Μας άρεσε
- Οι Intel Core Ultra Series 2 υπερτερούν σημαντικά έναντι των προκατόχων τους
- Φοβερή οθόνη
- Αξιόλογες επιδόσεις μέχρι και στο gaming
- Υπέροχο look και premium design χωρίς να θυσιάζεται η στιβαρότητα
- Βελτιωμένη αυτονομία που ναι μεν δεν «χτυπά» εκείνη των Snapdragon laptops όμως ξεπερνά κάθε πρόταση με επεξεργαστή Intel και AMD
- Λύση που θα καλύψει τον χρήστη σε βάθος χρόνου
Δεν μας άρεσε
- Μια ακόμα USB-C στη δεξιά πλευρά δεν θα μας χάλαγε
- Σημαντική διαφορά στις επιδόσεις όταν το σύστημα δεν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα
Από την ώρα που ανακοινώθηκαν και επίσημα, στη Computex 2024, η έλευση των πρώτων συστημάτων που θα ενσωματώνουν τους νέους Lunar Lake επεξεργαστές της Intel, αναμένονταν με αρκετή ανυπομονησία. Κι' αυτό διότι η εταιρεία δεν μάσησε τα λόγια της, προχωρόντας σε επιθετικές ανακοινώσεις όχι τόσο έναντι της AMD αλλά της Qualcomm και των Snapdragon X επεξεργαστών που έχουν φέρει νέο αέρα στην κατηγορία των Windows PC όπως έχουμε διαπιστώσει και στο Insomnia.
Η ώρα έφτασε για να δούμε κατά πόσο αυτοί οι ισχυρισμοί περί αυτονομίας και επιδόσεων ευσταθούν, με την ASUS να μας στέλνει ένα από τα πρώτα συστήματα που ενσωματώνουν έναν επεξεργαστή της σειράς Intel Core Ultra 200, το Zenbook S 14.
Τα τελευταία χρόνια η ASUS έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου σε ό,τι αφορά το design των laptops της με τα τελευταία να υιοθετούν ολοένα και πιο συμπαγή σχεδιασμό, διατηρώντας τη στιβαρή κατασκευή και το premium look τους και – το κυριότερο – δίχως αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο τις επιδόσεις και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Το ολοκαίνουριο Zenbook S 14 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω. Πάμε να δούμε πώς τα καταφέρνει.
Σχεδιασμός
Το Zenbook S 14 είναι ένα laptop που διαθέτει μεν εντυπωσιακή εμφάνιση κι όμως καταφέρνει να περνά απαρατήρητο. Ο λόγος που συμβαίνει το τελευταίο, είναι κυρίως λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού του. Με διαστάσεις 31,15 x 21,39 εκατ. και προφίλ που κυμαίνεται μεταξύ 1,19 και 1,29 εκατ. μιλάμε για ένα σύστημα που χωρά παντού, ακόμα και σε τσάντες η εμφάνιση των οποίων δεν προδίδει ότι μπορεί να κρύβουν ένα laptop στο εσωτερικό τους. Το δε βάρος των μόλις 1,2 κιλών επιτρέπει την άνετη μεταφορά του στο χέρι, είτε από meeting room σε meeting room, είτε καθ’ οδόν για κάποιο εξωτερικό ραντεβού – πρακτικά είναι σαν να κρατάτε ντοσιέ.
Ο υπολογιστής διατίθεται σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, τα οποία μάλιστα κυριαρχούν και στις εσωτερικές επιφάνειες. Αμφότερα έχουν ματ υφή και πλαισιώνονται από το λογότυπο/μονόγραμμα της ASUS. Η επιφάνεια του καπακιού του είναι από Ceraluminum, ένα νέας τεχνολογίας συνθετικό υλικό που χρησιμοποιεί εσχάτως στις συσκευές της η ASUS, το οποίο συνδυάζει την ανθεκτικότητα του κεραμικού με το χαμηλό βάρος και εκτός των άλλων αφήνει και εξαιρετική αίσθηση στην αφή. Το laptop πληροί τις προδιαγραφές του αμερικανικού στρατιωτικού προτύπου MIL-STD-810H έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει υπό αντίξοες συνθήκες και να αντέξει κραδασμούς και πτώσεις.
