Μας άρεσε
- Μικρό προφίλ και βάρος παρά τις 16 ίντσες του
- Σπουδαία οθόνη OLED 16 ιντσών
- Πανίσχυρο στα χαρτιά και την εμπειρία με λειτουργίες AI
- Αποδοτικό σύστημα ψύξης
- Ανθεκτικό Ceraluminum με υπέροχη υφή (που διατίθεται και σε δύο όμορφα χρώματα)
- Μεγάλη αυτονομία σε πραγματικές συνθήκες χρήσης...
Δεν μας άρεσε
- ...χωρίς να φτάνει όμως εκείνη των laptops ARM
- Η ASUS θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει step-up στο λογισμικό της
- Η οθόνη, αν και υπέροχη, θα μπορούσε να είχε υψηλότερη φωτεινότητα
Βάσει των όσων γνωρίζαμε έως τώρα, το πιθανότερο για ένα «λεπτό και ελαφρύ» laptop ήταν να έρχεται με οθόνη 13-14 ιντσών, καθώς το βάρος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διαστάσεις. Η ASUS λοιπόν αλλάζει τα δεδομένα με το Zenbook S 16 (UM5606), ένα σύστημα που παρ’ ό,τι διαθέτει οθόνη 16 ιντσών, έχει βάρος μόλις 1,5 κιλό και προφίλ που δεν ξεπερνά τα 1,1 εκατ. και μάλιστα δίχως να υστερεί σε προδιαγραφές και ως εκ τούτου δυνατότητες.
Ενσωματώνοντας τη νέα γενιά επεξεργαστών AI της AMD (Strix Point) με αρχιτεκτονική Zen 5 και μία ευρεία γκάμα λειτουργιών AI και προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης, το Zenbook S 16 έρχεται να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για όποιον αναζητά ένα all-around laptop, ικανό να τον καλύψει σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς του. Πάμε να το δούμε.
Σχεδιασμός
Όπως προείπαμε, παρά τις 16 ίντσες του, το Zenbook S 16 τοποθετείται στην κατηγορία των λεπτών και ελαφριών laptops. Οι ακριβείς διαστάσεις του είναι 35,36 x 24,30 x 1,19 εκατ. με το βάρος του να εντοπίζεται στο 1,5 κιλό. Τα παραπάνω αν και υπό άλλες συνθήκες θα μας έβαζαν σε σκέψεις όσον αφορά στη στιβαρότητα του συστήματος, εδώ δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Το σύστημα πληροί τις προδιαγραφές του στρατιωτικού προτύπου των ΗΠΑ MIL-STD-810H έχοντας παράλληλα υποβληθεί σε πλήθος δοκιμών από την ASUS (δονήσεις, κραδασμοί, ακραίες θερμοκρασίες, μεγάλο υψόμετρο κλπ) με το καπάκι του να είναι κατασκευασμένο από Ceraluminum.
Το είδαμε για πρώτη φορά στη Computex 2024 τον περασμένο μήνα, μας εντυπωσίασε αλλά τώρα είχαμε περισσότερη ώρα μαζί του. Επί της ουσίας πρόκειται για επεξεργασμένο αλουμίνιο το οποίο πλέον υιοθετεί και ορισμένες από τις ιδιότητες του κεραμικού για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και τον χρόνο. Η υφή του είναι ματ ενώ έρχεται σε δύο χρώματα, λευκό και γκρι, που φέρουν το ανανεωμένο, μίνιμαλ μονόγραμμα της ASUS με μεταλλική γραφή. Ο συνδυασμός όλων αυτών καταλήγουν σε ένα από τα πιο όμορφα laptop που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.
Χάρη στο μέγεθός του, το Zenbook S 16 έρχεται με πλήρη γκάμα θυρών, μία ευχάριστη αλλαγή από το ζευγάρι USB Type-C που μας περιμένει στα μικρότερων διαστάσεων laptops. Συγκεκριμένα προσφέρονται δύο USB 4.0 Gen 3 Type-C που υποστηρίζουν DisplayPort, Power Delivery, σύνδεση έως και τριών εξωτερικών οθονών με μεγάλες αναλύσεις (ακόμα και 8K) και μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες έως 40 Gbps, USB 3.2 Gen 2 Type-A, HDMI 2.1 (TMDS), αναγνώστης κάρτας SD 4.0 και σύνθετη θύρα ήχου. Μίας που πιάσαμε τα της συνδεσιμότητας, να πούμε πως το σύστημα προσφέρει ακόμα Bluetooth 5.4 και dual-band Wi-Fi 7 με 4K QAM, όντας έτσι future-proof σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνδεσιμότητα. Πάνω από την οθόνη υπάρχει και κάμερα ASUS AiSense υπερύθρων Full HD ανάλυσης για άμεση σύνδεση στα Windows, μείωση της φωτεινότητας όταν κοιτάτε αλλού και αυτόματο κλείδωμα όταν φεύγετε από τη θέση σας.
