Μας άρεσε
- Απολαυστική οθόνη και όμορφος, πρακτικός σχεδιασμός
- Ποιότητα κατασκευής
- Καλή αυτονομία
- Άψογο πληκτρολόγιο, touchpad, κάμερα και ηχεία
Δεν μας άρεσε
- Σε πιο απαιτητικές εργασίες, θερμαινόταν εύκολα
- Θα θέλαμε λίγο καλύτερες επιδόσεις
Τα ultrabooks της ASUS αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς, αφού η εταιρεία διαθέτει πολλαπλά μοντέλα με διάφορες δυνατότητες για να καλύπτει κάθε ανάγκη. Ένα από αυτά είναι το νέο ASUS Zenbook S 13 OLED, κάτι που, όπως μαρτυράει ο τίτλος, είναι από το «επάνω ράφι». Ανήκοντας στην premium σειρά Zenbook S, προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε ένα μικρό, λεπτό κι ελαφρύ σασί, όπου κρύβεται μια οθόνη OLED.
Το ASUS Zenbook S 13 OLED πέρασε από τα χέρια μας για δοκιμαστικούς σκοπούς και αναλύουμε την εμπειρία μας με αυτό, στο κείμενο που ακολουθεί.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Βγάζοντας το laptop από το κουτί, στεκόμαστε για λίγο στον σχεδιασμό της επάνω εξωτερικής πλευράς, όπου υπάρχει μια μικρή και διακριτική αναφορά στο μοντέλο στη μια γωνία, με την υπόλοιπη επιφάνεια να καλύπτεται από καλαίσθητες γραμμές που νομίζουμε σχηματίζουν "κάπως" το γράμμα A. Η ASUS μας προμήθευσε με το χρωματισμό Basalt-Gray, ο οποίος είναι πιστεύουμε και ο καλύτερος ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές Σε διάφορα σημεία, διασχίζεται από ανοιχτόχρωμες γκρι γραμμές που κάνουν ωραία αντίθεση στο σκούρο γκρι, αλουμινένιο σώμα. Από κάτω είναι αρκετά απλοϊκός ο σχεδιασμός, με οπές για τους δύο ανεμιστήρες και τίποτα άλλο αξιοσημείωτο.
Το ASUS Zenbook S 13 OLED είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο όμορφα laptop που έχουν περάσει από τα γραφεία μας, χωρίς να χάνει καθόλου σε ποιότητα κατασκευής. Το μεταλλικό σώμα του Zenbook S 13 OLED είναι από μαγνήσιο, με την ASUS να έχει χρησιμοποιήσει μια ειδική διαδικασία που παράγει μια παχιά, πυκνή επίστρωση οξειδίου του μετάλλου, η οποία προστατεύει το laptop από τη φθορά, ενώ τυχόν δαχτυλιές δεν έχουν θέση στην επιφάνεια του laptop.
Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 29.6x21.6x1.09cm με βάρος 1 κιλό, κάνοντάς το όχι μόνο πολύ ελαφρύ αλλά και εξαιρετικά λεπτό. Με μόλις ένα εκατοστό πάχος, είναι σαν να κρατάμε ένα μπλοκάκι στο χέρι ενώ στην τσάντα είναι σαν να ξεχνάμε πως υπάρχει. Αν πιστεύεις ότι αυτό προϋποθέτει ότι η πρόταση της ASUS είναι "ευαίσθητη", τότε σε ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα και λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του, με το Zenbook S 13 OLED εμπνέει εμπιστοσύνη.
Στην δεξιά πλευρά, βρίσκουμε μια θύρα USB 3.2 Gen 2 Type-A και ένα βύσμα 3.5mm, ενώ στην αριστερή βρίσκονται μια θύρα HDMI 2.1 και δύο θύρες Thunderbolt 4 USB-C. Μία από αυτές χρησιμοποιείται για την φόρτιση, με τον παρεχόμενο φορτιστή USB-C 65W. Παρότι για το πάχος του προσφέρει αρκετές θύρες και μάλιστα πλήρους μεγέθους (HDMI, USB-A), πάντοτε μας ενοχλούσε και θα μας ενοχλεί όταν δεν προσφέρεται θύρα φόρτισης και απαιτείται να αξιοποιούμε μια από τις USB όμως από την άλλη δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η ASUS έχει καταφέρει σε ένα τόσο λεπτό σασί να ενσωματώσει και την κλασσική θύρα USB-A.
Ανοίγοντας την οθόνη, η οποία ανοίγει εύκολα και δεν λύγιζε, παρατηρούμε αρχικά πως το laptop παίρνει λίγο ύψος. Η ASUS επέλεξε να κάνει το κάτω μέρος λίγο πιο μικρό από το επάνω, οπότε η οθόνη λειτουργεί σαν στήριγμα που ανεβάζει το laptop περίπου 2 εκατοστά, με την εταιρεία να το ονομάζει ErgoLift. Το έχουμε δει και σε άλλες σειρές της εταιρείες, και συνεχίζουμε να το αγαπάμε αφού όχι μόνο επιτρέπει στους ανεμιστήρες να λειτουργούν ανεμπόδιστοι, αλλά το πληκτρολόγιο παίρνει κλίση που μας βοήθησε στην πληκτρολόγηση.
