Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά τα laptops και τον σχεδιασμό τους, οι επιλογές των κατασκευαστών είναι εδώ και χρόνια πολύ συγκεκριμένες. Ελάχιστες είναι οι εταιρείες που πειραματίζονται με νέες προσεγγίσεις, ρίχνοντας στη μάχη της αγοράς κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είναι μαθημένοι να περιμένουν οι περισσότεροι χρήστες. Μία απ’ αυτές πάντως είναι η ASUS η οποία έρχεται να προσφέρει με το ZenBook Pro Duo UX581 στους επαγγελματίες μία εναλλακτική του MacBook Pro.
Εκεί βέβαια που το σύστημα της Apple έχει μία λεπτή μπάρα πάνω από το πληκτρολόγιο, αυτό της ASUS διαθέτει μια ολόκληρη οθόνη 14 ιντσών, υιοθετώντας έτσι έναν εξ ολοκλήρου διαφορετικό σχεδιασμό αλλά προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο συμβατικό μοντέλο. Το ερώτημα βέβαια έχει να κάνει με τις προτεραιότητες του χρήστη και το κατά πόσο εκείνος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει άλλες ανέσεις για κάτι καινούριο.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το ZenBook Pro Duo δεν είναι από εκείνα τα laptops που κερδίζουν τις εντυπώσεις με το μέγεθός τους. Ζυγίζοντας περί τα 2,5 κιλά και έχοντας διαστάσεις 35,9 x 24,6 x 2,4 εκατοστά, είναι και ογκώδες και βαρύ, βάζοντας δύσκολα έτσι σε όσους μετακινούνται πολύ και συχνά. Τουλάχιστον είναι όμορφο εμφανισιακά, με σώμα αλουμινίου σε ένα υπέροχο μπλε χρώμα που σε συνδυασμό με το μοτίβο στην πίσω πλευρά της οθόνης, τονίζει τον premium “αέρα” του.
Κάθε πλευρά του laptop διαθέτει από έναν ευμεγέθη αεραγωγό και τρεις θύρες: στην αριστερή έχουμε τη θύρα φόρτισης, μία HDMI 2.0 και μία USB-A 3.1 Gen 2, ενώ στη δεξιά συναντάμε ακόμα μία USB-A 3.1 Gen 2, μία Thunderbolt 3 και μία 3,5 χιλιοστών. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα όπως π.χ. Ethernet και αναγνώστη καρτών μνήμης, αλλά θα πρέπει να περιοριστούμε σε αυτά. Τουλάχιστον υπάρχει Wi-Fi 6 802.11AX ενώ μπορείτε να συνδέσετε έως και δύο οθόνες 4K. Στην κάτω πλευρά του σώματος, υπάρχει και μια απαλή δέσμη φωτός για τις εντολές στην Alexa (θα χρειαστεί να κατεβάσετε το σχετικό app).
Εκεί που το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον, είναι με το άνοιγμα του laptop. Υπό άλλες συνθήκες θα εστιάζαμε στην άκρως εντυπωσιακή οθόνη των 15,6 ιντσών, μόνο που στην περίπτωση του ZenBook Pro Duo δε γίνεται να μην παρατηρήσετε πως το πληκτρολόγιο έχει… κατέβει και πλέον βρίσκεται στο κάτω μισό της επιφάνειας του σώματος με το touchpad να έχει περάσει στα δεξιά του. Το άνω μισό καταλαμβάνει μία δεύτερη οθόνη 14 ιντσών που είναι και ο “κράχτης” του συστήματος, το χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.