Το πληκτρολόγιο είναι πλήρους μεγέθους με απόσταση πλήκτρων (κέντρο σε κέντρο) 19,5 χιλ. και απόσταση διαδρομής 1,1 χιλ. Η δε κυρτή επιφάνεια των πλήκτρων καθιστά πανεύκολη την πληκτρολόγηση, δίνοντας αίσθηση εφάμιλλη με εκείνη ενός κανονικού πληκτρολογίου desktop. Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει και αποκλειστικό πλήκτρο Copilot. Όσο για το touchpad είναι κατά 40% μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά προσφέροντας μία πολύ άνετη εμπειρία χρήσης. Υποστηρίζει μάλιστα και έξυπνες χειρονομίες για λειτουργίες όπως την προσαρμογή της φωτεινότητας και του ήχου, την αναπαραγωγή πολυμέσων και την εκκίνηση συγκεκριμένων εφαρμογών. Όταν τις συνηθίσετε έπειτα από λίγο και τις εκτελείτε χωρίς καν να το σκέφτεστε, θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η οθόνη του συστήματος δεν είναι μόνο εκείνη που το διαφοροποιεί στην κατηγορία των λεπτών και ελαφριών laptops αλλά και μία έξοχη OLED που χαρίζει υπέροχες εμπειρίες θέασης. Πρόκειται για μία ASUS Lumina 16:10 με ανάλυση 2880 x 1800 και ρυθμό ανανέωσης 120 Hz που καταλαμβάνει το 90% της συνολικής επιφάνειας. Προσφέρει μέγιστη φωτεινότητα 550 nits, λόγο αντίθεσης 1.000.000:1 και κάλυψη χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 100% (με δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ sRGB και Display P3). Διαθέτει ακόμα πιστοποίηση χαμηλών εκπομπών μπλε ακτινοβολίας από την TUV Rheinland καθώς και VESA DisplayHDR 500 True Black ενώ υποστηρίζει Dolby Vision.
Συνοδεύεται, τέλος, από το λογισμικό OLED Care της ASUS (απαρτίζεται από τέσσερις επιλογές/δυνατότητες) που μειώνει τις πιθανότητες για burn-in.
Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα, με την οθόνη να προσφέρει υπέροχα χρώματα σε φυσικούς τόνους με σπουδαία αντίθεση. Δεν είχαμε κανένα απολύτως παράπονο κατά το streaming περιεχομένου, ούτε και κατά την εργασία. Η επιλογή προφίλ χρώματος άλλωστε γίνεται πανεύκολα μέσα από το Splendid του MyASUS με τον χρήστη να είναι σε θέση να επιλέξει κάποια από τις προεπιλογές ή να προσαρμόσει ο ίδιος τις ρυθμίσεις προκειμένου εκείνες να ανταποκρίνονται στα «θέλω» του. Ο ρυθμός ανανέωσης των 120 Hz μας χάρισε απόλυτα ομαλές εμπειρίες θέασης ενώ τα 0,2 ms είναι εξαιρετικά στο gaming, έστω κι αν το σύστημα δεν εστιάζει τόσο στο εν λόγω κοινό. Να σημειώσουμε πως υπάρχει και επιλογή οθόνης αφής η οποία υποστηρίζει και χρήση γραφίδας.