Στο εσωτερικό, η οθόνη αφής καταλαμβάνει το 90% της πρόσοψής του – εξ ου και οι αρκετά συμμαζεμένες διαστάσεις του. Ανοίγοντας την οθόνη, το καπάκι «αγκαλιάζει» την πίσω πλευρά του laptop, ανασηκώνοντας ελαφρώς τη βάση του τελευταίου για μία ευκολότερη εμπειρία χρήσης και καλύτερη απαγωγή θερμότητας. Όσο για τις θύρες του Zenbook S 14 είναι μάλλον περιορισμένες: μία USB 3.2 Gen 2 Type-A, δύο USB-C Thunderbolt 4, μία HDMI 2.1 και μία σύνθετη θύρα ήχου. Μιας που πιάσαμε τα της συνδεσιμότητας, να πούμε ότι υποστηρίζονται ακόμα Bluetooth 5.4 και Wi-Fi 7 (περισσότερα γι’ αυτό το τελευταίο παρακάτω).Θα θέλαμε πάντως και μια USB-C θύρα στη δεξιά πλευρά μιας και θα έλυνε διάφορα θέματα τοποθέτησης με άλλα περιφερειακά.
Οθόνη – Χαρακτηριστικά
Η ASUS μας έχει εντυπωσιάσει επανειλημένα τα τελευταία χρόνια με τις οθόνες που ενσωματώνει στους φορητούς της υπολογιστές, και το Zenbook S 14 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η οθόνη του υπολογιστή είναι μία 16:10 ASUS Lumina OLED 14 ιντσών και ανάλυσης 2880 x 1800 pixels. Προσφέρει κάλυψη χρωματικού χώρου DCI-P3 σε ποσοστό 100% και μέγιστη φωτεινότητα 500 nits (στα βαθιά μαύρα αγγίζει τα 0,0005 nits) ενώ φέρει πιστοποιήσεις Dolby Vision, VESA Certified DisplayHDR True Black 500, Pantone Validated ως προς τα χρώματα και TUV Rheinland και SGS σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα ματιών.
Η εμπειρία θέασης που προσφέρει είναι υ πέ ρο χη, όπως θα περίμενε κανείς από μία οθόνη OLED. Τη χρησιμοποιήσαμε τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς και πρόβλημα δεν αντιμετωπίσαμε σε καμία περίπτωση. Συνυπολογίζοντας δε και τις -πολλές- προσαρμογές που μπορεί να κάνει κάποιος μέσω του MyASUS, έχουμε να κάνουμε με μία οθόνη που θα καλύψει στο έπακρο ακόμα και όσους ασχολούνται επαγγελματικά με γραφικά, design, βίντεο κλπ.
Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Zenbook S 14, αυτό έρχεται στην ισχυρότερη έκδοσή του με επεξεργαστή Intel Core Ultra 9 Series 2 (ενσωματώνει γραφικά Intel Arc και NPU Intel AI Boost με ισχύ έως και 48 TOPS), δίσκο SSD PCIe 4.0 χωρητικότητας 1 TB και 32 GB μνήμης LPDDR5x RAM. Το μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας διαφοροποιείτο από τα παραπάνω μόνο στον επεξεργαστή αφού διέθετε τον Intel Core Ultra 7 258V στον οποίο και αξίζει να σταθούμε για λίγο. Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά ισχυρότερο Intel Core Ultra 7 Series 2 αφού υπολείπεται μόνο των 268V και 266V (και εννοείται του Intel Core Ultra 9 288V). Διαθέτει ισχύ 30 W (37 W σε λειτουργία Turbo), οκτώ πυρήνες (τέσσερις πυρήνες απόδοσης και τέσσερις πυρήνες χαμηλής ισχύος ή P-cores και LP E-cores) και ισάριθμα νήματα, 12 MB Intel Smart Cache, μέγιστη συχνότητα 4,8 GHz και 3,7 GHz για τους P-cores και LP E-cores αντίστοιχα και μέγιστη συχνότητα γραφικών 1,95 GHz (για τα τελευταία ενσωματώνει μία Intel Arc 140V με αρχιτεκτονική Xe2).