Το πληκτρολόγιο προσφέρει αρκετά καλή αίσθηση, μόνο που η de facto θέση του touchpad θα δημιουργήσει πρόβλημα στους αριστερόχειρες. Οι υπόλοιποι θα τη συνηθίσουν μετά από μια-δυο μέρες ενασχόλησης. Το πρόβλημα με την πληκτρολόγηση στο ZenBook Pro Duo, είναι πως είναι σχεδόν αδύνατη στην περίπτωση που το laptop ακουμπά στα πόδια του χρήστη. Εάν αντιθέτως αυτό βρίσκεται σε κάποια σταθερή επιφάνεια –και με την προσθήκη του έξτρα υποστηρίγματος καρπών της ASUS- η κατάσταση βελτιώνεται.
Οθόνες
Η ASUS προορίζει το ZenBook Pro Duo για τους απαιτητικούς επαγγελματίες που ασχολούνται εκτενώς με την επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο, το 3D animation, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία συναφούς περιεχομένου γενικότερα. Με δεδομένη την απαίτηση του εν λόγω κοινού για μια κορυφαία οθόνη, η ASUS έπραξε αναλόγως και εξόπλισε το σύστημά της με μία 4K OLED αφής. Με πιστοποίηση από την Pantone, καλύπτει το 100% του φάσματος DCI-P3 και το 203% του sRGB, αποδίδοντας άριστα κάθε χρώμα, σε απόλυτα ρεαλιστικούς τόνους με υψηλή αντίθεση, εντυπωσιακή πιστότητα και ικανοποιητική φωτεινότητα. Είτε πρόκειται για αναπαραγωγή περιεχομένου, είτε για εργασία, η ποιότητα εικόνας που προσφέρει είναι από τις καλύτερες που θα βρείτε στην αγορά. Χάρη δε στο εξαιρετικά λεπτό της πλαίσιο, καταλαμβάνει το 89% της συνολικής επιφάνειας.
Ακριβώς από κάτω της βρίσκεται η δεύτερη οθόνη του συστήματος ή το ScreenPad Plus, όπως το ονομάζει χαρακτηριστικά η ASUS. Πρόκειται για μία 4K οθόνη αφής 14 ιντσών με ανάλυση 3840 x 1100 pixels (ίδιο πλάτος με την κύρια, απλά μικρότερο ύψος). Μολονότι η απόδοσή της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το IPS πάνελ της δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της OLED, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι υποδεέστερη. Η ματ επιφάνειά της αποτρέπει τις αντανακλάσεις και σε συνδυασμό με τη γωνία θέασης των 178ο καθιστούν το περιεχόμενό της ευδιάκριτο. Οι δαχτυλιές πάντως δε λείπουν.
Το ScreenPad Plus λειτουργεί σαν μία κανονική επέκταση οθόνης –προς τα κάτω. Μπορείτε να σύρετε δηλαδή ένα παράθυρο προς τα κάτω και αυτό θα μετακινηθεί σε αυτή. Το πρόβλημα που εντοπίσαμε εδώ, ήταν στις περιπτώσεις που θέλαμε να κλικάρουμε σε κάτι επάνω στη γραμμή εργασιών και από κεκτημένη ταχύτητα, ο κέρσορας βρισκόταν στο ScreenPad Plus. Κατά τα άλλα τα apps που προβάλλονται σε αυτό μπορούν να στοιχηθούν εύκολα σε δύο ή τρεις στήλες, ανάλογα με τον αριθμό τους.
Η ASUS έχει ενσωματώσει μάλιστα στο ScreenPad Plus μια σειρά επιπρόσθετων λειτουργιών που ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός πλήκτρου. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε συντομεύσεις αλλά και αλληλουχίες εντολών, να εισάγετε χειρόγραφο κείμενο και άλλα τέτοια. Αν εκμεταλλευτείτε το χαρακτηριστικό αυτό για εντολές που χρησιμοποιείτε συχνά σε κάποιο πρόγραμμα ή εφαρμογές που ανοίγετε τακτικά, τότε σε βάθος χρόνου ναι, η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη. Φυσικά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το ScreenPad Plus για να επεκτείνετε απλά το περιβάλλον χρήστη.