Ως προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, το Zenbook S 16 ενσωματώνει τη νέα σειρά επεξεργαστών της AMD, Ryzen AI 300. Η έκδοση που έφτασε στα χέρια μας ήταν πρακτικά η ισχυρότερη καθώς διέθετε τον Ryzen AI 9 HX 370 (με 36 MB cache, 12 πυρήνες και 24 νήματα, συχνότητα έως 5,1 GHz), ενσωματωμένη κάρτα γραφικών AMD Radeon 890M, 32 GB LPDDR5X onboard RAM στα 7500 MHz και δίσκο SSD PCIe 4.0 x4 NVMe 2 TB. Ο επεξεργαστής περιλαμβάνει και ενσωματωμένη NPU με απόδοση 50 TOPS (τα έως 81 TOPS που αναφέρει στο προωθητικό της υλικό η ASUS περιλαμβάνουν και την απόδοση CPU/GPU), κάτι που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προδιαγραφές καθιστά το Zenbook S 16 ένα Copilot+ PC βάσει των ελάχιστων απαιτήσεων που έχει θέσει η Microsoft.
Πριν περάσουμε στις λειτουργίες του laptop, να προσθέσουμε πως αυτό διαθέτει μπαταρία 78 Wh που του χαρίζει άνετα αυτονομία 13-14 ωρών σε τυπική καθημερινή χρήση, σημαντικά μεγαλύτερη από την προηγούμενη γενιά, κάτι που δείχνει και την ικανότητα της νέας αρχιτεκτονικής. Βέβαια δεν υπάρχει ακόμα σύγκριση με την αντίστοιχη πρόταση της εταιρείας που ενσωματώνει chipset Snapdragon X Elite, όμως και πάλι η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο καλή επίδοση.
Εδώ θα ανοίξουμε μία παρένθεση για να μιλήσουμε για τον φορτιστή USB-C GaN των 65 W που μας παραχώρησε η ASUS για τους σκοπούς της δοκιμής, ο οποίος διατίθεται ξεχωριστά για αγορά.. Πρόκειται για έναν συμπαγή φορτιστή διαστάσεων 3,20 x 6,41 x 3,00 εκατ. και βάρους 120 γραμμαρίων, ο οποίος διαθέτει δύο θύρες USB Type-C για ταχεία φόρτιση, όντας έτσι ιδανικός για όσους συνηθίζουν να κυκλοφορούν με τουλάχιστον δύο mobile συσκευές (δηλαδή όλους). Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται χρησιμοποιεί το νιτρίδιο του γαλλίου (εξ ου και το GaN) αντί του πυριτίου, κάτι που καθιστά δυνατή την ταχύτατη φόρτιση διατηρώντας παράλληλα τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Τα 65 W του αφορούν μία συσκευή. Όταν συνδέεται και δεύτερη, τότε ενεργοποιείται η τεχνολογία Smart Load Balancing για την ισόποση διανομή φορτίου.
Ο φορτιστής συνοδεύεται από καλώδιο USB-C μήκους 1,5 μέτρου και έχει περάσει μία σειρά απαιτητικών δοκιμών (3000 κύκλοι κύρτωσης καλωδίου, 10.000 κύκλοι συνδέσεων/αποσυνδέσεων). Η αγορά του όπως είπαμε είναι καθαρά προαιρετική αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία του laptop αλλά πωλείται ξεχωριστά, ωστόσο μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμος στον μέσο χρήστη του Zenbook S 16 για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον διότι είναι σε θέση να φορτίσει το laptop -και όχι μόνο- σε σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με έναν τυπικό φορτιστή και δεύτερον διότι θα καταστήσει αχρείαστη τη μεταφορά φορτιστή στα καθημερινά πηγαινέλα (από το σπίτι στο γραφείο π.χ.).
Η ζωή με την AI
Το Zenbook S 16 είναι ένα AI laptop ή όπως έχει επικρατήσει πια, ένα Copilot+ PC. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον χρήστη ως προς την όλη εμπειρία χρήσης που απολαμβάνει εκείνος; Εδώ είναι που οι εφαρμογές και οι λειτουργίες των ASUS και Microsoft έρχονται να αλλάξουν άρδην τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, με πρώτο και καλύτερο τον Windows Copilot ο οποίος ενεργοποιείται με το πάτημα του σχετικού πλήκτρου, όντας πανέτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του που για την ώρα περιορίζονται σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της Microsoft. Φυσικά μπορούμε να πάρουμε απάντηση σε διάφορα ερωτήματα, όμως περιμένουμε πολλά περισσότερα μέσα στο Φθινόπωρο ΄όπως ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αναζήτηση αρχείων, άμεση προσαρμογή διαφόρων ρυθμίσεων και έλεγχο του υπολογιστή.