Το λανσάρισμα των Core Ultra Series 2 είχε εξ αρχής ενδιαφέρον. Ο έντονος ανταγωνισμός από την Qualcomm υποχρέωσε την Intel να βάλει τα δυνατά της προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα. Σαφέστατα οι x86 εξακολουθούν να έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα της συμβατότητας για την ώρα, όμως αν μη τι άλλο η Qualcomm έδειξε – κυρίως με τον Snapdragon X Elite – ότι οι λύσεις της δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα στον τομέα της απόδοσης και της διαχείρισης πόρων (βλ. αυτονομία). Αν αναρωτιέστε τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει ο Core Ultra 7 258V σε σχέση με έναν αντίστοιχο επεξεργαστή Intel προηγούμενης γενιάς (Core Ultra 7 155H), θα εστιάσουμε σε δύο πράγματα: περισσότερη ισχύς AI (47 έναντι 11 TOPS) και βελτιωμένη αποδοτικότητα (παρόμοια ισχύς αλλά με λιγότερους πυρήνες για μειωμένη κατανάλωση).
Όταν για παράδειγμα ο Core Ultra 7 155H έβγαζε στο Geekbench 6 σκορ 2294 (SC) και 12.749 (MC), ο Core Ultra 7 258V αποδίδει 2548 και 10.701 αντίστοιχα. Βελτιώσεις παρατηρήσαμε και στα γραφικά όπου στο 3DMark Time Spy η νέα Arc 140V έβγαλε 4331 όταν η αντίστοιχη επίδοση για την Arc Graphics του Core Ultra 7 155H κυμαινόταν μεταξύ 3900 και 4000.
Στα άλλα scenarios του 3DMark, η Arc 140V σημείωσε σκορ 2669 στο Steel Nomad Lite και 7427 στο Wild Life Extreme. Ως προς την AI, στο Procyon AI Computer Vision (OpenVINO), το Zenbook S 14 απέδωσε 953 ms στο NPU Float16 όταν άλλα συστήματα με τον Core Ultra 7 155H ήταν πάνω από τα 1000 ms. Στο CPU Float32 τα 72 ms του συστήματος της ASUS ήταν επίσης πολύ κάτω συγκριτικά με τα 130-150 ms που είχαν σημειώσει άλλα με τον Core Ultra 7 155H.
Με βάση τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι αν και οι επιδόσεις του Zenbook S 14 και του επεξεργαστή που ενσωματώνει είναι πολύ καλές, δεν είναι οι καλύτερες ειδικά αν τις συγκρίνουμε με ένα Snapdragon X Elite σύστημα σε multi-core περιβάλλον.
Εμπειρία χρήσης
Πάντως το Zenbook S 14 δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ενός μέσου επαγγελματία που ασχολείται με την παραγωγή περιεχομένου, την επεξεργασία εικόνας ή βίντεο και το extreme multitasking, αρέσκεται να ψυχαγωγείται streamάροντας και παίζοντας ενώ παράλληλα απαιτεί ευελιξία ως προς το μέρος που βρίσκεται. Τρέξαμε κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιεί ένας τυπικός χρήστης στην καθημερινότητά του, συμπεριλαμβανομένων browsers, Office, Photoshop και Premiere και ακόμα κι όταν τις είχαμε όλες ανοιχτές, εκτελώντας παράλληλες εργασίες, δεν είδαμε πτώση στην απόδοση.
Το ίδιο ισχύει και στο gaming κι αν αναρωτιέστε τι προσδοκίες μπορεί να έχει κάποιος από ένα σύστημα με onboard κάρτα γραφικών, το Zenbook S 14 σε συνδυασμό με τον Intel Core Ultra 7 258V θα σας κάνουν να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας. Στην αρχή δεν σας κρύβουμε ότι κι εμείς ήμασταν κομματάκι επιφυλακτικοί. Στην πορεία όμως αντιληφθήκαμε ότι στα 1080p με τα settings κάπου στη μέση και το VSync απενεργοποιημένο, το σύστημα μπορούσε να αποδώσει εξαιρετικά. Ενδεικτικά, από framerates, στο Cyberpunk 2077 είδαμε 35-40 fps, στο GTA V 130 fps, στο Far Cry 6 περί τα 50 fps και στο F1 24 γύρω στα 90-100 fps. Όχι κι άσχημα, έτσι; Σε όλα αυτά προσθέστε και τον πολύ καλό ήχο που είναι σε θέση να προσφέρουν τα τέσσερα ηχεία της Harman Kardon (που υποστηρίζουν και Dolby Atmos).
Όμως.....όλα τα παραπάνω σημειώστε πως ισχύουν μόνο εφ’ όσον το laptop βρίσκεται στην πρίζα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πέφτουν σημαντικά. Πόσο σημαντικά; Με βάση το Geekbench και το σύστημα ρυθμισμένο στο balance mode, είδαμε πτώση 35% στο multi core και ένα απίστευτο 78% στο single core, πάντα με τις καλύτερες ταχύτητες όταν το σύστημα ήταν στο ρεύμα.
