX325 και UX425 τα καταφέρνουν περίφημα. Το ανακυκλωμένο κράμα αλουμινίου που έχει χρησιμοποιηθεί στο σώμα τους αποπνέει έναν απόλυτα premium αέρα, ενώ το ανάγλυφο μοτίβο με τους ομόκεντρους κύκλους και το λογότυπο της ASUS αναδεικνύει τα δύο όμορφα χρώματα (pine grey και lilac mist ή γκρι και ασημί) στα οποία διατίθενται. Παρά τη στιβαρότητα στην κατασκευή τους, το βάρος τους παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα: 1,07-1,11 κιλά για το ZenBook UX325 και 1,13-1,17 κιλά για το UX425 (θα εξηγήσουμε παρακάτω προς τι το εύρος σε κάθε περίπτωση).
Η Asus δηλώνει γεμάτη καμάρι πως πρόκειται για τα λεπτότερα ultrabook στον κόσμο στις 13 και τις 14 ίντσες που διαθέτουν πλήρη γκάμα θυρών και εν μέρει έχει δίκιο. Η διαχείριση χώρου στα νέα ZenBook είναι εκπληκτική, αφού δε μένει ούτε σπιθαμή χώρου ανεκμετάλλευτη, ενώ το προφίλ των 1,39 εκατοστών τα καθιστά κορυφαίες επιλογές για κάθε χρήστη που δουλεύει on the go. Στον βωμό της φορητότητας όμως, σύμφωνα με την ASUS, θυσιάστηκε η θύρα 3,5 χιλ., απουσία που θα κάνει όσους δουλεύουν με ενσύρματα ακουστικά να το ξανασκεφτούν πριν καταλήξουν σε κάποιο εκ των ZenBook UX325 και UX425 (παρέχεται dongle για όσους βολεύονται με κάτι τέτοιο).
Κατά τα άλλα τα συστήματα έρχονται με δύο θύρες Thunderbolt 3 USB-C και μία HDMI πλήρους μεγέθους στην αριστερή τους πλευρά, καθώς επίσης μία USB 3.2 Type-A και έναν αναγνώστη καρτών μνήμης microSD στη δεξιά. Θύρα Ethernet δεν υπάρχει, όμως τα laptop συνοδεύονται από ένα ακόμα -προαιρετικό- dongle, USB-A σε LAN. Το καπάκι σηκώνεται άνετα με το ένα χέρι, ενώ ο μηχανισμός περιστροφής της οθόνης, ErgoLift, ανασηκώνει ελαφρά το πίσω μέρος του laptop, δίνοντας στο πληκτρολόγιο κλίση για μία πιο εργονομική εμπειρία χρήσης.
Πληκτρολόγιο
Το πληκτρολόγιο των ZenBook UX325 και UX425 είναι πλήρους μεγέθους, καταλαμβάνοντας δηλαδή ολόκληρο το πλάτος του συστήματος. Ο σχεδιασμός του είναι μεν ο τυπικός ενός πληκτρολογίου φορητού υπολογιστή αλλά οι διαστάσεις των πλήκτρων παραπέμπουν περισσότερο σε σταθερό λόγω μεγέθους. Τα πλήκτρα αυτά καθ’ αυτά δεν είναι ακριβώς τετράγωνα ενώ σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση ενεργοποίησής τους, προσφέρουν μία απόλυτα άνετη εμπειρία χρήσης χωρίς προβλήματα.
Στα δεξιά του πληκτρολογίου, η ASUS έχει προσθέσει ακόμα μία στήλη με έξτρα πλήκτρα, η ύπαρξη των οποίων μας διευκόλυνε αρκετά. Για όσους τουλάχιστον χρησιμοποιούν τακτικά τα Home, Page Up, Page Down και End, πλέον θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν με ένα πάτημα και όχι με χρήση του Fn. Το μεγάλο αρνητικό πάντως δεν είναι άλλο από το πλήκτρο ενεργοποίησης στην επάνω δεξιά γωνία: αν και έχει μεγαλύτερη αντίσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα, η θέση του θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετά κατά λάθος κλειδώματα του υπολογιστή μέχρι να το συνηθίσετε.
Κάτω από το πληκτρολόγιο και στο κέντρο βρίσκεται το touchpad ή όπως το ονομάζει η ASUS, το NumberPad 2.0. Στην ουσία πρόκειται για ένα touchpad που υπηρετεί όμως και έναν δεύτερο ρόλο, αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου, επάνω του εμφανίζονται τα πλήκτρα ενός numpad, κάνοντας έτσι την εισαγωγή αριθμών απείρως ευκολότερη. Το βασικό είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα: το touchpad αντιλαμβανόταν πότε είχαμε τα δάχτυλά μας επάνω του και πότε απλά ακουμπούσαν οι παλάμες μας, ως numpad ήταν άνετο, ενώ και η ακρίβεια των κινήσεων ήταν άψογη.