Το δε Windows Studio Effects v2 είναι ιδανικό για τηλεδιασκέψεις και βιντεοκλήσεις, αφού μπορεί να προσαρμόσει τον φωτισμό του περιβάλλοντος και να κάνει το βλέμμα σας να κοιτά την κάμερα για καθαρότερη εικόνα με πιο ισορροπημένα χρώματα και μία πιο φυσική εμπειρία αλληλεπίδρασης. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις κλήσεις, υπάρχει και εξουδετέρωση θορύβου μέσω AI που μάλιστα διαθέτει και τέσσερις λειτουργίες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Η λειτουργία Live Caption θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε άτομα με προβλήματα στην ακοή ή όσους δεν είναι άριστοι γνώστες μίας γλώσσας, χάρη στην προβολή υποτίτλων σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη -κάτι που προσφέρουν αρκετά τηλεοπτικά κανάλια ή online πλατφόρμες όπως το YouTube. Το σημαντικό μειονέκτημά της είναι ότι για την ώρα δεν υποστηρίζει Ελληνικά, χωρίς να γνωρίζουμε πότε αυτό θα αλλάξει.
Περνώντας στα όσα έχει αναπτύξει η ASUS, τη μεγάλη διαφορά κάνει το StoryCube, μία εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να ταξινομήσετε, να εντοπίσετε, να επεξεργαστείτε και να προβάλλετε φωτογραφίες και βίντεο. Επί της ουσίας μιλάμε για μία βιβλιοθήκη πολυμέσων νέας γενιάς βασισμένη στην AI. Προσφέρει ευκολότερη εισαγωγή αρχείων από εξωτερικές μονάδες, ταξινόμηση με βάση χρονολογία ή τοποθεσία αλλά και αναγνώριση προσώπου για προβολή των εικόνων που αφορούν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Η αναζήτηση γίνεται πολύ πιο εύκολη αφού πλέον μπορείτε να γράψετε για τι ακριβώς ψάχνετε ώστε η AI να σας «σερβίρει» τις κατάλληλες εικόνες διαβάζοντας το περιεχόμενό τους, ενώ το ίδιο ισχύει και με την επεξεργασία βίντεο (σε βασικό επίπεδο) η οποία πια δεν απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού.
Επιδόσεις & εμπειρία χρήσης
Το Zenbook S 16 έρχεται με σχετικά περιορισμένο προεγκατεστημένο λογισμικό καθώς αυτό αφορά τις γνωστές εφαρμογές της ASUS (MyASUS, GlideX, ScreenXpert 3.0, APP Switcher) που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τον υπολογιστή και εκμεταλλευτείτε τυχόν έξτρα συσκευές. Κάποιες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες, άλλες να μην απαιτούν συνδρομή για την πλήρη γκάμα των λειτουργιών τους αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι αυτές που είναι. Αρκετά χρήσιμη βρήκαμε την εφαρμογή ASUS Switch η οποία κάνει τη μετάβαση από ένα υπάρχον σύστημα στο καινούριο αρκετά πιο εύκολη. Το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να συνδέσουμε τους δύο υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο και να εκκινήσουμε τη μεταφορά δεδομένων.
Από πλευράς απόδοσης, σε ό,τι έχει να κάνει με το Zenbook S 16 δεν είχαμε παράπονο. Με τέτοια χαρακτηριστικά άλλωστε, το σύστημα «πετούσε», με την AMD να παραδίσει ένα κορυφαίο chipset για φορητούς υπολογιστές, με σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν, ειδικά τώρα που ο ανταγωνισμός (ελέω Snapdragon X Elite) εντείνεται. Το laptop ανταποκρίθηκε εξαιρετικά καθώς ήταν σε θέση να εκτελέσει ό,τι κι αν του ζητήσαμε, ακόμα και στις πλέον απαιτητικές καταστάσεις multitasking. Η ASUS μάλιστα το έχει εξοπλίσει με ένα άκρως αποτελεσματικό σύστημα ψύξης το οποίο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε το προφίλ του Zenbook S 16. Εν πάση περιπτώσει, αυτό απαρτίζεται από δύο ανεμιστήρες, θάλαμο ατμού και δύο φύλλα γραφίτη που σε συνδυασμό με τον έξτρα αεραγωγό μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης (εκείνη η κομψή επιφάνεια με τις γρίλιες) και τα καταφέρνει περίφημα.