Πάντως χάρη στη φόρτιση μέσω USB Type-C, θα έχετε τη δυνατότητα να το φορτίσετε πανεύκολα (και ταχύτατα μέσω PowerDelivery) όπου κι αν βρεθείτε όμως η αναφορά στις διαφορές στις επιδόσεις όταν ο υπολογιστής είναι στο ρεύμα και στη πρίζα, θα πρέπει να γίνει κατανοητή. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η έλευση των νέων επεξεργαστών της Qualcomm και της Apple έχουν φέρει σημαντική αλλαγή στο τομέα αυτό, χωρίς να παρουσιάζουν το φαινόμενο αυτό, αν και χάνουν τη συμβατότητα με τις x86 εφαρμογές μιας και μιλάμε για ARM αρχιτεκτονική.
Αυτονομία
Ευκαιρίας δοθείσης, ας μιλήσουμε για την αυτονομία του Zenbook S 14 που είναι άλλωστε κι ένα από τα μεγάλα του όπλα. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 72 Wh και σε συνδυασμό με τις ενεργειακές απαιτήσεις του επεξεργαστή, προσφέρει περίπου 14 ώρες σε συνθήκες τυπικής χρήσης (φωτεινότητα γύρω στα μισά, Wi-Fi ενεργοποιημένο, συνεχές multitasking με μια-δυο ώρες streaming και χωρίς καθόλου gaming). Δοκιμάζοντας τη μπαταρία στο Procyon, πήραμε αυτονομία 18 ωρών, κάτι που ουσιαστικά δίνει στο Zenbook S 14 τον τίτλο του καλύτερου συστήματος με επεξεργαστή Intel που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Κάτι άλλο που δεν περιμέναμε να δούμε από Intel σύστημα και το είδαμε για πρώτη φορά στο νέο Zenbook είναι η διατήρηση της αυτονομίας, με τη μπαταρία να πέφτει μόλις 2% σε διάστημα 8 ωρών που ο υπολογιστής ήταν σε κατάσταση αδράνειας (καπάκι κλειστό), κάτι που μας δημιούργησε ένα μικρό σοκ. Για μία πλήρη φόρτιση, εφ’ όσον χρησιμοποιήσετε το μικρό φορτιστή των 65W που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περί τις 2 ώρες.
Παρά το εξαιρετικά λεπτό προφίλ του, το Zenbook S 14 είναι εφοδιασμένο με ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης το οποίο αποτελείται από δύο ανεμιστήρες, θάλαμο ατμού και δύο φύλλα γραφίτη πάνω από τη βάση και κάτω από το πληκτρολόγιο, περικλείοντας δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία μαζί φυσικά με τα διάφορα υποσυστήματα. Η βασική επιφάνεια του laptop άλλωστε διαθέτει όμορφα σχεδιασμένες γρίλιες ενώ όπως προαναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, κατά την περιστροφή της η οθόνη του ανασηκώνει ελαφρά τη βάση, συμβάλλοντας έτσι κι εκείνη στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση του θερμού αέρα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ζορίσαμε αρκετά τον υπολογιστή, δεν νιώσαμε κάποια επιφάνειά του (βλ. βάση, πληκτρολόγιο ή palmrest) να θερμαίνεται σε επικίνδυνο βαθμό.
Η ASUS έχει δημιουργήσει παράδοση στα άνετα πληκτρολόγια και το Zenbook S 14 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το πληκτρολόγιό του διαθέτει απόσταση πλήκτρων (κέντρο σε κέντρο) 19,5 χιλ. με κυρτότητα 0,1 χιλ. και απόσταση διαδρομής 1,1 χιλ. προσφέροντας μία άνετη σε γενικές γραμμές εμπειρία καθώς τα δάχτυλα γλιστρούν από το ένα πλήκτρο στο άλλο. Φυσικά σε ένα τόσο μικρό laptop θα ήταν αδύνατον να χωρέσει numpad όμως στη διάθεσή σας βρίσκονται πλήκτρα συντομεύσεων που ενεργοποιούνται με το πάτημα του Fn και των F (η συγκεκριμένη λειτουργία κλειδώνει με πάτημα Fn + Esc) καθώς και ένα ακόμα δίπλα από το δεξί Alt που ενεργοποιεί τον Copilot. Το ευμέγεθες touchpad βρίσκεται στο κέντρο, είναι πολύ βολικό, διαθέτει ματ υφή που καμουφλάρει τις δαχτυλιές ενώ υποστηρίζει και έξυπνες χειρονομίες (gestures) για ρύθμιση φωτεινότητας, έντασης ήχου και αναπαραγωγής.