Επιστρέφουμε στο «κυρίως θέμα» του design. Πρόκειται για την οθόνη αφής 13.3” τύπου OLED, με ανάλυση 2.8K (2880x1800) και λόγο διάστασης 16:10. Τα περιθώρια είναι ελάχιστα και εκμεταλλεύεται σχεδόν όλη την έκταση. Προσφέρει μέγιστη φωτεινότητα 550nits και κάλυψη χρώματος DCI-P3 100%, ενώ υποστηρίζει DisplayHDR 500 True Black και Dolby Vision. Με λίγα λόγια, είναι φανταστική στο χαρτί αλλά και στην πράξη. Είναι τόσο φωτεινή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εξωτερικούς χώρους ενώ η ακρίβεια χρώματος είναι ανώτερη από τον ανταγωνισμό – άμεσο ή μη. Μένοντας στην οθόνη, αυτή έρχεται "calibrated" όμως η ASUS πάει την όλη ιστορία (πολύ) πιο πάνω δίνοντας μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς κάποιο διαφορετικό color profile, μέσα από την εφαρμογή MyASUS.
Στην ίδια εφαρμογή μπορούμε να βρούμε και άλλες ρυθμίσεις για την οθόνη (και όχι μόνο), δίνοντας μας δυνατότητες που δεν έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε σε laptops.Επιπλέον, η οθόνη μπορεί να διπλώσει και το laptop να γίνει οριζόντιο, κάτι που κάνει εύκολη τη χρήση γραφίδας και θα βοηθήσει πολύ τους γραφίστες. Υποστηρίζεται το ASUS pen 2.0 και, παρότι δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία, θα ήταν μια πολύ καλή πρόταση αγοράς για όσους σκοπεύουν να κάνουν τέτοια χρήση με το συγκεκριμένο laptop. Το γυαλί της οθόνης είναι Gorilla Glass NBT, οπότε δεν υπάρχει κανένας φόβος φθοράς για τέτοιου είδους χρήση.
το πληκτρολόγιο, το key travel του 1mm κάνει απολαυστική την πληκτρολόγηση και το συγκεκριμένο κείμενο δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε αυτό. Τα πλήκτρα έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για να πατιούνται εύκολα όμως όχι υπερβολικό ώστε να γίνονται λάθη. Από κάτω, βρίσκουμε ένα μεγάλο touchpad (12.9x8.1 εκατοστών) που επίσης είναι ευρύχωρο και άνετο, χωρίς να ανιχνεύει λάθος κλικ παρότι το ακουμπήσαμε κατά λάθος σε διάφορες περιπτώσεις. Το μοναδικό παράπονο εδώ, είναι η ενσωμάτωση του πλήκτρου ενεργοποίησης σε μορφή ίδια με του υπόλοιπου πληκτρολογίου. Βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία και δύσκολα θα το πατήσει κάποιος κατά λάθος (δεν έτυχε σε εμάς), αλλά πάντοτε προτιμούμε να είναι εντελώς ξεχωριστό.
Εξοπλισμένα με Dolby Atmos, τα δύο ηχεία της Harman/Kardon κάνουν αξιέπαινη δουλειά για τόσο μικρό και λεπτό laptop, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είχαν αρκετό μπάσο. Για βιντεοκλήσεις ή μια σειρά, είναι παραπάνω από άψογα, δίχως να «σπάνε» σε υψηλή ένταση κι αυτό αρκεί για εμάς. Περισσότερο τα χρειαστήκαμε σε βιντεοκλήσεις, παρά σε οτιδήποτε άλλο.
Η κάμερα, μια ASUS AiSense ανάλυσης Full HD, ενσωματώνει αισθητήρες υπερύθρων οπότε το Windows Hello λειτουργεί άψογα για ξεκλείδωμα του υπολογιστή. Στις βιντεοκλήσεις, η ανάλυση ήταν από τα θετικά στοιχεία, όπως και η ακρίβεια χρώματος.
Εδώ αξίζει ένα μπράβο στην ASUS που δεν έβαλε μια φθηνή κάμερα 720p σε ένα premium laptop, όπως συμβαίνει πολύ συχνά (ακόμη και από την ίδια την ASUS). Ένα ακόμη μπράβο και για τις δυνατότητες του μικροφώνου όπου με το βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να έχουμε ακύρωση εξωτερικών θορύβων για απροβλημάτιστα meetings, με την εφαρμογή MyASUS και εδώ να μας δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες ρυθμίσεις.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Περνάμε στα εσωτερικά του laptop, όπου βρίσκουμε έναν επεξεργαστή Intel Core i7-1355U (ή Intel Core i5-1335U), 16GB LPDDR5 RAM, 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD με διαφορετικούς συνδυασμούς να είναι πιθανοί (σε RAM και SSD). Από άποψης γραφικών, η επιλογή είναι μόνο η Intel Iris Xe, οπότε φαίνεται ξεκάθαρα πως το laptop προορίζεται για παραγωγικότητα κι όχι για gaming.