Όταν ο φόρτος εργασίας ήταν χαμηλός και ως εκ τούτου οι ανεμιστήρες δεν στροφάρουν ιδιαίτερα (βλ. Whisper mode), η λειτουργία του laptop ήταν πρακτικά αθόρυβη. Σύμφωνα με την ASUS υπό αυτές τις συνθήκες ο θόρυβος δεν ξεπερνά τα 25 dB και παρ’ ό,τι δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε το νούμερο αυτό, δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην την πιστέψουμε. Όσο το πράγμα ζορίζει, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων benchmarks ή σε απαιτητικές εργασίες (video rendering, gaming ή multitasking με 25-30 browser tabs ανοιχτά), τόσο οι ανεμιστήρες ανεβάζουν στροφές και ως εκ τούτου ο θόρυβος αυξάνεται. Παρατηρήσαμε πάντως σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία κάτω από το πληκτρολόγιο, που μας έκανε λίγο δύσκολη τη ζωή στην πληκτρολόγηση σε ελάχιστες στιγμές όμως η μεγαλύτερη αύξηση γίνεται πάνω ακριβώς στο άνω μέρος του πληκτρολογίου, όπου δεν επηρεάζει. Κάτι που περιμέναμε και πλέον όμως μας κάνει αρνητική εντύπωση, είναι η σημαντική διαφορά στις επιδόσεις εξαιτίας του throttling, ειδικά σε επιδόσεις που έχουν να κάνουν με multi-core χρήση, μια διαφορά που τη μετρήσαμε στο 20-25%.
Στα της ψυχαγωγίας, το Zenbook S 16 δεν είναι gaming σύστημα, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να τρέξει σύγχρονα παιχνίδια σε ικανοποιητικό frame rate, φτάνει να μην έχετε απαιτήσεις ως προς την ανάλυση και την ποιότητα της εικόνας. Η AMD Radeon 890M άλλωστε βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 3.5 και αποδίδει περί τα 16 CU, όντας στα ίδια επίπεδα με μία NVIDIA GTX 1070. Ως εκ τούτου ακόμα κι αν κάποιος θέλει πού και πού να ξεδίνει με ένα παιχνίδι από τη βιβλιοθήκη του στο Steam ή το Game Pass, δεν θα έχει θέμα. Στο streaming, η όλη εμπειρία ήταν πάρα πολύ καλή: η οθόνη OLED είναι τέλεια γι’ αυτή τη δουλειά, έστω κι αν ο λόγος διαστάσεών της (16:10) σημαίνει πως δεν γλιτώνετε τα μεγάλα μαύρα πλαίσια επάνω και κάτω από την εικόνα. Τουλάχιστον τα έξι ηχεία (δύο tweeters, τέσσερα woofers) που υποστηρίζουν Dolby Atmos και φέρουν την υπογραφή της Harman Kardon θα σας αποζημιώσουν πλήρως.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, το Zenbook S 16 είναι ένα από τα ισχυρότερα laptops της αγοράς. Με αυτό κατά νου, το γεγονός πως η τιμή του ξεπερνά τα €2000 δεν προκαλεί έκπληξη, αφού απευθύνεται σε απαιτητικούς επαγγελματίες και δημιουργούς περιεχομένου που αναζητούν μία συσκευή κομψή και συμπαγή αλλά παράλληλα ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε τους επιθυμία χωρίς καμία πρόθεση υπερβολής. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η NPU που προσδίδει στο μηχάνημα future-proof χαρακτήρα, τότε έχουμε μία συσκευή που θέτει εύκολα υποψηφιότητα για την καλύτερη πρόταση στην κατηγορία της.
Ένα laptop που αποδίδει άψογα σε ό,τι κι αν του ζητήσετε, που θα σας επιτρέψει να βάλετε τα πόδια σας στον ωκεανό της AI και που θα σας καταπλήξει με το μικρό προφίλ και το χαμηλό του βάρος παρά την υπέροχη οθόνη OLED 16 ιντσών, το Zenbook S 16 αποτελεί πιθανότατα ό,τι καλύτερο και πιο ξεχωριστό μας έχει προσφέρει ως τώρα η συγκεκριμένη σειρά.
Αν σκέφτεστε να αλλάξετε το παρόν laptop σας αναζητώντας ένα κομψό μεν, ισχυρό δε, που θα αντέξει το πέρασμα του χρόνου, ρίξτε μια ματιά στην πρόταση της ASUS.