Όπως είπαμε, το σύστημα υποστηρίζει Wi-Fi 7, κάτι που το καθιστά μία ασφαλή επιλογή σε βάθος χρόνου (futureproof σαν να λέμε στα Ελληνικά). Αν ο χώρος στον οποίον εργάζεστε, είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για το γραφείο σας, διαθέτει σχετική υποδομή, τότε θα απολαύσετε εκπληκτικές ταχύτητες δικτύωσης. Ακόμα κι αν το πρότυπο 802.11be σας φαίνεται μακρινό προς ώρας, το Zenbook S 14 υποστηρίζει και Wi-FI 6/6E πάντως. Για να έχετε μια εικόνα για τι διαφορά ταχυτήτων μιλάμε (σε μέγιστες τιμές), τα 6,92 Gbps του Wi-Fi 5 (802.11ac) γίνονται 9,6 Gbps στα Wi-Fi 6/6E (802.11ax) και 46,4 Gbps στο Wi-Fi 7 (802.11be). Σε κάθε περίπτωση, αν χρησιμοποιείτε το σύστημα σε μεγάλους χώρους με πολλαπλά access points/spots, θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή WiFi SmartConnect μέσα από το MyASUS, το οποίο αποτελεί πάντα ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του υπολογιστή. Μέσα απο εκεί μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα κάθε απαραίτητη αναβάθμιση σε drivers ή bios update, ενώ η ASUS παρέχει μια σειρά από πολύ χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου και μερικών με χρήση AI για βιντεοκλήσεις και εφαρμογών τύπου Zoom και Teams.
Για την AI δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω, πέραν των όσων έχουμε αναφέρει σε παρουσιάσεις άλλων AI PC της ASUS. Το Zenbook S 14 πληροί τις προδιαγραφές των Copilot+ PC της Microsoft, προσφέροντας έτσι πρόσβαση στον Copilot αλλά και σε μια σειρά λειτουργιών της ASUS που σας επιτρέπουν μεταξύ άλλων να βελτιστοποιείτε την εικόνα σας κατά τις βιντεοκλήσεις, να βλέπετε υποτίτλους σε βίντεο σε πραγματικό χρόνο, να οργανώνετε τις φωτογραφίες και τα αρχεία πολυμέσων σας, να επεξεργάζεστε εύκολα εικόνες κ.α. Κανένα παράπονο δεν είχαμε από την webcam που προσφέρει καλή εικόνα ακόμα κι όταν ο φωτισμός δεν είναι ιδανικός και άμεση σύνδεση μέσω Windows Hello, ενώ δε διαθέτει φυσικό κάλυμμα. Και εδώ, η χρήση θολούρας στο background είναι εξαιρετική, δείγμα άλλωστε των Copilot+ PC και των NPU που διαθέτουν.
Συμπέρασμα
Συνοψίζοντας, το Zenbook S 14 είναι ένα υπερπλήρες λεπτό και ελαφρύ laptop από την ASUS που κλείνει το μάτι σε όλους όσοι εξακολουθούν μεν να στηρίζουν τους x86 και τη συμβατότητά τους όμως ένιωσαν να… ζηλεύουν κάπου με την αυτονομία των Snapdragon X. Διαθέτει πολύ καλές επιδόσεις, σημαντικά βελτιωμένη αυτονομία, με καλύτερη GPU από τον ανταγωνισμό (βλ. Qualcomm)sd όντας σε θέση να προσφέρει πραγματικά ολοκληρωμένες εμπειρίες που καλύπτουν επαγγελματική και καθημερινή χρήση με multitasking, gaming, streaming και γενικώς τα πάντα.
Η αγορά του συνιστά επένδυση (τιμή 1999€), σαφώς, όμως πρόκειται για ένα laptop που έρχεται να διορθώσει κάποια από τα μειονεκτήματα της αμέσως προηγούμενης γενιάς, αποτελώντας μία εξαίρετη πρόταση για όσους κρατήθηκαν και δεν έκαναν ήδη τη μετάβαση στα AI PC.
- 2