Στο κομμάτι των επιδόσεων, έχει αρκετό ενδιαφέρον. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα ισχυρό laptop. Δοκιμάσαμε να το έχουμε ως βασικό υπολογιστή για μερικές μέρες, λειτουργώντας τα Slack, Outlook, Word, Excel και παρόμοια προγράμματα παράλληλα με έναν Edge browser φορτωμένο με 10-15 καρτέλες τη φορά. Σε αυτά τα σενάρια, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ούτε με τους ανεμιστήρες και τη θερμοκρασία, ούτε με τις επιδόσεις.
Παράλληλα, δοκιμάσαμε να τρέξουμε το Geekbench 6 benchmark, στο οποίο επέστρεψε σκορ 2268 (Single-Core), 7748 (Multi-Core) και 14477 στο OpenCL test. Στο Cinebench R23, επέστρεψε 6447 και σε μετέπειτα δοκιμές έπεσε κατά περίπου 300 μονάδες, ενώ από την πρώτη δοκιμή οι ανεμιστήρες δούλευαν στο τέρμα. Η θερμοκρασία του laptop έφτασε περίπου στους 65 βαθμούς, προτού καταφέρει να «ηρεμήσει». Παρόμοια φαινόμενα (υψηλών στροφών ανεμιστήρων και θερμοκρασίας) είδαμε και όταν δοκιμάσαμε το UL Procyon, ένα από τα καλύτερα benchmark που βασίζονται σε γνωστές παραγωγικές εφαρμογές όπως το Office και το Creative Cloud της Adobe. Κατά την εξαγωγή βίντεο κυρίως, το μηχάνημα φάνηκε να ζορίζεται αρκετά, φέροντας όμως σε πέρας την αποστολή του με επιτυχία.
Στο κομμάτι των παιχνιδιών, καταφέραμε να έχουμε καλή απόδοση στο The Witcher III: Wild Hunt σε Medium ρυθμίσεις γραφικών και σταθερή απόδοση σε ελαφρύτερα παιχνίδια, όπως το Counter-Strike: Global Offensive. Βέβαια, δεν αφιερωθήκαμε πολύ στα παιχνίδια, αφού ούτως ή άλλως δεν είναι αυτός ο σκοπός του laptop, όμως χαμηλών απαιτήσεων games μπορεί να τα υποστηρίξει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Σειρά έχει η μπαταρία, χωρητικότητας 63Wh. Με απλή χρήση καταφέραμε να έχουμε τουλάχιστον 8 με 10 ώρες, χρησιμοποιώντας εφαρμογές που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές στην κατανάλωση. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως Photoshop, η διάρκεια μειωνόταν κατά περίπου 1-2 ώρες, έχοντας πάντα την φωτεινότητα στο 50%-60% στις παραπάνω περιπτώσεις. Γενικώς, είναι ικανοποιητική η διάρκεια δεδομένου του πόσο λεπτό και ελαφρύ είναι το laptop και μας εξέπληξε ευχάριστα. Η φόρτιση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, με το φορτιστή των 65W να έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το Zenbook S 13 OLED και να είναι μικρός σε μέγεθος, με μακρύ καλώδιο, κάτι που είναι χρήσιμο.
Εγκατεστημένα, πέραν των Windows 11 Pro, υπάρχουν διάφορα προγράμματα της ASUS. Υπάρχουν κάποια χρήσιμα, όπως το ASUS GlideX που μεταφέρει την εικόνα από διάφορες συσκευές στο laptop, κι υπάρχουν άλλα όχι τόσο χρήσιμα, όπως το McAfee Antivirus. Ευτυχώς, όσα δεν χρειαζόμασταν μπορούσαν να αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα.
Συμπέρασμα
Το ASUS Zenbook S 13 OLED είναι, αδιαμφισβήτητα, ένα premium laptop σε όλα του. Από τον εξωτερικό σχεδιασμό, την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, μέχρι την άψογη οθόνη κι από την ποιοτική webcam ως το άνετο πληκτρολόγιο, δύσκολα θα απογοητεύσει οποιονδήποτε. Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές για σενάρια γραφείου και παραγωγικότητας, ειδικά σε συνδυασμό με την υψηλή αυτονομία του.
Το μοναδικό «αγκάθι» σε όλα αυτά, είναι πως ζεσταίνεται αρκετά όταν ζορίζεται, με αντίκτυπο στις επιδόσεις. Για πιο βαριές δουλειές, δεν είναι σίγουρο πως θα ανταποκριθεί ακόμη κι αν τα τεχνικά χαρακτηριστικά το επιτρέπουν.
- 4
- 1