Το μεγάλο στοίχημα της ASUS έχει να κάνει με το πόσο βολική είναι η γωνία του ScreenPad Plus. Με δεδομένο ότι διαθέτει –όπως και η υπόλοιπη βάση του συστήματος- μία ελάχιστη κλίση 4-4,5ο, για να δείτε το περιεχόμενό του πρέπει να πάρετε το βλέμμα σας από την οθόνη του υπολογιστή και αυτό αρκετό κόσμο τον αποσυντονίζει. Ειδικά στο gaming φερ’ ειπείν, το πρόβλημα δεν περνά απαρατήρητο –εκεί αντιμετωπίσαμε κι άλλο θέμα, αφού όταν κλικάραμε οπουδήποτε στο ScreenPad Plus, το παιχνίδι μας ελαχιστοποιούταν (οπότε πρακτικά αντίο streaming). Βέβαια σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει το streamάρισμα, υπολογίστε ότι θα πρέπει να επενδύσετε και σε webcam αφού η HD του laptop δεν είναι για πολλά-πολλά.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Η έκδοση του ZenBook Duo Pro που έφτασε στα χέρια μας ήταν η “light”. Ως εκ τούτου, το σύστημα διέθετε έναν Core i7-9750H έξι πυρήνων, 16 GB RAM, δίσκο SSD χωρητικότητας 1 TB, κάρτα NVIDIA GeForce RTX 2060 με 6 GB GDDR6 και μπαταρία οκτώ κυψελών στις 71 Wh. Η απόδοσή του δε μας προβλημάτισε ούτε κατά διάνοια αφού ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε ό,τι κι αν του ζητήσαμε. Δουλέψαμε απρόσκοπτα Photoshop και Premiere, ανοίξαμε δεκάδες tabs στον Chrome, παίξαμε βίντεο σε 4K ανάλυση και παρ’ ότι πολλά εξ αυτών έγιναν ταυτόχρονα, το σύστημα δεν κατάλαβε τίποτα. Εκεί που τα βρήκε σκούρα ήταν στο gaming κι αυτό διότι η RTX 2060 ναι μεν είναι αρκετά ισχυρή ως κάρτα, ωστόσο δεν αρκεί για να καλύψει τις 4K ορέξεις του απαιτητικού παίκτη. Ρίχνοντας λίγο την ανάλυση, τα πράγματα βελτιώθηκαν.
Ακόμα και κατά την αναπαραγωγή video games όμως, το ZenBook Duo Pro μας εντυπωσίασε με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν στα μέρη που έρχονταν σε επαφή με τα χέρια μας. Η ASUS το έχει εξοπλίσει με ένα άκρως αποδοτικό σύστημα ψύξης με δύο αεραγωγούς στα πλάγια και πέντε θερμικούς σωλήνες που “τρέχουν” στο εσωτερικό του, ενώ με το άνοιγμα της, η οθόνη λειτουργεί και ως βάση, ανυψώνοντας ελαφρώς το laptop από την επιφάνεια στην οποία πατά. Τέλος, υπάρχει και αποκλειστικό πλήκτρο με το οποίο ενισχύεται κατά 10% η απόδοση του ανεμιστήρα των 12 V.
Η ASUS έχει εκμεταλλευτεί με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο το touchpad. Βλέπετε, με μία κίνηση εμφανίζεται στη θέση του το numpad που λείπει από το πληκτρολόγιο ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το app της αριθμομηχανής στα Windows 10. Η φωτεινότητα του touchpad ρυθμίζεται ενώ όπως συμβαίνει και με το ScreenPad Plus, μπορεί να απενεργοποιηθεί –σε ό,τι αφορά τον φωτισμό, ώστε να λειτουργεί σαν απλό touchpad.