Οθόνη
Στην οθόνη παρατηρείται η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των διαθέσιμων εκδόσεων των δύο συστημάτων. Η ASUS έχει προικίσει τα νέα της ZenBook με οθόνες NanoEdge πολύ λεπτού πλαισίου, ιδίως δεξιά και αριστερά. Επάνω από αυτές βρίσκεται η ενσωματωμένη webcam.
Το ZenBook UX325 διαθέτει οθόνη 13,3 ιντσών, ανάλυσης 1920x1080 pixel (λόγος διαστάσεων 16:9) που καταλαμβάνει το 88% της συνολικής επιφάνειας. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει μεταξύ πάνελ μέγιστης φωτεινότητας 300 nit και πάνελ μέγιστης φωτεινότητας 450 nit με κατανάλωση μόλις 1 W σε περίπτωση που η τιμή της πέσει στα 150 nit ή παρακάτω. Η δεύτερη επιλογή εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία σε περίπτωση που ο χρήστης αποφασίσει να θυσιάσει τη φωτεινότητα της οθόνης του ενώ γλιτώνει και περίπου 40 γραμμάρια στο βάρος του συστήματος.
Αντίστοιχα, στο ZenBook UX425 έχουμε οθόνη 14 ιντσών που καλύπτει το 90% της συνολικής επιφάνειας. Η ανάλυσή της είναι και εδώ Full HD (1920x1080 pixel με λόγο διαστάσεων 16:9) ενώ στα της φωτεινότητας, οι διαθέσιμες επιλογές είναι και πάλι δύο, αυτή τη φορά μεταξύ πάνελ με μέγιστη φωτεινότητα 300 nit και 400 nit/1 W. Σε περίπτωση που ο χρήστης προτιμήσει τη δεύτερη πρόταση, τότε θα επωφεληθεί από το ελάχιστα χαμηλότερο βάρος του συστήματος.
Στην πράξη τώρα, η οθόνη των νέων ZenBook μας άφησε ικανοποιημένους. Απεικονίζει τα χρώματα με αρκετά φυσικούς τόνους ενώ μέσα από την εφαρμογή MyASUS προσφέρεται δυνατότητα περαιτέρω προσαρμογής. Δουλεύοντας σε εξωτερικούς χώρους βέβαια, το μεγαλύτερο διάστημα είχαμε επιλεγμένη τη μέγιστη ρύθμιση φωτεινότητας, αφού σε διαφορετική περίπτωση, το έργο μας δυσκόλευε κατά πολύ -κάτι που θα πρέπει να έχουν κατά νου όσοι προορίζουν το σύστημα για τέτοιου είδους χρήση.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Τα δύο ZenBook έρχονται με τρεις διαφορετικούς επεξεργαστές 10ης γενιάς της Intel. Πρόκειται για τους Core i3-1005G1, Core i5-1035G1 και Core i7-1065G7, όλοι της σειράς Ice Lake στα 10 nm. Το πλεονέκτημα αυτής της οικογένειας επεξεργαστών έναντι των Comet Lake των 14 nm, είναι η καλύτερη διαχείριση πόρων και οι ανώτερες επιδόσεις της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών. Με δεδομένο ότι τα ZenBook δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες ενός gamer, η ελαφρώς βελτιωμένη αυτονομία έρχεται έχοντας θυσιάσει τους υψηλότερους χρονισμούς ενός Comet Lake επεξεργαστή.