Η μπαταρία του ZenBook Duo Pro δε συγκαταλέγεται στα δυνατά του σημεία. Με τη φωτεινότητα της οθόνης στα μισά και το ScreenPad Plus ενεργοποιημένο, άντεξε γύρω στις τρεισήμισι ώρες –για την ακρίβεια 3:25. Θεωρητικά ο αριθμός αυτός μπορεί να μεγαλώσει (ρίχνοντας τη φωτεινότητα και απενεργοποιώντας λειτουργίες) αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει δε μιλάμε για αντιπροσωπευτική λειτουργία του συστήματος. Παρόμοιες ήταν και οι εντυπώσεις μας από τον ήχο του laptop: παρά την υπογραφή της Harman/Kardon, η ένταση ήταν απογοητευτικά χαμηλή.
Το σύστημα πλαισιώνεται και από ενεργή γραφίδα. Ο σχεδιασμός της είναι αρκετά βολικός θυμίζοντας λείο στυλό. Έρχεται σε ανθρακί χρώμα και διαθέτει δύο πλήκτρα και 1024 σημεία πίεσης καλύπτοντας τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη. Μάλιστα για ευκολότερη χρήση, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο ενόσω γράφετε στο ScreenPad Plus.
Συμπέρασμα
Είναι εμφανές ότι η ASUS ακόμα “ψάχνεται” με το ScreenPad Plus. Η υλοποίησή του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σίγουρα χρήσιμη, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια ανάπτυξης. Θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια μέχρι να συνηθίσει κανείς τη διάταξή του laptop, όμως αν κρίνουμε από τη δική μας εμπειρία, στο τέλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα προσαρμοστεί και θα βολευτεί. Τα δύο μεγάλα προβλήματα που δεν καταφέραμε να λύσουμε ήταν η “περίεργη” γωνία θέασης του ScreenPad Plus και η δυσκολία κατά την πληκτρολόγηση όταν το laptop βρισκόταν στα πόδια μας.
Κατά τα άλλα ο χρήστης που θα αποφασίσει να επιλέξει την πρόταση της ASUS, θα πρέπει να γνωρίζει ότι στην ουσία αποκτά ένα desktop replacement, τόσο σε τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και σε… φορητότητα. Είναι αρκετά ογκώδες και βαρύ, όμως με όπλο τα άρτια τεχνικά του χαρακτηριστικά προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων χωρίς περιορισμούς –μοναδική εξαίρεση σε αυτό, το gaming σε 4K ανάλυση και VR καταστάσεις (ενώ ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει και καλύτερη χρήση της δεύτερης οθόνης όπως π.χ. για προβολή στοιχείων χρήστη).
Η τιμή του θα βάλει αρκετούς σε σκέψεις. Τα €3.199 δε δίνονται εύκολα, όμως μιλάμε για την ίδια περίπου τιμή με ένα ισχυρό MacBook Pro –μόνο που εδώ αντί για Touch Bar υπάρχει κανονική οθόνη. Αν δίνετε βάση στην ποιότητα της οθόνης σας και πιστεύετε ότι το ScreenPad Plus μπορεί να σας ωφελήσει ουσιαστικά, τότε το ZenBook Duo Pro ίσως να αξίζει την προσοχή σας αφού έρχεται να προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να κοντράρει ο ανταγωνισμός. Αν αναζητάτε απλά ένα ισχυρό laptop, τότε μπορείτε να βρείτε εξίσου αξιόλογες προτάσεις, χωρίς δεύτερη οθόνη αλλά σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή.
Μας άρεσαν
- Σπουδαία OLED οθόνη
- Εξαιρετικής ποιότητας ScreenPad Plus με έξυπνες λειτουργίες
- Άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά και άψογες επιδόσεις
- Υποστήριξη Wi-Fi 6 και Amazon Alexa
- Κορυφαίο σύστημα ψύξης
Δεν μας άρεσαν
- Ογκώδες και βαρύ
- Προβληματική πληκτρολόγηση όταν το laptop βρίσκεται στα πόδια
- Δύσχρηστο από αριστερόχειρες
- Χαμηλής έντασης ήχος
- Μικρή αυτονομία