ASUS ZenBook UX325 PC Mark 10 / Battery Life
ASUS ZenBook UX325 & UX425
Στα της RAM, τα δύο laptop διατίθενται με 8 GB, 16 GB και 32 GB μνήμης LPDDR4X στα 3200 MHz. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, η ASUS έχει “προικίσει” τα νέα ZenBook με M.2 SSD (NVMe PCIe 3.0) 512 GB ή 1 TB. Τα καλά νέα με τον δίσκο είναι πως έχει τοποθετηθεί εκτός μητρικής, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης εφ’ όσον το επιθυμεί μπορεί -σχετικά- εύκολα να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο. Τα κακά νέα είναι ότι από ταχύτητες δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά αφού υπολείπεται των κορυφαίων προτάσεων της αγοράς (βλ. Samsung PM981a, Western Digital PC SN730). Για τον μέσο χρήστη θα είναι μια χαρά, όμως με δεδομένο το κόστος των ZenBook, θα περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Κατά τα άλλα τα δύο συστήματα έρχονται με ενσωματωμένα γραφικά (Iris Plus και UHD Graphics) και τεχνολογία Intel Optane (32 GB μνήμης που σε βάθος χρόνου θα σας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο). Γενικότερα η απόκρισή τους είναι άψογη, αφού για την εκκίνηση απαιτούνται κάτι λιγότερο από επτά δευτερόλεπτα ενώ για το ξεκλείδωμα ούτε καν δύο. Υποστηρίζουν Wi-Fi 6 (με Gig+/802.11ax), Bluetooth 5.0 και αναγνώριση φωνής για χρήση Cortana και Alexa και είναι εφοδιασμένα με κάμερα υπερύθρων (συνεργάζεται άψογα με το Windows Hello για στιγμιαίο log-in, ακόμα και στο σκοτάδι) -αλλά όχι σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος. Τα ηχεία είναι ρυθμισμένα από τη Harman Kardon και αποδίδουν ικανοποιητικά τηρουμένων των αναλογιών (για την παρακολούθηση ταινιών συστήνουμε ακουστικά απαραιτήτως).
ASUS ZenBook UX325 & UX425
Όσον αφορά στη μπαταρία, η ASUS έχει επιλέξει για τα ZenBook UX325 και UX425 μία τεσσάρων κελιών στις 67 Wh. Σε συνδυασμό με την αρκετά καλή διαχείριση πόρων που επιτυγχάνουν τα δύο συστήματα, μιλάμε για μία αυτονομία σε τυπικές συνθήκες (φωτεινότητα λίγο πάνω από τη μέση, ρυθμίσεις για μέγιστη αντοχή, συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth) που αγγίζει τις 10 ώρες πραγματικής χρήσης. Η ASUS αναφέρει μέχρι και 22 ώρες διάρκεια μπαταρίας, επίδοση που ναι μεν είναι δυνατή σε έναν βαθμό, όμως δεν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης. Η φόρτιση γίνεται με φορτιστή USB-C 65 W και απαιτεί λίγο πάνω από δύο ώρες.
Δουλεύοντας μαζί τους, τα ZenBook UX325 (Core i7/16GB RAM/512GB) και UX425 (Core i5/16GB RAM/512GB) μας άφησαν πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Ανταποκρίθηκαν σε ό,τι τους ζητήσαμε, με τη θερμοκρασία τους στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (όταν ξεκινούσε η λειτουργία boost του επεξεργαστή, μοιραία ζεσταίνονταν). Η οθόνη των 13,3 και 14 ιντσών μπορεί να είναι κομματάκι μικρή για τις απαιτήσεις συγκεκριμένου τύπου χρηστών, όμως ακόμα κι έτσι μπορείτε να συνδέσετε έως και δύο έξτρα οθόνες (HDMI και Thunderbolt κάνουν δουλειά).
Συμπέρασμα
Τα ZenBook UX325 και UX425 είναι ιδανικά για δουλειά γραφείου εκτός γραφείου. Το εξαιρετικά συμμαζεμένο τους design, τους επιτρέπει να χωρούν παντού, ακολουθώντας σας όπου κι αν βρεθείτε, δίχως να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Αποδίδουν εξαιρετικά, ακόμα και σε σχετικά απαιτητικές καταστάσεις multitasking -φτάνει να έχετε επιλέξει τη σύνθεση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Η ποιότητα κατασκευής τους είναι άριστη, το ίδιο και οι λειτουργίες της ASUS που ενισχύουν την όλη εμπειρία.
Εν τέλει παρά τις όποιες ελλείψεις τους, την παρούσα στιγμή αποτελούν ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς στα high-end ultrabook, κερδίζοντας -στα σημεία- ακόμα και τα XPS.
Μας άρεσαν
- Εξαιρετικός σχεδιασμός, μικρές διαστάσεις, χαμηλό βάρος
- Ποιοτική οθόνη με ελάχιστο πλαίσιο
- Άνετο πληκτρολόγιο, λειτουργικό NumberPad 2.0
- Δύο θύρες Thunderbolt 3 και πλήρους μεγέθους HDMI
- Κάμερα υπερύθρων
- Πολύ καλή αυτονομία
Δεν μας άρεσαν
- Οι Ice Lake ίσως και να μην ήταν τελικά η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή (βλ. Comet Lake)
- Απουσία θυρών 3,5 χιλ. και Ethernet
- Ο SSD υπολείπεται των πραγματικά γρήγορων μοντέλων της αγοράς
- Το πλήκτρο ενεργοποίησης είναι άσχημα τοποθετημένο
- Απουσία σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος